Millî kütüphaneler listesi

Vikimedya liste maddesi

Millî kütüphanelerin listesi:

ADüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi ağ kümesi
Abhazya   Diğer ülkeler
  Afganistan Afganistan Millî Kütüphanesi Kabil
Åland Adaları   Finlandiya
  Andorra Andorra Millî Kütüphanesi (Biblioteca Nacional d'Andorra) Andorra la Vella [1]
  Angola Angola Millî Kütüphanesi (Biblioteca Nacional de Angola) Luanda [2]
  Antigua ve Barbuda
  Arjantin Arjantin Millî Kütüphanesi (Biblioteca Nacional de la República Argentina) Buenos Aires [3]6 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Arnavutluk Arnavutluk Millî Kütüphanesi (Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë) Tiran [4] 21 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Aruba   Hollanda
  Avustralya Avustralya Millî Kütüphanesi Canberra [5]5 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Avusturya Avusturya Millî Kütüphanesi (Österreichische Nationalbibliothek) Viyana [6]23 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Azerbaycan Azerbaycan Millî Kütüphanesi (Azərbaycan Milli Kitabxanası, Axundov adına Azərbaycan Milli Kitabxanası) Bakü [7] 27 Mayıs 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

BDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Bahamalar College of The Bahamas Library (de facto) Nassau [8]
  Bahreyn Shaikh Isa bin Salman Al Khalifa National Library (inşa hâlinde) Manama [9]
  Bangladeş Merkez Halk Kütüphanesi (কেন্দ্রীয় গণগ্রন্থাগার) Dakka [10] 3 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Barbados Barbados Millî Kütüphane Servisi Bridgetown [11]
  Beyaz Rusya Belarus Millî Kütüphanesi (Национальная библиотека Белоруссии) Minsk [12]
  Belçika Kraliyet Kütüphanesi (Koninklijke Bibliotheek van België = Bibliothèque royale de Belgique) Brüksel [13]5 Ağustos 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Belize Belize Millî Kütüphane Servisi Belize Şehir [14] 9 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Benin Benin Millî Kütüphanesi (Bibliothèque nationale du Bénin) Porto Novo [15]
Bermuda   United Kingdom
  Bhutan Bhutan Millî Kütüphanesi Thimphu [16] 9 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Bolivya Bolivya Millî Kütüphane ve Arşivi (Biblioteca y Archivo Nacional de Bolivia) Sucre [17]
  Bosna-Hersek Bosna Hersek Halk ve Üniversite Kütüphanesi (Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine) Saraybosna [18]6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
*  Sırp Cumhuriyeti Sırp Cumhuriyeti Halk ve Üniversite Kütüphanesi (Народна и универзитетска библиотека Републике Српске) Banja Luka [19]5 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Botsvana Botsvana Millî Kütüphane Servisi Gaborone [20] 9 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Brezilya Millî Kütüphanesi Brazil (Fundação Biblioteca Nacional) Rio de Janeiro [21]
British Virgin Islands   Birleşik Krallık
  Brunei Dewan Bahasa dan Pustaka Kütüphane (Dewan Bahasa and Pustaka Brunei Kütüphane) Bandar Seri Begawan [22]
  Bulgaristan SS. Cyril and Methodius National Kütüphane (Народна Библиотека Св. Св. Кирил и Методий) Sofya [23]24 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Burkina Faso Millî Kütüphanesi Burkina Faso (Bibliothèque nationale du Burkina Faso) Ouagadougou [24]
  Myanmar Millî Kütüphanesi Myanmar Yangon [25]
  Burundi Millî Kütüphanesi Burundi (Bibliothèque nationale du Burundi) Bujumbura

CDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Kamerun Kamerun Millî Kütüphanesi (Bibliothèque nationale du Cameroun) Yaounde [26]
  Kanada Kütüphane and Archives Canada ( = Bibliothèque et Archives Canada) Ottawa [27] 2 Nisan 2004 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Canada Institute for Scientific and Technical Information ( = Institut canadien de l'information scientifique et technique) Ottawa [28]
*  Quebec National Kütüphane and Archives of Quebec (Bibliothèque et Archives nationales du Québec) Montreal [29]20 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Yeşil Burun Adaları Millî Kütüphanesi Cape Verde (Biblioteca Nacional de Cabo Verde) [30]
Catalonia   Spain
  Orta Afrika Cumhuriyeti [national library created in legislation but does not exist yet] Bangui
  Cezayir Millî Kütüphanesi Algeria (Bibliothèque nationale d'Algérie

= المكتبة الوطنية الجزائرية)

Cezayir (şehir) [31]
  Çad Millî Kütüphanesi Chad (Bibliothèque nationale du Tchad) N'Djamena [32]
  Şili Millî Kütüphanesi Chile (Biblioteca Nacional de Chile) Santiago [33]
  Çin Millî Kütüphanesi China (中国国家图书馆) Pekin [34]
*  Hong Kong Hong Kong Central Kütüphane (香港中央圖書館) Hong Kong [35]
*  Makao Macau Central Kütüphane (Biblioteca Central de Macau, 澳門中央圖書館) Makao [36]12 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Republic of China (Taiwan)   Other states
  Kolombiya Millî Kütüphanesi Colombia (Biblioteca Nacional de Colombia) Bogotá [37] 26 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Comores National Centre for Documentation and Scientific Research (Centre National de Documentation et de Recherche Scientifique) Moroni [38]
  Kongo Cumhuriyeti People's National Kütüphane (Bibliothèque nationale populaire) Brazzaville [39]
  Kongo DC Millî Kütüphanesi the Democratic Republic of Congo (Bibliothèque nationale de la République démocratique du Congo) Kinşasa
Cook Islands   New Zealand
  Kosta Rika National Kütüphane "Miguel Obregon Lizano" of Costa Rica (Biblioteca nacional "Miguel Obregón Lizano" de Costa Rica) San José [40]
Millî Kütüphanesi Health and Social Security (Biblioteca Nacional de Salud y Seguridad Social) San José [41]25 Ekim 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Fildişi Sahili Millî Kütüphanesi Côte d'Ivoire (Bibliothèque nationale de Côte d'Ivoire) Abidjan
  Hırvatistan National and University Kütüphane Zagreb (Nacionalna i sveučilišna knjižnica) Zagreb [42]25 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Cuba José Martí Millî Kütüphanesi (Biblioteca Nacional José Martí) Havana [43]
  Kıbrıs Cumhuriyeti Cyprus Kütüphane (Κυπριακή Βιβλιοθήκη) Lefkoşa [44]12 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Northern Cyprus   Other states
  Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi the Czech Republic (Národní knihovna České republiky) Prag [45] 5 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

ÇDüzenle

DDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Danimarka Danish Royal Kütüphane, The Millî Kütüphanesi Denmark and Copenhagen University Kütüphane (Det Kongelige Bibliotek) Kopenhag [46]
State and University Kütüphane (Statsbiblioteket) Aarhus [47]
*  Faroe Islands Millî Kütüphanesi the Faroe Islands (Føroya landsbókasavn) Tórshavn [48]15 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
*  Greenland Public and Millî Kütüphanesi Greenland (Det Grønlandske Landsbibliotek = Nunatta Atuagaateqarfia) Nuuk [49] 4 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Cibuti National Documentation Centre of Djibouti (Centre national de documentation de Djibouti) Cibuti
  Dominika Public Kütüphane Roseau
  Dominik Cumhuriyeti National Kütüphane Pedro Henríquez Ureña (Biblioteca Nacional Pedro Henríquez Ureña) Santo Domingo [50]

EDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Doğu Timor
  Ekvador Millî Kütüphanesi Ecuador (Biblioteca Nacional del Ecuador) Quito [51]
  Mısır Egyptian National Kütüphane and Archives Cairo [52]
Egyptian National Agricultural Kütüphane Giza [53]
  El Salvador Millî Kütüphanesi El Salvador (Biblioteca Nacional de El Salvador) San Salvador [54]
  Ekvator Ginesi Ministry of Education and Sciences (Ministerio de educación y ciencia) Malabo [55] 10 Ekim 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Eritre Research and Documentation Center of Eritrea Asmara [56]
  Estonya Estonya Millî Kütüphanesi (Eesti Rahvusraamatukogu) Tallinn [57] 4 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Ermenistan Ermenistan Millî Kütüphanesi (ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԱԶԳԱՅԻՆ ԳՐԱԴԱՐԱՆ) Erivan [58] 8 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Etiyopya National Archives and Kütüphane of Ethiopia Addis Ababa [59]

FDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
Faroe Islands   Denmark
  Fiji Kütüphane Service of Fiji Suva
  Finlandiya Millî Kütüphanesi Finland (Kansalliskirjasto = Nationalbibliotek) Helsinki [60]
*  Åland Islands Mariehamn's Kütüphane (Mariehamns stadsbibliotek) Mariehamn [61]
  Fransa Bibliothèque nationale de France [Fransa Millî Kütüphanesi] Paris [62]6 Şubat 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

GDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Gabon Gabon National Kütüphane (Direction générale des Archives nationales, de la Bibliothèque nationale et de la Documentation gabonaise, DGABD) Libreville [63]
  Gambiya Millî Kütüphanesi The Gambia Banjul [64] 29 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Gürcistan National Parliamentary Kütüphane of Georgia Tiflis [65] 17 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Almanya German National Kütüphane (Deutsche Nationalbibliothek) Frankfurt a.M., Leipzig, Berlin [66]
German Millî Kütüphanesi Science and Technology (Technische Informationsbibliothek) Hannover [67]
  Gana George Padmore Research Kütüphane (division of Ghana Kütüphane Board) Accra [68]
  Yunanistan Millî Kütüphanesi Greece (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος) Atina [69]
Greenland   Denmark
  Grenada Grenada Public Kütüphane St. George's
  Guatemala Millî Kütüphanesi Guatemala (Biblioteca Nacional de Guatemala) Guatemala Şehir [70]
  Gine Millî Kütüphanesi Guinea (Bibliothèque nationale de Guinée) Conakry [71]
  Gine-Bissau National Institute for Studies and Research (Instituto Nacional de Estudos e Pesquisa, INEP) Bissau [72] 16 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Guyana Millî Kütüphanesi Guyana Georgetown [73]

HDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Haiti Millî Kütüphanesi Haiti (Bibliothèque nationale d'Haïti) Port-au-Prince [74]
  Honduras Millî Kütüphanesi Honduras (Biblioteca Nacional de Honduras) Tegucigalpa [75]
Hong Kong   People's Republic of China
  Macaristan National Széchényi Kütüphane (Országos Széchényi Könyvtár) Budapeşte [76]

IDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  İzlanda National and University Kütüphane of Iceland (Landsbókasafn Íslands Háskólabókasafn) Reykjavík [77] 6 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Hindistan Hindistan Millî Kütüphanesi Kalküta [78]
National Science Kütüphane of India Yeni Delhi [79] National Institute of Science Communication and Information Resources (NISCAIR) Yeni Delhi 28 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Endonezya Millî Kütüphanesi Indonesia (Perpustakaan Nasional Republik Indonesia) Central Jakarta [80]
  İran İran Millî Kütüphanesi (Ketabkeneh -e- Melli -e- Iran) Tahran [81]
Malek National Kütüphane (Ketabkeneh -e- Melli -e- Malek) Tahran [82] 11 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Irak Iraq National Kütüphane and Archive Bağdat [83]
  İrlanda Millî Kütüphanesi Ireland = Leabharlann Náisiúnta na hÉireann Dublin [84]21 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Isle of Man   United Kingdom
  İsrail Millî Kütüphanesi Israel (הספרייה הלאומית) Kudüs [85]
  İtalya National Central Kütüphane (Florence) (Biblioteca Nazionale Centrale Firenze) Floransa [86] 7 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
National Central Kütüphane (Rome) (Biblioteca Nazionale Centrale di Roma) Roma [87] 7 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Vittorio Emanuele III National Kütüphane (Biblioteca Nazionale "Vittorio Emanuele III" di Napoli) Napoli [88]

İDüzenle

JDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Jamaika Millî Kütüphanesi Jamaica Kingston [89]
  Japonya National Diet Kütüphane Tokyo [90] 6 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Jersey   United Kingdom
  Ürdün Millî Kütüphanesi Jordan Amman [91]13 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

KDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Kazakistan Millî Kütüphanesi Kazakhstan (Национальная библиотека Республики Казахстан) Almatı [92] 3 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Kamboçya Millî Kütüphanesi Cambodia Phnom Penh [93] 10 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Kenya Millî Kütüphane Servisi of Kenya Nairobi [94] 4 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Kiribati National Kütüphane and Archives of Kiribati Bairiki [95] 23 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Kuzey Kore Grand People's Study House Pyongyang [96]22 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Güney Kore Millî Kütüphanesi Korea (국립중앙도서관) Seul [97]8 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
National Digital Kütüphane [98]
National Kütüphane for Children and Young Adults (국립어린이청소년도서관) [99]2 Nisan 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kosovo   Other states
  Kuwait Millî Kütüphanesi Kuwait Kuwait [100] 26 Mayıs 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Kırgızistan Millî Kütüphanesi the Kyrgyz Republic (Кыргыз Республикасынын Улуттук Китепканасы) Bişkek [101]

LDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Laos Millî Kütüphanesi Laos Vientiane [102]
  Letonya Millî Kütüphanesi Latvia (Latvijas Nacionālā bibliotēka) Riga [103] 26 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Lübnan Lebanon National Kütüphane (Bibliothèque Nationale du Liban) Beyrut
  Lesotho Lesotho National Kütüphane Maseru [104]
  Liberya Millî Kütüphanesi Liberia Monrovia
  Libya Millî Kütüphanesi Libya Bingazi [105]
  Liechtenstein Liechtenstein State Kütüphane (Liechtensteinische Landesbibliothek) Vaduz [106]
  Litvanya Martynas Mažvydas Litvanya Millî Kütüphanesi (Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka) Vilnius [107] 6 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Lüksemburg Lüksemburg Millî Kütüphanesi (Bibliothèque nationale de Luxembourg = Lëtzebuerger Nationalbibliothéik = Nationalbibliothek Luxemburg) Lüksemburg [108] 13 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

MDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
Macau   People's Republic of China
  Kuzey Makedonya National and University Kütüphane St. Kliment Ohridski (Nacionalna i univerzitetska biblioteka "Sv. Kliment Ohridski") Üsküp [109]2 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Madagaskar Millî Kütüphanesi Madagascar (Bibliothèque nationale de Madagascar) Antananarivo
  Malavi Millî Kütüphane Servisi of Malawi Lilongwe
  Malezya Millî Kütüphanesi Malaysia (Perpustakaan Negara Malaysia) Kuala Lumpur [110] 17 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Maldives Millî Kütüphanesi the Maldives Galolhu Malé [111]
  Mali Millî Kütüphanesi Mali (Bibliothèque nationale du Mali) Bamako
  Malta Millî Kütüphanesi Malta Valetta [112]
  Marshall Islands Alele Museum, Kütüphane and National Archives Majuro [113]
  Moritanya Millî Kütüphanesi Mauritania (Bibliothèque nationale de Mauritanie) Nuakşot [114]9 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Mauritius Millî Kütüphanesi Mauritius Port Louis [115]
  Meksika Millî Kütüphanesi Mexico (Biblioteca Nacional de México) Meksiko [116]
National Newspaper and Periodicals Kütüphane of Mexico (Hemeroteca Nacional de México) [117]
  Micronesia
  Moldova Millî Kütüphanesi Moldova (Biblioteca Naţională a Republicii Moldova) Kişinev [118]
  Monako Louis Notari Kütüphane (Bibliothèque Louis Notari) Monako [119]
  Moğolistan Millî Kütüphanesi Mongolia Ulaanbaatar [120]
  Karadağ Karadağ Cumhuriyetinin Merkez Milli Kütüphanesi (Centralna narodna biblioteka Republike Crne Gore) Cetinje [121]
  Fas General Kütüphane and Archives (Bibliothèque Générale et Archives
= المكتبة الوطنية للمملكة المغربية)
Rabat ve Tétouan [122][ölü/kırık bağlantı]
  Mozambik Millî Kütüphanesi Mozambique (Biblioteca Nacional de Moçambique) Maputo [123]

NDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Namibya Millî Kütüphanesi Namibia Windhoek [124]
  Nauru
  Nepal Millî Kütüphanesi Nepal Pulchowk, Lalitpur [125]
  Hollanda Koninklijke Bibliotheek [Millî Kütüphanesi the Netherlands or Dutch Royal Kütüphane] Lahey [126] 5 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
*  Aruba Aruba National Kütüphane (Biblioteca Nacional Aruba) Oranjestad [127]2 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Yeni Zelanda Millî Kütüphanesi New Zealand = Te Puna Mātauranga o Aotearoa Wellington [128]21 Ağustos 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi
*  Cook Islands Cook Islands Kütüphane and Museum Society Rarotonga [129]
  Nicaragua Millî Kütüphanesi Nicaragua Rubén Darío (Biblioteca Nacional de Nicaragua Rubén Darío) Managua [130] 24 Aralık 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
National Health Kütüphane (Biblioteca Nacional de Salud) Managua [131]
  Nijer Direction of the National Archives of Niger (Direction des Archives nationales du Niger) Niamey
  Nijerya Millî Kütüphanesi Nigeria Lagos [132]
North ...   under the second word
  Norveç Millî Kütüphanesi Norway (Nasjonalbiblioteket) Oslo ve Mo i Rana [133]2 Ekim 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

ODüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Umman Sultan Qaboos University Kütüphane Maskat [134]

ÖDüzenle

PDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Pakistan Pakistan Millî Kütüphanesi İslamabad [135]15 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Palau Palau Community College Kütüphane Koror [136]
  Panama Millî Kütüphanesi Panama (Biblioteca Nacional de Panamá) Panama Şehir [137] 6 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Papua Yeni Gine Millî Kütüphanesi Papua New Guinea Boroko [138]
  Paraguay National Kütüphane and Archives of Paraguay (Biblioteca y Archivo Nacional de Paraguay) Asunción [139]
Millî Kütüphanesi Agriculture (Paraguay) (Biblioteca nacional de Agricultura) Asunción [140]
  Peru Biblioteca Nacional del Perú [Millî Kütüphanesi Peru or Peruvian National Kütüphane] Lima [141]
  Filipinler Millî Kütüphanesi the Philippines Manila [142]
  Polonya Polonya Millî Kütüphanesi [Biblioteka Narodowa] Varşova [143] 26 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Jagiellonian Kütüphane [Biblioteka Jagiellońska] Kraków [144]
  Portekiz Biblioteca Nacional de Portugal [Millî Kütüphanesi Portugal or Portuguese National Kütüphane] Lizbon [145]13 Ocak 2004 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

QDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Katar Millî Kütüphanesi Qatar Doha [146]
Quebec   Canada

RDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Romanya Millî Kütüphanesi Romania (Biblioteca Naţională a României) Bükreş [147] 1 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Rusya Russian State Kütüphane (Российская Государственная Библиотека) Moskova [148] 2 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Rusya Millî Kütüphanesi (Российская Национальная Библиотека) Sankt-Peterburg [149]22 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
*  Tataristan Tataristan Millî Kütüphanesi (Татарстан Республикасы Милли китапханәсендә) Kazan [150]
  Ruanda Millî Kütüphanesi Rwanda (Bibliothèque nationale du Rwanda) Kigali [151]

SDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Saint Kitts and Nevis Charles A. Halbert Public Kütüphane Basseterre
  Saint Lucia Central Kütüphane of Saint Lucia Castries [152]
  Saint Vincent and the Grenadines
  Samoa Nelson Memorial Public Kütüphane Apia
  San Marino National Kütüphane and Book Patrimony (Biblioteca di Stato e Beni Librari) San Marino
  São Tomé ve Príncipe Kütüphane of the National Assembly (Assembleia Nacional Biblioteca) São Tomé
  Suudi Arabistan King Fahad National Kütüphane Riyad [153] 9 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Scotland   United Kingdom
  Senegal Millî Kütüphanesi Senegal (Bibliothèque nationale du Sénégal, Bibliothèque des Archives nationales du Sénégal) Dakar [154]
  Sırbistan Millî Kütüphanesi Serbia (Народна библиотека Србије) Belgrad [155]
Kütüphane of Matica srpska (Biblioteka Matice srpske) Novi Sad [156]
  Seyşeller Millî Kütüphanesi the Seychelles Mahé [157]
  Sierra Leone Sierra Leone Kütüphane Board Freetown [158]
  Singapur National Kütüphane, Singapore Singapur [159]29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Slovakya Slovak National Kütüphane (Slovenská národná knižnica) Martin [160] 5 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Slovenya Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana [161] 22 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Solomon Adaları Solomon Adaları Millî Kütüphane Servisi Honiara [162]
  Somali Somali Millî Kütüphanesi Mogadişu [163]
  Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi (Nasionale Biblioteek van Suid Afrika) Pretoria ve Cape Town [164] 1 Kasım 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  İspanya İspanya Millî Kütüphanesi Madrid [165] 21 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
*  Katalonya Katalonya Millî Kütüphanesi (Biblioteca de Catalunya) Barselona [166]14 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Sri Lanka Sri Lanka Millî Kütüphanesi Colombo [167] 13 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Sudan Sudan Millî Kütüphanesi Hartum [168]
  Surinam [Millî kütüphanesi yok] [169]
  Esvatini Esvatini Millî Kütüphane Servisi Mbabane [170]
  İsveç İsveç Kraliyet Kütüphanesi (Kungliga biblioteket) Stockholm [171]2 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  İsviçre İsviçre Millî Kütüphanesi (Schweizerische Nationalbibliothek = Bibliothèque nationale suisse = Biblioteca nazionale svizzera = Biblioteca naziunala svizra) Bern [172]
  Suriye Al-Assad National Library Şam [173]

TDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
Taiwan   Diğrer devletler
  Tacikistan Firdusi Cumhuriyet Kütüphanesi (Республиканская библиотека имени Фирдоуси) Duşanbe [174]
  Tanzanya National Central Kütüphane / Tanzania Kütüphane Services Board = Bodi Ya Huduma Za Maktaba Tanzania Darüsselam [175]
Tatarstan   Russia
  Tayland Millî Kütüphanesi Thailand (หอสมุดแห่งชาติ) Bangkok [176]
  Togo Togo Millî Kütüphanesi (Bibliothèque nationale du Togo) Lomé [177]16 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Tonga
  Trinidad and Tobago National Kütüphane and Information System Port of Spain [178]
  Tunus Tunus Millî Kütüphanesi (Bibliothèque nationale de Tunisie

= المكتبة الوطنية التونسية)

Tunis [179]
  Türkiye Millî Kütüphane Ankara [180] 3 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Türkmenistan Türkmenistan Devlet Kütüphanesi Aşkabat [181]
  Tuvalu Tuvalu Millî Arşiv Kütüphanesi Funafuti [182]

UDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Uganda Uganda Millî Kütüphanesi Kampala [183]1 Aralık 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Ukrayna Ukrayna Vernadsky Millî Kütüphanesi (Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського) Kiev [184]
  Birleşik Arap Emirlikleri Cultural Foundation National Kütüphane Abu Dabi [185]
  Birleşik Krallık Britanya Kütüphanesi Londra ve Boston Spa

(Wetherby)

[186]25 Mart 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi
*  İskoçya Millî Kütüphanesi Scotland Edinburgh [187] 4 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
*  Galler Millî Kütüphanesi Wales = Llyfrgell Genedlaethol Cymru Aberystwyth [188]21 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
*  Bermuda Bermuda National Kütüphane Hamilton [189]
*  Virgin Islands, British Kütüphane Services Department Road Town [190]
*  Man Adası National Kütüphane and Archives (Manx National Heritage) Douglas [191]
*  Jersey Jersey Kütüphane Saint Helier [192]
  Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi (de facto) Washington [193] 12 Haziran 2004 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Millî Kütüphanesi Medicine Bethesda [194] 5 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
National Agricultural Kütüphane Beltsville [195]12 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Millî Kütüphanesi Education Washington [196]
  Uruguay Uruguay Millî Kütüphanesi (Biblioteca Nacional del Uruguay) Montevideo [197]7 Temmuz 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Özbekistan Millî Kütüphanesi Uzbekistan Taşkent [198]

VDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Vanuatu Millî Kütüphanesi Vanuatu Port Vila [199]14 Temmuz 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  Vatican Şehir Vatican Kütüphane (Biblioteca Apostolica Vaticana) Vatican Şehir [200]
  Venezuela Millî Kütüphanesi Venezuela (Biblioteca Nacional de Venezuela) Caracas [201]
  Vietnam Millî Kütüphanesi Vietnam Hanoi [202] 5 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

WDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
Galler   Birleşik Krallık

YDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Yemen Yemen Millî Kütüphanesi Aden

ZDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Zambiya Zambiya Millî Kütüphane Servisi Lusaka [203][ölü/kırık bağlantı]
  Zimbabve Zimbabve Millî Arşivler Kütüphanesi Harare [204]

Diğer devletlerDüzenle

Ülke Kütüphane Şehir Resmi internet sitesi
  Abhazya Abhazya İ. G. Papaskir Millî Kütüphanesi Sohum
  Kosova Kosova Halk ve Üniversite Kütüphanesi (Biblioteka Kombëtare dhe Universitare e Kosovës) Priştine [205]
  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi (Millî Kütüphane) Lefkoşa [206]
  Tayvan Bureau of International Exchange of Publications (Tayvan Millî Kütüphanesi, 國家圖書館 olarak da bilinir) Taipei [207] 2 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.