Çerkesler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu liste Çerkes kökenli olan kayda değer bazı kişileri içermektedir.

PolitikacılarDüzenle

Bu madde Çerkesler ile ilgilidir.
Çerkesler (Adığeler)

Çerkes Kabileleri
Abzehler · Ademıylar · Barakaylar · Bjeduğlar · Besleneyler
Çemguylar · Hatukaylar · Janeler · Mahoşlar · Mamhığlar
Natuhaylar · Şapsığlar · Ubıhlar · Yecerukaylar · Kabardeyler

Dil ve lehçeleri
Çerkes dilleriAdigece (Abzah · Bjeduğ · Şapsığ) ·
Kabardeyce (Besleney lehçesi) · Ubıhça

Kimlik ve millî semboller
Adige Habze · Çerkesya · Hase
Çerkesçe Çerkes Bayrağı

Çerkes kültürü
Mutfak · Müzik · Mitoloji

Tarih
Çerkesya
Sindika
Adige Cumhuriyeti
Karaçay-Çerkesya
Kabardey-Balkarya
Rus-Çerkes Savaşı
Soykırım
Kanjal Muharebesi
Kbaade Muharebesi

Bazı Çerkesler
Çerkesler listesi

SadrazamlarDüzenle

Devlet BaşkanlarıDüzenle

KraliyetDüzenle

Mısır Memlûk SultanlarıDüzenle

AskerlerDüzenle

Kültürel FigürlerDüzenle

Film, Televizyon, SahneDüzenle

  1. Ali İhsan Varol - sunucu, yapımcı, oyuncu ve senarist[15]
  2. Bedri Ruhselman - Neo-spiritüalist, Psikiyatr
  3. Mervat Amin - Mısır'da oyuncu
  4. Damla Sönmez - (Babası Çerkes , Annesi Abhaz) Çukur dizisinde Efsun rolünü oynayan oyuncu
  5. Sadi Celil Cengiz - Türkiye'de İşler güçler dizisi oyuncusu.
  6. Mehmet Aslantuğ – Türkiye'de oyuncu
  7. Sultana - Şarkıcı - Söz Yazarı
  8. Najdat Anzour - Suriye'de televizyon ve film yönetmeni
  9. Ediz Hun – Türkiye'de oyuncu (Baba Çerkez - Anne Türk)[16]
  10. Türkân Şoray – Türkiye'de oyuncu (Baba Kabardey - Anne Türk)[17]
  11. Nazan Şoray - Türkiye'de oyuncu (Baba Kabardey - Anne Türk)
  12. Ufuk Özkan - Türkiye'de oyuncu[18]
  13. Sinan Albayrak – Türkiye'de oyuncu[19]
  14. Derya Arbaş – Çeyrek Çerkez(Ubıh-Abaza), çeyrek Tatar ve yarı Kızılderili oyuncu[20]
  15. Burcu Esmersoy – (Dedesi Mısırlı , Babaanne Çerkes , Anne Türk) Türkiye'de sunucu, yapımcı, Miss Turkey International 1997 unvanına sahip tescilli manken
  16. Cem Özer – Türkiye'de oyuncu
  17. Halit Kıvanç - Türk radyo ve televizyon ve eski maç sunucusu, gazeteci.
  18. Sevtap Parman – Türkiye'de oyuncu ve şarkıcı
  19. İpek Özkök – Türkiye'de oyuncu, manken
  20. Janset Paçal – Türkiye'de aktris[21]
  21. Meral Okay – Türkiye'de senarist, oyuncu
  22. Ömür Atay – Türkiye'de yönetmen
  23. Müşerref Tezcan – Türkiye'de oyuncu
  24. Nalan Altınörs – Türkiye'de oyuncu
  25. Suna Keskin – Türkiye'de oyuncu
  26. Cihan Ünal
  27. Atalay Demirci - Türkiye'de stand up sanatçısı [22]
  28. Kenan Ece - Türkiye'de oyuncu[23]
  29. Faruk Peker - Türk manken, senarist ve sinema sanatçısı
  30. Gupse Özay - Türkiye'de aktris[24]
  31. İrem Sak - Türkiye'de oyuncu[24]
  32. Atilla Saral - Türkiye'de oyuncu, manken
  33. Elçin Sangu - Türkiye'de oyuncu
  34. Neslihan Atagül- (Annesi Beyaz Rus, babası Çerkes kökenli) Türk Oyuncu

Mankenler ve Güzellik Yarışması KraliçeleriDüzenle

  1. Deniz Akkaya – Türkiye'de eski top model, aktris, sunucu[25]
  2. Keriman Halis Ece – 1932 Türkiye Güzeli, 1932 Kâinat Güzeli (ilk) manken, piyanist
  3. Asuman Krause – Yarı Çerkez yarı Alman eski top model, sunucu[23]
  4. Ece Gürsel – Yarı Çerkez, Türkiye'de top model[26]
  5. Zerrin Arbaş – Yarı Çerkez(Ubıh, Abaza), yarı Tatar Türkiye'de balerin, 1965 Türkiye Güzeli (Miss Turkey)[20]
  6. Sinemis Candemir – (Kabartay) Best Model of Turkey unvanına sahip profesyonel manken[19]

Sanat İnsanlarıDüzenle

RessamlarDüzenle

MüzisyenlerDüzenle

YazarlarDüzenle

SporcularDüzenle

  • Nurettin Zafer - Dünya Olimpiyat Şampiyonu Güreşçi
  • Adil Candemir - Olimpiyatlar'da Türkiye adına yarışan gümüş madalya sahibi güreşçi
  • Mehmet Okur - Özellikle Türkiye ve ABD'de NBA'de oynayan basketbolcu (Anne Çerkez - Baba Boşnak)
  • Mahmut Atalay – Güreşçi, 1968 Olimpiyatları'nda altın madalya sahibi, Türkiye adına dünya şampiyonu
  • Hamit Kaplan – Güreşçi, 1956 Olimpiyatları'nda altın madalya sahibi, Türkiye adına dünya şampiyonu
  • Erdal Keser – Eski futbolcu ve teknikdirektör
  • Bibras Natho – İsrail millî futbol takımının eski kaptanı
  • Fakhraldien Gor – Avukat, olimpiyat sporcusu, uzun atlama dalında Arab ülkeleri ve Batı Asya şampiyonu, Ürdün Olimpiyat Komitesi üyesi
  • Yaşar Doğu – (Babası Ubıh Annesi Türk) Milli Güreşçi, Türkiye adına dünya ve olimpiyat şampiyonu
  • Can Bartu - Türk futbolcu
  • Umut Nayir - Türk futbolcu

İş insanlarıDüzenle

  • Erol Olçok - Siyasal iletişim danışmanı, Recep Tayyip Erdoğan'ın eski iletişim danışmanı

Osmanlı yöneticileriDüzenle

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Mahmud Sami el-Barudî". 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Ismael Babouk". 29 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Riyaz Paşa". 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Riyad Pasha". 19 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Said el-Müfti". 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Çerkes asıllı Türkler". 18 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2020. 
  8. ^ Circassian Diaspor: Israeli Circassians, Turkish People of Circassian Descent, Mehmed VI, Nāzim Hikmet, Hadise, Mehmet Oz, Kāzim Karabekir. Books LLC. ISBN 9781233081905. 
  9. ^ "Hacı Karandıqo Berzeg". 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Giranduko Berzeg". Muammer Dursun Erer. 2013. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Взгляд на османские и кавказские дела". 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2020. 
  13. ^ "Hacı Kızbeç". 
  14. ^ "Казаноко Джабаги - Большая Советская энциклопедия - Словари и Энциклопедии". www.endic.ru. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2017. 
  15. ^ "Ali İhsan Varol". 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "Ediz Hun'dan Kürt sorununa çözüm önerisi!". medyafaresi.com. 18 Ekim 2011. 15 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2012. 
  17. ^ "Ben bir Kabartay Çerkezi'yim". Sabah. 16 Ekim 2006. 11 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  18. ^ "Ufuk Özkan: Cevahir'i bekledim". Bugün. 17 Ekim 2010. 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2013. 
  19. ^ a b "Çerkez ünlülerin anadil yorumu". Sabah. 12 Nisan 2011. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  20. ^ a b c "Avni'nin Atları..." Cumhuriyet. 3 Temmuz 2005. 21 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  21. ^ "Çerkez kızı Janset". Radikal. 15 Haziran 2002. 16 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  22. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 
  23. ^ a b "Canlıda aşk kıvılcımları!". Vatan. 22 Eylül 2010. 14 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  24. ^ a b "Yalan Dünya'nın Çerkez güzelleri". Hürriyet. 18 Şubat 2012. 17 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  25. ^ "'Çerkez olmakla övünüyorum'". Posta. 28 Ocak 2012. 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  26. ^ ""Ya Çerkez dayılarım çekip beni vursaydı"". Gazete Habertürk. 17 Ekim 2009. 16 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2012. 
  27. ^ "Nâzım Hikmet". 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  28. ^ Vera Tulyakova Hikmet, Nâzımʾla söyleşi 9 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Cem Yayınevi, 1989, p. 257.
  29. ^ Hikmet Akgül, Nâzım Hikmet: siyasi biyografi 17 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Çiviyazilari, 2002, p. 50.
  30. ^ "Vera tulyakova hikmet nazım la son söyleşimiz". www.issuu.com. Hüseyin Şenol. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2015.