Türkiye'deki tabiat parkları listesi

Vikimedya liste maddesi
Türkiye'deki korumalı bölgeler
Tür Bölge Alan (ha)
Millî parklar 48 884.566
Tabiat parkları 262 106.775
Tabiat koruma alanları 31 46.787
Yaban koruma alanları 85 1.162.788
Tabiat anıtları 113 9.239
Sulak alanlar 95 1.068.697
Toplam 604 2.047.324

Türkiye'deki tabiat parkları listesi, Türkiye'deki tabiat parklarının derlendiği listedir. Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre kayıtlarına göre Ekim 2021 itibarıyla Türkiye'de 260 adet tabiat parkı mevcuttur.[1] 11 Haziran 1984'te tabiat parkı ilan edilen Çatak Tabiat Parkı, Türkiye'nin ilk tabiat parkıdır. Sınırları içerisinde yirmi altı farklı tabiat parkı bulunduran İstanbul bu bakımdan en zengin il olup yüzölçümü 19.624,27 hektar (196,2427 km2) olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye'nin en geniş tabiat parkıdır. Sonuncusu 28 Ekim 2021'de tabiat parkı ilan edilen Huzurlu Tabiat Parkı'dır.

Tabiat parklarıDüzenle

Tabiat parkı Bulunduğu il(ler) İlan tarihi Yüzölçümü Kaynak Görsel
26 Ağustos Tabiat Parkı Afyonkarahisar 3 Nisan 2008 66,9 hektar (0,669 km2) [1][2][3]
Ağaçbaşı Tabiat Parkı Giresun 10 Şubat 2010 89,32 hektar (0,8932 km2) [1] Mevcut değil
Ahatlar Tabiat Parkı Bartın 11 Temmuz 2011 9,35 hektar (0,0935 km2) [1] Mevcut değil
Akdağ Tabiat Parkı Afyonkarahisar 29 Haziran 2000 14.692,33 hektar (146,9233 km2) [1][4][5][6][7]
Akgöl Tabiat Parkı Sinop 28 Mayıs 2018 40,01 hektar (0,4001 km2) [1]
Aksu Tabiat Parkı Çorum 10 Ağustos 2021 68,06 hektar (0,6806 km2) [1] Mevcut değil
Akyokuş Tabiat Parkı Konya 11 Temmuz 2011 21,62 hektar (0,2162 km2) [1]
Allaben-Yamaçtepe Tabiat Parkı Gaziantep 22 Nisan 2016 282 hektar (2,82 km2) [1] Mevcut değil
Altıparmak Tabiat Parkı Artvin 11 Temmuz 2013 2.110,92 hektar (21,1092 km2) [1]
Aluçdağı Tabiat Parkı Ankara 11 Temmuz 2011 97 hektar (0,97 km2) [1] Mevcut değil
Amazon Tabiat Parkı Samsun 21 Eylül 2015 562,65 hektar (5,6265 km2) [1] Mevcut değil
Artabel Gölleri Tabiat Parkı Gümüşhane 22 Aralık 1998 5.819,86 hektar (58,1986 km2) [1]
Aşıkpaşa Tabiat Parkı Kırşehir 8 Ocak 2010 127,59 hektar (1,2759 km2) [1]
Avcıkoru Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 649,37 hektar (6,4937 km2) [1] Mevcut değil
Ayazmapınarı Tabiat Parkı Çanakkale 11 Temmuz 2011 5,85 hektar (0,0585 km2) [1]
Aydınpınar Şelaleleri Tabiat Parkı Düzce 25 Ağustos 2014 100 hektar (1,0 km2) [1]
Ayıkayası Tabiat Parkı Bolu 29 Ağustos 2014 248 hektar (2,48 km2) [1] Mevcut değil
Aymaç Tabiat Parkı Giresun 22 Eylül 2017 40,3 hektar (0,403 km2) [1] Mevcut değil
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Balıkesir 21 Nisan 1995 19.624,27 hektar (196,2427 km2) [1]
Ayvat Bendi Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 51,05 hektar (0,5105 km2) [1]
Bafa Gölü Tabiat Parkı Aydın 8 Temmuz 1994 11.842,07 hektar (118,4207 km2) [1]
Baklabostan Tabiat Parkı Karabük 18 Eylül 2017 37,4 hektar (0,374 km2) [1] Mevcut değil
Balamba Tabiat Parkı Bartın 11 Temmuz 2011 13,11 hektar (0,1311 km2) [1] Mevcut değil
Balıklı-Güneşli Şelaleleri Tabiat Parkı Artvin 1 Haziran 2017 173 hektar (1,73 km2) [1] Mevcut değil
Ballıca Mağarası Tabiat Parkı Tokat 23 Şubat 2007 482,92 hektar (4,8292 km2) [1]
Ballıkayalar Tabiat Parkı Kocaeli 6 Eylül 1995 1.602,97 hektar (16,0297 km2) [1]
Başpınar Tabiat Parkı Isparta 11 Temmuz 2011 39,5 hektar (0,395 km2) [1] Mevcut değil
Bayraktepe Tabiat Parkı Samsun 15 Ekim 2015 132 hektar (1,32 km2) [1] Mevcut değil
Belemedik Tabiat Parkı Adana 2 Aralık 2014 4.349 hektar (43,49 km2) [1]
Belen Geçidi Tabiat Parkı Hatay 9 Nisan 2014 45 hektar (0,45 km2) [1]
Bentler Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 16,3 hektar (0,163 km2) [1]
Beşikdağ Tabiat Parkı Trabzon 30 Mayıs 2016 20,9 hektar (0,209 km2) [1] Mevcut değil
Beşkayalar Tabiat Parkı Kocaeli 27 Şubat 1998 1.099,83 hektar (10,9983 km2) [1]
Beşpınarlar Tabiat Parkı Bolu 11 Temmuz 2011 26,89 hektar (0,2689 km2) [1] Mevcut değil
Beydağı Tabiat Parkı Malatya 29 Ağustos 2014 73,4 hektar (0,734 km2) [1] Mevcut değil
Bolu Gölcük Tabiat Parkı Bolu 11 Temmuz 2011 150 hektar (1,5 km2) [1]
Boraboy Tabiat Parkı Amasya 3 Eylül 2013 259,6 hektar (2,596 km2) [1]
Borçka Karagöl Tabiat Parkı Artvin 14 Ağustos 2002 368,2 hektar (3,682 km2) [1][8]
Burç Tabiat Parkı Gaziantep 5 Mayıs 2012 192,46 hektar (1,9246 km2) [1] Mevcut değil
Buzluk Tabiat Parkı Sinop 23 Ağustos 2020 51,6 hektar (0,516 km2) [1] Mevcut değil
Büyükada Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 2,67 hektar (0,0267 km2) [1]
Canköy Tabiat Parkı Sivas 29 Mayıs 2018 32,2 hektar (0,322 km2) [1] Mevcut değil
Cehennem Deresi Kanyonu Tabiat Parkı Artvin 1 Mayıs 2018 31,8 hektar (0,318 km2) [1] Mevcut değil
Cemal Tural Tabiat Parkı Ardahan 11 Temmuz 2011 51 hektar (0,51 km2) [1]
Çağlayan Tabiat Parkı Aydın 12 Mart 2014 38 hektar (0,38 km2) [1] Mevcut değil
Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı Gümüşhane 2 Aralık 2014 17,29 hektar (0,1729 km2) [1] Mevcut değil
Çalcamili Tabiat Parkı Trabzon 11 Temmuz 2011 8,8 hektar (0,088 km2) [1] Mevcut değil
Çamburnu Tabiat Parkı Trabzon 11 Temmuz 2011 5,25 hektar (0,0525 km2) [1] Mevcut değil
Çamkoru Tabiat Parkı Ankara 9 Nisan 2008 220,6 hektar (2,206 km2) [1][9]
Çamlıca Tabiat Parkı Kütahya 11 Temmuz 2011 34,61 hektar (0,3461 km2) [1] Mevcut değil
Çamlık Tabiat Parkı Karabük 11 Temmuz 2011 14,64 hektar (0,1464 km2) [1] Mevcut değil
Çamlıkoy Tabiat Parkı Tekirdağ 21 Ekim 2021 50,17 hektar (0,5017 km2) [1] Mevcut değil
Çatak Tabiat Parkı Çorum 11 Haziran 1984 379,16 hektar (3,7916 km2) [1] Mevcut değil
Çatak Kanyonu Tabiat Parkı Sinop 7 Ağustos 2017 420 hektar (4,2 km2) [1] Mevcut değil
Çavdarhisar Barajı Tabiat Parkı Kütahya 25 Mart 2021 12,05 hektar (0,1205 km2) [1] Mevcut değil
Çınarsuyu Tabiat Parkı Ordu 11 Temmuz 2011 6,68 hektar (0,0668 km2) [1] Mevcut değil
Çiçekli Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011 21,1 hektar (0,211 km2) [1]
Çiftmazı Tabiat Parkı Osmaniye 11 Temmuz 2011 22,67 hektar (0,2267 km2) [1]
Çilingoz Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 19,5 hektar (0,195 km2) [1]
Çubucak Tabiat Parkı Muğla 11 Temmuz 2011 20,53 hektar (0,2053 km2) [1]
Dağılcak Tabiat Parkı Adana 11 Temmuz 2011 23,3 hektar (0,233 km2) [1]
Danaağzı Tabiat Parkı Zonguldak 9 Nisan 2014 56 hektar (0,56 km2) [1] Mevcut değil
Danamandıra Tabiat Parkı İstanbul 16 Aralık 2015 381 hektar (3,81 km2) [1]
Danişment Tabiat Parkı Edirne 11 Temmuz 2011 13,19 hektar (0,1319 km2) [1] Mevcut değil
Darıdere Tabiat Parkı Balıkesir 11 Temmuz 2011 10,44 hektar (0,1044 km2) [1]
Değirmenboğazı Tabiat Parkı Balıkesir 11 Temmuz 2011 24,89 hektar (0,2489 km2) [1]
Değirmenburnu Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 13,44 hektar (0,1344 km2) [1] Mevcut değil
Delmece Yaylası Tabiat Parkı Yalova 11 Temmuz 2011 19,76 hektar (0,1976 km2) [1]
Derebağ Şelalesi Tabiat Parkı Kayseri 11 Temmuz 2011 17,37 hektar (0,1737 km2) [1]
Dikilitaş Tabiat Parkı Mersin 11 Temmuz 2011 33,33 hektar (0,3333 km2) [1] Mevcut değil
Dilburnu Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 6,87 hektar (0,0687 km2) [1] Mevcut değil
Dinar Pınarlı Tabiat Parkı Afyonkarahisar 14 Mart 2020 239 hektar (2,39 km2) [1] Mevcut değil
Dipsizgöl Tabiat Parkı Kastamonu 28 Nisan 2021 97,03 hektar (0,9703 km2) [1]
Dumanlı Tabiat Parkı Erzincan 3 Ağustos 2017 681,02 hektar (6,8102 km2) [1] Mevcut değil
Durasan Şah Tabiat Parkı Ankara 1 Mayıs 2018 145,8 hektar (1,458 km2) [1] Mevcut değil
Dülükbaba Tabiat Parkı Gaziantep 11 Temmuz 2011 306 hektar (3,06 km2) [1]
Efendioğlu Hanyanı Tabiat Parkı Giresun 21 Mayıs 2020 90,6 hektar (0,906 km2) [1] Mevcut değil
Efeoğlu Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011 22,65 hektar (0,2265 km2) [1] Mevcut değil
Eğriova Tabiat Parkı Ankara 11 Temmuz 2011 30 hektar (0,30 km2) [1] Mevcut değil
Ekmeksiz Plajı Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011 10,15 hektar (0,1015 km2) [1] Mevcut değil
Elmasburnu Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 13,46 hektar (0,1346 km2) [1] Mevcut değil
Enne Barajı Tabiat Parkı Kütahya 11 Temmuz 2011 47,23 hektar (0,4723 km2) [1] Mevcut değil
Erikli Tabiat Parkı Bilecik 11 Haziran 2018 67,4 hektar (0,674 km2) [1] Mevcut değil
Eriklitepe Tabiat Parkı Kocaeli 11 Temmuz 2011 63,3 hektar (0,633 km2) [1]
Erkmen Tabiat Parkı Afyonkarahisar 28 Mayıs 2018 51,67 hektar (0,5167 km2) [1] Mevcut değil
Ersizlerdere Tabiat Parkı Kastamonu 10 Eylül 2020 217 hektar (2,17 km2) [1] Mevcut değil
Falih Rıfkı Atay Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 18,68 hektar (0,1868 km2) [1]
Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 27,7 hektar (0,277 km2) [1] Mevcut değil
Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 113,21 hektar (1,1321 km2) [1]
Frig Vadisi Tabiat Parkı Afyonkarahisar 1 Haziran 2017 55 hektar (0,55 km2) [1] Mevcut değil
Gap Şelalesi Tabiat Parkı Mardin 17 Kasım 2017 52 hektar (0,52 km2) [1] Mevcut değil
Gaziantep Millî Mücadele Tabiat Parkı Gaziantep 7 Haziran 2018 29,6 hektar (0,296 km2) [1] Mevcut değil
Gazilerdağı Tabiat Parkı Kocaeli 25 Temmuz 2013 103,83 hektar (1,0383 km2) [1] Mevcut değil
Geyiklibel Kanyonu Tabiat Parkı Düzce 11 Şubat 2016 266,6 hektar (2,666 km2) [1] Mevcut değil
Gilindere Mağarası Tabiat Parkı Mersin 1 Haziran 2021 156,59 hektar (1,5659 km2) [1]
Göğem-Zafer Tabiat Parkı Uşak 16 Mayıs 2018 150 hektar (1,5 km2) [1] Mevcut değil
Gökçetepe Tabiat Parkı Edirne 1 Ekim 2021 108,8 hektar (1,088 km2) [1]
Göksu Tabiat Parkı Bolu 11 Temmuz 2011 24,25 hektar (0,2425 km2) [1]
Göktürk Göleti Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 56,9 hektar (0,569 km2) [1]
Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı Adıyaman 12 Mayıs 2008 2.079,79 hektar (20,7979 km2) [1]
Gölcük Tabiat Parkı Isparta 5 Temmuz 1991 5.888,05 hektar (58,8805 km2) [1]
Göldağı Tabiat Parkı Zonguldak 11 Temmuz 2011 13,9 hektar (0,139 km2) [1] Mevcut değil
Gölpınar Tabiat Parkı Şanlıurfa 11 Temmuz 2011 204,75 hektar (2,0475 km2) [1] Mevcut değil
Görnek Tabiat Parkı Trabzon 11 Temmuz 2011 5,1 hektar (0,051 km2) [1] Mevcut değil
Göztepe Tabiat Parkı İstanbul 3 Ekim 2013 59,03 hektar (0,5903 km2) [1] Mevcut değil
Gümüldür Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011 7,37 hektar (0,0737 km2) [1] Mevcut değil
Gümüşkum Tabiat Parkı Mersin 18 Ağustos 2015 22,99 hektar (0,2299 km2) [1]
Günpınar Şelalesi Tabiat Parkı Malatya 26 Haziran 2018 135,2 hektar (1,352 km2) [1] Mevcut değil
Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı Bartın 11 Temmuz 2013 49,93 hektar (0,4993 km2) [1] Mevcut değil
Gürleyen Kanyon Tabiat Parkı Konya 20 Nisan 2021 476 hektar (4,76 km2) [1] Mevcut değil
Güver Kanyonu Tabiat Parkı Antalya 6 Nisan 2020 263 hektar (2,63 km2) [1][10][11]
Güvercinlik Tabiat Parkı Muğla 11 Temmuz 2011 17,8 hektar (0,178 km2) [1]
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı Düzce 11 Temmuz 2011 22,76 hektar (0,2276 km2) [1]
Hacet Deresi Tabiat Parkı İstanbul 7 Ağustos 2012 16,02 hektar (0,1602 km2) [1]
Hamsilos Tabiat Parkı Sinop 24 Ağustos 2007 67,9 hektar (0,679 km2) [1]
Handüzü Tabiat Parkı Rize 2 Aralık 2014 445 hektar (4,45 km2) [1] Mevcut değil
Harmankaya Tabiat Parkı Yalova 11 Temmuz 2011 4 hektar (0,040 km2) [1]
Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı Bilecik 26 Aralık 2012 397,59 hektar (3,9759 km2) [1]
Harmankaya Şelalesi Tabiat Parkı Zonguldak 1 Ekim 2021 158 hektar (1,58 km2) [1] Mevcut değil
Harşit Tabiat Parkı Giresun 12 Mart 2019 51 hektar (0,51 km2) [1] Mevcut değil
Hazar Gölü Tabiat Parkı Elazığ 11 Temmuz 2011 22,5 hektar (0,225 km2) [1]
Hazım Dağlı Tabiat Parkı Çankırı 3 Ağustos 2009 126,36 hektar (1,2636 km2) [1] Mevcut değil
Hemşin Şelaleleri Tabiat Parkı Rize 25 Ağustos 2014 50 hektar (0,50 km2) [1] Mevcut değil
Hızırilyas Tabiat Parkı Giresun 26 Ekim 2020 32 hektar (0,32 km2) [1] Mevcut değil
Hisar Çamlığı Tabiat Parkı Kilis 11 Temmuz 2011 64 hektar (0,64 km2) [1] Mevcut değil
Huzurlu Tabiat Parkı Gaziantep 28 Ekim 2021 150 hektar (1,5 km2) [1] Mevcut değil
Irmak Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 10,39 hektar (0,1039 km2) [1]
Isırlık Tabiat Parkı Rize 2 Nisan 2015 12 hektar (0,12 km2) [1] Mevcut değil
İl Ormanı Tabiat Parkı Sakarya 11 Temmuz 2011 102,91 hektar (1,0291 km2) [1]
İnaltı Mağarası Tabiat Parkı Sinop 3 Ağustos 2020 23 hektar (0,23 km2) [1] Mevcut değil
İnbükü Tabiat Parkı Muğla 11 Temmuz 2011 286 hektar (2,86 km2) [1] Mevcut değil
İncekum Tabiat Parkı Antalya 8 Aralık 2006 26,45 hektar (0,2645 km2) [1][12]
İncekum (Aydıncık) Tabiat Parkı Mersin 11 Temmuz 2011 23,71 hektar (0,2371 km2) [1]
İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı Zonguldak 11 Temmuz 2011 5,54 hektar (0,0554 km2) [13] Mevcut değil
Kadınçayırı Tabiat Parkı Çankırı 5 Eylül 2012 422,05 hektar (4,2205 km2) [1]
Kadıpınarı Tabiat Parkı Yozgat 11 Temmuz 2011 10,33 hektar (0,1033 km2) [1] Mevcut değil
Kadıralak Tabiat Parkı Trabzon 25 Eylül 2017 363,8 hektar (3,638 km2) [1]
Kapıçam Tabiat Parkı Kahramanmaraş 26 Eylül 2008 179,03 hektar (1,7903 km2) [1]
Karaahmetli Tabiat Parkı Kırıkkale 29 Haziran 2009 107,53 hektar (1,0753 km2) [1] Mevcut değil
Karaekşi Tabiat Parkı Mersin 11 Temmuz 2011 8,48 hektar (0,0848 km2) [1]
Karagöl Tabiat Parkı Ankara 11 Temmuz 2011 10,79 hektar (0,1079 km2) [1]
Karagöl Tabiat Parkı Bolu 11 Temmuz 2011 35,03 hektar (0,3503 km2) [1] Mevcut değil
Karagöl Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011 18,9 hektar (0,189 km2) [1]
Karamanastır Şelalesi Tabiat Parkı Mersin 1 Haziran 2021 98,8 hektar (0,988 km2) [1] Mevcut değil
Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı Burdur, Muğla 4 Mayıs 2018 177,5 hektar (1,775 km2) [1] Mevcut değil
Karataş Tabiat Parkı Adana 11 Temmuz 2011 29,87 hektar (0,2987 km2) [1] Mevcut değil
Kargalı Gölcük Tabiat Parkı Bolu 17 Nisan 2014 157 hektar (1,57 km2) [1] Mevcut değil
Karşıyaka Tabiat Parkı Gümüşhane 2 Nisan 2015 84 hektar (0,84 km2) [1] Mevcut değil
Karşıyaka Tabiat Parkı Sivas 11 Temmuz 2011 17,99 hektar (0,1799 km2) [1] Mevcut değil
Kartaltepe Tabiat Parkı Ankara 11 Temmuz 2011 93,04 hektar (0,9304 km2) [1] Mevcut değil
Kartaltepe Tabiat Parkı Tekirdağ 6 Şubat 2014 254 hektar (2,54 km2) [1]
Katrancı Koyu Tabiat Parkı Muğla 11 Temmuz 2011 20,87 hektar (0,2087 km2) [1] Mevcut değil
Kavaklımeşe Korusu Tabiat Parkı Kırklareli 11 Temmuz 2011 35,55 hektar (0,3555 km2) [1]
Kayabaşı Tabiat Parkı Trabzon 11 Temmuz 2011 134,1 hektar (1,341 km2) [1] Mevcut değil
Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı Ankara 1 Nisan 2016 177 hektar (1,77 km2) [1] Mevcut değil
Kenbağ Tabiat Parkı Çankırı 11 Temmuz 2011 36 hektar (0,36 km2) [1] Mevcut değil
Kınık Şelalesi Tabiat Parkı Bilecik 4 Haziran 2018 111,1 hektar (1,111 km2) [1] Mevcut değil
Kirazlıbent Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 19,14 hektar (0,1914 km2) [1]
Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı Konya 7 Ağustos 1998 330,79 hektar (3,3079 km2) [1]
Koçkayası Tabiat Parkı Giresun 11 Temmuz 2011 354,22 hektar (3,5422 km2) [1]
Kovanlık Tabiat Parkı Muğla 11 Temmuz 2011 4,2 hektar (0,042 km2) [1] Mevcut değil
Kömürcübent Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 2,93 hektar (0,0293 km2) [1]
Köroğlu Tabiat Parkı Giresun 31 Temmuz 2017 6,6 hektar (0,066 km2) [1] Mevcut değil
Köse Tabiat Parkı Gümüşhane 1 Nisan 2016 30 hektar (0,30 km2) [1] Mevcut değil
Kuğulu Tabiat Parkı Konya 24 Mayıs 2018 484,5 hektar (4,845 km2) [1] Mevcut değil
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı Antalya 21 Mayıs 1991 596,54 hektar (5,9654 km2) [1][14]
Kurugöl Tabiat Parkı Düzce 11 Temmuz 2011 21,97 hektar (0,2197 km2) [1] Mevcut değil
Kuyuluk Tabiat Parkı Mersin 11 Temmuz 2011 19,82 hektar (0,1982 km2) [1]
Kuzalan Tabiat Parkı Giresun 9 Mayıs 2013 500,8 hektar (5,008 km2) [1]
Kuzuluk Tabiat Parkı Sakarya 11 Temmuz 2011 11,85 hektar (0,1185 km2) [1]
Kuzuyayla Tabiat Parkı Kocaeli 11 Temmuz 2011 109,78 hektar (1,0978 km2) [1]
Küçük Kargı Tabiat Parkı Muğla 11 Temmuz 2011 15,28 hektar (0,1528 km2) [1] Mevcut değil
Küçükelmalı Tabiat Parkı Bilecik 11 Temmuz 2011 61,8 hektar (0,618 km2) [1]
Limni Gölü Tabiat Parkı Gümüşhane 11 Temmuz 2011 71,54 hektar (0,7154 km2) [1]
Malabadi Tabiat Parkı Batman 11 Temmuz 2011 96 hektar (0,96 km2) [1]
Marmaracık Koyu Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 27,3 hektar (0,273 km2) [1] Mevcut değil
Mavikent Tabiat Parkı Antalya 30 Haziran 2009 42,52 hektar (0,4252 km2) [1][15]
Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 23,72 hektar (0,2372 km2) [1] Mevcut değil
Meryemana Tabiat Parkı İzmir 28 Nisan 2008 362,97 hektar (3,6297 km2) [1]
Mesir Tabiat Parkı Manisa 22 Nisan 2008 12,03 hektar (0,1203 km2) [1]
Mihrabat Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 20,07 hektar (0,2007 km2) [1]
Millî Egemenlik Tabiat Parkı Zonguldak 11 Temmuz 2011 48,91 hektar (0,4891 km2) [1] Mevcut değil
Musaözü Tabiat Parkı Eskişehir 11 Temmuz 2011 50,15 hektar (0,5015 km2) [1]
Neşetsuyu Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 67,31 hektar (0,6731 km2) [1]
Obruk Şelalesi Tabiat Parkı Adana 11 Mayıs 2018 257,1 hektar (2,571 km2) [1]
Oluközü Tabiat Parkı Yozgat 11 Temmuz 2011 31,24 hektar (0,3124 km2) [1] Mevcut değil
Ormanya (Uzuntarla) Tabiat Parkı Kocaeli 11 Temmuz 2011 189,84 hektar (1,8984 km2) [1]
Oymalık Tabiat Parkı Sivas 29 Mayıs 2018 157,2 hektar (1,572 km2) [1] Mevcut değil
Ölüdeniz-Kıdrak Tabiat Parkı Muğla 1 Haziran 2017 25 hektar (0,25 km2) [1]
Ömer Eşen Tabiat Parkı Muğla 11 Temmuz 2011 4,43 hektar (0,0443 km2) [1] Mevcut değil
Örenönü Tabiat Parkı Tunceli 11 Temmuz 2011 15,55 hektar (0,1555 km2) [1] Mevcut değil
Parkorman Tabiat Parkı İstanbul 3 Haziran 2008 148,74 hektar (1,4874 km2) [1] Mevcut değil
Paşaca Tabiat Parkı Giresun 15 Eylül 2020 199 hektar (1,99 km2) [1] Mevcut değil
Peygamberler Tabiat Parkı Diyarbakır 16 Haziran 2017 134 hektar (1,34 km2) [1]
Polonezköy Tabiat Parkı İstanbul 15 Temmuz 1994 2.931,32 hektar (29,3132 km2) [1]
Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı Sakarya 11 Temmuz 2011 231 hektar (2,31 km2) [1]
Pullu Tabiat Parkı Mersin 11 Temmuz 2011 10,13 hektar (0,1013 km2) [1] Mevcut değil
Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı Bursa 27 Şubat 2014 436 hektar (4,36 km2) [1]
Salda Gölü Tabiat Parkı Burdur 11 Temmuz 2011 57 hektar (0,57 km2) [1]
Sansarak Kanyonu Tabiat Parkı Bursa 20 Nisan 2021 98 hektar (0,98 km2) [1] Mevcut değil
Sarıgazel Tabiat Parkı Samsun 11 Temmuz 2011 143 hektar (1,43 km2) [1] Mevcut değil
Sarıkayalar Tabiat Parkı Mersin 31 Temmuz 2017 25 hektar (0,25 km2) [1] Mevcut değil
Sarımsaklı Tabiat Parkı Balıkesir 11 Temmuz 2011 1,59 hektar (0,0159 km2) [1]
Sazlıkbaşı Tabiat Parkı Muş 12 Mart 2019 40 hektar (0,40 km2) [1] Mevcut değil
Sera Gölü Tabiat Parkı Trabzon 24 Nisan 2010 21,95 hektar (0,2195 km2) [1]
Serenler Tepesi Tabiat Parkı Burdur 11 Temmuz 2011 38,38 hektar (0,3838 km2) [1] Mevcut değil
Sıklık Tabiat Parkı Çorum 8 Temmuz 2009 272 hektar (2,72 km2) [1]
Sis Dağı Tabiat Parkı Trabzon 12 Mart 2019 24 hektar (0,24 km2) [1]
Soğuksu Tabiat Parkı Kars 11 Temmuz 2011 11,47 hektar (0,1147 km2) [1] Mevcut değil
Sorgun Göleti Tabiat Parkı Ankara 11 Temmuz 2011 54 hektar (0,54 km2) [1]
Suadiye Tabiat Parkı Kocaeli 11 Temmuz 2011 36,98 hektar (0,3698 km2) [1]
Sultandağı Tabiat Parkı Afyonkarahisar 6 Nisan 2020 97 hektar (0,97 km2) [1] Mevcut değil
Suuçtu Tabiat Parkı Bursa 11 Temmuz 2011 43 hektar (0,43 km2) [1]
Sülüklügöl Tabiat Parkı Bolu 14 Kasım 2011 802,92 hektar (8,0292 km2) [1]
Sünnet Gölü Tabiat Parkı Bolu 11 Temmuz 2011 88,24 hektar (0,8824 km2) [1]
Süreyya Tabiat Parkı Manisa 11 Temmuz 2011 4,85 hektar (0,0485 km2) [1] Mevcut değil
Şaban Kalesi Tabiat Parkı Giresun 2 Nisan 2019 59 hektar (0,59 km2) [1] Mevcut değil
Şahin Tepesi Tabiat Parkı Hatay 15 Mayıs 2018 90,7 hektar (0,907 km2) [1] Mevcut değil
Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı Samsun 21 Eylül 2015 1.032 hektar (10,32 km2) [1]
Şahinler Tabiat Parkı Ankara 17 Temmuz 2009 33,58 hektar (0,3358 km2) [1][16]
Şamlar Tabiat Parkı İstanbul 11 Temmuz 2011 334,43 hektar (3,3443 km2) [1]
Şarlan Tabiat Parkı Aydın 12 Mart 2014 37 hektar (0,37 km2) [1] Mevcut değil
Şehit Şerifebacı Tabiat Parkı Kastamonu 11 Temmuz 2011 10,7 hektar (0,107 km2) [1] Mevcut değil
Şehitlik Tabiat Parkı Mersin 11 Temmuz 2011 5,74 hektar (0,0574 km2) [1] Mevcut değil
Talat Göktepe Tabiat Parkı Mersin 11 Temmuz 2011 26,15 hektar (0,2615 km2) [1] Mevcut değil
Tanay Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011 30,29 hektar (0,3029 km2) [1] Mevcut değil
Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı Uşak 22 Haziran 2016 54 hektar (0,54 km2) [1] Mevcut değil
Tatlıca Tabiat Parkı Sinop 11 Temmuz 2011 70 hektar (0,70 km2) [1]
Tavşan Tepesi Tabiat Parkı Artvin 2 Ağustos 2017 5 hektar (0,050 km2) [1] Mevcut değil
Tavşanburnu Tabiat Parkı Aydın 11 Temmuz 2011 11,73 hektar (0,1173 km2) [1]
Tekirova Tabiat Parkı Antalya 20 Nisan 2016 12 hektar (0,12 km2) [1] Mevcut değil
Tekkedağı Tabiat Parkı Ankara 11 Temmuz 2011 100,01 hektar (1,0001 km2) [1] Mevcut değil
Telme Tabiat Parkı Gümüşhane 1 Ekim 2021 74,9 hektar (0,749 km2) [1] Mevcut değil
Tillo Tabiat Parkı Siirt 29 Ağustos 2014 40 hektar (0,40 km2) [1] Mevcut değil
Tomara Şelalesi Tabiat Parkı Gümüşhane 11 Temmuz 2011 6,63 hektar (0,0663 km2) [1]
Topalçam Tabiat Parkı Sinop 11 Temmuz 2011 14,72 hektar (0,1472 km2) [1] Mevcut değil
Topuk Yaylası Tabiat Parkı Kütahya 21 Mart 2017 78 hektar (0,78 km2) [1] Mevcut değil
Tunca Vadisi Tabiat Parkı Rize 11 Temmuz 2013 4.082,45 hektar (40,8245 km2) [1] Mevcut değil
Turgut Özal Tabiat Parkı Malatya 1 Aralık 2009 40,28 hektar (0,4028 km2) [1]
Türkmenbaşı Tabiat Parkı İstanbul 7 Mayıs 1998 6,4 hektar (0,064 km2) [1]
Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı Uşak 27 Haziran 2013 119,21 hektar (1,1921 km2) [1]
Ulugöl Tabiat Parkı Ordu 8 Eylül 2009 26,38 hektar (0,2638 km2) [1]
Usuluk Koyu Tabiat Parkı Muğla 11 Temmuz 2011 14,29 hektar (0,1429 km2) [1] Mevcut değil
Uzungöl Tabiat Parkı Trabzon 3 Ekim 1989 1.642,01 hektar (16,4201 km2) [1]
Uzunkum Tabiat Parkı Kocaeli 2 Aralık 2014 235,11 hektar (2,3511 km2) [17] Mevcut değil
Üçtepeler Tabiat Parkı Yozgat 11 Temmuz 2011 171,79 hektar (1,7179 km2) [1] Mevcut değil
Vakıf Tabiat Parkı Edirne 21 Mayıs 2018 26,7 hektar (0,267 km2) [1] Mevcut değil
Vezirsuyu Tabiat Parkı Samsun 11 Temmuz 2011 288 hektar (2,88 km2) [1]
Yakamanastır Tabiat Parkı Konya 11 Temmuz 2011 86,68 hektar (0,8668 km2) [1] Mevcut değil
Yakupabdal Tabiat Parkı Bayburt 2 Aralık 2014 208 hektar (2,08 km2) [1] Mevcut değil
Yamanlardağı Tabiat Parkı İzmir 11 Temmuz 2011 40,78 hektar (0,4078 km2) [1]
Yavşan Yaylası Tabiat Parkı Kahramanmaraş 16 Aralık 2009 340,15 hektar (3,4015 km2) [1] Mevcut değil
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Isparta 5 Eylül 1989 545,75 hektar (5,4575 km2) [1]
Yedideğirmenler Tabiat Parkı Giresun 9 Mayıs 2013 102,66 hektar (1,0266 km2) [1]
Yedikapı Tabiat Parkı Afyonkarahisar 29 Mayıs 2018 215,6 hektar (2,156 km2) [1] Mevcut değil
Yerköprü Şelalesi Tabiat Parkı Mersin 1 Haziran 2021 117,5 hektar (1,175 km2) [1]
Yeşilyuva Tabiat Parkı Kastamonu 11 Temmuz 2011 5,03 hektar (0,0503 km2) [1] Mevcut değil
Yozgat Fatih Tabiat Parkı Yozgat 3 Ekim 2013 242,35 hektar (2,4235 km2) [1]
Yunus Emre Tabiat Parkı Eskişehir 31 Temmuz 2017 61 hektar (0,61 km2) [1] Mevcut değil
Zinav Gölü Tabiat Parkı Tokat 11 Temmuz 2011 401 hektar (4,01 km2) [1] Mevcut değil

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dx dy dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey ez fa fb fc fd fe ff fg fh fi fj fk fl fm fn fo fp fq fr fs ft fu fv fw fx fy fz ga gb gc gd ge gf gg gh gi gj gk gl gm gn go gp gq gr gs gt gu gv gw gx gy gz ha hb hc hd he hf hg hh hi hj hk hl hm hn ho hp hq hr hs ht hu hv hw hx hy hz ia ib ic id ie if ig ih ii ij ik il im in io ip iq ir is it iu iv iw ix iy "Ülkemizin Tabiat Parkları" (PDF). Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. 4 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2022. 
  2. ^ "26 Ağustos Tabiat Parkı". Gümüşhane Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  3. ^ "Korunan Alanlar". Afyonkarahisar İl Kültür ve Turzim Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  4. ^ "Akdağ Tabiat Parkı". Denizli Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  5. ^ "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü". 9 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2022. 
  6. ^ "Sandıklı Belediyesi". 9 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2022. 
  7. ^ "Afyonkarahisar Belediyesi". 5 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2022. 
  8. ^ "Borçka Karagöl Tabiat Parkı". Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  9. ^ "Çamkoru Tabiat Parkı". Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı IX. Bölge Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  10. ^ "Güver Kanyonu Tabiat Parkı - Antalya". Tarım ve Ziraat Bilgi Bankası. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  11. ^ "Güver Kanyonu'nda yürüyüşe davetlisiniz". Kepez Belediyesi. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  12. ^ "İncekum Tabiat Parkı". Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  13. ^ "İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı". Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. 19 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  14. ^ "Kurşunlu Tabiat Parkı". Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü. 20 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  15. ^ "Mavikent Tabiat Parkı". Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı VI. Bölge Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  16. ^ "Şahinler Tabiat Parkı". Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı IX. Bölge Müdürlüğü. 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2016. 
  17. ^ "Uzunkum Tabiat Parkı". Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü. 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle