Demiryolu uzunluğuna göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Demir yolu uzunluğuna göre ülkeler listesi, ülkeleri demir yolu varlıklarına göre sıralar. Rakamlara yolcu taşıma amaçlı olan ya da olmayan, şehir içi veya şehirlerarası tüm hatlar dahildir.

Demir yolu yoğunluğu, demir yolu ağının yüzölçümüne bölünmesiyle bulunur.

ListeDüzenle

Ülke Demir yolu uzunluğu
(km)
Veri tarihi Not
  ABD 226.706 2006 Dünyanın en uzun demir yolu uzunluğu
  Avrupa Birliği 209.895 2007 Tüm AB ülkeleri toplamı
  Hindistan 90.569 2007 Asya'nın en büyük demir yolu merkezi
  Rusya 84.158 2007
  Çin 78.000 2007 [1]
  Kanada 57.042 2006
  Arjantin 35.753 2005 G. Amerika'nın en uzun demir yolu uzunluğu
  Almanya 33.897 2007 En yoğun demir yolu ve Avrupa'nın en uzun demir yolu uzunluğu
  Avustralya 33.819 2006 Okyanusya'nın en uzun demir yolu
  Fransa 29.488 2007
  Brezilya 29.487 2005
  Meksika 26.662 2005
 Güney Afrika Cumhuriyeti 24.487 2007 Afrika'nın en uzun demir yolu
  Ukrayna 21.891 2006
  Japonya 20.050 2006 Yalnız "Japon Tren Yolları grubu" ağı
 Polonya 19.419 2007
 İtalya 16.668 2007
  Birleşik Krallık 16.658 2007
  İspanya 14.832 2007
 Kazakistan 14.205 2006
  Türkiye 8.699 2015 [2]
 Romanya 10.646 2007
 İsveç 9.821 2007
  Çek Cumhuriyeti 9.491 2006
  Pakistan 7.791 2006
  Macaristan 7.960 2007
  İran 7.265 2006
  Endonezya 6.458 2006
  Finlandiya 5.899 2007
  Şili 5.898 2005
 Avusturya 5.818 2007
  Beyaz Rusya 5.494 2007
  Sudan 5.478 2005
  Kuzey Kore 5.235 2006 [kaynak belirtilmeli]
 Mısır 5.195 2005
  Küba 4.226 2006 [kaynak belirtilmeli]
 Yeni Zelanda 4.128 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Norveç 4.087 2007
  Tayland 4.044 2005
  Bulgaristan 4.027 2007
  Özbekistan 4.005 2006
  Myanmar 3.955 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Sırbistan 3.809 2007
  Kongo 3.641 2007
  Slovakya 3.629 2007
  İsviçre 3.619 2007
 Cezayir 3.572 2007
  Nijerya 3.528 2005
 Bolivya 3.504 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Güney Kore 3.399 2007
  Belçika 3.374 2007
  Vietnam 3.147 2007
  Zimbabve 3.077 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Mozambik 3.070 2005
  Türkmenistan 3.069 2006
  Uruguay 2.993 2003
  Azerbaycan 2.918 2009 [3][4]
  Portekiz 2.838 2007
 Hollanda 2.776 2007
  Angola 2.761 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Bangladeş 2.855 2005
  Tanzanya 2.722 2006
  Hırvatistan 2.722 2007
  Yunanistan 2.551 2007
  Namibya 2.382 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Letonya 2.269 2007
  Tunus 2.218 2007
  Peru 2.177 2004
 Kolombiya 2.137 2004
  Danimarka 2.133 2007
  Suriye 2.043 2007
  İrlanda 1.919 2007
  Kenya 1.917 2004
  Fas 1.907 2007
  Irak 1.898 2005
  Moğolistan 1.810 2006
  Litvanya 1.766 2007
  Malezya 1.667 2007
  Gürcistan 1.513 2007
  Sri Lanka 1.449 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Suudi Arabistan 1.412 2007
  Zambiya 1.237 2006
  Slovenya 1.228 2007
 Moldova 1.154 2006
  Bosna-Hersek 1.103 2007
  Tayvan 1.093 2007
  Gana 977 2003
  Kamerun 974 2007
  Ekuador 966 2006 [kaynak belirtilmeli]
 Estonya 962 2006
  İsrail 958 2007
  Senegal 906 2004
  Botsvana 888 2007
  Guatemala 885 2004
  Madagaskar 883 2002
  Gine 837 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Gabon 810 2006
  Malavi 797 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Kongo Cumhuriyeti 795 2006
  Cibuti 781 2005
  Benin 758 2006
  Mali 733 2002
  Ermenistan 732 2004
 Moritanya 717 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Honduras 699 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Makedonya 699 2007
 Etiyopya 699 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Kamboçya 650 2003
  Fildişi Sahili Cumhuriyeti 639 2007
  Burkina Faso 622 2006
  Tacikistan 616 2004
 Fiji 597 2006 [kaynak belirtilmeli]
 Togo 568 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Salvador 562 2007
  Dominik Cumhuriyeti 517 2006 [kaynak belirtilmeli]
 Ürdün 508 2005
  Filipinler 491 2006
  Liberya 490 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Arnavutluk 423 2007
  Kırgızistan 417 2004
 Lübnan 401 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Panama 355 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Venezuela 336 2006
  Eritre 306 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Esvatini 301 2006 [kaynak belirtilmeli]
 Kosta Rika 278 2007 [kaynak belirtilmeli]
  Lüksemburg 275 2007
  Jamaika 272 2003 [kaynak belirtilmeli]
  Uganda 259 2002
  Karadağ 248 2006
  Guyana 187 2001 tahmini [kaynak belirtilmeli]
  Singapur 177 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Surinam 166 2001
  Porto Riko 96 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Sierra Leone 84 2001 [kaynak belirtilmeli]
  Antigua ve Barbuda 77 2001 tahmini [kaynak belirtilmeli]
  Nepal 59 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Saint Kitts ve Nevis 50 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Haiti 40 2001 tahmini [kaynak belirtilmeli]
 Paraguay 36 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Afganistan 24 2004 [kaynak belirtilmeli]
  Brunei 13 2001 tahmini [kaynak belirtilmeli]
  Lihtenştayn 9 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Nikaragua 6 2006 [kaynak belirtilmeli]
  Nauru 5 2001 [kaynak belirtilmeli]
  Laos 4 2005 Dostluk Köprüsü
  Lesotho 3 1995 [kaynak belirtilmeli]
  Monako 2 2002
  Vatikan 1 2001 tahmini [kaynak belirtilmeli]
Dünya 1.370.782 2006 [kaynak belirtilmeli]

Demir yolu olmayan ülkelerDüzenle

KaynakçaDüzenle

Genel
Özel
  1. ^ "tieliu.com.cn". 30 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2008. 
  2. ^ "rayhaber.com". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2015. 
  3. ^ "Indexmundi: Azerbaijan". 28 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013. 
  4. ^ "CIA World Factbook: Azerbaijan". 7 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013.