Paris Anlaşması tarafları listesi

Vikimedya liste maddesi

Paris Anlaşması , Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC-BMİDÇS) kapsamında sera gazı emisyonlarının azaltılması, düzenlenmesi ve finansmanı ile ilgili 2020 yılından itibaren başlayan bir anlaşmadır. Anlaşma, küresel iklim değişikliği tehdidine yanıt vermek üzere bu yüzyılın küresel sıcaklık artışını sanayileşme öncesi seviyelerin 2 santigrat derecenin altında tutup bu artışı 1,5 santigrat derece ile sınırlamaya yönelik çabaları sürdürmeyi amaçlar.[1]

Paris Anlaşmasının Tarafları
  Taraflar
  İmzalayanlar
  Avrupa birliği onayı kapsamında da olan taraflar

TarihçeDüzenle

Anlaşmanın dili, Paris'teki 2015 Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansının (21. Taraflar konferansıdır,) 197 taraf temsilcisi müzakeresi sonucu, 12 Aralık 2015 tarihinde oy birliği ile kabul edilmiştir.[2][3] Anlaşma, 22 Nisan 2016 - 21 Nisan 2017 tarihleri arasında New York'taki BM Genel Merkezi'nde BMİDÇS'ye (Sözleşmeye) Taraf Devletlerin ve bölgesel ekonomik entegrasyon örgütlerinin imzasına açıldı.[4] Anlaşmayla, ancak dünya sera gazı emisyonlarının (2015'te üretilen bir listeye göre)[5] en az %55'ini üreten 55 ülkenin resmi onaması, kabul etmesi, onaylaması veya katılması halinde yürürlüğe gireceğini (ve böylece tamamen geçerli olacağı) kabul edildi.[6][7] 1 Nisan 2016'da, ikisi birlikte küresel emisyonların neredeyse %40'ını temsil eden ABD ve Çin, her iki ülkenin de Paris İklim Anlaşması'nı imzalayacağını doğrulayan ortak bir bildiri yayınladı.[8][9] 175 Taraf (174 ülke ve Avrupa Birliği) anlaşmayı imzaya açıldığı ilk gün, Yüksek Düzeyli İmza Töreni’nde imzaladı.[10][11] Aynı gün, 20'den fazla ülke, mümkün olan en kısa sürede katılma niyetlerini, 2016'da katılmak amacıyla açıkladı. Avrupa Birliği tarafından da remi olarak onaylanan Anlaşma, 4 Kasım 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeterli sayıda taraf elde etti.

TaraflarDüzenle

Şubat 2021 itibarıyla 194 ülke ve Avrupa Birliği Anlaşmayı imzaladı. 191 devlet ve AB, küresel sera gazı emisyonlarının % 97'sine yaklaşan temsiliyetle onayladı ve böylece BMİDÇS üyeleri arasında ilk iki büyük CO2 emisyonları olan ülkeler olan Çin ve ABD de anlaşmaya katılmış oldular.[12][13][14] 197 BMİDÇS üyesinin tamamı Paris Anlaşmasını ya imzalamış ya da kabul etmiştir.

Taraf[12] Sera gazı yüzdesi
onay için[5]
İmza tarihi Resmi
onay tarihi
Yürürlüğe giriş tarihi
  Afganistan 0.05% 22 Nisan 2016 15 Şubat 2017 17 Mart 2017
  Arnavutluk 0.02% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Cezayir 0.30% 22 Nisan 2016 20 Ekim 2016 19 Kasım 2016
  Andorra 0.00% 22 Nisan 2016 24 Mart 2017 23 Nisan 2017
  Angola 0.17% 22 Nisan 2016 16 Kasım 2020 16 Aralık 2020
  Antigua ve Barbuda 0.00% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Arjantin 0.89% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Ermenistan 0.02% 20 Eylül 2016 23 Mart 2017 22 Nisan 2017
  Avustralya 1.46% 22 Nisan 2016 9 Kasım 2016 29 Aralık 2016
  Avusturya[a] 0.21% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Azerbaycan 0.13% 22 Nisan 2016 9 Ocak 2017 8 Şubat 2017
  Bahamalar 0.00% 22 Nisan 2016 22 Ağustos 2016 4 Kasım 2016
  Bahreyn 0.06% 22 Nisan 2016 23 Aralık 2016 22 Şubat 2017
  Bangladeş 0.27% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Barbados 0.01% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Belarus 0.24% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Belçika[a] 0.32% 22 Nisan 2016 6 Nisan 2017 6 Mayıs 2017
  Belize 0.00% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Benin 0.02% 22 Nisan 2016 31 Ekim 2016 30 Kasım 2016
  Bhutan 0.00% 22 Nisan 2016 19 Eylül 2017 19 Ekim 2017
  Bolivya 0.12% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Bosna-Hersek 0.08% 22 Nisan 2016 16 Mart 2017 15 Nisan 2017
  Botsvana 0.02% 22 Nisan 2016 11 Kasım 2016 11 Aralık 2016
  Brezilya 2.48% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Brunei N/A[b] 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Bulgaristan[a] 0.15% 22 Nisan 2016 29 Kasım 2016 29 Aralık 2016
  Burkina Faso 0.06% 22 Nisan 2016 29 Kasım 2016 29 Aralık 2016
  Burundi 0.07% 22 Nisan 2016 17 Ocak 2018 16 Şubat 2018
  Kamboçya 0.03% 22 Nisan 2016 6 Şubat 2017 8 Mart 2017
  Kamerun 0.45% 22 Nisan 2016 29 Temmuz 2016 4 Kasım 2016
  Kanada 1.95% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Yeşil Burun Adaları 0.00% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2017 21 Ekim 2017
  Orta Afrika Cumhuriyeti 0.01% 22 Nisan 2016 11 Ekim 2016 10 Kasım 2016
  Çad 0.06% 22 Nisan 2016 12 Ocak 2017 11 Şubat 2017
  Şili[15] 0.25% 20 Eylül 2016 10 Şubat 2017 12 Mart 2017
  Çin[c] 20.09% 22 Nisan 2016 3 Eylül 2016[13] 4 Kasım 2016
  Kolombiya 0.41% 22 Nisan 2016 12 Temmuz 2018 11 Ağustos 2018
  Komorlar 0.00% 22 Nisan 2016 23 Kasım 2016 23 Aralık 2016
  Kongo Demokratik Cumhuriyeti 0.06% 22 Nisan 2016 13 Aralık 2017 12 Ocak 2018
  Kongo Cumhuriyeti 0.01% 22 Nisan 2016 21 Nisan 2017 21 Mayıs 2017
  Cook Adaları 0.00% 24 Haziran 2016 1 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Kosta Rika 0.03% 22 Nisan 2016 13 Ekim 2016 12 Kasım 2016
  Fildişi Sahili 0.73% 22 Nisan 2016 25 Ekim 2016 24 Kasım 2016
  Hırvatistan[a] 0.07% 22 Nisan 2016 24 Mayıs 2017 23 Haziran 2017
  Küba 0.10% 22 Nisan 2016 28 Aralık 2016 27 Ocak 2017
  Kıbrıs[a] 0.02% 22 Nisan 2016 4 Ocak 2017 3 Şubat 2017
  Çek Cumhuriyeti[a] 0.34% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2017 4 Kasım 2017
  Danimarka[d][a] 0.15% 22 Nisan 2016 1 Kasım 2016 1 Aralık 2016
  Cibuti 0.00% 22 Nisan 2016 11 Kasım 2016 11 Aralık 2016
  Dominika 0.00% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Dominik Cumhuriyeti 0.07% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2017 21 Ekim 2017
  Doğu Timor 0.00% 22 Nisan 2016 16 Ağustos 2017 15 Eylül 2017
  Ekvador 0.67% 26 Temmuz 2016 20 Eylül 2017 20 Ekim 2017
  Mısır 0.52% 22 Nisan 2016 29 Haziran 2017 29 Temmuz 2017
  El Salvador 0.03% 22 Nisan 2016 27 Mart 2017 26 Nisan 2017
  Ekvator Ginesi N/A[b] 22 Nisan 2016 30 Ekim 2018 29 Kasım 2018
  Estonya[a] 0.06% 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016 4 Aralık 2016
  Esvatini 0.05% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Etiyopya 0.13% 22 Nisan 2016 9 Mart 2017 8 Nisan 2017
  Avrupa Birliği N/A[e] 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Fiji 0.01% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Finlandiya[a] 0.17% 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016 4 Aralık 2016
  Fransa[a] 1.34% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Gabon 0.02% 22 Nisan 2016 2 Kasım 2016 2 Aralık 2016
  Gambiya 0.05% 26 Nisan 2016 7 Kasım 2016 7 Aralık 2016
  Gürcistan 0.03% 22 Nisan 2016 8 Mayıs 2017 7 Haziran 2017
  Almanya[a] 2.56% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Gana 0.09% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Yunanistan[a] 0.28% 22 Nisan 2016 14 Ekim 2016 13 Kasım 2016
  Grenada 0.00% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Guatemala 0.04% 22 Nisan 2016 25 Ocak 2017 24 Şubat 2017
  Gine 0.01% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Gine-Bissau 0.02% 22 Nisan 2016 22 Ekim 2018 21 Kasım 2018
  Guyana 0.01% 22 Nisan 2016 20 Mayıs 2016 4 Kasım 2016
  Haiti 0.02% 22 Nisan 2016 31 Temmuz 2017 30 Ağustos 2017
  Honduras 0.03% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Macaristan[a] 0.15% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  İzlanda 0.01% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Hindistan 4.10% 22 Nisan 2016 2 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Endonezya 1.49% 22 Nisan 2016 31 Ekim 2016 30 Kasım 2016
  Irak 0.20% 8 Aralık 2016 1 Kasım 2021 1 Aralık 2021
  İrlanda[a] 0.16% 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016 4 Aralık 2016
  İsrail 0.20% 22 Nisan 2016 2 Kasım 2016 2 Aralık 2016
  İtalya[a] 1.18% 22 Nisan 2016 11 Kasım 2016 11 Aralık 2016
  Jamaika 0.04% 22 Nisan 2016 10 Nisan 2017 10 Mayıs 2017
  Japonya 3.79% 22 Nisan 2016 8 Kasım 2016 8 Aralık 2016
  Ürdün 0.07% 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016 4 Aralık 2016
  Kazakistan 0.84% 2 Ağustos 2016 6 Aralık 2016 5 Ocak 2017
  Kenya 0.06% 22 Nisan 2016 28 Aralık 2016 27 Ocak 2017
  Kiribati 0.00% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Kuveyt 0.09% 22 Nisan 2016 23 Nisan 2018 23 Mayıs 2018
  Kırgızistan 0.03% 21 Eylül 2016 18 Şubat 2020 19 Mart 2020
  Laos 0.02% 22 Nisan 2016 7 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Letonya[a] 0.03% 22 Nisan 2016 16 Mart 2017 15 Nisan 2017
  Lübnan 0.07% 22 Nisan 2016 5 Şubat 2020 6 Mart 2020
  Lesotho 0.01% 22 Nisan 2016 20 Ocak 2017 19 Şubat 2017
  Liberya 0.02% 22 Nisan 2016 27 Ağustos 2018 26 Eylül 2018
  Lihtenştayn 0.00% 22 Nisan 2016 20 Eylül 2017 20 Ekim 2017
  Litvanya[a] 0.05% 22 Nisan 2016 2 Şubat 2017 4 Mart 2017
  Lüksemburg[a] 0.03% 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016 4 Aralık 2016
  Madagaskar 0.08% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Malavi 0.07% 20 Eylül 2016 29 Haziran 2017 29 Temmuz 2017
  Malezya 0.52% 22 Nisan 2016 16 Kasım 2016 16 Aralık 2016
  Maldivler 0.00% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Mali 0.03% 22 Nisan 2016 23 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Malta[a] 0.01% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Marshall Adaları 0.00% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Moritanya 0.02% 22 Nisan 2016 27 Şubat 2017 29 Mart 2017
  Mauritius 0.01% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Meksika 1.70% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Mikronezya Federal Devletleri 0.00% 22 Nisan 2016 15 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Moldova 0.04% 21 Eylül 2016 20 Haziran 2017 20 Temmuz 2017
  Monako 0.00% 22 Nisan 2016 24 Ekim 2016 23 Kasım 2016
  Moğolistan 0.05% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Karadağ 0.01% 22 Nisan 2016 20 Aralık 2017 19 Ocak 2018
  Fas 0.16% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Mozambik 0.02% 22 Nisan 2016 4 Haziran 2018 4 Temmuz 2018
  Myanmar 0.10% 22 Nisan 2016 19 Eylül 2017 19 Ekim 2017
  Namibia 0.01% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Nauru 0.00% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
    Nepal 0.07% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Hollanda[f][a] 0.53% 22 Nisan 2016 28 Temmuz 2017 27 Ağustos 2017
  Yeni Zelanda[g] 0.22% 22 Nisan 2016 4 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Nikaragua 0.03% 23 Ekim 2017 22 Kasım 2017
  Nijer 0.04% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Nijerya 0.57% 22 Eylül 2016 16 Mayıs 2017 15 Haziran 2017
  Niue 0.01% 28 Ekim 2016 28 Ekim 2016 27 Kasım 2016
  Kuzey Kore 0.23% 22 Nisan 2016 1 Ağustos 2016 4 Kasım 2016
  Kuzey Makedonya 0.03% 22 Nisan 2016 9 Ocak 2018 8 Şubat 2018
  Norveç 0.14% 22 Nisan 2016 20 Haziran 2016 4 Kasım 2016
  Umman 0.06% 22 Nisan 2016 22 Mayıs 2019 21 Haziran 2019
  Pakistan 0.43% 22 Nisan 2016 10 Kasım 2016 10 Aralık 2016
  Palau 0.00% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Filistin N/A[h] 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Panama 0.03% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Papua Yeni Gine 0.01% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Paraguay 0.06% 22 Nisan 2016 14 Ekim 2016 13 Kasım 2016
  Peru 0.22% 22 Nisan 2016 25 Temmuz 2016 4 Kasım 2016
  Filipinler 0.34% 22 Nisan 2016 23 Mart 2017 22 Nisan 2017
  Polonya[a] 1.06% 22 Nisan 2016 7 Ekim 2016 6 Kasım 2016
  Portekiz[a] 0.18% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Katar 0.17% 22 Nisan 2016 23 Haziran 2017 23 Temmuz 2017
  Romanya[a] 0.30% 22 Nisan 2016 1 Haziran 2017 1 Temmuz 2017
  Rusya 7.53% 22 Nisan 2016 7 Ekim 2019 6 Kasım 2019
  Rwanda 0.02% 22 Nisan 2016 6 Ekim 2016 5 Kasım 2016
  Saint Kitts ve Nevis 0.00% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Saint Lucia 0.00% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Saint Vincent ve Grenadinler 0.00% 22 Nisan 2016 29 Haziran 2016 4 Kasım 2016
  Samoa 0.00% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  San Marino 0.00% 22 Nisan 2016 26 Eylül 2018 26 Ekim 2018
  São Tomé ve Príncipe 0.00% 22 Nisan 2016 2 Kasım 2016 2 Aralık 2016
  Suudi Arabistan 0.80% 3 Kasım 2016 3 Kasım 2016 3 Aralık 2016
  Senegal 0.05% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Sırbistan 0.18% 22 Nisan 2016 25 Temmuz 2017 24 Ağustos 2017
  Seyşeller 0.00% 25 Nisan 2016 29 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Sierra Leone 0.98%[i] 22 Eylül 2016 1 Kasım 2016 1 Aralık 2016
  Singapur 0.13% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Slovakya[a] 0.12% 22 Nisan 2016 5 Ekim 2016 4 Kasım 2016
  Slovenya[a] 0.05% 22 Nisan 2016 16 Aralık 2016 15 Ocak 2017
  Solomon Adaları 0.00% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Somali N/A[b] 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Güney Afrika 1.46% 22 Nisan 2016 1 Kasım 2016 1 Aralık 2016
  Güney Kore 1.85% 22 Nisan 2016 3 Kasım 2016 3 Aralık 2016
  Güney Sudan N/A[b] 22 Nisan 2016 23 Şubat 2021 25 Mart 2021
  İspanya[a] 0.87% 22 Nisan 2016 12 Ocak 2017 11 Şubat 2017
  Sri Lanka 0.05% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Sudan 0.18% 22 Nisan 2016 2 Ağustos 2017 1 Eylül 2017
  Surinam 0.01% 22 Nisan 2016 13 Şubat 2019 15 Mart 2019
  İsveç[a] 0.15% 22 Nisan 2016 13 Ekim 2016 12 Kasım 2016
   İsviçre 0.14% 22 Nisan 2016 6 Ekim 2017 5 Kasım 2017
  Suriye 0.21% 13 Kasım 2017 13 Aralık 2017
  Tanzanya 0.11% 22 Nisan 2016 18 Mayıs 2018 17 Haziran 2018
  Tacikistan 0.02% 22 Nisan 2016 22 Mart 2017 21 Nisan 2017
  Tayland 0.64% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Togo 0.02% 19 Eylül 2016 28 Haziran 2017 28 Temmuz 2017
  Tonga 0.00% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Trinidad ve Tobago 0.04% 22 Nisan 2016 22 Şubat 2018 24 Mart 2018
  Tunus 0.11% 22 Nisan 2016 10 Şubat 2017 12 Mart 2017
  Türkiye 1.24% 22 Nisan 2016 6 Ekim 2021 7 Ekim 2021
  Türkmenistan 0.20% 23 Eylül 2016 20 Ekim 2016 19 Kasım 2016
  Tuvalu 0.00% 22 Nisan 2016 22 Nisan 2016 4 Kasım 2016
  Uganda 0.07% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Ukrayna 1.04% 22 Nisan 2016 19 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Birleşik Arap Emirlikleri 0.53% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Birleşik Krallık 1.55% 22 Nisan 2016 18 Kasım 2016 18 Aralık 2016
  Amerika Birleşik Devletleri 17.89% 22 Nisan 2016 3 Eylül 2016 4 Kasım 2016[j]
  Uruguay 0.05% 22 Nisan 2016 19 Ekim 2016 18 Kasım 2016
  Özbekistan 0.54% 19 Nisan 2017 9 Kasım 2018 9 Aralık 2018
  Vanuatu 0.00% 22 Nisan 2016 21 Eylül 2016 4 Kasım 2016
  Venezuela 0.52% 22 Nisan 2016 21 Temmuz 2017 20 Ağustos 2017
  Vietnam 0.72% 22 Nisan 2016 3 Kasım 2016 3 Aralık 2016
  Zambiya 0.04% 20 Eylül 2016 9 Aralık 2016 8 Ocak 2017
  Zimbabve 0.18% 22 Nisan 2016 7 Ağustos 2017 6 Eylül 2017
Total 97.01%[5] 191[12]

Avrupa Birliği ve üye ülkeleriDüzenle

Hem Avrupa Birliği (AB) hem de üye devletler Paris Anlaşması'nın onaylanmasından ayrı ayrı sorumludur. AB ve 28 üye devletleri, ne AB'nin ne de üye devletlerinin, kesinlikle diğerine ait olan yükümlülükleri yerine getirmekle uğraşmamalarını sağlamak için onay belgelerini aynı anda tevdi etmeleri yönünde karar aldı.[21] AB ayrıca her bir üye devletin AB çapındaki azaltma hedefindeki payı üzerindeki anlaşmazlığın yanı sıra İngiltere'nin AB'den ayrılma oylamasının Paris paktını geciktirebileceğinden korkuyor.[22] Bununla birlikte, Avrupa Parlamentosu 4 Ekim 2016'da Paris Anlaşması'nın resmen onayladı,[23] ve AB, birkaç AB üye ülkesiyle birlikte onay belgelerini 5 Ekim 2016'da tevdi etti.[22]

Anlaşmadan ÇekilmeDüzenle

Anlaşmanın 28. Maddesi, tarafların Birleşmiş Milletlere anlaşmadan çekilme bildirimi gönderdikten sonra çekilmelerine izin verir, ancak anlaşmanın ülke içinde yürürlüğe girmesinden sonra ise üç yıl içinde bildirimde bulunulamaz. Çekilme, bildirildikten bir yıl sonra yürürlüğe girer. Alternatif olarak Anlaşma, Paris Anlaşması'nın kabul edildiği BMİDÇS'den çekilmenin, devleti Paris Anlaşması'ndan da geri çekeceğini öngörmektedir. BMİDÇS'den çekilme koşulları, Paris Anlaşması ile aynıdır. Anlaşmada uyumsuzluk için herhangi bir hüküm belirtilmemiştir.

1 Haziran 2017'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump , ABD'nin anlaşmadan çekileceğini duyurdu.[24] 28. Madde uyarınca, anlaşma Amerika Birleşik Devletleri'nde 4 Kasım 2016'da yürürlüğe girdiğinden, Amerika Birleşik Devletleri için mümkün olan en erken geçerli geri çekilme tarihi 4 Kasım 2020 idi. 4 Ağustos 2017'de Trump yönetimi, Birleşmiş Milletler'e ABD'nin yasal olarak uygun olduğu anda Paris Anlaşması'ndan çekilmeyi planladığına dair resmi bir bildirimde bulundu.[25] Anlaşma, 2019'da ABD için 3 yıl süreyle yürürlükte kalana dek resmi geri çekilme bildirimi, başvurusu sunulamazdı.[26][27]

HuffPost'un ulaştığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı hukuk bürosu tarafından yazıldığına inanılan bir nota göre, "yukarıda açıklanan geri çekilme hükümlerinin dışında Paris Anlaşması'ndan çekilme girişimleri uluslararası hukuka aykırı olacak ve uluslararası düzeyde kabul edilmeyecekti." [28][29]

4 Kasım 2019'da Amerika Birleşik Devletleri, bu tarihten tam bir yıl sonra geçerli olmak üzere anlaşmadan çekildiğini bildirdi.[30] İlk icra eylemlerinden birinde, Başkan Joe Biden, Amerika Birleşik Devletleri'nin anlaşmaya yeniden katılmasını sağlayacak bir emir imzaladı.[31][32]

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından "Paris Anlaşması'na tekrar hoş geldiniz!" denilerek karşılandı.[33]

İmza sahipleriDüzenle

Beş devlet Paris Anlaşması'nı imzalamış ancak resmen onaylamamıştır.

imzacı [12] sera gazı yüzdesi
(onay için) [5]
İmza tarihi
  Eritre %0.01 22 Nisan 2016
  İran %1.30 22 Nisan 2016
  Libya N/A[b] 22 Nisan 2016
  Yemen %0.07 23 Eylül 2016
Toplam %1,75 5

İmzalamayanlarDüzenle

Paris Anlaşması hükümlerine göre, yalnızca BMİDÇS üye ülkeleri Paris Anlaşmasına taraf olma hakkına sahiptir. Vatikan, BMİDÇS'nin gözlemci bir devletidir ve BMİDÇS'ye ilk kez katılması halinde Paris Anlaşması'na katılabilir.

Ülke Sera gazı yüzdesi[5] BMİDÇS üyelik Notlar
  Vatikan N/A[h] gözlemci devlet 2015 yılında Bernardito Auza, Papalığın Paris Anlaşmasını imzalamak için BMİDÇS'ye katılmayı amaçladığını belirtti.[34]

Notlar ve kaynakçaDüzenle

NotlarDüzenle

 

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa Ayrıca Avrupa Birliği resmi onayı kapsamındadır.
  2. ^ a b c d e Paris Anlaşmasının kabulü sırasında bir emisyon envanteri ile ilk ulusal bildirimlerini BMİDÇS sekreterliğine henüz sunmamış olan BMİDÇS taraflarının emisyonları, Anlaşmanın yürürlüğe giriş rakamına dahil edilmemiştir. .[5]
  3. ^ Hong Kong ve Makao dahil.
  4. ^ Grönland hariç.[16]
  5. ^ Avrupa Birliği'nin emisyonları, üye ülkelerin toplamında hesaba katılır. .
  6. ^ Hollanda'nın Avrupalı kısmı için.
  7. ^ Tokelau'ya kadar genişletildi [17] önce hariç bıraktıktan sonra.[18]
  8. ^ a b Paris Anlaşması'nın kabulü sırasında BMİDÇS'ye taraf olmayan devletlerin emisyonları,[19] bu şekilde anlaşmayı imzalamasına izin verilmeyen ülkelerin, anlaşma için yürürlüğe giren toplamlara dahil edilmemişti.
  9. ^ Kaynakta belirtilen bilgi bu olmasına rağmen, Sierra Leone'nin emisyonları için gösterilen sayı yanlıştır. Dünya Bankası verilerine göre, Sierra Leone için doğru 2000 emisyonu 14.763 kt CO2 eşdeğeridir (365.107 kt değil) veya dünya toplamının %0.04'üdür (%0.98 değil) .[20]
  10. ^ 4 Kasım 2020 ile 19 Şubat 2021 arasında taraf değildi. Amerika Birleşik Devletleri, 4 Kasım 2020'den itibaren geçerli olmak üzere, 4 Kasım 2019'da feshettiğini bildirdi. 20 Ocak 2021'de anlaşmayı yeniden kabul etti. 19 Şubat 2021'de anlaşma tekrar yürürlüğe girmiştir.

KaynakçaDüzenle

 

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  2. ^ Sutter (12 Aralık 2015). "Final draft of climate deal formally accepted in Paris". CNN (İngilizce). Cable News Network, Turner Broadcasting System, Inc. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  3. ^ "Paris climate talks: France releases 'ambitious, balanced' draft agreement at COP21". ABC Avustralya (İngilizce). 12 Aralık 2015. 15 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  4. ^ "Madde 20(1)" (PDF). 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  5. ^ a b c d e f "Information provided in accordance with paragraph 104 of decision 1/CP.21 related to entry into force of the Paris Agreement (Article 21)" [Paris Anlaşmasının yürürlüğe girmesine ilişkin 1/CP.21 kararının 104. paragrafı uyarınca sağlanan bilgilere göre (Madde 21)] (PDF). Report of the Conference of the Parties on its twenty-first session, held in Paris from 30 November to 13 December 2015. Annex I: BMİDÇS. s. 30. 21 Şubat 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  6. ^ Madde 21(1)
  7. ^ "Historic Paris Agreement on Climate Change - 195 Nations Set Path to Keep Temperature Rise Well Below 2 Degrees Celsius". UN Climate Change Newsroom (İngilizce). United Nations Framework Convention on Climate Change (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi). 12 Aralık 2015. 17 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  8. ^ "Paris Climate Treaty: 'Significant step' as US and China agree to sign" (İngilizce). Bbc.com. 31 Mart 2016. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  9. ^ Obama and President Xi of China Vow to Sign Paris Climate Agreement Promptly 21 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 1 Nisan 2016
  10. ^ "'Today is an historic day,' says Ban, as 175 countries sign Paris climate accord". Birleşmiş Milletler (İngilizce). 22 Nisan 2016. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "PARIS ANLAŞMASI İmza Töreni" (PDF). BMİDÇS (İngilizce). 22 Nisan 2016. 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  12. ^ a b c d "Paris Agreement" (İngilizce). United Nations Treaty Collection. 8 Temmuz 2016. 27 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  13. ^ a b "Paris climate deal: US and China formally join pact" 2 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC News, 3 Eylül 2016 (sayfaya 2 Eylül 2021'de erişildi).
  14. ^ Pandey, Sidharth (2 Ekim 2016). Sanyal, Anindita (Ed.). "India Ratifies Landmark Paris Climate Deal, Says, 'Kept Our Promise'". 3 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  15. ^ Espinoza, Cristina. "Chile firmará acuerdo climático en septiembre y será uno de los 57 países que lo ratificarían este año" (İspanyolca). Latercera. 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 22 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  19. ^ "United Nations Framework Convention on Climate Change" (İngilizce). United Nations Treaty Series. 23 Temmuz 2013. 29 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2021. 
  20. ^ "Total greenhouse gas emissions (kt of CO2 equivalent)". World Bank. 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2021. 
  21. ^ "Explainer: When will the European Union ratify the Paris Agreement?" (İngilizce). 23 Haziran 2016. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  22. ^ a b "Paris climate deal to take effect as EU ratifies accord". Nature (İngilizce). 4 Ekim 2016. 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  23. ^ "Paris Agreement to enter into force as EU agrees ratification" (İngilizce). Avrupa Komisyonu. 4 Ekim 2016. 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  24. ^ Halper (1 Haziran 2017). "Trump quits the Paris climate accord, calling it a 'bad deal' for the U.S." Los Angeles Times (İngilizce). ISSN 0458-3035. 31 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  25. ^ "Referans: C.N.464.2017.TREATIES-XXVII.7.d (Depositary Notification)" (PDF). Birleşmiş Milletler. 8 Ağustos 2017. 15 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  26. ^ "Trump administration delivers notice US intends to withdraw from Paris climate deal". POLITICO (İngilizce). 4 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  27. ^ Producer. "WH: US staying out of climate accord". CNN. 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017. 
  28. ^ Kaufman (2 Mayıs 2017). "White House Leaning Toward Exiting Paris Agreement By Next Week, Sources Say". HuffPost. 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  29. ^ "Paris Agreement: Overview of Legal Issues" (İngilizce). 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  30. ^ "PARIS AGREEMENT - PARIS, 12 DECEMBER 2015 -UNITED STATES OF AMERICA: WITHDRAWAL" (PDF). Birleşmiş Milletler. 4 Nisan 2019. 9 Kasım 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  31. ^ "President Joe Biden rejoins the Paris climate accord in first move to tackle global warming". CNBC. 20 Ocak 2021. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  32. ^ "Paris Climate Agreement". Beyaz Saray. 20 Ocak 2021. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  33. ^ "Macron to Biden and Harris: 'Welcome back to the Paris Agreement!'". TheHill (İngilizce). 20 Ocak 2021. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  34. ^ John Nery (9 Aralık 2015). "Vatican intent on signing Paris climate agreement". Philippine Daily Inquirer. 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021.