Ana menüyü aç

MEB 100 temel eser listesi (ortaöğretim)

(Ortaöğretim Okullarında Okutulacak) 100 Temel Eser, Türkiye 59. Hükumeti Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle baş vurabilecekleri kaynak eserler olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş edebi eserlerdir. Bu liste, Millî Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik tarafından 19 Ağustos 2004'te yayımlanan bir genelgeyle kamuya açıklanmıştır. Ayrıca bu genelgede, ilköğretim okulları için de benzer bir eser listesinin hazırlanıp yayımlanacağı ifade edilmiştir [1][2].

"Türk Edebiyatı" ve "Dünya Edebiyatı" başlıkları altında derlenmiş olan kitapların seçiminde, tartışma konusu olmaması için "Türk Edebiyatı" başlığı altında yaşayan yazarların eserlerine yer verilmemiştir [2].

İçindekiler

Listedeki değişikliklerDüzenle

Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli adlı eseri bakanlığın 29 Nisan 2008'de yayınladığı genelge ile listeden çıkarılmış, yerine Tarık Buğra'nın Osmancık adlı eseri dahil edilmiştir.[3]

EserlerDüzenle

Ortaöğretim okullarında okutulmak üzere hazırlanarak kamuoyuna duyurulmuş olan eser listesi şöyledir:


RomanDüzenle

  1. Açlık (Knut Hamsun)
  2. Aganta Burina Burinata (Halikarnas Balıkçısı)
  3. Akdeniz (Panait Istrati)
  4. Ayaşlı ile Kiracıları (Memduh Şevket Esendal)
  5. Babalar ve Oğullar (Turgenyev)
  6. Beyaz Diş (Jack London)
  7. Beyaz Gemi (Cengiz Aytmatov)
  8. Bir Bilim Adamının Romanı (Oğuz Atay)
  9. Cemo (Kemal Bilbaşar)
  10. Çalıkuşu (Reşat Nuri Güntekin)
  11. Çanlar Kimin İçin Çalıyor (Ernest Hemingway)
  12. Derviş ve Ölüm (Mehmet Selimoviç)
  13. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (Peyami Safa)
  14. Don Kişot (Cervantes)
  15. Drina Köprüsü (İvo Andriç)
  16. Drina'da Son Gün (Faik Baysal)
  17. Esir Şehrin İnsanları (Kemal Tahir)
  18. Eskicinin Oğulları (Orhan Kemal)
  19. Fareler ve İnsanlar (John Steinbeck)
  20. Fatih-Harbiye (Peyami Safa)
  21. Gora (Rabindranath Tagore)
  22. Gün Olur Asra Bedel (Cengiz Aytmatov)
  23. İbrahim Efendi Konağı (Samiha Ayverdi)
  24. İki Şehrin Hikayesi (Charles Dickens)
  25. Kalpaklılar (Samim Kocagöz)
  26. Kaplumbağalar (roman) (Fakir Baykurt)
  27. Karartma Geceleri (Rıfat Ilgaz)
  28. Kayıp Aranıyor (roman) (Sait Faik Abasıyanık)
  29. Kiralık Konak (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)
  30. Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç (Hüseyin Rahmi Gürpınar)
  31. Kuyucaklı Yusuf (Sabahattin Ali)
  32. Küçük Ağa (Tarık Buğra)
  33. Madame Bovary (Flaubert)
  34. Mai ve Siyah (Halit Ziya Uşaklıgil)
  35. Mor Salkımlı Ev (Halide Edib Adıvar)
  36. Onlar da İnsandı (Cengiz Dağcı)
  37. Ölü Canlar (Gogol)
  38. Robinson Crusoe (Daniel Defoe)
  39. Sahnenin Dışındakiler (Ahmet Hamdi Tanpınar)
  40. Savaş ve Barış (Tolstoy)
  41. Sefiller (Victor Hugo)
  42. Sergüzeşt (Samipaşazade Sezai)
  43. Ses ve Öfke (William Faulkner)
  44. Sinekli Bakkal (Halide Edib Adıvar)
  45. Sokakta (Bahattin Özkişi)
  46. Suç ve Ceza (Dostoyevski)
  47. Tütün Zamanı (roman) (Necati Cumalı)
  48. Vadideki Zambak (Balzac)
  49. Yaban (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)
  50. Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (Aziz Nesin)
  51. Yedinci Gün (roman) (Orhan Hançerlioğlu)
  52. Yılkı Atı (Abbas Sayar)

SöylevDüzenle

  1. Nutuk (Mustafa Kemal Atatürk)

TiyatroDüzenle

  1. Faust (Goethe)

HikayeDüzenle

  1. Çağlayanlar (Ahmet Hikmet Müftüoğlu)
  2. Dede Korkut Hikayeleri
  3. Gazoz Ağacı (Sabahattin Kudret Aksal)
  4. Gurbet Hikayeleri (Refik Halit Karay)
  5. Gülistan (Sadi)
  6. Ömer Seyfettin Hikayelerinden Seçmeler
  7. Haldun Taner Hikayelerinden Seçmeler
  8. Sait Fait Abasıyanık Hikayelerinden seçmeler
  9. Kelile ve Dimne (Beydeba)
  10. Kerem ile Aslı
  11. Memleket Hikayeleri (Refik Halit Karay)

ŞiirDüzenle

  1. Orhan Veli Kanık'ın Bütün Şiirleri
  2. Çile (Necip Fazıl Kısakürek)
  3. Divan Şiirinden Seçmeler
  4. Dostlar Beni Hatırlasın (Aşık Veysel)
  5. Halk Şiirinden Seçmeler
  6. Han Duvarları (Faruk Nafiz Çamlıbel)
  7. Kendi Gök Kubbemiz (Yahya Kemal Beyatlı)
  8. Kutadgu Bilig'den Seçmeler
  9. Memleketimden İnsan Manzaraları (Nâzım Hikmet)
  10. Mesnevi'den Seçmeler (Mevlana)
  11. Otuz Beş Yaş (Cahit Sıtkı Tarancı)
  12. Safahat (Mehmet Âkif Ersoy)
  13. Ahmet Muhip Dıranas şiirlerinden seçmeler
  14. Ahmet Kutsi Tecer şiirlerinden seçmeler)
  15. Yunus Emre Divanı'ndan seçmeler

DenemeDüzenle

  1. Beş Şehir (Ahmet Hamdi Tanpınar)
  2. Bize Göre (Ahmet Haşim)
  3. Boğaziçi Mehtapları (Abdülhak Şinasi Hisar)
  4. Boğaziçi Şıngır Mıngır (Salah Birsel)
  5. Bu Ülke (Cemil Meriç)
  6. Devlet (Platon)
  7. Diyorlar Ki (Ruşen Eşref Günaydın)
  8. Eğil Dağlar (Yahya Kemal Beyatlı)
  9. Gençlerle Başbaşa (Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil)
  10. Sokrates'in Savunması (Eflatun)
  11. Şehir Mektupları (Ahmet Rasim)
  12. Türkçenin Sırları (Nihad Sami Banarlı)

GeziDüzenle

  1. Anadolu Notları (Reşat Nuri Güntekin)
  2. Seyahatname (Evliya Çelebi)

AnıDüzenle

  1. Çankaya (Falih Rıfkı Atay)
  2. Zeytindağı (Falih Rıfkı Atay)

BiyografiDüzenle

  1. Suyu Arayan Adam (Şevket Süreyya Aydemir)

FıkraDüzenle

  1. Nasreddin Hoca Fıkralarından Seçmeler

MasalDüzenle

  1. Türk masalları (Naki Tezel)

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ ""100 Eser" konulu genelge". 08.2004. 30 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 08.2004.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi=, |tarih= (yardım)
  2. ^ a b "100 TEMEL ESER". 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Anayurt Oteli" 100 Temel Eser'den çıkarıldı, Cumhuriyet gazetesi, 27.01.2009