Avrupa'daki özerk ülkeler listesi

Avrupa'daki özerk ülkeler listesi, Avrupa kıtasında yer alan ve başka devletlere bağımlı ama kendini yönetebilen devletler listesi. Listede ayrıca Rusya'nın coğrafi olarak Asya'da, kültürel ve tarihsel olarak Avrupa'da sayılan yönetimler belirtildiği gibi Avusturya, Almanya ve İsviçre kantonları birbirine eşit olduğu için onlara yer verilmemiştir.

ListeDüzenle

AçıklamalarDüzenle

  • Listedeki ülkeler alfabetik sıraya göre dizilmiştir.
  • Alanlar kilometre kare olarak verilmiş, nüfus yoğunluğu da kilometre kare başına düşen kişi sayısı olarak belirtilmiştir.
Devlet ismi
(Resmi ismi)
Bayrak Resmî dil(ler)indeki uzun isim(ler) Başkent Bağlı olduğu ülke Dil Para birimi Yüzölçümü Nüfus
Nüfus yoğunluğu
Harita
Acaristan
(Acara Özerk Cumhuriyeti)
Gürcüce: აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკა Batum Gürcistan Gürcüce
Acarca
Gürcistan larisi &0000000000002900.0000002.900 &0000000000376016.000000376.016
&0000000000000135.320000135,32
 
Adıge Cumhuriyeti
(Adige Cumhuriyeti)
Rusça: Республика Адыгея
Adıgece: Адыгэ Республик
Maykop Rusya Rusça
Adigece
Rus rublesi &0000000000007600.0000007.600 &0000000000444000.000000444.000
&0000000000000058.80000058,8
 
Åland
(Åland adaları)
Fince: Ahvenanmaan maakunta
İsveççe: Landskapet Åland
Mariehamn Finlandiya Fince
İsveççe
Euro &0000000000013517.00000013.517 &0000000000026711.00000026.711
&0000000000000017.50000017,5
 
Aosta Vadisi
(Aosta Vadisi)
İtalyanca: Regione Autonoma Valle d'Aosta
Fransızca: Région Autonome Vallée d'Aoste
Aosta İtalya İtalyanca
Fransızca
Euro &0000000000003262.0000003.262 &0000000000119548.000000119.548
&0000000000000037.00000037
 
Aragona
(Aragona Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad Autónoma de Aragón
Katalanca: Comunitats autònomes d' Aragó
Aragonca: Comunidat autonoma d' Aragón
Zaragoza İspanya İspanyolca
Katalanca
Aragonca
Euro &0000000000047719.00000047.719 &0000000001269027.0000001.269.027
&0000000000000026.18000026,18
 
Asturias
(Asturias Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Principado de Asturias
Asturyasça: Principáu d'Asturies
Oviedo İspanya İspanyolca
Asturyasça
Euro &0000000000010604.00000010.604 &0000000001077000.0000001.077.000
&0000000000000102.000000102
 
Aynoroz
(Aynoroz Özerk Keşişsel Devleti)

Hata: ilk satırda bir resim belirtmelisiniz

Yunanca: Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγίου Όρους
Kilise Slavcası: Свѣта гора
Bulgarca: Света гора
Gürcüce: აიონ-ოროსი
Rumence: Muntele Athos
Rusça: Свята́я Гора́ Афо́н
Sırpça: Света гора
Karyes Yunanistan Yunanca
Kilise Slavcası
Bulgarca
Gürcüce
Rumence
Rusça
Sırpça
Euro &0000000000000335.640000335,64 &0000000000002262.0000002.262
&0000000000000006.7000006,7
 
Azorlar
(Azorlar Özerk Bölgesi)
Portekizce: Região Autónoma dos Açores Ponta Delgada[1] Portekiz Portekizce Euro &0000000000002346.0000002.346 &0000000000243018.000000243.018
&0000000000000104.000000104
 
Balear Adaları
(Balear Adaları Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Islas Baleares
Katalanca: Illes Balears
Palma de Mallorca İspanya İspanyolca
Katalanca
Euro &0000000000004992.0000004.992 &0000000000938000.000000938.000
&0000000000000196.940000196,94
 
Bask Bölgesi
(Bask Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad Autónoma del País Vasco
Baskça: Euskal Autonomia Erkidegoa
Vitoria-Gasteiz İspanya İspanyolca
Baskça
Euro &0000000000007234.0000007.234 &0000000002124846.0000002.124.846
&0000000000000293.790000293,79
 
Başkurdistan
(Başkurdistan Cumhuriyeti)
Rusça: Республика Башкортостан
Başkurtça: Башҡортостан Республикаһы
Ufa Rusya Rusça
Başkurtça
Rus rublesi &0000000000142914.000000142.914 &0000000004063079.0000004.063.079
&0000000000000028.40000028,4
 
Bosna-Hersek Federasyonu
(Bosna-Hersek Federasyonu)
Boşnakça, Sırpça (Latin), Hırvatça: Federacija Bosne i Hercegovine
Sırpça (Kiril): Федерација Босне и Херцеговине
Saraybosna Bosna-Hersek Boşnakça
Sırpça
Hırvatça
Değiştirilebilir Mark &0000000000026110.00000026.110 &0000000003064413.0000003.064.413
&0000000000000117.000000117
 
Çeçenistan
(Çeçenistan Cumhuriyeti)
Rusça: Чеченская Республика
Çeçence: Нохчийн Республика
Grozni Rusya Rusça
Çeçence
Rus rublesi &0000000000015300.00000015.300 &0000000001209000.0000001.209.000
&0000000000000076.00000076
 
Çuvaşistan
(Çuvaşistan Cumhuriyeti)
Rusça: Чувашская Республика
Çuvaşça: Чăваш Республики
Şupaşkar Rusya Rusça
Çuvaşça
Rus rublesi &0000000000018300.00000018.300 &0000000001290000.0000001.290.000
&0000000000000070.50000070,5
 
Dağıstan
(Dağıstan Cumhuriyeti)
Rusça: Республика Дагестан
Avarca: Дагъистаналъул Республика
Ağulca:
Azerice: Dağıstan Respublikası
Çeçence:
Dargince: Дагъистанес Республика
Kumukça: Дагъыстан Республикасы
Lakça: Дагъусттаннал Республика
Lezgice:Дагъустандин Республика
Nogayca:
Rutulca:
Tabasaranca: Дагъустан Республика
Tatça:
Tsahurca:
Mahaçkale Rusya Rusça
Avarca
Ağulca
Azerice
Çeçence
Dargince
Kumukça
Lakça
Lezgice
Nogayca
Rutulca
Tabasaranca
Tatça
Tsahurca
Rus rublesi &0000000000050278.00000050.278 &0000000002576531.0000002.576.531
&0000000000000051.20000051,2
 
Ekstremadura
(Ekstremadura Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad autónoma de Extremadura
Ekstremadura İspanyolcası: Comunidad autónoma de Estremaura
Mérida İspanya İspanyolca
Ekstremadura İspanyolcası
Euro &0000000000041634.00000041.634 &0000000001083879.0000001.083.879
&0000000000000026.03000026,03
 
Endülüs
(Endülüs Özerk Bölgesi)
İspanyolca ve Endülüs İspanyolcası: Comunidad autónoma de Andalucía Sevilla İspanya İspanyolca
Endülüs İspanyolcası
Euro &0000000000087268.00000087.268 &0000000007850000.0000007.850.000
&0000000000000089.95000089,95
 
Flandre
(Belçika Flaman Bölgesi)
Felemenkçe: Vlaanderen Brüksel Belçika Felemenkçe Euro &0000000000013522.00000013.522 &0000000006117440.0000006.117.440
&0000000000000448.000000448
 
Friuli-Venezia Giulia
(Friuli-Venezia Giulia Özerk Bölgesi)
İtalyanca: Regione Friuli-Venezia Guilia Trieste İtalya İtalyanca Euro &0000000000007845.0000007.845 &0000000001191588.0000001.191.588
&0000000000000152.000000152
 
Gagavuzya
(Gagauz Yeri Özerk Bölgesi)
Moldovaca: Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia
Gagavuzca: Avtonom Territorial Bölümlüü Gagauziya
Rusça: Автономное территориальное образование Гагаузия
Komrat Moldova Moldovaca
Gagavuzca
Rusça
Moldova leyi &0000000000001832.0000001.832 &0000000000155700.000000155.700
&0000000000000085.00000085
 
Galiçya
(Galiçya Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad autónoma de Galicia
Galiçyaca: Comunidade Autónoma de

Galicia

Santiago de Compostela İspanya İspanyolca
Galiçyaca
Euro &0000000000029574.00000029.574 &0000000002760000.0000002.760.000
&0000000000000094.00000094
 
Galler
(Galler)
İngilizce: Wales
Galce: Cymru
Cardiff Birleşik Krallık İngilizce;
Galce
İngiliz sterlini
Galler sterlini
&0000000000020799.00000020.799 &0000000002903085.0000002.903.085
&0000000000000140.000000140
 
İngiltere
(İngiltere)
İngilizce: England Londra Birleşik Krallık İngilizce İngiliz sterlini &0000000000133395.000000133.395 &0000000050762900.00000050.762.900
&0000000000000388.700000388,7
 
İnguşya
(İnguşya Cumhuriyeti)
Rusça: Республика Ингушетия
İnguşça: ГІалгІай Мохк
Magas Rusya Rusça
İnguşça
Rus rublesi &0000000000004000.0000004.000 &0000000000499502.000000499.502
&0000000000000116.800000116,8
 
İskoçya
(İskoçya)
İngilizce ve İskoç İngilizcesi: Scotland
İskoçça: Alba
Edinburgh Birleşik Krallık İngilizce
İskoç İngilizcesi
İskoçça
İngiliz sterlini
İskoç sterlini
&0000000000078782.00000078.782 &0000000005100000.0000005.100.000
&0000000000000064.00000064
 
Kabardino-Balkar
(Kabardino-Balkar Cumhuriyeti)
Rusça: Кабарди́но-Балка́рская Респу́блика
Kabardeyce: Къэбэрдей-Балъкъэр Республикэ
Balkarca: Къабарты-Малкъар Республика
Nalçik Rusya Rusça
Kabardeyce
Balkarca
Rus rublesi &0000000000012500.00000012.500 &0000000000896900.000000896.900
&0000000000000072.10000072,1
 
Kalmıkya
(Kalmık Cumhuriyeti)
Rusça: Республика Калмыкия
Kalmıkça: Хальмг Таңһч
Elista Rusya Rusça
Kalmıkça
Rus rublesi &0000000000074731.00000074.731 &0000000000288675.000000288.675
&0000000000000003.9000003,9
 
Kantabria
(Kantabria Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad autónoma de Cantabria Santander İspanya İspanyolca Euro &0000000000005321.0000005.321 &0000000000562300.000000562.300
&0000000000000106.800000106,8
 
Karaçay-Çerkesya
(Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti)
Rusça: Карачаево-Черкесская Республика
Karaçayca: Къарачай-Черкес Республика
Çerkesçe: Къэрэшей-Шэрджэс Республикэ
Abazaca:
Nogayca:
Çerkessk Rusya Rusça
Karaçayca
Çerkesçe
Abazaca
Nogayca
Rus rublesi &0000000000014100.00000014.100 &0000000000434500.000000434.500
&0000000000000030.80000030,8
 
Karelya
(Karelya Cumhuriyeti)
Rusça: Республика Карелия
Karelyaca: Karjalan tazavaldu
Fince: Karjalan tasavalta
Vepsçe: Karjalan Tazovaldkund
Petrozavodsk Rusya Rusça
Karelyaca
Fince
Vepsçe
Rus rublesi &0000000000172400.000000172.400 &0000000000703080.000000703.080
&0000000000000004.1000004,1
 
Kastilya ve Leon
(Kastilya ve Leon Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad autónoma de Castilla y León Valladolid İspanya İspanyolca Euro &0000000000094233.00000094.233 &0000000000002511.0000002.511
&0000000000000027.00000027
 
Kastilya-La Mancha
(Kastilya-La Mancha Özerk bölgesi)
İspanyolca: Comunidad autónoma de Castilla-La Mancha Toledo İspanya İspanyolca Euro &0000000000079463.00000079.463 &0000000001977000.0000001.977.000
&0000000000000024.86000024,86
 
Katalonya
(Katalonya Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad autónoma de Cataluña
Katalanca: Comunitat autònoma d'Catalunya
Aranca: Comunitat Autonòma de Catalonha
Barselona İspanya İspanyolca
Katalanca
Aranca
Euro &0000000000032114.00000032.114 &0000000006995000.0000006.995.000
&0000000000000219.000000219
 
Kırım
(Kırım Özerk Cumhuriyeti)
Ukraynaca: Автономна Республіка Крим
Rusça: Автономная Республика Крым
Kırım Tatarcası: Qırım Muhtar Cumhuriyeti
Simferopol Ukrayna Ukraynaca
Rusça
Kırım Tatarcası
Grivna &0000000000026200.00000026.200 &0000000001973185.0000001.973.185
&0000000000000075.60000075,6
 
Komi
(Komi Cumhuriyeti)

Hata: ilk satırda bir resim belirtmelisiniz

Rusça: Республика Коми
Komice: Коми Республика
Sıktıvkar Rusya Rusça
Komice
Rus rublesi &0000000000415900.000000415.900 &0000000001018674.0000001.018.674
&0000000000000002.4000002,4
 
Korsika
(Komi Cumhuriyeti)
Fransızca: Collectivité territoriale de Corse
Korsikaca: Cullittività Tarrituriale di Corsica
Ajaccio Fransa Fransızca
Korsikaca
Euro &0000000000008680.0000008.680 &0000000000302000.000000302.000
&0000000000000034.80000034,8
 
Kosova ve Metohiya
(Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi)
Sırpça: Аутономна Покрајина Косово и Метохиja / Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija
Arnavutça: Krahina Autonome e Kosovës dhe Metohisë
Priştine Sırbistan Sırpça
Arnavutça
Sırp dinarı &0000000000010877.00000010.877 &0000000001836529.0000001.836.529
&0000000000000200.000000200
 
Kuzey İrlanda
(Kuzey İrlanda)
İngilizce: Northern Ireland
İrlandaca: Tuaisceart Éireann
İskoçça: Norlin Airlann
Belfast Birleşik Krallık İngilizce
İrlandaca
İskoçça
İngiliz sterlini &0000000000013843.00000013.843 &0000000001741600.0000001.741.600
&0000000000000122.000000122
 
Kuzey Osetya
(Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti)
Rusça: Республика Северная Осетия-Алания
Osetçe: Республикӕ Цӕгат Ирыстон-Алани
Vladikavkaz Rusya Rusça;
Osetçe
Rus rublesi &0000000000008000.0000008.000 &0000000000704400.000000704.400
&0000000000000088.80000088,8
 
La Rioja
(La Rioja Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad autónoma de La Rioja Logroño İspanya İspanyolca Euro &0000000000005045.0000005.045 &0000000000301000.000000301.000
&0000000000000060.00000060
 
Madrid
(Madrid Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad de Madrid Madrid İspanya İspanyolca Euro &0000000000008030.0000008.030 &0000000006081689.0000006.081.689
&0000000000000757.360000757,36
 
Mari El
(Mari El Cumhuriyeti)
Rusça: Республика Марий Эл
Marice: Марий Эл Республик
Yoşkar-Ola Rusya Rusça
Marice
Rus rublesi &0000000000023200.00000023.200 &0000000000711540.000000711.540
&0000000000000030.40000030,4
 
Mordovya
(Mordovya Cumhuriyeti)
Rusça: Республика Мордовия
Mokşaca ve Erzyanca: Мордовия Республикась
Saransk Rusya Rusça
Mokşaca
Erzyanca
Rus rublesi &0000000000026200.00000026.200 &0000000000856833.000000856.833
&0000000000000032.70000032,7
 
Murcia
(Murcia Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad autónoma de Murcia Murcia İspanya İspanyolca Euro &0000000000011313.00000011.313 &0000000001336000.0000001.336.000
&0000000000000118.700000118,7
 
Nahçıvan
(Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti)
Azerice: Naxçıvan Muxtar Respublikası Nahçıvan Azerbaycan Azerice Azerbaycan manatı &0000000000005500.0000005.500 &0000000000382059.000000382.059
&0000000000000067.00000067
 
Navarra
(Navarra Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad Foral de Navarra
Baskça: Nafarroako Foru Komunitatea
Pamplona İspanya İspanyolca
Baskça
Euro &0000000000010391.00000010.391 &0000000000593472.000000593.472
&0000000000000057.11000057,11
 
Nenets
(Nenets Özerk Okrugu)
Rusça: Ненецкий автономный округ
Nenetsçe: Ненёцие автономной ӈокрук
Naryan-Mar Rusya Rusça
Nenetsçe
Rus rublesi &0000000000176700.000000176.700 &0000000000042000.00000042.000
&0000000000000000.2400000,24
 
Sardinya
(Sardinya Özerk Bölgesi)
İtalyanca: Regione Autonoma della Sardegna
Sarduca: Regione Autònoma de Sardigna
Cagliari İtalya İtalyanca
Sarduca
Euro &0000000000024090.00000024.090 &0000000001649096.0000001.649.096
&0000000000000068.00000068
 
Sırp Cumhuriyeti
(Sırp Cumhuriyeti)
Boşnakça, Sırpça (Latin), Hırvatça: Republika Srpska
Sırpça (Kiril): Република Српска
Banya Luka Bosna-Hersek Boşnakça
Sırpça
Hırvatça
Değiştirilebilir Mark &0000000000024857.00000024.857 &0000000001487785.0000001.487.785
&0000000000000060.00000060
 
Sicilya
(Sicilya Özerk Bölgesi)
İtalyanca: Regione Siciliana Palermo İtalya İtalyanca
Sicilyaca
Euro &0000000000025710.00000025.710 &0000000005087000.0000005.087.000
&0000000000000198.000000198
 
Tataristan
(Tataristan Cumhuriyeti)
Rusça: Республика Татарстан
Tatarca (Kiril): Татарстан Республикасы
Tatarca (Latin): Tatarstan Respublikası
Kazan Rusya Rusça
Tatarca
Rus rublesi &0000000000068000.00000068.000 &0000000003768000.0000003.768.000
&0000000000000055.40000055,4
 
Trentino-Alto Adige
(Trentino-Alto Adige Özerk Bölgesi)
İtalyanca: Regione Autonoma Trentino-Alto Adige
Almanca: Autonome Region Trentino-Südtirol
Ladince: Region Autonóma Trentin-Südtirol
Trento İtalyan İtalyanca
Almanca
Ladince
Euro &0000000000013606.00000013.606 &0000000000994703.000000994.703
&0000000000000073.00000073
 
Udmurtya
(Udmurtya Cumhuriyeti)
Rusça: Удмуртская Республика
Udmurtça: Удмурт Республика
İjevsk Rusya Rusça
Udmurtça
Rus rublesi &0000000000042100.00000042.100 &0000000001552800.0000001.552.800
&0000000000000036.90000036,9
 
Valensiya
(Valensiya Özerk Bölgesi)
İspanyolca: Comunidad autónoma de Valenciana
Katalanca: Comunitat autónoma d'Valenciana
Valensiya İspanya İspanyolca
Valensiyaca
Euro &0000000000023255.00000023.255 &0000000000004692.0000004.692
&0000000000000201.780000201,78
 
Valonya
(Valonya Özerk Bölgesi)
Fransızca: Région Wallonne
Almanca: Wallonische Region
Namur Belçika Fransızca
Almanca
Valonca
Euro &0000000000016844.00000016.844 &0000000003395942.0000003.395.942
&0000000000000201.610000201,61
 
Voyvodina
(Voyvodina Özerk Bölgesi)
Sırpça ve Hırvatça: Autonomna pokrajina Vojvodina
Sırpça (Kiril): Аутономна покрајина Војводина
Macarca: Vajdaság Autonóm Tartomány
Slovakça: Autonómna pokrajina Vojvodina
Rumence: Provincia Autonomă Voivodina
Rusince: Автономна Покраїна Войводина
Novi Sad Sırbistan Sırpça
Macarca
Slovakça
Rumence
Hırvatça
Rusince
Sırp dinarı &0000000000021506.00000021.506 &0000000002031992.0000002.031.992
&0000000000000094.51000094,51
 
               
Batum Maykop Mariehamn Aosta Zaragoza Oviedo Karyes Ponta Delgada
             
Palma de Mallorca Vitoria-Gasteiz Ufa Saraybosna Grozni Şupaşkar Mahaçkale Mérida
               
Sevilla Brüksel Trieste Komrat Santiago de Compostela Cardiff Londra Magas
               
Edinburgh Nalçik Elista Santander Çerkessk Petrozavodsk Valladolid Toledo
             
Barselona Simferopol Sıktıvkar Ajaccio Belfast Vladikavkaz Logroño Madrid
             
Yoşkar-Ola Saransk Murcia Nahçivan Pamplona Naryan-Mar Cagliari Banya Luka
             
Palermo Kazan Trento İjevsk Valensiya Namur Novi Sad

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Ponta Delgada, bölgesel yönetimin başkanlığının bulunduğu yerdir. Angra do Heroísmo'da Anayasa mahkemesi, Horta'da ise Yasama Meclisi bulunur.