Ana menüyü aç

Terör örgütü olarak tanımlanmış örgütler listesi

Vikimedya liste maddesi

Terör örgütü olarak tanımlanmış örgütler listesi, şu anda varolan ya da daha önce varolmuş olan devletler ve çeşitli devletlerarası kuruluşlar tarafından faaliyetleri yasaklanmış ve terör örgütü olarak kabul edilmiş grupların listesidir. Terörist olmakla itham edilmiş bazı örgütler (özellikle gerilla savaşı yürüten veya fokocu gruplar) hedeflerine ulaşmak için terörizmi bir askerî taktik olarak kullandıklarını reddederler.[1] Bazıları ise devrimci terör kullandıklarını açıkça ifade eder.

Bu liste; devlet terörizmi ve devlet destekli terörizm uyguladığı düşünülen devlet, devletlere ait örgütleri, devletlerin ilişkili olduğu grupları veya yalnız kurt diye nitelenen, bireysel terör eylemleri yapan bağımsız bireyleri içermez. Bu liste aynı zamanda yukarıdaki kriterlere uymayan ama yaygın şekilde terörist olarak nitelenen örgütleri de içermez.

Resmen terörist olarak belirlenmiş örgütlerDüzenle

Örgüt AUS

 

KAN

 

MSR

 

AB

 

HİN

 

İRN

 

İSR

 

KAZ

 

SUA

 

ÇİN

 

RUS

 

TUN

 

TÜR

 

UKR

 

BAE

 

BK

 

BM

 

ABD

 

17 Kasım Devrimci Örgütü  [2]  [3]
Abdullah Azzam Tugayları  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [3]
Aden-Abyan İslam Ordusu  [10]  [4]  [8]
Akhil Bharat Nepali Ekta Samaj  [11]
All Tripura Tiger Force  [11]
Ansaru  [4]  [8]  [9]  [12]
Arap Yarımadası el-Kaidesi  [13]  [10]  [14]  [4]  [5][6][7]  [9]  [3]
Asbat el-Ensar  [10]  [15]  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [3]
Assam Birleşik Kurtuluş Cephesi  [11]
Ateş Hücreleri Komplosu  [16]
Aum Şinrikyo  [10]  [17]  [3]
Aydınlık Yol[18]  [10]  [19]  [3]
Babbar Khalsa  [10]  [19]  [11]  [8]
Batı Afrika'da Birlik ve Cihat Hareketi  [10]  [9]  [3]
Belucistan Kurtuluş Ordusu  [8]
Birleşik Ulusal Kurtuluş Cephesi  [11]
Bodoland Ulusal Demokratik Cephesi  [11]
Boko Haram  [13]  [10]  [4]  [5][6][7]  [8]  [20]  [12]
Cemaat el-Islah el-İştima  [15]
Cemaat Ensaru't Tevhid  [4]  [9]  [3]
Cemaat ul-Ahrar  [8]
Cemaat ul-Furkan  [4]  [8]
Cemaat-ül Mücahit (Bangladeş)  [11]  [8]
Cemiyet Ensar es-Sünnet  [8]
Cemiyet-i İslami  [15]
Ceyş-i Muhammed  [13]  [10]  [11]  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [3]
Comite' de Blenfaisance et de Solidarite' avec la Plestine  [21]
Cumann na mBan  [8]
Cund el-Aksa  [8]
Cund el-Halife  [8]
Cund el-Şam  [15]
Cundullah  [22]  [3]
Devamlı İrlanda Cumhuriyet Ordusu  [8]  [3]
Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi  [19]  [23]  [8]  [3]
Devrimci Mücadele  [3]
Dindar Encümen  [11]
Donetsk Halk Cumhuriyeti  [24]
Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi  [25]
Türkistan İslam Partisi  [25]  [4]  [5][6]  [9]  [26]
Doğu Türkistan Kurtuluş Örgütü  [17]  [27]  [25]
Duhtaran e-Millet  [11]
Dünya Tamil Hareketi  [10]
Dünya Uygur Kurultayı  [25]
Ebu Nidal Örgütü  [10]  [19]  [8]  [3]
Ebu Seyyaf  [13]  [10]  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [3]
El-Aksa Örgütü  [19]  [21]
El-Aksa Şehitleri Tugayları  [10]  [19]  [3]
El-Bedir  [11]
El-Gureba  [8]
El-Harameyn Vakfı  [15]  [4]  [9]
El-İttihad el-İslamiye  [10]  [4]  [8]  [9]
El-Kaide  [13]  [10]  [28]  [11]  [29]  [30]  [15]  [4]  [5][6][7]  [8]  [31]  [3]
El-Murabitun  [13]  [10]  [4]  [32]  [9]  [33]
El-Nusra Cephesi  [13]  [10]  [34]  [15]  [35][36]  [5][6][7]  [8]  [37]  [38]
El-Ömer Mücahitleri  [11]
El-Şebab  [13]  [10]  [5][6][7]  [8]  [3]
Ensar Allah  [34]  [5][6][7]
Ensar Beyt el-Makdis  [39]  [5][7]  [32]  [3]
Ensar ed-Din  [4]  [9]  [40]
Ensar el-İslam  [13]  [10]  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [3]
Ensar eş-Şeriat (Libya)  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [41]
Ensar eş-Şeriat (Tunus)  [42]  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [42]
ETA  [10]  [19]  [8]  [3]
Fas İslami Muharip Grubu  [4]  [8]  [9]
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)[43][44]  
Fetih Öncüleri  [10]
Fianna Éireann  [8]
Filipinler Komünist Partisi/
Yeni Halk Ordusu
 [19]  [3]
Mağrip el-Kaidesi  [13]  [10]  [15]  [4]  [5][6][7]  [9]  [3]
Mısır'ın Askerleri  [8]  [45]
Tekfir ve Hicret  [19]
İslam Cemaati (Güneydoğu Asya)  [13]  [10]  [4]  [8]  [9]  [3]
İslam Cemaati (Mısır)  [10]  [19]  [15]  [5][6][7]  [8]  [3]
İslam Ordusu  [5][6][7]  [3]
Kafkasya Emirliği  [10]  [15]  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [46]
Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist)  [11]
Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist  [23]
Mısır İslam Cihadı  [10]  [15]  [4]  [8]  [9]
Kuvvet 17  [21]  [8]
İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi  [19]  [23]
Hamas  [47]  [10]  [48]  [21]  [49]  [3]
İzzeddin el-Kassam Tugayları  [13]  [50]  [19]  [8]  [51]
Hakkani ağı  [10]  [4]  [5][6][7]  [3]
Hareket'ül Cihad el-İslami  [4]  [8]  [9]  [3]
Hareket'ül Cihad el-İslami (Bangladeş)  [8]  [3]
Hareket'ül Mücahid  [10]  [11]  [4]  [8]  [9]  [3]
Hareket'ül Mücahid/Alami  [8]
Hareket Şam el-İslam  [52]
Hizb-i İslami Gulbeddin  [10]  [8]
Hizbullah (Lübnan)  [10]  [53][54]  [55]  [3]
Hizbullah (askeri kanadı)  [56]  [55]
Hizbullah (dış güvenlik örgütü)  [13]  [10]  [8]
Hizbullah (Türkiye)  [23]
Hizbullah el-Hicaz  [14]  [5][6][7]
Hilafet Devleti  [23]
Hizb ut-Tahrir  [30]  [15]
Hizb el-Mücahid  [19]  [11]
Hofstad Ağı  [19]
Kutsal Toprak Derneği  [19]  [21]
Hindistan Mücahitleri  [11]  [5][6][7]  [8]  [3]
Uluslararası Sih Gençlik Federasyonu  [10]  [19]  [11]  [8]
İrlanda Ulusal Kurtuluş Ordusu  [8]
İrlanda Halk Kurtuluş Örgütü  [8]
İslami Cihad

Cemaat Mücahid
 [15]
İslami Cihat Birliği  [4]  [8]  [9]  [3]
Özbekistan İslami Hareketi  [13]  [10]  [30]  [15]  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [3]
Irak ve Şam İslam Devleti  [13]  [10]  [57]  [58]  [59]  [60]  [34]  [61]  [62]  [5][6][7]  [8]  [37]  [3]
Muhacir ve Ensar Ordusu  [10]  [52]
Hareket ül-Ensar  [13]
Kah ve Kahane Hai  [10]  [21]  [3]
Kangleipak Komünist Partisi  [11]
Kanglei Yawol Kanna Lup  [11]
Hizbullah Taburları  [5][6][7]  [3]
Halistan Komando Kuvvetleri  [11]
Halistan Zindabad Kuvvetleri  [19]  [11]
Kuddam ül-İslam  [8]
Komala  [63][64]
Kürdistan Demokrat Partisi/Kuzey  [23]
TAK  [19]  [8]
PKK  [13]  [10]  [19]  [65]  [66]  [23]  [8]  [3]
Leşker-i Tayyibe  [13]  [10]  [11]  [15]  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [3]
Leşker-i Jhangvi  [13]  [10]  [4]  [8]  [9]  [3]
Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları  [67]  [10]  [19]  [11]  [8]  [3]
Libya İslami Savaş Grubu  [4]  [8]  [9]  [3]
Sadık Gönüllüler Gücü  [8]
Lugansk Halk Cumhuriyeti  [24]
Manipur Halk Kurtuluş Cephesi  [11]
Maoist Komünist Partisi  [23]
Maoist Komünist Merkezi  [11]
Marksist Leninist Komünist Parti  [23]
Mücahit Şura Konseyi-Mescidi Aksanın Koruyucuları  [3]
Müslüman Kardeşler  [68]  [30]  [34]  [69]  [5][6][7]
Ulusal Kurtuluş Ordusu  [10]  [19]  [3]
Tripura Ulusal Kurtuluş Cephesi  [11]
Turuncu Gönüllüler  [8]
Filistin el-Müslüm  [21]
Filistin Kurtuluş Cephesi  [10]  [21]  [3]
Filistin İslami Cihat Örgütü  [13]  [10]  [19]  [8]  [3]
Interpal  [21]
PJAK  [70]
İçkerya ve Dağıstan Halkları Kongresi  [15]
Manipur Halk Kurtuluş Ordusu  [11]
Halkın Mücahitleri Örgütü  [71]
Kangleipak Halkın Devrimci Partisi  [11]
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi  [10]  [19]  [3]
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi - Genel Komutanlık  [10]  [19]  [49]  [3]
Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu  [8]  [72]
Kudüs Gücü  [10]
Gerçek İrlanda Cumhuriyet Ordusu  [8]  [3]
Kızıl El Komando  [8]
Kızıl El Savunmacıları  [8]
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri  [10]  [19]  [3]
Kürdistan Devrim Partisi  [23]
Saor Éire  [8]
Kurtarılmış Tarikat  [8]
Tevhid Selam  [23]
Sipah-i-Sahabe  [8]
İslami Mirası Canlandırma Cemiyeti  [15]  [4]  [9]
Stichting Al Aqsa  [19]
Hindistan Öğrencileri İslami Hareket  [11]
Kafkasya Mücahitleri Birleşik Güçlerinin Yüksek Askeri Meclisi  [15]
Taliban  [10]  [30]  [15]  [4]  [5][6][7]
Tehrik-i Nizam-i Şeriat-ı Muhammedi  [8]
Tehrik-i-Taliban Pakistan  [10]  [4]  [5][6][7]  [8]  [9]  [3]
Tamil Nadu Kurtuluş Ordusu  [11]
Tamil Ulusal Canlandırma Birlikleri  [11]
Tanzim  [21]
Ulster Savunma Birliği  [8]  [73]
Ulster Gönüllü Kuvvetleri  [8]  [73]
Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri  [10]
Silahlı İslami Grup  [10]  [4]  [8]  [9]

Geçmişte terörist olarak belirlenmiş örgütlerDüzenle

Belirleme yöntemiDüzenle

AvustralyaDüzenle

Avustralya devleti, 2002'den bu yana, Güvenlik Mevzuatı Düzenleme (Terörizm) Kanununa göre bir terör örgütleri listesini hayata geçirdi. Listeleme, listeden çıkarma ve yeniden listeleme, Avustralya İstihbarat Servisi ve Attorney-Generals Dairesi'nin (Adalet Bakanlığına benzer bir devlet yapılanması) de katıldığı bir protokol ile gerçekleştirilir.[87]

KanadaDüzenle

18 Aralik 2001'den beri Kanada Ceza Yasası madde 83.05 ile, hükümete, terörizmle uğraşan, onların işlerini kolaylaştıran veya bu örgütlerin yararına çalışan kurumların listesini oluşturma izni verildi.[88]

Bu örgütler bakanlık ve Federal Adalet Yüksek Mahkemesi tarafından revize edilir ve Canada Gazette tarafından yayınlanır. Liste aynı zamanda Kanada Kamu Güvenliği sayfasında da yayınlanır.[89]

Avrupa BirliğiDüzenle

Avrupa Birliği'nin terör örgütü listesi iki ayrı gruptan oluşur ve her grup için farklı yaptırımlar öngörülür.[90]

1267 sayılı BM kararı çerçevesindeki listeDüzenle

El-Kaide, Taliban ve bunlarla işbirliği yapan diğer örgütler. BM 1267'nin getirdiği yükümlükler şunlardır:

  • Silah ve askeri malzeme temini, satışı ve transferinin önlenmesi
  • Söz konusu listelerde yer alan kişi, şirket ve kuruluşların tüm hak ve alacakları ile mal varlıklarının dondurulması
  • Ülkelere girişlerinin ve topraklarından transit geçişlerinin yasaklanması
  • Askerî eğitim veya teknik konularda veya silah ve askerî malzemenın bakımı ile ilgili konularda yardımın engellenmesi

AB, mal varlıklarının dondurulması ile ilgili uygulamalar konusunda 1452 sayılı BM kararı ile bazı istisnalar uygular. İstek durumunda, eğer belirlenen süre içinde bir itiraz yapılmazsa veya BM Eylem Komitesi tarafından bir serbest bırakma kararı alınırsa bir ulusal devlet aşağıdaki sebeplerle fonların serbest bırakılmasına karar verebilir

  • Dondurulmuş fonların veya varlıkların bakımı ile ilişkili hizmetlerin, giderlerin ve profesyonel çalışanların ücretlerinin ödenebilmesi için gerekli ise
  • Olağanüstü masraflar için gerekli ise

Özerk listeDüzenle

Terör örgütü olarak tanımlanmış diğer örgütler.

  • Bütün fonların, finansal varlıkların ve ekonomik kaynakların dondurulması.
  • Doğrudan veya dolaylı olarak fonlar oluşturulmasının yasaklanması veya varolan finansal varlıklar ile ekonomik kaynakların yasaklanması.

Burada, EU dışındaki ülkelerde yer alan terör örgütlerine karşı bu yükümlülüklerin sadece "uygulanabilir" olduğuna dikkat etmek gerekir. Örneğin, EU'nun listesinde 47 grup yer alır fakat yükümlülükler bunlardan ancak 27'sine uygulanabilir durumdadır. Üye devletlerin teröre karşı mücadele ve terörün önlenmesi konularında birbirlerine yardım etme yükümlülüğü vardır, fakat bu sadece EU içinde yer alan terör örgütleri ile ilgili bir işlemdir.

Birleşik KrallıkDüzenle

Amerika Birleşik DevletleriDüzenle

HindistanDüzenle

Hindistan İçişleri Bakanlığı, Kanunsuz Eylemler (Önleme) Yasasına dayanarak yasaklanmış örgütlerin bir listesini tutar ve yayınlar: http://www.mha.gov.in/uniquepage.asp?Id_Pk=292 [11]

RusyaDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Clutterbuck, R. (2003). Terrorism and Guerrilla Warfare: Forecasts and Remedies. Routledge.
  2. ^ "Proscribed terrorist groups". British Home Office. May 7, 2010. 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd "Foreign Terrorist Organizations". State.gov. 2012-09-28. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-08-21. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj "El-Kaide ile bağlantılı tüzel kişi, kuruluş veya organizasyonlar" (PDF). TBMM. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac "مجلس الوزراء يعتمد قائمة التنظيمات الإرهابية". Emirates News Agency (WAM) وكالة أنباء الإمارات. 15 November 2014. Erişim tarihi: November 16, 2014. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab WAM (November 15, 2014). "UAE publishes list of terrorist organisations". Gulf News. Erişim tarihi: November 16, 2014. 
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "UAE cabinet endorses new list of terrorist groups". Kuwait News Agency (KUNA) وكالة الأنباء الكويتية. 2014-11-15. Erişim tarihi: November 16, 2014. 
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt "Proscribed terrorist groups" (PDF). Home Office. 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-11-10. 
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae "The List established and maintained by the Al-Qaida Sanctions Committee with respect to individuals, groups, undertakings and other entities associated with Al-Qaida". United Nations Security Council Committee 1267. UN.org. 2014-11-19. 19 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-11-21.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "UN" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  10. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az "Currently listed entities". Publicsafety.gc.ca. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-11-10. 
  11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah "Banned Organisations". 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 January 2015. 
  12. ^ a b "US names Boko Haram as 'terror organisation' - Africa". Al Jazeera English. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  13. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t "Listed terrorist organisations". 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-11-10. 
  14. ^ a b Nancy A. Youssef and Adam Baron (7 March 2014). "Saudi Arabia declares Muslim Brotherhood a terrorist group". Kansas City Star. Erişim tarihi: 8 March 2014. [ölü/kırık bağlantı]
  15. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s "Single federal list of organizations recognized as terrorist by the Supreme Court of the Russian Federation". 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2011/10/175362.htm U.S. Department of State
  17. ^ a b East Turkistan Liberation Organization (ETLO) Globalsecurity.org
  18. ^ 'Shining Path' (İspanyolcaSendero Luminoso) is the name given by Peruvian mass media and government sources to the Maoist Communist Party of Peru.
  19. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  20. ^ Security Council Al-Qaida Sanctions Committee Adds Boko Haram to Its Sanctions List - UN Security Council, 22 May 2014. Department of Public Information • News and Media Division • New York
  21. ^ a b c d e f g h i j [kaynak belirtilmeli] Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Israel" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  22. ^ "Iran Hails US Decision to Label Jundallah "Terrorist" Group". Al-Manar. 2010-11-04. 2010-11-13 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  23. ^ a b c d e f g h i j k "Türkiye'de halen faaliyetlerine devam eden başlıca terör örgütleri". Emniyet Genel Müdürlüğü. 9 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ a b "Ukraine's prosecutor general classifies self-declared Donetsk and Luhansk republics as terrorist organizations". Kyiv Post. 16 May 2014. 
  25. ^ a b c d "China seeks int'l support in counter-terrorism(12/15/03)". China-embassy.org. 2003-12-15. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  26. ^ "Terrorist Exclusion List". Bureau of Counterterrorism. 2004-12-29. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2012-09-11. 
  27. ^ United Nations Web Services Section. "The Al-Qaida Sanctions Committee". Un.org. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 September 2014. 
  28. ^ Commission of the European Communities (October 20, 2004). "Communication from the Commission to the Council and the European Parliament" (DOC). June 14, 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: June 11, 2007. 
  29. ^ Moody, John (2007-06-12). "Iran Wants to Talk With U.S.; Just Not About Nukes". Fox News. 2013-12-25 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-12-25. [...] Al Qaeda, which Shiite-dominated Iran considers a terrorist organization [...] 
  30. ^ a b c d e http://mfa.gov.kz/index.php/en/foreign-policy/current-issues-of-kazakhstan-s-foreign-policy/counteraction-to-new-challenges/fight-against-terrorism-and-extremism-in-kazakhstan
  31. ^ "Resolutions adopted by the United Nations Security Council since 1946". Un.org. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  32. ^ a b "Government bans three alleged terrorist groups". BBC. 2014-04-02. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-04-04. 
  33. ^ "Terrorist Designation of the al-Mulathamun Battalion". State.gov. 2013-12-18. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-11-05. 
  34. ^ a b c d "Saudi Arabia designates Muslim Brotherhood terrorist group". Reuters. 2014-03-07. 
  35. ^ "Turkey blacklists al-Nusra Front as terror group". Al Akhbar. 3 June 2014. Erişim tarihi: 3 June 2014. 
  36. ^ 3 Haziran 2014 Tarihli ve 29019 Sayılı Resmî Gazete (Türkçe)
  37. ^ a b Security Council Al-Qaida Sanctions Committee Amends Entry of One Entity on Its Sanctions List - UN Security Council, 30 May 2013. Department of Public Information • News and Media Division • New York
  38. ^ United States Department of State. "Terrorist Designations of the al-Nusrah Front as an Alias for al-Qa'ida in Iraq". 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-06-28. 
  39. ^ "Egyptian court says Ansar Bayt al-Maqdis a terrorist organization". Egypt Independent. April 14, 2014. 27 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  40. ^ "Terrorist Designations of Ansar al-Dine". State.gov. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  41. ^ "Ansar al-Shari'a Organizations and Leaders Terrorist Designations of Three Ansar al-Shari'a Organizations and Leaders". U.S. Department of State. 2014-01-10. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-08-11. 
  42. ^ a b "BBC News - Tunisia declares Ansar al-Sharia a terrorist group". Bbc.co.uk. 2013-08-27. Erişim tarihi: 2014-02-19.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "tunisia-2013-08-28" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  43. ^ Mısır hariç tüm Müslüman ülkeler FETÖ'yü terörist ilân etti (Sözcü Gazetesi, 28 Temmuz 2016)
  44. ^ FETÖ'yü ilk yasaklayan ülke 2000 yılında Özbekistan olmuş (TRT Haber web sitesi, 1 Ağustos 2016)
  45. ^ "Terrorist Designations of Ajand Misr and Ibrahim al-Rubaysh". State.gov. 2014-12-18. 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2015-01-28. 
  46. ^ United States Department of State. "Designation of Caucasus Emirate". 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2011-05-26. 
  47. ^ "Australia lists Hamas as terrorist organisation". Big News Network. 26 July 2014. Erişim tarihi: 2 September 2014. 
  48. ^ "Egypt bans Hamas, labels it a terrorist organization". DW. March 4, 2014. 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  49. ^ a b https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/324603/20140627-List_of_Proscribed_organisations_WEBSITE_final.pdf
  50. ^ "Egyptian court bans Hamas' armed wing, lists as terrorist organization". Reuters. 31 January 2015. Erişim tarihi: 31 January 2015. 
  51. ^ http://www.state.gov/documents/organization/65462.pdf
  52. ^ a b "Designations of Foreign Terrorist Fighters". US Department of State. 24 September 2014. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 September 2014. 
  53. ^ A (2009-04-13). "EGYPT: Cairo calls Hezbollah terrorist organization - latimes.com". Latimesblogs.latimes.com. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  54. ^ "EGYPT: Cairo calls Hezbollah terrorist organization - latimes.com". Latimesblogs.latimes.com. 2009-04-13. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  55. ^ a b "Proscribed terror groups or organisations - Publications - GOV.UK". Homeoffice.gov.uk. 2013-07-12. 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  56. ^ Jim Muir (2013-07-22). "BBC News - EU ministers agree to blacklist Hezbollah's armed wing". Bbc.co.uk. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  57. ^ "Egypt brands jihadist ISIL a 'terrorist group'". Hürriyet Daily News. 30 November 2014. 
  58. ^ Wahlisch, Martin (2010). "EU Terrorist Listing - An Overview about Listing and Delisting Procedures" (PDF). Berghof Peace Support. Berghof Foundation. Erişim tarihi: 3 November 2014. 
  59. ^ PTI. "India bans IS". The Hindu. 19 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 December 2014. 
  60. ^ "Ya'alon declared the organization "Islamic State" as a terrorist organization: Report". haaretz. 3 September 2014. 2 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 September 2014. 
  61. ^ "Russia calls on all states to put Islamic State, Jabhat al-Nusra on terrorist lists". Russian News Agency "TASS". 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 December 2014. 
  62. ^ http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/06/20140603-16-1.pdf
  63. ^ Sheridan, Michael (2010-11-05). "Four 'assassins' funded by Komala militant in UK arrested in Iran, state-run media". NY Daily News. New York. 2013-12-25 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  64. ^ "Iran scorned for hangings despite stay". UPI. United Press International. 2011-05-02. 2013-12-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  65. ^ "Kurdistan Workers Party (PKK)". Australian National Security. 2012-08-17. 2013-11-11 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  66. ^ "Kazakhstan Updates List Of Banned Terrorist Groups". Radio Free Europe/Radio Liberty. Kazakhstan Today, Interfax-Kazakhstan. 12 October 2006. Erişim tarihi: 4 October 2014. 
  67. ^ [1][ölü/kırık bağlantı]
  68. ^ "Egypt designates Muslim Brotherhood as terrorist group". Reuters. December 25, 2013. 
  69. ^ "Russia names 'terrorist' groups". BBC.co.uk. 2006-07-28. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  70. ^ Narina, E (2010-01-30). "Kurdish prisoner executed in Iran". WashingtonTV. 2013-12-25 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-12-25. 
  71. ^ Theodoulou, Michael (2011-07-26). "US move to delist MEK as terror group worries Iran's opposition". The National (Abu Dhabi). Abu Dhabi Media. 2012-08-31 tarihinde kaynağından Arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-12-26. The MEK, dedicated to overthrowing Iran's Islamic regime and considered a terrorist group by Iran [...] 
  72. ^ "U.S. Department of Homeland Security – Terrorist Organization Reference Guide January 2004, p119" (PDF). U.S. Department of Homeland Security. January 2004. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  73. ^ a b Terrorist Exclusion List, US State Department
  74. ^ Robert Windrem. "US government considered Nelson Mandela a terrorist until 2008". NBC News. Erişim tarihi: December 11, 2013. [ölü/kırık bağlantı]
  75. ^ "US shamed by Mandela terror link". BBC News. 2008-04-10. 
  76. ^ "Mandela taken off US terror list". BBC News. 2008-07-01. 
  77. ^ a b "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  78. ^ "Hynniewtrep National Liberation Council(HNLC)". Satp.org. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  79. ^ "Central panel seeks reply from Ulfa on ban - The Times of India". Articles.timesofindia.indiatimes.com. 2011-01-14. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  80. ^ a b "EUR-Lex - 32009D1004 - EN". Eur-lex.europa.eu. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  81. ^ a b "Eur-Lex - - En". Eur-lex.europa.eu. Erişim tarihi: 2014-02-19. [ölü/kırık bağlantı]
  82. ^ a b c d e f g Office of the Coordinator for Counterterrorism (September 28, 2012). "Foreign Terrorist Organizations". state.gov. U.S. State Department. 21 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: October 8, 2013. 
  83. ^ Mas, Monique (2009-01-26). "Les " Moudjahidine du Peuple " ne sont plus des terroristes". RFI (French). Erişim tarihi: 2010-03-05. 
  84. ^ "TITLE 22 > CHAPTER 61 > § 5201. Findings; determinations". Legal Information Institute, Cornell Law School. 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: December 10, 2013. 
  85. ^ "Palestine Liberation Organization". mideastconflict.org. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: December 10, 2013. 
  86. ^ "Delisting of the Communist Party of Nepal (Maoist)". State.gov. 2012-09-06. 10 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2014-02-19. 
  87. ^ Protocol Listing terrorist organisations under the Criminal Code
  88. ^ http://laws-lois.justice.gc.ca/eng/acts/C-46/page-29.html#h-28
  89. ^ http://www.publicsafety.gc.ca/prg/ns/le/cle-eng.aspx
  90. ^ Kristina Thorne Terrorist designation in the European Union Background paper June 2006