Ana menüyü aç

Ediz Hun (d. 20 Kasım 1940, İstanbul), Türk oyuncu ve eski milletvekili.

Ediz Hun
Ediz Hun.JPG
Ediz Hun bir imza gününde (21 Aralık 2014, İstanbul)
Doğum 20 Kasım 1940 (1940-11-20) (78 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Meslek Oyuncu, Siyasetçi, Öğretim görevlisi
Etkin yıllar 1963-günümüz
Evlilik(ler) Berna Hun (1973-günümüz)
Çocuk(lar) Bengü Hun (d. 1974)
Burak Hun (d. 1981)
Resmî site http://www.edizhun.com.tr

İçindekiler

Yaşam öyküsüDüzenle

Babası Çerkes kökenli olan[1] Ediz Hun İstanbul'da dünyaya gelmiştir.

EğitimDüzenle

Avusturya Lisesi'ni bitirdikten sonra Norveç'e giderek Oslo ve Trondheim Üniversitesi'nde biyoloji ve çevre bilimleri fakültesinden mezun oldu.

SinemaDüzenle

1963 yılında Ses dergisinin açtığı yarışmayla başladı ve Genç Kızlar adlı filmle sinemaya girdi. 1970'li yılların ortalarından itibaren başlayan erotik filmler furyasında yer almayarak sinemayı bıraktı.

SiyasetDüzenle

1991-1993 yılları arasında Çevre Bakanlığı Müşaviri ve İstanbul Çevre İl Müdürlüğü, 1999-2002 yılları arasında ANAP milletvekilliği yapmıştır. Marmara Üniversitesi'nden sonra Okan Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. 18 Nisan 1999 Genel Seçimlerinde Anavatan Partisi'nden İstanbul milletvekili olarak seçildi.

Özel yaşamıDüzenle

1973 yılında Berna Hun ile evlenen Ediz Hun'un bu evlilikten Bengü (d. 1974) ve Burak (d. 1981) adlarında iki çocuğu oldu.[2]

FilmografiDüzenle

  • Hayat Yolunda, 2014-2015
  • Anadolu Kartalları, 2011
  • Asla Unutma, 2005
  • Azize, 2005
  • Paydos, 2004
  • Yadigar, 2004
  • Şöhret Sandalı, 2001
  • Unutmadım, 1997
  • İlk Aşk, 1997
  • Gökkuşağı, 1995
  • Acımak, 1985
  • Aman Karım Duymasın, 1976
  • Garip Kuş, 1974
  • Yüz Liraya Evlenilmez, 1974
  • Gariban, 1974
  • Ağlıyorum, 1973
  • Aşkımla Oynama, 1973
  • Şüphe, 1973
  • Güllü Geliyor Güllü, 1973
  • Karateci Kız, 1973
  • Soyguncular, 1973
  • Gülüzar, 1972
  • Zehra, 1972
  • Çile, 1972
  • Tanrı Misafiri, 1972
  • Sezercik Aslan Parçası, 1972
  • Asi Kalpler, 1972
  • Ayrılık, 1972
  • Yumurcağın Tatlı Rüyaları, 1971
  • Yarın Ağlayacağım, 1971
  • Ayşecik Bahar Çiçeği, 1971
  • Hayatım Senindir, 1971
  • Güllü, 1971
  • Mavi Eşarp, 1971
  • Gönül Hırsızı, 1971
  • Bütün Anneler Melektir, 1971
  • Seni Sevmek Kaderim, 1971
  • Fadime Cambazhane Gülü, 1971
  • Yağmur, 1971
  • Bir Genç Kızın Romanı, 1971
  • Tatlı Meleğim, 1970
  • Kezban Roma'da, 1970
  • Ankara Ekspresi, 1970
  • Kalbimin Efendisi, 1970
  • Kader Bağlayınca, 1970
  • Yaban Gülü, 1970
  • Söz Müdafanın, 1970
  • Yuvasız Kuşlar, 1970
  • Ateşli Çingene, 1969
  • Sonbahar Rüzgarları, 1969
  • Uykusuz Geceler, 1969
  • Yaralı Kalp, 1969
  • Gülnaz Sultan, 1969
  • Kahraman Delikanlı, 1969
  • Kanlı Aşk, 1969
  • Öldüren Aşk, 1969
  • Ölmüş Bir Kadının Mektupları, 1969
  • Son Mektup, 1969
  • Sen Bir Meleksin, 1969
  • Ömrümün Tek Gecesi, 1968
  • Hicran Gecesi, 1968
  • Aşkım Günahımdır, 1968
  • Gönüllü Kahramanlar,1968
  • Sabah Yıldızı, 1968
  • Ana Hakkı Ödenmez, 1968
  • Kadın Asla Unutmaz, 1968
  • Gözyaşlarım, 1968
  • Yuvana Dön Baba, 1968
  • Gül ve Şeker, 1968
  • Samanyolu, 1967
  • Ayrılsak da Beraberiz, 1967
  • Kelepçeli Melek, 1967
  • Sinekli Bakkal, 1967
  • Bir Soförun Gizli Defteri, 1967
  • Yaprak Dökümü, 1967
  • Kaderim Ağlamak Mı, 1967
  • Nemli Dudaklar, 1967
  • Sevda, 1967
  • İlk Aşkım, 1967
  • Yarın Çok Geç Olacak, 1967
  • Sözde Kızlar, 1967
  • Ömrümce Ağladım, 1967
  • Beş Fındıkçı Gelin, 1966
  • Çamaşırcı Güzeli, 1966
  • Eli Maşalı, 1966
  • Erkek Severse, 1966
  • Affet Sevgilim, 1966
  • Allahaısmarladık, 1966
  • Severek Döğüşenler, 1966
  • İhtiras Kurbanları, 1966
  • Bar Kızı, 1966
  • Kucaktan Kucağa, 1966
  • Altın Küpeler, 1966
  • Elveda Sevgilim, 1965
  • Sevgili Öğretmenim, 1965
  • Son Kuşlar, 1965
  • Üç Kardeşe Bir Gelin, 1965
  • Vahşi Gelin, 1965
  • Seven Kadın Unutmaz, 1965
  • Bir Gönül Oyunu, 1965
  • Tehlikeli Adımlar, 1965
  • Hıçkırık, 1965
  • Beş Şeker Kız, 1964
  • Gençlik Rüzgarı, 1964
  • Öksüz Kız, 1964
  • Bir İçim Su, 1964
  • Ahtapotun Kolları, 1964
  • Affetmeyen Kadın, 1964
  • Gecelerin Kadını, 1964
  • Mualla, 1964
  • Genç Kızlar, 1963

ÖdülleriDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Ediz Hun'dan Kürt sorununa çözüm önerisi!". medyafaresi.com. 18 Ekim 2011. 15 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2012. 
  2. ^ "Ediz Hun'dan mutlu evliliğin formülü". Bugün. 26 Ağustos 2010. Erişim tarihi: 13 Kasım 2012. 

Dış bağlantılarDüzenle