Ana menüyü aç

Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi
Ülkelerin ilk katıldığı yıllara göre haritası: 1: 1961 ve 1991 yılları arasında Yugoslavya'nın bir parçası olarak katıldı
2: Yugoslavya'nın bir parçası olarak katıldıktan sonra 2005 yılına kadar Sırbistan-Karadağ olarak katıldı

1956 yılında başladığından beri elli bir ülke en az bir kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Bunlardan, yirmi beş ülke yarışmayı kazanmıştır. Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen yarışma, birlik üyelerinin katılımıyla her yıl düzenlenmektedir. Farklı ülkelerden yayıncılar yarışma için şarkı gönderirler ve en sevilen şarkı oylarla belirlenir.

Yarışmaya katılım aktif olan tüm EBU üyelerine açıktır. Aktif bir üye olabilmek için yayıncılar, Avrupa Yayın Alanında yer almalı ya da bir Avrupa Konseyi üyesi bir ülkede olmalıdır.[1] Yarışmaya katılmak için ülkelerin Avrupa içinde bulunması değil, Avrupa Konseyi'nde yer alması gereklidir. Bu yüzden Avrupa kıtası dışında yarışan ülkeler de vardır: Ermenistan, İsrail ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Güneybatı Asya'da; Fas, Kuzey Afrika'da yer almaktadır ve yalnızca 1980 yılındaki yarışmaya katılmıştır. Topraklarının bir bölümü Asya'da olan ülkeler de vardır: Türkiye, 1975; Rusya, 1994; Gürcistan, 2007 ve Azerbaycan, 2008 yılında yarışmaya ilk kez katılmışlardır. Daha önce Batı Asya ve Kuzey Afrika'da olan Lübnan ve Tunus katılmak istemişlerdir fakat bazı sebeplerden dolayı çekilmek zorunda kalmışlardır. Körfez ülkesi olan Katar, 2009 yılında 2011'deki yarışmaya katılmayı düşündüğünü açıklamıştır.[2] Ancak, bu gerçekleşmemiştir ve Katar'ın ileriki yıllarda yarışmaya katılma planlarının olup olmadığı bilinmemektedir.

1956 yılında yedi ülkenin katıldığı yarışma 1980'lerde yirmi katılımcıyı geçmiştir. Yarışmacıların sayısı arttığı gibi, rekabet şansının artmasını sağlamak için ön eleme yarışmaları düzenlenmiştir. 1993 yılında Eurovision'da ilk kez yarışmak için Doğu Avrupa ülkeleri arasında "Kvalifikacija za Millstreet" (Millstreet için Yeterlilik) adında bir ön eleme yarışması yapılmıştır.[3] 1993 yılında katılımın çokluğu nedeniyle bir kural getirilmiştir, son altıda yer alan ülkeler bir sonraki yıl yarışma hakkını kaybedecektir.[4] 1996 yılında yeni bir sistem getirilmiştir. Tüm yirmi dokuz katılımcının ses kasetleri ulusal jürilere sunulmuştur. Jüriler tarafından yarışmaya katılması için yirmi iki şarkı seçilmiştir. Norveç ev sahibi ülke olduğundan doğrudan katılmıştır.[5] 1997'den 2001'e kadar önceki beş yılda en düşük ortalamaya sahip ülkeler sonraki yıl katılamamıştır.[6]

2001 ve 2003 yılları arasında 1994 ve 1995'teki sistem kullanılmıştır. 2004 yılında ilk kez yarı final uygulaması getirilmiştir. İlk on içerisinde yer alan ülkeler ile Büyük Dörtlü (EBU'ya en büyük mali katkıyı sağlayan ülkeler)'de yer alan ülkeler bir sonraki sene doğrudan finalde yer almışlardır. Diğer ülkeler yarı finalde finale yükselmek için yarışmışlardır. Yarı finalde ilk ona giren ülkeler yirmi dört ülkenin yarıştığı finale yükselme hakkı kazanmıştır.[7] 2008 yılında iki yarı final uygulaması getirilmiştir. Ev sahibi ülke ile Büyük Dörtlü finalde doğrudan yarışma hakkı kazanırken, diğer ülkeler finalde yarışabilmek için yarı finallere katılmaktadırlar.[8]

Almanya ve Birleşik Krallık gibi bazı ülkeler yarışmaların neredeyse tamamında yarışırken, Fas gibi sadece bir kez yarışan ülkeler de vardır. Tunus ve Lübnan yarışmaya katılmak istemişlerdir, ancak başlangıç yapamadan çekilmişlerdir. Lihtenştayn ise resmi bir kanalı olmadığından 1976'da katılmak istese de bu isteği reddedilmiştir.[9]

KatılımcılarDüzenle

 
Dan Ar Braz, 1996 yılında Fransa'yı Bretonca şarkısıyla temsil etti.
 
Jari Sillanpää, 2004 yılında Finlandiya'yı temsil etti, ancak finale kalamadı.
 
Magdi Rúzsa, 2007 yılında Macaristan'ı temsil etti.[10]
 
Eurovision'un ilk galibi Lys Assia, 2008'de özel misafir oldu.

Aşağıdaki tablo yarışmaya en az bir kez katılan ülkeleri listeler. Yarışmadan çekilen ülkeler gri renkle gösterilmiştir. Fas yarışmaya sadece 1980 yılında katılmıştır. Lüksemburg yarışmaya ilk kez katılan yedi ülkeden biridir, ancak 1993 yılından beri yarışmaya katılmamaktadır. İtalya politik oylar sebebiyle 1997 yılından sonra yarışmaya katılmama kararı almıştır ancak 2011 yılında yarışmaya geri dönmüştür. Slovakya 1994-1998 yılları arasında üç kez yarışmıştır ancak aldığı kötü sonuçlar nedeniyle 2009 yılına kadar katılmamıştır.[11] Monako yirmi yıllık bir aradan sonra 2004 yılında geri dönmüştür. Ancak katıldığı üç yarışmada da yarı finali geçememesinden dolayı 2006'daki yarışmadan sonra katılmamıştır.[12] 1991 yılında Yugoslavya, 2006 yılında Sırbistan-Karadağ bölünerek yarışmaya farklı ülkeler olarak katılmaya devam etmişlerdir. Sırbistan-Karadağ 1992 yılında Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adıyla yarışmıştır. Karadağ ve Sırbistan 2006'daki bölünmenin ardından ayrı iki ülke olarak 2007 yılında yarışmaya ilk kez katılmışlardır.[13] Avusturya, 2007'deki sonuçtan dolayı 2008 yılında yarışmadan çekilmiştir.[14] 2011 yılında yarışmaya geri dönmüştür.

Ülke İlk katıldığı yıl Son katılımı Katılımları Finalleri[a] Son finali[a] Kazanmaları Yayıncı(lar)[15]
  Almanya
1956
2019
63
63
2019
2
HR (1956–1978) (ARD)
BR (1979–1991) (ARD)
MDR (1992–1995) (ARD)
NDR (1996–günümüz) (ARD)
  Andorra
2004
2009
6
0
Yok
0
RTVA
  Arnavutluk
2004
2019
16
9
2019
0
RTSH
  Avustralya
2015
2019
5
5
2019
0
SBS
  Avusturya
1957
2019
52
47
2018
2
ORF
  Azerbaycan
2008
2019
12
11
2019
1
İTV
  Belçika
1956
2019
61
51
2017
1
VRT (Felemenkçe)
RTBF (Fransızca)[a]
  Beyaz Rusya
2004
2019
16
6
2019
0
BTRC
  Birleşik Krallık
1957
2019
62
62
2019
5
BBC
  Bosna-Hersek
1993
2016
19
19
2012
0
BHRT
  Bulgaristan
2005
2018
12
4
2018
0
BNT
  Çek Cumhuriyeti
2007
2019
8
3
2019
0
ČT
  Danimarka
1957
2019
48
44
2019
3
DR
  Ermenistan
2006
2019
13
10
2017
0
AMPTV
  Estonya
1994
2019
25
16
2019
1
ETV
  Fas
1980
1980
1
1
1980
0
TVM
  Finlandiya
1961
2019
53
45
2018
1
YLE
  Fransa
1956
2019
62
62
2019
5
TF1 (1956-1981)
France Télévisions (1983-)
  Gürcistan
2007
2019
12
7
2016
0
GPB
  Hırvatistan
1993
2019
25
18
2017
0
HRT
  Hollanda
1956
2019
60
51
2019
5
NTS (1956–1969)
NOS (1970–2009)
TROS (2010–2013)
AVROTROS (2014–günümüz)
  İrlanda
1965
2019
53
45
2018
7
RTÉ
  İtalya
1956
2019
45
45
2019
2
RAI
  İspanya
1961
2019
59
59
2019
2
TVE
  İsrail
1973
2019
42
36
2019
4
IBA
  İsveç
1958
2019
59
58
2019
6
SVR (1958)
SR (1959-1979)
SVT (1980-)
  İsviçre
1956
2019
60
49
2019
2
SRG SSR
  İzlanda
1986
2019
32
25
2019
0
RÚV
  Karadağ
2007
2019
11
2
2015
0
RTCG
  Kıbrıs Cumhuriyeti
1981
2019
36
30
2019
0
CyBC
  Kuzey Makedonya
1998
2019
19
9
2019
0
MKRTV
  Letonya
2000
2019
20
10
2016
1
LTV
  Litvanya
1994
2019
20
13
2018
0
LRT
  Lüksemburg
1956
1993
37
37
1993
5
CLT
  Macaristan
1994
2019
17
14
2019
0
MTV
  Malta
1971
2019
32
25
2019
0
PBS
  Moldova
2005
2019
15
10
2018
0
TRM
  Monako
1959
2006
24
21
1979
1
TMC
  Norveç
1960
2019
58
55
2019
3
NRK
  Polonya
1994
2019
22
14
2017
0
TVP
  Portekiz
1964
2019
51
42
2018
1
RTP
  Romanya
1994
2019
20
18
2017
0
TVR
  Rusya
1994
2019
22
21
2019
1
RTR (1994, 1996, 2008–günümüz)
C1R (1995–günümüz)[b]
  San Marino
2008
2019
10
2
2019
0
SMRTV
  Sırbistan
2007
2019
12
9
2019
1
RTS
  Sırbistan-Karadağ
2004
2005
2
2
2005
0
UJRT
  Slovakya
1994
2012
7
3
1998
0
STV (1994-2010)
RTVS (2011-)
  Slovenya
1993
2019
25
15
2019
0
RTV SLO
  Türkiye
1975
2012
34
33
2012
1
TRT
  Ukrayna
2003
2018
15
15
2018
2
NTU
  Yugoslavya
1961
1992
27
27
1992
1
JRT[b]
  Yunanistan
1974
2019
40
38
2019
1
ERT

Yıllara göre katılımcı ülkelerDüzenle

Tablo 1956'dan bu yana düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na her on yıldaki katılımcı ülkeleri listeler.
1956 yılındaki ilk yarışmaya yedi ülke katılmıştır. O zaman beri katılımcıların sayısı gittikçe artmıştır. 1970 yılında bir İskandinav boykotu nedeniyle ülke sayısı on ikiye kadar düştü.[16] 1980'lerin sonunda yarışma yirmi ülkede standart hâle gelmiştir. 1993 yılında Doğu Avrupa'da komünizmin çökmesi birçok yeni ülkeyle rekabet etme imkanı verdi. 1993 yılındaki bu olaydan sonra Doğu Avrupa Ülkelerinin de katılmasıyla son altıda yer alan ülkelerin bir sonraki yıl katılma haklarının elinden alındığı bir sistem getirilmiştir. 1994 yılında yedi ülke daha ilk kez katılmıştır. 2003 yılında Arnavutluk, Beyaz Rusya ve Ukrayna, yarışmaya ilk kez katılmıştır. Ayrıca aynı yıl, 1992'den bu yana yarışmayan Sırbistan-Karadağ geri dönmek için başvurmuştur. EBU, başlangıçta dört ülkeyi reddetse de, önce Ukrayna'yı 2003 yılında katılması için kabul etmiş, sonraki yıl da diğerlerini kabul etmiştir.[17][18] Rekabetin artması amacıyla 2004 yılında ilk kez yarı finalli sistem uygulanmıştır. 2005 yılında otuz dokuz ülke katılırken, 2007 yılına kadar bu sayı kırk ikiye çıkmıştır. Bu yüzden 2008 yılından itibaren iki yarı finalli sistem uygulanmaya başlanmıştır.[8]

Tablo anahtarıDüzenle

     Kazanan - Ülke o yıl yarışmayı kazanmıştır.
     İkinci - Ülke o yıl ikinci olmuştur.
     Üçüncü - Ülke o yıl üçüncü olmuştur.
     Aradaki dereceler - Ülke o yıl dördüncü ile sondan ikinci arasında bir derece almıştır.
     Sonuncu - Ülke o yıl sonuncu olmuştur.
     Finale geçemedi - Ülke o yıl finale kalamamıştır. (1996, 2004-).
     Kararsız - Ülkenin önümüzdeki sene katılımı onaylanmıştır, ancak ülke katılmamıştır.
     İlk katılım - Ülke ilk kez bu on yıl içinde katılmıştır.
     Katılmadı - Ülke o yıl yarışmaya katılmamıştır.
     Diskalifiye edildi veya çekildi – Ülke o yıl yarışmaya katılmış, ama sonradan diskalifiye edilmiş veya çekilmiştir.
(X) ülkenin o yıl yarışmaya katıldığını gösterir.

1950'lerDüzenle

1960'larDüzenle

1970'lerDüzenle

1980'lerDüzenle

1990'larDüzenle

2000'lerDüzenle

2010'larDüzenle

Başarısız katılım girişimleriDüzenle

Yarışmanın kurallarına göre yarışmaya katılmak için son teslim tarihinde kadar başvuru yapılmalıdır. Katılan her yayıncı yarışma için bir ücret öder. Belirli bir tarihten sonra hala bu ücretler ödenmemişse, para cezası verilebilir, ya da geçici süreliğine yarışmaya katılım hakkı elinden alınabilir.[19]

Katılabilecek ama katılmamış diğer EBU üyeleriDüzenle

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ VRT ve RTBF yarışmayla alternatif olarak sorumludur.
  2. ^ Yugoslavya Federal Cumhuriyeti 1992 yılında "Yugoslavya" olarak yarıştı.[20]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ European Broadcasting Union (22 Şubat 2006). Membership conditions. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  2. ^ Repo, Juha (12 Mayıs 2009). "Gulf nation wants to join Eurovision" (İngilizce). ESCToday. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2009. 
  3. ^ ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1993. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  4. ^ O'Connor, John Kennedy (2005). The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. Londra: Carlton Books Limited. ISBN 1-84442-586-X.
  5. ^ ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1996. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  6. ^ Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1997. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  7. ^ BBC News (12 Mayıs 2004). Eurovision finalists chosen. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  8. ^ a b European Broadcasting Union (1 Ekim 2007). Two semi-finals Eurovision Song Contest 2008. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  9. ^ BBC (26 Nisan 2007). The Eurovision Song Contest 1956 - present. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  10. ^ ESCtoday.com (26 Şubat 2007). Rúsza wins by just 18 votes. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  11. ^ Victor Hondal (24 Eylül 2008. Slovakia returns to Eurovision in 2009. ESCtoday.com. Erişim tarihi: 24 Eylül 2008
  12. ^ Gylleneskor.se (13 Aralık 2006). Monaco drag sig ur Eurovision Song Contest (İsveççe). Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  13. ^ Ian Taylor (14 Mayıs 2007). From pariah state to kitsch victory: how a Balkan ballad showed Europe a new Serbia. The Guardian. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  14. ^ ESCtoday.com (20 Kasım 2007). Austria will not go to Belgrade. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  15. ^ Eurovision.tv. History by country. Retrieved on 20 August 2014.
  16. ^ Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1970. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  17. ^ ESCtoday.com (27 Kasım 2002). No new countries at next Eurovision Song Contest. Erişim tarihi: 11 Şubat 2008
  18. ^ ESCtoday.com (27 Kasım 2002). EBU released list of participants for 2003. Erişim tarihi: 11 Şubat 2008
  19. ^ BBC News (20 Mart 2006). Row prompts Eurovision withdrawal. Erişim tarihi: 14 Şubat 2008
  20. ^ Doteurovision.com (22 Şubat 2004). Željko Joksimovic wins Evropesma. 10 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.

BibliyografiDüzenle

  • O'Connor, John Kennedy (2005). The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. Londra: Carlton Books Limited. ISBN 1-84442-586-X.


Kaynak hatası: <ref> "lower-alpha" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="lower-alpha"/> etiketinin karşılığı bulunamadı ya da kapatma </ref> eksik. (Bkz: Kaynak gösterme)