Türk Kara Kuvvetleri kurmay başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu maddede Türk Kara Kuvvetlerinin kurmay başkanlarının listesi bulunmaktadır. Türk Kara Kuvvetleri, 1949 yılında kurulmuştur. İlk kurmay başkanı Korgeneral Şahap Gürler'dir. Mevcut kurmay başkanı 30 Ağustos 2020'den beri Korgeneral Veli Tarakcı'dır.

Türk Kara Kuvvetleri
Kurmay Başkanı
Türk Kara Kuvvetleri arması.png
Türk Kara Kuvvetleri arması
Flag of Turkish Land Forces Army Command.svg
Görevdeki
Korgeneral Veli Tarakcı

30 Ağustos 2020 tarihinden beri
Atayan Türkiye cumhurbaşkanı
Oluşum 26 Haziran 1949 (73 yıl önce) (1949-06-26)
Açılışı yapan Korgeneral Şahap Gürler
Bağlılık Türk Kara Kuvvetleri

Kara Kuvvetleri kurmay başkanlarıDüzenle

Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1   Korgeneral Şahap Gürler 26 Haziran 1949 23 Haziran 1950
2   Korgeneral Hakkı Tunaboylu 1 Temmuz 1950 26 Aralık 1951
3   Korgeneral Selahattin Selışık 27 Aralık 1951 28 Ağustos 1953
4   Korgeneral Yusuf Adil Egeli 2 Eylül 1953 23 Kasım 1953
5   Tümgeneral Muzaffer Alankuş 25 Kasım 1953 1 Ağustos 1955
6   Korgeneral Fasih Kayabalı 12 Eylül 1955 1 Kasım 1956
7   Korgeneral Suat Kuyaş 3 Kasım 1956 27 Ağustos 1958
8   Korgeneral Muzaffer Alankuş 28 Ağustos 1958 1 Haziran 1960
9   Korgeneral Ekrem Akalın 3 Haziran 1960 4 Ağustos 1960
10   Tümgeneral Memduh Tağmaç 2 Ağustos 1960 28 Ocak 1961
11   Tuğgeneral Zeki İlter 30 Ağustos 1961 12 Ağustos 1962
12   Korgeneral Nazmi Karakoç 8 Ağustos 1962 19 Temmuz 1966
13   Korgeneral Faruk Gürler 4 Ağustos 1966 2 Eylül 1968
14   Korgeneral Kami Güzey 4 Eylül 1968 28 Ağustos 1969
15   Korgeneral Hayati Savaşçı 5 Eylül 1969 26 Ağustos 1972
16   Korgeneral Zeki Erbay 28 Ağustos 1972 30 Ağustos 1973
17   Orgeneral Kenan Evren 17 Ağustos 1973 28 Ağustos 1975
18   Orgeneral Vecihi Akın 15 Ağustos 1975 16 Ağustos 1976
19   Korgeneral Selahattin Çetiner 16 Ağustos 1976 30 Ağustos 1978
20   Orgeneral Mehmet Buyruk 23 Ağustos 1978 12 Ağustos 1982
21   Orgeneral Kemal Yamak 22 Ağustos 1982 15 Ağustos 1985
22   Korgeneral Nazif Oka 13 Ağustos 1985 24 Ağustos 1987
23   Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 24 Ağustos 1987 1 Ocak 1991
24   Korgeneral Muzaffer Sever 1 Ocak 1991 18 Ağustos 1991
25   Orgeneral Aydın İlter 18 Ağustos 1991 21 Şubat 1993
26   Korgeneral Hüseyin Karacaaslan 22 Şubat 1993 6 Ağustos 1993
27   Korgeneral Atilla Ateş 6 Ağustos 1993 22 Ağustos 1994
28   Orgeneral Doğu Aktulga 22 Ağustos 1994 18 Ağustos 1997
29   Orgeneral Necdet Timur 18 Ağustos 1997 30 Ağustos 2000
30   Orgeneral Şener Eruygur 30 Ağustos 2000 16 Ağustos 2002
31   Orgeneral İlker Başbuğ 16 Ağustos 2002 18 Ağustos 2003
32   Orgeneral Fethi Tuncel 18 Ağustos 2003 12 Ağustos 2005
33   Orgeneral Ergin Saygun 12 Ağustos 2005 21 Ağustos 2006
34   Orgeneral Atila Işık 21 Ağustos 2006 15 Ağustos 2008
35   Orgeneral Aslan Güner 15 Ağustos 2008 15 Ağustos 2009
36   Orgeneral Bekir Kalyoncu 15 Ağustos 2009 15 Ağustos 2011
37   Korgeneral Salih Zeki Çolak 15 Ağustos 2011 23 Ağustos 2013
38   Orgeneral İhsan Uyar 15 Ağustos 2013 28 Temmuz 2016
39   Korgeneral Şeref Öngay 28 Temmuz 2016 19 Ağustos 2017
40   Korgeneral Metin Gürak 19 Ağustos 2017 16 Temmuz 2018
41   Korgeneral Yavuz Türkgenci 7 Ağustos 2018 22 Ağustos 2019
42   Tümgeneral Mustafa Oğuz 22 Ağustos 2019 30 Ağustos 2020
43   Korgeneral Veli Tarakcı 30 Ağustos 2020 Görevde


Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle