Eurovision Şarkı Yarışması birincileri listesi

Vikimedya liste maddesi
Solda: İlk kez 1956'da düzenlenen Eurovision'un birincisi Lys Assia ve 2008'deki yarışmanın birincisi Dima Bilan. Sağda: 2011 yarışmasının birincileri Ell & Nikki.

Avrupa Yayın Birliği tarafından geleneksel olarak düzenlenmekte olan Eurovision Şarkı Yarışması'nda günümüze kadar altmış dört şarkı birinciliği elde etti. İlk yayın yılı olan 1956'dan itibaren yayınlanmaya devam eden yarışma, dünyada yayını devam eden en uzun süreli televizyon programlarından biridir. Yarışmada yayın tarihi boyunca farklı oy verme sistemleri kullanıldı. Kazananların, yarışmaya katılan ülkelerin oluşturduğu jüriler ve tele oylama yöntemi ile belirlendiği yöntemler, merkezî oylama yöntemleridir. Ülkelerin verdiği puanlar sonucu en yüksek puanı alan kişi birinci ilan edildi.[1] 1956'da düzenlenen ilk Eurovision Şarkı Yarışması'nda oylama yapılmasına rağmen yarışmacıların aldığı puanlar açıklanmadı, sadece yarışma birincisi açıklandı.[2]

1969 yılında yapılan yarışmada ilk kez 18 puan alan dört ülke (İspanya, Hollanda, Fransa ve Birleşik Krallık) birinciliği paylaştı. Günümüze kadar yirmi yedi farklı ülke yarışmada birinciliği elde etti. 2019 yılında birinci olan Hollanda kazananlar arasına en son eklenen ülke oldu. 1956 yılında İsviçre'de yapılan ilk yarışmayı ise ev sahibi olan İsviçre kazandı. İrlanda, yedi kez yarışmada birinciliği elde ederek en çok kazanan ülke olurken, Portekiz ise yarışmayı en geç kazanan ülke durumunda (54. yılında). Yarışmaya İrlanda'yı temsilen üç kez katılan Johnny Logan, yarışmada birden fazla birincilik elde eden tek kişi oldu. Logan, 1980 yılında şarkıcı, 1987 yılında şarkıcı ve söz yazarı, 1992 yılında ise Linda Martin'in seslendirdiği şarkının söz yazarı olarak katıldı.

Eurovision Şarkı Yarışması, birinci olanlara uluslararası arenada kendilerini tanıtmaları, kariyerlerini başlatmaları ya da devam ettirebilmeleri için bir fırsat sunmaktadır. Fakat yarışmada birinci olanlar arasında çok az kişi uluslararası şöhret elde etti. Yarışmada elde ettiği birincilikle parlayanlar arasında en önemli yere sahip olanlardan biri, 1974 yılında İsveç için yarışmaya "Waterloo" şarkısıyla katılan ve birinciliği elde eden ABBA grubudur. ABBA grubu kendi dönemlerinde, en önemli müzik grupları arasında yer almış oldu.[3] Diğer bir kayda değer isim ise 1988 yılında İsviçre için "Ne partez pas sans moi" şarkısıyla yarışmaya katılan ve birinci olmasıyla uluslararası bir star haline gelen Céline Dion'dur. Ancak Dion'un dünya çapında tanınması, yarışmadan birkaç yıl sonra gerçekleşmiştir ve tamamen yarışmayla bağlantılı değildir.[4]

On bir Eurovision birincisinin yanında yarışmada kazanamayan üç adayın da katıldığı Congratulations adlı konser 2005 yılında düzenlendi ve ABBA'nın "Waterloo" şarkısı yarışmanın ilk elli yılının en iyi şarkısı seçildi.[5]

Birleşik Krallık, Eurovision Şarkı Yarışması'nı on beş kez ikinci olarak tamamladı. 1975 yılında getirilen oylama sisteminden itibaren, yarışma birincisi, son oy veren on ülke tarafından belirlendi.[6]

KazananlarDüzenle


Yıl Ev sahibi Tarih Ülke Şarkı Şarkıcı Şarkı yazarları Dil Puan
1956   Lugano 24 Mayıs   İsviçre "Refrain" Lys Assia Fransızca Duyurulmadı
1957   Frankfurt 3 Mart   Hollanda "Net als toen" Corry Brokken Felemenkçe &0000000000000031.00000031
1958   Hilversum 12 Mart   Fransa "Dors, mon amour" André Claveau Fransızca &0000000000000027.00000027
1959   Cannes 11 Mart   Hollanda "Een beetje" Teddy Scholten
Felemenkçe &0000000000000021.00000021
1960   Londra 29 Mart   Fransa "Tom Pillibi" Jacqueline Boyer Fransızca &0000000000000032.00000032
1961   Cannes 18 Mart   Lüksemburg "Nous les amoureux" Jean-Claude Pascal Fransızca &0000000000000031.00000031
1962   Lüksemburg 18 Mart   Fransa "Un premier amour" Isabelle Aubret &0000000000000026.00000026
1963   Londra 23 Mart   Danimarka "Dansevise" Grethe ve Jørgen Ingmann Danca &0000000000000042.00000042
1964   Kopenhag 21 Mart   İtalya "Non ho l'età" Gigliola Cinquetti İtalyanca &0000000000000049.00000049
1965   Napoli 20 Mart   Lüksemburg "Poupée de cire, poupée de son" France Gall Serge Gainsbourg Fransızca &0000000000000032.00000032
1966   Lüksemburg 5 Mart   Avusturya "Merci, Chérie" Udo Jürgens Almanca &0000000000000031.00000031
1967   Viyana 8 Nisan   Birleşik Krallık "Puppet on a String" Sandie Shaw İngilizce &0000000000000047.00000047
1968   Londra 6 Nisan   İspanya "La, la, la" Massiel
İspanyolca &0000000000000029.00000029
1969   Madrid 29 Mart   Fransa "Un jour, un enfant" Frida Boccara Fransızca &0000000000000018.00000018
  Hollanda "De troubadour" Lenny Kuhr Felemenkçe
  İspanya "Vivo cantando" Salomé İspanyolca
  Birleşik Krallık "Boom Bang-a-Bang" Lulu
İngilizce
1970   Amsterdam 21 Mart   İrlanda "All Kinds of Everything" Dana &0000000000000032.00000032
1971   Dublin 3 Nisan   Monako "Un banc, un arbre, une rue" Séverine Fransızca &0000000000000128.000000128
1972   Edinburgh 25 Mart   Lüksemburg "Après toi" Viki Leandros &0000000000000128.000000128
1973   Lüksemburg 7 Nisan   Lüksemburg "Tu te reconnaîtras" Anne-Marie David &0000000000000129.000000129
1974   Brighton 6 Nisan   İsveç "Waterloo" ABBA İngilizce &0000000000000024.00000024
1975   Stockholm 22 Mart   Hollanda "Ding-a-dong" Teach-In &0000000000000152.000000152
1976   Lahey 3 Nisan   Birleşik Krallık "Save Your Kisses for Me" Brotherhood of Man &0000000000000164.000000164
1977   Londra 7 Mayıs   Fransa "L'oiseau et l'enfant" Marie Myriam Fransızca &0000000000000136.000000136
1978   Paris 22 Nisan   İsrail "A-Ba-Ni-Bi" (א-ב-ני-בי) İzhar Kohen ve Alphabeta İbranice &0000000000000157.000000157
1979   Kudüs 31 Mart   İsrail "Hallelujah" (הללויה) Gali Atari ve Milk and Honey &0000000000000125.000000125
1980   Lahey 19 Nisan   İrlanda "What's Another Year" Johnny Logan İngilizce &0000000000000143.000000143
1981   Dublin 4 Nisan   Birleşik Krallık "Making Your Mind Up" Bucks Fizz &0000000000000136.000000136
1982   Harrogate 24 Nisan   Almanya "Ein bißchen Frieden" Nicole Almanca &0000000000000161.000000161
1983   Münih 23 Nisan   Lüksemburg "Si la vie est cadeau" Corinne Hermès Fransızca &0000000000000142.000000142
1984   Lüksemburg 5 Mayıs   İsveç "Diggi-Loo Diggi-Ley" Herreys İsveççe &0000000000000145.000000145
1985   Göteborg 4 Mayıs   Norveç "La det swinge" Bobbysocks! Norveççe &0000000000000123.000000123
1986   Bergen 3 Mayıs   Belçika "J'aime la vie" Sandra Kim Fransızca &0000000000000176.000000176
1987   Brüksel 9 Mayıs   İrlanda "Hold Me Now" Johnny Logan İngilizce &0000000000000172.000000172
1988   Dublin 30 Nisan   İsviçre "Ne partez pas sans moi" Celine Dion Fransızca &0000000000000137.000000137
1989   Lozan 6 Mayıs   Yugoslavya "Rock Me" Riva Hırvatça &0000000000000137.000000137
1990   Zagreb 5 Mayıs   İtalya "Insieme: 1992" Toto Cutugno İtalyanca &0000000000000149.000000149
1991   Roma 4 Mayıs   İsveç "Fångad av en stormvind" Carola İsveççe &0000000000000146.000000146
1992   Malmö 9 Mayıs   İrlanda "Why Me?" Linda Martin İngilizce &0000000000000155.000000155
1993   Millstreet 15 Mayıs   İrlanda "In Your Eyes" Niamh Kavanagh &0000000000000187.000000187
1994   Dublin 30 Nisan   İrlanda "Rock 'n' Roll Kids" Paul Harrington ve Charlie McGettigan &0000000000000226.000000226
1995   Dublin 13 Mayıs   Norveç "Nocturne" Secret Garden Norveççe &0000000000000148.000000148
1996   Oslo 18 Mayıs   İrlanda "The Voice" Eimear Quinn İngilizce &0000000000000162.000000162
1997   Dublin 3 Mayıs   Birleşik Krallık "Love Shine a Light" Katrina and the Waves &0000000000000227.000000227
1998   Birmingham 9 Mayıs   İsrail "Diva" (דיווה) Dana International İbranice &0000000000000172.000000172
1999   Kudüs 29 Mayıs   İsveç "Take Me to Your Heaven" Charlotte Nilsson İngilizce &0000000000000163.000000163
2000   Stockholm 13 Mayıs   Danimarka "Fly on the Wings of Love" Olsen Brothers &0000000000000195.000000195
2001   Kopenhag 12 Mayıs   Estonya "Everybody" Tanel Padar, Dave Benton ve 2XL &0000000000000198.000000198
2002   Tallinn 25 Mayıs   Letonya "I Wanna" Marie N &0000000000000176.000000176
2003   Riga 24 Mayıs   Türkiye "Everyway That I Can" Sertab Erener &0000000000000167.000000167
2004   İstanbul 15 Mayıs[N 1]   Ukrayna "Wild Dances" Ruslana &0000000000000280.000000280
2005   Kiev 21 Mayıs   Yunanistan "My Number One" Elena Paparizu &0000000000000230.000000230
2006   Atina 20 Mayıs   Finlandiya "Hard Rock Hallelujah" Lordi &0000000000000292.000000292
2007   Helsinki 12 Mayıs   Sırbistan "Molitva" (Молитва) Marija Šerifović Sırpça &0000000000000268.000000268
2008   Belgrad 24 Mayıs[N 2]   Rusya "Believe" Dima Bilan İngilizce &0000000000000272.000000272
2009   Moskova 16 Mayıs   Norveç "Fairytale" Alexander Rybak &0000000000000387.000000387
2010   Oslo 29 Mayıs   Almanya "Satellite" Lena &0000000000000246.000000246
2011   Düsseldorf 14 Mayıs   Azerbaycan "Running Scared" Ell/Nikki &0000000000000221.000000221
2012   Bakü 26 Mayıs   İsveç "Euphoria" Loreen &0000000000000372.000000372
2013   Malmö 18 Mayıs   Danimarka "Only Teardrops" Emmelie de Forest &0000000000000281.000000281
2014   Kopenhag 10 Mayıs   Avusturya "Rise Like a Phoenix" Conchita Wurst &0000000000000290.000000290
2015   Viyana 23 Mayıs   İsveç "Heroes" Måns Zelmerlöw &0000000000000365.000000365
2016   Stockholm 14 Mayıs   Ukrayna "1944" Jamala &0000000000000534.000000534
2017   Kiev 13 Mayıs   Portekiz "Amar Pelos Dois" Salvador Sobral Portekizce &0000000000000758.000000758
2018   Lizbon 12 Mayıs   İsrail "Toy" Netta Barzilai İngilizce &0000000000000529.000000529
2019   Tel Aviv 18 Mayıs   Hollanda "Arcade" Duncan Laurence &0000000000000498.000000498
2020   Rotterdam 16 Mayıs Yarışma İptal Edildi
2021   Rotterdam TBA

Ülkelere göre birinciliklerDüzenle

 
Yarışmada birincilik sayılarına göre, yarışmayı kazanan ülkeleri gösteren harita.
Birincilik sayısı Ülke Yıl(lar)
7   İrlanda 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996
6   İsveç 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015
5   Birleşik Krallık 1967, 1969, 1976, 1981, 1997
  Fransa 1958, 1960, 1962, 1969, 1977
  Hollanda 1957, 1959, 1969, 1975, 2019
  Lüksemburg 1961, 1965, 1972, 1973, 1983
4   İsrail 1978, 1979, 1998, 2018
3   Danimarka 1963, 2000, 2013
  Norveç 1985, 1995, 2009
2   İsviçre 1956, 1988
  İtalya 1964, 1990
  İspanya 1968, 1969
  Almanya 1982, 2010
  Avusturya 1966, 2014
  Ukrayna 2004, 2016
1
  Monako 1971
  Belçika 1986
  Yugoslavya 1989
  Estonya 2001
  Letonya 2002
  Türkiye 2003
  Yunanistan 2005
  Finlandiya 2006
  Sırbistan 2007
  Rusya 2008
  Azerbaycan 2011
  Portekiz 2017

Eğik yazıyla gösterilen yıllar ortak kazanılmıştır.

Dillere göre birinciliklerDüzenle

1966 ve 1973 yılları arasında ve yine 1977 ve 1998 arasında, ülkelerin yalnızca kendi dillerinde katılmasını izin vardı; Eurovision Şarkı Yarışması ana makalesine bakınız.

 
  İngilizce (%46.5)
  Fransızca (%22)
  Felemenkçe (%4.5)
  İbranice (%4.5)
  Almanca (%3)
  Norveççe (%3)
  İsveççe (%3)
  İtalyanca (%3)
  İspanyolca (%3)
  Danca (%1.5)
  Ukraynaca (%1.5)
  Hırvatça (%1.5)
  Sırpça (%1.5)
  Kırım Tatarcası (%1.5)
  Portekizce (%1.5)
Kazanma sayısı Dil Yıllar Ülkeler
30 İngilizce 1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004,[7] 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016[8], 2018, 2019 Birleşik Krallık, İrlanda, İsveç, Hollanda, Danimarka, Estonya, Letonya, Ukrayna[7][8], Türkiye, Yunanistan, Finlandiya, Rusya, Norveç, Almanya, Azerbaycan, Avusturya, İsrail
14 Fransızca 1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988 İsviçre, Fransa, Lüksemburg, Monako, Belçika
3 Felemenkçe 1957, 1959, 1969 Hollanda
İbranice 1978, 1979, 1998 İsrail
2 Norveççe 1985, 1995 Norveç
İsveççe 1984, 1991 İsveç
İtalyanca 1964, 1990 İtalya
Almanca 1966, 1982 Avusturya, Almanya
İspanyolca 1968, 1969 İspanya
1 Danca 1963 Danimarka
Ukraynaca 2004[7] Ukrayna[7]
Hırvatça 1989 Yugoslavya
Sırpça 2007 Sırbistan
Kırım Tatarcası 2016[8] Ukrayna[8]
Portekizce 2017 Portekiz

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Extract from the rules for the 2007 Eurovision Song Contest" (PDF). Eurovision.tv. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Ağustos 2007. 
  2. ^ "Eurovision 1956". Eurovision.tv. 6 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2008. 
  3. ^ "ABBA's Bjorn says no to reunion". BBC News. 6 Aralık 2005. 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  4. ^ "Biography - Celine Dion". Billboard.com. 12 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2008. 
  5. ^ "ABBA win 'Eurovision 50th' vote". BBC News. 23 Ekim 2005. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2007. 
  6. ^ 1979, 1980, 1981, 1984, 1988, 1991, 1993, 1998, 2002 ve 2003.
  7. ^ a b c d Bu şarkı kısmen Ukraynaca söylendi.
  8. ^ a b c d Bu şarkı kısmen Kırım Tatarcası dilinde söylendi.

DipnotlarDüzenle

  1. ^ Since 2004 the contest has included a televised semi-final. In 2004 this was held on the Wednesday before the final, and between 2005 and 2007 it was held on the Thursday of "Eurovision Week". Since 2008 two semi-finals have been held, on Tuesday and Thursday respectively.
  2. ^ Since 2008 the contest has included two semi-finals, held on the Tuesday and Thursday before the final.