Demiryolu uzunluğuna göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Demir yolu uzunluğuna göre ülkeler listesi, ülkeleri demir yolu varlıklarına göre sıralar. Rakamlara yolcu taşıma amaçlı olan ya da olmayan, şehir içi veya şehirlerarası tüm hatlar dahildir.

Demir yolu yoğunluğu, demir yolu ağının yüzölçümüne bölünmesiyle bulunur.

ListeDüzenle

Ülke Demir yolu uzunluğu
(km)
Veri tarihi Not
  ABD 202.500 2017 Dünyanın en uzun demir yolu uzunluğu
  Avrupa Birliği 209.895 2007 Tüm AB ülkeleri toplamı
  Hindistan 68.000 2020 Asya'nın en büyük demir yolu merkezi
  Rusya 85.600 2019
  Çin 139.000 2019 [1]
  Kanada 64.000 2017
  Arjantin 36.966 2014 G. Amerika'nın en uzun demir yolu uzunluğu
  Almanya 33.897 2007 En yoğun demir yolu ve Avrupa'nın en uzun demir yolu uzunluğu
  Avustralya 33.168 2017 Okyanusya'nın en uzun demir yolu
  Fransa 29.273 2017
  Brezilya 29.817 2014
  Meksika 23.389 2020
  Güney Afrika Cumhuriyeti 22.387 2017 Afrika'nın en uzun demir yolu
  Ukrayna 20.952 2016
  Japonya 27.311 2015 Yalnız "Japon Tren Yolları grubu" ağı
  Polonya 19.209 2017
  İtalya 16.788 2016
  Birleşik Krallık 16.320 2017
  İspanya 16.355 2017
  Kazakistan 15.530 2016
  Türkiye 12.740 2018 [2]
  Romanya 10.774 2017
  İsveç 14.180 2020
  Çek Cumhuriyeti 9.567 2017
  Pakistan 8.100 2015
  Macaristan 7.945 2017
  İran 16.998 2014
  Endonezya 5.368 2017
  Finlandiya 5.926 2017
  Şili 6.634 2006
  Avusturya 5.527 2017
  Belarus 5.459 2016
  Sudan 6.084 2006
  Kuzey Kore 5.735 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Mısır 7,024 2017
  Küba 5.476 2007 [kaynak belirtilmeli]
  Yeni Zelanda 4,128 2018 [kaynak belirtilmeli]
  Norveç 3.848 2017
  Tayland 4.900 2017
  Bulgaristan 4.030 2017
  Özbekistan 4.580 2011
  Myanmar 11.025 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Sırbistan 3.764 2017
  Kongo 4.096 2008
  Slovakya 3.626 2017
  İsviçre 5.196 2015
 Cezayir 4.440 2016
  Nijerya 3.600 2006
 Bolivya 2.866 2007 [kaynak belirtilmeli]
  Güney Kore 4.165 2009
  Belçika 3.607 2018
  Vietnam 3.364 2007
  Zimbabve 3.136 2010 [kaynak belirtilmeli]
  Mozambik 3.249 2008
  Türkmenistan 5.080 2014
  Uruguay 2.993 2006
  Azerbaycan 2.068 2015 [3][4]
  Portekiz 2.546 2017
 Hollanda 3.055 2017
  Angola 2.761 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Bangladeş 2.835 2008
  Tanzanya 2.722 2006
  Hırvatistan 2.604 2017
  Yunanistan 2.240 2017
  Namibya 2.382 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Letonya 1.860 2017
  Tunus 2.165 2018
  Peru 2.020 2008
 Kolombiya 1.663 2007
  Danimarka 1.987 2017
  Suriye 2.139 2008
  İrlanda 1.931 2017
  Kenya 2.541 2013
  Fas 2.109 2017
  Irak 2.032 2006
  Moğolistan 1.810 2008
  Litvanya 1.911 2017
  Malezya 1.849 2010
  Gürcistan 1.576 2016
  Sri Lanka 1.508 2010 [kaynak belirtilmeli]
  Suudi Arabistan 5.590 2019
  Zambiya 1.237 2006
  Slovenya 1.209 2017
 Moldova 1.151 2017
  Bosna-Hersek 1.018 2017
  Tayvan 1.782 2018
  Gana 953 2017
  Kamerun 977 2015
  Ekvador 966 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Estonya 1.161 2017
  İsrail 1.384 2017
  Senegal 906 2015
  Botsvana 888 2014
  Guatemala 885 2004
  Madagaskar 848 2015
  Gine 837 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Gabon 810 2007
  Malavi 797 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Kongo Cumhuriyeti 795 2006
  Cibuti 781 2005
  Benin 758 2006
  Mali 733 2002
  Ermenistan 732 2004
 Moritanya 717 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Honduras 699 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Makedonya 699 2007
 Etiyopya 699 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Kamboçya 650 2003
  Fildişi Sahili Cumhuriyeti 639 2007
  Burkina Faso 622 2006
  Tacikistan 616 2004
 Fiji 597 2006 [kaynak belirtilmeli]
 Togo 568 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Salvador 562 2007
  Dominik Cumhuriyeti 517 2006 [kaynak belirtilmeli]
 Ürdün 508 2005
  Filipinler 491 2006
  Liberya 490 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Arnavutluk 334 2016
  Kırgızistan 417 2012
 Lübnan 401 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Panama 355 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Venezuela 336 2006
  Eritre 306 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Esvatini 301 2006 [kaynak belirtilmeli]
 Kosta Rika 278 2007 [kaynak belirtilmeli]
  Lüksemburg 275 2007
  Jamaika 272 2003 [kaynak belirtilmeli]
  Uganda 259 2002
  Karadağ 248 2006
  Guyana 187 2001 tahmini [kaynak belirtilmeli]
  Singapur 177 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Surinam 166 2001
  Porto Riko 96 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Sierra Leone 84 2001 [kaynak belirtilmeli]
  Antigua ve Barbuda 77 2001 tahmini [kaynak belirtilmeli]
  Nepal 59 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Saint Kitts ve Nevis 50 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Haiti 40 2001 tahmini [kaynak belirtilmeli]
 Paraguay 36 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Afganistan 24 2004 [kaynak belirtilmeli]
  Brunei 13 2001 tahmini [kaynak belirtilmeli]
  Lihtenştayn 9 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Nikaragua 6 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Nauru 5 2001 [kaynak belirtilmeli]
  Laos 4 2005 Dostluk Köprüsü
  Lesotho 3 1995 [kaynak belirtilmeli]
  Monako 2 2002
  Vatikan 1 2001 tahmini [kaynak belirtilmeli]
Dünya 1.370.782 2006 [kaynak belirtilmeli]

Demir yolu olmayan ülkelerDüzenle

KaynakçaDüzenle

Genel
Özel
  1. ^ "tieliu.com.cn". 30 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2008. 
  2. ^ "TCDD Annual Report 2018" (PDF). tcdd.gov.tr. 14 Ağustos 2019. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2018. 
  3. ^ "Indexmundi: Azerbaijan". 28 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013. 
  4. ^ "CIA World Factbook: Azerbaijan". 7 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013.