Ana menüyü aç

Beklenen yaşam süresine göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi
(Yaşam beklentisine göre ülkeler listesi sayfasından yönlendirildi)
2013 CIA Factbook'a göre bazı ülkelerin yaşam beklentileri kıyaslaması.[1][2]

Bu liste ülkelerin doğumda beklenen yaşam süresine göre sıralamasını içermektedir.

İçindekiler

MetodDüzenle

Yaşam beklentisi, bir ülkede doğmuş bir kişinin her yaş için ölüm oranları ileride sabit olacak şekilde kabul edilerek yaşayacağı ortalama yıl sayısını vermektedir. Yaşam süresi erkeklerde ve kadınlarda ve kombine şekilde ayrı ayrı gösterilmiştir. Birçok Egemen olmayan devlet de bu listeye dahil edilmiştir. Rakamlar burada yer alan ülkelerde sağlık kalitesinin yanı sıra devam eden savaşlar, obezite, HIV enfeksiyonları vb dahil olmak üzere diğer faktörleri de yansıtır.

Dünya Sağlık Örgütü listesi (2013)Düzenle

Genel
sıralama[3]
Ülke Genel
yaşam beklentisi
Erkek
yaşam beklentisi
Erkek
sıralama
Kadın
yaşam beklentisi
Kadın
sıra
1   Monako 87.2 85.3 1 89 -
2   Japonya 84.6 82 2 87.3
3   Andorra 84.2 80.8 8 87 -
4   Singapur 84 82 2 87 -
5   Hong Kong (PRC) 83.8 82 2 85.6 -
6   San Marino 83.5 82 2 85 -
7   İzlanda 83.3 81.4 6 85.2 -
8   İtalya 83.1 80.4 10 85.8 -
9   İsveç 83 81.4 6 84.6 -
10   Avustralya 83 80.5 9 85.5 -
11   İsviçre 82.8 80.4 10 85.4 -
12   Kanada 82.5 80.4 10 84.6 -
13   İspanya 82.5 79.5 15 85 -
14   Fransa 82.3 79.4 19 85.2 -
15   İsrail 82.1 80.2 13 84 -
16   Lüksemburg 82 79.5 15 84.5 -
17   Norveç 81.9 80.2 13 83.6 -
18   Yeni Zelanda 81.7 79.4 19 84 -
19   Avusturya 81.5 78.5 24 84.5 -
20   Hollanda 81.5 79.5 15 83.5 -
21   İrlanda 81.4 79.2 22 83.6 -
22   Kıbrıs Cumhuriyeti 81.2 79.1 23 84.3 -
23   Finlandiya 81 78 28 84 -
24   Almanya 81 78.5 24 83.5 -
25   Yunanistan 81 78 28 84 -
26   Güney Kore 81 77.5 30 84.5 -
27   Malta 81 79.4 19 82.6 -
28   Belçika 81 78.5 24 83.5 -
29   Birleşik Krallık 81 79.5 15 82.5 -
30   Lihtenştayn 80.7 77.8 29 83.6 -
31   Tayvan 80.6 78 28 83.2 -
32   Portekiz 80 76.9 37 82.8 -
33   Slovenya 80 77 35 83 -
34   Kosta Rika 79.8 78.3 27 81.3 -
35   ABD 79.8 77.4 32 82.2 -
36   Şili 79.5 76.5 38 82.5 -
37   Danimarka 79.5 77 35 82 -
38   Küba 79.4 77.4 32 81.4 -
40   Birleşik Arap Emirlikleri 79.2 77.2 34 81.2 -
41   Brunei 79 77.5 30 80.5 -
42   Barbados 78.5 76.2 39 80.8 -
43   Kuveyt 78.2 75.5 41 80.5 -
44   Çek Cumhuriyeti 78 75 42 81 -
45   Panama 77.8 74.6 44 81 -
46   Polonya 77.5 73.5 51 81.5 -
47   Hırvatistan 77.5 74.5 45 80.5 -
48   Dominika 77.5 75 41 80 -
49   Uruguay 77.3 74.2 48 80.4 -
50   Meksika 77.2 74.2 49 80.2 -
51   Maldivler 77.2 76.2 39 78.2 -
52   Bahreyn 77 75 41 79 -
53   Belize 76.9 74.4 46 79.4 -
54   Slovakya 76.8 73.4 53 80.2 -
55   Bahamalar 76.5 73.5 51 79.5 -
56   Grenada 76.5 73 54 80 -
57   Brezilya 76.2 72.6 63 79.8 -
58   Estonya 76.1 71 91 81.2 -
59   Ekvador 76 73 54 79 -
60   Arjantin 76 73 54 79 -
61   Saint Vincent ve Grenadinler 76 73 54 79 -
62   Umman 76 73 54 79 -
63   Bosna-Hersek 76 74 50 78 -
64   Çin 76 74 72 77 -
65   Litvanya 75.9 70.8 102 81 -
66   Antigua ve Barbuda 75.8 74.4 46 77.2 -
67   Malezya 75.7 72.2 70 79.2 -
68   Saint Lucia 75.5 71.5 82 79.5 -
69   Katar 75.5 73 54 78 -
70   Mauritius 75.2 71 91 79.4 -
71   Saint Kitts ve Nevis 75.1 72.2 70 78 -
72   Vietnam 75 73 54 77 -
73   Macaristan 75 71 91 79 -
74   Venezuela 75 71.5 82 78.5 -
75   Kuzey Makedonya 75 73 54 77 -
76   Suriye 75 72 72 78 -
77   Tayland 74.9 71.4 88 78.4 -
78   Trinidad ve Tobago 74.8 71.5 82 78.1 -
79   Seyşeller 74.7 71 91 78.4 -
80   Sri Lanka 74.7 71.4 88 78 -
81   Paraguay 74.7 71.6 80 77.8 -
82   Peru 74.7 71.6 80 77.8 -
83   El Salvador 74.6 70.8 102 78.4 -
84   Ürdün 74.6 72.4 66 76.8 -
85   Kolombiya 74.6 72.4 66 76.8 -
86   Tonga 74.5 73 54 76 -
87   Yeşil Burun Adaları 74.5 70.6 104 78.4 -
88   Letonya 74.5 69.5 112 78.5 -
89   Nikaragua 74.5 71.5 82 77.5 -
90   Libya 74.5 71 91 78 -
91   Gürcistan 74.5 70.2 106 78.8 -
92   Tunus 74.5 72.5 64 76.5 -
93   Karadağ 74.5 71.5 82 77.5 -
94   Bulgaristan 74.5 71 91 78 -
95   Surinam 74.5 72 72 77 -
96   Türkiye 74.4 72.4 66 76.4 -
96   Ermenistan 74.4 70.6 104 78.2 -
97   Suudi Arabistan 74.3 72.4 66 76.2 -
98   Samoa 74 71 91 77 -
99   Lübnan 74 72.5 64 76.5 -
100   Palau 74 70 107 78 -
101   Romanya 74 70 107 78 -
102   Honduras 74 72 72 76 -
103   Arnavutluk 74 72 72 76 -
104   Sırbistan 74 71 91 77 -
105   Jamaika 74.8 71.5 82 78.2 -
106   İran 73.5 72 72 75 -
107   Marshall Adaları 73.5 69 116 75 -
108   Cezayir 73.3 71.8 79 74.8 -
109   Mısır 73.2 71.2 90 75.2 -
110   Dominik Cumhuriyeti 73.2 72 72 74.4 -
111   Fiji 73 70 107 76 -
112   Filipinler 73 70 107 76 -
113   Solomon Adaları 73 71 91 75 -
114   Nauru 73 70 107 76 -
115   Fas 73 71 91 75 -
116   Beyaz Rusya 72.5 68.5 117 77.5 -
117   Endonezya 72 68 118 76 -
118   São Tomé ve Príncipe 72 68 118 76 -
119   Vanuatu 72 71 91 74 -
120   Azerbaycan 71.5 69.5 112 74.5 -
121   Guatemala 71.5 68 118 75 -
122   Ukrayna 71 65.5 134 76.5 -
123   Moldova 71 67 124 75 -
124   Rusya 70.5 65 135 76.3 -
125   Bhutan 70.8 69.2 115 72.4 -
126   Guyana 70.5 67.5 123 73.5 -
127   Mikronezya Federal Devletleri 70 68 118 72 -
128   Bangladeş 70 69.5 112 70.5 -
129   Kırgızistan 69 65 135 72 -
130   Irak 68.5 65 135 72 -
131   Kuzey Kore 69 66 130 72 -
132   Nepal 69 68 118 70 -
133   Moğolistan 69 65 135 73 -
134   Bolivya 69 67 124 71 -
135   Özbekistan 68.5 66 130 71 -
136   Laos 68 66.5 128 69.5 -
137   Myanmar 68 66 130 70 -
138   Kazakistan 68 63 146 73 -
139   Komorlar 68 65 135 71 -
140   Kiribati 68 65 135 71 -
141   Tacikistan 68 67 124 69 -
142   Papua Yeni Gine 67.5 65 135 69 -
143   Namibya 67.2 66.2 129 68.2 -
144   Pakistan 67 66 130 68 -
145   Türkmenistan 66.5 63 146 70 -
146   Kamboçya 66 64 143 68 -
147   Gana 66 64 143 68 -
148   Madagaskar 66 65 135 68 -
149   Botsvana 66 64.5 142 67.5 -
150   Hindistan 65 64 143 67 -
151   Gabon 64 62 150 66 -
152   Yemen 64 63 146 66 -
153   Doğu Timor 64 63 146 65 -
154   Senegal 64 62 150 66 -
155   Haiti 63 62 150 64 -
156   Sudan 63 61 152 65 -
157   Eritre 61.5 59 154 64 -
158   Kamerun 61.5 59 154 64 -
159   Güney Afrika 61 59 154 63 -
160   Cibuti 61 59 154 64 -
161   Etiyopya 60.5 59 154 62 -
162   Kenya 60 59 154 61 -
163   Ruanda 60 59 154 61 -
164   Afganistan 60 59 154 61 -
165   Moritanya 59.5 57 167 61 -
166   Liberya 59 58 162 60 -
167   Tanzanya 59 58 162 61 -
168   Benin 59 58 162 60 -
169   Gambiya 59 57.5 165 60.5 -
170   Malavi 58 57.5 165 58.5 -
171   Kongo Cumhuriyeti 58 57 167 59 -
172   Togo 57 55.5 169 58.5 -
173   Burkina Faso 56.5 54 173 57 -
174   Fildişi Sahili 56.5 55 170 58 -
175   Uganda 56 54.5 172 57.5 -
176   Nijer 56 55 170 57 -
177   Zambiya 55.5 54 173 56 -
178   Gine 55 54 173 56 -
179   Ekvator Ginesi 54 53 176 55 -
180   Zimbabve 54 53 176 55 -
181   Burundi 53 52 178 54 -
182   Nijerya 53 52 178 54 -
183   Mozambik 52.5 52 178 53 -
184   Angola 52 51 181 53 -
185   Çad 51 50.5 182 53.5 -
186   Mali 51 50 183 53 -
187   Lesotho 51 50 183 52 -
188   Gine-Bissau 50 48 186 52 -
189   Esvatini 50 49 185 51 -
190   Somali 50 48 186 52 -
191   Kongo DC 49.5 48 186 51 -
192   Orta Afrika Cumhuriyeti 48.5 47 187 50 -
193   Sierra Leone 47.5 47 187 48 -

Birleşmiş Milletler listesi, 2009–2012Düzenle

3 Mayıs 2011'de Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü (UN DESA), Population Division tarafından yayınlanan World Population Prospects, The 2010 Revision raporuna göre düzenlenmiştir.[4] Listede 2009 - 2012 arası doğumda beklenen yaşam süresi yer almaktadır.

 
Erkekler için beklenen yaşam süresi, 2009.
 
Kadınlar için beklenen yaşam süresi, 2009.
 
UN World Population Prospects - The 2006 Revision: 2005-2010 Life Expectancy at birth (years).
  80 üstü
  77.5-80.0
  75.0-77.5
  72.5-75.0
  70.0-72.5
  67.5-70.0
  65.0-67.5
  60-65
  55-60
  50-55
  45-50
  45 altı
  mevcut değil
Doğumda beklenen yaşam süresi (yıl), UN World Population Prospects 2010
Sıralama egemen devlet/bölge Genel Erkek Kadın
1   Japonya 82.73 79.29 86.96
2   İsviçre 81.81 79.31 84.12
3   Hong Kong 81.61 79.04 84.30
4   Avustralya 81.44 79.12 84
5   İtalya 81.37 78.58 83.98
6   İzlanda 81.28 79.49 83.05
7   Fransa (metropol.) 81 77.48 84.32
8   İsveç 80.88 78.78 82.93
9   İspanya 80.75 77.5 84
10   İsrail 80.69 78.36 82.87
11   Singapur 80.60 78.5 83
12   Kanada 80.50 78.5 83
13   Norveç 80.45 78.12 83
14   Avusturya 80.24 77.41 82.88
15   Hollanda 80.20 78.5 82.19
16   Yeni Zelanda 80.13 78.03 82.16
17   Martinik (  Fransa) 80.07 76.68 83.16
18   Makao 80.03 77.74 82.57
19   Güney Kore 80.00 76.48 83.25
20   Almanya 79.85 77.20 82.39
21   Belçika 79.77 76.95 82.50
22   İrlanda 79.68 77.33 82.02
23   Birleşik Krallık 79.53 77.38 81.68
24   Yunanistan 79.52 77.02 82.01
25 Channel Islands (  Birleşik Krallık) 79.51 77.32 81.63
26=   Lüksemburg 79.39 76.70 81.98
26=   Guadeloupe (  Fransa) 79.39 75.71 82.88
28   Finlandiya 79.34 75.89 82.75
29=   Kıbrıs Cumhuriyeti 78.94 76.84 81.07
29=   ABD Virjin Adaları (  ABD) 78.94 75.89 82.01
31   Kosta Rika 78.87 76.51 81.36
32   Malta 78.80 76.34 81.19
33   Porto Riko (  ABD) 78.70 74.69 82.67
34   Şili 78.65 75.54 81.68
35=   Portekiz 78.59 75.32 81.79
35=   Slovenya 78.59 74.97 81.99
37   Küba 78.50 76.55 80.52
38   Danimarka 78.25 75.99 80.50
39   Tayvan 78.19 75.25 81.51
40   ABD 77.97 75.35 80.51
41   Katar 77.88 78.07 77.29
42   Brunei 77.51 75.29 79.98
43   Réunion (  Fransa) 77.26 73.69 81.08
44   Mayotte 77.14 73.69 81.08
45   Çek Cumhuriyeti 77.01 73.78 80.15
46   Arnavutluk 76.38 73.43 79.72
47   Uruguay 76.36 72.72 79.85
48   Barbados 76.25 73.00 79.50
49   Meksika 76.19 73.73 78.63
50   Hollanda Antilleri (  Hollanda) 76.14 72.65 79.36
51   Hırvatistan 76.01 72.45 79.49
52   Birleşik Arap Emirlikleri 75.94 75.25 77.04
53   Fransız Guyanası (  Fransa) 75.89 72.55 79.89
54   Maldivler 75.55 74.64 76.52
55=   Polonya 75.51 71.17 79.85
55=   Panama 75.51 72.98 78.21
57=   Brezilya 75.50 71.75 79.25
57=   Guam (  ABD) 75.50 73.25 77.94
58=   Suriye 75.35 73.91 76.85
58=   Grenada 75.35 73.71 76.79
60   Belize 75.34 73.93 76.80
61   Yeni Kaledonya (  Fransa) 75.33 72.31 78.71
62   Arjantin 75.30 71.53 79.07
63   Bosna-Hersek 75.12 72.43 77.70
64   Ekvador 75.03 72.14 78.06
65   Bahamalar 74.79 71.60 77.83
66   Aruba (  Hollanda) 74.75 72.28 77.09
67   Slovakya 74.72 70.73 78.65
68   Bahreyn 74.60 74.03 75.37
69   Fransız Polinezyası (  Fransa) 74.49 72.21 77.08
70   Vietnam 74.35 72.33 76.21
71   Sri Lanka 74.25 71.20 77.40
72   Kuzey Makedonya 74.22 72.12 76.32
73   Kuveyt 74.17 73.47 75.19
74   Libya 74.04 71.70 76.87
75   Karadağ 74.01 71.55 76.47
76   Sırbistan 74.00 71.70 76.34
77   Saint Lucia 73.92 71.42 76.58
78   Estonya 73.91 68.35 79.17
79   Tunus 73.90 71.89 76.04
80   Venezuela 73.73 70.83 76.78
81   Ermenistan 73.69 70.21 76.74
82   Macaristan 73.64 69.54 77.64
83   Tayland 73.56 70.17 77.06
84   Yeşil Burun Adaları 73.54 69.41 77.36
85   Malezya 73.38 71.24 75.72
86   Peru 73.18 70.57 75.90
87   Romanya 73.16 69.57 76.83
88   Suudi Arabistan 73.13 72.24 74.41
89   Gürcistan 73.05 69.36 76.50
90   Nikaragua 72.98 69.91 76.12
91   Türkiye 72.96 70.70 75.28
92   Kolombiya 72.92 69.24 76.66
93   Ürdün 72.91 71.65 74.29
94   Mauritius 72.80 69.49 76.19
95=   Çin 72.71 71.10 74.45
95=   Bulgaristan 72.71 69.21 76.35
97   Umman 72.58 70.88 74.83
98   Dominik Cumhuriyeti 72.52 69.85 75.44
99=   Mısır 72.51 71.23 75.82
100   Cezayir 72.30 70.86 73.71
101   Letonya 72.27 66.88 77.45
102=   Jamaika 72.24 69.57 74.97
104   Filistin 72.17 70.60 73.81
105   Honduras 72.07 69.74 74.51
106   İran 72.06 70.33 73.91
107   Lübnan 72.00 69.86 74.18
108   Tonga 71.84 69.05 74.70
109   Paraguay 71.73 69.67 73.90
110   Saint Vincent ve Grenadinler 71.64 69.59 73.80
111   Samoa 71.54 68.62 74.89
112   El Salvador 71.43 66.55 76.08
113   Litvanya 71.31 65.46 77.24
114   Fas 71.16 68.96 73.44
115   Guatemala 70.27 66.73 73.79
116   Azerbaycan 70.12 67.09 73.14
117   Vanuatu 69.99 68.20 72.06
118   Surinam 69.65 66.42 73.11
119   Beyaz Rusya 69.44 63.59 75.53
120   Trinidad ve Tobago 69.40 65.80 72.90
121   Fiji 68.80 66.09 71.90
122   Guyana 68.70 65.53 71.93
123   Kuzey Kore 68.39 64.80 71.75
124   Mikronezya Federal Devletleri 68.35 67.56 69.11
125   Moldova 68.23 64.42 72.06
126  Dünya ortalaması 67.88 65.71 70.14
127   Endonezya 67.86 66.29 69.43
128   Bangladeş 67.84 67.41 68.29
129   Filipinler 67.80 64.54 71.29
130   Rusya 67.68 61.56 74.03
131   Ukrayna 67.54 61.78 73.54
132   Özbekistan 67.44 64.33 70.66
133   Nepal 67.42 66.71 68.04
134=   Moğolistan 67.32 63.40 71.47
134=   Irak 67.32 63.37 71.69
136   Kırgızistan 66.70 62.66 71.04
137   Tacikistan 66.44 63.29 69.91
138   Solomon Adaları 66.39 65.12 67.76
139   Laos 66.06 64.77 67.31
140   Batı Sahra 65.95 64.27 68.10
141   Bhutan 65.79 64.08 67.77
142   Kazakistan 65.78 60.18 71.53
143   Madagaskar 65.77 64.27 67.30
144   Bolivya 65.56 63.43 67.70
145   Türkmenistan 64.65 60.62 68.91
146   Pakistan 64.57 63.78 65.42
147   Hindistan 64.19 62.80 65.73
148   Yemen 63.94 62.52 65.36
149   São Tomé ve Príncipe 63.82 62.46 65.11
150   Myanmar 63.54 62.08 64.98
151   Gana 62.71 61.84 63.61
152   Kamboçya 61.54 60.21 62.61
153   Papua Yeni Gine 61.50 59.49 63.66
154   Gabon 61.28 60.24 62.35
155   Namibya 61.09 60.35 61.62
156   Haiti 60.99 59.94 62.02
157   Doğu Timor 60.80 59.94 61.68
158   Sudan 60.27 58.59 62.01
159   Eritre 60.03 57.61 62.23
160   Komorlar 59.65 58.33 61.00
161   Senegal 58.17 57.19 59.13
162   Moritanya 57.53 55.89 59.16
163   Gambiya 57.34 56.25 58.49
164   Etiyopya 57.21 55.70 58.74
165   Cibuti 56.64 55.24 58.04
166   Kongo Cumhuriyeti 56.02 54.88 57.16
167   Togo 55.69 54.24 57.14
168   Tanzanya 55.44 54.62 56.19
169   Kenya 54.98 53.96 55.93
170   Benin 54.64 52.72 56.50
171   Liberya 54.42 53.45 55.35
172   Ruanda 53.94 52.70 55.14
173   Burkina Faso 53.87 52.84 54.78
174   Botsvana 53.33 53.80 52.54
175   Nijer 53.08 52.66 53.55
176   Fildişi Sahili 53.02 52.14 54.05
177   Gine 52.44 50.93 54.01
178   Uganda 52.24 51.68 52.73
179   Malavi 51.55 51.51 51.48
180   Güney Afrika 51.20 50.13 52.08
181   Nijerya 50.26 49.50 51.03
182   Somali 50.24 48.71 51.79
183   Ekvator Ginesi 50.10 48.87 51.48
184   Mali 49.99 48.89 50.99
185   Kamerun 49.97 49.02 50.89
186   Angola 49.62 48.21 51.04
187   Burundi 48.81 47.48 50.05
188   Mozambik 48.77 47.56 49.88
189   Çad 48.52 47.15 49.90
190   Kongo DC 47.42 45.93 48.91
191   Esvatini 47.36 47.56 47.04
192   Afganistan 47.32 47.19 47.47
193   Zambiya 46.93 46.49 47.26
194   Gine-Bissau 46.76 45.33 48.22
195   Zimbabve 46.59 47.45 45.43
196   Sierra Leone 46.26 45.65 46.88
197   Lesotho 46.02 46.46 45.18
198   Orta Afrika Cumhuriyeti 45.91 44.47 47.31

CIA listesi (2012)Düzenle

 
CIA World Factbook'a göre 2012 beklenen yaşam süresi.
  > 80
  > 77.5
  > 75
  > 72.5
  > 70
  > 67.5
  > 65
  > 60
  > 55
  > 50
  > 45
  > 40
  < 40

2012 yılında CIA World Factbook verilerine göre beklenen yaşam süreleri verilmiştir.[1]

Sıra Ülke Genel Erkek Kadın
1   Monako 89.73 85.77 93.69
2   Makao 84.41 81.45 87.52
3   San Marino 83.01 80.5 85.74
4   Andorra 82.43 80.35 84.64
5   Japonya 82.25 78.96 85.72
6   Guernsey 82.16 79.5 84.95
7   Singapur 82.14 79.53 84.96
8   Hong Kong 82.04 79.32 84.97
9   Avustralya 81.81 79.4 84.35
10   İtalya 81.77 79.16 84.53
11   Fransa (metropolitan) 81.50 78.2 84.80
12   Jersey 81.38 78.96 83.94
13   Kanada 81.38 78.81 84.1
14   İspanya 81.17 78.16 84.37
15   İsviçre 81.07 78.24 84.05
16   İsveç 81.07 78.78 83.51
17   İsrail 80.96 78.79 83.24
18   İzlanda 80.9 78.72 83.17
19   Anguilla 80.87 78.32 83.51
20   Cayman Adaları 80.68 78.02 83.39
21   Bermuda 80.71 77.49 83.99
22   Man Adası 80.64 79.09 82.32
23   Yeni Zelanda 80.59 78.61 82.67
24   Lihtenştayn 80.31 76.86 83.77
25   Norveç 80.2 77.53 83.02
26   İrlanda 80.19 77.96 82.55
27   Almanya 80.07 77.82 82.44
28   Birleşik Krallık 80.05 77.95 82.25
29   Ürdün 80.05 78.73 81.45
30   Yunanistan 79.92 77.36 82.65
31   Saint Pierre ve Miquelon 79.87 77.61 82.26
32   Avusturya 79.78 76.87 82.84
33   Faroe Adaları 79.72 77.25 82.35
34   Malta 79.72 77.45 82.12
35   Hollanda 79.68 77.06 82.44
36   Lüksemburg 79.61 76.36 83.08
37   Belçika 79.51 76.35 82.81
38   Portekiz 79.45 76.47 82.43
39   Tayvan 79.35 76.0 82.7
40   ABD Virjin Adaları 79.33 76.29 82.55
41   Finlandiya 79.27 75.79 82.89
42   Turks ve Caicos Adaları 79.11 76.39 81.97
43   Güney Kore 79.05 75.84 82.49
44   Wallis ve Futuna 78.98 76 82.11
45   Porto Riko 78.92 75.31 82.71
46   Avrupa Birliği 78.82 75.7 82.13
47   Bosna-Hersek 78.81 75.25 82.63
48   Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha 78.76 75.83 81.83
49   Cebelitarık 78.68 75.84 81.72
50   Danimarka 78.63 76.25 81.14
51   ABD 78.37 75.92 80.93
52   Bahreyn 78.15 76.03 80.33
53   Kıbrıs Cumhuriyeti 77.82 75.04 80.74
54   Panama 77.79 75.02 80.68
55   Kosta Rika 77.72 75.10 80.46
56   Şili 77.70 74.44 81.13
57   Küba 77.70 75.46 80.08
58   Libya 77.65 75.34 80.08
59   Britanya Virjin Adaları 77.63 76.32 78.99
60   Arnavutluk 77.41 74.82 80.30
61   Dominik Cumhuriyeti 77.31 75.16 79.55
62   Slovenya 77.30 73.64 81.20
63   Çek Cumhuriyeti 77.19 73.93 80.66
64   Gürcistan 77.12 73.80 80.82
65   Fransız Polinezyası (  Fransa) 77.10 74.62 79.70
66   Kuveyt 77.09 75.95 78.3
67   Kuzey Mariana Adaları (  ABD) 77.08 74.45 79.87
68   Arjantin 76.95 73.71 80.36
69   Saint Lucia 76.84 74.15 79.68
70   Yeni Kaledonya (  Fransa) 76.75 72.67 81.03
71   Hollanda Antilleri (  Hollanda) 76.65 74.33 79.09
72   Birleşik Arap Emirlikleri 76.51 73.94 79.22
73   Meksika 76.47 73.65 79.43
74   Uruguay 76.35 73.1 79.72
75   Suudi Arabistan 76.3 74.23 78.48
76   Polonya 76.28 73.12 79.44
77   Çin 76.04 74.79 77.3
78   Tunus 75.78 73.98 77.7
79   Paraguay 75.77 73.19 78.49
80   Brunei 75.74 73.52 78.07
81   Dominika 75.55 72.61 78.64
82   Slovakya 75.4 71.47 79.53
83   Brezilya 75.35 71.52 79.38
83   Hırvatistan 75.35 71.72 79.18
84   Katar 75.35 71.66 77.14
85   Ekvador 75.3 72.37 78.37
86   Aruba (  Hollanda) 75.28 72.25 78.38
87   Sri Lanka 75.14 73.08 77.28
88   Litvanya 74.9 69.98 80.1
89   Macaristan 74.79 71.04 78.76
90   Antigua ve Barbuda 74.76 72.81
91   Kuzey Makedonya 74.68 72.18 77.38
92   Batı Şeria 74.54 72.54 76.65
93   Cook Adaları 74.22 71.46 77.13
94   Umman 74.16 71.87 76.55
95   Cezayir 74.02 72.35 75.77
96   Mauritius 74 70.53 77.65
97   Maldivler 73.97 71.78 76.28
98   Barbados 73.94 71.65 76.26
99   Sırbistan 73.9 71.09 76.89
100   Surinam 73.73 71 76.65
101   Amerikan Samoası (  ABD) 73.72 70.8 76.82
102   Solomon Adaları 73.69 71.14 76.37
103   Lübnan 73.66 71.15 76.31
104   Saint Vincent ve Grenadinler 73.65 71.82 75.54
105   Venezuela 73.61 70.54 76.83
106   Jamaika 73.53 71.83 75.3
107   Gazze Şeridi 73.42 71.82 75.12
108   Malezya 73.29 70.56 76.21
109   Saint Kitts ve Nevis 73.2 70.33 76.25
110   Tayland 73.1 70.77 75.55
111   Bulgaristan 73.09 69.48 76.91
112   Seyşeller 73.02 68.33 77.85
113   Estonya 72.82 67.45 78.53
114   Kolombiya 72.81 68.98 76.76
115   Montserrat 72.76 74.74 70.68
116   Ermenistan 72.68 69.06 76.81
117   Romanya 72.45 68.95 76.16
118   El Salvador 72.33 68.72 76.11
119   Letonya 72.15 66.98 77.59
120   Mısır 72.12 69.56 74.81
122   Türkiye 71.96 70.12 73.89
123   Özbekistan 71.96 68.95 75.15
124   Samoa 71.86 69.03 74.84
125   Fas 71.8 69.42 74.3
126   Yeşil Burun Adaları 71.61 68.27 75.05
127   Vietnam 71.58 68.78 74.57
128   Nikaragua 71.5 69.35 73.75
129   Palau 71.22 68.08 74.54
130   Marshall Adaları 71.19 69.15 73.34
131   Suriye 71.19 69.8 72.68
132   İran 71.14 69.65 72.72
133   Filipinler 71.09 68.17 74.15
134   Mikronezya Federal Devletleri 70.94 69.06 72.93
135   Trinidad ve Tobago 70.86 67.98 73.82
136   Moldova 70.8 67.1 74.71
137   Endonezya 70.76 68.26 73.38
138   Peru 70.74 68.33 68.88
139   Fiji 70.73 68.18 73.41
140   Tonga 70.73 68.18 73.41
141   Beyaz Rusya 70.63 64.95 76.67
142   Rusya 70.3 64.3 76.4
144   Guatemala 70.29 68.49 72.19
144   Grönland (  Danimarka) 70.07 67.44 72.85
145   Irak 69.94 68.6 71.34
146   Hindistan 69.89 67.46 72.61
147   Kırgızistan 69.43 65.43 73.64
148   Honduras 69.4 67.86 71.02
149   Tuvalu 69.29 66.99 71.7
150   São Tomé ve Príncipe 68.32 66.65 70.04
151   Ukrayna 68.25 62.37 74.5
152   Belize 68.2 66.44 70.05
153   Kazakistan 67.87 62.58 73.47
154   Türkmenistan 67.87 64.94 70.95
155   Moğolistan 67.65 65.23 70.19
156   Doğu Timor 67.27 64.92 69.75
157   Bolivya 66.89 64.2 69.72
158   Guyana 66.68 64.09 69.4
159   Azerbaycan 66.66 62.53 71.34
-  Dünya ortalaması 66.57 64.52 68.76
160   Papua Yeni Gine 66.34 64.08 68.72
161   Bhutan 66.13 65.33 66.97
162   Grenada 65.95 64.06 67.85
163   Bahamalar 65.78 62.63 68.98
164   Nepal 65.46 64.3 66.67
165   Tacikistan 65.33 62.29 68.52
166   Pakistan 64.49 63.4 65.64
167   Nauru 64.2 60.58 68.01
168   Vanuatu 63.98 62.37 65.66
169   Kuzey Kore 63.81 61.23 66.53
170   Komorlar 63.47 61.07 65.94
171   Burma 63.39 61.17 65.74
172   Yemen 63.27 61.3 65.33
173   Kiribati 63.22 60.14 66.45
174   Mayotte (  Fransa) 62.91 60.65 65.24
175   Madagaskar 62.89 60.93 64.91
176   Kamboçya 62.1 60.03 64.27
177   Botsvana 61.85 61.72 61.99
178   Eritre 61.78 59.71 63.9
179   Ekvator Ginesi 61.61 60.71 62.54
180   Haiti 60.78 59.13 62.48
181   Moritanya 60.37 58.22 62.59
182   Bangladeş 60.25 57.57 63.03
183   Gana 59.85 58.98 60.75
184   Benin 59 57.83 60.23
185   Senegal 59 57.12 60.93
186   Togo 58.69 56.56 60.88
187   Kenya 57.86 57.49 58.24
188   Gine 57.09 55.63 58.6
189   Laos 56.68 54.56 58.9
190   Fildişi Sahili 55.45 54.64 56.28
191   Etiyopya 55.41 52.92 57.97
192   Gambiya 55.35 53.43 57.34
193   Kongo DC 54.36 52.58 56.2
194   Batı Sahra 54.32 52 56.73
195   Kongo Cumhuriyeti 54.15 52.9 55.43
196   Kamerun 53.69 52.89 54.52
197   Gabon 53.11 52.19 54.05
198   Burkina Faso 52.95 51.04 54.91
199   Uganda 52.72 51.66 53.81
200   Nijer 52.6 51.39 53.85
201   Burundi 52.09 51.2 53.01
202   Tanzanya 52.01 50.56 53.51
203   Sudan 62.57 60.58 64.67
204   Namibya 51.24 51.61 50.86
205   Ruanda 50.52 49.25 51.83
206   Mali 50.35 48.38 52.38
207   Afganistan 50.11 48.81 51.47
208   Somali 49.63 47.78 51.53
209   Güney Afrika 48.98 49.81 48.13
210   Gine-Bissau 47.9 46.07 49.79
211   Çad 47.7 46.67 48.77
212   Nijerya 46.94 46.16 47.76
213   Zimbabve 45.77 46.36 45.16
214   Orta Afrika Cumhuriyeti 44.47 44.4 44.54
215   Malavi 43.82 44.07 43.57
216   Cibuti 43.37 41.89 44.89
217   Liberya 41.84 40.71 43
218   Sierra Leone 41.24 38.92 43.64
219   Mozambik 41.18 41.83 41.53
220   Lesotho 40.38 41.18 39.54
221   Zambiya 38.63 38.53 38.73
222   Angola 38.2 37.24 39.22

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "CIA - The World Factbook Life Expectancy". Cia.gov. 16 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2012-03-22. 
  2. ^ "Central Intelligence Agency Factbook Population". Cia.gov. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-03-22. 
  3. ^ "WHO Life expectancy". WHO. 24 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 June 2013. 
  4. ^ United Nations World Population Prospects: 2012 revision

Dış bağlantılarDüzenle