Ana menüyü aç

UEFA Süper Kupası maçları listesi

Vikimedya liste maddesi

UEFA Süper Kupası, ilk olarak 1975 yılında oynanmaya başlanan ve UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonunun karşılaştığı tek maçlık bir kupadır. Kupa karşılaşması 1999 yılına kadar UEFA Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonları arasında yapılırken, 1999 yılında UEFA Kupa Galipleri Kupası'nın kaldırılması üzerine UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile yeni adı UEFA Avrupa Ligi olan UEFA Kupası şampiyonu arasında oynanmaya başlamıştır. Bu değişiklik sonrası ilk maç 1999 UEFA Süper Kupası'nda Manchester United ve Lazio arasında oynanmış ve 1-0 sonuçlanmıştır.

Kupa 1998 yılına kadar iki ayaklı olmak üzere tarafların stadyumlarında oynanmakta iken, 1998 yılından itibaren tek ayak üzerinden oynanmaya başlanmıştır. Bu yıldan itibaren bütün maçlar da Monako'daki II. Louis Stadyumu'nda oynanmaya başlamıştır.[1]

Barcelona ile Milan kupayı beşer kez kazanmıştır ve kupayı en çok kazanan takımlardır. Ayrıca 1989 ve 1990 yıllarında üst üste kupayı iki kere kazanarak bu alanda da tek takım olmuştur.[1] Ülke bazında bakıldığında İspanyol takımları kupayı on dört kez kazanarak bu alanda en başarılı ülkedir. Sonuncusu 2019'da düzenlenen organizasyonun son şampiyonu, normal süresi 1-1, uzatma süresi ise 2-2 sona eren maçın penaltı vuruşlarında rakibi Chelsea'yi 5-4'lük skorla mağlup eden Liverpool oldu.

MaçlarDüzenle

Anahtar
Uzatmaların sonunda kazandı.
†† Uzatmalarda altın gol ile kazandı.
* UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu.
# UEFA Kupa Galipleri Kupası şampiyonu.
¤ UEFA Kupası/UEFA Avrupa Ligi şampiyonu.
Kalın İki ayaklı maç sonucunda kazandı.
n/a Maç oynanmadı.

İki ayaklı maçlarDüzenle

Yıl Ülke Ev sahibi takım Sonuç Deplasman takımı Ülke Stadyum Şehir Notlar
1972   İSK Rangers # 1-3 Ajax *   HOL Ibrox Stadyumu Glasgow, İskoçya [2][a]
  HOL Ajax * 3-2 Rangers #   İSK De Meer Stadyumu Amsterdam, Hollanda
Ajax, toplamda 6-3 kazandı *
1973   İTA Milan # 1-0 Ajax *   HOL San Siro Milano, İtalya [3]
  HOL Ajax * 6-0 Milan #   İTA Olimpiyat Stadyumu Amsterdam, Hollanda
Ajax, toplamda 6-1 kazandı *
1974 Maç oynanmadı.
Takımlar:   Bayern München *,   Magdeburg #.
[b]
1975   BALM Bayern München * 0-1 Dinamo Kyiv #   SSCB Olimpiyat Stadyumu Münih, Almanya [4]
  SSCB Dinamo Kyiv # 2-0 Bayern München *   BALM Kiev Merkez Stadyumu Kiev, Sovyetler Birliği
Dinamo Kyiv, toplamda 3-0 kazandı #
1976   BALM Bayern München * 2-1 Anderlecht #   BEL Olimpiyat Stadyumu Münih, Almanya [5]
  BEL Anderlecht # 4-1 Bayern München *   BALM Parc Astride Brüksel, Belçika
Anderlecht, toplamda 5-3 kazandı #
1977   BALM Hamburg # 1-1 Liverpool *   İNG Volksparkstadion Hamburg, Almanya [6]
  İNG Liverpool * 6-0 Hamburg #   BALM Anfield Liverpool, İngiltere
Liverpool, toplamda 7-1 kazandı *
1978   BEL Anderlecht # 3-1 Liverpool *   İNG Parc Astride Brüksel, Belçika [5]
  İNG Liverpool * 2-1 Anderlecht #   BEL Anfield Liverpool, İngiltere
Anderlecht, toplamda 4-3 kazandı #
1979   İNG Nottingham Forest * 1-0 Barcelona #   İSP City Ground Nottingham, İngiltere [7]
  İSP Barcelona 1-1 Nottingham Forest *   İNG Camp Nou Barselona, İspanya
Nottingham Forest, toplamda 2-1 kazandı *
1980   İNG Nottingham Forest * 2-1 Valencia #   İSP City Ground Nottingham, İngiltere [8]
  İSP Valencia # 1-0 Nottingham Forest *   İNG Luís Casanova Valensiya, İspanya
2-2 beraberlikle sonuçlandı, Valencia konuk takım gol sayısı kuralıyla kazandı #
1981 Maç oynanmadı.
Takımlar:   Liverpool *,   Dinamo Tbilisi #
[c]
1982   İSP Barcelona # 1-0 Aston Villa *   İNG Camp Nou Barselona, İspanya [9]
  İNG Aston Villa *  †3-0 Barcelona   İSP Villa Park Birmingham, İngiltere
Aston Villa, toplamda 3-1 kazandı *
1983   BALM Hamburg * 0-0 Aberdeen #   İSK Volsparkstadion Hamburg, Almanya [10]
  İSK Aberdeen # 2-0 Hamburg *   BALM Pittodrie Stadyumu Aberdeen, İskoçya
Aberdeen, toplamda 2-0 kazandı #
1984   İTA Juventus # 2-0 Liverpool *   İNG Comunale Stadyumu Torino, İtalya [11][d]
  İNG Liverpool * n/a Juventus #   İTA Anfield Liverpool, İngiltere
Juventus, toplamda 2-0 kazandı #
1985 Maç oynanmadı.
Takımlar:   Juventus *,   Everton #
[e]
Yıl Ülke Şampiyon Sonuç İkinci Ülke Stadyum Şehir Notlar
1986   ROM Steaua București * 1-0 Dinamo Kyiv #   SSCB II. Louis Stadyumu Monako [12][f]
Yıl Ülke Ev sahibi takım Sonuç Deplasman takımı Ülke Stadyum Şehir Notlar
1987   HOL Ajax # 0-1 Porto *   POR De Meer Stadyumu Amsterdam, Hollanda [13]
  POR Porto * 1-0 Ajax #   HOL Estádio das Antas Porto, Portekiz
Porto, toplamda 2-0 kazandı *
1988   BEL Mechelen # 3-0 PSV *   HOL Achter de Kazerne Mechelen, Belçika [14]
  HOL PSV * 1-0 Mechelen #   BEL Philips Stadyumu Eindhoven, Hollanda
Mechelen, toplamda 3-1 kazandı #
1989   İSP Barcelona # 1-1 Milan *   İTA Camp Nou Barselona, İspanya [15]
  İTA Milan * 1-0 Barcelona #   İSP San Siro Milano, İtalya
Milan, toplamda 2-1 kazandı *
1990   İTA Sampdoria # 1-1 Milan *   İTA Stadio Luigi Ferraris Cenova, İtalya [15]
  İTA Milan * 2-0 Sampdoria #   İTA San Siro Milano, İtalya
Milan, toplamda 3-1 kazandı *
1991   İNG Manchester United # 1-0 Crvena Zvezda *   YUG Old Trafford Manchester, İngiltere [16][g]
  YUG Crvena Zvezda* n/a Manchester United #   İNG Rajko Mitić Stadyumu Belgrad, Yugoslavya
Manchester United, toplamda 1-0 kazandı #
1992   ALM Werder Bremen # 1-1 Barcelona *   İSP Weserstadion Bremen, Almanya [17]
  İSP Barcelona * 2-1 Werder Bremen #   ALM Camp Nou Barselona, İspanya
Barcelona, toplamda 3-2 kazandı *
1993   İTA Parma Calcio 1913 # 0-1 Milan[k]   İTA Stadio Ennio Tardini Parma, İtalya [18][h]
  İTA Milan  †0-2 Parma Calcio 1913 #   İTA San Siro Milano, İtalya
Parma Calcio 1913, toplamda 2-1 kazandı #
1994   İNG Arsenal # 0-0 Milan *   İTA Highbury Londra, İngiltere [15]
  İTA Milan * 2-0 Arsenal #   İNG San Siro Milano, İtalya
Milan, toplamda 2-0 kazandı *
1995   İSP Real Zaragoza # 1-1 Ajax *   HOL La Romareda Zaragoza, İspanya [3]
  HOL Ajax * 4-0 Real Zaragoza #   İSP Olimpiyat Stadyumu Amsterdam, Hollanda
Ajax, toplamda 5-1 kazandı *
1996   FRA Paris Saint Germain # 1-6 Juventus *   İTA Prensler Parkı Paris, Fransa [11]
  İTA Juventus * 3-1 Paris Saint-Germain #   FRA La Favorita Stadyumu Palermo, İtalya
Juventus, toplamda 9-2 kazandı *
1997   İSP Barcelona # 2-0 Borussia Dortmund *   ALM Camp Nou Barselona, İspanya [17]
  ALM Borussia Dortmund * 1-1 Barcelona #   İSP Westfalenstadion Dortmund, Almanya
Barcelona, toplamda 3-1 kazandı #

Tek ayaklı maçlarDüzenle

Tüm maçlar Monako'daki II. Louis Stadyumu'nda oynanmıştır.
2013 Süper Kupa Finali Çek Cumhuriyeti'ndeki Eden Arena Stadı'nda oynanmıştır.
2014 Süper Kupa Finali Galler'deki Cardiff Şehir Stadyumu'nda oynanmıştır.
2015 Süper Kupa Finali Tiflis'teki Boris Paiçadze Dinamo Arena'da oynanmıştır.
2016 Süper Kupa Finali Trondheim'daki Lerkendal Stadyumu'nda oynanmıştır.
2019 Süper Kupa Finali İstanbul'daki Vodafone Park'ta oynanmıştır.
Yıl Ülke Şampiyon Sonuç İkinci Ülke Notlar
1998   İngiltere Chelsea # 1-0 Real Madrid *   İspanya [19]
1999   İtalya Lazio # 1-0 Manchester United *   İngiltere [20]
2000   Türkiye Galatasaray ¤   †2-1 †† Real Madrid *   İspanya [21]
2001   İngiltere Liverpool ¤ 3-2 Bayern München *   Almanya [6]
2002   İspanya Real Madrid * 3-1 Feyenoord ¤   Hollanda [22]
2003   İtalya Milan * 1-0 Porto ¤   Portekiz [23]
2004   İspanya Valencia ¤ 2-1 Porto *   Portekiz [24]
2005   İngiltere Liverpool *  †3-1 ÇSKA Moskva ¤   Rusya [25]
2006   İspanya Sevilla ¤ 3-0 Barcelona *   İspanya [26]
2007   İtalya Milan * 3-1 Sevilla ¤   İspanya [27]
2008   Rusya Zenit ¤ 2-1 Manchester United *   İngiltere [28]
2009   İspanya Barcelona *  †1-0 Şahtar Donetsk ¤   Ukrayna [29]
2010   İspanya Atlético Madrid ¤ 2-0 Internazionale *   İtalya [30]
2011   İspanya Barcelona * 2-0 Porto ¤   Portekiz [31]
2012   İspanya Atlético Madrid ¤ 4-1 Chelsea *   İngiltere [32]
2013   Almanya Bayern München * 2-2 (5-4 p) Chelsea ¤   İngiltere [33]
2014   İspanya Real Madrid * 2-0 Sevilla ¤   İspanya [34]
2015   İspanya Barcelona * 5-4 Sevilla ¤   İspanya [35]
2016   İspanya Real Madrid * 3-2 Sevilla ¤   İspanya [36]
2017   İspanya Real Madrid * 2-1 Manchester United ¤   İngiltere [37]
2018   İspanya Atlético Madrid ¤  †4-2 Real Madrid *   İspanya [38]
2019   İngiltere Liverpool 2-2 (5-4 p) Chelsea *   İngiltere [39]

Takımlara göre sonuçlarDüzenle

Ülkelere göre sonuçlarDüzenle

Ülke Şampiyonluk İkincilik Katılım
  İspanya 15 12 27
  İtalya 9 4 13
  İngiltere 8 10 18
  Belçika 3 0 3
  Almanya 1 7 8
  Hollanda 2[i] 3 5
  Portekiz 1 3 4
  Sovyetler Birliği 1 1 2
  Rusya 1 1 2
  Romanya 1 0 1
  İskoçya 1 0[i] 1
  Türkiye 1 0 1
  Fransa 0 1 1
  Ukrayna 0 1 1
  Yugoslavya 0 1 1
Toplam 44 44 88

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  • a Turnuva henüz UEFA tarafından düzenlenmemiş ve resmi olarak tanınmıyor.
  • b Maç, 1974 yılında çeşitli yetersizlikler nedeniyle yapılamamıştır.
  • c 1981 yılındaki maç da Liverpool'un yoğun maç programı yüzünden yapılamamıştır.
  • d İlk maç oynanmış fakat Liverpool'un yoğun maç programı yüzünden ikinci maç yapılamamıştır.
  • e 1985 yılındaki karşılaşma Heysel Faciası sonrasında İngiliz kulüplerine verilen Avrupa kupalarından men cezası yüzünden oynanamamıştır.
  • f 1986'daki Steaua București ve Dinamo Kyiv arasındaki karşılaşma siyasi şartlar göz önünde bulundurularak bir defaya mahsus olmak üzere tarafsız sahada yapılmıştır. Tarafsız saha UEFA tarafından tarafından seçilmiş, II. Louis Stadyumu'nda oynanmıştır.[40]
  • g 1991 yılındaki karşılaşmada ilk maç oynanmış fakat ikinci maç Yugoslavya'daki siyasi şartlar göz önünde bulundurularak oynanmamıştır.
  • h Olympique de Marseille takımının rüşvet skandalı[41] ortaya çıktıktan sonra UEFA Şampiyonlar Ligi ikincisi Milan turnuvaya Olympique de Marseille'in yerine katılmıştır.[18]
  • i Resmi olmayan 1972 karşılaşması dahil değildir.
  • j Resmi olmayan 1972 karşılaşması UEFA tarafından resmi olarak kayda alınmaz.
  • k 1992-93 UEFA Şampiyonlar Ligi'ni Olympique de Marseille şampiyon olarak tamamlamış ancak ortaya çıkan rüşvet skandalı nedeniyle kupadan diskalifiye edilmiş ve Şampiyonlar Ligi'nin o sezonki diğer finalisti Milan kupaya dahil edilmiştir.[42]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Competition format". UEFA. 1 Haziran 2006. 1 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2008. 
  2. ^ "Ajax enjoy early success". UEFA. 1 Mart 2006. 2 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  3. ^ a b "Classic club: Ajax Amsterdam". FIFA. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  4. ^ "Trophies". fcdynamo.com. 3 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  5. ^ a b "History 1908-2005". Anderlecht. 25 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  6. ^ a b "LFC Honours". Liverpool F.C. 26 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2008. 
  7. ^ "Records and Cup Wins". Nottingham Forest. 24 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  8. ^ "Valencia profit from Felman's fortune". UEFA. 1 Mart 2006. 6 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  9. ^ "Honours". Aston Villa. 23 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  10. ^ "Hamburg spoil Dons party". BBC Sport. 26 Mart 2003. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  11. ^ a b "Classic club: Juventus". FIFA. 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  12. ^ "Hagi style stirs Steaua". UEFA. 2 Mart 2006. 9 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  13. ^ "Classic club: FC Porto". FIFA. 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  14. ^ "Mechelen miracle continues". UEFA. 1 Mart 2006. 11 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  15. ^ a b c "Classic Club:AC Milan". FIFA. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2008. 
  16. ^ "Manchester United - UEFA Süper Kupası". manutd.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  17. ^ a b "Honours". Barcelona. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  18. ^ a b "Crippa wins it for Parma". UEFA. 1 Mart 2006. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  19. ^ Townsend, Nick (29 Ağustos 1998). "Poyet's late strike lands Super Cup for Chelsea". The Independent. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  20. ^ "UEFA Süper Kupası; Salas lifts Lazio". nytimes.com. 28 Ağustos 1999. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  21. ^ "Jardel golden goal sinks Real". BBC Sport. 25 Ağustos 2000. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  22. ^ "Real win Super Cup". BBC Sport. 30 Ağustos 2002. 24 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  23. ^ "Milan win Super Cup". BBC Sport. 29 Ağustos 2003. 24 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  24. ^ "Baraja brings joy to Valencia". UEFA. 1 Şubat 2006. 16 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  25. ^ "[[Uzatma süresi|uz.]]". BBC Sport. 26 Ağustos 2005. 16 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008.  URL–vikibağı karışıklığı (yardım)
  26. ^ "Barcelona 0-3 Sevilla". BBC Sport. 25 Ağustos 2006. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  27. ^ "Milan beat Sevilla in Super Cup". BBC Sport. 1 Eylül 2007. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2008. 
  28. ^ Lyon, Sam (29 Ağustos 2008). "Man Utd 1-2 Zenit St Petersburg". BBC Sport. 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2008. 
  29. ^ "Barca seal Super Cup triumph". BBC Sport. 28 Ağustos 2009. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2009. 
  30. ^ "Slick Atlético seal Super Cup success". UEFA. 27 Ağustos 2010. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2010. 
  31. ^ "Barcelona breeze to fourth UEFA Süper Kupası". UEFA. 26 Ağustos 2011. 2 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2011. 
  32. ^ "2012: Falcao blows Chelsea away". UEFA.com. 30 Ağustos 2012. 8 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2012. 
  33. ^ "2013: Bayern defeat Chelsea on penalties in Super Cup". UEFA.com. 30 Ağustos 2013. 17 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2013. 
  34. ^ "Ronaldo fires Madrid to Super Cup glory". UEFA.com. 12 Ağustos 2014. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2014. 
  35. ^ "Süper Kupa finalinde Real Madrid, Sevilla'yı 2-0 mağlup etti". milliyet.com.tr. 12 Ağustos 2015. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  36. ^ "Süper Kupa Real Madrid'in". fotomac.com.tr. 9 Ağustos 2016. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  37. ^ "Süper Kupa, Real Madrid'in". eurosport.com. 8 Ağustos 2017. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2019. 
  38. ^ "UEFA Süper Kupa Atletico'nun". eurosport.com. 16 Ağustos 2018. 10 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2018. 
  39. ^ "liverpool-vs-chelsea". uefa.com. 17 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2019. 
  40. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Uefa86 isimli refler için metin temin edilmemiş (Bkz: Kaynak gösterme)
  41. ^ Ralston, Gary (13 Mayıs 2008). "Rangers legend Mark Hateley: UEFA Cup victory can make up for 1993 heartache". Trinity Mirror. 24 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2008. 
  42. ^ "More Sanctions On Marseille". Manila Standard Today. 29 Eylül 1993. Erişim tarihi: 25 Ekim 2009.