Osmanlı padişahlarının katıldığı muharebeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Osmanlı padişahların katıldığı savaşlar Listesi aşağıda gösterilmiştir.

Tarih Savaşın adı Sultan Rakipleri Rakip komutanları Sonuç
1282/1283 Ermeni Beli Muharebesi Osman Gazi Bizans İmparatorluğu Aya Nikola Galibiyet
1285 Kulacahisar Kuşatması Osman Gazi Bizans İmparatorluğu Galibiyet
27 Temmuz 1302 Bafeus (Koyunhisar) Muharebesi Osman Gazi Bizans İmparatorluğu Mouzalon Galibiyet
1303 Dimbos Muharebesi Osman Gazi Bizans İmparatorluğu Galibiyet
1326 Bursa Kuşatması Osman Gazi / Orhan Gazi Bizans İmparatorluğu Galibiyet
11 Haziran 1329 Pelekanon Muharebesi Orhan Gazi Bizans İmparatorluğu III. Andronikos Galibiyet
1331 Nikea (İznik) Kuşatması Orhan Gazi Bizans İmparatorluğu Galibiyet
1337 İzmit Kuşatması Orhan Gazi Bizans İmparatorluğu Galibiyet
1361-71 Edirne Kuşatması Murat I Bizans İmparatorluğu Galibiyet
1386 Frenkyazısı Muharebesi Murat I Karamanoğulları Damad Alaeddin Ali bey Galibiyet
15 Haziran 1389 I. Kosova Muharebesi Murat I Sırbistan Prensliği -Bosna Krallığı Lazar Hrebeljanović Galibiyet
1378-1390 Alaşehir Kuşatması Yıldırım Bayezid Bizans İmparatorluğu Galibiyet
1391 I.Konstantinopolis Kuşatması Yıldırım Bayezid Bizans İmparatorluğu II. Manuil Sonuçsuz
1391 Arkus Ovası Muharebesi Yıldırım Bayezid Eflak I. Mircea Galibiyet
1394-1396 II.Konstantinopolis kuşatması Yıldırım Bayezid Bizans İmparatorluğu II. Manuil Sonuçsuz
17 Mayıs 1395 Rovine Muharebesi Yıldırım Bayezid Eflak I. Mircea Pirus Zafer[1][2][3][4]
25 Eylül 1396 Niğbolu Muharebesi Yıldırım Bayezid Haçlılar Sigismund Galibiyet
1397-1402 III.Konstantinopolis Kuşatması Yıldırım Bayezid Bizans İmparatorluğu II. Manuil Sonuçsuz
1398 Akçay Muharebesi Yıldırım Bayezid Karamanoğulları Damad Alaeddin Ali bey Galibiyet
20 Temmuz 1402 Ankara Muharebesi Yıldırım Bayezid Timur İmparatorluğu Emir Timur Mağlubiyet
9 Mayıs 1403 Ulubat Muharebesi Mehmed Çelebi Isa Çelebi Mehmed Çelebi zaferi
1411 Inceğiz Muharebesi Mehmed Çelebi Musa Çelebi Musa Çelebi zaferi
5 Temmuz 1413 Çamurlu Muharebesi Mehmed Çelebi Musa Çelebi Mehmed Çelebi zaferi
1422 IV.Konstantinopolis Kuşatması Koca Murad Bizans İmparatorluğu VIII. İoannis Sonuçsuz
1423 Taraklı Borlu Muharebesi Koca Murad Candaroğulları İsfendiyar Bey Galibiyet
1428 Güvercinlik Kuşatması Koca Murad Macaristan Krallığı Sigismund Galibiyet
29 Mart 1430 Selanik Kuşatması Koca Murad Bizans - Venedik Galibiyet
1440 I.Belgrad Kuşatması Koca Murad Macaristan Krallığı Sonuçsuz
1440-1441 Nobırda Kuşatması Koca Murad Sırp Despotluğu Galibiyet
12 Aralık 1443 İzladi Derbendi Muharebesi Koca Murad Macaristan Krallığı III. Wladyslaw Galibiyet
10 Kasım 1444 Varna Muharebesi Koca Murad Haçlılar III. Władysław - Hünyadi Yanoş Galibiyet
20 Ekim 1448 II.Kosova Muharebesi Koca Murad Macaristan Krallığı - Eflak Hünyadi Yanoş Galibiyet
1448 Kocacık Kuşatması Koca Murad Leş Birliği İskender Bey Galibiyet
1450 I.Akçahisar Kuşatması Koca Murad Leş Birliği İskender Bey Sonuçsuz
29 Mayıs 1453 İstanbul'un Fethi Fatih Sultan Mehmed Bizans İmparatorluğu XI. Konstantinos Galibiyet
1454 Ostroviç Kuşatması Fatih Sultan Mehmed Sırp Despotluğu Galibiyet
1455 Trepca Kuşatması Fatih Sultan Mehmed Sırp Despotluğu Galibiyet
1455 Novo Brdo Kuşatması Fatih Sultan Mehmed Sırp Despotluğu Galibiyet
1456 Enez Kuşatması Fatih Sultan Mehmed Gattilusio Ailesi II. Dorino Gattilusio Galibiyet
1456 II.Belgrad Kuşatması Fatih Sultan Mehmed Macaristan Krallığı Janos Hunyadi Sonuçsuz
1459 Semendire Kuşatması Fatih Sultan Mehmed Macaristan Krallığı Galibiyet
1460 Amasra Kuşatması Fatih Sultan Mehmed Ceneviz Galibiyet
1461 Trabzon'un Fethi Fatih Sultan Mehmed Trabzon imparatorluğu David Galibiyet
1462 Târgovişte gece baskını Fatih Sultan Mehmed Eflak Vlad III Galibiyet
1462 Midilli'nin Fethi Fatih Sultan Mehmed Ceneviz Nicolo Gattilusio Galibiyet
1467 II.Akçahisar Kuşatması Fatih Sultan Mehmed Leş Birliği İskender Bey Sonuçsuz
1468 Konya'nın Fethi Fatih Sultan Mehmed Karamanoğulları Pir Ahmed Bey
1470 Eğriboz Muharebesi Fatih Sultan Mehmed Venedik Galibiyet
11 Ağustos 1473 Otlukbeli Muharebesi Fatih Sultan Mehmed Akkoyunlular Uzun Hasan Galibiyet
1473 Şebinkarahisar Kuşatması Fatih Sultan Mehmed Akkoyunlular Galibiyet
26 Temmuz 1476 Akdere Muharebesi Fatih Sultan Mehmed Boğdan III. Ştefan Galibiyet
1478 III.Akçahisar Kuşatması Fatih Sultan Mehmed Venedik Galibiyet
1479 İşkodra Fatih Sultan Mehmed Venedik Antonio Da Lézze Galibiyet
1481 Yenişehir Ovası Muharebesi II. Bayezid Sultan Cem II. Bayezid zaferi
1499 Inebahtı Kuşatması II. Bayezid Venedik Antonio Grimani Galibiyet
1500 Modon Kuşatması II. Bayezid Venedik Antonio Grimani Galibiyet
1505 Trabzon Muharebesi Yavuz Sultan Selim Safeviler Galibiyet
1507 Erzincan Muharebesi Yavuz Sultan Selim Safeviler Galibiyet
1510 Trabzon Muharebesi Yavuz Sultan Selim Safeviler Galibiyet
3 Ağustos 1511 Karıştıran Muharebesi II. Bayezid Yavuz Sultan Selim II.Bayezid'in zaferi
24 Nisan 1513 Yenişehir Muharebesi Yavuz Sultan Selim Şehzade Ahmed Yavuz Sultan Selim'in zaferi
23 Ağustos 1514 Çaldıran savaşı Yavuz Sultan Selim Safaviler Şah İsmail Galibiyet
19 Mayıs 1515 Kemah Kuşatması Yavuz Sultan Selim Safeviler Mehmed bey Varsak Galibiyet
24 Ağustos 1516 Mercidâbık Muharebesi Yavuz Sultan Selim Memlûk Devleti Kansu Gavri Galibiyet
22 Ocak 1517 Ridaniye Muharebesi Yavuz Sultan Selim Memlûk Devleti II. Tomanbay Galibiyet
30 Ocak 1517 Kahire Muharebesi Yavuz Sultan Selim Memlûk Devleti II. Tomanbay Galibiyet
7 Temmuz 1521 Böğürdelen Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Macaristan Krallığı Simon Logodi Galibiyet
29 Ağustos 1521 Belgrad Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Macaristan Krallığı Mihaly More-

Balazs Olah

Galibiyet
1522 Rodos Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Hospitalier Şövalyeleri Philippe Villiers de L'Isle-Adam Galibiyet
29 Ağustos 1526 Mohaç Muharebesi Kanunî Sultan Süleyman Macaristan Krallığı II. Lajos Galibiyet
5 Ekim 1526 Beçne Muharebesi Kanuni Sultan Süleyman Macaristan Krallığı Galibiyet
8 Eylül 1529 Budin Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Habsburg Monarşisi Galibiyet
16 Ekim 1529 Viyana Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Habsburg Monarşisi Nicholas Mağlubiyet
28 Ağustos 1532 Güns Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Habsburg Monarşisi Nikola Jurisic Galibiyet[5][6][7][8]
Aralık 1534 Bağdat Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Safeviler Galibiyet
Kasım 1537 Korfu Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Venedik Andrea Gritti

Andrea Doria

Mağlubiyet
1538 Suceava Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Boğdan Petru Rareş Galibiyet
21 Ağustos 1541 Budin Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Habsburg Monarşisi Wilhelm von Roggendorf Galibiyet
8 Ağustos 1543 Estergon Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Habsburg Monarşisi Galibiyet
3 Eylül 1543 Székesfehérvár Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Habsburg Monarşisi Galibiyet
1543 Valpovo Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Habsburg Monarşisi Galibiyet
25 Ağustos 1548 Van Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Safeviler Galibiyet
1554 Nahçivan Kuşatması Kanuni Sultan Süleyman Safeviler Galibiyet
1 Haziran 1559 Konya Şehzadeler Muharebesi II. Selim Şehzade Bayezid II. Selim zaferi
7 Eylül 1566 Zigetvar Kuşatması Kanunî Sultan Süleyman Habsburg Monarşisi Nikola Šubić Zrinski Galibiyet
12 Ekim 1596 Eğri Kuşatması III. Mehmed Habsburg Monarşisi Galibiyet
26 Ekim 1596 Keresztes (Haçova) III. Mehmed Kutsal Roma İmparatorluğu-Habsburg Monarşisi III. Maximilian (Avusturya arşidükü) Galibiyet
28 Eylül 1621 Hotin Muharebesi II. Osman Polonya-Litvanya Birliği Jan Karol Chodkiewicz Mağlubiyet
8 Ağustos 1635 Revan Kuşatması IV. Murad Safeviler Galibiyet
1638 Bağdat Kuşatması IV. Murad Safeviler Bektaş Han Galibiyet
27 Ağustos 1672 Kamaniçe Kuşatması IV. Mehmed Lehistan Galibiyet
21 Eylül 1695 Lugos II. Mustafa Habsburg Monarşisi Federico Veterani-

Antonije Znorić

Galibiyet
1696 Cenei Muharebsi II. Mustafa Habsburg Monarşisi II. August Galibiyet
26 Ağustos 1696 Ulaş II. Mustafa Habsburg Monarşisi II. August Galibiyet
11 Eylül 1697 Zenta Mustafa II Kutsal Roma İmparatorluğu-Habsburg Monarşisi Eugen (Savoie prensi) Mağlubiyet

Sultanların resimleri değiştir

Ayrıca bakınız değiştir

Kaynakça değiştir

  1. ^ Fine, John V. A. (1994). The late medieval Balkans : a critical survey from the late twelfth century to the Ottoman Conquest. 1st paperback edition. Ann Arbor. ISBN 978-0-472-10079-8. OCLC 749133662. 
  2. ^ Özey, Ramazan (2016). "Balkanlar ve balkan ülkeleri coğrafyası". doi:10.14527/9786053185451. 
  3. ^ Ankara), Türk Tarih Kongresi (9, 1981, (1989). IX. Türk Tarih Kongresi : Ankara, 21-25 Eylül 1981 : kongreye sunulan bildiriler. Türk Tarih Kurumu. ISBN 975-16-0191-6. OCLC 165533785. 
  4. ^ Kongreye sunulan tebliğler - Volume 2 - Page 833. 
  5. ^ "SÜLEYMAN I - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022. 
  6. ^ "Kanunî Sultan Süleymân Devri Kronolojisi". ADEMDER. 17 Haziran 2020. 6 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022. 
  7. ^ Szabó, János B. (21 Ocak 2019). "The Ottoman Conquest in Hungary: Decisive Events (Belgrade 1521, Mohács 1526, Vienna 1529, Buda 1541) and Results". The Battle for Central Europe (İngilizce): 263-275. doi:10.1163/9789004396234_013. 9 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2022. 
  8. ^ "Kanuni Sultan Süleyman'ın 1532 Tarihli Alman Seferi Ruznâmesi" (İngilizce). 29 (1). 2015. doi:10.18513/egetid.69165. 
  • Prof. Yaşar Yüce-Prof. Ali Sevim: Türkiye tarihi Cilt II, AKDTYKTTK Yayınları, İstanbul, 1991
  • Prof. Yaşar Yüce-Prof. Ali Sevim: Türkiye tarihi Cilt III, AKDTYKTTK Yayınları, İstanbul, 1991
  • Gabor Agoston-Bruce Masters: Osmanlı İmparatorluğu Ansiklopedisi978-0-8160-6259-1
  • Nicolae Iorga: Geschiste des Osmanischen Reiches II (çeviren Nilüfer Epçeli) Yeditepe yayınevi, İstanbul,975-6480-19-X
  • Britannica Ansiklopedisi, Expo'70 ed. Cilt 22