Türk Deniz Kuvvetleri komutanları listesi

Vikimedya liste maddesi
(Türk Deniz Kuvvetleri Komutanları listesi sayfasından yönlendirildi)

Türk Deniz Kuvvetleri, Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Osmanlı Donanması'nın İtilaf Devletleri gözetiminde tutulması üzerine[1] Türk Kurtuluş Savaşı için gerekli olan deniz nakliyatını muhafaza etmek üzere 10 Temmuz 1920 tarihinde Umur-ı Bahriye Müdürlüğü (Deniz İşleri Müdürlüğü) adıyla kurulmuştur. Bu müdürlük, modern Türk Deniz Kuvvetleri'nin temeli sayılmaktadır. 1 Mart 1921'de Bahriye Dairesi Reisliği adını alan müdürlük, Karadeniz üzerinden gelen Sovyet Rusya yardımlarını korumak ve karaya ulaştırmakla sorumlu tutulmuştur.[1] Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın ardından İstanbul Bahriye Kumandanlığı kuruldu ve Osmanlı'dan kalan bazı hafif tonajlı savaş gemileri onarılarak harekâta hazır edildi. Mustafa Kemal Atatürk'ün 11-24 Eylül 1924 tarihleri arasında çıktığı Karadeniz seyahati, modern donanmaya bağlı Hamidiye kruvazörü ile yapıldı. Hamidiye, modern donanmanın denize açılan ilk savaş gemisiydi.[1] 1 Kasım 1924 tarihli konuşmasında Atatürk, donanmanın geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Kısa bir süre sonra Bahriye Vekaleti (Denizcilik Bakanlığı) kuruldu ve Genelkurmay'a bağlandı. Bahriye Vekaletinin öncelikli amacı eldeki gemileri onarmak ve hazır hale getirmek idi. Bu kapsamda Yavuz'un onarılması için Gölcük'te bir Alman şirketi tarafından yüzer havuz yapılmıştır, onarım çalışmalarını ise bir Fransız şirketi üstlenmiştir. Gölcük'te donanmanın ihtiyaçlarını karşılamak için onarım atölyeleri; mayın, akümülatör ve torpido fabrikaları ile barakalar kuruldu. Gölcük, donanmanın onarım ve geliştirme merkezi haline geldi.[1]

Komutanlık forsu

27 Aralık 1927 tarihinde Bahriye Vekaleti lağvedildi, 16 Ocak 1928'de Deniz Müsteşarlığı kuruldu. Donanma, Osmanlı'dan kalan savaş gemilerinden oluşuyordu; donanma yenileme çalışmalarından sonra Hollanda'ya iki adet denizaltı sipariş edildi ve 1928 yılında iki modern denizaltı donanmaya katıldı.[1] 1931 yılına kadar Avrupalı devletlerden sipariş edilen çeşitli savaş gemileri ve denizaltılar donanmaya katıldı, TBMM'nin kararı ile 1933 yılında Gölcük donanma ana üssü oldu.[1]

II. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine 1939 yılında İngiltere'ye 4 muhrip, 2 mayın gemisi ve 4 denizaltı sipariş edildi. Almanya'da inşa edilen Saldıray denizaltısı ise donanmaya katıldı. 1949 yılında Deniz Müsteşarlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adını aldı. 1952'de NATO'ya üye olunduktan sonra donanma birçok açıdan iyileştirildi. 1960'lı yıllarda Kıbrıs Sorunu sebebiyle amfibik gemi ihtiyacı giderilmeye çalışıldı ve 1974'te donanmanın aktif katılımıyla Kıbrıs Barış Harekatı yapıldı. Bundan sonraki dönemde Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'nin yerli malı üretimiyle veya başka devletlere edilen siparişlerle çeşitli savaş gemilerini envanterina katmıştır.[1] Günümüzde Türk Deniz Kuvvetleri, donanma komutanlığı, kuzey deniz saha komutanlığı, güney deniz saha komutanlığı ile deniz eğitim ve öğretim komutanlığı olmak üzere dört komutanlıktan oluşmaktadır.[2] 22 Ağustos 2017 tarihi itibarıyla Türk Deniz Kuvvetleri'nin komutanı Adnan Özbal'dır.[3][4][5]

Deniz kuvvetlerine uygun personel yetiştirme ve hazırlama görevi deniz eğitim ve öğretim komutanlığının görevidir.[6] Bölgesel operasyonlara destek verme ise kuzey saha komutanlığı ile güney saha komutanlığının görevleri arasındadır.[7][8] Türk Deniz Kuvvetleri, Atatürkçü düşünce temelinde ilke ve inkılapları resmen temel değer olarak saymaktadır.[9]

Deniz Kuvvetleri komutanlarıDüzenle

Fotoğraf Deniz Kuvvetleri Komutanı Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Katıldığı savaş(lar)
1Oramiral
Mehmet Ali Ülgen
1 Temmuz 19496 Haziran 1950340 gün
2Oramiral
Sadık Altıncan
13 Haziran 195012 Eylül 19577 yıl, 91 gün
3Oramiral
Fahri Korutürk
12 Eylül 195721 Haziran 19602 yıl, 283 günKatıldığı bir savaş yok.
4Koramiral
Zeki Özak
Vekâleten
21 Haziran 196019 Haziran 1961363 günKatıldığı bir savaş yok.
5Oramiral
Necdet Uran
20 Haziran 196116 Ağustos 19687 yıl, 57 günKatıldığı bir savaş yok.
6Oramiral
Celal Eyiceoğlu
16 Ağustos 196830 Ağustos 19724 yıl, 14 günKatıldığı bir savaş yok.
7Oramiral
Kemal Kayacan
30 Ağustos 197223 Ağustos 19741 yıl, 358 günKatıldığı bir savaş yok.
8Oramiral
Hilmi Fırat
23 Ağustos 19749 Ağustos 19772 yıl, 351 günKatıldığı bir savaş yok.
9Oramiral
Bülent Ulusu
9 Ağustos 197710 Ağustos 19803 yıl, 1 günKatıldığı bir savaş yok.
10Oramiral
Nejat Tümer
(1944-1980)
10 Ağustos 19806 Aralık 19833 yıl, 118 günKatıldığı bir savaş yok.
11Oramiral
Zahit Atakan
(GV.1943-1974)
6 Aralık 198322 Ağustos 19862 yıl, 259 günKatıldığı bir savaş yok.
12Oramiral
Emin Göksan
(GV.1947-2126)
22 Ağustos 198622 Ağustos 19882 yıl, 0 günKıbrıs Harekâtı
13Oramiral
Orhan Karabulut
(GV.1948-2165)
22 Ağustos 198820 Ağustos 19901 yıl, 363 günKatıldığı bir savaş yok.
14Oramiral
İrfan Tınaz
(GV.1951-2279)
20 Ağustos 199020 Ağustos 19922 yıl, 0 günKatıldığı bir savaş yok.
15Oramiral
Vural Bayazıt
(DZ.1953-2417)
20 Ağustos 199218 Ağustos 19952 yıl, 363 günKatıldığı bir savaş yok.
16Oramiral
Güven Erkaya
(DZ.1957-2574)
18 Ağustos 199529 Ağustos 19972 yıl, 11 günKıbrıs Harekâtı
17Oramiral
Salim Dervişoğlu
(DZ.1957-2570)
29 Ağustos 199726 Ağustos 19991 yıl, 362 günKatıldığı bir savaş yok.
18Oramiral
İlhami Erdil
(DZ.1958-2690)
26 Ağustos 199924 Ağustos 20011 yıl, 363 günKatıldığı bir savaş yok.
19Oramiral
Bülent Alpkaya
(DZ.1960-2851)
24 Ağustos 200128 Ağustos 20032 yıl, 4 günKatıldığı bir savaş yok.
20Oramiral
Özden Örnek
(DZ.1962-3024)
28 Ağustos 200326 Ağustos 20051 yıl, 363 günKatıldığı bir savaş yok.
21Oramiral
Yener Karahanoğlu
(DZ.1964-3243)
26 Ağustos 200524 Ağustos 20071 yıl, 363 günKatıldığı bir savaş yok.
22Oramiral
Metin Ataç
(DZ.1965-3442)
24 Ağustos 200726 Ağustos 20092 yıl, 2 günKatıldığı bir savaş yok.
23Oramiral
Uğur Yiğit
(DZ.1964-3289)
26 Ağustos 200929 Temmuz 20111 yıl, 337 günKatıldığı bir savaş yok.
24Oramiral
Murat Bilgel
(DZ.1970-4023)
4 Ağustos 201123 Ağustos 20132 yıl, 19 günKatıldığı bir savaş yok.
25Oramiral
Bülent Bostanoğlu
(DZ.1973-4236)
23 Ağustos 201322 Ağustos 20173 yıl, 364 günKatıldığı bir savaş yok.
26Oramiral
Adnan Özbal
(DZ.1980-4916)
22 Ağustos 2017Görevde4 yıl, 357 günKatıldığı bir savaş yok.
27Oramiral
Ercüment Tatlıoğlu
(DZ.1981-5098)

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d e f g "Türk Deniz Kuvvetleri, Genel Tarihçe". 23 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  2. ^ Türk Deniz Kuvvetleri resmi web sitesi, "Türk Deniz Kuvvetlerinin Görevleri" sayfası 14 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "Genelkurmay Başkanlığı, "Ağustos 2013 Yüksek Askeri Şura Toplantısı" başlıklı internet bildirisi". 6 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  4. ^ "Bugün gazetesi, "YAŞ kararları (Yüksek Askeri Şura) Resmi Gazete'de yayımlandı" başlıklı internet haberi". 6 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  5. ^ "Akşam gazetesi, "Kim kimdir?" başlıklı internet fotogalerisi". 16 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  6. ^ "DzKK, "Deniz Eğitimv e Öğretim Komutanlığı'nın Görevleri" başlıklı internet yazısı". 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2013. 
  7. ^ "DzKK, "Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nın Görevleri" başlıklı internet yazısı". 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2013. 
  8. ^ "DzKK, "Güney Deniz Saha Komutanlığı'nın Görevleri" başlıklı internet yazısı". 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2013. 
  9. ^ "DzKK, "Türk Deniz Kuvvetlerinin Temel Değerleri" başlıklı internet yazısı". 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2013.