İnsani Gelişme Endeksi'ne göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

İnsani Gelişme Endeksi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın İnsani Gelişme Raporu baz alınarak hazırlanmaktadır. Son rapor 2019 verileri kullanılarak 2020 yılında yayınlanmıştır.

Dünya haritası
2020 yılında yayınlanan rapora göre 2019 İnsani Gelişme Endeksi kategorileri
  0.800–1.000 (çok yüksek)
  0.700–0.799 (yüksek)
  0.555–0.699 (orta)
  0.350–0.554 (düşük)
  Veri yok
Dünya haritası
2020 yılında yayınlanan rapora göre 2019 İnsani Gelişme Endeksi verileri
  ≥ 0.900
  0.850–0.899
  0.800–0.849
  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549
  0.450–0.499
  0.400–0.449
  ≤ 0.399
  Veri yok

İGE'ye göre ülkeler listesiDüzenle

 
2010 ve 2019 arası ortalama yıllık İGE artışı.
  ≥ %1,4
  %1,2–%1,4
  1%–%1,2
  %0,%8,1
  %0,6–%0,8
  %0,4–%0,6
  %0,2–%0,4
  0%–%0,2
  −%0,%5,0
  −1%–−%0,5
  < −1%
  Veri yok
  •   = artış
  •   = sabit
  •   = azalış
Sıra Ülke İGE
2019 verisi (2020 raporu)[1] Önceki yıla göre değişimi[1] 2019 verisi (2020 raporu)[1] Ortalama yıllık İGE artışı (2010–2018)[2]
Çok yüksek insani gelişmişlik
1     Norveç 0.957   %0,20
2   (7)   İrlanda 0.955   %0,65
2      İsviçre 0.955   %0,16
4   (7)   Hong Kong 0.949   %0,54
4   (4)   İzlanda 0.949   %0,62
6   (3)   Almanya 0.947   %0,24
7   (3)   İsveç 0.945   %0,41
8   (2)   Avustralya 0.944   %0,17
8   (1)   Hollanda 0.944   %0,32
10   (6)   Danimarka 0.940   %0,28
11   (2)   Finlandiya 0.938   %0,26
11     Singapur 0.938   %0,35
13     Birleşik Krallık 0.932   %0,24
14   (1)   Belçika 0.931   %0,25
14   (3)   Yeni Zelanda 0.931   %0,30
16   (1)   Kanada 0.929   %0,34
17   (3)   ABD 0.926   %0,12
18     Avusturya 0.922   %0,22
19   (1)   İsrail 0.919   %0,29
19   (2)   Japonya 0.919   %0,39
19     Lihtenştayn 0.919   %0,18
22   (2)   Slovenya 0.917   %0,35
23   (1)   Güney Kore 0.916   %0,33
23     Lüksemburg 0.916   %0,22
25   (1)   İspanya 0.904   %0,40
26   (1)   Fransa 0.901   %0,28
27   (1)   Çek Cumhuriyeti 0.900   %0,38
28   (2)   Malta 0.895   %0,54
29   (2)   Estonya 0.892   %0,51
29   (1)   İtalya 0.892   %0,16
31   (6)   Birleşik Arap Emirlikleri 0.890   %0,91
32   (3)   Yunanistan 0.888   %0,29
33     Kıbrıs Cumhuriyeti 0.887   %0,40
34     Litvanya 0.882   %0,66
35     Polonya 0.880   %0,52
36   (4)   Andorra 0.868   %0,40
37   (3)   Letonya 0.866   %0,55
38   (1)   Portekiz 0.864   %0,46
39   (2)   Slovakya 0.860   %0,38
40   (1)   Macaristan 0.854   %0,30
40   (4)   Suudi Arabistan 0.854   %0,60
42   (6)   Bahreyn 0.852   %0,70
43     Şili 0.851   %0,65
43   (2)   Hırvatistan 0.851   %0,48
45     Katar 0.848   %0,19
46   (2)   Arjantin 0.845   %0,21
47   (6)   Brunei 0.838   %0,15
48   (2)   Karadağ 0.829   %0,37
49   (2)   Romanya 0.828   %0,31
50   (3)   Palau 0.826   %0,55
51   (7)   Kazakistan 0.825   %0,86
52   (1)   Rusya 0.824   %0,60
53   (4)   Belarus 0.823   %0,39
54   (5)   Türkiye 0.820   %1,16
55   (1)   Uruguay 0.817   %0,49
56   (2)   Bulgaristan 0.816   %0,39
57   (5)   Panama 0.815   %0,58
58   (3)   Bahamalar 0.814   %0,12
58   (6)   Barbados 0.814   %0,23
60   (3)   Umman 0.813   %0,43
61   (7)   Gürcistan 0.812   %0,87
62   (3)   Kosta Rika 0.810   %0,64
62   (1)   Malezya 0.810   %0,54
64   (5)   Kuveyt 0.806   %0,25
64   (3)   Sırbistan 0.806   %0,57
66   (2)   Mauritius 0.804   %0,76
Yüksek insani gelişmişlik
67   (2)   Seyşeller 0.796   %0,46
67   (1)   Trinidad ve Tobago 0.796   %0,17
69   (4)   Arnavutluk 0.795   %0,72
70   (5)   Küba 0.783   %0,03
70   (1)   İran 0.783   %0,60
72     Sri Lanka 0.782   %0,41
73   (8)   Bosna-Hersek 0.780   %0,88
74   (2)   Grenada 0.779   %0,36
74   (4)   Meksika 0.779   %0,45
74     Saint Kitts ve Nevis 0.779   %0,48
74   (1)   Ukrayna 0.779   %0,35
78   (1)   Antigua ve Barbuda 0.778   %0,22
79     Peru 0.777   %0,83
79   (8)   Tayland 0.777   %0,79
81   (4)   Ermenistan 0.776   %0,42
82   (2)   Kuzey Makedonya 0.774   %0,46
83   (2)   Kolombiya 0.767   %0,57
84   (2)   Brezilya 0.765   %0,57
85   (12)   Çin 0.761   %0,95
86   (4)   Ekvador 0.759   %0,50
86   (6)   Saint Lucia 0.759   %0,43
88   (1)   Azerbaycan 0.756   %0,45
88   (10)   Dominik Cumhuriyeti 0.756   %0,76
90     Moldova 0.750   %0,56
91     Cezayir 0.748   %0,41
92   (6)   Lübnan 0.744   %0,32
93   (1)   Fiji 0.743   %0,43
94   (6)   Dominika 0.742   %0,03
95   (8)   Maldivler 0.740   %0,86
95   (7)   Tunus 0.740   %0,37
97   (3)   Saint Vincent ve Grenadinler 0.738   %0,31
97   (5)   Surinam 0.738   %0,43
99   (3)   Moğolistan 0.737   %0,64
100   (5)   Botsvana 0.735   %1,15
101   (2)   Jamaika 0.734   %0,03
102   (3)   Ürdün 0.729   %0,12
103   (1)   Paraguay 0.728   %0,50
104   (2)   Tonga 0.725   %0,41
105   (4)   Libya 0.724   %1,08
106   (4)   Özbekistan 0.720   %0,82
107   (6)   Bolivya 0.718   %0,82
107   (6)   Endonezya 0.718   %0,86
107   (3)   Filipinler 0.718   %0,76
110   (3)   Belize 0.716   %0,33
111   (3)   Samoa 0.715   %0,27
111   (4)   Türkmenistan 0.715   %0,79
113   (44)   Venezuela 0.711   %0,69
114   (2)   Güney Afrika 0.709   %0,73
115   (6)   Filistin 0.708   %0,38
116   (1)   Mısır 0.707   %0,63
117 NA[a]   Marshall Adaları 0.704 NA[a]
117   (1)   Vietnam 0.704   %0,70
119     Gabon 0.703   %0,84
Orta insani gelişmişlik
120   (4)   Kırgızistan 0.697   %0,57
121   (2)   Fas 0.686   %1,20
122   (2)   Guyana 0.682   %0,55
123   (4)   Irak 0.674   %0,65
124   (3)   El Salvador 0.673   %0,08
125   (2)   Tacikistan 0.668   %0,51
126   (4)   Yeşil Burun Adaları 0.665   %0,57
127   (1)   Guatemala 0.663   %1,00
128   (3)   Nikaragua 0.660   %0,66
129   (1)   Bhutan 0.654   %1,46
130   (2)   Namibya 0.646   %1,03
131   (1)   Hindistan 0.645   %1,21
132     Honduras 0.634   %0,43
133   (8)   Bangladeş 0.632   %1,41
134   (3)   Kiribati 0.630   %0,67
135   (1)   São Tomé ve Príncipe 0.625   %1,21
136   (2)   Mikronezya Federal Devletleri 0.620   %0,35
137   (1)   Laos 0.613   %1,17
138   (5)   Esvatini 0.611   %2,03
138   (1)   Gana 0.611   %0,87
140   (5)   Vanuatu 0.609   %0,35
141   (12)   Doğu Timor 0.606   %0,40
142       Nepal 0.602   %1,28
143   (3)   Kenya 0.601   %0,97
144     Kamboçya 0.594   %1,09
145   (6)   Ekvator Ginesi 0.592   %0,30
146     Zambiya 0.584   %1,15
147   (3)   Myanmar 0.583   %1,39
148   (4)   Angola 0.581   %1,31
149   (2)   Kongo Cumhuriyeti 0.574   %1,10
150   (1)   Zimbabve 0.571   %1,90
151   (3)   Solomon Adaları 0.567   %0,61
151   (2)   Suriye 0.567   %1,87
153   (1)   Kamerun 0.563   %1,22
154   (2)   Pakistan 0.557   %0,94
155   (2)   Papua Yeni Gine 0.555   %0,68
156   (4)   Komorlar 0.554   %0,68
Düşük insani gelişmişlik
157   (2)   Moritanya 0.546   %0,87
158   (1)   Benin 0.545   %1,10
159   (2)   Uganda 0.544   %0,99
160   (1)   Ruanda 0.543   %1,10
161   (3)   Nijerya 0.539   %1,25
162   (7)   Fildişi Sahili 0.538   %1,56
163   (1)   Tanzanya 0.529   %1,06
164   (4)   Madagaskar 0.528   %0,36
165   (2)   Lesotho 0.527   %1,52
166   (3)   Cibuti 0.524   %1,61
167   (1)   Togo 0.515   %1,12
168   (3)   Senegal 0.512   %1,00
169   (5)   Afganistan 0.511   %0,89
170   (1)   Haiti 0.510   %0,89
170   (5)   Sudan 0.510   %0,94
172   (1)   Gambiya 0.496   %0,87
173   (5)   Etiyopya 0.485   %1,58
174     Malavi 0.483   %1,27
175     Kongo DC 0.480   %1,10
175   (1)   Gine-Bissau 0.480   %1,07
175   (3)   Liberya 0.480   %0,60
178   (1)   Gine 0.477   %1,53
179   (16)   Yemen 0.470   %0,82
180   (3)   Eritre 0.459   %0,57
181   (2)   Mozambik 0.456   %1,44
182   (3)   Burkina Faso 0.452   %1,83
182   (2)   Sierra Leone 0.452   %1,40
184     Mali 0.434   %0,69
185   (5)   Burundi 0.433   %0,58
185   (3)   Güney Sudan 0.433   %0,61
187   (1)   Çad 0.398   %0,84
188   (1)   Orta Afrika Cumhuriyeti 0.397   %0,94
189   (1)   Nijer 0.394   %1,95

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c Human Development Report 2020 (PDF). New York: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı. 2020. ss. 300-303. ISBN 978-92-1-126439-5. Erişim tarihi: 23 Şubat 2020. 

Notlar

  1. ^ a b 2017'den önce veri mevcut değildir.