Ülkeler listesi

Dünya ülkeleri
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
CIA WorldFactBook-Political world.svg

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

Listelenen 206 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: Bunlar; 193 üye ülke (devlet), iki gözlemci ülke ve 11 diğer devlettir. BM üyesi olmayan ülkeler ise listede eğik gösterilmiştir.

Uluslararası ortamda tanınan, Birleşmiş Milletler'e üye olmayan ülkeler şunlardır:

Toprak şekillerine göre bayraklar ile oluşturulan dünya haritası

ADüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Abhazya Kafkasya[not 1] Sohum Abhazca, Rusça 244.926 Abhazya apsarı, Rus rublesi
  Afganistan Asya Kâbil Peştuca, Darice 40.340.000 Afgani
  Almanya Orta Avrupa Berlin Almanca 83.701.000 Euro
  Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika[not 2] Washington, DC - 333.886.000 Amerikan doları
  Andorra Batı Avrupa Andorra la Vella Katalanca 77.421 Euro
  Angola Güneybatı Afrika Luanda Portekizce 34.588.000 Kwanza
  Antigua ve Barbuda Karayipler'de bir ada ülkesi St. John's İngilizce 99.100 (tahminî) Doğu Karayip doları
  Arjantin Güney Amerika Buenos Aires İspanyolca 45.808.250 Arjantin pesosu
  Arnavutluk Balkanlar Tiran Arnavutça 2.866.343 Arnavut leki
  Avustralya Okyanusya Canberra - 25.923.217 Avustralya doları
  Avusturya Orta Avrupa Viyana Almanca 9.036.475 Euro
  Azerbaycan Kafkasya Bakü Azerice 10.248.551 Azerbaycan manatı

Sayfa başı

BDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Bahamalar Karayipler Nassau İngilizce 398.670 Bahama doları
  Bahreyn Basra Körfezi Manama Arapça 1.751.737 Bahreyn dinarı
  Bangladeş Orta Asya Dakka Bengalce 167.054.664 Bangladeş takası
  Barbados Karayipler Bridgetown İngilizce 287.814 Barbados Doları
  Belçika Orta Avrupa Brüksel Felemenkçe, Fransızca, Almanca 11.641.129 Euro
  Belize Kuzey Amerika Belmopan İngilizce 408.700 Belize doları
  Benin Batı Afrika Porto-Novo Fransızca 12.644.402 Batı Afrika CFA Frangı
  Belarus Kuzey Avrupa Minsk Rusça 9.429.723 Belarus rublesi
  Bhutan Hint Anakarası Thimphu Dzongka 783.552 Ngultrum
  Birleşik Arap Emirlikleri Arap Yarımadası Dubai Arapça 10.023.383 BAE dirhemi
  Birleşik Krallık[not 3] Kuzeybatı Avrupa Londra İngilizce 68.311.726 İngiliz sterlini
  Bolivya Güney Amerika Sucre İspanyolca, Keçuva, +35 daha 11.917.065 Boliviano
  Bosna-Hersek Balkanlar Saraybosna Boşnakça, Sırpça, Hırvatça 3.259.696 Marka
  Botsvana Güney Afrika Gaborone İngilizce 2.417.950 Pula
  Brezilya Güney Amerika[not 4] Brasilia Portekizce 214.541.770 Brezilya reali
  Brunei Borneo Adası Bandar Seri Begavan Malayca 443.220 Brunei doları
  Bulgaristan Balkanlar Sofya Bulgarca 6.868.072 Lev
  Burkina Faso Batı Afrika Ouagadougou Fransızca 21.851.845 Afrika frangı
  Burundi Orta Afrika Gitega Fransızca, Rundice 12.465.455 Burundi frangı

Sayfa başı

CDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Cezayir Kuzey Afrika Cezayir Arapça 44.936.046 Cezayir dinarı
  Cibuti Doğu Afrika Cibuti Arapça, Fransızca 1.008.880 Cibuti frangı

Sayfa başı

ÇDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Çad Orta Afrika N'Djamena Fransızca, Arapça 17.203.487 Afrika frangı
  Çek Cumhuriyeti Doğu Avrupa Prag Çekçe 10.723.619 Çek korunası
  Çin Doğu Asya[not 5] Pekin Çince 1.445.025.408 Çin yuanı

Sayfa başı

DDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Danimarka İskandinavya Kopenhag Danca 5.825.425 Danimarka kronu
  Doğu Timor Güneydoğu Asya Dili Portekizce, Tetum 1.357.733 Amerikan doları
  Dominik Cumhuriyeti Karayipler'de bir ada ülkesi Santo Domingo İspanyolca 11.000.766 Dominik pezosu
  Dominika Karayipler'de bir ada ülkesi Roseau İngilizce 72.241 Doğu Karayip doları

Sayfa başı

EDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Ekvador Güney Amerika Qutio İspanyolca 17.979.759 Amerikan doları
  Ekvator Ginesi Sahra Altı Afrika Malabo İspanyolca, Fransızca 1.474.845 CFA frangı
  El Salvador Orta Amerika San Salvador İspanyolca 6.534.288 El Salvador kolonu
  Endonezya Güneydoğu Asya[not 6] Cakarta Endonezce 277.685.640 Endonezya rupiahı
  Eritre Doğu Afrika Asmara Tigrinya, Arapça, İngiizce 3.644.455 Nakfa
  Ermenistan Kafkasya Erivan Ermenice 2.967.548 Ermeni dramı
  Estonya Baltık Ülkesi Tallinn Estonca 1.320.434 Euro
  Esvatini Güney Afrika Mbabane İngilizce, Swati dili 1.179.654 Lilangeni, Rand
  Etiyopya Doğu Afrika Addis Ababa Amharca 119.499.870 Etiyopya birri

Sayfa başı

FDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Fas Kuzey Afrika, Mağripler Rabat Arapça 37.554.604 Fas dirhemi
  Fiji Okyanusya'da bir ada ülkesi Suva İngilizce 906.735 Fiji doları
  Fildişi Sahili Batı Afrika Yamoussoukro Fransızca 27.455.109 Afrika frangı
  Filipinler Güney Asya Manila Filipince, İngilizce 111.805.981 Filipinler pesosu
  Filistin Orta Doğu[not 7] Kudüs[not 8] Arapça 5.290.709 Mısır lirası, Yeni İsrail şekeli, Ürdün dinarı, Filistin poundu
  Finlandiya İskandinavya Helsinki Fince, İsveççe 5.549.571 Fin markkası
  Fransa Orta Avrupa Paris Fransızca 65.511.923 Euro, Fransız frangı

Sayfa başı

GDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Gabon Orta Afrika Libreville Fransızca 2.306.099 Afrika frangı
  Gambiya Batı Afrika Banjul İngilizce 2.528.214 Gambiya dalasisi
  Gana Batı Afrika Akra İngilizce 32.096.372 Cedi
  Gine Batı Afrika Konakri Fransızca 13.706.833 Gine frangı
  Gine-Bissau Batı Afrika Bissau Portekizce 2.042.055 CFA frangı
  Grenada Karayipler'de bir ada ülkesi St. George's İngilizce 113.168 Doğu Karayip doları
  Guyana Güney Amerika Georgetown İngilizce 792.198 Guyana doları
  Guatemala Orta Amerika Guatemala İspanyolca 18.426.830 Guatemala quetzalı
  Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Pretoria / Bloemfontein / Cape Town 11 tane[not 9] 60.380.651 Güney Afrika randı
  Güney Kıbrıs Akdeniz Lefkoşa Yunanca 1.218.808 Euro
  Güney Kore Uzakdoğu Seul Korece 51.290.720 Won
  Güney Osetya Kafkasya Tshinvali Osetçe, Rusça 70.000 Rus lublesi
  Güney Sudan Orta Afrika Cuba İngilizce 11.193.725 Güney Sudan lirası
  Gürcistan Kafkasya Tiflis Gürcüce 3.970.798 Gürcistan larisi

Sayfa başı

HDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Haiti Karayipler'de bir ada ülkesi Port-au-Prince Fransızca 11.613.004 Gourde
  Hırvatistan Balkanlar Zagreb Hırvatça 4.071.152 Kuna
  Hindistan Hint Anakarası[not 10] Yeni Delhi Hintçe, İngilizce 1.399.948.850 Rupi
  Hollanda Batı Avrupa Amsterdam Felemenkçe, Almanca 17.191.540 Euro
  Honduras Orta Amerika Tegucigalpa İspanyolca 10.146.241 Lempira

Sayfa başı

IDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para Birimi
  Irak Orta Doğu Bağdat Arapça, Kürtçe 41.745.695 Irak dinarı

Sayfa başı

İDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  İran Batı Asya Tahran Farsça 85.460.027 İran riyali
  İrlanda Batı Avrupa Dublin İrlandaca, İngilizce 4.990.402 Euro
  İspanya İber Yarımadası Madrid İspanyolca 46.700.263 Euro
  İsrail Orta Doğu[not 11] - [not 12] İbranice 8.859.077 Yeni İsrail şekeli
  İsveç İskandinavya Stockholm İsveççe 10.186.877 İsveç kronu
  İsviçre Orta Avrupa - [not 13] Almanca, Fransızca, İtalyanca 8.741.235 İsviçre frangı
  İtalya Güney Avrupa Roma İtalyanca 60.282.261 Euro
  İzlanda Kuzey Avrupa Reykjavík İzlandaca 344.292 İzlanda kronu

Sayfa başı

JDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Jamaika Karayipler Kingston İngilizce 2.977.781 Jamaika doları
  Japonya Uzak Doğu Tokyo Japonca 125.709.303 Japon yeni

Sayfa başı

KDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Kamboçya Doğu Asya Phnom Penh Kmerce 17.052.338 Riel
  Kamerun Orta Afrika Yaoundé Fransızca, İngilizce 27.615.325 Afrika frangı
  Kanada Kuzey Amerika Ottawa İngilizce, Fransızca 38.228.381 Kanada doları
  Karadağ Balkanlar Podgorica Karadağca 627.783 Euro
  Katar Orta Doğu Doha Arapça 2.954.886 Katar riyali
  Kazakistan Orta Asya Nur-Sultan Kazakça, Rusça 19.086.898 Tenge, Kazak manatı
  Kenya Doğu Afrika Nairobi Svahili, İngilizce 55.676.559 Kenya şilingi
  Kırgızistan Orta Asya Bişkek Kırgızca, Rusça 6.673.191 Som, Kırgız manatı
  Kiribati Pasifik Güney Tarava Kiribatice, İngilizce 122.568 Avustralya doları
  Kolombiya Güney Amerika Bogotá İspanyolca 51.227.789 Kolombiya pesosu
  Komorlar Hint Okyanusu Moroni Komorca, Arapça, Fransızca 898.870 Komor frangı
  Kongo Cumhuriyeti Orta Afrika Brazzaville Fransızca 5.737.955 Afrika frangı
  Kongo DC Orta Afrika Kinşasa Kongoca, Fransızca, +3 daha 94.032.226 Kongo frangı
  Kosova Balkanlar[not 14] Priştine Arnavutça, Sırpça 1.739.825 Euro
  Kosta Rika Orta Amerika San José İspanyolca 5.157.931 Kosta Rika kolonu
  Kuveyt Orta Doğu Kuveyt Arapça 4.346.440 Kuveyt dinarı
  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Akdeniz[not 15] Kuzey Lefkoşa Türkçe 380.000 Türk lirası
  Kuzey Kore Uzak Doğu Pyongyang Korece 25.931.196 Kuzey Kore wonu
  Kuzey Makedonya Balkanlar Üsküp Makedonca, Arnavutça 2.080.438 Makedonya dinarı
  Küba Karayipler'de bir ada ülkesi Havana İspanyolca 11.305.268 Küba pezosu

Sayfa başı

LDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Laos Güneydoğu Asya Vientiane Laoca 7.428.649 Kip
  Lesotho Güney Afrika Maseru Sotho dili, İngilizce 2.168.423 Loti, Rand
  Letonya Doğu Avrupa Riga Letonca 1.859.332 Euro
  Liberya Batı Afrika Monrovia İngilizce 5.252.355 Liberya doları
  Libya Kuzey Afrika Trablus Arapça 6.992.919 Libya dinarı
  Lihtenştayn Orta Avrupa Vaduz Almanca 36.281 İsviçre frangı
  Litvanya Doğu Avrupa Vilnius Litvanca 2.682.092 Litas
  Lübnan Orta Doğu Beyrut Arapça 6.694.070 Lübnan poundu
  Lüksemburg Batı Avrupa Lüksemburg Lüksemburgca, Almanca, Fransızca 636.763 Euro

Sayfa başı

MDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Macaristan Orta Avrupa Budapeşte Macarca 9.615.551 Forint
  Madagaskar Afrika'da bir ada ülkesi Antananarivo Malgaşça, Fransızca 28.862.669 Malagaz rangı
  Malavi Güneydoğu Afrika Lilongwe İngilizce, Çevaca 19.129.952 Kvaça
  Maldivler Hint Okyanusu'nda bir adalar ülkesi Malé Maldivce, İngilizce 534.893 Rufiyaa
  Malezya Güneydoğu Asya Kuala Lumpur Malayca 32.974.690 Ringgit
  Mali Batı Afrika Bamako Fransızca 21.221.904 Afrika frangı
  Malta Avrupa'da bir ada ülkesi Valletta Maltaca, İngilizce 443.274 Malta lirası
  Marshall Adaları Kuzey Pasifik Majuro İngilizce, Marshallca, Japonca, Hintçe 59.930 Amerikan doları
  Mauritius Hint Okyanusu'nda ada ülkesi Port Louis - 1.273.263 Mauritius rupisi
  Meksika Orta Amerika Meksiko İspanyolca 130.881.401 Meksika pesosu
  Mısır Kuzey Afrika Kahire Arapça 105.216.402 Mısır lirası
  Mikronezya Federal Devletleri Pasifik'te bir ada ülkesi Palikir İngilizce 116.892 Amerikan doları
  Moğolistan Orta Asya Ulan Batur Moğolca 3.350.579 Togrot
  Moldova Doğu Avrupa Kişinev Moldovaca 4.015.642 Moldova leyi
  Monako Batı Avrupa Monaco-Ville Fransızca 39.242 Euro
  Moritanya Batı Afrika Nuakşot Arapça 4.846.413 Ouguiya
  Mozambik Güneydoğu Afrika Maputo Portekizce 32.706.400 Metikal
  Myanmar Güneydoğu Asya Nepido Birmanca 55.059.831 Kyat

Sayfa başı

NDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Namibya Güneybatı Afrika Windhoek İngilizce, Almanca 2.612.482 Namibya doları
  Nauru Pasifik'te bir ada ülkesi Yaren (de facto) Nauruca, İngilizce 10.860 Avustralya doları
  Nepal Güney Asya Katmandu Nepalce 29.940.849 Nepal rupesi
  Nikaragua Orta Amerika ülkesi Managua İspanyolca 6.742.200 Nigaruka korbobası
  Nijer Batı Afrika ülkesi Niamey Fransızca 25.715.811 Afrika frangı
  Nijerya Gine Körfezi'nde bir Afrika ülkesi Abuja İngilizce 214.486.053 Naira
  Norveç Bir İskandinav ülkesi Oslo Norveççe 5.491.764 Norveç kronu

Sayfa başı

ODüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Orta Afrika Cumhuriyeti Afrika'nın ortasında bir kara ülkesi Bangui Sango, Fransızca 4.985.779 Afrika frangı

Sayfa başı

ÖDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Özbekistan Orta Asya'da bir ülke Taşkent Özbekçe 34.128.386 Özbekistan somu

Sayfa başı

PDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Pakistan Orta Asya'da bir ülke İslamabad Urduca, İngilizce 227.440.243 Pakistan rupisi
  Palau Kuzey Pasifik'te bir adalar ülkesi Ngerulmud İngilizce, Palauca 18.175 Amerikan doları
  Panama Orta Amerika Panamá İspanyolca 4.413.172 Panama balboası
  Papua Yeni Gine Yeni Gine Adası'nın doğusunda bir ülke Port Moresby İngilizce, Tok Pisin, Hiri Motu 9.214.227 Papua Yeni Gine kinesi
  Paraguay Güney Amerika Asunción İspanyolca, Guarani 7.262.998 Paraguay guaranisi
  Peru Güney Amerika Lima İspanyolca 33.446.076 Nuevo Sol
  Polonya Doğu Avrupa Varşova Lehçe 37.744.774 Polonya zlotisi
  Portekiz Güney Avrupa, İber Yarımadası Lizbon Portekizce 10.154.893 Euro

Sayfa başı

RDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Romanya Balkanlar'da bir ülke Bükreş Rumence 19.095.090 Romanya leyi
  Ruanda Orta Afrika ülkesi Kigali Ruandaca, İngilizce, Fransızca 13.450.717 Ruanda frangı
  Rusya Doğu Avrupa ülkesi Moskova Rusça 145.688.479 Rus rublesi

Sayfa başı

SDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Batı Afrika Layun Arapça 597.339 Fas dirhemi
  Saint Kitts ve Nevis Bir Karayip ülkesi Basseterre İngilizce 53.672 Doğu Karayip doları
  Saint Lucia Bir Karayip ülkesi Castries İngilizce 184.637 Doğu Karayip doları
  Saint Vincent ve Grenadinler Bir Karayip ülkesi Kingstown İngilizce 111.345 Doğu Karayip doları
  Samoa Pasifik'te bir ülke Apia Samoaca 201.759 Tala
  San Marino Orta Avrupa'da küçük bir ülke San Marino İtalyanca 34.031 Euro
  São Tomé ve Príncipe Atlas Okyanusu'nda adalar ülkesi São Tomé Portekizce 226.035 Dobra
  Senegal Batı Afrika ülkesi Dakar Fransızca 17.455.217 CFA frangı
  Seyşeller Hint Okyanusu'nda adalar ülkesi Victoria Seyşeller Kreolü, Fransızca, İngilizce 99.093 Seyşeller rupisi
  Sırbistan Balkanlar'da bir ülke Belgrad Sırpça 8.666.156 Sırp dinarı
  Sierra Leone Batı Afrika ülkesi Freetown İngilizce 8.231.282 Leone
  Singapur Güneydoğu Asya'da ada ülkesi Singapur İngilizce, Malayca, Çince, Tamilce 5.920.425 Singapur doları
  Slovakya Orta Avrupa Bratislava Slovakça 5.456.560 Euro
  Slovenya Orta Avrupa Ljubljana Slovence 2.077.135 Euro
  Solomon Adaları Pasifik'te adalar ülkesi Honiara İngilizce 713.434 Solomon doları
  Somali Afrika Boynuzu'nda bir ülke Mogadişu Somalice, Arapça 16.655.131 Somali şilini
  Somaliland Hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır. Hargeisa Somalice, Arapça, İngilizce 3.500.000 Somaliland şilini
  Sri Lanka Hint Okyanusu'nda bir ada ülkesi Kolombo Seylanca, Tamilce 21.525.675 Sri Lanka rupisi
  Sudan Doğu Afrika'da bir ülke Hartum Arapça, İngilizce 45.538.035 Sudan dinarı
  Surinam Güney Amerika Paramaribo Felemenkçe 594.167 Surinam guldeni
  Suriye Orta Doğu Şam Arapça 19.206.952 Suriye sterlini
  Suudi Arabistan Arap Yarımadası'nda bir ülke Riyad Arapça 35.560.980 Suudi riyali

Sayfa başı

ŞDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Şili Güney Amerika Santiago İspanyolca 19.154.489 Şili pezosu

Sayfa başı

TDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Tacikistan Orta Asya'nın güneyinde bir ülke Duşanbe Tacikçe 9.852.288 Somoni
  Tanzanya Doğu Afrika Dodoma Svahili, İngilizce 62.556.905 Tanzanya şilini
  Tayland Güneydoğu Asya, Uzak Doğu Bangkok Tayca 69.962.271 Tayland bahtı
  Tayvan Doğu Asya'da, çok az ülke tarafından tanınan ülke[not 16] Taipei Standart Çince 23.570.344 Yeni Tayvan doları
  Togo Batı Afrika Lomé Fransızca 8.594.640 CFA frangı
  Tonga Pasifik'te adalar ülkesi. Nuku'alofa Tongaca, İngilizce 107.187 Pa'anga
  Transdinyester Hiçbir ülke tarafından tanınmayan Doğu Avrupa ülkesi Tiraspol Rusça, Moldovca, Ukraynaca 469.000 Transdinyester rublesi
  Trinidad ve Tobago Karayipler'de ada ülkesi Port of Spain İngilizce 1.403.540 Trinidad ve Tobago doları
  Tunus Kuzeybatı Afrika ülkesi Tunus Arapça 11.980.655 Tunus dinarı
  Tuvalu Pasifik'te adalar ülkesi Funafuti Tuvalyanca, İngilizce 12.003 Avustralya doları
  Türkiye Batı Asya ve Güneydoğu Avrupa ülkesi Ankara Türkçe 85.065.043 Türk lirası
  Türkmenistan Orta Asya ülkesi Aşkabat Türkmence 6.155.886 Manat

Sayfa başı

UDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Uganda Doğu Afrika ülkesi Kampala İngilizce, Shavili 47.751.664 Uganda şilini
  Ukrayna Doğu Avrupa ülkesi Kiev Ukraynaca 43.305.696 Ukrayna hrivnası
  Umman Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bir ülke Maskat Arapça 5.249.719 Umman riyali
  Uruguay Güney Amerika ülkesi Montevideo İspanyolca 3.489.790 Uruguay pesosu

Sayfa başı

ÜDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Ürdün Bir Orta Doğu ülkesi Amman Arapça 10.245.077 Ürdün dinarı

Sayfa başı

VDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Vanuatu Pasifik'te adalar ülkesi. Port Vila Bislamaca, İngilizce, Fransızca 318.546 Vatu
  Vatikan Güney Avrupa[not 17] Vatikan İtalyanca, Latince 801 Euro
  Venezuela Güney Amerika Caracas İspanyolca 29.370.242 Venazuela bolivari
  Vietnam Bir Hindiçini ülkesi. Hanoi Vietnamca 98.494.754 Vietnam dongu

Sayfa başı

YDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Yemen Arap Yarımadası'nın güneybatısında bir ülke San'a Arapça 30.842.866 Yemen dinarı
  Yeni Zelanda Okyanusya'da bir ada ülkesi Wellington İngilizce, Maorice 4.878.752 Yeni Zelanda doları
  Yeşil Burun Adaları Batı Afrika'da bir ada ülkesi Praia Portekizce 564.680 Yeşil Burun Adaları eskudosu
  Yunanistan Bir Güneydoğu Avrupa ülkesi Atina Yunanca 10.340.713 Euro

Sayfa başı

ZDüzenle

Ülke Açıklama Başkent Resmî dil Nüfus Para birimi
  Zambiya Eski adı Kuzey Rodezya olan Güney Afrika ülkesi Lusaka İngilizce 19.246.995 Kwacha
  Zimbabve Eski adı Rodezya olan Güney Afrika ülkesi Harare İngilizce, Çevaca, +13 daha 15.245.700 Zimbabwe doları

Bağımlı ÜlkelerDüzenle

Hükümran ülkeler dışında özerk yapıya ve özel statüye sahip pek çok ülke bulunmaktadır. Aşağıda bu bağımlı ülkelerin listesi verilmiştir:

NotlarDüzenle

  1. ^ Hukuken Gürcistan sınırları içerisindedir.
  2. ^ Dünyanın en kalabalık 3. ülkesidir. En çok Hristiyanın yaşadığı ülkedir.
  3. ^ Birleşik Krallık; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olmak üzere dört kurucu ülkeden oluşur.
  4. ^ Dünyanın en kalabalık 6. ülkesidir.
  5. ^ Dünyanın en kalabalık ülkesidir.
  6. ^ Dünyanın en kalabalık 4. ülkesidir. En çok Müslümanın yaşadığı ülkedir.
  7. ^ BMGK gözlemci üyesidir.
  8. ^ İsrail de başkentinin Kudüs olduğunu iddia etmektedir; ancak Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır.
    "Arşivlenmiş kopya". 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2020. 
  9. ^ Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, aralarında İngilizcenin de olduğu birbirinden farklı 11 tane resmî dili vardır.
  10. ^ Dünyanın en kalabalık 2. ülkesidir. Yakın zamanda Çin'i geçerek en kalabalık ülke olacağı tahmin edilmektedir.
  11. ^ Yahudilerin çoğunlukta olduğu tek ülkedir.
  12. ^ İsrail, tıpkı Filistin gibi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Ancak BM, bu kararı tanımamıştır.
  13. ^ İsviçre'nin resmî başkenti yoktur.
  14. ^ Kısmî tanırılığa sahiptir. Tanımayan ülkelere göre hukuken Sırbistan sınırları içerisinde.
  15. ^ Türkiye dışında herhangi bir Birleşmiş Milletler üyesi tarafından tanınmayan ülkedir. Hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti sınırları içerisinde.
  16. ^ Eski adı "Formoza" veya "Milliyetçi Çin" olan "Çin Cumhuriyeti". Uluslararası alanda "Çin Taipeisi" olarak anılır.
  17. ^ BMGK gözlemci üyesidir.

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

Büyük Atlas, Karatay Yayınları, Konya, 2010