Nüfus artış hızına göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu madde, ülkelerin ve bu ülkelere bağlı özerk bölgelerin nüfus artış hızını üç liste halinde göstermektedir.

Birleşmiş Milletler 2005-2010 dönemi nüfus artış hızını gösteren harita.

MetodolojiDüzenle

İlk liste Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Tahminleri raporunun 2006 baskısından alınmış tahminlere dayanmaktadır.[1] Rakamlar orta vadeli 2005-2010 dönemi için nüfus artış hızı tahminlerini içermektedir.

İkinci liste, CIA World Factbook 2013 yılı tahminlerine dayanmaktadır.[2] Listede, ülkelere bağlı özerk bölgeler listelenmiş fakat resmî olarak tanınmamış ülkeler listelenmemiştir.

Üçüncü liste, 2012 yılı Dünya Bankası nüfus artış hızı verilerine içermektedir.[3] Nüfus artış hızı, nüfusun fiili tanımına dayanmaktadır. Hukukî statü ve vatandaşlığa bakılmaksızın tüm yerleşikler sıralamada yer almıştır. Mülteticiler dışında, ülkeye kalıcı olarak sığınma başvurusunda bulunanlar o ülke nüfusunun bir parçası olarak kabul edilmiştir.

ÜlkelerDüzenle

Birleşmiş Milletler 2005–2010 Listesi CIA World Factbook 2013 Listesi Dünya Bankası 2012 Listesi
Sıra Ülke Nüfus
artış hızı (%)
1   Liberya 4.55
2   Burundi 3.90
3   Afganistan 3.85
4   Batı Sahra 3.72
5   Doğu Timor 3.50
6   Nijer 3.49
7   Eritre 3.24
8   Uganda 3.24
9   Kongo DC 3.22
10   Filistin 3.18
11   Ürdün 3.04
12   Mali 3.02
13   Benin 3.02
14   Gine-Bissau 2.98
15   Yemen 2.97
16   Somali 2.92
17   Burkina Faso 2.89
18   Çad 2.88
19   Birleşik Arap Emirlikleri 2.85
20   Angola 2.78
21   Ruanda 2.76
22   Madagaskar 2.66
23   Kenya 2.65
24   Togo 2.65
25   Gambiya 2.63
26   Malavi 2.57
27   Moritanya 2.53
28   Suriye 2.52
29   Etiyopya 2.51
30   Tanzanya 2.47
31   Guatemala 2.47
32   Senegal 2.46
33   Komorlar 2.46
34   Kuveyt 2.44
35   Fransız Guyanası 2.41
36   Ekvator Ginesi 2.38
37   Vanuatu 2.38
38   Solomon Adaları 2.33
39   Nijerya 2.27
40   Suudi Arabistan 2.24
41   Yeşil Burun Adaları 2.23
42   Marshall Adaları 2.23
43   Sudan 2.22
44   Gine 2.16
45   Kongo Cumhuriyeti 2.11
46   Katar 2.11
47   Belize 2.08
48   Brunei 2.05
49   Sierra Leone 2.04
50   Amerikan Samoası 2.01
51   Papua Yeni Gine 2.00
52   Kamerun 2.00
53   Gana 1.99
54   Umman 1.97
55     Nepal 1.97
56   Libya 1.97
57   Honduras 1.95
58   Mozambik 1.95
59   Kuzey Mariana Adaları 1.95
60   Zambiya 1.91
61   Cibuti 1.90
62   Pakistan 1.84
63   Fildişi Sahili 1.84
64   Irak 1.84
65   Orta Afrika Cumhuriyeti 1.83
66   Paraguay 1.80
67   Bahreyn 1.79
68   Bolivya 1.77
69   İrlanda 1.77
70   Maldivler 1.76
71   Mısır 1.76
72   Kamboçya 1.74
73   Laos 1.74
74   Filipinler 1.72
75   Malezya 1.69
76   Bangladeş 1.67
77   Venezuela 1.67
78   İsrail 1.66
79   Panama 1.65
80   São Tomé ve Príncipe 1.61
81   Haiti 1.58
82   Kiribati 1.58
83   Yeni Kaledonya 1.54
84   Tacikistan 1.51
85   Cezayir 1.51
86   Cayman Adaları 1.51
87   Kosta Rika 1.50
88   Gabon 1.48
89   Dominik Cumhuriyeti 1.47
90   Hindistan 1.46
91   Özbekistan 1.44
92   Bhutan 1.43
93   Anguilla 1.41
94   El Salvador 1.37
95   Turks ve Caicos Adaları 1.37
96   İran 1.35
97   Hollanda Antilleri 1.33
98   Vietnam 1.32
99   Türkmenistan 1.32
100   Namibya 1.32
101   Fransız Polinezyası 1.31
102   Nikaragua 1.31
103   Guam 1.30
104   Saint Kitts ve Nevis 1.27
105   Kolombiya 1.27
106   Réunion 1.27
107   Brezilya 1.26
108   Türkiye 1.26
109   Botsvana 1.23
110   Saint Helena 1.23
111   Fas 1.20
112   Bahamalar 1.20
113   Singapur 1.19
 Dünya 1.17
114   Endonezya 1.16
115   Antigua ve Barbuda 1.16
116   Peru 1.15
117   Montserrat 1.15
118   Lüksemburg 1.13
119   Britanya Virjin Adaları 1.13
120   Meksika 1.12
121   Saint Lucia 1.12
122   Kırgızistan 1.10
123   Tunus 1.08
124   Ekvador 1.07
125   Kıbrıs Cumhuriyeti 1.06
126   Lübnan 1.05
127   Avustralya 1.01
128   Şili 1.00
129   Arjantin 1.00
130   Hong Kong 1.00
131   ABD 0.97
132   Moğolistan 0.96
133   Zimbabve 0.95
134   Kanada 0.90
135   Yeni Zelanda 0.90
136   Lihtenştayn 0.89
137   Samoa 0.87
138   Burma 0.85
139   İzlanda 0.84
140   San Marino 0.81
141   Mauritius 0.78
142   İspanya 0.77
143   Azerbaycan 0.75
144   Kazakistan 0.71
145   Makao 1.76
146   Guadeloupe 0.68
147   Faroe Adaları 0.68
148   Tayland 0.66
149   Wallis ve Futuna 0.66
150   Lesotho 0.63
151   Esvatini 0.63
152   Norveç 0.62
153   Fiji 0.62
154   Grönland 0.60
155   Falkland Adaları 0.59
156   Arnavutluk 0.57
157   Surinam 0.56
158   Güney Afrika 0.55
159   Porto Riko 0.55
160   Jamaika 0.54
161   Tonga 0.50
162   Saint Vincent ve Grenadinler 0.50
163   İsveç 0.49
164   Fransa 0.49
165   Seyşeller 0.49
166   Birleşik Krallık 0.48
167   Çin 0.48
168   Sri Lanka 0.47
169   Mikronezya Federal Devletleri 0.46
170   Malta 0.43
171   Tuvalu 0.42
172   Palau 0.41
173    İsviçre 0.38
174   Portekiz 0.37
175   Trinidad ve Tobago 0.37
176   Avusturya 0.36
177   Andorra 0.36
178   Tayvan 0.36
179   Kuzey Kore 0.34
180   Monako 0.33
181   Güney Kore 0.33
182   Barbados 0.32
183   Finlandiya 0.29
184   Nauru 0.29
185   Uruguay 0.29
186   Martinik 0.28
187   Bermuda 0.25
188   Belçika 0.24
189   Hollanda 0.21
190   Yunanistan 0.21
191   Danimarka 0.21
192 Kanal Adaları 0.19
193   Bosna-Hersek 0.13
194   İtalya 0.13
195   Sırbistan 0.13
196   Cebelitarık 0.08
197   Kuzey Makedonya 0.08
198   Saint Pierre ve Miquelon 0.07
199   Vatikan 0.05
200   Man Adası 0.04
201   Slovakya 0.03
202   Grenada 0.02
203   Slovenya 0.01
204   Aruba 0.01
205   Pitcairn Adaları 0.00
206   Küba −0.01
207   Japonya −0.02
208   Tokelau −0.03
209   ABD Virjin Adaları −0.03
210   Çek Cumhuriyeti −0.03
211   Almanya −0.07
212   Hırvatistan −0.09
213   Polonya −0.15
214   Ermenistan −0.21
215   Guyana −0.22
216   Karadağ −0.27
217   Dominika −0.29
218   Macaristan −0.29
219   Estonya −0.35
220   Romanya −0.45
221   Rusya −0.51
222   Letonya −0.52
223   Litvanya −0.53
224   Belarus −0.55
225   Bulgaristan −0.72
226   Ukrayna −0.76
227   Gürcistan −0.79
228   Moldova −0.90
229   Niue −1.85
230   Cook Adaları −2.23
Sıra Ülke Nüfus
artış hızı (%)
1   Libya 4.85
2   Zimbabve 4.38
3   Güney Sudan 4.23
4   Katar 4.19
5   Uganda 3.32
6   Nijer 3.32
7   Burundi 3.08
8   Burkina Faso 3.06
9   Gazze Şeridi 3.01
10   Mali 3.01
11   Batı Sahra 2.96
12   Etiyopya 2.90
13   Zambiya 2.89
14   Birleşik Arap Emirlikleri 2.87
15   Turks ve Caicos Adaları 2.87
16   Kongo Cumhuriyeti 2.86
17   Benin 2.84
18   Tanzanya 2.82
19   Angola 2.78
20   Malavi 2.74
21   Togo 2.73
22   Ruanda 2.70
23   Madagaskar 2.65
24   Gine 2.64
25   Ekvator Ginesi 2.58
26   Bahreyn 2.57
27   Liberya 2.56
28   Kongo DC 2.54
29   Nijerya 2.54
30   Senegal 2.51
31   Yemen 2.50
32   Doğu Timor 2.47
33   Mozambik 2.44
34   Britanya Virjin Adaları 2.40
35   Eritre 2.36
36   Sierra Leone 2.30
37   Moritanya 2.29
38   Gambiya 2.29
39   Irak 2.29
40   Kenya 2.27
41   Cibuti 2.26
42   Afganistan 2.25
43   Gana 2.19
44   Cayman Adaları 2.19
45   Orta Afrika Cumhuriyeti 2.14
46   Solomon Adaları 2.12
47   Anguilla 2.11
48   Vanuatu 2.06
49   Umman 2.06
50   Kamerun 2.04
51   Batı Şeria 2.03
52   Fildişi Sahili 2.00
53   Komorlar 1.97
54   Belize 1.97
55   Gabon 1.96
56   Singapur 1.96
57   Gine-Bissau 1.95
58   Çad 1.95
59   São Tomé ve Príncipe 1.94
60   Guatemala 1.91
61   Cezayir 1.90
62   Papua Yeni Gine 1.89
63   Mısır 1.88
64   Filipinler 1.84
65   Sudan 1.83
66     Nepal 1.81
67   Marshall Adaları 1.79
68   Tacikistan 1.79
69   Kuveyt 1.79
70   Honduras 1.79
71   Brunei 1.67
72   Kamboçya 1.67
73   Somali 1.67
74   Bolivya 1.63
75   Laos 1.63
76   Bangladeş 1.59
77   Kıbrıs Cumhuriyeti 1.52
78   Pakistan 1.52
79   Sint Maarten 1.51
80   Malezya 1.51
81   Suudi Arabistan 1.51
82   İsrail 1.50
83   Yeni Kaledonya 1.45
84   Venezuela 1.44
85   Moğolistan 1.44
86   Yeşil Burun Adaları 1.41
87   Ekvador 1.40
88   Aruba 1.39
89   Panama 1.38
90   Botsvana 1.35
91   Hindistan 1.28
92   Dominik Cumhuriyeti 1.28
93   Kosta Rika 1.27
94   Antigua ve Barbuda 1.26
95   İran 1.24
96   Paraguay 1.23
97   Kiribati 1.21
98   Kazakistan 1.20
99   Esvatini 1.17
100   İrlanda 1.16
101   Türkiye 1.16
102   Bhutan 1.15
103   Surinam 1.15
104   Türkmenistan 1.15
105   Lüksemburg 1.13
106   Christmas Adası 1.12
107   Avustralya 1.11
108   Kolombiya 1.10
109   Meksika 1.07
110   Burma 1.05
111   Nikaragua 1.05
112   Fas 1.04
113   Vietnam 1.03
114   Azerbaycan 1.01
115   Peru 1.00
116   Fransız Polinezyası 1.00
117   Endonezya 0.99
118   Haiti 0.99
119   Arjantin 0.98
120   Kırgızistan 0.97
121   Tunus 0.95
122   Özbekistan 0.94
123   San Marino 0.93
124   ABD 0.90
125   Seyşeller 0.90
126   Sri Lanka 0.89
127   Bahamalar 0.89
128   Şili 0.86
129    İsviçre 0.85
130   Makao 0.85
131   Yeni Zelanda 0.85
132   Man Adası 0.84
133   Brezilya 0.83
134   Jersey 0.82
135   Lihtenştayn 0.81
136   Saint Kitts ve Nevis 0.80
137   Kanada 0.77
138   Tuvalu 0.77
139   Namibya 0.75
140   Fiji 0.73
141   İspanya 0.73
142   Jamaika 0.70
143   Mauritius 0.68
144   İzlanda 0.66
145   Samoa 0.59
146   Nauru 0.58
147   Birleşik Krallık 0.55
148   Bermuda 0.55
149   Kuzey Kore 0.53
150   Grenada 0.52
151   Tayland 0.52
152   Montserrat 0.48
153   Fransa 0.47
154   Faroe Adaları 0.47
155   Çin 0.46
156   Hollanda 0.44
157   Hong Kong 0.39
158   Guernsey 0.38
159   Palau 0.37
160   Saint Lucia 0.36
161   Wallis ve Futuna 0.35
162   Malta 0.34
163   İtalya 0.34
164   Lesotho 0.34
165   Barbados 0.34
166   Guam 0.34
167   Norveç 0.33
168   Saint Helena 0.30
169   Arnavutluk 0.29
170   El Salvador 0.29
171   Tayvan 0.27
172   Cebelitarık 0.26
173   Uruguay 0.25
174   Danimarka 0.23
175   Kuzey Makedonya 0.22
176   Dominika 0.22
177   Andorra 0.22
178   Güney Kore 0.18
179   İsveç 0.18
180   Portekiz 0.15
181   Suriye 0.15
182   Ürdün 0.14
183   Ermenistan 0.14
184   Tonga 0.14
185   Slovakya 0.09
186   Kuzey Mariana Adaları 0.09
187   Finlandiya 0.06
188   Belçika 0.05
189   Yunanistan 0.04
190   Grönland 0.03
191   Avusturya 0.02
192   Falkland Adaları 0.01
193   Norfolk Adası 0.01
194   Vatikan 0.00
195   Pitcairn Adaları 0.00
196   Cocos Adaları 0.00
197   Monako −0.00
198   Tokelau −0.01
199   Rusya −0.02
200   Svalbard −0.03
201   Niue −0.03
202   Lübnan −0.04
203   Polonya −0.09
204   Trinidad ve Tobago −0.09
205   Bosna-Hersek −0.10
206   Japonya −0.10
207   Hırvatistan −0.11
208   Maldivler −0.11
209   Küba −0.13
210   Çek Cumhuriyeti −0.15
211   Belarus −0.18
212   Almanya −0.19
213   Macaristan −0.20
214   Guyana −0.21
215   Slovenya −0.21
216   Romanya −0.27
217   Litvanya −0.28
218   Saint Vincent ve Grenadinler −0.30
219   Gürcistan −0.33
220   Mikronezya Federal Devletleri −0.38
221   Amerikan Samoası −0.40
222   Güney Afrika −0.45
223   Sırbistan −0.46
224   Porto Riko −0.47
225   ABD Virjin Adaları −0.53
226   Karadağ −0.56
227   Letonya −0.61
228   Ukrayna −0.63
229   Estonya −0.66
230   Bulgaristan −0.81
231   Saint Pierre ve Miquelon −1.01
232   Moldova −1.02
233   Cook Adaları −3.07
Sıra Ülke Nüfus
artış hızı (%)
1   Umman 9.13
2   Katar 7.05
3   Güney Sudan 4.30
4   Kuveyt 3.95
5   Nijer 3.84
6   Uganda 3.35
7   Eritre 3.28
8   Zambiya 3.19
9   Gambiya 3.19
10   Burundi 3.19
11   Angola 3.12
12   Birleşik Arap Emirlikleri 3.10
13   Tanzanya 3.04
14   Filistin 3.01
15   Çad 3.00
16   Mali 2.99
17   Senegal 2.92
18   Doğu Timor 2.88
19   Somali 2.86
20   Malavi 2.86
21   Burkina Faso 2.86
22   Madagaskar 2.80
23   Ekvator Ginesi 2.80
24   Nijerya 2.79
25   Ruanda 2.77
26   Kongo DC 2.74
27   Benin 2.73
28   Zimbabve 2.70
29   Kenya 2.70
30   Liberya 2.68
31   São Tomé ve Príncipe 2.65
32   Kongo Cumhuriyeti 2.61
33   Togo 2.60
34   Etiyopya 2.58
35   Gine 2.56
36   Irak 2.54
37   Kamerun 2.54
38   Guatemala 2.53
39   Mozambik 2.50
40   Moritanya 2.49
41   Lüksemburg 2.49
42   Tacikistan 2.45
43   Singapur 2.45
44   Komorlar 2.44
45   Afganistan 2.44
46   Belize 2.43
47   Gine-Bissau 2.39
48   Gabon 2.39
49   Yemen 2.33
50   Fildişi Sahili 2.29
51   Vanuatu 2.24
52   Turks ve Caicos Adaları 2.19
53   Ürdün 2.19
54   Papua Yeni Gine 2.17
55   Gana 2.17
56   Solomon Adaları 2.13
57   Sudan 2.08
58   Honduras 2.03
59   Orta Afrika Cumhuriyeti 1.99
60   Suriye 1.97
61   Maldivler 1.93
62   Bahreyn 1.92
63   Sierra Leone 1.91
64   Makao 1.90
65   Laos 1.89
66   Cezayir 1.89
67   Suudi Arabistan 1.88
68   Namibya 1.87
69   İsrail 1.81
70   Kamboçya 1.76
71   Filipinler 1.72
72   Paraguay 1.72
73   Cayman Adaları 1.70
74   Pakistan 1.69
75   Bhutan 1.68
76   Malezya 1.66
77   Mısır 1.66
78   Bolivya 1.65
79   Panama 1.64
80   Yeni Kaledonya 1.60
81   Ekvador 1.60
82   Avustralya 1.60
83   Esvatini 1.54
84   Kiribati 1.54
85   Venezuela 1.53
86   Moğolistan 1.52
87   Cibuti 1.52
88   Bahamalar 1.52
89   Özbekistan 1.47
90   Nikaragua 1.46
91   Fas 1.43
92   Kazakistan 1.43
93   Kosta Rika 1.42
94   Brunei 1.40
95   Haiti 1.39
96   Azerbaycan 1.35
97   Norveç 1.32
98   İran 1.32
99   Kolombiya 1.32
100   Türkmenistan 1.29
101   Türkiye 1.28
102   Hindistan 1.26
103   Dominik Cumhuriyeti 1.26
104   Peru 1.25
105   Endonezya 1.25
106   Meksika 1.24
107   Kırgızistan 1.22
108   Guam 1.21
109   Bangladeş 1.19
110   Güney Afrika 1.18
111   Hong Kong 1.17
112     Nepal 1.16
  Dünya 1.15
113   Saint Kitts ve Nevis 1.15
114   Kanada 1.14
115   Kıbrıs Cumhuriyeti 1.11
116   Lesotho 1.08
117   Fransız Polinezyası 1.08
118    İsviçre 1.07
119   Vietnam 1.06
120   Sri Lanka 1.04
121   Antigua ve Barbuda 1.03
122   Tunus 0.97
123   Lübnan 0.96
124   Surinam 0.90
125   Şili 0.90
126   Saint Lucia 0.89
127   Arjantin 0.88
128   Brezilya 0.87
129   Kosova 0.86
130   Botsvana 0.86
131   Monako 0.85
132   Burma 0.85
133   Belçika 0.85
134   Libya 0.84
135   Samoa 0.78
136   Fiji 0.78
137   Yeşil Burun Adaları 0.78
138   Birleşik Krallık 0.75
139   ABD 0.74
140   Man Adası 0.74
141   Lihtenştayn 0.73
142   Curaçao 0.73
143   Palau 0.72
144   İsveç 0.71
145   El Salvador 0.66
146   San Marino 0.64
147   Yeni Zelanda 0.63
148   Gürcistan 0.63
149   Andorra 0.63
150   Guyana 0.57
151   0.53
152 Kanal Adaları 0.51
153   Fransa 0.50
154   Barbados 0.50
155   Çin 0.49
156   Finlandiya 0.48
157   Avusturya 0.46
158   Güney Kore 0.45
159   Hollanda 0.45
160   Aruba 0.44
161   Mauritius 0.42
162   Rusya 0.40
163   Malta 0.40
164   Dominika 0.40
165   Seyşeller 0.39
166   Grenada 0.39
167   Tonga 0.37
168   Bermuda 0.37
169   Danimarka 0.36
170   Uruguay 0.35
171   İzlanda 0.35
172   Trinidad ve Tobago 0.33
173   İtalya 0.32
174   Tayland 0.31
175   Slovenya 0.26
176   İrlanda 0.26
177   Arnavutluk 0.26
178   Slovakya 0.22
179   Jamaika 0.21
180   Çek Cumhuriyeti 0.18
181   Ermenistan 0.17
182   Tuvalu 0.16
183   Kuzey Mariana Adaları 0.14
184   Marshall Adaları 0.11
185   Almanya 0.11
186   İspanya 0.09
187   Kuzey Makedonya 0.08
188   Karadağ 0.07
189   Polonya 0.02
190   Saint Vincent ve Grenadinler 0.01
191   Mikronezya Federal Devletleri −0.03
192   Moldova −0.04
193   Estonya −0.04
194   Küba −0.05
195   Faroe Adaları −0.09
196   Belarus −0.10
197   Grönland −0.11
198   Bosna-Hersek −0.14
199   Yunanistan −0.18
200   Japonya −0.20
201   Ukrayna −0.25
202   Amerikan Samoası −0.26
203   Romanya −0.27
204   Macaristan −0.28
205   Portekiz −0.29
206   Hırvatistan −0.32
207   ABD Virjin Adaları −0.48
208   Sırbistan −0.48
209   Bulgaristan −0.60
210   Porto Riko −0.73
211   Litvanya −1.48
212   Letonya −1.60

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "World Population Prospects The 2006 Revision (İngilizce) - Dünya Nüfus Tahminleri 2006 Revizyonu" (PDF). Birleşmiş Milletler. 2006. 3 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Aralık 2013. 
  2. ^ "Country Comparison:Porulation Growth Rate (İngilizce) - Ülke Karşılaştırması:Nüfus Artış Hızı". The World Factbook. 2013. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2013. 
  3. ^ "Population growth (annual %)(İngilizce) - Nüfus Büyüme (yıllık %)". Dünya Bankası. 2012. 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2013.