Eurovision Şarkı Yarışması'nda ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

1956 yılında başladığından beri elli bir ülke en az bir kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Bunlardan, yirmi beş ülke yarışmayı kazanmıştır. Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen yarışma, birlik üyelerinin katılımıyla her yıl düzenlenmektedir. Farklı ülkelerden yayıncılar yarışma için şarkı gönderirler ve en sevilen şarkı oylarla belirlenir.

Ülkelerin ilk katıldığı yıllara göre haritası: 1: 1961 ve 1991 yılları arasında Yugoslavya'nın bir parçası olarak katıldı
2: Yugoslavya'nın bir parçası olarak katıldıktan sonra 2005 yılına kadar Sırbistan-Karadağ olarak katıldı

Yarışmaya katılım aktif olan tüm EBU üyelerine açıktır. Aktif bir üye olabilmek için yayıncılar, Avrupa Yayın Alanında yer almalı ya da bir Avrupa Konseyi üyesi bir ülkede olmalıdır.[1] Yarışmaya katılmak için ülkelerin Avrupa içinde bulunması değil, Avrupa Konseyi'nde yer alması gereklidir. Bu yüzden Avrupa kıtası dışında yarışan ülkeler de vardır: Ermenistan, İsrail ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Güneybatı Asya'da; Fas, Kuzey Afrika'da yer almaktadır ve yalnızca 1980 yılındaki yarışmaya katılmıştır. Topraklarının bir bölümü Asya'da olan ülkeler de vardır: Türkiye, 1975; Rusya, 1994; Gürcistan, 2007 ve Azerbaycan, 2008 yılında yarışmaya ilk kez katılmışlardır. Daha önce Batı Asya ve Kuzey Afrika'da olan Lübnan ve Tunus katılmak istemişlerdir fakat bazı sebeplerden dolayı çekilmek zorunda kalmışlardır. Körfez ülkesi olan Katar, 2009 yılında 2011'deki yarışmaya katılmayı düşündüğünü açıklamıştır.[2] Ancak, bu gerçekleşmemiştir ve Katar'ın ileriki yıllarda yarışmaya katılma planlarının olup olmadığı bilinmemektedir.

1956 yılında yedi ülkenin katıldığı yarışma 1980'lerde yirmi katılımcıyı geçmiştir. Yarışmacıların sayısı arttığı gibi, rekabet şansının artmasını sağlamak için ön eleme yarışmaları düzenlenmiştir. 1993 yılında Eurovision'da ilk kez yarışmak için Doğu Avrupa ülkeleri arasında "Kvalifikacija za Millstreet" (Millstreet için Yeterlilik) adında bir ön eleme yarışması yapılmıştır.[3] 1993 yılında katılımın çokluğu nedeniyle bir kural getirilmiştir, son altıda yer alan ülkeler bir sonraki yıl yarışma hakkını kaybedecektir.[4] 1996 yılında yeni bir sistem getirilmiştir. Tüm yirmi dokuz katılımcının ses kasetleri ulusal jürilere sunulmuştur. Jüriler tarafından yarışmaya katılması için yirmi iki şarkı seçilmiştir. Norveç ev sahibi ülke olduğundan doğrudan katılmıştır.[5] 1997'den 2001'e kadar önceki beş yılda en düşük ortalamaya sahip ülkeler sonraki yıl katılamamıştır.[6]

2001 ve 2003 yılları arasında 1994 ve 1995'teki sistem kullanılmıştır. 2004 yılında ilk kez yarı final uygulaması getirilmiştir. İlk on içerisinde yer alan ülkeler ile Büyük Dörtlü (EBU'ya en büyük mali katkıyı sağlayan ülkeler)'de yer alan ülkeler bir sonraki sene doğrudan finalde yer almışlardır. Diğer ülkeler yarı finalde finale yükselmek için yarışmışlardır. Yarı finalde ilk ona giren ülkeler yirmi dört ülkenin yarıştığı finale yükselme hakkı kazanmıştır.[7] 2008 yılında iki yarı final uygulaması getirilmiştir. Ev sahibi ülke ile Büyük Dörtlü finalde doğrudan yarışma hakkı kazanırken, diğer ülkeler finalde yarışabilmek için yarı finallere katılmaktadırlar.[8]

Almanya ve Birleşik Krallık gibi bazı ülkeler yarışmaların neredeyse tamamında yarışırken, Fas gibi sadece bir kez yarışan ülkeler de vardır. Tunus ve Lübnan yarışmaya katılmak istemişlerdir, ancak başlangıç yapamadan çekilmişlerdir. Lihtenştayn ise resmî bir kanalı olmadığından 1976'da katılmak istese de bu isteği reddedilmiştir.[9]

Katılımcılar değiştir

Aşağıdaki tabloda yarışmaya 2024 yılına kadar en az bir kez katılan ülkeler listelenmektedir. 2020 yarışması iptal olmasına rağmen Avrupa Yayın Birliği bu yarışmaya katılan ülkelerin katılımlarını saymış, fakat 1993 veya 1996'daki eleme turlarından yükselemeyen katılımlar sayılmamıştır.

Ülke Yayıncı(lar)[10] İlk yıl En son katılımı Katılımlar Finaller Yükselmeleri Yükselme oranı Son finali Kazanmaları Son kazanması
  Almanya ARD (NDR)[a] 1956 2024 69 68 Direkt finalist[b] 2023 2 2010
  Andorra RTVA 2004 2009 6 0 0/6 0% N/A 0 N/A
  Arnavutluk RTSH 2004 2024 21 11 10/18 56% 2023 0 N/A
  Avustralya SBS 2015 2024 10 7 6/7 86% 2023 0 N/A
  Avusturya ORF 1957 2024 57 48 6/13 46% 2023 2 2014
  Azerbaycan İTV 2008 2024 17 13 12/14 86% 2022 1 2011
  Belarus BTRC 2004 2019 16 6 6/16 38% 2019 0 N/A
  Belçika RTBF / VRT[c] 1956 2024 67 54 8/18 44% 2023 1 1986
  Birleşik Krallık BBC 1957 2024 67 65 Direkt finalist[b] 2023 5 1997
  Bosna-Hersek BHRT 1993 2016 19 18 7/8 88% 2012 0 N/A
  Bulgaristan BNT 2005 2022 14 5 5/14 36% 2021 0 N/A
  Çekya[d] ČT 2007 2024 13 5 5/11 45% 2023 0 N/A
  Danimarka DR 1957 2024 53 44 10/17 59% 2019 3 2013
  Ermenistan AMPTV 2006 2024 17 12 11/14 79% 2023 0 N/A
  Estonya ERR[e] 1994 2024 30 18 9/19 47% 2023 1 2001
  Fas SNRT 1980 1 1 N/A 1980 0 N/A
  Finlandiya Yle 1961 2024 58 48 9/17 53% 2023 1 2006
  Fransa France Télévisions [f] 1956 2024 68 65 Direkt finalist[b] 2023 5 1977
  Gürcistan GPB 2007 2024 17 7 7/15 47% 2016 0 N/A
  Hırvatistan HRT 1993 2024 30 19 7/16 44% 2023 0 N/A
  Hollanda AVROTROS[g] 1956 2024 66 53 8/18 44% 2022 5 2019
  İzlanda RÚV 1986 2024 37 27 10/18 56% 2022 0 N/A
  İrlanda RTÉ 1965 2024 58 45 6/17 35% 2018 7 1996
  İsrail IPBC[h] 1973 2024 47 38 10/17 59% 2023 4 2018
  İspanya RTVE 1961 2024 64 62 Direkt finalist[b] 2023 2 1969
  İsveç SVT[i] 1958 2024 64 61 13/14 93% 2023 7 2023
  İsviçre SRG SSR 1956 2024 66 52 7/18 39% 2023 2 1988
  İtalya RAI 1956 2024 51 48 Direkt finalist[b] 2023 3 2021
  Karadağ RTCG 2007 2022 12 2 2/12 17% 2015 0 N/A
  Kıbrıs Cumhuriyeti CyBC 1981 2024 41 32 10/17 59% 2023 0 N/A
  Kuzey Makedonya[j] MRT 1998 2022 21 9 6/18 33% 2019 0 N/A
  Letonya LTV 2000 2024 25 10 5/18 28% 2016 1 2002
  Litvanya LRT 1994 2024 25 16 11/18 61% 2023 0 N/A
  Lüksemburg RTL 1956 2024 39 37 N/A 1993 5 1983
  Macaristan MTVA[k] 1994 2019 17 14 10/13 77% 2018 0 N/A
  Malta PBS 1971 2024 37 26 8/17 47% 2021 0 N/A
  Moldova TRM 2005 2024 20 13 12/17 71% 2023 0 N/A
  Monako TMC 1959 2006 24 21 0/3 0% 1979 1 1971
  Norveç NRK 1960 2024 63 58 13/16 81% 2023 3 2009
  Polonya TVP 1994 2024 27 16 7/16 44% 2023 0 N/A
  Portekiz RTP 1964 2024 56 45 7/16 44% 2023 1 2017
  Romanya TVR 1994 2023 24 19 11/15 73% 2022 0 N/A
  Rusya RTR / C1R[l] 1994 2021 23 22 11/12 92% 2021 1 2008
  San Marino SMRTV 2008 2024 15 3 3/13 23% 2021 0 N/A
  Sırbistan RTS 2007 2024 17 12 11/14 79% 2023 1 2007
  Sırbistan-Karadağ UJRT 2004 2005 2 2 1/1 100% 2005 0 N/A
  Slovakya RTVS[m] 1994 2012 7 3 0/4 0% 1998 0 N/A
  Slovenya RTVSLO 1993 2024 30 16 7/19 44% 2023 0 N/A
  Türkiye TRT 1975 2012 34 33 6/7 86% 2012 1 2003
  Ukrayna UA:PBC 2003 2024 20 18 13/13 100% 2023 3 2022
  Yugoslavya[n] JRT 1961 1992 27 27 N/A 1992 1 1989
  Yunanistan ERT[o] 1974 2024 45 40 13/16 81% 2022 1 2005

Yıllara göre katılımcı ülkeler değiştir

Tablo 1956'dan bu yana düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na her on yıldaki katılımcı ülkeleri listeler.
1956 yılındaki ilk yarışmaya yedi ülke katılmıştır. O zaman beri katılımcıların sayısı gittikçe artmıştır. 1970 yılında bir İskandinav boykotu nedeniyle ülke sayısı on ikiye kadar düştü.[12] 1980'lerin sonunda yarışma yirmi ülkede standart hâle gelmiştir. 1993 yılında Doğu Avrupa'da komünizmin çökmesi birçok yeni ülkeyle rekabet etme imkânı verdi. 1993 yılındaki bu olaydan sonra Doğu Avrupa Ülkelerinin de katılmasıyla son altıda yer alan ülkelerin bir sonraki yıl katılma haklarının elinden alındığı bir sistem getirilmiştir. 1994 yılında yedi ülke daha ilk kez katılmıştır. 2003 yılında Arnavutluk, Belarus ve Ukrayna, yarışmaya ilk kez katılmıştır. Ayrıca aynı yıl, 1992'den bu yana yarışmayan Sırbistan-Karadağ geri dönmek için başvurmuştur. EBU, başlangıçta dört ülkeyi reddetse de, önce Ukrayna'yı 2003 yılında katılması için kabul etmiş, sonraki yıl da diğerlerini kabul etmiştir.[13][14] Rekabetin artması amacıyla 2004 yılında ilk kez yarı finalli sistem uygulanmıştır. 2005 yılında otuz dokuz ülke katılırken, 2007 yılına kadar bu sayı kırk ikiye çıkmıştır. Bu yüzden 2008 yılından itibaren iki yarı finalli sistem uygulanmaya başlanmıştır.[8]

Tablo anahtarı değiştir

     Kazanan - Ülke o yıl yarışmayı kazanmıştır.
     İkinci - Ülke o yıl ikinci olmuştur.
     Üçüncü - Ülke o yıl üçüncü olmuştur.
     Aradaki dereceler - Ülke o yıl dördüncü ile sondan ikinci arasında bir derece almıştır.
     Sonuncu - Ülke o yıl sonuncu olmuştur.
     Finale geçemedi - Ülke o yıl finale kalamamıştır. (1996, 2004-).
     Kararsız - Ülkenin önümüzdeki sene katılımı onaylanmıştır, ancak ülke katılmamıştır.
     İlk katılım - Ülke ilk kez bu on yıl içinde katılmıştır.
     Katılmadı - Ülke o yıl yarışmaya katılmamıştır.
     Diskalifiye edildi veya çekildi – Ülke o yıl yarışmaya katılmış, ama sonradan diskalifiye edilmiş veya çekilmiştir.
     Katıldı, ama yarış iptal edildi.
(X) ülkenin o yıl yarışmaya katıldığını gösterir.

1956–1959 değiştir

1960–1969 değiştir

1970–1979 değiştir

1980–1989 değiştir

1990–1999 değiştir

2000–2009 değiştir

2010–2019 değiştir

2020–2024 değiştir

Başarısız katılım girişimleri değiştir

Yarışmanın kurallarına göre yarışmaya katılmak için son teslim tarihine kadar başvuru yapılmalıdır. Katılan her yayıncı yarışma için bir ücret öder. Belirli bir tarihten sonra hâlâ bu ücretler ödenmemişse, para cezası verilebilir ya da geçici süreliğine yarışmaya katılım hakkı elinden alınabilir.[15]

Katılabilecek ama katılmamış diğer EBU üyeleri değiştir

Ayrıca bakınız değiştir

Not listesi değiştir

  1. ^ Responsibility for organising Germany's entry to the Eurovision Song Contest rests with one of ARD's member broadcasters, and has changed hands over the years. AlmancaNorddeutscher Rundfunk (NDR) has organised Germany's entry since 1996.[11] See Şablon:Section link for full history of organising broadcasters.
  2. ^ a b c d e Member of the "Big Five"
  3. ^ The Flemish broadcaster VRT and Walloon broadcaster RTBF alternate responsibilities for the contest.
  4. ^ Until 2022 participated as the Czech Republic
  5. ^ Since 2008; previously represented by EstoncaEesti Televisioon (ETV) between 1993 and 2007
  6. ^ Since 1993; previously represented by FransızcaRadiodiffusion-Télévision Française (RTF; 1956–1964), FransızcaOffice de Radiodiffusion Télévision Française (ORTF; 1965–1974), TF1 (1975–1981) and FransızcaAntenne 2 (1983–1992)
  7. ^ Since 2014; previously represented by FelemenkçeNederlandse Televisie Stichting (NTS; 1956–1969), FelemenkçeNederlandse Omroep Stichting (NOS; 1970–2009) and FelemenkçeTelevisie Radio Omroep Stichting (TROS; 2010–2013)
  8. ^ Since 2018; previously represented by the Israel Broadcasting Authority (IBA) between 1973 and 2017
  9. ^ Since 1980; previously represented by İsveççeSveriges Radio (SR) between 1958 and 1979
  10. ^ Until 2018 participated as F.Y.R. Macedonia
  11. ^ Since 2011; previous represented by MacarcaMagyar Televízió between 1993 and 2010
  12. ^ RTR and C1R alternated responsibilities for the contest.
  13. ^ Since 2011; previously represented by SlovakçaSlovenská televízia (STV) between 1994 and 2010
  14. ^ The Federal Republic of Yugoslavia competed as "Yugoslavia" in 1992.
  15. ^ Represented by the National Radio Television Foundation (EIRT) in 1974 and the New Hellenic Radio, Internet and Television (NERIT) in 2014 and 2015.
  16. ^ The 2020 contest was cancelled due to the COVID-19 pandemic.

Kaynakça değiştir

  1. ^ European Broadcasting Union (22 Şubat 2006). Membership conditions 6 Şubat 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  2. ^ Repo, Juha (12 Mayıs 2009). "Gulf nation wants to join Eurovision" (İngilizce). ESCToday. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2009. 
  3. ^ ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1993 12 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  4. ^ O'Connor, John Kennedy (2005). The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. Londra: Carlton Books Limited. ISBN 1-84442-586-X.
  5. ^ ESCtoday.com. Eurovision Song Contest 1996 23 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  6. ^ Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1997 20 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  7. ^ BBC News (12 Mayıs 2004). Eurovision finalists chosen 4 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 2 Şubat 2008 tarihinde erişilmiştir.
  8. ^ a b European Broadcasting Union (1 Ekim 2007). Two semi-finals Eurovision Song Contest 2008 1 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  9. ^ BBC (26 Nisan 2007). The Eurovision Song Contest 1956 - present. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008
  10. ^ "History by country". Eurovision.tv. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2021. 
  11. ^ "Alle deutschen ESC-Acts und ihre Titel". www.eurovision.de (Almanca). ARD. 12 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2023. 
  12. ^ Eurovision.tv. Eurovision Song Contest 1970 28 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008
  13. ^ ESCtoday.com (27 Kasım 2002). No new countries at next Eurovision Song Contest 18 Temmuz 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 11 Şubat 2008
  14. ^ ESCtoday.com (27 Kasım 2002). EBU released list of participants for 2003 25 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 11 Şubat 2008
  15. ^ BBC News (20 Mart 2006). Row prompts Eurovision withdrawal 9 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 14 Şubat 2008

Bibliyografi değiştir

  • O'Connor, John Kennedy (2005). The Eurovision Song Contest 50 Years The Official History. Londra: Carlton Books Limited. ISBN 1-84442-586-X.