Jandarma genel komutanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Türk Jandarma Genel Komutanları listesinin yer aldığı bu başlık Jandarma Genel Komutanlığı'na komutanlık yapmış komutanlar listesidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1839 yılında resmî olarak kurulmuş teşkilata ilk komutanlığı Rasim Bey yapmıştır.

Komutanlık forsu

Komutanlar listesiDüzenle

1917-1923 arasıDüzenle

Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1   Mirliva Rasim Bey 1917 1918
2   Miralay Refet Bele 17 Ekim 1918 16 Mayıs 1919
3   Miralay Bahattin Ertürk 1920 1920
4   Kaymakam Ali Galip 1921 1923

1923-günümüzDüzenle

Fotoğraf Komutan Görev başlangıcı Görev bitişi
1   Miralay Baha Hurşit Süel 29 Ekim 1923 6 Haziran 1924
2   Miralay Ahmet Zeki Soydemir 6 Haziran 1924 30 Temmuz 1930
3   Korgeneral Kazım Orbay 30 Temmuz 1930 24 Ağustos 1935
4   Korgeneral Naci Tınaz 3 Eylül 1935 12 Kasım 1939
5   Korgeneral Cemil Cahit Toydemir 12 Kasım 1939 13 Temmuz 1940
6   Korgeneral Ali Rıza Artunkal 27 Ekim 1940 11 Ekim 1941
7   Korgeneral Rüştü Akın 1 Ekim 1941 11 Ocak 1943
8   Korgeneral Rıfat Mataracı 26 Şubat 1943 3 Mayıs 1945
9   Korgeneral Nazmi Gönenli 9 Mayıs 1945 18 Ekim 1947
10   Korgeneral Şükrü Kanatlı 23 Ekim 1947 28 Mart 1949
11   Korgeneral Nuri Berköz 28 Mart 1949 28 Haziran 1950
12   Orgeneral Kemal Yaşınkılıç 3 Temmuz 1950 24 Mayıs 1954
13   Orgeneral Tahsin Çelebican 27 Mayıs 1954 27 Mayıs 1960
14   Tümgeneral Nezihi Fırat 28 Mayıs 1960 16 Haziran 1960
15   Korgeneral Hayati Ataker 16 Haziran 1960 4 Ağustos 1960
16   Korgeneral Muhittin Önür 7 Eylül 1960 14 Ocak 1961
17   Tuğgeneral Abdurrahman Doruk 16 Ocak 1961 24 Şubat 1962
18   Tuğgeneral Fahri Ogan 25 Şubat 1962 25 Temmuz 1962
19   Korgeneral Fikret Esen 25 Temmuz 1962 12 Temmuz 1966
20   Orgeneral Haydar Sükan 12 Temmuz 1966 22 Ağustos 1968
21   Orgeneral Kemal Atalay 4 Eylül 1968 28 Ağustos 1969
22   Orgeneral Semih Sancar 29 Ağustos 1969 28 Ağustos 1970
23   Orgeneral Kemalettin Eken 2 Eylül 1970 28 Ağustos 1972
24   Orgeneral Orhan Yiğit 28 Ağustos 1972 30 Ağustos 1975
25   Orgeneral Nurettin Ersin 22 Ağustos 1975 5 Ocak 1976
26   Korgeneral Şahap Yardımoğlu 26 Şubat 1976 25 Ağustos 1978
27   Orgeneral Sedat Celasun 25 Ağustos 1978 6 Aralık 1983
28   Orgeneral Mehmet Buyruk 6 Aralık 1983 20 Ağustos 1985
29   Orgeneral Fikret Oktay 20 Ağustos 1985 30 Ağustos 1986
30   Orgeneral Adnan Doğu 15 Ağustos 1986 30 Ağustos 1988
31   Orgeneral Burhanettin Bigalı 23 Ağustos 1988 30 Ağustos 1990
32   Orgeneral Eşref Bitlis 20 Ağustos 1990 17 Şubat 1993
33   Orgeneral Aydın İlter 23 Şubat 1993 1 Eylül 1995
34   Orgeneral Teoman Koman 30 Ağustos 1995 29 Ağustos 1997
35   Orgeneral Fikret Özden Boztepe 29 Ağustos 1997 27 Ağustos 1998
36   Orgeneral Rasim Betir 27 Ağustos 1998 24 Ağustos 2000
37   Orgeneral Aytaç Yalman 24 Ağustos 2000 27 Ağustos 2002
38   Orgeneral Şener Eruygur 27 Ağustos 2002 26 Ağustos 2004
39   Orgeneral Fevzi Türkeri 26 Ağustos 2004 24 Ağustos 2006
40 Orgeneral Işık Koşaner 24 Ağustos 2006 26 Ağustos 2008
41   Orgeneral Avni Atila Işık 27 Ağustos 2008 11 Ağustos 2010
42   Orgeneral Necdet Özel 11 Ağustos 2010 29 Temmuz 2011
43   Orgeneral Bekir Kalyoncu 4 Ağustos 2011 22 Ağustos 2013
44   Orgeneral Servet Yörük 22 Ağustos 2013 22 Ağustos 2014
45   Orgeneral Abdullah Atay 22 Ağustos 2014 13 Ağustos 2015
46   Orgeneral Galip Mendi 13 Ağustos 2015 19 Temmuz 2016
47   Korgeneral İbrahim Yaşar (vekil) 19 Temmuz 2016 28 Temmuz 2016
48   Orgeneral Yaşar Güler 29 Temmuz 2016 21 Ağustos 2017
49   Orgeneral Arif Çetin 21 Ağustos 2017 Görevde

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle