Opera evleri listesi

Vikimedya liste maddesi

Opera evleri listesi kıtalar ve kıtalardaki ülkeler alfabetik sıra ile verilmiştir. Her ülkedeki opera evleri isimleriyle bulunduğu şehir gösterilmiştir. Bazen operaevinde bulunan opera kumpanyasının adı da verilmektedir.

Notlar:

  1. . Dünyada birçok tiyatro ve konser salonu opera evi adını taşımakla beraber düzenli olarak opera eserleri seyircilerine sunmamaktadırlar; hatta bazılarında hiç opera eseri sahnelenmemektedir. Bu çeşit yapılar bu listede bulunmamaktadır.
  2. . Bazı hallerde tarihsel olarak ünlü opera evleri ya yıkılıp kaybolmuşlardır veya günümüzde opera evi olma niteliklerini kaybetmişlerdir. Eğer Vikipedia'lar bunlar hakkında madde içermekteyse bu tarihsel operaevleri bu listeye konulmuştur.

AfrikaDüzenle

  Güney Afrika CumhuriyetiDüzenle

  MısırDüzenle

  • Sayed Darvis Tiyatro Salonu, (Eski "Teatro Muhammed Ali"), İskenderiye
  • Kahire Opera Evi, Kahire
  • Demenhur Tiyatro Salonu, Demenhur
  • Hıdivlik Operaevi veya Royal Opera Evi, Kahire (1971'de yanmıştır)

AmerikalarDüzenle

 Amerika Birleşik DevletleriDüzenle

 ArjantinDüzenle

  BrezilyaDüzenle

  El SalvadorDüzenle

  • Teatro Nacional de El Salvador (National Theatre of El Salvador), San Salvador

  KanadaDüzenle

  KolombiyaDüzenle

  Kosta RikaDüzenle

  KubaDüzenle

  MeksikaDüzenle

  SiliDüzenle

  UruguayDüzenle

 VenezuelaDüzenle

  • Teresa Carreño Kültürel kompleksi, Caracas

Asya ve OkyanusyaDüzenle

  AvustralyaDüzenle

  ÇinDüzenle

  • Century Tiyatrosu, Pekin
  • Dostluk Tiyatrosu, Guangzhou
  • Xinghai Konser Salonu, Guangzhou
  • Beilei Tiyatrosu, Guangzhou
  • Askeri Auditorium, Guangzhou
  • Huanghuagang Tiyatrosu, Guangzhou
  • Guanglian Salonu, Guangzhou
  • Tiyatro No.13, Guangzhou Drama Arts Merkezi, Guangzhou
  • Guangzhou South Tiyatrosu, Guangzhou
  • Jiangnan Tiyatrosu, Guangzhou
  • Rainbow Tiyatrosu, Guangzhou
  • Guangzhou Opera Evi, Guangzhou
  • Hangzhou Grand Tiyatrosu, Hangzhou
  • Harbin Opera Tiyatrosu, Harbin
  • Şanghay Grand Tiyatrosu, Şanghay
  • Oriyental Opera Salonu, Şanghay Oriyental Güzel Sanatlar Merkezi, Şanghay
  • Poly Tiyatrosu (Halk Kurtuluş Ordusu Opera Evi), Pekin
  • Zhengyici-xi-lou (Beijing Operası), Pekin

  Çin, Hong KongDüzenle

  • Ko Shan Tiyatrosu, Hong Kong, Çin
  • Ngau Chi Wan Şehir Merkezi Tiyatrosu, Hong Kong, Çin
  • Kuzey Bölge Belediye Konağı Oditoryumu, Hong Kong, Çin
  • Sai Wab Ho Civic Merkezi Tiyatrosu, Hong Kong, Çin
  • Oditoryum, Hong Kong, Çin
  • Sheungwan Belediye Merkezi Tiyatrosu, Hong Kong, Çin
  • Sunbeam Tiyatrosu, Hong Kong, Çin
  • Taipo Belediye Merkezi Oditoryumu, Hong Kong, Çin
  • Tuen Mun Belediye Konağı Oditoryumu, Hong Kong, Çin
  • Tsuen Wan Belediye Konağı Oditoryumu, Hong Kong, Çin

  EndonezyaDüzenle

  • Symphonia, Cakarta
  • Usmar Ismail Konser Salonu, Cakarta
  • Taman Ismail Marzuki, Tiyatro Salonu, Cakarta

  FilipinlerDüzenle

  • Filipinler Kültürel Merkezi, Manila
  • Manila Grand Opera Evi - (Yıkılmış)

  Güney KoreDüzenle

  • Daegu Opera Evi, Daegu
  • Kore Millî Tiyatrosu, Seul
  • Seoul Güzel Sanatlar Merkezi Opera Evi, Seoul
  • Seongnam Güzel Sanatlar Werkezi Opera Evi, Seongnam

  HindistanDüzenle

  • Kraliyet Opera Evi, Mumbai - (Çalışmamakta)

  İsrailDüzenle

  • Tel Aviv Performans Güzel Sanatlar Merkezi, Tel Aviv

  JaponyaDüzenle

  • Aichi Güzel Sanatlar Merkezi, Nagoya
  • Biwako Salonu, Ōtsu, Shiga
  • Bunkamura Orchard Salonu, Tokyo
  • Kanagawa Kenmin Salonu, Yokohama
  • NNTT Yeni Millî Tiyatro, Tokyo
  • NHK Salonu, Tokyo
  • Tokyo Bunka Kaikan, Tokyo
  • Yokosuka Güzel Sanatlar Tiyatrosu, Yokosuka

  KazakistanDüzenle

  MalezyaDüzenle

  MoğolistanDüzenle

  • Moğolistan Millî Opera ve Balesi Akademik Tiyatrosu , Ulaanbaatar

  ÖzbekistanDüzenle

  • Özbekistan Bolshoi Opera ve Bale Tiyatrosu, Taşkent

  SingapurDüzenle

  • Esplanad - Körfezde Tiyatrolar, Singapur
  • Victoria Tiyatrosu ve Konser Salonu, Singapur

  TaylandDüzenle

  UmmanDüzenle

  VietnamDüzenle

  Yeni ZelandaDüzenle

AvrupaDüzenle

  ArnavutlukDüzenle

  AlmanyaDüzenle

  AvusturyaDüzenle

  AzerbaycanDüzenle

  BelçikaDüzenle

  Birleşik KrallıkDüzenle

İngiltereDüzenle

GallerDüzenle

  • Canolfan Mileniwm Cymru (Galler Millennium Merkezi), Cardiff

İskoçyaDüzenle

  • Edinburgh Festival Tiyatrosu, Edinburgh
  • Theatre Royal (İskoçya Operası), Glasgow

Kuzey İrlandaDüzenle

  Bosna-HersekDüzenle

  BulgaristanDüzenle

  • Burgaz Opera Tiyatrosu, Burgaz
  • Millî Opera ve Bale, Sofya
  • Devlet Operasi, Rusçuk
  • Devlet Operasi, Filibe
  • Devlet Operasi, Stara Zagora
  • Varna Opera Tiyatrosu, Varna

  Çek CumhuriyetiDüzenle

  • Národní Divadlo (Millî Tiyatro), Prag
  • Státní opera Praha (Prag Devlet Operasi), Prag
  • Stavovské divadlo (Estates Tiyatrosu), Prag
  • Národní divadlo (Brno Millî Tiyatrosu), Brno
  • Jihočeské divadlo České (Guney Bohemya Tiyatrosu), Budějovice
  • Divadlo F. X. Šaldy (F.X.Saldy Tiyatrosu) Liberci
  • Moravské divadlo (Moravya Tiyatrosu), Olomouc
  • Slezské divadlo (Silezya Tiyatrosu), Opava
  • Národní divadlo moravskoslezské (Millî Moravya Silezya Tiyatrosu), Ostrava
  • Divadlo J. K. Tyla (J.K.Tyla Tiyatrosu), Pilsen
  • Şehir Tiyatrosu - Usti

  DanimarkaDüzenle

  • Copenhagen Operaen, Kopenhag
  • Det Kongelige Teater (Danimarka Kraliyet Tiyatrosu), Kopenhag

  ErmenistanDüzenle

  EstonyaDüzenle

  FinlandiyaDüzenle

  • Aleksanterin Teatteri, Helsinki
  • Kansallisooppera , Helsinki

  FransaDüzenle

  GürcistanDüzenle

  • Tbilisi Opera ve Bale Tiyatrosu, Tiflis

  HırvatistanDüzenle

  HollandaDüzenle

  • Muziektheater, De Nederlandse Opera, Amsterdam

  İrlandaDüzenle

  • Cork Opera Evi, Cork
  • Theatre Royal, Wexford
  • Wexford Opera Evi, Wexford

  İspanyaDüzenle

  İsveçDüzenle

  • Drottningholms Slottsteater (Drottningholm Sray Tiyatrosu), Drottningholm
  • Folkoperan]], Stockholm
  • GöteborgsOperan (Gothenburg Operasi), Göteborg
  • Malmö Opera och Musikteate (Malmö Opera ve Muzik Tiyatrosu, Malmö
  • Norrland Opera , Umeå
  • Kungliga Operan (Kraliyet Operasi), Stockholm

  İsviçreDüzenle

  • Stadttheater Bern (Bern Şehir Tiyatrosu), Bern
  • Grand Théâtre de Genève, [[Genevre
  • Opéra de Lausanne, Lozan
  • Opernhaus Zürich , Zürih
  • Stadttheater Luzern (Luzern Şehir Tiyatrosu) Luzern
  • Theater Basel, Basel
  • Theater Biel-Solothurn, Biel/Bienne-Solothurn
  • Theater St. Gallen , St. Gallen

  İtalyaDüzenle

  İzlandaDüzenle

  LetonyaDüzenle

  • LNO, Latvijas Nacionālā Opera (Letonya Mili Operasi), Riga

  LitvanyaDüzenle

  • Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (Litvanya Opera ve Bale Tiyatrosu, Vilnius

  MacaristanDüzenle

  • Budapesti Operettszínház (Budapeşte Operet Tiyatrosu), Budapeşte
  • Erkel Színház (Erkel Tiyatrosu), Budapeşte
  • Magyar Állami Operaház (Macaristan Devlet Opera Evi) , Budapeşte

  MaltaDüzenle

  • Kraliyet Opera Evi, Valletta (Yikilmis)
  • Manoel Tiyatrosu, Valletta

  MoldovaDüzenle

  • Moldova Millî Opera ve Bale Tiyatrosu, Kişinev

  MonakoDüzenle

  NorveçDüzenle

  • Den Norske Opera (Norveç Millî Operasi), Oslo
  • Oslo Opera Evi, Oslo
  • Operaen i Kristiansund, Kristiansund
  • Folketeateret (Halk Tiyatrosu), Oslo

  PolonyaDüzenle

  PortekizDüzenle

  • Casa da Musica, Porto
  • Teatro Nacional de São Carlos, Lizbon

  RomanyaDüzenle

  RusyaDüzenle

  • Baskir Devlet Opera ve Bale Tiyatrosu, Ufa
  • Bolşoy Tiyatrosu, Moskova
  • Chuvas Devlet Opera ve Bale Tiyatrosu, Cheboksary
  • Ekaterinburg Opera ve Bale Tiyatrosu, Ekaterinburg
  • Konstantin Tachkin Bale Tiyatrosu, Sankt-Peterburg
  • Krasnoyarsk Opera ve Bale Tiyatrosu, Krasnoyarsk
  • Magnitogorsk Opera ve Bale Tiyatrosu, Magnitogorsk
  • Mariinsky Tiyatrosu, Sankt Petersburg
  • Mayakovsky Tiyatrosu (Helikon Opera), Moskova
  • Mikhaylovsky Tiyatrosu, Sankt Petersburg
  • Moskova Operet Tiyatrosu, Moskova
  • Pokrovsky Moskova Devlet Akademik Oda Muziksel TTiyatrosu, Moskova
  • Musa Calil Tatar State Academic Opera and Ballet Theatre]], Kazan
  • Novaya Opera Tiyatrosu, Moskova
  • Novosibirsk Opera ve Bale Tiyatrosu, Novosibirsk
  • Pushkin Nizhny Novgorod DevletAckademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Nijni Novgorod
  • Pyotr Illytch Tchaikovsky Perm Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Perm
  • Samara Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Samara
  • Saratov Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Saratov
  • Stanislavsky ave Nemirovich-Danchenko Moskova Muzik Akademisi Tiyatrosu, Moskova
  • Taganrog Tiyatrosu, Taganrog
  • Tsaritsynskaya opera, Volgograd
  • Voronezh Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Voronezh
  • Republic Sakha - Yakutia Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Yakutsk

  SırbistanDüzenle

  SlovakyaDüzenle

  • Slovak Millî Tiyatrosu, Bratislava
  • Devlet Operası Banská Bystrica, Banská Bystrica
  • Devlet Tiyatrosu Košice, Košice

  SlovenyaDüzenle

  • Sloven Millî Opera ve Bale Tiyatrosu, Ljubljana

  TürkiyeDüzenle

  UkraynaDüzenle

  YunanistanDüzenle

  • Yunan Millî Operasi, Atina
  • Atina Konser Salonu, Atina
  • Pallas Tiyatrosu, Atina

ResimlerDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Univ. of Houston facilities
  2. ^ "Teatro Avenida resmi websiutes". 22 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  3. ^ "Teatro El Circulo websitesi". 22 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  4. ^ "Teatro Municipal resmi websitesi". 26 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  5. ^ "Oamaru Opera Evi websitesi". 31 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  6. ^ "Hırvatistan Millî Tiyatrosu, Osijek websitesi". 4 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  7. ^ "Hırvatistan Millî Tiyatrosu, Rijeka websitesi". 4 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  8. ^ "Hırvatistan Millî Tiyatrosu, Split websitesi". 7 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  9. ^ "Hırvatistan Millî Tiyatrosu, Varazdin websitesi". 18 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  10. ^ "Icelandic opera official website in English". 3 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  11. ^ "Cocuklar icin Komik Operaevi, Bukres resmi websitesi". 3 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  12. ^ "Muzik Tiyatrosu resmi websitesi". 7 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  13. ^ "Romanian National Opera, Iaşi official website". 8 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  14. ^ "National Operetta Theatre, Bucharest official website". 24 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  15. ^ "Opera and Ballet Theatre, Constanţa official website". 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  16. ^ "Opera Braşov, Braşov official website". 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  17. ^ "Romanian National Opera, Timișoara official website". 3 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  18. ^ "2011-2012 programi". 9 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  19. ^ "2012 sezonu programı". 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  20. ^ "2012 prohrami". 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  21. ^ "Program". 16 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  22. ^ "2011-2012 Programi". 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  23. ^ "2012 Programi". 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  24. ^ "2012 Programi". 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  25. ^ "Dnipropetrovsk Opera resmi websitesi, Rusca". 31 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  26. ^ "Operabase.com listesinden Donetsk Opera". 17 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  27. ^ "Harkiv Opera resmi websitesi, Rusca". 8 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 
  28. ^ {{Web kaynağı |url=http://www.opera.lviv.ua/index.php?id=18&L=1 24 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. |başlık=Millî Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu resmi websitesi {{ing{{ |erişimtarihi=2 Ocak 2012 |arşivurl=https://web.archive.org/web/20120224193130/http://opera.lviv.ua/index.php?id=18&L=1 |arşivtarihi=24 Şubat 2012 |ölüurl=hayır }}
  29. ^ "Odessa Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu resmi websitesi, (İngilizce)". 24 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2012. 

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

  • Allison, John (ed.), (2003) Great Opera Houses of the World Opera Magazinine ek, Londra 2003 (İngilizce)
  • Beauvert, Thierry, (1995) Opera Houses of the World, The Vendome Press, New York, . ISBN 0-86565-978-8 (İngilizce)
  • Lynn, Karyl Charna, (1991) Opera: the Guide to Western Europe's Great Houses, Santa Fe, New Mexico: John Muir Publications, 1991. ISBN 0-945465-81-5 (İngilizce)
  • Lynn, Karyl Charna, (2005) Italian Opera Houses and Festivals, Lanham, Maryland: The Scarecrow Press, Inc.. ISBN 0-8108-5359-0 (İngilizce)
  • Plantamura, Carol, (1996) The Opera Lover's Guide to Europe, Citadel Press, 1996, ISBN 0-8065-1842-1 (İngilizce)