Ana menüyü aç

Nobel Barış Ödülü sahipleri listesi

Vikimedya liste maddesi

Nobel Barış Ödülü sahiplerinin tam listesi:

KazananlarDüzenle

Yıl Resim Kazanan Ülke[a] Gerekçe Kaynak
1901   Dunant, HenryHenry Dunant    İsviçre Uluslararası Kızılhaç Komitesinin kuruluşundaki rolünden dolayı" [1]
  Passy, FrédéricFrédéric Passy   Fransa "Parlamentolar Arası Birlikin ana kurucularından biri olması ve ayrıca birinci Evrensel Barış Kongresinin ana düzenleyicisi olmasından dolayı"
1902   Ducommun, ÉlieÉlie Ducommun    İsviçre "Uluslararası Barış Bürosunun ilk onursal sekreteri olmasından dolayı" [2]
  Gobat, AlbertAlbert Gobat    İsviçre "Parlamentolar Arası Birlikin ilk genel sekreteri olmasından dolayı"
1903   Cremer, RandalRandal Cremer   Birleşik Krallık "Parlamentolar Arası Birlikin 'ilk babası" olmasından dolayı" [3]
1904   Uluslararası Hukuk Enstitüsü   Belçika "gayrıresmî bir organ olarak, uluslararası hukuk biliminin genel ilkelerini formüle etme yönündeki çabalarından dolayı" [4]
1905   von Suttner, BerthaBertha von Suttner   Avusturya-Macaristan İmparatorluğu "Die Waffen nieder! adlı kitabı yazması ve ödülün oluşturulmasındaki katkısından dolayı" [5]
1906   Roosevelt, TheodoreTheodore Roosevelt   ABD "Rus-Japon Savaşı'nı bitiren başarılı arabuluculuğu ve hakemliğe olan ilgisiyle, Lahey hakemlik mahkemesinin ilk davasını gündeme getirmesinden dolayı" [6]
1907   Moneta, Ernesto TeodoroErnesto Teodoro Moneta   İtalya "İtalyan barış hareketinin anahtar lideri olmasından dolayı" [7]
  Renault, LouisLouis Renault   Fransa "önde gelen Fransız uluslararası jüri üyesi ve Lahey'deki Daimi Hakemlik Mahkemesi üyesi olmasından dolayı"
1908   Arnoldson, Klas PontusKlas Pontus Arnoldson   İsveç "İsveç Barış ve Hakemlik Derneğinin kurucusu olmasından dolayı" [8]
  Bajer, FredrikFredrik Bajer   Danimarka "Parlamentolar Arası Birlik ile ilk başkanı olduğu Uluslararası Barış Bürosundaki çalışmaları ile birlikte İskandinavya'daki en önemli barış savunucusu olmasından dolayı"
1909   Beernaert, AugusteAuguste Beernaert   Belçika "Lahey'deki iki konferansta temsilci olması ve Parlamentolar Arası Birlikin önde gelen isimlerinden biri olmasından dolayı" [9]
  d'Estournelles, PaulPaul d'Estournelles   Fransa "uluslararası hakemlikteki üstün kariyerinde, Almanya-Fransa ve Birleşik Krallık-Fransa ilişkileri hakkında yaptığı çalışmalardan dolayı"
1910   Uluslararası Barış Bürosu    İsviçre İsviçre "çeşitli ülkelerin barış toplulukları arasında bir bağlantı görevi yaptığından dolayı" [10]
1911   Asser, TobiasTobias Asser   Hollanda "Hakemlik Mahkemesinin üyesi ve Uluslararası Özel Hukuk Konferanslarını başlatan kişi olmasından dolayı" [11]
  Fried, Alfred HermannAlfred Hermann Fried   Avusturya-Macaristan İmparatorluğu "Alman Barış Derneğinin kurucusu olmasından dolayı"
1912   Root, ElihuElihu Root[A]   ABD "uluslararası hakemliğe olan güçlü ilgisi ve dünya mahkemesi oluşturma planından dolayı" [12]
1913   La Fontaine, HenriHenri La Fontaine   Belçika Uluslararası Barış Bürosunun başkanı olmasından dolayı" [13]
1914 I. Dünya Savaşı sebebiyle ödül verilmedi
1915
1916
1917   Uluslararası Kızılhaç Komitesi    İsviçre "I. Dünya Savaşı'ndaki tüm tarafların verdiği savaş esirlerinin çoğunun, aileleriyle iletişime geçme hakları da dahil olmak üzere, haklarının korunmasına yönelik olağanüstü görevi gerçekleştirmesinden dolayı" [14]
1918 I. Dünya Savaşı sebebiyle ödül verilmedi
1919   Wilson, WoodrowWoodrow Wilson   ABD "Milletler Cemiyetinin kuruluşundaki önemli rolünden dolayı" [15]
1920   Bourgeois, LéonLéon Bourgeois   Fransa "1899 ve 1907'deki Lahey Konferansları'na katılımı ile sıklıkla 'ruhani babası' olarak tanımladığı ve genişleyerek Cemiyet hâline gelen çalışmasından dolayı" [16]
1921   Branting, HjalmarHjalmar Branting   İsveç "Milletler Cemiyetindeki çalışmalarından dolayı" [17]
  Lange, ChristianChristian Lange   Norveç "Norveç Nobel Komitesinin ilk sekreteri ve Parlamentolar Arası Birlik genel sekreteri olarak yaptığı çalışmalardan dolayı"
1922   Nansen, FridtjofFridtjof Nansen   Norveç "Rusya'da kıtlıkla mücadele eden milyonlarca kişiye ve Anadolu ve Trakya mültecilerine yaptığı yardım çalışmalarından dolayı" [18][19]
1923 Ödül verilmedi
1924
1925   Chamberlain, AustenAusten Chamberlain[A]   Birleşik Krallık "Locarno Antlaşmaları'ndaki çalışmalarından dolayı" [20]
  Dawes, Charles G.Charles G. Dawes[A]   ABD "Almanya'nın savaş tazminatlarını düzenleme amacıyla oluşturduğu ve 1925'teki Locarno Paktı'na ekonomik açıdan zemin hazırlayan Dawes Planı çalışmasından dolayı"
1926   Briand, AristideAristide Briand   Fransa "Locarno Antlaşmaları üzerine çalışmalarından dolayı" [21]
  Stresemann, GustavGustav Stresemann   Almanya
1927   Buisson, FerdinandFerdinand Buisson   Fransa "Alman-Fransız halkları arasındaki uzlaşmaya katkılarından dolayı" [22]
  Quidde, LudwigLudwig Quidde   Almanya
1928 Ödül verilmedi
1929   Kellogg, Frank B.Frank B. Kellogg[A]   ABD "imzalayan devletlerin tüm anlaşmazlıkları barışçıl olarak sona erdireceklerini ve savaşı, ulusal politika olarak görmekten vazgeçeceklerini öngören Kellogg-Briand Paktı'ndan dolayı" [23]
1930   Söderblom, NathanNathan Söderblom   İsveç "kiliseleri, yalnızca ekümenik birlik amacıyla değil, dünya barışı amacıyla kullanma yönündeki çabalarından dolayı" [24]
1931   Addams, JaneJane Addams   ABD "sosyal reform çalışmaları ve Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın Birliği liderliğinden dolayı" [25]
  Butler, Nicholas MurrayNicholas Murray Butler   ABD "Kellogg-Briand Paktı'nı tanıtması ve Amerikan barış hareketinin kuruluş yönlü kısmının lideri olarak yaptığı çalışmalardan dolayı"
1932 Ödül verilmedi
1933   Angell, NormanNorman Angell[A]   Birleşik Krallık The Great Illusion'ı yazması ve Milliyetler Cemiyetinin destekçisi olmasının yanı sıra, genel olarak barış için etkileyici bir yayımcı ve eğitimci olmasından dolayı" [26]
1934   Henderson, ArthurArthur Henderson   Birleşik Krallık "Milletler Cemiyeti için özellikle cemiyetin silahsızlanma çabalarına yönelik çalışmasından dolayı" [27]
1935   von Ossietzky, CarlCarl von Ossietzky[B]   Almanya "Almanya'nın yeniden silahlanmasına karşı gösterdiği çabadan dolayı" [28]
1936   Carlos Saavedra Lamas   Arjantin "Paraguay ile Bolivya arasındaki Chaco Savaşı'nı sona erdiren arabuluculuğundan dolayı" [29]
1937   Cecil, RobertRobert Cecil   Birleşik Krallık "Milletler Cemiyeti ile çalışmalarından dolayı" [30]
1938   Nansen Uluslararası Mülteciler Ofisi   Milletler Cemiyeti "mültecilere yardım çalışmalarından dolayı" [31]
1939 II. Dünya Savaşı nedeniyle ödül verilmedi
1940
1941
1942
1943
1944   Uluslararası Kızılhaç Komitesi    İsviçre "savaş sırasında, insanlık adına yürüttüğü büyük işten dolayı" [32]
1945   Hull, CordellCordell Hull   ABD "vatanda yalnızcılığa karşı mücadelesi, Amerika kıtalarındaki ülkeler için bir barış bloku oluşturma çabaları ve Birleşmiş Milletler Örgütü çalışmasından dolayı" [33]
1946   Greene Balch, EmilyEmily Greene Balch   ABD "eski tarih ve sosyoloji profesörü, Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın Birliğinin onursal uluslararası başkanı" [34]
  Mott, JohnJohn Mott   ABD
1947   Quakerlar (Friends Service Council ile Amerikan Dostluk Hizmet Komitesi tarafından temsil edildi)   Birleşik Krallık /   ABD "başkalarına karşı merhameti ve yardım etme arzularından dolayı" [35]
1948 "Hayatta olan uygun bir aday bulunmadığından dolayı" verilmedi. (Ölüm sonrasında ödül verilemediği için, bir süre önce suikast sonucu öldürülen Mahatma Gandi'ye atfen) [36]
1949   Orr, John BoydJohn Boyd Orr   Birleşik Krallık [37]
1950   Bunche, RalphRalph Bunche   ABD "Harvard Üniversitesi Cambridge, MA profesörü, Birleşmiş Milletler Vesayet bölümü yöneticisi, 1948'de Filistin'deki temsili arabulucu" [38]
1951   Jouhaux, LéonLéon Jouhaux   Fransa [39]
1952   Schweitzer, AlbertAlbert Schweitzer   Fransa "misyoner cerrah, Lambaréné'nin (Gabon Cumhuriyeti) kurucusu" [40]
1953   Marshall, GeorgeGeorge Marshall   ABD [41]
1954 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi   Birleşmiş Milletler "Birleşmiş Milletler tarafından 1951'de kurulan uluslararası bir yardım örgütü" [42]
1955 Ödül verilmedi
1956
1957   Pearson, LesterLester Pearson   Kanada "Süveyş çatışmasının sonlandırılmasındaki ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla Orta Doğu sorununu çözmedeki rollerinden dolayı" [43]
1958   Pire, DominiqueDominique Pire   Belçika "Dominikan Tarikatı pederi, mültecilere yardım örgütü L'Europe du Coeur au Service du Monde'ün lideri" [44]
1959   Noel-Baker, PhilipPhilip Noel-Baker   Birleşik Krallık "Parlamento üyesi, ömrü boyunca uluslararası barış ve işbirliğinin gayretli bir çalışanı" [45]
1960   Lutuli, AlbertAlbert Lutuli   Güney Afrika "Güney Afrika'daki Apartheid'e karşı mücadelede en ön safta yer alan kişi" [46]
1961   Hammarskjöld, DagDag Hammarskjöld[C]   İsveç "Birleşmiş Milletleri güçlendirmesinden dolayı" [47]
1962   Pauling, LinusLinus Pauling   ABD "nükleer silah denemelerine karşı mücadelesinden dolayı" [48]
1963   Uluslararası Kızılhaç Komitesi    İsviçre "Uluslararası Kızılhaç Komitesinin 100 yıllık varlığı boyunca insan haklarının korunmasına yönelik çalışmalarından dolayı" [49]
  Kızılhaç Toplulukları Birliği    İsviçre
1964   King, Martin LutherMartin Luther King   ABD "bir mücadelenin şiddete başvurmadan yürütülebileceğini bize gösteren Batı dünyasındaki ilk kişi" [50]
1965   Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)   Birleşmiş Milletler "uluslararası bir yardım örgütü" [51]
1966 Ödül verilmedi
1967
1968   Cassin, RenéRené Cassin   Fransa "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin taslağını oluşturarak, insan değerinin ve haklarının korunmasına olan katkısından dolayı" [52]
1969   Uluslararası Çalışma Örgütü   Birleşmiş Milletler [53]
1970   Borlaug, NormanNorman Borlaug   ABD "özellikle Asya ve Latin Amerika'daki gıda üretimine etkisi olan Yeşil Devrim'e yaptığı katkılarından dolayı" [54]
1971   Brandt, WillyWilly Brandt   Batı Almanya "Almanya Federal Cumhuriyeti şansölyesi, Batı Almanya'nın Ostpolitik'inden dolayı" [55]
1972 Ödül verilmedi
1973   Kissinger, HenryHenry Kissinger   ABD "Vietnam Savaşı'nda ateşkesi ve Amerikan kuvvetlerinin çekilmesini sağlayan 1973 Paris anlaşmasından dolayı" [56]
  Lê Đức Thọ[D]   Kuzey Vietnam
1974   MacBride, SeánSeán MacBride   İrlanda "insan haklarına olan güçlü ilgisi, Avrupa Konseyi aracılığıyla İnsan Hakları Sözleşmesine öncülük etmesi, Uluslararası Af Örgütünün kuruluşuna yardımcı olması ve saha sonradan örgüte liderlik etmesi ve Uluslararası Hukukçular Komisyonunun genel sekreteri olarak görev yapmasından dolayı" [57]
  Satō, EisakuEisaku Satō   Japonya "Japonya için nükleer seçeneğinden vazgeçmesi ve devamındaki uzlaştırıcı çabalarından dolayı"
1975   Saharov, AndreyAndrey Saharov[E]   Sovyetler Birliği "insan hakları konusundaki mücadelesi, tüm uluslar arasındaki silahsızlanma ve iş birliği mücadelesinden dolayı" [58]
1976   Williams, BettyBetty Williams   Birleşik Krallık "Kuzey İrlanda Barış Hareketinin (sonraki adıyla Barış İnsanları Topluluğu) kurucuları" [59]
  Corrigan, MaireadMairead Corrigan   Birleşik Krallık
1977 Uluslararası Af Örgütü   Birleşik Krallık "düşünce mahkûmlarının insan haklarını korumasından dolayı" [60]
1978   Sedat, EnverEnver Sedat   Mısır "Mısır ve İsrail arasında anlaşmalı bir barış sağlayan Camp David Sözleşmesi'nden dolayı" [61]
  Menahem Begin   İsrail /   Polonya
1979   Rahibe Teresa   Hindistan "Hayırsever Misyonerlerin kurucusu" [62]
1980   Pérez Esquivel, AdolfoAdolfo Pérez Esquivel   Arjantin "ülkesi Arjantin'i yöneten askerî cuntaya karşı savaşmak amacıyla şiddet karşıtı insan hakları örgütler kurdu" [63]
1981 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği   Birleşmiş Milletler "Birleşmiş Milletler tarafından 1951'de kurulan uluslararası bir yardım kuruluşu" [64]
1982   Myrdal, AlvaAlva Myrdal   İsveç "Birleşmiş Milletlerin silahsızlanma müzakerelerinde, hayati rol üstlenerek antlaşmanın uluslararası anlamda tanınmasını sağlayarak gerçekleştirdikleri mükemmel çalışmalardan dolayı" [65]
  García Robles, AlfonsoAlfonso García Robles   Meksika
1983   Wałęsa, LechLech Wałęsa   Polonya "Solidarność'un kurucusu, insan hakları eylemcisi" [66]
1984   Tutu, DesmondDesmond Tutu   Güney Afrika "Güney Afrika'daki Apartheid sorununu çözme mücadelesindeki birleştirici bir lider figürü olmasından dolayı" [67]
1985   Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler   ABD "atom savaşının yıkıcı etkilerine dair otoriter bilgileri ve farkındalık yaratmasından dolayı" [68]
1986   Wiesel, ElieElie Wiesel   ABD "Başkan'ın Holokost Komisyonu başkanı" [69]
1987   Arias, ÓscarÓscar Arias   Kosta Rika "Orta Amerika'da barış için yaptığı, o yılın 7 Ağustos günü Guatemala'da imzalanan anlaşmayla sonuçlanan çabalarından dolayı" [70]
1988   Birleşmiş Milletler Barış Gücü   Birleşmiş Milletler "Birleşmiş Milletlerin temel ilkelerinin farkına varılması yönünde yaptıkları katkılardan dolayı" [71]
1989   Tenzin Gyatso   Hindistan "Tibet'in bağımsızlığı için verdiği mücadelede, sürekli olarak gösterdiği şiddet kullanımına karşı tutumlarından dolayı" [72]
1990   Gorbaçov, MihailMihail Gorbaçov   Sovyetler Birliği "günümüzdeki uluslararası topluluğun önemli parçalarını karakterize eden barış sürecindeki lider rolünden dolayı" [73]
1991   Su Çi, Ang SanAng San Su Çi[F]   Burma "insan hakları ve demokrasi için sessiz mücadelesinden dolayı" [74]
1992   Menchú, RigobertaRigoberta Menchú   Guatemala "sosyal adalet ve yerli halkların haklarına saygı temel alınarak sağlanan etnokültürel uzlaşı alanlarındaki çalışmalarından dolayı" [75]
1993   Mandela, NelsonNelson Mandela   Güney Afrika "Apartheid rejiminin barışçıl bir şekilde sonlandırılması ve yeni bir demokratik Güney Afrika'nın temellerini atmaları için yaptıkları çalışmalardan dolayı" [76]
  de Klerk, F. W.F. W. de Klerk   Güney Afrika
1994   Arafat, YaserYaser Arafat   Filistin "her iki taraf tarafından da büyük cesaret gerektiren ve Orta Doğu'da kardeşliğin gelişimi için yeni imkânlar açan siyasi hamleyi onulandırmak için" [77]
  Rabin, İzakİzak Rabin   İsrail
  Peres, ŞimonŞimon Peres   İsrail
1995   Rotblat, JosephJoseph Rotblat   Polonya "uluslararası siyasette nükleer silahların oynadığı rolün azaltılmasına ve daha uzun vadede, bu tür silahların kullanımdan kaldırılmasına yönelik çabalarından dolayı" [78]
Bilim ve Dünya İlişkileri üzerine Pugwash Konferansı   Kanada
1996   Belo, CarlosCarlos Belo   Doğu Timor "Doğu Timor'daki çatışmanın adil ve barışçıl bir çözümü için yaptıkları çalışmalar nedeniyle." [79]
  Ramos-Horta, JoséJosé Ramos-Horta   Doğu Timor
1997   Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya    İsviçre "anti personel mayınlarının yasaklanması ve temizlenmesi hakkındaki çalışmalarından dolayı" [80]
  Williams, JodyJody Williams   ABD
1998   Hume, JohnJohn Hume   İrlanda "Kuzey İrlanda'daki çatışma için barışçıl bir çözüm bulma çabalarından dolayı" [81]
  Trimble, DavidDavid Trimble   Birleşik Krallık
1999 Sınır Tanımayan Doktorlar    İsviçre "örgütün çeşitli kıtalardaki öncü insani çalışmalarının tanınması" [82]
2000   Kim Dae-jung   Güney Kore "özellikle Kuzey Kore ile barış ve uzlaşma çalışmaları olmak üzere, Güney Kore ve genel olarak Doğu Asya'daki demokrasi ve insan hakları ile ilgili çalışmalarından dolayı" [83]
2001   Birleşmiş Milletler   Birleşmiş Milletler "daha iyi örgütlenmiş ve daha barışçıl bir dünya için yaptıkları çalışmalardan dolayı" [84]
  Annan, KofiKofi Annan   Gana
2002   Carter, JimmyJimmy Carter   ABD "demokrasi ve insan haklarını geliştirme, ekonomik ve sosyal gelişimi ilerletme amacıyla onyıllar boyunca yorulmaksızın, uluslararası anlaşmazlıklara barışçıl çözümler bulma çabalarından dolayı" [85]
2003   Ebadi, ŞirinŞirin Ebadi   İran "demokrasi ve insan hakları konularındaki çabalarından dolayı" [86]
2004   Maathai, WangariWangari Maathai   Kenya "sürdürülebilir gelişim, demokrasi ve barışa olan katkılarından dolayı" [87]
2005   Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu   Birleşmiş Milletler "nükleer enerjinin askerî amaçlar doğrultusunda kullanılmasının önlenmesine ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla mümkün olan en güvenli yolla kullanılmasına dair çabalarından dolayı" [88]
  el-Baradey, MuhammedMuhammed el-Baradey   Mısır
2006   Yunus, MuhammedMuhammed Yunus   Bangladeş "mikro kredi çalışmaları aracılığıyla, özellikle kadınlar olmak üzere, yoksullar için ekonomik ve sosyal olanakları geliştirdiklerinden dolayı" [89]
Grameen Bank   Bangladeş
2007   Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli   Birleşmiş Milletler "insanların neden olduğu iklim değişikliği hakkında oluşturdukları ve yaydıkları bilgiler ve bu değişikliğe karşı mücadele etmek için gereken tedbirlerşn alınması konusunda temel atmalarından dolayı" [90]
  Gore, AlAl Gore   ABD
2008   Ahtisaari, MarttiMartti Ahtisaari   Finlandiya "farklı kıtalarda, üç onyıldan fazla süredir uluslararası anlaşmazlıkları çözmeye yönelik çabalarından dolayı" [91]
2009   Obama, BarackBarack Obama   ABD "uluslararası diplomasi ve insanlar arasındaki iş birliğini güçlendirmeye yönelik olağanüstü çabalarından dolayı" [92]
2010 Liu Xiaobo[G]   Çin "Çin'deki temel insan hakları için gösterdiği uzun ve şiddet karşıtı mücadelesinden dolayı" [93]
2011   Johnson-Sirleaf, EllenEllen Johnson-Sirleaf   Liberya "barış inşası çalışmasına tam katılım için, kadınların güvenliği ve kadın hakları için gösterdikleri şiddet karşıtı mücadelelerinden dolayı" [94]
  Gbowee, LeymahLeymah Gbowee   Liberya
  Karman, TevekkülTevekkül Karman   Yemen
2012   Avrupa Birliği   Avrupa Birliği "altı onyıldan fazla süredir Avrupa'da barışın ve uzlaşmanın, demokrasinin ve insan haklarının gelişimine olan katkısından dolayı" [95]
2013 Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü   Hollanda "kimyasal silahların kaldırılmasındaki olağanüstü çabalarından dolayı" [96]
2014   Satyarthi, KailashKailash Satyarthi   Hindistan "çocuk ve gençlerin sindirilmelerine karşı, tüm çocukların eğitim hakkına sahip olmalarına yönelik mücadelelerinden dolayı" [97]
  Yusufzay, MalalaMalala Yusufzay   Pakistan
2015   Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü   Tunus "2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu bir demokrasinin kurulmasına yönelik kararlı katkılarından dolayı" [98]
2016   Manuel Santos, JuanJuan Manuel Santos   Kolombiya "ülkede 50 yıldan fazla süredir devam eden, en az 220.000 Kolombiyalının hayatına mâl olan ve yaklaşık 6 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açan iç savaşı sona erdiren iradeli çabalarından dolayı." [99]
2017 Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya    İsviçre "herhangi bir nükleer silahın kullanılmasının insanlara yönelik yıkıcı sonuçlarına dikkat çekme yönündeki çalışmaları ve bu tür silahların antlaşmalarla yasaklanmasını sağlama konusundaki çığır açan çabalarından dolayı" [100]
2018   Mukwege, DenisDenis Mukwege   Kongo DC "cinsel şiddetin, bir savaş silahı ve silahlı çatışma amacıyla kullanılmasının önlenmesine dair çabalarından dolayı" [101]
  Murad, NadiaNadia Murad   Irak
2019   Abiy Ahmed Ali   Etiyopya "barış ve uluslararası işbirliği konusundaki çabaları ve özellikle komşu Eritre ile olan sınır çatışmasını çözmedeki kararlı inisiyatifi nedeniyle" [102]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "The Nobel Peace Prize 1901" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "The Nobel Peace Prize 1902". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2011. 
  3. ^ "The Nobel Peace Prize 1903". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2011. 
  4. ^ "The Nobel Peace Prize 1904". Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2011. 
  5. ^ "The Nobel Peace Prize 1905" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "The Nobel Peace Prize 1906" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "The Nobel Peace Prize 1907" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "The Nobel Peace Prize 1908" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "The Nobel Peace Prize 1909" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "The Nobel Peace Prize 1910" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "The Nobel Peace Prize 1911" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "The Nobel Peace Prize 1912" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "The Nobel Peace Prize 1913" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "The Nobel Peace Prize 1917" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "The Nobel Peace Prize 1919" (İngilizce). Nobel Vakfı. 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "The Nobel Peace Prize 1920" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "The Nobel Peace Prize 1921" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ Stang, Fredrik. "Award Ceremony Speech (1922)" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "The Nobel Peace Prize 1922" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ "The Nobel Peace Prize 1925" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ "The Nobel Peace Prize 1926" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ "The Nobel Peace Prize 1927" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ "The Nobel Peace Prize 1929" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ "The Nobel Peace Prize 1930" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  25. ^ "The Nobel Peace Prize 1931" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  26. ^ "The Nobel Peace Prize 1933" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ "The Nobel Peace Prize 1934" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  28. ^ "The Nobel Peace Prize 1935" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  29. ^ "The Nobel Peace Prize 1936" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  30. ^ "The Nobel Peace Prize 1937" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  31. ^ Stang, Fredrik. "Award Ceremony Speech (1938)" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  32. ^ Jahn, Gunnar. "Award Ceremony Speech (1944)" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  33. ^ Jahn, Gunnar. "Award Ceremony Speech (1945)" (İngilizce). Nobel Vakfı. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  34. ^ "The Nobel Peace Prize 1946" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  35. ^ Jahn, Gunnar. "Award Ceremony Speech (1947)" (İngilizce). Nobel Vakfı. 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  36. ^ Nobel Barış Ödülü 1948. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Barış Ödülü 1948 Erişim tarihi 24.04.2014 (İngilizce)
  37. ^ "The Nobel Peace Prize 1949" (İngilizce). Nobel Vakfı. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  38. ^ "The Nobel Peace Prize 1950" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ "The Nobel Peace Prize 1951" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  40. ^ "The Nobel Peace Prize 1952" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  41. ^ "The Nobel Peace Prize 1953" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  42. ^ "The Nobel Peace Prize 1954" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  43. ^ "The Nobel Peace Prize 1957" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  44. ^ "The Nobel Peace Prize 1958" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  45. ^ "The Nobel Peace Prize 1959" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  46. ^ "The Nobel Peace Prize 1960" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  47. ^ "The Nobel Peace Prize 1961" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  48. ^ "The Nobel Peace Prize 1962" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  49. ^ "The Nobel Peace Prize 1963" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  50. ^ "The Nobel Peace Prize 1964" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  51. ^ "The Nobel Peace Prize 1965" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  52. ^ "The Nobel Peace Prize 1968" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  53. ^ "The Nobel Peace Prize 1969" (İngilizce). Nobel Vakfı. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  54. ^ "The Nobel Peace Prize 1970" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  55. ^ "The Nobel Peace Prize 1971" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  56. ^ "The Nobel Peace Prize 1973" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  57. ^ "The Nobel Peace Prize 1974" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  58. ^ "The Nobel Peace Prize 1975" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  59. ^ "The Nobel Peace Prize 1976" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  60. ^ "The Nobel Peace Prize 1977" (İngilizce). Nobel Vakfı. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  61. ^ "The Nobel Peace Prize 1978" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  62. ^ "The Nobel Peace Prize 1979" (İngilizce). Nobel Vakfı. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  63. ^ (İngilizce). Nobel Vakfı http://web.archive.org/web/20160415192525/http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1980/index.html. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Bilinmeyen parametre |"founded non-violent human rights organizations to fight the military junta that was ruling his country (Argentina)."başlık= görmezden gelindi (yardım); Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  64. ^ "The Nobel Peace Prize 1981" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  65. ^ "The Nobel Peace Prize 1982" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  66. ^ "The Nobel Peace Prize 1983" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  67. ^ "The Nobel Peace Prize 1984" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  68. ^ "The Nobel Peace Prize 1985" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  69. ^ "The Nobel Peace Prize 1986" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  70. ^ "The Nobel Peace Prize 1987" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  71. ^ "The Nobel Peace Prize 1988" (İngilizce). Nobel Vakfı. 23 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  72. ^ "The Nobel Peace Prize 1989" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  73. ^ "The Nobel Peace Prize 1990" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  74. ^ "The Nobel Peace Prize 1991" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  75. ^ "The Nobel Peace Prize 1992" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  76. ^ "The Nobel Peace Prize 1993" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  77. ^ "Press Release- The Nobel Peace Prize 1994" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  78. ^ "The Nobel Peace Prize 1995" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  79. ^ "The Nobel Peace Prize 1996" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  80. ^ "The Nobel Peace Prize 1997" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  81. ^ "The Nobel Peace Prize 1998" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  82. ^ "The Nobel Peace Prize 1999" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  83. ^ "The Nobel Peace Prize 2000" (İngilizce). Nobel Vakfı. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  84. ^ "The Nobel Peace Prize 2001" (İngilizce). Nobel Vakfı. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  85. ^ "The Nobel Peace Prize 2002" (İngilizce). Nobel Vakfı. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  86. ^ "The Nobel Peace Prize 2003" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  87. ^ "The Nobel Peace Prize 2004" (İngilizce). Nobel Vakfı. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  88. ^ "The Nobel Peace Prize 2005". Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2008. 
  89. ^ "The Nobel Peace Prize 2006" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  90. ^ "The Nobel Peace Prize 2007" (İngilizce). Nobel Vakfı. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  91. ^ "The Nobel Peace Prize 2008" (İngilizce). Nobel Vakfı. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  92. ^ "The Nobel Peace Prize 2009" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  93. ^ "The Nobel Peace Prize 2010" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  94. ^ "The Nobel Peace Prize 2011" (İngilizce). Nobel Vakfı. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  95. ^ "The Nobel Peace Prize 2012" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  96. ^ "The Nobel Peace Prize 2013" (PDF) (İngilizce). Nobel Vakfı. 14 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  97. ^ "The Nobel Peace Prize 2014" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  98. ^ "The Nobel Peace Prize 2015". Nobelprize.org. 9 Ekim 2015. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  99. ^ "The Nobel Peace Prize 2016" (İngilizce). Nobel Vakfı. 29 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  100. ^ "The Nobel Peace Prize 2017" (İngilizce). Nobel Vakfı. 12 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  101. ^ "The Nobel Peace Prize 2018" (İngilizce). Nobel Vakfı. 
  102. ^ "NOBEL PRIZES 2019" (İngilizce). Nobel Vakfı. 


Kaynak hatası: <ref> "lower-alpha" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="lower-alpha"/> etiketinin karşılığı bulunamadı ya da kapatma </ref> eksik. (Bkz: Kaynak gösterme)