Ana menüyü aç

Eurovision Şarkı Yarışması birincileri listesi

Vikimedya liste maddesi
Solda: İlk kez 1956'da düzenlenen Eurovision'un birincisi Lys Assia ve 2008'deki yarışmanın birincisi Dima Bilan. Sağda: 2011 yarışmasının birincileri Ell & Nikki.

Avrupa Yayın Birliği tarafından geleneksel olarak düzenlenmekte olan Eurovision Şarkı Yarışması'nda günümüze kadar altmış dört şarkı birinciliği elde etti. İlk yayın yılı olan 1956'dan itibaren yayınlanmaya devam eden yarışma, dünyada yayını devam eden en uzun süreli televizyon programlarından biridir. Yarışmada yayın tarihi boyunca farklı oy verme sistemleri kullanıldı. Kazananların, yarışmaya katılan ülkelerin oluşturduğu jüriler ve tele oylama yöntemi ile belirlendiği yöntemler, merkezî oylama yöntemleridir. Ülkelerin verdiği puanlar sonucu en yüksek puanı alan kişi birinci ilan edildi.[1] 1956'da düzenlenen ilk Eurovision Şarkı Yarışması'nda oylama yapılmasına rağmen yarışmacıların aldığı puanlar açıklanmadı, sadece yarışma birincisi açıklandı.[2]

1969 yılında yapılan yarışmada ilk kez 18 puan alan dört ülke (İspanya, Hollanda, Fransa ve Birleşik Krallık) birinciliği paylaştı. Günümüze kadar yirmi altı farklı ülke yarışmada birinciliği elde etti. 2015 yılında birinci olan İsveç kazananlar arasına en son eklenen ülke oldu. 1956 yılında İsviçre'de yapılan ilk yarışmayı ise ev sahibi olan İsviçre kazandı. İrlanda, yedi kez yarışmada birinciliği elde ederek en çok kazanan ülke olurken, Portekiz ise yarışmaya katılan en eski ülkelerden biri olarak birinciliği elde edemedi ve 2008 yılında kırk birinci oldu. Yarışmaya İrlanda'yı temsilen üç kez katılan Johnny Logan, yarışmada birden fazla birincilik elde eden tek kişi oldu. Logan, 1980 yılında şarkıcı, 1987 yılında şarkıcı ve söz yazarı, 1992 yılında ise Linda Martin'in seslendirdiği şarkının söz yazarı olarak katıldı.

Eurovision Şarkı Yarışması, birinci olanlara uluslararası arenada kendilerini tanıtmaları, kariyerlerini başlatmaları ya da devam ettirebilmeleri için bir fırsat sunmaktadır. Fakat yarışmada birinci olanlar arasında çok az kişi uluslararası şöhret elde etti. Yarışmada elde ettiği birincilikle parlayanlar arasında en önemli yere sahip olanlardan biri, 1974 yılında İsveç için yarışmaya "Waterloo" şarkısıyla katılan ve birinciliği elde eden ABBA grubudur. ABBA grubu kendi dönemlerinde, en önemli müzik grupları arasında yer almış oldu.[3] Diğer bir kayda değer isim ise 1988 yılında İsviçre için "Ne partez pas sans moi" şarkısıyla yarışmaya katılan ve birinci olmasıyla uluslararası bir star haline gelen Céline Dion'dur. Ancak Dion'un dünya çapında tanınması, yarışmadan birkaç yıl sonra gerçekleşmiştir ve tamamen yarışmayla bağlantılı değildir.[4]

On bir Eurovision birincisinin yanında yarışmada kazanamayan üç adayın da katıldığı Congratulations adlı konser 2005 yılında düzenlendi ve ABBA'nın "Waterloo" şarkısı yarışmanın ilk elli yılının en iyi şarkısı seçildi.[5]

Birleşik Krallık, Eurovision Şarkı Yarışması'nı on beş kez ikinci olarak tamamladı. 1975 yılında getirilen oylama sisteminden itibaren, yarışma birincisi, son oy veren on ülke tarafından belirlendi.[6]

KazananlarDüzenle

Yıl Ülke Şarkı Şarkıcı Şarkı yazarları Puan Fark İkinci Tarih Ev sahibi
1956   İsviçre "Refrain" Lys Assia Géo Voumard, Émile Gardaz
Açıklanmadı
24 Mayıs   Lugano
1957   Hollanda "Net als toen" Corry Brokken Guus Jansen, Willy van Hemert &0000000000000031.00000031 &0000000000000014.00000014   Fransa 3 Mart   Frankfurt
1958   Fransa "Dors, mon amour" André Claveau Pierre Delanoë, Hubert Giraud &0000000000000027.00000027 &0000000000000003.0000003   İsviçre 12 Mart   Hilversum
1959   Hollanda "Een beetje" Teddy Scholten Dick Schallies, Willy van Hemert &0000000000000021.00000021 &0000000000000005.0000005   Birleşik Krallık 11 Mart   Cannes
1960   Fransa "Tom Pillibi" Jacqueline Boyer André Popp, Pierre Cour &0000000000000032.00000032 &0000000000000007.0000007   Birleşik Krallık 29 Mart   Londra
1961   Lüksemburg "Nous les amoureux" Jean-Claude Pascal Jacques Datin, Maurice Vidalin &0000000000000031.00000031 &0000000000000006.0000006   Birleşik Krallık 18 Mart   Cannes
1962   Fransa "Un premier amour" Isabelle Aubret Claude-Henri Vic, Roland Stephane Valade &0000000000000026.00000026 &0000000000000013.00000013   Monako 18 Mart   Lüksemburg
1963   Danimarka "Dansevise" Grethe ve Jørgen Ingmann Otto Francker, Sejr Volmer-Sørensen &0000000000000042.00000042 &0000000000000002.0000002   İsviçre 23 Mart   Londra
1964   İtalya "Non ho l'età" Gigliola Cinquetti Nicola Salerno, Mario Pinzeri &0000000000000049.00000049 &0000000000000032.00000032   Birleşik Krallık 21 Mart   Kopenhag
1965   Lüksemburg "Poupée de cire, poupée de son" France Gall Serge Gainsbourg &0000000000000032.00000032 &0000000000000006.0000006   Birleşik Krallık 20 Mart   Napoli
1966   Avusturya "Merci, Chérie" Udo Jürgens Udo Jürgens, Thomas Hörbiger &0000000000000031.00000031 &0000000000000015.00000015   İsveç 5 Mart   Lüksemburg
1967   Birleşik Krallık "Puppet on a String" Sandie Shaw Bill Martin, Phil Coulter &0000000000000047.00000047 &0000000000000025.00000025   İrlanda 8 Nisan   Viyana
1968   İspanya "La, la, la" Massiel Manuel de la Calva, Ramón Arcusa &0000000000000029.00000029 &0000000000000001.0000001   Birleşik Krallık 6 Nisan   Londra
1969   İspanya "Vivo cantando" Salomé Maria José de Cerato, Aniano Alcalde &0000000000000018.00000018
İkinci yok
(dört birinci)
29 Mart   Madrid
  Birleşik Krallık "Boom Bang-a-Bang" Lulu Alan Moorhouse, Peter Warne
  Hollanda "De troubadour" Lenny Kuhr Lenny Kuhr, David Hartsema
  Fransa "Un jour, un enfant" Frida Boccara Émile Stern, Eddy Marnay
1970   İrlanda "All Kinds of Everything" Dana Derry Lindsay, Jackie Smith &0000000000000032.00000032 &0000000000000006.0000006   Birleşik Krallık 21 Mart   Amsterdam
1971   Monako "Un banc, un arbre, une rue" Séverine Jean-Pierre Bourtayre, Yves Dessca 128 &0000000000000012.00000012   İspanya 3 Nisan   Dublin
1972   Lüksemburg "Après toi" Viki Leandros Mario Panas, Klaus Munro, Yves Dessca 128 &0000000000000014.00000014   Birleşik Krallık 25 Mart   Edinburgh
1973   Lüksemburg "Tu te reconnaîtras" Anne-Marie David Claude Morgan, Vline Buggy 129 &0000000000000004.0000004   İspanya 7 Nisan   Lüksemburg
1974   İsveç "Waterloo" ABBA Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Stig Anderson &0000000000000024.00000024 &0000000000000006.0000006   İtalya 6 Nisan   Brighton
1975   Hollanda "Ding-a-dong" Teach-In Dick Bakker, Eddy Ouwens, Will Luikinga 152 &0000000000000014.00000014   Birleşik Krallık 22 Mart   Stockholm
1976   Birleşik Krallık "Save Your Kisses for Me" Brotherhood of Man Tony Hiller, Lee Sheriden, Martin Lee 164 &0000000000000017.00000017   Fransa 3 Nisan   Lahey
1977   Fransa "L'oiseau et l'enfant" Marie Myriam Jean Paul Cara, Joe Gracy 136 &0000000000000015.00000015   Birleşik Krallık 7 Mayıs   Londra
1978   İsrail "A-Ba-Ni-Bi" (א-ב-ני-בי) İzhar Kohen ve Alphabeta Nurit Hirş, Ehud Manor 157 &0000000000000032.00000032   Belçika 22 Nisan   Paris
1979   İsrail "Hallelujah" (הללויה) Gali Atari ve Milk and Honey Kobi Oşrat, Şimrit Or 125 &0000000000000009.0000009   İspanya 31 Mart   Kudüs
1980   İrlanda "What's Another Year" Johnny Logan Shay Healy 143 &0000000000000015.00000015   Almanya 19 Nisan   Lahey
1981   Birleşik Krallık "Making Your Mind Up" Bucks Fizz John Danter, Andy Hill 136 &0000000000000004.0000004   Almanya 4 Nisan   Dublin
1982   Almanya "Ein bißchen Frieden" Nicole Ralph Siegel, Bernd Meinunger 161 &0000000000000061.00000061   İsrail 24 Nisan   Harrogate
1983   Lüksemburg "Si la vie est cadeau" Corinne Hermès Jean-Pierre Millers, Alain Garcia 142 &0000000000000006.0000006   İsrail 23 Nisan   Münih
1984   İsveç "Diggi-Loo Diggi-Ley" Herreys Torgny Söderberg, Britt Lindeborg 145 &0000000000000008.0000008   İrlanda 5 Mayıs   Lüksemburg
1985   Norveç "La det swinge" Bobbysocks! Rolf Løvland 123 &0000000000000018.00000018   Almanya 4 Mayıs   Göteborg
1986   Belçika "J'aime la vie" Sandra Kim Jean-Paul Furnémont, Angelo Crisci,
Rosario Marino Atria
176 &0000000000000036.00000036   İsviçre 3 Mayıs   Bergen
1987   İrlanda "Hold Me Now" Johnny Logan Johnny Logan 172 &0000000000000031.00000031   Almanya 9 Mayıs   Brüksel
1988   İsviçre "Ne partez pas sans moi" Celine Dion Atilla Şereftuğ, Nella Martinetti 137 &0000000000000001.0000001   Birleşik Krallık 30 Nisan   Dublin
1989   Yugoslavya "Rock Me" Riva Rajko Dujmić, Stevo Cvikić 137 &0000000000000007.0000007   Birleşik Krallık 6 Mayıs   Lozan
1990   İtalya "Insieme: 1992" Toto Cutugno Toto Cutugno 149 &0000000000000017.00000017   Fransa
  İrlanda
5 Mayıs   Zagreb
1991   İsveç "Fångad av en stormvind" Carola Stephan Berg 146 &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000   Fransa 4 Mayıs   Roma
1992   İrlanda "Why Me?" Linda Martin Johnny Logan 155 &0000000000000016.00000016   Birleşik Krallık 9 Mayıs   Malmö
1993   İrlanda "In Your Eyes" Niamh Kavanagh Jimmy Walsh 187 &0000000000000023.00000023   Birleşik Krallık 15 Mayıs   Millstreet
1994   İrlanda "Rock 'n' Roll Kids" Paul Harrington ve Charlie McGettigan Brendan J. Graham 226 &0000000000000060.00000060   Polonya 30 Nisan   Dublin
1995   Norveç "Nocturne" Secret Garden Rolf Løvland, Petter Skavland 148 &0000000000000029.00000029   İspanya 13 Mayıs   Dublin
1996   İrlanda "The Voice" Eimear Quinn Brendan J. Graham 162 &0000000000000048.00000048   Norveç 18 Mayıs   Oslo
1997   Birleşik Krallık "Love Shine a Light" Katrina and the Waves Kimberley Rew 227 &0000000000000070.00000070   İrlanda 3 Mayıs   Dublin
1998   İsrail "Diva" (דיווה) Dana International Svika Pik, Yoav Ginay 172 &0000000000000006.0000006   Birleşik Krallık 9 Mayıs   Birmingham
1999   İsveç "Take Me to Your Heaven" Charlotte Nilsson Lars 'Dille' Diedricson, Marcos Ubeda 163 &0000000000000017.00000017   İzlanda 29 Mayıs   Kudüs
2000   Danimarka "Fly on the Wings of Love" Olsen Brothers Jørgen Olsen 195 &0000000000000040.00000040   Rusya 13 Mayıs   Stockholm
2001   Estonya "Everybody" Tanel Padar, Dave Benton ve 2XL Ivar Must, Maian-Anna Kärmas 198 &0000000000000021.00000021   Danimarka 12 Mayıs   Kopenhag
2002   Letonya "I Wanna" Marie N Marie N, Marats Samauskis 176 &0000000000000012.00000012   Malta 25 Mayıs   Tallinn
2003   Türkiye "Everyway That I Can" Sertab Erener Demir Demirkan, Sertab Erener 167 &0000000000000002.0000002   Belçika 24 Mayıs   Riga
2004   Ukrayna "Wild Dances" Ruslana Ruslana, Oleksandr Ksenofontov 280 &0000000000000017.00000017   Sırbistan-Karadağ 15 Mayıs[N 1]   İstanbul
2005   Yunanistan "My Number One" Elena Paparizu Hristos Dantis, Natalia Germanu 230 &0000000000000038.00000038   Malta 21 Mayıs   Kiev
2006   Finlandiya "Hard Rock Hallelujah" Lordi Mr. Lordi 292 &0000000000000044.00000044   Rusya 20 Mayıs   Atina
2007   Sırbistan "Molitva" (Молитва) Marija Šerifović Saša Milošević Mare, Vladimir Graić 268 &0000000000000033.00000033   Ukrayna 12 Mayıs   Helsinki
2008   Rusya "Believe" Dima Bilan Jim Beanz, Dima Bilan 272 &0000000000000042.00000042   Ukrayna 24 Mayıs[N 2]   Belgrad
2009   Norveç "Fairytale" Alexander Rybak Alexander Rybak 387 &0000000000000169.000000169   İzlanda 16 Mayıs   Moskova
2010   Almanya "Satellite" Lena Julie Frost, John Gordon 246 &0000000000000076.00000076   Türkiye 29 Mayıs   Oslo
2011   Azerbaycan "Running Scared" Ell/Nikki Stefan Örn, Sandra Bjurman, Iain Farquharson 221 &0000000000000032.00000032   İtalya 14 Mayıs   Düsseldorf
2012   İsveç "Euphoria" Loreen Thomas G:son, Peter Boström 372 &0000000000000113.000000113   Rusya 26 Mayıs   Bakü
2013   Danimarka "Only Teardrops" Emmelie de Forest Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen, Thomas Stengaard 281 &0000000000000047.00000047   Azerbaycan 18 Mayıs   Malmö
2014   Avusturya "Rise Like a Phoenix" Conchita Wurst Charley Mason, Joey Patulka, Ali Zuckowski, Julian Maas 290 52   Hollanda 10 Mayıs   Kopenhag
2015   İsveç "Heroes" Måns Zelmerlöw Anton Malmberg Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb 365 62   Rusya 23 Mayıs   Viyana
2016   Ukrayna "1944" Jamala Susana Cemaleddinova, Art Antonyan 534 23   Avustralya 14 Mayıs   Stockholm
2017   Portekiz "Amar Pelos Dois" Salvador Sobral Doron Medalie, Stav Beger 758 143   Bulgaristan 13 Mayıs   Kiev
2018   İsrail "Toy" Netta Barzilai Doron Medalie, Stav Beger 529 93   Kıbrıs Cumhuriyeti 12 Mayıs   Lizbon
2019   Hollanda "Arcade" Duncan Laurence Duncan de Moor, Joel Sjöö ve Wouter Hardy 492 27   İtalya 18 Mayıs   Tel Aviv
2020  

Ülkelere göre birinciliklerDüzenle

Dillere göre birinciliklerDüzenle

1966 ve 1973 yılları arasında ve yine 1977 ve 1998 arasında, ülkelerin yalnızca kendi dillerinde katılmasını izin vardı; Eurovision Şarkı Yarışması ana makalesine bakınız.

 
  İngilizce (%46.5)
  Fransızca (%22)
  Felemenkçe (%4.5)
  İbranice (%4.5)
  Almanca (%3)
  Norveççe (%3)
  İsveççe (%3)
  İtalyanca (%3)
  İspanyolca (%3)
  Danca (%1.5)
  Ukraynaca (%1.5)
  Hırvatça (%1.5)
  Sırpça (%1.5)
  Kırım Tatarcası (%1.5)
  Portekizce (%1.5)
Kazanma sayısı Dil Yıllar Ülkeler
30 İngilizce 1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004,[7] 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016[8], 2018, 2019 Birleşik Krallık, İrlanda, İsveç, Hollanda, Danimarka, Estonya, Letonya, Ukrayna[7][8], Türkiye, Yunanistan, Finlandiya, Rusya, Norveç, Almanya, Azerbaycan, Avusturya, İsrail
14 Fransızca 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988 İsviçre, Fransa, Lüksemburg, Monako, Belçika
3 Felemenkçe 1957, 1959, 1969 Hollanda
İbranice 1978, 1979, 1998 İsrail
2 Norveççe 1985, 1995 Norveç
İsveççe 1984, 1991 İsveç
İtalyanca 1964, 1990 İtalya
Almanca 1966, 1982 Avusturya, Almanya
İspanyolca 1968, 1969 İspanya
1 Danca 1963 Danimarka
Ukraynaca 2004[7] Ukrayna[7]
Hırvatça 1989 Yugoslavya
Sırpça 2007 Sırbistan
Kırım Tatarcası 2016[8] Ukrayna[8]
Portekizce 2017 Portekiz

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Extract from the rules for the 2007 Eurovision Song Contest" (PDF). Eurovision.tv. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2007. 
  2. ^ "Eurovision 1956". Eurovision.tv. 6 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2008. 
  3. ^ "ABBA's Bjorn says no to reunion". BBC News. 6 Aralık 2005. 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  4. ^ "Biography - Celine Dion". Billboard.com. 12 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  5. ^ "ABBA win 'Eurovision 50th' vote". BBC News. 23 Ekim 2005. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2007. 
  6. ^ 1979, 1980, 1981, 1984, 1988, 1991, 1993, 1998, 2002 ve 2003.
  7. ^ a b c d Bu şarkı kısmen Ukraynaca söylendi.
  8. ^ a b c d Bu şarkı kısmen Kırım Tatarcası dilinde söylendi.

DipnotlarDüzenle

  1. ^ Since 2004 the contest has included a televised semi-final. In 2004 this was held on the Wednesday before the final, and between 2005 and 2007 it was held on the Thursday of "Eurovision Week". Since 2008 two semi-finals have been held, on Tuesday and Thursday respectively.
  2. ^ Since 2008 the contest has included two semi-finals, held on the Tuesday and Thursday before the final.