Kişi başına nominal GSYİH değerlerine göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Avrupa'daki ülkeleri, kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılalarına göre nominal değerlerde sıralanmaktadır. Bu değerler, bir ülkenin belirli bir yılda ürettiği tüm mal ve hizmetlerin değeri olup, piyasadaki döviz kurlarıyla Amerikan dolarına çevrilerek aynı yıl için ortalama nüfusa bölünerek elde edilir.

2022'de GSYİH'ye (nominal) kişi başına göre ülkeler veya bölgeler.
  >$60,000
  $50,000 - $60,000
  $40,000 - $50,000
  $30,000 - $40,000
  $20,000 - $30,000
  $10,000 - $20,000
  $5,000 - $10,000
  $2,500 - $5,000
  $1,000 - $2,500
  $500 - $1,000
  <$500
  No data

Burada gösterilen değerlerde farklı ülkelerdeki yaşam maliyeti farklılıkları dikkate alınmamaktadır ve ülke para biriminin döviz kurlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak bir yıldan diğerine büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Hatta çoğu zaman nüfusun yaşam standartlarına az ya da hiç farkı bulunmasa da, bu tür dalgalanmalar bir ülkenin sıralamasını yıldan yıla değiştirmektedir.

Kişi başına düşen GSYİH genellikle bir ülkenin yaşam standardının bir göstergesi olarak kabul edilir fakat bu durum tam olarak GSYİH'nın kişisel gelir ölçüsü olamayacağı anlamına da gelir.[1][2] Bu nedenden dolayı burada gösterilen değerler dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Farklı ülkelerdeki yaşam maliyetlerindeki farklılıkların ayarlanması için millî gelir karşılaştırmaları da sıklıkla satın alma gücü paritesine (SAGP) dayanarak yapılmaktadır. (Bkz. Kişi başına satın alma gücü paritelerine göre ülkeler listesi) SAGP hesaplamada önemli ölçüde döviz kuru sorununu ortadan kaldırsa da ülkenin uluslararası ticaretteki ekonomik çıktısının değerini yansıtmaz ve aynı zamanda kişi başına düşen GSYİH'dan daha fazla tahmin gerektirmektedir.

Egemen olmayan ülkeler ve sınırlı şekilde uluslararası tanınan devletler (örn. Kosova, Filistin, Tayvan gibi) kaynaklarda görüldüğü takdirde listeye dâhil edilmiştir. Bu nedenle söz konusu devletlerin ekonomilerine yönelik tüm bilgiler bu çizelgede yer almamaktadır ancak karşılaştırma maksadıyla GSYİH'sına göre sırayla listelenmiştir. Ayrıca bu egemen olmayan devletler italik olarak yazılmıştır.

Aşağıdaki listede İrlanda'ya ait GSYİH verilerinin ülkedeki yabancı çok uluslu şirketlerin vergi planlama faaliyetleri nedeniyle değişiklik gösterdiğini unutmayınız. 2015 yılı İrlanda GSYİH'sı, İrlanda millî gelirinin %150'sinin üzerindedir. Bunu ele almak için, 2017 yılında İrlanda Merkez Bankası, değiştirilmiş gayri safi millî gelir modelini yaratmış ve OECD ile IMF bunu İrlanda için kabul etmiştir. Bu nedenle 2015 yılı İrlanda GSYİH'sı, İrlanda millî gelirinin %143'üdür.

Tüm veriler mevcut Amerikan doları cinsindendir.

SıralamaDüzenle

  Dünya10.9492020 10.9262020 Yok

Kişi başına nominal GSYİH değerlerine göre ülkeler/ bölgeler  (uluslararası US$)
Ülke/bölge Bölge Uluslararası Para Fonu[3] Birleşmiş Milletler[4] Dünya Bankası[5]
Tahmin Yıl Tahmin Yıl Tahmin Yıl
  Lihtenştayn Avrupa Yok 180.227 2020 175.814 2019
  Monako Avrupa Yok 173.696 2020 190.513 2019
  Lüksemburg Avrupa 131.302 2021 117.182 2020 115.874 2020
  Bermuda Amerika Yok 123.945 2020 107.080 2020
  İrlanda Avrupa 102.394 2021 86.251 2020 85.268 2020
  Cayman Adaları Amerika Yok 95.191 2020 85.083 2020
   İsviçre Avrupa 93.515 2021 86.919 2020 87.097 2020
  Norveç Avrupa 82.244 2021 66.871 2020 67.390 2020
  ABD Amerika 69.375 2021 63.123 2020 63.414 2020
  İzlanda Avrupa 68.844 2021 63.644 2020 59.270 2020
  Danimarka Avrupa 67.920 2021 61.477 2020 61.063 2020
  Singapur Asya 66.263 2021 58.114 2020 59.798 2020
  Avustralya Okyanusya 62.619 2021 55.823 2020 51.693 2020
  Katar Asya 61.791 2021 50.815 2020 50.124 2020
  İsveç Avrupa 58.639 2021 53.575 2020 52.274 2020
  Hollanda Avrupa 57.715 2021 53.334 2020 52.397 2020
  Grönland Amerika Yok 55.139 2020 53.041 2019
  Avusturya Avrupa 53.793 2021 48.106 2020 48.587 2020
  Finlandiya Avrupa 53.523 2021 48.685 2020 48.773 2020
  Kanada Amerika 52.791 2021 43.560 2020 43.258 2020
  San Marino Avrupa 50.934 2021 45.832 2020 47.731 2019
  Almanya Avrupa 50.788 2021 45.909 2020 46.208 2020
  Belçika Avrupa 50.413 2021 45.028 2020 45.159 2020
  İsrail Asya 49.840 2021 47.034 2020 44.169 2020
  Hong Kong Asya 49.485 2021 46.611 2020 46.324 2020
  Britanya Virjin Adaları Amerika Yok 49.357 2020 Yok
  Yeni Zelanda Okyanusya 48.349 2021 43.972 2020 41.442 2020
  Birleşik Krallık Avrupa 46.200 2021 40.718 2020 41.125 2020
  Fransa Avrupa 45.028 2021 38.959 2020 39.030 2020
  Birleşik Arap Emirlikleri Asya 43.538 2021 36.285 2020 36.285 2020
  Makao Asya 42.107 2021 37.474 2020 39.403 2020
  Japonya Asya 40.704 2021 39.990 2020 40.193 2020
  Andorra Avrupa 40.417 2021 37.072 2020 40.897 2019
  İtalya Avrupa 35.585 2021 31.238 2020 31.714 2020
  Güney Kore Asya 35.196 2021 31.947 2020 31.632 2020
  Guam Okyanusya Yok 34.624 2020
  Porto Riko Amerika 34.143 2021 36.052 2020 32.291 2020
  Yeni Kaledonya Okyanusya Yok 34.006 2020 34.789 2019
  Brunei Asya 33.979 2021 27.437 2020 27.443 2020
  Tayvan Asya 33.402 2021 28.383 2020 Yok
  Malta Avrupa 31.997 2021 33.771 2020 27.885 2020
  İspanya Avrupa 30.537 2021 27.409 2020 27.063 2020
  Kıbrıs Cumhuriyeti Asya 29.486 2021 28.133 2020 26.624 2020
  Slovenya Avrupa 28.939 2021 25.777 2020 25.517 2020
  Kuveyt Asya 27.927 2021 24.809 2020 24.812 2020
  Bahamalar Amerika 27.437 2021 25.194 2020 25.194 2020
  Estonya Avrupa 27.101 2021 23.106 2020 23.027 2020
  Bahreyn Asya 26.294 2021 19.925 2020 20.410 2020
  Çek Cumhuriyeti Avrupa 25.806 2021 22.911 2020 22.932 2020
  Aruba Amerika 25.701 2021 23.386 2020 30.253 2018
  Portekiz Avrupa 24.457 2021 22.413 2020 22.176 2020
  Turks ve Caicos Adaları Amerika Yok 23.881 2020 23.880 2020
  Suudi Arabistan Asya 23.762 2021 20.110 2020 20.110 2020
  Litvanya Avrupa 22.412 2021 20.772 2020 20.234 2020
  Slovakya Avrupa 21.383 2021 19.264 2020 19.267 2020
  Fransız Polinezyası Okyanusya Yok 20.707 2020 14.324 2000
  Kuzey Mariana Adaları Okyanusya Yok 20.660 2019
  Sint Maarten Amerika Yok 20.000 2020 29.160 2018
  Yunanistan Avrupa 19.827 2021 18.117 2020 17.623 2020
  Letonya Avrupa 19.539 2021 17.871 2020 17.726 2020
  Macaristan Avrupa 18.528 2021 16.129 2020 15.981 2020
  Umman Asya 17.633 2021 12.409 2020 12.660 2020
  Polonya Avrupa 17.318 2021 15.764 2020 15.721 2020
  Anguilla Amerika Yok 17.226 2020 Yok
  Uruguay Amerika 16.965 2021 15.438 2020 15.438 2020
  Saint Kitts ve Nevis Amerika 16.917 2021 17.434 2020 18.438 2020
  Şili Amerika 16.799 2021 13.232 2020 13.232 2020
  Cook Adaları Okyanusya Yok 16.135 2020 Yok
  Barbados Amerika 16.105 2021 15.449 2020 15.374 2020
  Curaçao Amerika Yok 15.819 2020 16.746 2020
  Hırvatistan Avrupa 15.808 2021 13.934 2020 14.134 2020
  Trinidad ve Tobago Amerika 15.353 2021 15.286 2020 15.426 2020
  Romanya Avrupa 14.864 2021 12.929 2020 12.896 2020
  Antigua ve Barbuda Amerika 14.118 2021 13.993 2020 13.993 2020
  Panama Amerika 13.861 2021 12.269 2020 12.510 2020
  Montserrat Amerika Yok 13.523 2020 Yok
  Seyşeller Afrika 13.140 2021 10.767 2020 10.764 2020
  Amerikan Samoası Okyanusya Yok 12.845 2020
  İran Asya 12.725 2021 11.183 2020 2.423 2020
  Maldivler Asya 11.899 2021 6.924 2020 6.924 2020
  Çin Asya 11.891 [n 1]2021 10.229 [n 1]2020 10.435 2020
  Kosta Rika Amerika 11.860 2021 12.077 2020 12.141 2020
  Palau Okyanusya 11.835 2021 14.567 2020 14.244 2020
  Bulgaristan Avrupa 11.332 2021 10.058 2020 10.079 2020
  Rusya Avrupa 11.273 2021 10.166 2020 10.127 2020
  Malezya Asya 11.125 2021 10.402 2020 10.412 2020
  Kazakistan Asya 10.145 2021 9.111 2020 9.122 2020
  Nauru Okyanusya 10.138 2021 12.510 2020 10.580 2020
  Meksika Amerika 9.967 2021 8.326 2020 8.329 2020
  Arjantin Amerika 9.929 2021 8.476 2020 8.579 2020
  Grenada Amerika 9.575 2021 9.273 2020 9.262 2020
  Küba Amerika Yok 9.478 2020 9.478 2020
  Saint Lucia Amerika 9.419 2021 8.805 2020 8.805 2020
  Guyana Amerika 9.369 2021 6.956 2020 6.956 2020
  Türkmenistan Asya 8.844 2021 7.104 2020 7.612 2019
  Karadağ Avrupa 8.838 2021 7.626 2020 7.677 2020
  Sırbistan Avrupa 8.794 2021 7.656 2020 7.721 2020
  Mauritius Afrika 8.682 2021 8.587 2020 8.628 2020
  Ekvator Ginesi Afrika 8.626 2021 7.143 2020 7.143 2020
  Gabon Afrika 8.569 2021 6.789 2020 7.006 2020
  Dominik Cumhuriyeti Amerika 8.492 2021 7.268 2020 7.268 2020
  Tayland Asya 7.809 2021 7.189 2020 7.189 2020
  Dominika Amerika 7.777 2021 7.038 2020 7.268 2020
  Brezilya Amerika 7.741 2021 6.797 2020 6.797 2020
  Botsvana Afrika 7.350 2021 6.711 2020 6.711 2020
  Belarus Avrupa 7.032 2021 6.377 2020 6.411 2020
  Saint Vincent ve Grenadinler Amerika 6.952 2021 7.298 2020 7.298 2020
  Güney Afrika Afrika 6.861 2021 5.094 2020 5.091 2020
  Kuzey Makedonya Avrupa 6.712 2021 5.886 2020 5.888 2020
  Peru Amerika 6.677 2021 6.163 2020 6.127 2020
  Bosna-Hersek Avrupa 6.648 2021 6.035 2020 6.032 2020
  Türkiye Avrasya 6.407 2021 8.538 2020 8.536 2020
  Tuvalu Okyanusya 6.004 2021 4.648 2020 4.143 2020
  Kolombiya Amerika 5.892 2021 5.333 2020 5.333 2020
  Ekvador Amerika 5.884 2021 5.600 2020 5.600 2020
  Arnavutluk Avrupa 5.837 2021 5.181 2020 5.215 2020
  Jamaika Amerika 5.422 2021 4.665 2020 4.665 2020
  Azerbaycan Asya 5.167 2021 4.202 2020 4.214 2020
  Fiji Okyanusya 5.127 2021 5.013 2020 4.882 2020
  Paraguay Amerika 5.028 2021 4.950 2020 4.950 2020
  Tonga Okyanusya 5.010 2021 4.646 2020 4.903 2019
  Kosova Avrupa 4.986 2021 4.368 2020 4.287 2020
  Irak Asya 4.893 2021 4.146 2020 4.158 2020
  Gürcistan Asya 4.808 2021 3.984 2020 4.279 2020
  Moldova Avrupa 4.792 2021 2.954 2020 4.551 2020
  Namibya Afrika 4.694 2021 4.215 2020 4.211 2020
  Surinam Amerika 4.620 2021 7.023 2020 6.491 2020
  Ermenistan Asya 4.595 2021 4.266 2020 4.268 2020
  Guatemala Amerika 4.542 2021 4.332 2020 4.603 2020
  Belize Amerika 4.458 2021 3.988 2020 4.436 2020
  Ürdün Asya 4.394 2021 4.283 2020 4.283 2020
  Ukrayna Avrupa 4.384 2021 3.557 2020 3.727 2020
  Marshall Adaları Okyanusya 4.338 2021 4.130 2020 4.073 2019
  El Salvador Amerika 4.244 2021 3.799 2020 3.799 2020
  Endonezya Asya 4.225 2021 3.870 2020 3.870 2020
  Moğolistan Asya 4.186 2021 4.007 2020 4.007 2020
  Libya Afrika 4.069 2021 4.243 2020 3.699 2020
  Esvatini Afrika 3.965 2021 3.306 2020 3.416 2020
  Samoa Okyanusya 3.906 2021 3.890 2020 4.068 2020
  Mikronezya Federal Devletleri Okyanusya 3.855 2021 3.500 2020 3.585 2019
  Mısır Afrika 3.852 2021 3.609 2020 3.548 2020
  Vietnam Asya 3.743 2021 2.786 2020 2.786 2020
  Sri Lanka Asya 3.666 2021 3.768 2020 3.682 2020
  Cibuti Afrika 3.646 2021 3.465 2020 3.426 2020
  Cezayir Afrika 3.638 2021 3.368 2020 3.310 2020
  Tunus Afrika 3.556 2021 3.318 2020 3.320 2020
  Filipinler Asya 3.492 2021 3.299 2020 3.299 2020
  Fas Afrika 3.471 2021 3.108 2020 3.009 2020
  Yeşil Burun Adaları Afrika 3.347 2021 3.064 2020 3.064 2020
  Filistin Asya 3.321 [n 2]2021 3.050 2020 3.240 2020
  Bhutan Asya 3.296 2021 3.218 2020 3.122 2020
  Bolivya Amerika 3.267 2021 3.133 2020 3.143 2020
  Vanuatu Okyanusya 3.235 2021 2.783 2020 2.783 2020
  Papua Yeni Gine Okyanusya 2.952 2021 2.640 2020 2.637 2020
  Lübnan Asya 2.785 2020 9.310 2020 4.650 2020
  Kongo Cumhuriyeti Afrika 2.656 2021 1.830 2020 1.973 2020
  Laos Asya 2.626 2021 2.623 2020 2.630 2020
  Honduras Amerika 2.602 2021 2.406 2020 2.406 2020
  Fildişi Sahili Afrika 2.489 2021 2.318 2020 2.326 2020
  Gana Afrika 2.413 2021 2.206 2020 2.329 2020
  São Tomé ve Príncipe Afrika 2.393 2021 2.174 2020 2.158 2020
  Solomon Adaları Okyanusya 2.357 2021 2.251 2020 2.258 2020
  Nijerya Afrika 2.273 2021 2.085 2020 2.097 2020
  Angola Afrika 2.201 2021 1.896 2020 1.896 2020
  Kenya Afrika 2.199 2021 1.879 2020 1.838 2020
  Moritanya Afrika 2.161 2021 1.702 2020 1.673 2020
  Bangladeş Asya 2.139 2021 2.001 2020 1.969 2020
  Hindistan Asya 2.116 2021 1.931 2020 1.901 2020
  Nikaragua Amerika 2.047 2021 1.905 2020 1.905 2020
  Kiribati Okyanusya 1.927 2021 1.515 2020 1.671 2020
  Özbekistan Asya 1.901 2021 1.724 2020 1.686 2020
  Haiti Amerika 1.692 2021 1.360 2020 1.177 2020
  Zimbabve Afrika 1.665 2021 1.466 2020 1.128 2020
  Kamboçya Asya 1.647 2021 1.513 2020 1.513 2020
  Kamerun Afrika 1.646 2021 1.502 2020 1.499 2020
  Venezuela Amerika 1.627 2021 3.740 2020 16.056 2014
  Senegal Afrika 1.603 2021 1.458 2020 1.488 2020
  Benin Afrika 1.447 2021 1.254 2020 1.291 2020
  Komorlar Afrika 1.390 2021 1.421 2020 1.403 2020
  Doğu Timor Asya 1.263 2021 1.443 2020 1.381 2020
  Pakistan Asya 1.255 2020 1.167 2020 1.194 2020
  Myanmar Asya 1.246 2021 1.292 2020 1.400 2020
  Kırgızistan Asya 1.225 2021 1.186 2020 1.174 2020
  Lesotho Afrika 1.188 2021 1.061 2020 861 2020
    Nepal Asya 1.173 2021 1.135 2020 1.155 2020
  Gine Afrika 1.168 2021 1.179 2020 1.194 2020
  Tanzanya Afrika 1.159 2021 1.115 [n 3]2020 1.077 2020
  Zambiya Afrika 1.115 2021 985 2020 1.051 2020
  Zanzibar Afrika Yok 1.031 2020 Yok
  Uganda Afrika 1.018 2021 846 2020 817 2020
  Togo Afrika 1.000 2021 863 2020 915 2020
  Mali Afrika 966 2021 856 2020 859 2020
  Etiyopya Afrika 940 2021 840 2020 936 2020
  Burkina Faso Afrika 926 2021 831 2020 831 2020
  Suriye Asya 2.807 2010 890 2020 2.033 2007
  Gine-Bissau Afrika 858 2021 668 2020 728 2020
  Tacikistan Asya 839 2021 838 2020 859 2020
  Gambiya Afrika 819 2021 757 2020 787 2020
  Ruanda Afrika 802 2021 798 2020 798 2020
  Sudan Afrika 789 2021 1.415 2020 596 2020
  Çad Afrika 730 2021 679 2020 615 2020
  Liberya Afrika 703 2021 491 2020 583 2020
  Eritre Afrika 626 2021 588 2020 643 2011
  Nijer Afrika 622 2021 568 2020 2.097 2020
  Kuzey Kore Asya Yok 618 2020 Yok
  Kongo DC Afrika 594 2021 506 2020 557 2020
  Afganistan Asya 592 2021 508 2020 509 2020
  Yemen Asya 585 2021 937 2020 824 2018
  Malavi Afrika 566 2021 615 2020 625 2020
  Sierra Leone Afrika 541 2021 475 2020 485 2020
  Orta Afrika Cumhuriyeti Afrika 526 2021 481 2020 477 2020
  Madagaskar Afrika 499 2021 470 2020 496 2020
  Mozambik Afrika 492 2021 449 2020 449 2020
  Somali Afrika 350 2021 118 2020 309 2020
  Burundi Afrika 261 2021 286 2020 274 2020
  Güney Sudan Afrika 230 2021 1.421 2020 1.120 2015

Vergi cennetlerinde saptırılmış kişi başına düşen GSYİHDüzenle

Vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelerde kişi başına düşen GSYİH'nın çoğu, ekonomik verileri yapay şekilde kurumsal muhasebe kayıtları ile vergiye dayalı olarak şişirilmiş şekilde gösterilmektedir.

« Şaşırtıcı bir şekilde 12 trilyon dolar (dünyadaki tüm doğrudan yabancı yatırım pozisyonlarının neredeyse yüzde 40'ı) tamamen yapaydır: gerçek bir faaliyet göstermeyen boş kabuk şirketlerden geçen finansal yatırımlardan oluşmaktadır. Boş kurumsal kabuk şirketlerinin bu yatırımları, çoğu zaman vergi cenneti olan ülkelerden geçirilmektedir. Sekiz ana geçiş ekonomisi (Hollanda, Lüksemburg, Hong Kong Özel İdari Bölgesi, İngiliz Virgin Adaları, Bermuda, Cayman Adaları, İrlanda ve Singapur) genellikle özel amaçlı işletmelere yapılan yatırımların yüzde 85'inden fazlasına ev sahipliği yapmakta olup, sistemleri tamamen vergi nedeniyle kurumuştur.  »

Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bir tartışma kişi başına satın alma gücü paritelerine göre ülkeler listesi makalesinde yer almaktadır.

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ O'Sullivan, Arthur 
  2. ^ French President seeks alternatives to GDP 10 Kasım 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Guardian 14-09-2009.
    "European Parliament, Policy Department Economic and Scientific Policy: Beyond GDP Study" (PDF). 30 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2019.  (1.47 MB)
  3. ^ "World Economic Outlook Database. October 2021". Uluslararası Para Fonu. 15 Ekim 2021. 10 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  4. ^ "Per Capital GDP – USD Dollars". unstats.un.org. Birleşmiş Milletler. 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  5. ^ "GDP per capita (current US$)". Dünya Kalkınma İstatistikleri. Dünya Bankası. 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 

Dış bağlantılarDüzenle


Kaynak hatası: <ref> "n" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="n"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: Kaynak gösterme)