Türk Kara Kuvvetleri komutanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Türk Kara Kuvvetleri'nin komutan ve kurmay başkanlarının listesidir.

Komutanlık forsu

Türk Kara Kuvvetleri komutanları listesiDüzenle

Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1   Orgeneral Nuri Yamut 1 Temmuz 1949 5 Haziran 1950
2   Orgeneral Kurtcebe Noyan 6 Haziran 1950 7 Mayıs 1951
3   Orgeneral Şükrü Kanatlı 28 Aralık 1951 15 Ocak 1954
4   Orgeneral Nurettin Baransel 6 Nisan 1954 28 Mayıs 1954
5   Orgeneral Abdülkadir Seven 10 Temmuz 1954 25 Nisan 1955
6   Orgeneral Hakkı Tunaboylu 13 Eylül 1955 6 Haziran 1956
7   Orgeneral Ahmet Nurettin Aknoz 25 Haziran 1956 16 Eylül 1957
8   Orgeneral Necati Tacan 30 Kasım 1957 28 Temmuz 1958
9   Orgeneral Rüştü Erdelhun 1 Ağustos 1958 21 Ağustos 1958
10   Orgeneral Cemal Gürsel 21 Ağustos 1958 2 Haziran 1960
11   Orgeneral Cevdet Sunay 3 Haziran 1960 2 Ağustos 1960
12   Orgeneral Muzaffer Alankuş 4 Ağustos 1960 6 Ocak 1961
13   Korgeneral Celal Alkoç 6 Mart 1961 26 Haziran 1961
14   Orgeneral Muhittin Önür 31 Ağustos 1961 23 Şubat 1962
15   Orgeneral Mehmet Ali Keskiner 23 Şubat 1962 28 Ağustos 1964
16   Orgeneral Cemal Tural 28 Ağustos 1964 15 Mart 1966
17   Orgeneral Ahmet Refik Yılmaz 21 Mart 1966 23 Ağustos 1968
18   Orgeneral Memduh Tağmaç 23 Ağustos 1968 16 Mart 1969
19   Orgeneral Fikret Esen 18 Mart 1969 28 Ağustos 1969
20   Orgeneral Nazmi Karakoç 28 Ağustos 1969 28 Ağustos 1970
21   Orgeneral Faruk Gürler 28 Ağustos 1970 28 Ağustos 1972
22   Orgeneral Semih Sancar 28 Ağustos 1972 7 Mart 1973
23   Orgeneral Eşref Akıncı 7 Mart 1973 1 Nisan 1976
24   Orgeneral Namık Kemal Ersun 29 Mart 1976 1 Haziran 1977
  Orgeneral Semih Sancar
(vekil)[a]
1 Haziran 1977 4 Eylül 1977
25   Orgeneral Kenan Evren 5 Eylül 1977 6 Mart 1978
26   Orgeneral Nurettin Ersin 9 Mart 1978 1 Temmuz 1983
27   Orgeneral Necdet Üruğ 1 Temmuz 1983 6 Aralık 1983
28   Orgeneral Haydar Saltık 6 Aralık 1983 12 Ağustos 1985
29   Orgeneral Necdet Öztorun 12 Ağustos 1985 2 Temmuz 1987
30   Orgeneral Necip Torumtay 2 Temmuz 1987 24 Temmuz 1987
31   Orgeneral Kemal Yamak 24 Temmuz 1987 1 Eylül 1989
32   Orgeneral Doğan Güreş 23 Ağustos 1989 6 Aralık 1990
33   Orgeneral Muhittin Fisunoğlu 1 Ocak 1991 30 Ağustos 1993
34   Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 30 Ağustos 1993 30 Ağustos 1994
35   Orgeneral Hikmet Bayar 30 Ağustos 1994 27 Ağustos 1996
36   Orgeneral Hikmet Köksal 27 Ağustos 1996 28 Ağustos 1997
37   Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu 28 Ağustos 1997 27 Ağustos 1998
38   Orgeneral Atilla Ateş 27 Ağustos 1998 25 Ağustos 2000
39   Orgeneral Hilmi Özkök 27 Ağustos 2000 29 Ağustos 2002
40   Orgeneral Aytaç Yalman 27 Ağustos 2002 29 Ağustos 2004
41   Orgeneral Yaşar Büyükanıt 29 Ağustos 2004 25 Ağustos 2006
42   Orgeneral İlker Başbuğ 25 Ağustos 2006 27 Ağustos 2008
43   Orgeneral Işık Koşaner 27 Ağustos 2008 27 Ağustos 2010
44   Orgeneral Erdal Ceylanoğlu 27 Ağustos 2010 29 Temmuz 2011
45   Orgeneral Necdet Özel 29 Temmuz 2011 4 Ağustos 2011
46   Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu 4 Ağustos 2011 23 Ağustos 2013
47   Orgeneral Hulusi Akar 23 Ağustos 2013 17 Ağustos 2015
48   Orgeneral Salih Zeki Çolak 17 Ağustos 2015 23 Ağustos 2017
49   Orgeneral Yaşar Güler 23 Ağustos 2017 10 Temmuz 2018
50   Orgeneral Ümit Dündar 10 Temmuz 2018 13 Ağustos 2021
51   Orgeneral Musa Avsever 13 Ağustos 2021
  1. ^ Namık Kemal Ersun'un darbe yapacağı iddiasıyla re'sen emekliye sevk edilmesi üzerine TSK Genelkurmay Başkanı olarak.


Kurmay başkanları listesiDüzenle

Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1   Korgeneral Şahap Gürler 26 Haziran 1949 23 Haziran 1950
2   Korgeneral Hakkı Tunaboylu 1 Temmuz 1950 26 Aralık 1951
3   Korgeneral Selahattin Selışık 27 Aralık 1951 28 Ağustos 1953
4   Korgeneral Yusuf Adil Egeli 2 Eylül 1953 23 Kasım 1953
5   Tümgeneral Muzaffer Alankuş 25 Kasım 1953 1 Ağustos 1955
6   Korgeneral Fasih Kayabalı 12 Eylül 1955 1 Kasım 1956
7   Korgeneral Suat Kuyaş 3 Kasım 1956 27 Ağustos 1958
8   Korgeneral Muzaffer Alankuş 28 Ağustos 1958 1 Haziran 1960
9   Korgeneral Ekrem Akalın 3 Haziran 1960 4 Ağustos 1960
10   Tuğgeneral Memduh Tağmaç 2 Ağustos 1960 28 Ocak 1961
11   Tuğgeneral Zeki İlter 30 Ağustos 1961 12 Ağustos 1962
12   Korgeneral Nazmi Karakoç 8 Ağustos 1962 19 Temmuz 1966
13   Korgeneral Faruk Gürler 4 Ağustos 1966 2 Eylül 1968
14   Korgeneral Kami Güzey 4 Eylül 1968 28 Ağustos 1969
15   Korgeneral Hayati Savaşçı 5 Eylül 1969 26 Ağustos 1972
16   Korgeneral Zeki Erbay 28 Ağustos 1972 30 Ağustos 1973
17   Orgeneral Kenan Evren 17 Ağustos 1973 28 Ağustos 1975
18   Orgeneral Vecihi Akın 15 Ağustos 1975 16 Ağustos 1976
19   Korgeneral Selahattin Çetiner 16 Ağustos 1976 30 Ağustos 1978
20   Orgeneral Mehmet Buyruk 23 Ağustos 1978 12 Ağustos 1982
21   Orgeneral Kemal Yamak 22 Ağustos 1982 15 Ağustos 1985
22   Korgeneral Nazif Oka 13 Ağustos 1985 24 Ağustos 1987
23   Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 24 Ağustos 1987 1 Ocak 1991
24   Korgeneral Muzaffer Sever 1 Ocak 1991 18 Ağustos 1991
25   Orgeneral Aydın İlter 18 Ağustos 1991 21 Şubat 1993
26   Korgeneral Hüseyin Karacaaslan 22 Şubat 1993 6 Ağustos 1993
27   Korgeneral Atilla Ateş 6 Ağustos 1993 22 Ağustos 1994
28   Orgeneral Doğu Aktulga 22 Ağustos 1994 18 Ağustos 1997
29   Orgeneral Necdet Timur 18 Ağustos 1997 30 Ağustos 2000
30   Orgeneral Şener Eruygur 30 Ağustos 2000 16 Ağustos 2002
31   Orgeneral İlker Başbuğ 16 Ağustos 2002 18 Ağustos 2003
32   Orgeneral Fethi Remzi Tuncel 18 Ağustos 2003 12 Ağustos 2005
33   Orgeneral Ergin Saygun 12 Ağustos 2005 21 Ağustos 2006
34   Orgeneral Atila Işık 21 Ağustos 2006 15 Ağustos 2008
35   Orgeneral Aslan Güner 15 Ağustos 2008 15 Ağustos 2009
36   Orgeneral Bekir Kalyoncu 15 Ağustos 2009 15 Ağustos 2011
37   Korgeneral Salih Zeki Çolak 15 Ağustos 2011 23 Ağustos 2013
38   Orgeneral İhsan Uyar 15 Ağustos 2013 28 Temmuz 2016
39   Korgeneral Şeref Öngay 28 Temmuz 2016 21 Ağustos 2017
40   Korgeneral Metin Gürak 21 Ağustos 2017 10 Temmuz 2018
41   Korgeneral Yavuz Türkgenci 7 Ağustos 2018 22 Ağustos 2019
42   Tümgeneral Mustafa Oğuz 22 Ağustos 2019 30 Ağustos 2020
43   Korgeneral Veli Tarakcı 30 Ağustos 2020 Görevde


Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle