Türk Kara Kuvvetleri komutanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu maddede Türk Kara Kuvvetlerinin komutanlarının listesi bulunmaktadır. Türk Kara Kuvvetleri, 1949 yılında kurulmuştur. İlk komutanı Orgeneral Nuri Yamut'tur. Mevcut komutanı 13 Ağustos 2021'den beri Orgeneral Musa Avsever'dir.

Türk Kara Kuvvetleri Komutanı
Türk Kara Kuvvetleri arması.png
Türk Kara Kuvvetleri arması
Flag of Turkish Land Forces Command.svg
Türk Kara Kuvvetleri Komutanı forsu
Görevdeki
Orgeneral Musa Avsever

13 Ağustos 2021 tarihinden beri
Üyelik
Atayan Türkiye cumhurbaşkanı
Görev süresi 2 yıl[a]
Oluşum 3 Ocak 1949 (73 yıl önce) (1949-01-03)
Açılışı yapan Orgeneral Nuri Yamut
Bağlılık Türkiye Millî
Savunma Bakanlığı
Websitesi kkk.tsk.tr/default.aspx

Kara Kuvvetleri Komutanı, cumhurbaşkanınca atanır. Doğrudan Millî Savunma Bakanına bağlıdır. Görev süresi 2 yıldır ancak bu süre, birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilir.[1]

5 yıl 3 ay 24 gün gün ile en uzun süre Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapan kişi Orgeneral Nurettin Ersin'dir. En kısa süre görev yapan ise sadece 6 gün ile Orgeneral Necdet Özel'dir.

Kara Kuvvetleri komutanlarıDüzenle

Fotoğraf Kara Kuvvetleri Komutanı Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Katıldığı savaş(lar)
1Orgeneral
Nuri Yamut
(1324-P.27)
3 Ocak 19495 Haziran 19501 yıl, 153 gün
2Orgeneral
Kurtcebe Noyan
(1325-P.6)
6 Haziran 19507 Mayıs 1951335 gün
3Orgeneral
Şükrü Kanatlı
(1328-B-P.101)
28 Aralık 195115 Ocak 19542 yıl, 18 gün
4Orgeneral
Nurettin Baransel
(1328-B.P.8)
6 Nisan 195428 Mayıs 195452 gün
5Orgeneral
Abdülkadir Seven
(1327-B-SV.8)
Vekâleten
10 Temmuz 195425 Nisan 1955289 gün
6Orgeneral
Hakkı Tunaboylu
(1330-C.TOP.3)
6 Haziran 19556 Haziran 19561 yıl, 0 gün
7Orgeneral
Nurettin Aknoz
(1330-C.TOP.11)
25 Haziran 195616 Eylül 19571 yıl, 83 gün
8Orgeneral
Necati Tacan
(1331-P.225)
30 Kasım 195728 Temmuz 1958240 gün
9Orgeneral
Rüştü Erdelhun
(1330-B.TOP.10)
1 Ağustos 195821 Ağustos 195820 gün
10Orgeneral
Cemal Gürsel
(1330-N.TOP.70)
21 Ağustos 19583 Mayıs 19601 yıl, 256 gün
Orgeneral
Suat Kuyaş
(1332-P.202)
Vekâleten
3 Mayıs 196027 Mayıs 196024 gün
11Orgeneral
Cevdet Sunay
(1334-N.TOP.6)
3 Haziran 19602 Ağustos 196060 gün
12Orgeneral
Muzaffer Alankuş
(1331-P.287)
4 Ağustos 19606 Ocak 1961155 gün
13Korgeneral
Celal Alkoç
(1337-P.113)
6 Ocak 196126 Haziran 1961171 günTürk Kurtuluş Savaşı
14Orgeneral
Muhittin Önür
(1337-P.237)
31 Ağustos 196123 Şubat 1962176 günTürk Kurtuluş Savaşı
15Orgeneral
Ali Keskiner
(1340-TOP.39)
23 Şubat 196228 Ağustos 19642 yıl, 187 günTürk Kurtuluş Savaşı
16Orgeneral
Cemal Tural
(1341-P.12)
28 Ağustos 196415 Mart 19661 yıl, 199 günKatıldığı bir savaş yok.
17Orgeneral
Refik Yılmaz
(1341-P.47)
21 Mart 196623 Ağustos 19682 yıl, 155 günKatıldığı bir savaş yok.
18Orgeneral
Memduh Tağmaç
(TOP.1928-1)
23 Ağustos 196816 Mart 1969205 günKatıldığı bir savaş yok.
19Orgeneral
Fikret Esen
(TOP.1928-14)
18 Mart 196928 Ağustos 1969163 günKatıldığı bir savaş yok.
20Orgeneral
Nazmi Karakoç
(P.1929-C-6)
28 Ağustos 196928 Ağustos 19701 yıl, 0 günKatıldığı bir savaş yok.
21Orgeneral
Faruk Gürler
(TOP.1931-13)
28 Ağustos 197028 Ağustos 19722 yıl, 0 günKatıldığı bir savaş yok.
22Orgeneral
Semih Sancar
(TOP.1932-8)
28 Ağustos 19726 Mart 1973190 günKatıldığı bir savaş yok.
23Orgeneral
Eşref Akıncı
(P.1932-32)
7 Mart 197329 Mart 19763 yıl, 22 günKıbrıs Harekâtı
24Orgeneral
Namık Kemal Ersun
(TOP.1935-22)
29 Mart 19761 Haziran 19771 yıl, 64 günKatıldığı bir savaş yok.
Orgeneral
Adnan Ersöz
(P.1936-36)
Vekâleten
1 Haziran 19775 Ağustos 197765 günKatıldığı bir savaş yok.
Orgeneral
Semih Sancar
(TOP.1932-8)
Vekâleten
5 Ağustos 19775 Eylül 197731 günKatıldığı bir savaş yok.
25Orgeneral
Kenan Evren
(TOP.1938-50)
5 Eylül 19776 Mart 1978182 günKatıldığı bir savaş yok.
26Orgeneral
Nurettin Ersin
(P.1937-88)
9 Mart 19781 Temmuz 19835 yıl, 114 günKıbrıs Harekâtı
27Orgeneral
Necdet Üruğ
(TOP.1941-30)
1 Temmuz 19836 Aralık 1983158 günKatıldığı bir savaş yok.
28Orgeneral
Haydar Saltık
(TOP.1941-B-5)
6 Aralık 198312 Ağustos 19851 yıl, 249 günKatıldığı bir savaş yok.
29Orgeneral
Necdet Öztorun
(TOP.1943-104)
12 Ağustos 19852 Temmuz 19871 yıl, 324 günKatıldığı bir savaş yok.
30Orgeneral
Necip Torumtay
(TOP.1944-9)
2 Temmuz 198724 Temmuz 198722 günKatıldığı bir savaş yok.
31Orgeneral
Kemal Yamak
(TOP.1945-9)
24 Temmuz 198721 Ağustos 19892 yıl, 28 günKatıldığı bir savaş yok.
32Orgeneral
Doğan Güreş
(P.1947-NK-2)
21 Ağustos 19896 Aralık 19901 yıl, 107 günKatıldığı bir savaş yok.
33Orgeneral
Muhittin Fisunoğlu
(TOP.1948-3)
1 Ocak 199130 Ağustos 19932 yıl, 241 günKatıldığı bir savaş yok.
34Orgeneral
İsmail Hakkı Karadayı
(TOP.1951-67)
30 Ağustos 199330 Ağustos 19941 yıl, 0 günKatıldığı bir savaş yok.
35Orgeneral
Hikmet Bayar
(TOP.1953-1)
30 Ağustos 199427 Ağustos 19961 yıl, 363 günKatıldığı bir savaş yok.
36Orgeneral
Hikmet Köksal
(TOP.1955-10)
27 Ağustos 199628 Ağustos 19971 yıl, 1 günKatıldığı bir savaş yok.
37Orgeneral
Hüseyin Kıvrıkoğlu
(TOP.1955-3)
28 Ağustos 199727 Ağustos 1998364 günKatıldığı bir savaş yok.
38Orgeneral
Atilla Ateş
(TOP.1957-22)
27 Ağustos 199825 Ağustos 20001 yıl, 364 günKatıldığı bir savaş yok.
39Orgeneral
Hilmi Özkök
(TOP.1959-1)
27 Ağustos 200029 Ağustos 20022 yıl, 2 günKatıldığı bir savaş yok.
40Orgeneral
Aytaç Yalman
(P.1960-64)
27 Ağustos 200229 Ağustos 20042 yıl, 2 günKatıldığı bir savaş yok.
41Orgeneral
Yaşar Büyükanıt
(P.1961-2)
29 Ağustos 200425 Ağustos 20061 yıl, 361 günKatıldığı bir savaş yok.
42Orgeneral
İlker Başbuğ
(P.1962-2)
25 Ağustos 200627 Ağustos 20082 yıl, 2 günKatıldığı bir savaş yok.
43Orgeneral
Işık Koşaner
(P.1965-3)
27 Ağustos 200827 Ağustos 20102 yıl, 0 günKıbrıs Harekâtı
44Orgeneral
Erdal Ceylanoğlu
(P.1966-28)
27 Ağustos 201029 Temmuz 2011335 günKatıldığı bir savaş yok.
45Orgeneral
Necdet Özel
(P.1969-1)
29 Temmuz 20114 Ağustos 20116 günKatıldığı bir savaş yok.
46Orgeneral
Hayri Kıvrıkoğlu
(İS.1969-25)
4 Ağustos 201123 Ağustos 20132 yıl, 19 günKatıldığı bir savaş yok.
47Orgeneral
Hulusi Akar
(P.1972-59)
23 Ağustos 201317 Ağustos 20151 yıl, 359 günKatıldığı bir savaş yok.
48Orgeneral
Salih Zeki Çolak
(TOP.1974-41)
17 Ağustos 201523 Ağustos 20172 yıl, 6 günKatıldığı bir savaş yok.
49Orgeneral
Yaşar Güler
(MU.1974-7)
23 Ağustos 201716 Temmuz 2018327 günKatıldığı bir savaş yok.
50Orgeneral
Ümit Dündar
(İS.1975-4)
16 Temmuz 201813 Ağustos 20213 yıl, 28 günKatıldığı bir savaş yok.
51Orgeneral
Musa Avsever
(MU.1978-10)
13 Ağustos 2021Görevde1 yıl, 96 günKatıldığı bir savaş yok.

NotlarDüzenle

  1. ^ Görev süresi, birer yıllık sürelerle yaş haddi olan 65 yaşına kadar uzatılabilir. Yaş haddi, 30 Ağustos tarihine göre hesaplanır.[1]

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi". Mevzuat Bilgi Sistemi. 6 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2021.