1. Ordu (Türkiye) komutanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu listede Türk Silahlı Kuvvetlerinin Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 1. Ordunun komutanları bulunmaktadır.

1. Ordu Komutanı
Görevdeki
Ali Sivri

18 Ağustos 2022 tarihinden beri
Oluşum7 Ekim 1921 (102 yıl önce) (1921-10-07)
İlk sahibiAli İhsan Sabis
BağlılıkTürk Kara Kuvvetleri
Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1   Mirliva Ali İhsan Paşa 7 Ekim 1921 20 Haziran 1922
2   Ferîk Sakallı Nureddin Paşa 30 Haziran 1922 15 Ağustos 1923
3   Ferîk Musa Kâzım Paşa 21 Ekim 1923 26 Ekim 1924
4   Ferîk-i evvel Ali Said Paşa 26 Ekim 1924 21 Kasım 1933
5   Orgeneral Fahrettin Altay 22 Kasım 1933 19 Aralık 1943
6   Orgeneral Cemil Cahit Toydemir 19 Aralık 1943 15 Haziran 1946
7   Orgeneral Salih Omurtak 17 Haziran 1946 29 Temmuz 1946
8   Orgeneral Nuri Yamut 9 Ağustos 1946 1 Temmuz 1949
9   Orgeneral Asım Tınaztepe 8 Temmuz 1949 23 Haziran 1950
10   Orgeneral Şükrü Kanatlı 24 Haziran 1950 27 Aralık 1951
11   Orgeneral Zekâi Okan 27 Aralık 1951 11 Ağustos 1952
12   Orgeneral Nurettin Baransel 4 Kasım 1952 6 Nisan 1954
13   Korgeneral Hakkı Tunaboylu 6 Nisan 1954 13 Temmuz 1955
13   Korgeneral Vedat Garan 13 Temmuz 1955 9 Eylül 1955
14   Orgeneral Nurettin Aknoz 9 Eylül 1955 16 Haziran 1956
16   Orgeneral Nazmi Ataç 16 Haziran 1956 19 Eylül 1957
17   Orgeneral Fazıl Bilge 13 Aralık 1957 1 Eylül 1958
18   Orgeneral Fahri Özdilek 1 Eylül 1958 10 Haziran 1960
19   Korgeneral Muzaffer Alankuş 6 Haziran 1960 4 Ağustos 1960
20   Korgeneral Cemal Tural 4 Ağustos 1960 25 Eylül 1962
21   Orgeneral Refik Yılmaz 25 Eylül 1962 19 Mart 1966
22   Orgeneral Memduh Tağmaç 16 Temmuz 1966 22 Ağustos 1968
23   Orgeneral Haydar Sükan 22 Ağustos 1968 29 Ağustos 1969
24   Orgeneral Kemal Atalay 29 Ağustos 1969 29 Ağustos 1970
25   Orgeneral Faik Türün 29 Ağustos 1970 15 Ağustos 1973
26   Orgeneral Doğan Özgöçmen 15 Ağustos 1973 26 Ağustos 1975
27   Orgeneral Adnan Ersöz 26 Ağustos 1975 30 Ağustos 1977
28   Orgeneral Nurettin Ersin 30 Ağustos 1977 8 Mart 1978
29   Orgeneral Necdet Üruğ 15 Mart 1978 25 Ağustos 1981
30   Orgeneral Haydar Saltık 25 Ağustos 1981 22 Ağustos 1983
31   Orgeneral Necdet Öztorun 22 Ağustos 1983 23 Ağustos 1984
32   Orgeneral Necip Torumtay 24 Ağustos 1984 11 Ağustos 1985
33   Orgeneral Recep Ergun 11 Ağustos 1985 24 Temmuz 1987
34   Orgeneral Doğan Güreş 3 Ağustos 1987 23 Ağustos 1989
35   Orgeneral Muhittin Fisunoğlu 23 Ağustos 1989 31 Aralık 1990
36   Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 1 Ocak 1991 17 Ağustos 1993
37   Orgeneral Hikmet Bayar 17 Ağustos 1993 22 Ağustos 1994
38   Orgeneral Hikmet Köksal 22 Ağustos 1994 26 Ağustos 1996
39   Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu 26 Ağustos 1996 26 Ağustos 1997
40   Orgeneral Atilla Ateş 26 Ağustos 1997 18 Ağustos 1998
41   Orgeneral Çevik Bir 18 Ağustos 1998 20 Ağustos 1999
42   Orgeneral Hilmi Özkök 20 Ağustos 1999 21 Ağustos 2000
43   Orgeneral Necdet Timur 21 Ağustos 2000 17 Ağustos 2001
44   Orgeneral Çetin Doğan 17 Ağustos 2001 20 Ağustos 2003
45   Orgeneral Yaşar Büyükanıt 20 Ağustos 2003 20 Ağustos 2004
46   Orgeneral Hurşit Tolon 20 Ağustos 2004 19 Ağustos 2005
47   Orgeneral İlker Başbuğ 19 Ağustos 2005 17 Ağustos 2006
48   Orgeneral Fethi Tuncel 17 Ağustos 2006 17 Ağustos 2007
49   Orgeneral İsmail Koçman 17 Ağustos 2007 22 Ağustos 2008
50   Orgeneral Ergin Saygun 22 Ağustos 2008 30 Ağustos 2009
51   Orgeneral Hasan Iğsız 30 Ağustos 2009 5 Ağustos 2010
52   Orgeneral Erdal Ceylanoğlu 5 Ağustos 2010 8 Ağustos 2010
53   Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu 8 Ağustos 2010 4 Ağustos 2011
54   Orgeneral Yalçın Ataman 4 Ağustos 2011 20 Ağustos 2013
55   Orgeneral Ahmet Turmuş 20 Ağustos 2013 25 Ağustos 2014
56   Orgeneral Salih Zeki Çolak 25 Ağustos 2014 10 Ağustos 2015
57   Orgeneral Ümit Dündar 10 Ağustos 2015 28 Temmuz 2016
58   Orgeneral Musa Avsever 28 Temmuz 2016 13 Ağustos 2021
59   Korgeneral Kemal Yeni 24 Ağustos 2021 18 Ağustos 2022
60   Orgeneral Ali Sivri 18 Ağustos 2022 Görevde

Ayrıca bakınız

değiştir