Güney Avrupa'daki Dünya Mirasları listesi

Wikimedya liste makalesi

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), Güney Avrupa'daki 17 ülkede ("egemen devlet" olarak da adlandırılır), ArnavutlukAndorraBosna-HersekBulgaristanHırvatistanKıbrıs , YunanistanİtalyaMakedonyaMaltaKaradağPortekizSan MarinoSırbistanSlovenyaİspanyaTürkiye ve Vatikan'ın yanı sıra Cebelitarık'taki Britanya Denizaşırı Toprakları'nda bir bölgede yer alan 168 bölgeyi, Dünya Mirası olarak belirlemiştir.

TabloDüzenle

Tablonun üzerindeki sıralama butonuna basılarak ilgili kategori ile ilgili yeniden sıralama yapılabilir.

Site - Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır
Konum - alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter - Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler
Alan - tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl - Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım - Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Listelenen alanlarDüzenle

  * Sınır-aşan site
  † Tehlike altında
Site Fotoğraf Konum Criteria Alan (ha) Yıl Açıklama Kaynaklar
18. Yüzyıl Caserta Kraliyet Sarayı ve BahçesiVantielli Su Kemeri ve San Leucio Kompleksi   Provinces of Caserta and Benevento, Campania,  
41°4′24″K 14°19′35″D / 41.07333°K 14.32639°D / 41.07333; 14.32639 (18th-Century Royal Palace at Caserta with the Park, the Aqueduct of Vanvitelli, and the San Leucio Complex)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
87 (210); buffer zone 111 (270) 1997 [1]
Atina Akropolisi   Attica,  
37°58′15″K 23°43′34″D / 37.97083°K 23.72611°D / 37.97083; 23.72611 (Acropolis, Athens)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
304 (750); buffer zone 117 (290) 1987 [2]
ElhamraGeneralife ve AlbaicinGranada   Province of Granada, Andalusia,  
37°10′36″K 3°35′40″B / 37.17667°K 3.59444°B / 37.17667; -3.59444 (Alhambra, Generalife and Albayzín, Granada)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
1994 [3]
Alto Douro Şaraplık Üzüm Bağları   Douro Subregion, Trás-os-Montes e Alto Douro Province,  
41°6′6″K 7°47′56″B / 41.10167°K 7.79889°B / 41.10167; -7.79889 (Alto Douro Wine Region)
Cultural:
(iii)(iv)(v)
24.600 (61.000); buffer zone 225.400 (557.000) 2001 [4]
Arap-Norman Palermo ve Cefalú ve Monreale'deki Katedral Kiliseleri   Province of Palermo, Sicily,  

38°6′39″K 13°21′11″D / 38.11083°K 13.35306°D / 38.11083; 13.35306 (Arab-Norman Palermo and the Cathedral Churches of Cefalú and Monreale)

Cultural:
(ii)(iv)
624 (1.540); buffer zone 483 (1.190) 2015 [5]
Aranjuez Kültürel Peyzajı   Aranjuez, Community of Madrid,  
40°2′11″K 3°36′34″B / 40.03639°K 3.60944°B / 40.03639; -3.60944 (Aranjuez Cultural Landscape)
Cultural:
(ii)(iv)
2.048 (5.060); buffer zone 16.605 (41.030) 2001 [6]
Aquileia Antik Kenti   Province of Udine, Friuli-Venezia Giulia,  
45°46′6″K 13°22′3″D / 45.76833°K 13.36750°D / 45.76833; 13.36750 (Archaeological Area and the Patriarchal Basilica of Aquileia)
Cultural:
(iii)(iv)(vi)
155 (380) 1998 [7]
Agrigento Arkeolojik Alanı   Province of Agrigento, Sicily,  
37°17′23″K 13°35′36″D / 37.28972°K 13.59333°D / 37.28972; 13.59333 (Archaeological Area of Agrigento)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
934 (2.310); buffer zone 1.869 (4.620) 1997 [8]
PompeiHerkulaneum ve Torre Annunziata Antik Kentleri    Province of Naples, Campania,  
40°45′0″K 14°29′0″D / 40.75000°K 14.48333°D / 40.75000; 14.48333 (Archaeological Areas of Pompei, Herculaneum and Torre Annunziata)
Cultural:
(iii)(iv)(v)
98 (240); buffer zone 24 (59) 1997 [9]
Tárraco Antik Kenti   Province of Tarragona, Catalonia,  
41°6′53″K 1°15′34″D / 41.11472°K 1.25944°D / 41.11472; 1.25944 (Archaeological Ensemble of Tárraco)
Cultural:
(ii)(iii)
100 (250) 2000 [10]
Emerita Augusta Antik Kenti   Province of Badajoz, Extremadura,  
38°54′58″K 6°20′16″B / 38.91611°K 6.33778°B / 38.91611; -6.33778 (Archaeological Ensemble of Mérida)
Cultural:
(iii)(iv)
1993 [11]
Aigai Antik Kenti (modern adı Vergina)   Imathia, Central Macedonia,  
40°28′17″K 22°19′6″D / 40.47139°K 22.31833°D / 40.47139; 22.31833 (Archaeological Site of Aigai (modern name Vergina))
Cultural:
(i)(iii)
1.421 (3.510); buffer zone 4.812 (11.890) 1996 [12]
Atapuerca Antik Kenti Province of Burgos, Castile and León,  
42°22′17″K 3°32′50″B / 42.37139°K 3.54722°B / 42.37139; -3.54722 (Archaeological Site of Atapuerca)
Cultural:
(iii)(v)
2000 [13]
Delfi Antik Kenti   Phocis, Central Greece,  
38°28′53″K 22°29′46″D / 38.48139°K 22.49611°D / 38.48139; 22.49611 (Archaeological Site of Delphi)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
51 (130); buffer zone 14.314 (35.370) 1987 [14]
Mistra Antik Kenti  Laconia, Peloponnese,  
37°4′50″K 22°22′0″D / 37.08056°K 22.36667°D / 37.08056; 22.36667 (Archaeological Site of Mystras)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
54 (130); buffer zone 1.203 (2.970) 1989 [15]
Olimpiya Antik Kenti   Elis, Western Peloponnese,  
37°39′0″K 21°40′0″D / 37.65000°K 21.66667°D / 37.65000; 21.66667 (Archaeological Site of Olympia)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
106 (260); buffer zone 1.458 (3.600) 1989 [16]
Miken ve Tiryns Antik Kentleri   Argolis, Peloponnese,  
37°44′0″K 22°45′0″D / 37.73333°K 22.75000°D / 37.73333; 22.75000 (Archaeological Sites of Mycenae and Tiryns)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1999 [17]
Troya Antik Kenti   Çanakkale Province,  
39°57′23″K 26°14′20″D / 39.95639°K 26.23889°D / 39.95639; 26.23889 (Archaeological Site of Troy)
Cultural:
(ii)(iii)(vi)
158 (390) 1998 [18]
AssisiAssisili Francesco Bazilikası ve Diğer Fransisken Alanlar    
43°3′58″K 12°37′21″D / 43.06611°K 12.62250°D / 43.06611; 12.62250 (Assisi, the Basilica of San Francesco and Other Franciscan Sites)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
14.563 (35.990); buffer zone 4.087 (10.100) 2000 [19]
Padova Botanik BahçesiPadova   City and Province of Padua, Veneto,  
45°23′57″K 11°52′50″D / 45.39917°K 11.88056°D / 45.39917; 11.88056 (Botanical Garden (Orto Botanico), Padua)
Cultural:
(ii)(iii)
220 (540); buffer zone 11 (27) 1997 [20]
Burgos Katedrali   Burgos, Province of Burgos, Castile and León,  
42°20′25″K 3°42′14.5″B / 42.34028°K 3.704028°B / 42.34028; -3.704028 (Burgos Cathedral)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
1984 [21]
Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu   City of Bursa and village of Cumalıkızık, Bursa Province,  
40°11′5″K 29°3′44″D / 40.18472°K 29.06222°D / 40.18472; 29.06222 (City of Bursa)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
193 (480) 2014 [22]
Butrint   Sarandë District,  
39°45′4″K 20°1′34″D / 39.75111°K 20.02611°D / 39.75111; 20.02611 (Butrint)
Cultural:
(iii)
3.980 (9.800); buffer zone 4.611 (11.390) 1992[nb 1] [23]
[24]
[25]
Castel del Monte   Andria and Corato, Province of Bari, Apulia,  
41°5′5″K 16°16′15″D / 41.08472°K 16.27083°D / 41.08472; 16.27083 (Castel del Monte)
Cultural:
(i)(ii)(iii)
310 (770); buffer zone 10.847 (26.800) 1996 [26]
Vall de Boí'deki Katalan Romanesk Kiliseler Province of Lleida, Catalonia,  
42°30′17″K 0°48′13″D / 42.50472°K 0.80361°D / 42.50472; 0.80361 (Catalan Romanesque Churches of the Vall de Boí)
Cultural:
(ii)(iv)
2000 [27]
Sevilla KatedraliAlcázar ve Batı Hint Adaları Genel ArşiviSevilla Province of Seville, Andalusia,  
37°23′2″K 5°59′30″B / 37.38389°K 5.99167°B / 37.38389; -5.99167 (Cathedral, Alcázar and Archivo de Indias in Seville)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(vi)
12 (30); buffer zone 187 (460) 1987[nb 2] [28]
Modena KatedraliTorre della Ghirlandina ve Piazza GrandeModena City and Province of Modena, Emilia–Romagna,  
44°38′46″K 10°55′32″D / 44.64611°K 10.92556°D / 44.64611; 10.92556 (Cathedral, Torre Civica and Piazza Grande, Modena)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
120 (300); buffer zone 110 (270) 1997 [29]
Altamira Mağarası ve Kuzey İspanya'daki Paleolitik Mağara Sanatı   Santillana del Mar, Cantabria,  
43°22′57″K 4°6′58″B / 43.38250°K 4.11611°B / 43.38250; -4.11611 (Cave of Altamira and Paleolithic Cave Art of Northern Spain)
Cultural:
(i)(iii)
2.235 (5.520) 1985[nb 3] [30]
Azorlardaki Angra do Heroísmo Kentinin Orta Bölgesi   Terceira Island, Azores,  
38°39′18″K 27°13′12″B / 38.65500°K 27.22000°B / 38.65500; -27.22000 (Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores)
Cultural:
(iv)(vi)
1983 [31]
Hirokitya   Larnaca District,  
34°47′54″K 33°20′36″D / 34.79833°K 33.34333°D / 34.79833; 33.34333 (Choirokoitia)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
1998 [32]
Santa Maria delle Grazie, Milan ve "Son Akşam Yemeği", Leonardo da Vinci Province of Milano, Lombardy,  
45°27′57″K 9°10′14″D / 45.46583°K 9.17056°D / 45.46583; 9.17056 (Church and Dominican Convent of Santa Maria delle Grazie with "The Last Supper" by Leonardo da Vinci)
Cultural:
(i)(ii)
150 (370) 1980 [33]
Cilento ve Vallo di Diano Ulusal Parkı ile PaestumVelia Antik Kentleri ve Certosa di Padula   Province of Salerno, Campania,  
40°17′0″K 15°16′0″D / 40.28333°K 15.26667°D / 40.28333; 15.26667 (Cilento and Vallo di Diano National Park with the Archeological sites of Paestum and Velia, and the Certosa di Padula)
Cultural:
(iii)(iv)
159.110 (393.200); buffer zone 178.101 (440.100) 1998 [34]
Safranbolu Şehri   District of Safranbolu, Karabük Province,  
41°15′36″K 32°41′23″D / 41.26000°K 32.68972°D / 41.26000; 32.68972 (City of Safranbolu)
Cultural:
(ii)(iv)(v)
193 (480) 1994 [35]
Tarihi Valletta Şehri   Malta Island,  
35°54′2″K 14°30′52″D / 35.90056°K 14.51444°D / 35.90056; 14.51444 (City of Valletta)
Cultural:
(i)(vi)
56 (140) 1980 [36]
Tarihi Verona Şehri City and Province of Verona, Veneto,  
45°26′19″K 10°59′38″D / 45.43861°K 10.99389°D / 45.43861; 10.99389 (City of Verona)
Cultural:
(ii)(iv)
453 (1.120); buffer zone 431 (1.070) 2000 [37]
Vicenza Şehri ve Veneto'daki Palladyan Villaları   Provinces of Padua, Rovigo, Treviso, Venice, Verona and Vicenza, Veneto,  
45°32′57″K 11°32′58″D / 45.54917°K 11.54944°D / 45.54917; 11.54944 (City of Vicenza and the Palladian Villas of the Veneto)
Cultural:
(i)(ii)
334 (830) 1994[nb 4] [38]
[39]
Tomar'daki Mesih Manastırı   Tomar, Santarém District,  
39°36′17″K 8°25′3″B / 39.60472°K 8.41750°B / 39.60472; -8.41750 (Convent of Christ in Tomar)
Cultural:
(i)(vi)
1983 [40]
Amalfi Sahili   Province of Salerno, Campania,  
40°39′0″K 14°36′0″D / 40.65000°K 14.60000°D / 40.65000; 14.60000 (Costiera Amalfitana)
Cultural:
(ii)(iv)(v)
11.231 (27.750) 1997 [41]
Crespi d'Adda Province of Bergamo, Lombardy,  
45°35′36″K 9°32′18″D / 45.59333°K 9.53833°D / 45.59333; 9.53833 (Crespi d'Adda)
Cultural:
(iv)(v)
1995 [42]
Sintra Kültürel Peyzajı   Sintra,  
38°47′0″K 9°25′0″B / 38.78333°K 9.41667°B / 38.78333; -9.41667 (Cultural Landscape of Sintra)
Cultural:
(ii)(iv)(v)
946 (2.340); buffer zone 3.641 (9.000) 1995 [43]
Serra de Tramuntana'nın Kültürel Peyzajı   Mallorca,  
39°43′51″K 2°41′41″D / 39.73083°K 2.69472°D / 39.73083; 2.69472 (Cultural Landscape of the Serra de Tramuntana)
Cultural:
(ii)(iv)(v)
30.745 (75.970); buffer zone 78.617 (194.270) 2011 [44]
Delos   Cyclades, South Aegean,  
37°24′0″K 25°16′0″D / 37.40000°K 25.26667°D / 37.40000; 25.26667 (Delos)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)(vi)
351 (870) 1990 [45]
Doñana Ulusal Parkı    Huelva and Seville Provinces, Andalusia,  
36°56′52″K 6°21′32″B / 36.94778°K 6.35889°B / 36.94778; -6.35889 (Doñana National Park)
Natural:
(vii)(ix)(x)
54.252 (134.060) 1994[nb 5] [46]
[47]
Durmitor Milli Parkı    
43°7′59″K 19°1′0″D / 43.13306°K 19.01667°D / 43.13306; 19.01667 (Durmitor National Park)
Natural:
(vii)(viii)(x)
32.100 (79.000) 1980[nb 6] [48]
[49]
Ravenna'daki İlkel Hristiyanlık Anıtları City and Province of Ravenna, Emilia-Romagna,  
44°25′14″K 12°11′47″D / 44.42056°K 12.19639°D / 44.42056; 12.19639 (Early Christian Monuments of Ravenna)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
132 (330) 1996 [50]
Poreč'in Tarihi Merkezindeki Euphrasian Bazilikası'nın Episkopal Kompleksi   Poreč, Istria County,  
45°13′45″K 13°35′40″D / 45.22917°K 13.59444°D / 45.22917; 13.59444 (Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Poreč)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
110 (270) 1997 [51]
Cerveteri ve Tarquinia'daki Etrüsk Nekropoller   Provinces of Rome and Viterbo, Lazio,  
42°0′25″K 12°6′7″D / 42.00694°K 12.10194°D / 42.00694; 12.10194 (Etruscan Necropolises of Cerveteri and Tarquinia)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
21 (52); buffer zone 5.786 (14.300) 2004 [52]
Ferrara, Rönesans Şehri ve Po Deltası   City and Province of Ferrara, Emilia–Romagna,  
44°50′16″K 11°37′10″D / 44.83778°K 11.61944°D / 44.83778; 11.61944 (Ferrara, City of the Renaissance, and its Po Delta)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)(v)(vi)
46.712 (115.430); buffer zone 117.649 (290.720) 1995[nb 7] [53]
[54]
Garajonay Ulusal Parkı   SpaLa Gomera,
 
28°07′34″N 17°14′14″W / 28.126250°K 17.237222°B / 28.126250; -17.237222 (Garajonay National Park)
Natural:SpaGara
(vii), (ix)
3.984 (9.840) 1986
Elvas Sınır Kasabası Garnizonu ve Tahkimatı   Alentejo,  
38°52′50″K 7°9′48″B / 38.88056°K 7.16333°B / 38.88056; -7.16333 (Garrison Border Town of Elvas and its Fortifications)
Cultural:
(iv)
179 (440); buffer zone 608 (1.500) 2012 [55]
Gamzigrad-Romuliana, Galerius'un Sarayı   Eastern Serbia,  
43°53′57.5″K 22°11′10″D / 43.899306°K 22.18611°D / 43.899306; 22.18611 (Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius)
Cultural:
(iii)(iv)
179 (440); buffer zone 545 (1.350) 2007 [56]
CenovaLe Strade Nuove ve Palazzi dei Rolli Province of Genoa, Liguria,  
44°24′44″K 8°55′52″D / 44.41222°K 8.93111°D / 44.41222; 8.93111 (Genoa: Le Strade Nuove and the system of the Palazzi dei Rolli)
Cultural:
(ii)(iv)
16 (40); buffer zone 113 (280) 2006 [57]
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası   District of Divriği, Sivas Province,  
39°22′25″K 38°7′25″D / 39.37361°K 38.12361°D / 39.37361; 38.12361 (Great Mosque and Hospital of Divriği)
Cultural:
(i)(iv)
2.016 (4.980) 1985 [58]
Göreme Millî Parkı ve Kapadokya   Nevşehir Province in Central Anatolia Region,  
38°40′0″K 34°51′0″D / 38.66667°K 34.85000°D / 38.66667; 34.85000 (Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia)
Mixed:
(i)(iii)(v)(vii)
9.576 (23.660) 1985 [59]
Gorham's Mağarası    ,  
36°07′13″N 5°20′31″W / 36.120397°K 5.342075°B / 36.120397; -5.342075 (Gorham's Cave)[60]
Cultural:
(iii)
2016[60]
Ħal-Saflieni Katakompu   Paola, Malta Island,  
35°52′17″K 14°30′27″D / 35.87139°K 14.50750°D / 35.87139; 14.50750 (Hal Saflieni Hypogeum)
Cultural:
(iii)
1980 [61]
Hattuşaş: Hitit Başkenti   Sungurlu, Çorum Province,  
40°0′50″K 34°37′14″D / 40.01389°K 34.62056°D / 40.01389; 34.62056 (Hattusha: the Hittite Capital)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
268 (660) 1986 [62]
Cıva'nın Mirası. Almadén ve Idrija     ;  
38°46′31″K 4°50′20″B / 38.77528°K 4.83889°B / 38.77528; -4.83889 (Heritage of Mercury. Almadén and Idrija)
Cultural:
(ii)(iv)
104 (260) 2012 [63]
Pamukkale ve Hierapolis Millî Parkı   Denizli Province,  
37°55′26″K 29°7′24″D / 37.92389°K 29.12333°D / 37.92389; 29.12333 (Hierapolis-Pamukkale)
Mixed:
(iii)(iv)(vii)
1.077 (2.660) 1988 [64]
İstanbul'un Tarihî Alanları   Istanbul city and İstanbul Province,  
41°0′30″K 28°58′48″D / 41.00833°K 28.98000°D / 41.00833; 28.98000 (Historic Areas of Istanbul)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
678 (1.680) 1985 [65]
Split'in Tarihi Bölgeleri ve Split'teki Diocletianus Sarayı  Split-Dalmatia County,  
43°30′34″K 16°26′36″D / 43.50944°K 16.44333°D / 43.50944; 16.44333 (Historical Complex of Split with the Palace of Diocletian)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
21 (52) 1979 [66]
Tarihi Cordoba Şehri ve Kurtuba Camii    Province of Córdoba, Andalusia,  
37°52′45″K 4°46′47″B / 37.87917°K 4.77972°B / 37.87917; -4.77972 (Historic Centre of Cordoba)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
1984[nb 8] [67]
[68]
Tarihi Èvora Şehri   Évora Municipality, Alentejo,  
38°24′23″K 7°54′28″B / 38.40639°K 7.90778°B / 38.40639; -7.90778 (Historic Centre of Évora)
Cultural:
(ii)(iv)
1986 [69]
Tarihi Floransa Şehri   City and Province of Florence, Tuscany,  
43°46′23″K 11°15′22″D / 43.77306°K 11.25611°D / 43.77306; 11.25611 (Historic Centre of Florence)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
505 (1.250) 1982 [70]
Guimarães'in Tarihi Merkezi Braga District, Minho Province,  
41°26′27″K 8°17′41″B / 41.44083°K 8.29472°B / 41.44083; -8.29472 (Historic Centre of Guimarães)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
16 (40); buffer zone 45 (110) 2001 [71]
Tarihi Napoli Şehri   City and Province of Naples, Campania,  
40°51′5″K 14°15′46″D / 40.85139°K 14.26278°D / 40.85139; 14.26278 (Historic Centre of Naples)
Cultural:
(ii)(iv)
1995 [72]
Tarihi Porto (Oporto) Şehri   Norte,  
41°8′30″K 8°37′0″B / 41.14167°K 8.61667°B / 41.14167; -8.61667 (Historic Centre of Oporto)
Cultural:
(iv)
1996 [73]
Tarihi Roma ŞehriPapalık Makamı’nın Ortak Topraksal Haklar ile Paylaşılan Mülkü ve Surdışı St. Paul Bazilikası Şablon:Ülke veri Holy See; Roma, Lazio,  
41°53′25″K 12°29′32″D / 41.89028°K 12.49222°D / 41.89028; 12.49222 (Historic Centre of Rome, the Properties of the Holy See in that City Enjoying Extraterritorial Rights and San Paolo Fuori le Mura)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1.485 (3.670) 1980[nb 9] [74]
Tarihi San Gimignano Şehri   San Gimignano, Province of Siena, Tuscany,  
43°28′5″K 11°2′30″D / 43.46806°K 11.04167°D / 43.46806; 11.04167 (Historic Centre of San Gimignano)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
14 (35) 1990 [75]
Tarihi Siena Şehri   City and Province of Siena, Tuscany,  
43°19′7″K 11°19′54″D / 43.31861°K 11.33167°D / 43.31861; 11.33167 (Historic Centre of Siena)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
170 (420); buffer zone 9.907 (24.480) 1995 [76]
Tarihi Pienza Şehri   Pienza, Province of Siena, Tuscany,  
43°4′37″K 11°40′43″D / 43.07694°K 11.67861°D / 43.07694; 11.67861 (Historic Centre of the City of Pienza)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
441 (1.090) 1996 [77]
Tarihi Urbino Şehri    Province of Pesaro, Marte,  
43°43′30″K 12°38′0″D / 43.72500°K 12.63333°D / 43.72500; 12.63333 (Historic Centre of Urbino)
Cultural:
(ii)(iv)
29 (72); buffer zone 3.609 (8.920) 1998 [78]
Berat ve Ergiri’nin Tarihi Kent Merkezleri   Berat and Gjirokastër,  
40°4′10″K 20°8′0″D / 40.06944°K 20.13333°D / 40.06944; 20.13333 (Historic Centres of Berat and Gjirokastra)
Cultural:
(iii)(iv)
59 (150); buffer zone 136 (340) 2005[nb 10] [79]
Tarihi Toledo Şehri   Province of Toledo, Castile–La Mancha,  
39°52′1″K 4°1′46″B / 39.86694°K 4.02944°B / 39.86694; -4.02944 (Historic City of Toledo)
Cultural:
(i)(ii)(vi)
1986 [80]
Tarihi Trogir Şehri    Split-Dalmatia County,  
43°30′45″K 16°15′6″D / 43.51250°K 16.25167°D / 43.51250; 16.25167 (Historic City of Trogir)
Cultural:
(ii)(v)
640 (1.600); buffer zone 480 (1.200) 2008 [81]
Tarihi Cuenca Şehri   Province of Cuenca, Castile–La Mancha,  
40°4′36″K 2°7′54″B / 40.07667°K 2.13167°B / 40.07667; -2.13167 (Historic Walled Town of Cuenca)
Cultural:
(ii)(v)
1996 [82]
İbiza, Biyoçeşitlilik ve Kültür   Balearic Islands,  
38°54′40″K 1°26′7″D / 38.91111°K 1.43528°D / 38.91111; 1.43528 (Ibiza, Biodiversity and Culture)
Mixed:
(ii)(iii)(iv)(ix)(x)
8.564 (21.160) 1999 [83]
Eolie Adaları   Southern Tyrrhenian Sea,  
38°29′16″K 14°56′44″D / 38.48778°K 14.94556°D / 38.48778; 14.94556 (Isole Eolie (Aeolian Islands))
Natural:
(viii)
1.216 (3.000) 2000 [84]
La Lonja de la Seda de Valencia   Valensiya, Province of Valencia, Valencian Community,  
39°28′28″K 0°22′42″B / 39.47444°K 0.37833°B / 39.47444; -0.37833 (La Lonja de la Seda de Valencia)
Cultural:
(i)(iv)
1996 [85]
Pico Adası Bağcılık Kültürü Peyzajı Azores,  
38°30′48″K 28°32′28″B / 38.51333°K 28.54111°B / 38.51333; -28.54111 (Landscape of the Pico Island Vineyard Culture)
Cultural:
(iii)(v)
190 (470); buffer zone 2.445 (6.040) 2004 [86]
Las Médulas   Province of León, Castile and León,  
42°28′10″K 6°46′15″B / 42.46944°K 6.77083°B / 42.46944; -6.77083 (Las Médulas)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
1997 [87]
Val di Noto'nun Geç Barok Şehirleri, (Güneydoğu Sicilya) Provinces of Catania, Ragusa and Syracuse, Sicily,  
36°53′35.5″K 15°4′8″D / 36.893194°K 15.06889°D / 36.893194; 15.06889 (Late Baroque Towns of the Val di Noto (South-Eastern Sicily))
Cultural:
(i)(ii)(iv)(v)
113 (280); buffer zone 306 (760) 2002 [88]
Madeira'daki Defne Ormanı   PorMadeira,
 
32°46′00″N 17°00′00″W / 32.766667°K 17°B / 32.766667; -17 (Laurisilva of Madeira)
Natural:PorLau
(ix), (x)
15.000 (37.000) 1999
İtalya'daki Lombardlar, Places of Power (M.S. 568–774)  
46°5′39″K 13°25′59″D / 46.09417°K 13.43306°D / 46.09417; 13.43306 (Longobards in Italy. Places of the power (568-774 A.D.))
Cultural:
(ii)(iii)(vi)
14 (35); buffer zone 306 (760) 2011 [89]
Madriu-Perafita-Claror Vadisi   Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany,  
42°29′41″K 1°35′44″D / 42.49472°K 1.59556°D / 42.49472; 1.59556 (Madriu-Perafita-Claror Valley)
Cultural:
(v)
2004[nb 11] [90]
[91]
Mantova ve Sabbioneta    
45°9′34″K 10°47′40″D / 45.15944°K 10.79444°D / 45.15944; 10.79444 (Mantua and Sabbioneta)
Cultural:
(ii)(iii)
235 (580); buffer zone 2.330 (5.800) 2008 [92]
Rodos Orta Çağ Şehri   Rhodes, South Aegean,  
36°26′50″K 28°13′40″D / 36.44722°K 28.22778°D / 36.44722; 28.22778 (Medieval City of Rhodes)
Cultural:
(ii)(iv)(v)
66 (160) 1988 [93]
Toskana'daki Medici Villaları ve Bahçeleri   Tuscany,  
43°51′28″K 11°18′15″D / 43.85778°K 11.30417°D / 43.85778; 11.30417 (Medici Villas and Gardens in Tuscany)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
125 (310); buffer zone 3.539 (8.750) 2013 [94]
Kosova'daki Ortaçağ Anıtları   Kosovo,[nb 12] officially listed as Autonomous Province of Kosovo,  
42°39′40″K 20°15′56″D / 42.66111°K 20.26556°D / 42.66111; 20.26556 (Medieval Monuments in Kosovo)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)
288 (710); buffer zone 115 (280) 2004[nb 13] [95]
[96]
Malta'daki Megalit Tapınaklar: ĠgantijaĦaġar QimMnajdra, ve Tarxien Tapınağı Gozo and Malta Island,  
36°2′57″K 14°16′10″D / 36.04917°K 14.26944°D / 36.04917; 14.26944 (Megalithic Temples of Malta)
Cultural:
(iv)
1980[nb 14] [97]
Drina Köprüsü   Republika Srpska,  
43°46′53″K 19°17′17″D / 43.78139°K 19.28806°D / 43.78139; 19.28806 (Mehmed Paša Sokolović Bridge in Višegrad)
Cultural:
(ii)(iv)
150 (370); buffer zone 12 (30) 2007 [98]
Meteora   Trikala, Thessaly,  
39°43′0″K 21°38′0″D / 39.71667°K 21.63333°D / 39.71667; 21.63333 (Meteora)
Mixed:
(i)(ii)(iv)(v)(vii)
272 (670); buffer zone 1.884 (4.660) 1988 [99]
DafniHosios Loukas ve Nea Moni Manastırları Attica, Central Greece and North Aegean,  
38°24′0″K 22°45′0″D / 38.40000°K 22.75000°D / 38.40000; 22.75000 (Monasteries of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios)
Cultural:
(i)(iv)
370 (910); buffer zone 5.816 (14.370) 1990 [100]
Escurial Manastırı ve ÇevresiMadrid   San Lorenzo de El Escorial, Community of Madrid,  
40°34′54″K 4°7′35″B / 40.58167°K 4.12639°B / 40.58167; -4.12639 (Monastery and Site of the Escurial, Madrid)
Cultural:
(i)(ii)(vi)
1984 [101]
Alcobaça Manastırı   Alcobaça, Leiria District,  
39°33′0″K 8°58′36″B / 39.55000°K 8.97667°B / 39.55000; -8.97667 (Monastery of Alcobaça)
Cultural:
(i)(iv)
1989 [102]
Batalha Manastırı   Batalha, Leiria District,  
39°39′28″K 8°49′37″B / 39.65778°K 8.82694°B / 39.65778; -8.82694 (Monastery of Batalha)
Cultural:
(i)(ii)
098 (240); buffer zone 86 (210) 1983 [103]
Jerónimos Manastırı ve Belém KulesiLizbon   Lizbon,  
38°41′31″K 9°12′57″B / 38.69194°K 9.21583°B / 38.69194; -9.21583 (Monastery of the Hieronymites and Tower of Belém in Lisbon)
Cultural:
(iii)(vi)
266 (660); buffer zone 103 (250) 1983[nb 15] [104]
Monte San Giorgio    ;  
45°53′20″K 8°54′50″D / 45.88889°K 8.91389°D / 45.88889; 8.91389 (Monte San Giorgio)
Natural:
(viii)
1.089 (2.690); buffer zone 3.207 (7.920) 2003[nb 16] [105]
[106]
Asturias Krallığı ve Oviedo Anıtları Asturias,  
43°21′45″K 5°50′35″B / 43.36250°K 5.84306°B / 43.36250; -5.84306 (Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
1985[nb 17] [107]
[108]
Aynoroz   Autonomous region of Mount Athos,  
40°16′0″K 24°13′0″D / 40.26667°K 24.21667°D / 40.26667; 24.21667 (Mount Athos)
Mixed:
(i)(ii)(iv)(v)(vi)(vii)
33.042 (81.650) 1988 [109]
Etna Yanardağı    Sicily,  
37°45′22″K 14°59′48″D / 37.75611°K 14.99667°D / 37.75611; 14.99667 (Mount Etna)
Natural:
(viii)
19.237 (47.540) 2013 [110]
Aragon'daki Müdeccen Mimarisi Teruel and Zaragoza Provinces, Aragon,  
40°20′38″K 1°6′26″B / 40.34389°K 1.10722°B / 40.34389; -1.10722 (Mudéjar Architecture of Aragon)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
1986[nb 18] [111]
Ohri'deki Doğal ve Kültürel Miras   Ohrid Municipality,  
41°7′5″K 20°48′48″D / 41.11806°K 20.81333°D / 41.11806; 20.81333 (Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region)
Mixed:
(i)(iii)(iv)(vii)
83.350 (206.000) 1979[nb 19] [112]
[113]
KotorKotor'un Doğal ve Kültürel-Tarihi Bölgesi   Bay of Kotor, Kotor and surrounding territory,  
42°29′0″K 18°42′0″D / 42.48333°K 18.70000°D / 42.48333; 18.70000 (Natural and Culturo-Historical Region of Kotor)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
1979 [114]
[115]
[116]
Selimiye Camii ve Külliyesi   Edirne, East Thrace,  
41°40′40″K 26°33′34″D / 41.67778°K 26.55944°D / 41.67778; 26.55944 (Selimiye Mosque and its Social Complex)
Cultural:
(i)(iv)
250 (620); buffer zone 38 (94) 2011 [117]
Tarihi Mostar Şehri ve Mostar Köprüsü    Herzegovina-Neretva Canton,  
43°20′53″K 17°48′39″D / 43.34806°K 17.81083°D / 43.34806; 17.81083 (Old Bridge Area of the Old City of Mostar)
Cultural:
(vi)
2005 [118]
Nemrut Dağı   Adıyaman Province,  
38°2′12″K 38°45′49″D / 38.03667°K 38.76361°D / 38.03667; 38.76361 (Nemrut Dağ)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
11 (27) 1987 [119]
Çatalhöyük Neolitik Kenti   Central Anatolia Region,  
37°40′0″K 32°49′41″D / 37.66667°K 32.82806°D / 37.66667; 32.82806 (Neolithic Site of Çatalhöyük)
Cultural:
(iii)(iv)
37 (91); buffer zone 111 (270) 2012 [120]
Tarihi Dubrovnik Şehri   Dubrovnik-Neretva County,  
42°39′2″K 18°5′29″D / 42.65056°K 18.09139°D / 42.65056; 18.09139 (Old City of Dubrovnik)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
97 (240); buffer zone 54 (130) 1979[nb 20] [121]
[122]
[123]
Tarihi Salamanca Şehri   Province of Salamanca, Castile and León,  
40°57′55″K 5°39′52″B / 40.96528°K 5.66444°B / 40.96528; -5.66444 (Old City of Salamanca)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
1988 [124]
Tarihi Ávila Şehri ve Sur Dışı Kiliseleri   Province of Ávila, Castile and León,  
40°39′23″K 4°42′0″B / 40.65639°K 4.70000°B / 40.65639; -4.70000 (Old Town of Ávila with its Extra-Muros Churches)
Cultural:
(iii)(iv)
1985[nb 21] [125]
Tarihi Cáceres Şehri    Province of Cáceres, Extremadura,  
39°28′28″K 6°22′12″B / 39.47444°K 6.37000°B / 39.47444; -6.37000 (Old Town of Cáceres)
Cultural:
(iii)(iv)
1986 [126]
Korfu Eski Şehri   Corfu, Ionian Islands,  
39°37′26″K 19°55′39″D / 39.62389°K 19.92750°D / 39.62389; 19.92750 (Old Town of Corfu)
Cultural:
(iv)
70 (170); buffer zone 162 (400) 2007 [127]
Tarihi Segovia Şehri ve Antik Su Kemeri   Province of Segovia, Castile and León,  
40°56′54.5″K 4°7′9″B / 40.948472°K 4.11917°B / 40.948472; -4.11917 (Old Town of Segovia and its Aqueduct)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
1985 [128]
Trodos Bölgesi'ndeki Boyalı Kiliseler   Troodos Mountains, Limassol and Nicosia Districts,  
34°55′13″K 33°5′45″D / 34.92028°K 33.09583°D / 34.92028; 33.09583 (Painted Churches in the Troodos Region)
Cultural:
(iii)(vi)
1985[nb 22] [129]
[130]
Barselona'daki Katalan Müzik Sarayı ve Sant Pau Hastanesi Binaları   Province of Barcelona, Catalonia,  
41°23′16″K 2°10′30″D / 41.38778°K 2.17500°D / 41.38778; 2.17500 (Palau de la Música Catalana and Hospital de Sant Pau, Barcelona)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
1997[nb 23] [131]
Selanik'in Erken Hristiyan ve Bizans Anıtları   Thessaloniki, Central Macedonia,  
40°38′18″K 22°57′54″D / 40.63833°K 22.96500°D / 40.63833; 22.96500 (Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
533 (1.320) 1988 [132]
Elche Palmiye Korusu Province of Alicante, Valencian Community,  
38°16′10″K 0°41′54″D / 38.26944°K 0.69833°D / 38.26944; 0.69833 (Palmeral of Elche)
Cultural:
(ii)(v)
2000 [133]
Baf    Paphos District,  
34°45′30″K 32°24′20″D / 34.75833°K 32.40556°D / 34.75833; 32.40556 (Paphos)
Cultural:
(iii)(vi)
1980 [134]
Pergamon Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı   Bergama, İzmir  
39°7′33″K 27°10′48″D / 39.12583°K 27.18000°D / 39.12583; 27.18000 (Pergamom)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
333 (820); buffer zone 477 (1.180) 2014 [135]
Piazza del Duomo, Pisa   City and Province of Pisa, Tuscany,  
43°43′23″K 10°23′47″D / 43.72306°K 10.39639°D / 43.72306; 10.39639 (Piazza del Duomo, Pisa)
Cultural:
(i)(ii)(iv)(vi)
887 (2.190); buffer zone 254 (630) 1987[nb 24] [136]
[137]
Plitvice Gölleri Milli Parkı    Lika-Senj County,  
44°52′40″K 15°36′52″D / 44.87778°K 15.61444°D / 44.87778; 15.61444 (Plitvice Lakes National Park)
Natural:
(vii)(viii)(ix)
19.200 (47.000) 1979[nb 25] [138]
[139]
[140]
Poblet Manastırı  Vimbodí i Poblet, Province of Tarragona, Catalonia,  
41°22′51″K 1°4′57″D / 41.38083°K 1.08250°D / 41.38083; 1.08250 (Poblet Monastery)
Cultural:
(i)(iv)
1991 [141]
Porto VenerePalmariaTino ve TinettoCinque Terre   Province of La Spezia, Liguria,  
44°6′25″K 9°43′45″D / 44.10694°K 9.72917°D / 44.10694; 9.72917 (Portovenere, Cinque Terre, and the Islands (Palmaria, Tino and Tinetto))
Cultural:
(ii)(iv)(v)
4.689 (11.590) 1997 [142]
Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler  ;  ;  ;  ;  ;  
47°16′42″K 8°12′27″D / 47.27833°K 8.20750°D / 47.27833; 8.20750 (Prehistoric Pile dwellings around the Alps)
Cultural:
(iv)(v)
274 (680); buffer zone 3.961 (9.790) 2011 [143]
Côa Vadisi ve Siega Verde'deki Tarih Öncesi Kaya İşlemeleri    ;  
40°41′51″K 6°39′40″B / 40.69750°K 6.66111°B / 40.69750; -6.66111 (Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde)
Cultural:
(i)(iii)
1998[nb 26] [144]
Pireneler-Monte Perdido   Gèdre, Hautes-Pyrénées, Midi-Pyrénées,  ; Communes of Torla, Fanlo, Tella-Sin, Puértolas and Bielsa in Province of Huesca, Aragon,  
42°41′K 0°0′D / 42.683°K 0.000°D / 42.683; 0.000 (Pyrénées - Mont Perdu)
Mixed:
(iii)(iv)(v)(vii)(viii)
30.639 (75.710) 1997[nb 27] [145]
Pythagorion ve Sisam Heraionu Samos, North Aegean,  
37°41′27″K 26°56′36″D / 37.69083°K 26.94333°D / 37.69083; 26.94333 (Pythagoreion and Heraion of Samos)
Cultural:
(ii)(iii)
668 (1.650); buffer zone 402 (990) 1992 [146]
Úbeda ve Baeza'daki Rönesans Anıt Topluluğu   Province of Jaen, Andalusia,  
38°0′41″K 3°22′16″B / 38.01139°K 3.37111°B / 38.01139; -3.37111 (Renaissance Monumental Ensembles of Úbeda and Baeza)
Cultural:
(ii)(iv)
900 (2.200); buffer zone 176 (430) 2003 [147]
Savoya Kraliyet Hanedanı Sarayları    Province of Turin, Piedmont,  
45°4′21″K 7°41′9″D / 45.07250°K 7.68583°D / 45.07250; 7.68583 (Residences of the Royal House of Savoy)
Cultural:
(i)(ii)(iv)(v)
371 (920); buffer zone 6.931 (17.130) 1997[nb 28] [148]
[149]
Albula/Bernina Peyzajlarındaki Rhaetian Demiryolları    ;  
46°29′54″K 9°50′47″D / 46.49833°K 9.84639°D / 46.49833; 9.84639 (Rhaetian Railway in the Albula / Bernina Landscapes)
Cultural:
(ii)(iv)
152 (380); buffer zone 109.386 (270.300) 2008 [150]
İber Akdeniz Havzası'ndaki kaya sanatları Andalusia, Aragon, Castile–La Mancha, Catalonia, Murcia and Valencia,  
39°47′24″K 1°2′0″B / 39.79000°K 1.03333°B / 39.79000; -1.03333 (Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula)
Cultural:
(iii)
1998 [151]
Valcamonica Kaya Resimleri    Province of Brescia, Lombardy,  
45°57′25″K 10°17′50″D / 45.95694°K 10.29722°D / 45.95694; 10.29722 (Rock Drawings in Valcamonica)
Cultural:
(iii)(vi)
432 (1.070); buffer zone 1.018 (2.520) 1979 [152]
Lugo'daki Antik Roma Surları   Province of Lugo, Galicia,  
43°0′40″K 7°33′12″B / 43.01111°K 7.55333°B / 43.01111; -7.55333 (Roman Walls of Lugo)
Cultural:
(iv)
2000 [153]
Santiago de Compostela Yolu   Aragon, Navarre, La Rioja, Castile and León and Galicia,  
42°27′33″K 5°53′0″B / 42.45917°K 5.88333°B / 42.45917; -5.88333 (Route of Santiago de Compostela)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
1993 [154]
Santa María de Guadalupe Kraliyet Manastırı   Guadalupe, Province of Cáceres, Extremadura,  
39°27′10″K 5°19′39″B / 39.45278°K 5.32750°B / 39.45278; -5.32750 (Royal Monastery of Santa María de Guadalupe)
Cultural:
(iv)(vi)
1993 [155]
Lombardiya ve Piyemonte'nin Kutsal Dağları   Lombardy, Piedmont,  
45°58′28″K 9°10′10″D / 45.97444°K 9.16944°D / 45.97444; 9.16944 (Sacri Monti of Piedmont and Lombardy)
Cultural:
(ii)(iv)
91 (220); buffer zone 722 (1.780) 2003 [156]
Epidaurus'taki Asklepios Tapınağı   Argolis, Peloponnese,  
37°40′0″K 23°7′0″D / 37.66667°K 23.11667°D / 37.66667; 23.11667 (Sanctuary of Asklepios at Epidaurus)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1.394 (3.440); buffer zone 3.386 (8.370) 1988 [157]
San Cristóbal de La Laguna   SpaProvince of Santa Cruz de Tenerife,
 
28°28′40″N 16°18′42″W / 28.477889°K 16.311778°B / 28.477889; -16.311778 (San Cristóbal de La Laguna)
Cultural:SpaSan
(ii), (iv)
60 (150) 1999
San Marino'nun Tarihi Merkezi ve Monte Titano    
43°55′58″K 12°27′7″D / 43.93278°K 12.45194°D / 43.93278; 12.45194 (San Marino Historic Centre and Mount Titano)
Cultural:
(iii)
55 (140); buffer zone 167 (410) 2008 [158]
San Millán Yuso ve San Millán Suso Manastırları   San Millán de la Cogolla, La Rioja,  
42°19′33″K 2°51′54″B / 42.32583°K 2.86500°B / 42.32583; -2.86500 (San Millán Yuso and Suso Monasteries)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
19 (47); buffer zone 266 (660) 1997 [159]
Santiago de Compostela (Eski Şehir)   Province of A Coruña, Galicia,  
42°52′51″K 8°32′41″B / 42.88083°K 8.54472°B / 42.88083; -8.54472 (Santiago de Compostela (Old Town))
Cultural:
(i)(ii)(vi)
1985 [160]
Škocjan Mağaraları   Škocjan pri Divaci, Matavun and Betanja in Divača and Sežana communes, Obalno-kraška statistical region,  
45°40′0″K 14°0′0″D / 45.66667°K 14.00000°D / 45.66667; 14.00000 (Škocjan Caves)
Natural:
(vii)(viii)
413 (1.020) 1986 [161]
Hvar Adası'ndaki Stari Grad Ovası   Split-Dalmatia County,  
43°10′54″K 16°38′19″D / 43.18167°K 16.63861°D / 43.18167; 16.63861 (Stari Grad Plain)
Cultural:
(ii)(iii)(v)
1.377 (3.400); buffer zone 6.403 (15.820) 2008 [162]
Stari Ras ve Sopoćani near Novi Pazar, Raška District,  
43°7′8″K 20°25′22″D / 43.11889°K 20.42278°D / 43.11889; 20.42278 (Stari Ras and Sopoćani)
Cultural:
(i)(iii)
199 (490); buffer zone 9.936 (24.550) 1979 [163]
Studenica Manastırı Kraljevo, Raška District,  
43°29′10″K 20°32′12″D / 43.48611°K 20.53667°D / 43.48611; 20.53667 (Studenica Monastery)
Cultural:
(i)(ii)(iv)(vi)
116 (290); buffer zone 269 (660) 1986 [164]
Barumini nuraghes   Barumini, Province of Medio Campidano, Sardinia,  
39°42′21″K 8°59′29″D / 39.70583°K 8.99139°D / 39.70583; 8.99139 (Su Nuraxi di Barumini)
Cultural:
(i)(iii)(iv)
233 (580); buffer zone 392 (970) 1997 [165]
Siraküza ve Pantalica Nekropolü   City and Province of Syracuse, Sicily,  
37°3′34″K 15°17′35″D / 37.05944°K 15.29306°D / 37.05944; 15.29306 (Syracuse and the Rocky Necropolis of Pantalica)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)(vi)
2005 [166]
Bassae'deki Apollon Epikurios Tapınağı   Messenia, Arkadya and Elis, Western Peloponnese,  
37°26′6″K 21°53′49″D / 37.43500°K 21.89694°D / 37.43500; 21.89694 (Temple of Apollo Epicurius at Bassae)
Cultural:
(i)(ii)(iii)
20 (49); buffer zone 202 (500) 1986 [167]
Šibenik'teki St. James Katedrali Šibenik, Šibenik-Knin County,  
43°44′11″K 15°53′25″D / 43.73639°K 15.89028°D / 43.73639; 15.89028 (The Cathedral of St James in Šibenik)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
010 (25) 2000 [168]
Dolomitler     
46°36′47″K 12°9′47″D / 46.61306°K 12.16306°D / 46.61306; 12.16306 (The Dolomites)
Natural:
(vii)(viii)
141.903 (350.650); buffer zone 89.267 (220.580) 2009 [169]
Aziz Yuhanna Manastırı ve Apokalipsis Mağarası ile birlikte Batnaz Adası'nın Tarihî Merkezi (Hora)   Patmos, Dodecanese, South Aegean,  
37°18′0″K 26°33′0″D / 37.30000°K 26.55000°D / 37.30000; 26.55000 (The Historic Centre (Chorá) with the Monastery of Saint-John the Theologian and the Cave of the Apocalypse)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
1999 [170]
Sassi ve Matera'nın Rupestrian Kiliseleri Parkı    City and Province of Matera, Basilicata,  
40°39′59″K 16°36′37″D / 40.66639°K 16.61028°D / 40.66639; 16.61028 (The Sassi and the Park of the Rupestrian Churches of Matera)
Cultural:
(iii)(iv)(v)
1.016 (2.510); buffer zone 4.365 (10.790) 1993 [171]
TrulliAlberobello   Province of Bari, Apulia,  
40°46′57″K 17°14′13″D / 40.78250°K 17.23694°D / 40.78250; 17.23694 (The Trulli of Alberobello)
Cultural:
(iii)(iv)(v)
11 (27) 1996 [172]
Herkül Kulesi    A Coruña, Galicia,  
43°23′9″K 8°24′23″B / 43.38583°K 8.40639°B / 43.38583; -8.40639 (Tower of Hercules)
Cultural:
(iii)
233 (580); buffer zone 1.936 (4.780) 2009 [173]
Alcalá Üniversitesi ve Tarihî Semt   Community of Madrid,  
40°28′53″K 3°22′5″B / 40.48139°K 3.36806°B / 40.48139; -3.36806 (University and Historic Precinct of Alcalá de Henares)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
1998 [174]
Coimbra Üniversitesi - Alta ve Sofya   Coimbra,  
40°12′28″K 8°25′32.79″B / 40.20778°K 8.4257750°B / 40.20778; -8.4257750 (University of Coimbra – Alta and Sofia)
Cultural:
(ii)(iv)(vi)
36 (89); buffer zone 82 (200) 2013 [175]
Val d'Orcia   Province of Siena, Tuscany,  
43°4′K 11°33′D / 43.067°K 11.550°D / 43.067; 11.550 (Val d'Orcia)
Cultural:
(iv)(vi)
61.188 (151.200); buffer zone 5.660 (14.000) 2004 [176]
Vatikan   Şablon:Ülke veri Holy See
41°54′8″K 12°27′27″D / 41.90222°K 12.45750°D / 41.90222; 12.45750 (Vatican City)
Cultural:
(i)(ii)(iv)(vi)
1984 [177]
Venedik ve Venedik Lagünü   Province of Venezia, Veneto,  
45°26′3.5″K 12°20′20″D / 45.434306°K 12.33889°D / 45.434306; 12.33889 (Venice and its Lagoon)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)(vi)
1987 [178]
Hadrianus'un VillasıTivoli   Tivoli, Province of Rome, Lazio,  
41°56′39″K 12°46′19″D / 41.94417°K 12.77194°D / 41.94417; 12.77194 (Villa Adriana (Tivoli))
Cultural:
(i)(ii)(iii)
80 (200); buffer zone 500 (1.200) 1999 [179]
Villa d'Este, Tivoli   Tivoli, Province of Rome, Lazio,  
41°57′50″K 12°47′47″D / 41.96389°K 12.79639°D / 41.96389; 12.79639 (Villa d'Este, Tivoli)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
450 (1.100); buffer zone 700 (1.700) 2001 [180]
Villa Romana del Casale    Piazza Armerina, Province of Enna, Sicily,  
37°21′58″K 14°20′3″D / 37.36611°K 14.33417°D / 37.36611; 14.33417 (Villa Romana del Casale)
Cultural:
(i)(ii)(iii)
892 (2.200); buffer zone 10 (25) 1997 [181]
Piyemonte'deki Üzüm Bağları Peyzajı : Langhe-Roero ve Monferrato   Langhe and Montferrat, Piedmont,  
44°36′31″K 7°57′49″D / 44.60861°K 7.96361°D / 44.60861; 7.96361 (Vineyard Landscape of Piedmont)
Cultural:
(iii)(v)
10.789 (26.660); buffer zone 76.249 (188.420) 2014 [182]
Vizcaya Köprüsü    Biscay, Basque Country,  
43°19′23″K 3°1′1″B / 43.32306°K 3.01694°B / 43.32306; -3.01694 (Vizcaya Bridge)
Cultural:
(i)(ii)
086 (210); buffer zone 12 (30) 2006 [183]
Antoni Gaudí'nin Eserleri    
41°24′48″K 2°9′11″D / 41.41333°K 2.15306°D / 41.41333; 2.15306 (Works of Antoni Gaudí)
Cultural:
(i)(ii)(iv)
1984[nb 29] [184]
[185]
Ksanthos ve Letoon   Muğla and Antalya Provinces,  
36°20′6″K 29°19′13″D / 36.33500°K 29.32028°D / 36.33500; 29.32028 (Xanthos-Letoon)
Cultural:
(ii)(iii)
126 (310); buffer zone 63 (160) 1988 [186]

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ Extended in 1999 by a small coastal area in order to prevent tourism developments and minor modification in 2007 declaring the Butrint National Park as buffer zone.
  2. ^ Minor boundary modification in 2010.
  3. ^ Extended in 2008 to include the Palaeolithic cave art of Northern Spain and name change from Altamira Cave to the present name.
  4. ^ Extended in 1996 to include sites outside of the vicinity of Vicenza and name change from Vicenza, City of Palladio to the present name.
  5. ^ Extended in 2005 to bring the property in line with the extended National Park.
  6. ^ Minor modification of boundaries in 2005 to bring it in line with those of the state National Park.
  7. ^ Extended in 1999 to include the Po Delta and name change from Ferrara, city of the Renaissance to the present name.
  8. ^ Extended in 1994 to include the surroundings of the Cathedral–Mosque of Córdoba and name change from Mosque of Cordoba to the present name.
  9. ^ Extended in 1990 and name change from Historic Centre of Rome to the present name.
  10. ^ Extension of borders in 2008.
  11. ^ Minor extension of the buffer zone in 2006.
  12. ^ Şablon:Kosovo-note
  13. ^ Extended in 2006 to include the Patriarchate of Peć monastery, the Gračanica monastery and Our Lady of Ljeviš. Name change from Dečani Monastery to the present name.
  14. ^ Extended in 1992 to include the temples of Ħaġar Qim, Mnajdra, Ta' Ħaġrat, Skorba and Tarxien.
  15. ^ Extension of the buffer zone of the Tower of Belém in 2008.
  16. ^ Extended in 2010 to include the Italian portion of the site.
  17. ^ Extended in 1998 to include the Cámara Santa, San Julián de los Prados and the La Foncalada fountain in Oviedo. Name change from Churches of the Kingdom of the Asturias to the present name.
  18. ^ Extended in 2001 to include architecture outside of Teruel in Calatayud, Cervera de la Cañada, Tobed and Zaragoza. Name change from Mudejar Architecture of Teruel to the present name.
  19. ^ Extended in 1980 to include the cultural and historical area and name change from Lake Ohrid to Ohrid region with its cultural and historical aspects and its natural environment. Minor boundary modification in 2009.
  20. ^ Extended in 1994.
  21. ^ Minor extension of the boundary in 2007.
  22. ^ Extended in 2001 to include the church Metamorfosis tou Sotiros (Transfiguration of the Saviour) in Palaichori.
  23. ^ Minor modification of the buffer zone in 2008.
  24. ^ Minor modification to boundaries in 2007.
  25. ^ Extended in 2000 by 10.020 ha (24.800 akre) to ensure the integrity of the site.
  26. ^ Extended in 2010 by the Siega Verde site in Spain and name change from Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley to the present name.
  27. ^ Extended in 1999 by an area of 550 ha (1.400 akre) in the upper Valley of Héas.
  28. ^ Minor modification of boundaries in 2010.
  29. ^ Extended in 2005 to include the Nativity façade and Crypt of Sagrada Familia, Casa Vicens, Casa Batlló, and the Crypt in Colonia Güell. Name change from Parque Güell, Palacio Güell and Casa Mila in Barcelona to the present name.

KaynakçaDüzenle

Genel
Notlar
  1. ^ "18th-Century Royal Palace at Caserta with the Park, the Aqueduct of Vanvitelli, and the San Leucio Complex". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  2. ^ "Acropolis, Athens". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  3. ^ "Alhambra, Generalife and Albayzín, Granada". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  4. ^ "Alto Douro Wine Region". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  5. ^ ”Le genie architectural des Normands a su s’adapter aux lieux en prenant ce qu’il y a de meilleur dans le savoir-faire des batisseurs arabes et byzantins”, Les Normands en Sicile, p.14
  6. ^ "Aranjuez Cultural Landscape". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  7. ^ "Archaeological Area and the Patriarchal Basilica of Aquileia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  8. ^ "Archaeological Area of Agrigento". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  9. ^ "Archaeological Areas of Pompei, Herculaneum and Torre Annunziata". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  10. ^ "Archaeological Ensemble of Tárraco". UNESCO. 11 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  11. ^ "Archaeological Ensemble of Mérida". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  12. ^ "Archaeological Site of Aigai (modern name Vergina)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  13. ^ "Archaeological Site of Atapuerca". UNESCO. 13 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  14. ^ "Archaeological Site of Delphi". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  15. ^ "Archaeological Site of Mystras". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  16. ^ "Archaeological Site of Olympia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  17. ^ "Archaeological Sites of Mycenae and Tiryns". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  18. ^ "Archaeological Site of Troy". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2011. 
  19. ^ "Assisi, the Basilica of San Francesco and Other Franciscan Sites". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  20. ^ "Botanical Garden (Orto Botanico), Padua". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  21. ^ "Burgos Cathedral". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  22. ^ "Bursa and Cumalıkızık: the Birth of the Ottoman Empire". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2014. 
  23. ^ "Butrint". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  24. ^ 21st session 1997, ss. 24–25
  25. ^ 29th session 2005, ss. 31–32
  26. ^ "Castel del Monte". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  27. ^ "Catalan Romanesque Churches of the Vall de Boí". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  28. ^ "Cathedral, Alcázar and Archivo de Indias in Seville". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  29. ^ "Cathedral, Torre Civica and Piazza Grande, Modena". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  30. ^ "Cave of Altamira and Paleolithic Cave Art of Northern Spain". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  31. ^ "Central Zone of the Town of Angra do Heroismo in the Azores". UNESCO. 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  32. ^ "Choirokoitia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  33. ^ "Church and Dominican Convent of Santa Maria delle Grazie with "The Last Supper" by Leonardo da Vinci". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  34. ^ "Cilento and Vallo di Diano National Park with the Archeological sites of Paestum and Velia, and the Certosa di Padula". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  35. ^ "City of Safranbolu". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2011. 
  36. ^ "City of Valletta". UNESCO. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  37. ^ "City of Verona". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  38. ^ "City of Vicenza and the Palladian Villas of the Veneto". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  39. ^ "Decision - 20COM VIII.C - Extension and Change of Name: The City of Vicenza and the Palladian Villas of the Veneto (Italy)". UNESCO. 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  40. ^ "Convent of Christ in Tomar". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  41. ^ "Costiera Amalfitana". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  42. ^ "Crespi d'Adda". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  43. ^ "Cultural Landscape of Sintra". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  44. ^ "Cultural Landscape of the Serra de Tramuntana". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  45. ^ "Delos". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  46. ^ "Doñana National Park". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  47. ^ "Decision - 29COM 8B.16 - Minor Modifications to the boundaries (Doñana National Park )". UNESCO. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  48. ^ "Durmitor National Park". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  49. ^ "Decision - 29COM 8B.15 - Minor Modifications to the boundaries (Durmitor National Park )". UNESCO. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  50. ^ "Early Christian Monuments of Ravenna". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  51. ^ "Episcopal Complex of the Euphrasian Basilica in the Historic Centre of Poreč". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  52. ^ "Etruscan Necropolises of Cerveteri and Tarquinia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  53. ^ "Ferrara, City of the Renaissance, and its Po Delta". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  54. ^ "Decision - 23COM VIII.C.2 - Extension: Ferrara, City of the Renaissance and its Po Delta (extension of Ferrara, city of the Renaissance) (Italy)". UNESCO. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  55. ^ "Garrison Border Town of Elvas and its Fortifications". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2012. 
  56. ^ "Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  57. ^ "Genoa: Le Strade Nuove and the system of the Palazzi dei Rolli". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  58. ^ "Great Mosque and Hospital of Divriği". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2011. 
  59. ^ "Göreme National Park and the Rock Sites of Cappadocia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2011. 
  60. ^ a b Gorham's Cave Complex, UNESCO, erişim tarihi: 15 Temmuz 2016 
  61. ^ "Hal Saflieni Hypogeum". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  62. ^ "Hattusha: the Hittite Capital". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2011. 
  63. ^ "Heritage of Mercury. Almadén and Idrija". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  64. ^ "Hierapolis-Pamukkale". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2011. 
  65. ^ "Historic Areas of Istanbul". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2011. 
  66. ^ "Historical Complex of Split with the Palace of Diocletian". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  67. ^ "Historic Centre of Cordoba". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  68. ^ "Decision - 18COM XI - Extension and Change of Name: The Historic Centre of Cordoba (extension of the Mosque of Cordoba) (Spain)". UNESCO. 30 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  69. ^ "Historic Centre of Évora". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  70. ^ "Historic Centre of Florence". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  71. ^ "Historic Centre of Guimarães". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  72. ^ "Historic Centre of Naples". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  73. ^ "Historic Centre of Oporto". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  74. ^ "Historic Centre of Rome, the Properties of the Holy See in that City Enjoying Extraterritorial Rights and San Paolo Fuori le Mura". UNESCO. 11 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  75. ^ "Historic Centre of San Gimignano". UNESCO. 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  76. ^ "Historic Centre of Siena". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  77. ^ "Historic Centre of the City of Pienza". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  78. ^ "Historic Centre of Urbino". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  79. ^ "Historic Centres of Berat and Gjirokastra". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  80. ^ "Historic City of Toledo". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  81. ^ "Historic City of Trogir". UNESCO. 21 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  82. ^ "Historic Walled Town of Cuenca". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  83. ^ "Ibiza, Biodiversity and Culture". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  84. ^ "Isole Eolie (Aeolian Islands)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  85. ^ "La Lonja de la Seda de Valencia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  86. ^ "Landscape of the Pico Island Vineyard Culture". UNESCO. 19 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  87. ^ "Las Médulas". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  88. ^ "Late Baroque Towns of the Val di Noto (South-Eastern Sicily)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  89. ^ "Longobards in Italy. Places of the power (568-774 A.D.)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  90. ^ "Madriu-Perafita-Claror Valley". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  91. ^ "Decision - 30COM 8B.59 - Minor modifications to the boundaries (Madriu-Perafita-Claror Valley)". UNESCO. 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  92. ^ "Mantua and Sabbioneta". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  93. ^ "Medieval City of Rhodes". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  94. ^ "Medici Villas and Gardens in Tuscany". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  95. ^ "Medieval Monuments in Kosovo". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  96. ^ 30th session 2006, ss. 157–158
  97. ^ "Megalithic Temples of Malta". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  98. ^ "Mehmed Paša Sokolović Bridge in Višegrad". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  99. ^ "Meteora". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  100. ^ "Monasteries of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  101. ^ "Monastery and Site of the Escurial, Madrid". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  102. ^ "Monastery of Alcobaça". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  103. ^ "Monastery of Batalha". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  104. ^ "Monastery of the Hieronymites and Tower of Belém in Lisbon". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  105. ^ "Monte San Giorgio". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  106. ^ "Decision - 34COM 8B.6 - Natural Properties- Monte San Giorgio (Italy)". UNESCO. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  107. ^ "Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  108. ^ "Decision - 22COM VIII.B.2 - Extension: Monuments of Oviedo and the Kingdom of the Asturias (Spain)". UNESCO. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  109. ^ "Mount Athos". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  110. ^ "Mount Etna". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  111. ^ "Mudéjar Architecture of Aragon". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  112. ^ "Natural and Cultural Heritage of the Ohrid region". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  113. ^ "REPORT OF THE RAPPORTEUR ON THE FOURTH SESSION OF THE WORLD HERITAGE COMMITTEE". UNESCO. 28 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  114. ^ "Natural and Culturo-Historical Region of Kotor". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  115. ^ "World Heritage Committee: Third session" (PDF). UNESCO. s. 13. 28 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  116. ^ 27th session 2003, s. 27
  117. ^ "Selimiye Mosque and its Social Complex". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2011. 
  118. ^ "Old Bridge Area of the Old City of Mostar". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  119. ^ "Nemrut Dağ". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2011. 
  120. ^ "Neolithic Site of Çatalhöyük". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  121. ^ "Old City of Dubrovnik". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  122. ^ "World Heritage Committee: Fifteenth session" (PDF). UNESCO. s. 31. 28 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  123. ^ "World Heritage Committee: Twenty-second session" (PDF). UNESCO. ss. 12-13. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  124. ^ "Old City of Salamanca". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  125. ^ "Old Town of Ávila with its Extra-Muros Churches". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  126. ^ "Old Town of Cáceres". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  127. ^ "Old Town of Corfu". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  128. ^ "Old Town of Segovia and its Aqueduct". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  129. ^ "Painted Churches in the Troodos Region". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  130. ^ "Decision - 25COM X.B - Painted Churches in the Troodos Region [Extension to include the Church of Ayia Sotira, Palaichori] (Cyprus)". UNESCO. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  131. ^ "Palau de la Música Catalana and Hospital de Sant Pau, Barcelona". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  132. ^ "Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  133. ^ "Palmeral of Elche". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  134. ^ "Paphos". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  135. ^ "Pergamon and its Multi-Layered Cultural Landscape". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2014. 
  136. ^ "Piazza del Duomo, Pisa". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  137. ^ "Decision - 31COM 8B.61 - Nomination of natural, mixed and cultural properties to the world heritage list - Piazza del Duomo, Pisa". UNESCO. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  138. ^ "Plitvice Lakes National Park". UNESCO. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  139. ^ 16th session 1992, ss. 24–25
  140. ^ 21st session 1997, ss. 10–11
  141. ^ "Poblet Monastery". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  142. ^ "Portovenere, Cinque Terre, and the Islands (Palmaria, Tino and Tinetto)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  143. ^ "Prehistoric Pile dwellings around the Alps". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  144. ^ "Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley and Siega Verde". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  145. ^ "Pyrénées - Mont Perdu". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  146. ^ "Pythagoreion and Heraion of Samos". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  147. ^ "Renaissance Monumental Ensembles of Úbeda and Baeza". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  148. ^ "Residences of the Royal House of Savoy". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  149. ^ "Decision - 34COM 8B.58 - Cultural Properties - Examination of minor boundary modifications - Residences of the Royal House of Savoy (Italy)". UNESCO. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  150. ^ "Rhaetian Railway in the Albula / Bernina Landscapes". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  151. ^ "Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  152. ^ "Rock Drawings in Valcamonica". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  153. ^ "Roman Walls of Lugo". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  154. ^ "Route of Santiago de Compostela". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  155. ^ "Royal Monastery of Santa María de Guadalupe". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  156. ^ "Sacri Monti of Piedmont and Lombardy". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  157. ^ "Sanctuary of Asklepios at Epidaurus". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  158. ^ "San Marino Historic Centre and Mount Titano". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  159. ^ "San Millán Yuso and Suso Monasteries". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  160. ^ "Santiago de Compostela (Old Town)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  161. ^ "Škocjan Caves". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2011. 
  162. ^ "Stari Grad Plain". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  163. ^ "Stari Ras and Sopoćani". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  164. ^ "Studenica Monastery". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  165. ^ "Su Nuraxi di Barumini". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  166. ^ "Syracuse and the Rocky Necropolis of Pantalica". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  167. ^ "Temple of Apollo Epicurius at Bassae". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  168. ^ "The Cathedral of St James in Šibenik". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  169. ^ "The Dolomites". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  170. ^ "The Historic Centre (Chorá) with the Monastery of Saint-John the Theologian and the Cave of the Apocalypse". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  171. ^ "The Sassi and the Park of the Rupestrian Churches of Matera". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  172. ^ "The Trulli of Alberobello". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  173. ^ "Tower of Hercules". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  174. ^ "University and Historic Precinct of Alcalá de Henares". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  175. ^ "University of Coimbra – Alta and Sofia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2013. 
  176. ^ "Val d'Orcia". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  177. ^ "Vatican City". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  178. ^ "Venice and its Lagoon". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  179. ^ "Villa Adriana (Tivoli)". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  180. ^ "Villa d'Este, Tivoli". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  181. ^ "Villa Romana del Casale". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2010. 
  182. ^ "Vineyard Landscape of Piedmont: Langhe-Roero and Monferrato". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2014. 
  183. ^ "Vizcaya Bridge". UNESCO. 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  184. ^ "Works of Antoni Gaudí". UNESCO. 14 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  185. ^ "Decision - 29COM 8B.47 - Extension of Properties Inscribed on the World Heritage List (Parque Güell, Palacio Güell and Casa Mila in Barcelona)". UNESCO. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  186. ^ "Xanthos-Letoon". UNESCO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2011. 

Şablon:Lists of World Heritage Sites in Europe Şablon:Lists of World Heritage Sites