Ana menüyü aç

UEFA Kupa Galipleri Kupası kazanan teknik direktörler listesi

Vikimedya liste maddesi

UEFA Kupa Galipleri Kupası kazanan teknik direktörler listesi, 1961-1999 arasında UEFA tarafından düzenlenen UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği liste. UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı kaldıran ilk teknik direktör, Fiorentina ile 1961'deki ilk final sonrası şampiyonluğa ulaşan Nándor Hidegkuti oldu. İlk sezon iki ayaklı oynanan final, ikinci sezondan itibaren tek ayaklı olarak oynanmaya başladı. Değişen sistem sonrasındaki ilk final olan 1962'deki finalde, Bill Shankly'nin teknik direktörlüğündeki Liverpool şampiyonluğa ulaştı. Sven-Göran Eriksson'nın başında olduğu Lazio ise 1998-99 sezonunda sonuncusu düzenlenen turnuvanın finalinde şampiyonluk elde eden taraf oldu.

İtalyan Nereo Rocco, 1968 ve 1973'te Milan'ın; Ukraynalı Valeriy Lobanovski, 1975 ve 1986'da Dinamo Kyiv'in; İskoç Alex Ferguson, 1983'te Aberdeen'in, 1991'de Manchester United'ın ve son olarak Hollandalı Johan Cruyff, 1987'de Ajax'ın, 1989'da ise Barcelona'nın başındayken kupayı kazandı ve turnuvada 2 şampiyonluk kazanan teknik direktörler oldu.

Tamamı farklı isimler olmak üzere 10 şampiyonluk yaşayan İngiliz teknik direktörler, ülke bazında turnuva tarihin en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktörleri oldu. Kupa tarihi boyunca 13 teknik direktör ise kupayı, kendi ülkesinden olmayan bir takımı çalıştırarak kazandı.

Yıla göreDüzenle

Kupayı iki kez kazanan teknik direktörler (yukarıdan aşağıya): Nereo Rocco, Valeriy Lobanovski, Alex Ferguson ve Johan Cruyff
Final Milleti Teknik direktör Ülke Kulüp Kaynak
1961   Macaristan Hidegkuti, NándorNándor Hidegkuti   İtalya Fiorentina [1]
1962   İspanya Villalonga, JoséJosé Villalonga   İspanya Atlético Madrid [2]
1963   İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson   İngiltere Tottenham Hotspur [3]
1964   Portekiz Fernandez, AnselmoAnselmo Fernandez   Portekiz Sporting CP [4]
1965   İngiltere Greenwood, RonRon Greenwood   İngiltere West Ham United [5]
1966   Almanya[A] Multhaup, WilliWilli Multhaup   Almanya[A] Borussia Dortmund [6]
1967   Hırvatistan[B] Čajkovski, ZlatkoZlatko Čajkovski   Almanya[A] Bayern München [7]
1968   İtalya Rocco, NereoNereo Rocco   İtalya Milan [8]
1969   Slovakya[C] Vičan, MichalMichal Vičan   Slovakya[D] Slovan Bratislava [9]
1970   İngiltere Mercer, JoeJoe Mercer   İngiltere Manchester City [10]
1971   İngiltere Sexton, DaveDave Sexton   İngiltere Chelsea [11]
1972   İskoçya Waddell, WilliamWilliam Waddell   İskoçya Rangers [12]
1973   İtalya Rocco, NereoNereo Rocco   İtalya Milan [13]
1974   Almanya[E] Krügel, HeinzHeinz Krügel   Doğu Almanya[A] Magdeburg [14]
1975   Ukrayna[F] Lobanovski, ValeriyValeriy Lobanovski   Ukrayna[G] Dinamo Kyiv [15]
1976   Hollanda Croon, HansHans Croon   Belçika Anderlecht [16]
1977   Almanya[A] Klötzer, KunoKuno Klötzer   Almanya[A] Hamburg [17]
1978   Belçika Goethals, RaymondRaymond Goethals   Belçika Anderlecht [18]
1979   İspanya Rifé, JoaquimJoaquim Rifé   İspanya Barcelona [19]
1980   Arjantin Di Stéfano, AlfredoAlfredo Di Stéfano   İspanya Valencia [20]
1981   Gürcistan[H] Ahalkatsi, NodarNodar Ahalkatsi   Gürcistan[G] Dinamo Tbilisi [21]
1982   Almanya[A] Lattek, UdoUdo Lattek   İspanya Barcelona [22]
1983   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson   İskoçya Aberdeen [23]
1984   İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni   İtalya Juventus [24]
1985   İngiltere Kendall, HowardHoward Kendall   İngiltere Everton [25]
1986   Ukrayna[F] Lobanovski, ValeriyValeriy Lobanovski   Ukrayna[G] Dinamo Kyiv [26]
1987   Hollanda Cruyff, JohanJohan Cruyff   Hollanda Ajax [27]
1988   Hollanda de Mos, AadAad de Mos   Belçika Mechelen [28]
1989   Hollanda Cruyff, JohanJohan Cruyff   İspanya Barcelona [27]
1990   Sırbistan[I] Boškov, VujadinVujadin Boškov   İtalya Sampdoria [29]
1991   İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson   İngiltere Manchester United [30]
1992   Almanya Rehhagel, OttoOtto Rehhagel   Almanya Werder Bremen [31]
1993   İtalya Scala, NevioNevio Scala   İtalya Parma [32]
1994   İskoçya Graham, GeorgeGeorge Graham   İngiltere Arsenal [33]
1995   İspanya Fernández, VíctorVíctor Fernández   İspanya Real Zaragoza [34]
1996   Fransa Fernández, LuisLuis Fernández   Fransa Paris Saint-Germain [35]
1997   İngiltere Robson, BobbyBobby Robson   İspanya Barcelona [36]
1998   İtalya Vialli, GianlucaGianluca Vialli   İngiltere Chelsea [37]
1999   İsveç Eriksson, Sven-GöranSven-Göran Eriksson   İtalya Lazio [38]

Birden fazla kazananlarDüzenle

Sıra Milleti Teknik direktör Kazanma sayısı Kazandığı yıllar Kazandığı kulüpler
1   Hollanda Johan Cruyff 2 1987, 1989 Ajax, Barcelona
  İtalya Nereo Rocco 2 1968, 1973 Milan
  Ukrayna[B] Valeriy Lobanovski 2 1975, 1986 Dinamo Kyiv
  İskoçya Alex Ferguson 2 1983, 1991 Aberdeen, Manchester United

Milliyete göreDüzenle

Ülke Şampiyonluk
sayısı
  İngiltere 6
  Almanya 5
  İtalya 5
  Hollanda 4
  İskoçya 4
  İspanya 3
  Ukrayna 2
  Arjantin 1
  Belçika 1
  Fransa 1
  Gürcistan 1
  Hırvatistan 1
  İsveç 1
  Macaristan 1
  Portekiz 1
  Sırbistan 1
  Slovakya 1

NotlarDüzenle

A.   Almanya (1949'dan beri kullandığı resmî adıyla Federal Almanya Cumhuriyeti), 1904 yılından beri Almanya Futbol Birliği (kısaca DFB) tarafından temsil edilmektedir. II. Dünya Savaşı sonrasında ülke, Batı ve Doğu Almanya olarak bölündü. 1990'daki Alman yeniden birleşmesiyle birlikte Doğu Almanya da DFB'ye dahil oldu ve takım Almanya adıyla mücadele etti. UEFA, Almanya'nın öncülü olarak Batı Almanya'yı görmekte ve Doğu Almanya'yı farklı bir takım olarak tanımaktadır.
B.   Hırvat olan Zlatko Čajkovski, kupayı kazandığı dönemde Hırvatistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.
C.   Slovak olan Michal Vičan, kupayı kazandığı dönemde Slovakya bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Çekoslovakya vatandaşıydı.
D.   Slovakya, 1993'teki dağılışına kadar Çekoslovakya'nın bir parçası olup, ülkenin dağılması sonrasında kurulan 2 ülkeden biridir. Kurulan iki ülke de günümüzde UEFA üyesidir ve UEFA, Çekoslovakya'nın ardılı olarak Çek Cumhuriyeti'ni kabul etmektedir.
E.   Alman olan Heinz Krügel, kupayı kazandığı Doğu Almanya vatandaşıydı.
F.   Ukraynalı olan Valeriy Lobanovski, kupayı kazandığı dönemde Ukrayna bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Sovyetler Birliği vatandaşıydı.
G.   Gürcistan ve Ukrayna, 1991'deki dağılışına kadar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olup, ülkenin dağılması sonrasında kurulan 15 ülkeden biridir. Kurulan her ülke günümüzde UEFA üyesidir ve UEFA, Sovyetler Birliği'nin ardılı olarak Rusya'yı kabul etmektedir.
H.   Gürcü olan Nodar Ahalkatsi, kupayı kazandığı dönemde Gürcistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Sovyetler Birliği vatandaşıydı.
I.   Sırp olan Vujadin Boškov, kupayı kazandığı dönemde Sırbistan bağımsız olmadığından, o dönem ülkenin bağlı olduğu Yugoslavya vatandaşıydı.

KaynakçaDüzenle

Genel
Özel
  1. ^ Ken Jones (2 Mart 2002). "Obituary: Nandor Hidegkuti". The Independent. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  2. ^ "1961/62: Atlético break Fiorentina's grip". UEFA. 17 Ağustos 2001. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  3. ^ "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport. 23 Ekim 2004. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  4. ^ "1963/64: Sporting at the second attempt". UEFA. 17 Ağustos 2001. 19 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  5. ^ "Ex-England manager Greenwood dies". BBC Sport. 9 Şubat 2006. 10 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  6. ^ "1965/66: Stan's the man for Dortmund". UEFA. 17 Ağustos 2001. 5 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2008. 
  7. ^ "1966/67: Bayern take full home advantage". UEFA. 17 Ağustos 2001. 6 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2008. 
  8. ^ "History: 1960/1970". AC Milan. 10 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  9. ^ "1968/69: Slovan shine despite political clouds". UEFA. 17 Ağustos 2001. 7 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2008. 
  10. ^ Guy Hodgson (4 Şubat 1999). "Football: When smiling came back in fashion". The Independent. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  11. ^ "European football mourns Dave Sexton" (İngilizce). UEFA. 25 Kasım 2012. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Rangers triumph in Europe 1972". BBC. 23 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  13. ^ "1972/73: Milan's case for the defence". UEFA. 17 Ağustos 2001. Erişim tarihi: 6 Mart 2008. 
  14. ^ "Heinz Krügel" (Almanca). FC Hansa Rostock. 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  15. ^ "1974/75: Dynamo burst on to the scene". UEFA. 17 Ağustos 2001. 3 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2008. 
  16. ^ "1975/76: Anderlecht win six-goal thriller". UEFA. 17 Ağustos 2001. 25 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2008. 
  17. ^ "Kuno Klötzer". www.fussballdaten.de. 18 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  18. ^ "Ex-Marseille coach Goethals dies". BBC Sport. 6 Aralık 2004. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  19. ^ "1978/79: Barcelona win seven-goal thriller". UEFA. 17 Ağustos 2001. Erişim tarihi: 6 Mart 2008. 
  20. ^ "Di Stefano in serious condition". BBC Sport. 25 Aralık 2005. 23 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  21. ^ "Dinamo History". Dinamo Tbilisi. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2008. 
  22. ^ "1981/82: Home sweet home for Barcelona". UEFA. 17 Ağustos 2001. Erişim tarihi: 6 Mart 2008. 
  23. ^ "The managerial greats". BBC Sport. 27 Şubat 2002. 3 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  24. ^ "Giovanni Trapattoni Factfile". The Scotsman. 14 Şubat 2008. 17 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  25. ^ "European Cup Winners' Cup 1985". Everton FC. 27 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  26. ^ Brian Glanville (15 Mayıs 2002). "Valeri Lobanovsky". The Guardian. 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  27. ^ a b Felix Lowe (21 Şubat 2008). "Johan Cruyff returns as Ajax mulls delisting". The Daily Telegraph. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  28. ^ "1987/88: Unsung Mechelen draw Ajax's sting". UEFA. 17 Ağustos 2001. Erişim tarihi: 6 Mart 2008. 
  29. ^ "Age records of EC winning players". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. rsssf.com. 6 Mart 2003. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  30. ^ "Ferguson signs new deal". BBC Sport. 27 Şubat 2002. 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  31. ^ Grohmann, Karalos (23 Haziran 2004). "FOOTBALL: EURO 2004: Triumphant Rehhagel sets sights on 2006". The Independent. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  32. ^ "1997, August 1, Friday - sports". Hürriyet Daily News. 1 Ağustos 1997. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  33. ^ "George Graham: Football's comeback king". BBC Sport. 24 Eylül 1998. 18 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  34. ^ "Garitano succeeds Fernandez at Zaragoza". ESPN. 14 Ocak 2008. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  35. ^ "Fernandez back at PSG". BBC Sport. 3 Aralık 2000. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  36. ^ "Managers - Sir Bobby Robson (1999-2004)". Newcastle United FC. 24 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  37. ^ "Vialli named new Watford boss". BBC Sport. 2 Mayıs 2001. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  38. ^ "SVEN-GORAN ERIKSSON PROFILE". Futbol Federasyonu (İngiltere). 24 Ocak 2006. Erişim tarihi: 12 Mart 2008.