Ana menüyü aç

Atletizmde dünya rekorları listesi

Vikimedya liste maddesi
Usain Bolt (sağda) 200 metre dünya rekorunu kırmaya doğru ilerlerken (2008 Pekin Olimpiyatları)
Jürgen Schult kırdığı disk atma rekorunu gösteren tabelanın yanında, 1986
Doğu Alman kadın sporcular 1970'ler ve 80'lerde birçok tartışmalı dünya rekoruna imza attı. Yayımlanan bazı dokümanlar ilaç kullanımlarını detaylandırmış olsa da, dünya rekortmeni atlet Marita Koch bunları reddetmişti.[1]

Atletizmde dünya rekorları listesi 1896'dan bu yana pist, saha ve yol yarışmaları ile yürüyüşteki en iyi performansları içerir. Rekorlar Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından onaylanarak kaydedilmektedir.

Olimpiyat Oyunları'ndaki tüm mesafeler ve birkaç başka yarış için rekor kaydı tutulmaktadır. Resmi rekor kaydı tutulan tek metrik olmayan yarış mil koşusudur.

KurallarDüzenle

Tıpkı ülke rekorları veya Yaz Olimpiyat Oyunları elemeleri dereceleri gibi, dünya rekorlarının kabulü için de belli kriterlerin sağlanması gerekir.

Bu kriterler:

  • Pist boyutları ve kullanılan ekipmanlar standartlara uygun olmalıdır. Yol yarışlarında mesafenin uzman bir ölçüm görevlisi tarafından, tam olarak belirlenmesi zorunludur.
  • Yol yarışları dışında (yol koşuları ve yürüyüş), rekor kaydı için yarışlar karma olmamalıdır; yalnızca erkek ya da kadın sporcular yarışmalıdır.[2]
  • Bayrak yarışlarında bütün takım üyeleri aynı ülkenin vatandaşı olmalıdır.
  • Yarışta tavşan atletlerin bulunmasına izin verilmiştir.
  • Rekorun kabulü için yarışın hemen sonrasında doping testi yapılması zorunludur. Halen bu kuralın uygulanmadığı rekor kayıtları mevcuttur. Yarış sonrası testten geçen ancak daha sonra doping yaptığı ortaya çıkan atletlerin dereceleri iptal edilmektedir.
  • 200 m'ye kadar olan koşular ve yatay atlama müsabakalarında, 2,0 m/s'ye kadar rüzgâr desteğine izin verilmiştir. Dekatlon ve heptatlonda ise rüzgâr hızı tüm yarışmalar boyunca ortalama 2,0 m/s ve en fazla 4,0 m/s olmalıdır.
  • 800 m'ye kadar olan koşularda, foto finişle tam otomatik zamanlama zorunludur.
  • Herhangi bir rakım sınırı yoktur. Yüksek rakımda daha az hava direnci olması sebebiyle, Meksiko ve Sestriere gibi şehirler sprint ve atlama rekorlarının kırıldığı yerler olmuştu. 1968 Yaz Olimpiyatları'nda bunun örnekleri görüldü. Yüksekliğin etkisi altındaki dereceler "A" harfiyle etiketlenmiştir. Böylece istatistiklerde "deniz seviyesi" en iyi dereceleri de görülebilmektedir. Uzun mesafe koşularında ise, yükseklik daha az oksijen anlamına geldiğinden atletler dezavantajlıdır. Yüksek rakımdaki performanslar yine A ile işaretlenmektedir.
  • Yol koşularında güzergahın bir çevrim olması gerekmez ancak başlangıç ve bitiş arasındaki yükseklik düşümü 1:1000 (örneğin 1 m/km)'i geçmemelidir.
  • Yol koşularında başlangıç ve bitiş noktalarının arasındaki teorik direkt mesafenin, yarış güzergahının %50'sinden az olmaması gerekir.

Para ödülleriDüzenle

Dünya rekorlarının kırılışına tanıklık etmek, atletizm seyircisinin ilgisini çekmekte, bu sepele atletlerin sponsorları ve Golden League gibi turnuvaların orgazitörleri, rekor kıran atletlere para ödülü vermektedir.

Sırıkla atlamada verilen rekor ödülleri, atletlerde dünya rekoru büyük farkla geride bırakmak yerine, kabul edilen en küçük miktarda (bir santimetre) geliştirerek, her defasında ödül kazanma fikrini ortaya çıkardı. Bu taktik erkeklerde Sergey Bubka, kadınlarda ise Yelena İsinbayeva tarafından uygulandı. Bazı spor yorumcuları, atletlerin bu durum yüzünden yeteneklerinin elverdiği kadar yüksek dereceleri yapmadıkları eleştirisini getirmişti. Sırıkla atlama dışındaki sporlarda ise derecenin tam olarak ayarlanması mümkün olmadığından buna benzer durumlar yaşanmamaktadır.[3]

Dünya rekorlarıDüzenle

2000 yılı öncesinde, açık alan ve salon yarışmaları için ayrı ayrı rekor kaydı tutulmaktaydı. 2000'de IAAF'ın 260.18a kuralı (eski 260.6a) "dünya rekoru" derecelerinin "açık veya kapalı" herhangi bir tesiste yapılabileceği, şeklinde düzenlendi. Yeni kural geçmişe dönük olarak işletilmedi.[4] Örneğin Sergey Bubka'nın 6,15 m'lik sırıkla atlama dünya salon rekoru, 2000 yılı öncesinde yapıldığı için dünya rekoru olarak kabul edilmemektedir. Bu derece dünya rekorundan daha iyi olan tek dünya salon rekorudur (6,15 dünya salon rekoru, Sergey Bubka - 6.14 dünya rekoru, Sergey Bubka). Bunun dışındaki mevcut dünya rekorlarının tamamı açık alanda kaydedilmiştir.

ErkeklerDüzenle

Anahtar:       Onaylanması bekleniyor

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
100 m Gelişim 9.58 (+0,9 m/s) Usain Bolt   Jamaika 16 Ağustos 2009 Dünya Şampiyonası   Berlin, Almanya [5] [3]
200 m Gelişim 19.19 (−0,3 m/s) Usain Bolt   Jamaika 20 Ağustos 2009 Dünya Şampiyonası   Berlin, Almanya [5] [4]
400 m Gelişim 43.18 Michael Johnson   Amerika 26 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası   Sevilla, İspanya [5]
800 m Gelişim 1:41.01 David Rudisha   Kenya 29 Ağustos 2010 Rieti Yarışları   Rieti, İtalya [6][7] [6]
1000 m 2:11.96 Noah Ngeny   Kenya 5 Eylül 1999 Rieti Yarışları   Rieti, İtalya [7]
1500 m Gelişim 3:26.00 Hicham El Guerrouj   Fas 14 Temmuz 1998 Golden Gala   Roma, İtalya [8]
Mil Gelişim 3:43.13 Hicham El Guerrouj   Fas 7 Temmuz 1999 Golden Gala   Roma, İtalya [9]
2000 m 4:44.79 Hicham El Guerrouj   Fas 7 Eylül 1999 ISTAF   Berlin, Almanya [10]
3000 m Gelişim 7:20.67 Daniel Komen   Kenya 1 Eylül 1996 Rieti Yarışları   Rieti, İtalya [11]
5000 m Gelişim 12:37.35 Kenenisa Bekele   Etiyopya 31 Mayıs 2004 Fanny Blankers-Koen Oyunları   Hengelo, Hollanda
10.000 m Gelişim 26:17.53 Kenenisa Bekele   Etiyopya 26 Ağustos 2005 Memorial Van Damme   Brüksel, Belçika [12]
10 km (yol) 26:44 Leonard Patrick Komon   Kenya 26 Eylül 2010 Singelloop   Utrecht, Hollanda [8]
15 km (yol) 41:13 Leonard Patrick Komon   Kenya 21 Kasım 2010 Zevenheuvelenloop   Nijmegen, Hollanda [9]
20.000 m (pist) 56:26.0+ Haile Gebrselassie   Etiyopya 27 Haziran 2007 Golden Spike Ostrava   Ostrava, Çek Cumhuriyeti [10] [13]
20 km (yol) 55:21+ Zersenay Tadese   Eritre 21 Mart 2010 Lizbon Yarı Maratonu   Lizbon, Portekiz [11] [14]
Yarı maraton 58:23 Zersenay Tadese   Eritre 21 Mart 2010 Lizbon Yarı Maratonu   Lizbon, Portekiz [11] [15]
Bir saat 21285 m Haile Gebrselassie   Etiyopya 27 Haziran 2007 Golden Spike Ostrava   Ostrava, Çek Cumhuriyeti [12] [16]
25.000 m (pist) 1:12:25.4+ Moses Mosop   Kenya 3 Haziran 2011 Prefontaine Classic   Eugene, ABD [13]
25 km (yol) 1:11:50 Samuel Kosgei   Kenya 9 Mayıs 2010 BIG 25   Berlin, Almanya [14]
30.000 m (pist) 1:26:47.4 Moses Mosop   Kenya 3 Haziran 2011 Prefontaine Classic   Eugene, ABD [13][15]
30 km (yol) 1:27:37+ Peter Cheruiyot Kirui   Kenya 25 Eylül 2011 Berlin Maratonu   Berlin, Almanya [16]
Maraton Gelişim 2:03:38 Patrick Makau Musyoki   Kenya 25 Eylül 2011 Berlin Maratonu   Berlin, Almanya [17][18] [17]
100 km (yol) 6:13:33 Takahiro Sunada   Japonya 21 Haziran 1998   Yūbetsu, Japonya
3000 m hendekli 7:53.63 Saif Saaeed Shaheen   Katar 3 Eylül 2004 Memorial Van Damme   Brüksel, Belçika
110 m engelli Gelişim 12.87 (+0.9 m/s) Dayron Robles   Küba 12 Haziran 2008 Golden Spike Ostrava   Ostrava, Çek Cumhuriyeti [19] [18]
400 m engelli Gelişim 46.78 Kevin Young   Amerika 6 Ağustos 1992 Olimpiyat Oyunları   Barselona, İspanya [19]
Yüksek atlama Gelişim 2,45 m Javier Sotomayor   Küba 27 Temmuz 1993   Salamanca, İspanya [20]
Sırıkla atlama Gelişim 6,15 m A Renaud Lavillenie   Fransa 15 Şubat 2014   Donetsk, Ukrayna [20] [21]
Uzun atlama Gelişim 8,95 m (+0,3 m/s) Mike Powell   Amerika 30 Ağustos 1991 Dünya Şampiyonası   Tokyo, Japonya [22]
Üç adım atlama Gelişim 18,29 m (+1,3 m/s) Jonathan Edwards   Birleşik Krallık 7 Ağustos 1995 Dünya Şampiyonası   Göteborg, İsveç [21] [23]
Gülle atma Gelişim 23,12 m Randy Barnes   Amerika 20 Mayıs 1990 Jack in the Box   Westwood, ABD [22] [24]
Disk atma 74,08 m Jürgen Schult   Doğu Almanya 6 Haziran 1986   Neubrandenburg, Doğu Almanya [25]
Çekiç atma Gelişim 86,74 m Yuriy Sedykh   Sovyetler Birliği 30 Ağustos 1986 Avrupa Şampiyonası   Stuttgart, Almanya [26]
Cirit atma Gelişim 98.48 m
(Mevcut tasarım)
Jan Železný   Çekya 25 Mayıs 1996   Jena, Almanya [27]
104,80 m
(eski)
Uwe Hohn   Doğu Almanya 20 Temmuz 1984   Doğu Berlin, Doğu Almanya [28]
Dekatlon Gelişim 9026 puan Roman Šebrle   Çekya 26-27 Mayıs 2001 Hypo-Yarışları   Götzis, Avusturya
10.64 (0,0 m/s) (100 m), 8,11 m (uzun atlama), 15,33 m (gülle atma), 2,12 m (yüksek atlama), 47.79 (400 m) /
13.92 (110 m engelli), 47,92 m (disk), 4,80 m (sırıkla atlama), 70,16 m (cirit atma), 4:21.98 (1500 m)
[29]
10.000 m yürüyüş (pist) 37:53.09 Francisco Javier Fernández   İspanya 27 Temmuz 2008   Santa Cruz de Tenerife, İspanya
20.000 m yürüyüş (pist) 1:17:25.6 Bernardo Segura   Meksika 7 Mayıs 1994   Bergen, Norveç
20 km yürüyüş (yol) Gelişim 1:17:16 Vladimir Kanaykin   Rusya 29 Eylül 2007   Saransk, Rusya
1:16:43 # [23] Sergey Morozov   Rusya 8 Haziran 2008   Saransk, Rusya
2 saat yürüyüş (pist) 29572 m + Maurizio Damilano   İtalya 3 Ekim 1992   Cuneo, İtalya
30.000 m yürüyüş (pist) 2:01:44.1 Maurizio Damilano   İtalya 3 Ekim 1992   Cuneo, İtalya
50.000 m yürüyüş (pist) 3:35:27.20 Yohann Diniz   Fransa 12 Mart 2011   Reims, Fransa [24]
50 km yürüyüş (yol) Gelişim 3:34:14 Denis Nizhegorodov   Rusya 11 Mayıs 2008 Dünya Yürüyüş Kupası   Cheboksary, Rusya
4x100 m bayrak Gelişim 37.04 Nesta Carter
Michael Frater
Yohan Blake
Usain Bolt
  Jamaika 4 Eylül 2011 Dünya Şampiyonası   Daegu, Güney Kore [25] [30]
4x200 m bayrak 1:18.68 Santa Monica Track Club
Michael Marsh
Leroy Burrell
Floyd Heard
Carl Lewis
  Amerika 17 Nisan 1994 Mt. SAC Relays   Walnut, ABD
4x400 m bayrak Gelişim 2:54.29 Andrew Valmon
Quincy Watts
Butch Reynolds
Michael Johnson
  Amerika 22 Ağustos 1993 Dünya Şampiyonası   Stuttgart, Almanya [26] [31]
4x800 m bayrak 7:02.43 Joseph Mutua
William Yiampoy
Ismael Kombich
Wilfred Bungei
  Kenya 25 Ağustos 2006 Memorial Van Damme   Brüksel, Belçika
4x1500 m bayrak 14:36.23 William Biwott Tanui
Gideon Gathimba
Geoffrey Kipkoech Rono
Ağustosine Kiprono Choge
  Kenya 4 Eylül 2009 Memorial Van Damme   Brüksel, Belçika [32]
Maraton yol bayrak yarışı (Ekiden) 1:57:06 Josephat Ndambiri
Martin Mathathi
Daniel Mwangi
Mekubo Mogusu
Onesmus Nyerere
John Kariuki
  Kenya 23 Kasım 2005 Chiba Ekiden   Chiba, Japonya

KadınlarDüzenle

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
100 m Gelişim 10.49 (0,0 m/s) Florence Griffith Joyner   Amerika 16 Temmuz 1988 ABD Olimpiyat Seçmeleri   Indianapolis, ABD [33]
200 m Gelişim 21.34 (+1,3 m/s) Florence Griffith Joyner   Amerika 29 Eylül 1988 Olimpiyat Oyunları   Seul, Güney Kore [34]
400 m Gelişim 47.60 Marita Koch   Doğu Almanya 6 Ekim 1985 Dünya Kupası   Canberra, Avustralya [35]
800 m Gelişim 1:53.28 Jarmila Kratochvílová   Çekoslovakya 26 Temmuz 1983   Münih, Almanya
1000 m 2:28.98 Svetlana Masterkova   Rusya 23 Ağustos 1996 Memorial Van Damme   Brüksel, Belçika
1500 m Gelişim 3:50.07 Genzebe Dibaba   Etiyopya 17 Temmuz 2015 Elmas Lig   Monako [36]
Mil koşusu Gelişim 4:12.56 Svetlana Masterkova   Rusya 14 Ağustos 1996 Weltklasse Zürich   Zürih, İsviçre
2000 m 5:25.36 Sonia O'Sullivan   İrlanda 8 Temmuz 1994   Edinburgh, Birleşik Krallık
3000 m Gelişim 8:06.11 Wang Junxia   Çin 13 Eylül 1993 Çin Ulusal Oyunları   Pekin, Çin
5000 m Gelişim 14:11.15 Tirunesh Dibaba   Etiyopya 6 Haziran 2008 Bislett Oyunlaru   Oslo, Norveç [37]
10.000 m Gelişim 29:31.78 Wang Junxia   Çin 8 Eylül 1993 Çin Ulusal Oyunları   Pekin, Çin [38]
10 km (yol) 30:21 Paula Radcliffe   Büyük Britanya 23 Şubat 2003 World's Best 10K   San Juan, Puerto Rico
15 km (yol) 46:27.7 Tirunesh Dibaba   Etiyopya 15 Kasım 2009 Zevenheuvelenloop   Nijmegen, Hollanda [27]
Bir saat 18517 m Dire Tune   Etiyopya 12 Haziran 2008 Golden Spike Ostrava   Ostrava, Çek Cumhuriyeti [39]
20,000 m (pist) 1:05:26.6 Tegla Loroupe   Kenya 3 Eylül 2000   Borgholzhausen, Almanya
20 km (yol) 1:02:36+ Mary Keitany   Kenya 18 Şubat 2011 Ras Al Khaimah Yarı Maratonu   Ras al-Khaimah, Birleşik Arap Emirlikleri [28]
Yarı maraton 1:05:50 Mary Keitany   Kenya 18 Şubat 2011 Ras Al Khaimah Yarı Maratonu   Ras al-Khaimah, Birleşik Arap Emirlikleri [28]
25.000 m (pist) 1:27:05.84 Tegla Loroupe   Kenya 21 Eylül 2002   Mengerskirchen, Almanya
25 km (yol) 1:19:53 Mary Keitany   Kenya 9 Mayıs 2010 BIG 25   Berlin, Almanya [14]
30.000 m 1:45:50.0 Tegla Loroupe   Kenya 7 Haziran 2003   Warstein, Almanya
30 km (yol) 1:38:23+ Liliya Şobukova   Rusya 9 Ekim 2011 Chicago Maratonu   Chicago, ABD [29][30]
Maraton Gelişim 2:15:25 Paula Radcliffe   Büyük Britanya 13 Nisan 2003 Londra Maratonu   Londra, Birleşik Krallık
100 km (yol) 6:33:11 Tomoe Abe   Japonya 25 Haziran 2000   Yūbetsu, Japonya
3000 m hendekli 8:58.81 Gulnara Samitova-Galkina   Rusya 17 Ağustos 2008 Olimpiyat Oyunları   Pekin, Çin [31] [40]

[41]

100 m engelli Gelişim 12.21 (+0,7 m/s) Yordanka Donkova   Bulgaristan 20 Ağustos 1988   Eski Zağra, Bulgaristan
400 m engelli Gelişim 52.34 Yuliya Peçonkina   Rusya 8 Ağustos 2003   Tula, Rusya
Yüksek atlama Gelişim 2,09 m Stefka Kostadinova   Bulgaristan 30 Ağustos 1987 Dünya Şampiyonası   Roma, İtalya [42]
Sırıkla atlama Gelişim 5,06 m Yelena Isinbayeva   Rusya 28 Ağustos 2009 Weltklasse Zürich   Zürih, İsviçre [43]
Uzun atlama 7,52 m (+1,4 m/s) Galina Çistyakova   Sovyetler Birliği 11 Haziran 1988   Leningrad, Sovyetler Birliği [44]
Üç adım atlama Gelişim 15,50 m (+0,9 m/s) Inessa Kravets   Ukrayna 10 Ağustos 1995 Dünya Şampiyonası   Göteborg, İsveç [45]
Gülle atma Gelişim 22,63 m Natalya Lisovskaya   Sovyetler Birliği 7 Haziran 1987   Moskova, Sovyetler Birliği
Disk atma 76,80 m Gabriele Reinsch   Doğu Almanya 9 Temmuz 1988   Neubrandenburg, Doğu Almanya
Çekiç atmaGelişim 79,42 m Betty Heidler   Almanya 21 Mayıs 2011 Hallesche Werfertage   Halle, Almanya [32][33][34] [46]
79,58 m Anita Włodarczyk   Polonya 31 Ağustos 2014 ISTAF Berlin   Berlin, Almanya [35][36]
Cirit atma[37] 72,28 m
(Mevcut tarasrım)
Barbora Špotáková   Çekya 13 Eylül 2008 Dünya Atletizm Finali   Stuttgart, Almanya [38] [47]
80,00 m
(eski)
Petra Felke   Doğu Almanya 9 Eylül 1988   Potsdam, Doğu Almanya [48]
Heptatlon 7291 puan Jackie Joyner-Kersee   Amerika 23-24 Eylül 1988 Olimpiyat Oyunları   Seul, Güney Kore
12.69 (+0,5 m/s) (100 m engelli), 1.86 m (yüksek atlama), 15,80 m (gülle atma), 22.56 (+1,6 m/s) (200 m) /
7,27 m (+0,7 m/s) (uzun atlama), 45,66 m (cirit atma), 2:08.51 (800 m)
Dekatlon 8358 puan Austra Skujytė   Litvanya 14-15 Nisan 2005   Columbia, ABD
12.49 (100 m), 46,19 m (disk atma), 3,10 m (sırıkla atlama), 48,78 m (cirit atma), 57.19 (400 m) /
14.22 (100 m engelli), 6,12 m (uzun atlama), 16,42 m (gülle atma), 1,78 m (yüksek atlama), 5:15.86 (1500 m)
10,000 m yürüyüş (pist) 41:56.23 Nadezhda Ryashkina   Sovyetler Birliği 24 Temmuz 1990   Seattle, ABD
20.000 m yürüyüş (pist) 1:26:52.3 Olimpiada Ivanova   Rusya 6 Eylül 2001   Brisbane, Avustralya
20 km yürüyüş (yol) Gelişim 1:25:08 Vera Sokolova   Rusya 26 Şubat 2011 Rusya Kış Yürüyüş Şampiyonası   Soçi, Rusya [39]
4x100 m bayrak 41.37 Silke Gladisch,
Sabine Rieger,
Ingrid Auerswald,
Marlies Göhr
  Doğu Almanya 6 Ekim 1985 Dünya Kupası   Canberra, Avustralya
4x200 m bayrak 1:27.46 ABD Takımı "Mavi"
LaTasha Jenkins,
LaTasha Colander-Richardson,
Nanceen Perry,
Marion Jones
  Amerika 29 Nisan 2000 Penn Relays   Philadelphia, ABD
4x400 m bayrak 3:15.17 Tatyana Ledovskaya,
Olga Nazarova,
Mariya Pinigina,
Olga Bryzgina
  Sovyetler Birliği 1 Ekim 1988 Olimpiyat Oyunları   Seul, Güney Kore
4x800 m bayrak 7:50.17 Nadezhda Olizarenko,
Lyubov Gurina,
Lyudmila Borisova,
Irina Podyalovskaya
  Sovyetler Birliği 5 Ağustos 1984   Moskova, Sovyetler Birliği
Ekiden bayrak 2:11:41 Jiang Bo 15:42 (5 km)
Dong Yanmei 31:36 (10 km)
Zhao Fengdi 15:16 (5 km)
Ma Zaijie 31:01 (10 km)
Lan Lixin 15:50 (5 km)
Li Na 22:16 (7,195 km)
  Çin 28 Şubat 1998   Pekin, Çin

Not: 2004 yılına kadar, maratondaki en hızlı derece resmi olarak "dünya rekoru" yerine "dünyanın en iyi derecesi" olarak isimlendirilmekteydi. Maraton güzergahlarının eşdeğer olmayan yapısı sebebiyle uygulanan bu eski kullanıma halen rastlanabilmektedir.

Dünya salon rekorlarıDüzenle

ErkeklerDüzenle

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
50 m 5.55 X [40] Ben Johnson   Kanada 31 Ocak 1987   Ottawa, Kanada [41]
5.56 A Donovan Bailey   Kanada 9 Şubat 1996 Bill Cosby Yarışları   Reno, ABD
5.56 Maurice Greene   Amerika 13 Şubat 1999   Los Angeles, ABD [42]
60 m 6.39 Maurice Greene   Amerika 3 Şubat 1998   Madrid, İspanya
3 Mart 2001 ABD Salon Atletizm Şampiyonası   Atlanta, ABD
200 m 19.92 Frankie Fredericks   Namibya 18 Şubat 1996 Pas de Calais Yarışları   Liévin, Fransa
400 m 44.57 Kerron Clement   Amerika 12 Mart 2005 NCAA Salon Şampiyonası   Fayetteville, ABD
800 m 1:42.67 Wilson Kipketer   Danimarka 9 Mart 1997 Dünya Salon Şampiyonası   Paris-Bercy, Fransa
1000 m 2:14.20 Ayanleh Süleyman   Cibuti 17 Şubat 2016 XL Galan   Stockholm, İsveç [43]
1500 m 3:31.18 Hicham El Guerrouj   Fas 2 Şubat 1997 Sparkassen Kupası   Stuttgart, Almanya
Mil koşusu 3:48.45 Hicham El Guerrouj   Fas 12 Şubat 1997 Flanders Salon Yarışları   Gent, Belçika
3000 m 7:24.90 Daniel Komen   Kenya 6 Şubat 1998   Budapeşte, Macaristan
5000 m 12:49.60 Kenenisa Bekele   Etiyopya 20 Şubat 2004 AVIVA Indoor Grand Prix   Birmingham, Birleşik Krallık
50 m engelli 6.25 Mark McKoy   Kanada 5 Mart 1986   Kobe, Japonya
60 m engelli 7.30 Colin Jackson   Birleşik Krallık 6 Mart 1994   Sindelfingen, Almanya
Yüksek atlama Gelişim 2,43 m Javier Sotomayor   Küba 4 Mart 1989 Dünya Salon Şampiyonası   Budapeşte, Macaristan
Sırıkla atlama Gelişim 6,15 m Sergey Bubka   Ukrayna 21 Şubat 1993   Donetsk, Ukrayna [49]
Uzun atlama 8,79 m Carl Lewis   Amerika 27 Ocak 1984 Millrose Oyunları   New York, ABD
Üç adım atlama 17,92 m (2. atlayış) Teddy Tamgho   Fransa 6 Mart 2011 Avrupa Şampiyonası   Paris, Fransa [44][45] [50]
17,92 m (4. atlayış)
Gülle atma 22,66 m Randy Barnes   Amerika 20 Ocak 1989 Sunkist Invitational   Los Angeles, ABD [51]
Heptatlon 6568 puan Ashton Eaton   Amerika 5-6 Şubat 2011 Mitmevõistluse MV   Tallinn, Estonya [46][47]
6.66 (60 m), 7,77 m (uzun atlama), 14.45 m (gülle atma), 2,01 m (yüksek atlama) / 7.60 (60 m engelli), 5,20 m (sırıkla atlama), 2:34.74 (1000 m)
5000 m yürüyüş 18:07.08 Mikhail Shchennikov   Rusya 14 Şubat 1995   Moskova, Rusya
4x200 m bayrak 1:22.11 Linford Christie
Darren Braithwaite
Ade Mafe
John Regis
  Birleşik Krallık 3 Mart 1991   Glasgow, Birleşik Krallık
4x400 m bayrak 3:02.83 Andre Morris
Dameon Johnson
Deon Minor
Milton Campbell
  Amerika 7 Mart 1999 Dünya Salon Şampiyonası   Maebashi, Japonya [48] [52]
3:01.96 # [49] Kerron Clement
Wallace Spearmon
Darold Williamson
Jeremy Wariner
  Amerika 11 Şubat 2006 Tyson Invitational   Fayetteville, ABD
4x800 m bayrak 7:13.94 Global Athletics & Marketing
Joey Woody
Karl Paranya
Rich Kenah
David Krummenacker
  Amerika 6 Şubat 2000 Boston Salon Oyunları   Roxbury, ABD [50]

KadınlarDüzenle

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
50 m 5.96+ Irina Privalova   Rusya 9 Şubat 1995   Madrid, İspanya
60 m 6.92 Irina Privalova   Rusya 11 Şubat 1993
9 Şubat 1995
  Madrid, İspanya
  Madrid, İspanya
200 m 21.87 Merlene Ottey   Jamaika 13 Şubat 1993 Pas de Calais Yarışları   Liévin, Fransa
400 m 49.59 Jarmila Kratochvílová   Çekoslovakya 7 Mart 1982   Milano, İtalya
800 m 1:55.82 Jolanda Čeplak   Slovenya 3 Mart 2002 Avrupa Şampiyonası   Viyana, Avusturya
1000 m 2:30.94 Maria Mutola   Mozambik 25 Şubat 1999 GE Galan   Stockholm, İsveç
1500 m 3:58.28 Yelena Soboleva   Rusya 18 Şubat 2006   Moskova, Rusya
Mil koşusu 4:13.31 Genzebe Dibaba   Etiyopya 17 Şubat 2016 XL Galan   Stockholm, İsveç [51]
3000 m 8:23.72 Meseret Defar   Etiyopya 3 Şubat 2007 Sparkassen Kupası   Stuttgart, Almanya
5000 m 14:24.37 Meseret Defar   Etiyopya 18 Şubat 2009 GE Galan   Stockholm, İsveç
50 m engelli 6.58 Cornelia Oschkenat   Doğu Almanya 20 Şubat 1988   Doğu Berlin, Doğu Almanya
60 m engelli 7.68 Susanna Kallur   İsveç 10 Şubat 2008 BW-Bank Yarışları   Karlsruhe, Almanya [53]
Yüksek atlama 2,08 m Kajsa Bergqvist   İsveç 4 Şubat 2006 Hochsprung mit Musik   Arnstadt, Almanya
Sırıkla atlama 5,00 m Yelena Isinbayeva   Rusya 15 Şubat 2009 Pole Vault Stars   Donetsk, Ukrayna
Uzun atlama 7,37 m Heike Drechsler   Doğu Almanya 13 Şubat 1988   Viyana, Avusturya
Üç adım atlama 15,36 m Tatyana Lebedeva   Rusya 6 Mart 2004 Dünya Salon Şampiyonası   Budapeşte, Macaristan [52]
Gülle atma 22,50 m Helena Fibingerová   Çekoslovakya 19 Şubat 1977   Jablonec, Çekoslovakya
Pentatlon 4991 puan Irina Belova   Birleşik Takım 15 Şubat 1992   Berlin, Almanya
8.22 (60 m engelli), 1,93 m (yüksek atlama), 13,25 m (gülle atma), 6,67 m (uzun atlama), 2:10.26 (800 m)
3000 m yürüyüş 11:40.33 Claudia Stef   Romanya 30 Ocak 1999   Bükreş, Romanya
4x200 m bayrak 1:32.41 Yekaterina Kondratyeva
Irina Kabarova
Yuliya Peçonkina
Yuliya Guşçina
  Rusya 29 Ocak 2005 Aviva International Match   Glasgow, Birleşik Krallık
4x400 m bayrak 3:23.37 Yuliya Guşçina
Olga Kotlyarova
Olga Zaytseva
Olesya Krasnomovets
  Rusya 28 Ocak 2006 Aviva International Match   Glasgow, Birleşik Krallık
4x800 m bayrak 8:06.24 Moskova Takımı
Aleksandra Bulanova
Yekaterina Martinova
Yelena Kofanova
Anna Balakşina
  Rusya 18 Şubat 2011 Rusya Salon Şampiyonası   Moskova, Rusya [53]

IAAF kapsamı dışı yarışlarda en iyi performanslarDüzenle

IAAF'ın rekor tuttuğu yarışlar dışındaki etkinliklerdeki dereceler, dünya rekoru yerine dünyanın en iyi derecesi olarak anılır. 20. yüzyılın ilk yarısında yaygın olan birçok yarış, ölçü sistemlerinin değişmesi sonucu, IAAF tarafından 1976'da dünya rekoru listesinden çıkarılmıştı. Bu konudaki istisna, atletizmdeki tarihi önemi sebebiyle, mil koşusudur.

Yol yarışlarındaki bazı mesafelerle, bazı etkinliklerin salon versiyonları da IAAF listesi dışı kalmıştı. IAAF kapsamı dışındaki yarışlar için yapılan rekor kayıtlarında diğerleri gibi sınırlayıcı kriterler bulunmamaktadır. Örneğin 150 metre rekoru Usain Bolt tarafından düz pistte kırılmıştır; bu alandaki diğer performanslar ise (Bailey–Johnson 150-metre yarışı gibi) geleneksel dönüşlü pist bölümünde kaydedilmişti.

RekorlarDüzenle

ErkeklerDüzenle

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
50 m 5.53+ (+0,2 m/s) Bruny Surin   Kanada 22 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası   Sevilla, İspanya
60 m 6.38+ (+0,2 m/s) Bruny Surin   Kanada 22 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası   Sevilla, İspanya
100 y 9.0 ez Ivory Crockett   Amerika 11 Mayıs 1974   Knoxville, ABD [54]
Houston McTear   Amerika 9 Mayıs 1975   Winter Park, ABD [54]
9.07+ (−0,5 m/s) Asafa Powell   Jamaika 27 Mayıs 2010 Golden Spike Ostrava   Ostrava, Çek Cumhuriyeti [55]
150 m (dönüşlü) 14.75+ (+0,8 m/s) Tyson Gay   Amerika 30 Ağustos 2007 Dünya Şampiyonası   Osaka, Japonya [54]
150 m düz 14.35 (+1,1 m/s) Usain Bolt   Jamaika 17 Mayıs 2009 Manchester Şehir Oyunları   Manchester, Birleşik Krallık [56] [55]
200 m düz 19.41 (−0,4 m/s) Tyson Gay   Amerika 16 Mayıs 2010 Manchester Şehir Oyunları   Manchester, Birleşik Krallık [57] [56]
220 y düz 19.5 ez (+1,9 m/s) Tommie Smith   Amerika 7 Mayıs 1966   San Jose, ABD [58]
19.54 (−0,4 m/s) Tyson Gay   Amerika 16 May 2010 Manchester Şehir Oyunları   Manchester, Birleşik Krallık [59] [57]
300 m 30.81 Van Niekerk   Güney Afrika 28 Haziran 2017 Golden Spike   Ostrava, Çek Cumhuriyeti [60][61]
440 yard 44.5 John Smith   Amerika 26 Haziran 1971 ABD Atletizm Şampiyonası   Eugene, ABD [62][63][64]
500 m 1:00.08 Donato Sabia   İtalya 26 Mayıs 1984   Busto Arsizio, İtalya
600 m 1:12.81 Johnny Gray   Amerika 24 Mayıs 1986   Santa Monica, ABD
İki mil 7:58.61 Daniel Komen   Kenya 17 Temmuz 1997   Hechtel-Eksel, Belçika
8 km (yol) 21:51+ Deriba Merga   Etiyopya 18 Şubat 2011 Ras Al Khaimah Yarı Maratonu   Ras al-Khaimah, Birleşik Arap Emirlikleri [28]
10 mil (yol) 44:23 Haile Gebrselassie   Etiyopya 4 Eylül 2005   Tilburg, Hollanda
35 km (yol) 1:42:16+ Patrick Makau Musyoki   Kenya 25 Eylül 2011 Berlin Maratonu   Berlin, Almanya [17]
40 km (yol) 1:57:15+ Patrick Makau Musyoki   Kenya 25 Eylül 2011 Berlin Maratonu   Berlin, Almanya [17]
90 km (yol) 5:20:49 Leonid Shvetsov   Rusya 2007 Comrades Maratonu   Durban, Güney Afrika
200 m engelli (dönüşlü) 22.55 Laurent Ottoz   İtalya 31 Mayıs 1995   Milano, İtalya
200 m engelli (düz) 21.9y ht (+1,4 m/s) Don Styron   Amerika 2 Nisan 1960   Baton Rouge, ABD [65]
22.10 (+2,0 m/s) Andy Turner   Büyük Britanya 15 Mayıs 2011 Manchester Şehir Oyunları   Manchester, Birleşik Krallık [66]
220 y engelli (düz) 21.9 ht (+1.4 m/s) Don Styron   Amerika 2 Nisan 1960   Baton Rouge, ABD [65][67]
300 m engelli 34.48 Chris Rawlinson   Büyük Britanya 30 Haziran 2002   Sheffield, Birleşik Krallık
2000 m hendekli 5:10.68 Mahiedine Mekhissi-Benabbad   Fransa 30 Haziran 2010 Alma Athlé Tour   Reims, Fransa [68]
35 lb atma 25,41 m Lance Deal   Amerika 20 Şubat 1993   Azusa, ABD
1500 m yürüyüş (pist) 5:12.0+ Antanas Grigaliūnas   12 Mayıs 1990   Vilnius, Litvanya [69]
Mil yürüyüş (pist) 5:36.9 Antanas Grigaliūnas   12 Mayıs 1990   Vilnius, Litvanya [69]
4x110 yard bayrak yarışı 38.6 A Güney Karliforniya Üniversitesi
Earl McCullouch
Fred Kuller
O.J. Simpson
Lennox Miller (JAM)
17 Haziran 1967 NCAA Erkekler Atletizm Şampiyonası   Provo, ABD [70]
Karışık bayrak yarışı 9:15.56 Elkanah Angwenyi 2:50.8 (1200m)
Thomas Musembi 45.8 (400m)
Alfred Kirwa Yego 1:46.2 (800m)
Alex Kipchirchir 3:52.8 (1600 m)
  Kenya 29 Nisan 2006 Penn Relays   Philadelphia, ABD

KadınlarDüzenle

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
50 m 5.93+ (−0,1 m/s) Marion Jones   Amerika 22 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası   Sevilla, İspanya
60 m 6.85+ (−0,1 m/s) Marion Jones   Amerika 22 Ağustos 1999 Dünya Şampiyonası   Sevilla, İspanya
100 y 9.91+ (+1,1 m/s) Veronica Campbell-Brown   Jamaika 31 Mayıs 2011 Golden Spike Ostrava   Ostrava, Çek Cumhuriyeti [71]
150 m (dönüşlü) 16.10+ (+1,3 m/s) Florence Griffith Joyner   Amerika 29 Eylül 1988 Olimpiyat Oyunları   Seul, Güney Kore
16.46 (−1,5 m/s) Merlene Ottey   Jamaika 27 Eylül 1989   Trapani, İtalya [72][73]
150 m düz 16.50 (+1,5 m/s) Carmelita Jeter   Amerika 17 Eylül 2011 Büyük North City Oyunları   Gateshead, Birleşik Krallık [74]
200 m düz 22.55 (+0,2 m/s) Allyson Felix   Amerika 16 Mayıs 2010 Manchester Şehir Oyunları   Manchester, Birleşik Krallık [59] [58]
300 m 34.1+ (ez) Marita Koch   Doğu Almanya 6 Ekim 1985 Dünya Kupası   Canberra, Avustralya
35.30 A Ana Guevara   Meksika 3 Mayıs 2003 GP Banamex   Meksiko, Meksika [75] [59]
500 m 1:05.9 Tatana Kocembova   Çekoslovakya 2 Ağustos 1984   Ostrava, Çekoslovakya
600 m 1:22.63 Ana Quirot   Küba 25 Temmuz 1997   Guadalajara, Meksika
8 km (yol) 24:30+ Mary Keitany   Kenya 18 Şubat 2011 Ras Al Khaimah Yarı Maratonu   Ras al-Khaimah, Birleşik Arap Emirlikleri [28]
İki mil 8:58.58 Meseret Defar   Etiyopya 14 Eylül 2007 Memorial Van Damme   Brüksel, Belçika
10 mil (yol) 50:05+ Mary Keitany   Kenya 18 Şubat 2011 Ras Al Khaimah Yarı Maratonu   Ras al-Khaimah, Birleşik Arap Emirlikleri [28]
35 km (yol) 1:54:49+ Liliya Şobukova   Rusya 9 Ekim 2011 Chicago Maratonu   Chicago, ABD [29]
40 km (yol) 2:11:28+ Liliya Şobukova   Rusya 9 Ekim 2011 Chicago Maratonu   Chicago, ABD [29]
200 m engelli 25.6 (−0,7 m/s) Patricia Girard   Fransa 23 Ağustos 2001   Nantes, Fransa
25.82 (+1,7 m/s) Patricia Girard   Fransa 22 Eylül 1999   Nantes, Fransa
300 m engelli 38.6 (ez) Mame Tacko Diouf   Senegal 21 Şubat 1999   Dakar, Senegal
38.91 Zuzana Hejnová   Çekya 13 Ağustos 2011   Pardubice, Çek Cumhuriyeti [76][77][78]
2000 m hendekli 6:03.38 Wioletta Janowska   Polonya 15 Temmuz 2006   Gdańsk, Polonya
20 lb atma 24,57 m Brittany Riley   Amerika 27 Ocak 2007
3000 m yürüyüş (pist) 11:48.24 Ileana Salvador   İtalya 29 Ağustos 1993   Padova, İtalya [79]
50 km yürüyüş (yol) 4:10:59 Monica Svensson   İsveç 21 Ekim 2007   Scanzorosciate, İtalya
Karışık sprint bayrak yarışı 3:34.56 Sherri-Ann Brooks (200 m)
Rosemarie Whyte(200 m)
Moya Thompson 51.7 (400 m)
Kenia Sinclair 1:57.43 (800 m)
  Jamaika Nisan 2009 Penn Relays   Philadelphia, ABD

Salon rekorlarıDüzenle

ErkeklerDüzenle

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
50 y 5.22 Stanley Floyd   Amerika 22 Ocak 1982   Los Angeles, ABD
5.15 X [80] Ben Johnson   Kanada 29 Ocak 1988   Toronto, Kanada
5.0 (ez) Kirk Clayton   Amerika 10 Ocak 1970   Calgary, Kanada
Herb Washington   Amerika 2 Şubat 1972   Toronto, Kanada [81]
Mel Pender   Amerika 4 Mart 1972   Orlando, ABD
Mel Pender   Amerika 18 Mart 1972   Hamilton Kanada
Herb Washington   Amerika 4 Şubat 1973   Toronto, Kanada
Manfred Ommer   Batı Almanya 14 Mart 1975   Leverkusen, Batı Almanya
60 y 5.8 (ez) Herb Washington   Amerika 12 Şubat 1972   East Lansing, ABD [81]
55 m 5.99 A Obadele Thompson   Barbados 22 Şubat 1997   Colorado Springs, ABD [42]
100 m 10.05 Frankie Fredericks   Namibya 12 Şubat 1996   Tampere, Finlandiya [82]
150 m 15.53 Rytis Sakalauskas   Litvanya 11 Şubat 2010 Botnia Oyunları   Korsholm, Finlandiya [83][84]
300 m 31.88 Wallace Spearmon   Amerika 10 Şubat 2006 Tyson Invitational   Fayetteville, ABD [85]
500 m 1:00.17 Ken Lowery   Amerika 16 Ocak 1987   Indianapolis, ABD [82]
600 m 1:15.12 Nico Motchebon   Almanya 28 Şubat 1999   Sindelfingen, Almanya [82]
2000 m 4:49.99 Kenenisa Bekele   Etiyopya 17 Şubat 2007 Aviva Indoor Grand Prix   Birmingham, Birleşik Krallık
İki mil 8:04.35 Kenenisa Bekele   Etiyopya 16 Şubat 2008 Aviva Indoor Grand Prix   Birmingham, Birleşik Krallık
10.000 m 27:50.29 Mark Bett   Kenya 10 Şubat 2002 Flanders Salon Yarışları   Gent, Belçika [82]
Maraton 2:27.21 Michael Wardian   Amerika 1 Temmuz 2010   Arlington, ABD [86][87]
2000 m hendekli 5:13.77 Paul Kipsiele Koech   Kenya 13 Şubat 2011 Flanders Salon Yarışları   Gent, Belçika [88][89]
3000 m hendekli 8:17.46 Aleksandr Zagoruyko   Sovyetler Birliği 21 Şubat 1982   Moskova, Sovyetler Birliği [82]
110 m engelli 13.34 Allen Johnson   Amerika 14 Şubat 1995   Moskova, Rusya [82]
300 m engelli 34.92 FP Llewellyn Herbert   Güney Afrika 9 Şubat 1999 Pirkkahall   Tampere, Finlandiya [90][91]
400 m engelli 49.73 Felix Sanchez   Dominik Cumhuriyeti 6 Şubat 2010 National Val-de-Reuil   Val-de-Reuil, Fransa [92][93] [60]
Disk atma 69.51 m Gerd Kanter   Estonya 22 Mart 2009 World Record Indoor Challenge   Växjö, İsveç [94] [61]
35 lb atma 25,86 m Lance Deal   Amerika 4 Mart 1995   Atlanta, ABD [82]
3000 m yürüyüş 10:31.42 Andreas Erm   Almanya 4 Şubat 2001   Halle, Almanya [82]
İki mil yürüyüş 11:54.50 Valdas Kazlauskas   Sovyetler Birliği 24 Şubat 1990   Kaunas, Sovyetler Birliği [82]
15000 m yürüyüş 1:00:03.9 Valdas Kazlauskas   Sovyetler Birliği 24 Ocak 1987   Kaunas, Sovyetler Birliği [82]

KadınlarDüzenle

Etkinlik Rekor Atlet Milliyet Tarih Turnuva Yer Kaynak Video
100 m 11.15 Marita Koch   Doğu Almanya 12 Ocak 1980   Doğu Berlin, Doğu Almanya
300 m 35.45 Irina Privalova   Rusya 17 Ocak 1993   Moskova, Rusya
500 m 1:06.31 Olesya Krasnomovets   Rusya 7 Ocak 2006   Yekaterinburg, Rusya
600 m 1:23.44 Olga Kotlyarova   Rusya 1 Şubat 2004 Rusya Kış Yarışları   Moskova, Rusya
2000 m 5:30.53 Gabriela Szabo   Romanya 8 Mart 1998   Sindelfingen, Almanya
İki mil 9:06.26 Meseret Defar   Etiyopya 26 Şubat 2009 Prag Salon Yarışları   Prag, Çek Cumhuriyeti [95] [62]
10i000 m 32:44.97 Olga Miçurina   Rusya 23 Aralık 1995   Sankt-Peterburg, Rusya
3000 m hendekli 9:07.0 Tatyana Petrova   Rusya 17 Şubat 2006   Moskova, Rusya
9:54.2 Marcela Lustigova   Çekya 11 Şubat 2010 Botnia Oyunları   Korsholm, Finlandiya [96][97]
100 m engelli 12.64 Ludmila Engquist   İsveç 10 Şubat 1997   Tampere, Finlandiya
300 m engelli 40.09 FP Stine Tomb   Norveç 5 Şubat 2011 Finlandiya-İsveç-Norveç Salon Yarışları   Tampere, Finlandiya [98][99] [63]
400 m engelli 56.41 Sheena Tosta   Amerika 12 Şubat 2011   Val-de-Reuil, Fransa [100][101][102]
20 lb atma 25,56 m Brittany Riley   Amerika 10 Mart 2007 NCAA Salon Şampiyonası   Fayetteville, ABD
Mil yürüyüş 6:16.72 Sada Eidikytė   Sovyetler Birliği 24 Şubat 1990   Kaunas, Sovyetler Birliği [103]
İki mil yürüyüş 13:11.88 Ileana Salvador   İtalya 14 Şubat 1990   Cenova, İtalya [103]
5000 m yürüyüş 20:10.3 Vera Sokolova   Rusya 30 Aralık 2010   Saransk, Rusya [104]
10.000 m yürüyüş 43:54.63 Yelena Ginko   Beyaz Rusya 22 Şubat 2008 Beyaz Rusya Şampiyonası   Mogilev, Beyaz Rusya
4x100 m bayrak 44.39 Anne-Kathrin Elbe
Anne Möllinger
Cathleen Tschirch
Marion Wagner
  Almanya 31 Ocak 2010 BW-Bank Yarışları   Karlsruhe, Almanya [105]

ez = elle zaman ölçümü
+ = daha uzun mesafeli bir yarış sırasında
A = rakım etkili derece
FP = Normalden uzun pist
X = doping sebebiyle iptal edilmiş derece
# = IAAF tarafından onaylanmamış derece

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Turnbull, Simon (2005-10-23). [1]. The Independent. 2009-07-16 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Rule 260, part 18. IAAF COMPETITION RULES 2008.
  3. ^ "Is this why Usain Bolt slowed down?". The First Post. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2011. 
  4. ^ "12th IAAF World Championships In Athletics: IAAF Statistics Handbook. Berlin 2009" (PDF). Monte Carlo: IAAF Basın & Halka İlişkiler Departmanı. 2009. s. 546. 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2009. 
  5. ^ a b Mulkeen, Jon (20 Ağustos 2009). "Bolt, again, and again! 19.19 World record in Berlin". IAAF. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2009. 
  6. ^ "800 Metres Results" (PDF). www.rietimeeting.com. 29 Ağustos 2010. 27 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2010. 
  7. ^ Diego Sampaolo (29 Ağustos 2010). "Rudisha lowers 800m World record again, 1:41.01; Carter dashes 9.78sec in Rieti – IAAF World Challenge". IAAF. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2010. 
  8. ^ "Komon smashes through 27-minute barrier with 26:44 run in Utrecht 10Km". IAAF. 26 Eylül 2010. Erişim tarihi: 30 Eylül 2010. 
  9. ^ "Komon breaks World 15Km record in Nijmegen". IAAF. 21 Kasım 2010. Erişim tarihi: 21 Kasım 2010. 
  10. ^ "20000 Metres Results" (PDF). www.zlatatretra.cz. 27 Haziran 2007. 24 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2009. 
  11. ^ a b Fernandes, António Manuel (21 Mart 2010). "Scorching 58:22 World Half Marathon record by Tadese in Lisbon!". IAAF. Erişim tarihi: 21 Mart 2010. 
  12. ^ "One Hour Results" (PDF). www.zlatatretra.cz. 27 Haziran 2007. 24 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2009. 
  13. ^ a b Dave Martin (4 Haziran 2011). "Mosop rips apart World records for 25,000 and 30,000m in Eugene – Samsung Diamond League". IAAF. Erişim tarihi: 4 Haziran 2011. 
  14. ^ a b Wenig, Jörg (9 Mayıs 2010). "Kosgei, Keitany shatter 25Km World records in Berlin – Updated". IAAF. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2010. 
  15. ^ "30000 Metres Results" (PDF). www.diamondleague-eugene.com. 3 Haziran 2011. 25 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2011. 
  16. ^ "IAAF Profile - Kirui Peter Cheruiyot". IAAF. 30 Ekim 2011. 26 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2011. 
  17. ^ a b c "Patrick Makau Berlin Marathon 2011 Race Result". www.results.scc-events.com. 25 Eylül 2011. Erişim tarihi: 25 Eylül 2011. 
  18. ^ Pat Butcher (25 Eylül 2011). "Makau stuns with 2:03:38 Marathon World record in Berlin! - UPDATED". IAAF. Erişim tarihi: 27 Eylül 2011. 
  19. ^ "110 Metres Hurdles Results" (PDF). www.zlatatretra.cz. 12 Haziran 2008. 24 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2010. 
  20. ^ Bubka'nın 21 yıllık rekorunu kırdı!
  21. ^ "Triple Jump Results". IAAF. 7 Ağustos 1995. 28 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2011. 
  22. ^ Shelley Smith (28 Mayıs 1990). "Putting It Way Out There". www.sportsillustrated.cnn.com. 
  23. ^ doping testi yapılmadığından onaylanmadı
  24. ^ Paul Warburton (12 Mart 2011). "Rolling Stones and champagne accompany World 50,000m race walk track record for Diniz". IAAF. Erişim tarihi: 12 Mart 2011. 
  25. ^ "4x100 Metres Results" (PDF). IAAF. 4 Eylül 2011. 15 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2011. 
  26. ^ IAAF 12 Ağustos 2008'de, 1998 tarihli 2:54.20'lik dünya rekoru derecesini, takım üyelerinden Antonio Pettigrew'in 1997-2003 arasında büyüme hormonu ve EPO kullandığını itiraf etmesi sonucu, iptal ettiğini duyurdu. [2]
  27. ^ "Dibaba shatters 15Km World record in Nijmegen!". IAAF. 15 Kasım 2009. Erişim tarihi: 15 Kasım 2009. 
  28. ^ a b c d e "Keitany smashes Half Marathon World record in Ras Al Khaimah". IAAF. 18 Şubat 2011. Erişim tarihi: 18 Şubat 2011. 
  29. ^ a b c "Liliya Shobukhova Chicago Marathon 2011 Race Result". 9 Ekim 2011. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011.  Bilinmeyen parametre |publisherwww.results.public.chicagomarathon.com= görmezden gelindi (yardım)
  30. ^ "30 Kilometres Records". IAAF. 9 Ekim 2011. 16 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 
  31. ^ "3000 Metres Steeplechase Results". IAAF. 17 Ağustos 2008. Erişim tarihi: 27 Mart 2010. 
  32. ^ "Betty Heidler wirft Weltrekord" (Almanca). DLV. 21 Mayıs 2011. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2011. 
  33. ^ "Hallesche Werfertage 2011 Complete Results". DLV. 21 Mayıs 2011. 11 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2011. 
  34. ^ Jörg Wenig (21 Mayıs 2011). "79.42m – Heidler breaks World hammer Throw record in Halle – UPDATED". IAAF. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2011. 
  35. ^ "Çekiç atmada dünya rekoru!". NTVSpor.net. 31 Ağustos 2014. Erişim tarihi: 3 Eylül 2014. 
  36. ^ "Hammer Throw Results" (PDF). www.istaf.de. 31 Ağustos 2014. 4 Eylül 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2014. 
  37. ^ Erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da ciritin özellikleri zaman içinde değişti. IAAF 1 Nisan 1999'da, geçerli atış sayısını arttırmayı ve daha iyi ölçümleme amacıyla aldığı kararla, ciritin ağırlık merkezini 3 cm ötelemişti.
  38. ^ "Javelin Throw Results" (PDF). IAAF. 13 Eylül 2008. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2009. 
  39. ^ "Sokolova just manages to head-off Kirdyapkina and clocks 1:25:08 World record". IAAF. 26 Şubat 2011. Erişim tarihi: 27 Şubat 2011. 
  40. ^ Bu derece, Johnson'un 1981-1988 stereoid kullandığını kabul etmesitle IAAF tarafından iptal edildi.
  41. ^ "World records and best performances, men's indoor". www.athleticsweekly.com. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2011. 
  42. ^ a b "World records and best performances, men's indoor". www.athleticsweekly.com. 27 Mart 2011. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  43. ^ http://www.theguardian.com/sport/2016/feb/17/genzebe-dibaba-ayanleh-souleiman-world-indoor-records-globen-galan-stockholm
  44. ^ "Triple Jump Results" (PDF). EAA. 6 Mart 2011. 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2011. 
  45. ^ Bob Ramsak (6 Mart 2011). "Tamgho twice (!) triples 17.92m World record twice in Paris as European Indoor Champs conclude". IAAF. Erişim tarihi: 6 Mart 2011. 
  46. ^ "Eaton breaks heptathlon world record in Tallinn". Athletics Weekly. 6 Şubat 2011. Erişim tarihi: 6 Şubat 2011. 
  47. ^ "Heptathlon Results" (PDF). EKJL. 6 Şubat 2011. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2011. 
  48. ^ "4x400 Metres Relay Results". IAAF. 7 Mart 1999. 1 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2010. 
  49. ^ yetersiz doping testi; IAAF 3:01.96'lık dereceyi yarış sonrası EPO testi yapılmadı için reddetti.
  50. ^ http://www.bostonindoorgames.com/meet-info/history/history-2000/
  51. ^ Mike Rowbottom (17 Şubat 2016). "Dibaba and Souleiman break world indoor records in Stockholm". IAAF. Erişim tarihi: 18 Şubat 2016. 
  52. ^ "Triple Jump Results". IAAF. 6 Mart 2004. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2010. 
  53. ^ Nickolai Dolgopolov, Rostislav Orlov (19 Şubat 2011). "Women's World 4x800m Relay record falls in Moscow – Russian indoor champs wrap". IAAF. Erişim tarihi: 19 Şubat 2011. 
  54. ^ a b http://trackfield.brinkster.net/events.asp?EventCode=MA0&P=R Brinkster
  55. ^ "100 Yards Results" (PDF). www.zlatatretra.cz. 27 Mayıs 2010. 7 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010. 
  56. ^ Markham, Carl (17 Mayıs 2009). "Bolt runs 14.35 sec for 150m; covers 50m-150m in 8.70 sec!". IAAF. Erişim tarihi: 2010-0-10.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  57. ^ Martin, David. "Gay clocks 19.41 on straight 200m in Manchester". IAAFtarih=2010-05-16. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  58. ^ Butler, Mark (13 Mayıs 2010). "Can Tyson Gay break Smith's record in Manchester?". news.bbc.co.uk. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2010. 
  59. ^ a b Butler, Mark (16 Mayıs 2010). "Manchester Street Race Analysis". www.trackandfieldnews.com. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2010. 
  60. ^ "Van Niekerk'ten dünya rekoru". CNN Türk. 28 Haziran 2017. 9 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2017. 
  61. ^ "Van Niekerk breaks 300m world best in Ostrava". Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği. 28 Haziran 2017. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2017. 
  62. ^ Lee, Jimson (20 Temmuz 2007). "440 Yard and 400 Meter Racing – Facts and Figures". www.speedendurance.com. 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2010. 
  63. ^ "John Smith Profile". www.uclabruins.com. 5 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2010. 
  64. ^ "USA Outdoor Track & Field Champions – Men's 400 m". USATF. 11 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2010. 
  65. ^ a b "200 Meter and 220 Yard Low Hurdles". www.woodhurdles.com. 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  66. ^ "POWERADE ION4 GREAT CITYGAMES MANCHESTER – 2011 RESULTS". www.greatcitygames.org. 15 Mayıs 2011. Erişim tarihi: 15 Haziran 2011. 
  67. ^ Lee, Jimson (16 Mayıs 2010). "What is the World Record for the 200 meter Hurdles?". www.speedendurance.com. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2010. 
  68. ^ "2000m Steeple World best falls again, this time to Mekhissi-Benabbad in Reims; Robles hurdles 13.09". IAAF. 1 Temmuz 2010. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2010. 
  69. ^ a b "World records and best performances, men's race walking". www.athleticsweekly.com. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2011. 
  70. ^ http://www.usctrackandfield.com/USCWorldRecords.pdf
  71. ^ "100 Yards Results" (PDF). www.zlatatretra.cz. 31 Mayıs 2011. 7 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2011. 
  72. ^ "Merlene Ottey IAAF profile". IAAF. 9 Haziran 2010. 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2010. 
  73. ^ "Commonwealth All-Time Lists – Women". www.gbrathletics.com. 9 Ağustos 2006. 25 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2010. 
  74. ^ "Great North City Games 2011 Complete Results". www.greatcitygames.org. 17 Eylül 2011. Erişim tarihi: 18 Eylül 2011. 
  75. ^ "Guevara triumphant but Montgomery is surprised in Mexico City". IAAF. 3 Mayıs 2003. Erişim tarihi: 15 Kasım 2010. 
  76. ^ Alfons Juck, Larry Eder (13 Ağustos 2011). "Shot Put Wars: Tomasz Majewski throws 21.30m". www.runblogrun.com. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2011. 
  77. ^ Adam Pražák (15 Ağustos 2011). "Pardubickou tečku za extraligou ozdobily rychlé třístovky" (Czech). ČAS. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2011. 
  78. ^ "Czech Extraliga Meeting Pardubice 2011 Complete Results". ČAS. 15 Ağustos 2011. 19 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2011. 
  79. ^ "World records and best performances, women's race walking". www.athleticsweekly.com. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2011. 
  80. ^ Bu derece Johnson'un 1981-1988 arasında stereoid kullandığını itiraf etmesiyle iptal edildi.
  81. ^ a b "Herb Washington Player Profile". www.baseballlibrary.com. 20 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  82. ^ a b c d e f g h i j "World records and best performances, men's indoor". www.athleticsweekly.com. 19 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2011. 
  83. ^ "Sprinteris Sakalauskas pasiekė neoficialų pasaulio rekordą (atnaujinta 13.30 val.)" (lithuanian). www.15min.lt. 12 Şubat 2010. Erişim tarihi: 4 Nisan 2010. 
  84. ^ "Sprinteris R.Sakalauskas pasiekė neoficialų pasaulio rekordą" (lithuanian). www.delfi.lt. 12 Şubat 2010. Erişim tarihi: 4 Nisan 2010. 
  85. ^ "Spearmon sets world record in indoor 300 meters". www.usatoday.com. 11 Şubat 2008. Erişim tarihi: 4 Nisan 2010. 
  86. ^ Amy Shipley (3 Temmuz 2010). "Arlington's Michael Wardian sets indoor 200-meter track marathon record". Washington Post. Erişim tarihi: 11 Nisan 2011. 
  87. ^ "Michael Wardian Sets World Indoor Marathon Record". www.arlnow.com. 2 Temmuz 2010. Erişim tarihi: 11 Nisan 2011. 
  88. ^ "2000 Metres Steeplechase Results". www.timetronics.be. 13 Şubat 2011. 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2011. 
  89. ^ John Mulkeen (14 Şubat 2011). "Koech sets world record, Collins speeds up, Oliver and Wells dominate". www.athleticsweekly.com. Erişim tarihi: 14 Şubat 2011. 
  90. ^ "Rarest indoor best beaten". IAAF. 11 Şubat 1999. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  91. ^ "Herbert sets all-time best for indoor 400m Hurdles in Vaasa". IAAF. 10 Şubat 2005. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  92. ^ "400 Metres Hurldes Results". www.4hindoor.fr. 6 Şubat 2010. 15 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2010. 
  93. ^ "Félix Sánchez anuncia se retirará luego de Juegos Olímpicos de Londres" (spanish). www.almomento.net. 19 Şubat 2010. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2010. 
  94. ^ Storåkers, Johan (22 Mart 2009). "Kanter throws 69.51m world indoor best in Växjö". IAAF. Erişim tarihi: 28 Mart 2010. 
  95. ^ "2 Miles Results" (PDF). www.pragueindoor.cz. 26 Şubat 2009. 6 Ekim 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2009. 
  96. ^ "Botnia Games 2010 Results". www.botniagames.fi. 11 Şubat 2010. 5 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2010. 
  97. ^ "Other News". eme.news. 11 Şubat 2010. 4 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2010. 
  98. ^ "World records and best performances, women's indoor". www.athleticsweekly.com. 5 Şubat 2011. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  99. ^ "Verdensrekord av Tomb" (norwegian). www.adressa.no. 9 Şubat 2011. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  100. ^ Stéphane Liaudet (13 Şubat 2011). "Un record du monde en 5641 et quel spectacle pour cette 2ème édition du meeting de Val de Reuil !!!" (french). www.vrac.athle.com. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  101. ^ Larry Eder (13 Şubat 2011). "ALL-TIME BEST FOR TOSTA". www.runblogrun.com. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  102. ^ "400 Metres Hurdles Results". www.bases.athle.com. 12 Şubat 2011. Erişim tarihi: 23 Şubat 2011. 
  103. ^ a b "World records and best performances, women's indoor". www.athleticsweekly.com. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2011. 
  104. ^ "Russia's Sokolova sets 5000m walk world indoor best". EAA. 5 Ocak 2011. Erişim tarihi: 6 Ocak 2011. 
  105. ^ "4x100 Metres Relay Results". www.bw-bank-meeting.de. 31 Ocak 2010. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılarDüzenle