UEFA Kupa Galipleri Kupası finalleri listesi

Vikimedya liste maddesi

Real Zaragoza'nın 1994-95 sezonunda kazandığı kupa

UEFA Kupa Galipleri Kupası finalleri listesi, Kupa Galipleri Kupası'nın final maçlarının listesini içerir. Kupa Galipleri Kupası, Avrupa futbolunun yönetim teşkilatı UEFA tarafından, üye ülke takımları arasında düzenlenen bir futbol turnuvasıydı. Organizasyona ulusal kupa şampiyonları katılmaktaydı. 39 yıllık tarihi boyunca, Kupa Galipleri Kupası çift maçlı eliminasyon sistemiyle oynandı. Final maçları ise, iki ayaklı olan ilk final hariç, tarafsız sahada tek maç üzerinden yapıldı. Turnuvada ilk şampiyon, İskoçya'nın Rangers takımını, iki maçlı 1961 finalinde, toplamda 4-1'le geçen İtalyan ekip Fiorentina olmuştu. 1999'da sona eren kupada son şampiyon ise, finalde Real Mallorca'yı deviren Lazio oldu.

Turnuva tarihinin en başarılı takımı, toplamda dört şampiyonluğu bulunan Barcelona'dır.[1] Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid (İspanya), Anderlecht (Belçika), Fiorentina (İtalya), Rangers (İskoçya), Arsenal (İngiltere) ve Rapid Wien (Avusturya) takımları ikişer kez ile en çok ikinci olan ekip unvanını paylaşmaktadır. Kupa Galipleri Kupası'nda hiçbir takım şampiyonluğunu korumayı başaramamıştır. Uğursuzluk olarak nitelenen bu durum, son şampiyonların tekrar finale yükseldiği sekiz sezonda da bozulamamıştır.[2] Takımları sekiz kez şampiyonluğa ulaşan İngiltere, bu sevinci en çok yaşayan ülke olmuştur.[3]

ŞampiyonlarDüzenle

AnahtarDüzenle

Maç uzatmalara gitti†
Maç sonucu, uzatmalar sonrası seri penaltı atışlarıyla belirlendi*
Maç tekrarlandı
Koyu - İki ayaklı finalde kazananı gösterir

FinallerDüzenle

İlk Kupa Galipleri Kupası resmî olmayan bir organizasyondu ve bu nedenle bazı UEFA üyesi ülke takımları mücadeleye katılmamıştı. Final karşılaşmaları Mayıs 1961'de, ilki İskoç Rangers'ın sahasında, ikincisi ise İtalyan rakipleri Fiorentina'nın evinde olmak üzere, iki maç üzerinden oynandı. İki maçta da galip gelen taraf olan Fiorentina, 4-1'lik toplam skorla şampiyon oldu.[4]

Sezon Şampiyon[5] Sonuç[5] İkinci[5] Stadyum[3] Seyirci[3] Notlar
1960-61   Rangers 0-2   Fiorentina Ibrox Park, Glasgow 80.000
  Fiorentina 2-1   Rangers Communale Stadyumu, Floransa 50.000
Fiorentina toplamda 4-1 kazandı[4]
1961-62   Atlético Madrid 1-1   Fiorentina Hampden Park, Glasgow 27.000 [n 1]
Tekrar   Atlético Madrid 3-0   Fiorentina Neckarstadion, Stuttgart 38.000
1962-63   Tottenham Hotspur 5-1   Atlético Madrid De Kuip, Rotterdam 49.000
1963-64   Sporting 3-3   MTK Budapest Heysel Stadyumu, Brüksel 3.208 [n 2]
Tekrar   Sporting 1-0   MTK Budapest Bosuil Stadyumu, Anvers 13.924
1964-65   West Ham United 2-0   1860 Munich Wembley Stadyumu, Londra 97.974
1965-66   Borussia Dortmund 2-1   Liverpool Hampden Park, Glasgow 41.000
1966-67   Bayern München 1-0   Rangers Frankenstadion, Nürnberg 69.480
1967-68   Milan 2-0   Hamburg De Kuip, Rotterdam 53.000
1968-69   Slovan Bratislava 3-2   Barcelona St. Jakob Stadyumu, Basel 19.000
1969-70   Manchester City 2-1   Górnik Zabrze Prater Stadyumu, Viyana 7.968
1970-71   Chelsea 1-1   Real Madrid Karaiskakis Stadyumu, Pire 45.000 [n 3]
Tekrar   Chelsea 2-1   Real Madrid Karaiskakis Stadyumu, Pire 19.917
1971-72   Rangers 3-2   Dinamo Moskva Camp Nou, Barselona 24.701
1972-73   Milan 1-0   Leeds United Kaftanzoglio Stadyumu, Selanik 45.000
1973-74   FC Magdeburg 2-0   Milan De Kuip, Rotterdam 4.000
1974-75   Dinamo Kyiv 3-0   Ferencváros St. Jakob Stadyumu, Basel 13.000
1975-76   Anderlecht 4-2   West Ham United Heysel Stadyumu, Brüksel 51.296
1976-77   Hamburg 2-0   Anderlecht Olimpiyat Stadyumu, Amsterdam 66.000
1977-78   Anderlecht 4-0   Austria Wien Prensler Parkı, Paris 48.679
1978-79   Barcelona 4-3   Fortuna Düsseldorf St. Jakob Stadyumu, Basel 58.000
1979-80   Valencia 0-0*   Arsenal Heysel Stadyumu, Brüksel 36.000 [n 4]
1980-81   Dinamo Tbilisi 2-1   Carl Zeiss Jena Rheinstadion, Düsseldorf 4.750
1981-82   Barcelona 2-1   Standard Liège Camp Nou, Barselona 80.000
1982-83   Aberdeen 2-1   Real Madrid Nya Ullevi, Göteborg 17.804
1983-84   Juventus 2-1   Porto St. Jakob Stadyumu, Basel 55.000
1984-85   Everton 3-1   Rapid Wien De Kuip, Rotterdam 38.500
1985-86   Dinamo Kyiv 3-0   Atlético Madrid Gerland Stadyumu, Lyon 50.000
1986-87   Ajax 1-0   Lokomotive Leipzig Spiros Louis Stadyumu, Atina 35.000
1987-88   Mechelen 1-0   Ajax Stade de la Meinau, Strazburg 39.446
1988-89   Barcelona 2-0   Sampdoria Wankdorf Stadyumu, Bern 45.000
1989-90   Sampdoria 2-0   Anderlecht Nya Ullevi, Göteborg 20.103
1990-91   Manchester United 2-1   Barcelona De Kuip, Rotterdam 43.500
1991-92   Werder Bremen 2-0   AS Monaco Işık Stadyumu, Lizbon 16.000
1992-93   Parma Calcio 1913 3-1   Royal Antwerp Wembley Stadyumu, Londra 37.393
1993-94   Arsenal 1-0   Parma Calcio 1913 Parken Stadyumu, Kopenhag 33.765
1994-95   Real Zaragoza 2-1   Arsenal Prensler Parkı, Paris 42.424
1995-96   Paris Saint-Germain 1-0   Rapid Wien Kral Baudouin Stadyumu, Brüksel 37.000
1996-97   Barcelona 1-0   Paris Saint-Germain De Kuip, Rotterdam 52.000
1997-98   Chelsea 1-0   Stuttgart Råsunda Stadyumu, Stockholm 30.216
1998-99   Lazio 2-1   Real Mallorca Villa Park, Birmingham 33.021

PerformanslarDüzenle

Takımlara göreDüzenle

Takım Şampiyonluk[5] İkincilik[3] Kazandığı yıllar[5] İkinci olduğu yıllar[3]
Barcelona 4 2 1979, 1982, 1989, 1997 1969, 1991
Anderlecht 2 2 1976, 1978 1977, 1990
Milan 2 1 1968, 1973 1974
Chelsea 2 0 1971, 1998 -
Dinamo Kyiv 2 0 1975, 1986 -
Atlético Madrid 1 2 1962 1963, 1986
Rangers 1 2 1972 1961, 1967
Arsenal 1 2 1994 1980, 1995
Fiorentina 1 1 1961 1962
West Ham United 1 1 1965 1976
Hamburg 1 1 1977 1968
Ajax 1 1 1987 1988
Sampdoria 1 1 1990 1989
Parma Calcio 1913 1 1 1993 1994
Paris Saint-Germain 1 1 1996 1997
Tottenham Hotspur 1 0 1963 -
Sporting 1 0 1964 -
Borussia Dortmund 1 0 1966 -
Bayern München 1 0 1967 -
Slovan Bratislava 1 0 1969 -
Manchester City 1 0 1970 -
Magdeburg 1 0 1974 -
Valencia 1 0 1980 -
Dinamo Tbilisi 1 0 1981 -
Aberdeen 1 0 1983 -
Juventus 1 0 1984 -
Everton 1 0 1985 -
Mechelen 1 0 1988 -
Manchester United 1 0 1991 -
Werder Bremen 1 0 1992 -
Real Zaragoza 1 0 1995 -
Lazio 1 0 1999 -
Real Madrid 0 2 - 1971, 1983
Rapid Wien 0 2 - 1985, 1996
MTK Budapest 0 1 - 1964
1860 Munich 0 1 - 1965
Liverpool 0 1 - 1966
Górnik Zabrze 0 1 - 1970
Dinamo Moskva 0 1 - 1972
Leeds United 0 1 - 1973
Ferencváros 0 1 - 1975
Austria Wien 0 1 - 1978
Fortuna Düsseldorf 0 1 - 1979
Carl Zeiss Jena 0 1 - 1981
Standard Liège 0 1 - 1982
Porto 0 1 - 1984
Lokomotive Leipzig 0 1 - 1987
AS Monaco 0 1 - 1992
Royal Antwerp 0 1 - 1993
Stuttgart 0 1 - 1998
Real Mallorca 0 1 - 1999

Ülkelere göreDüzenle

Ülke Şampiyonluk[3] İkincilik[3]
  İngiltere 8 5
  İspanya 7 7
  İtalya 7 4
  Almanya[n 5] 4 4
  Belçika 3 4
  Sovyetler Birliği 3 1
  İskoçya 2 2
  Doğu Almanya[n 5] 1 2
  Fransa 1 2
  Hollanda 1 1
  Portekiz 1 1
  Çekoslovakya 1 0
  Avusturya 0 3
  Macaristan 0 2
  Polonya 0 1

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ Atlético tekrar maçında 3-0 kazandı.[6]
  2. ^ Sporting tekrar maçında 1-0 kazandı.[7]
  3. ^ Chelsea tekrar maçında 2-1 kazandı.[8]
  4. ^ Valencia seri penaltı atışlarında 5-4 kazandı.[9]
  5. ^ a b Almanya Futbol Birliği (DFB) 1990'da Almanya'nın birleşmesi gerçekleşmeden önce Batı Almanya futbolunu yönetmekteydi.[10] Bu yüzden, UEFA birleşik Almanya'yı Batı Almanya'nın devamı olarak görmekte ve Doğu Almanya'ya ait veiriler ayrı olarak verilmektedir. 1990 öncesinde, Batı Almanya takımları kupada üç kez şampiyonluk, üç kez de ikincilik yaşamıştır. Almanya birleştikten sonra bu istatistiğe bir şampiyonluk ve bir ikincilik daha eklenmiştir.[3]

KaynakçaDüzenle

Genel
Özel
  1. ^ "UEFA Cup Winners' Cup: History". UEFA. 13 Temmuz 2005. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2010. 
  2. ^ "Cup Winners' Cup Trivia". Rsssf.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2012. 
  3. ^ a b c d e f g h James M. Ross (31 Mayıs 1999). "UEFA Cup Winners' Cup Finals 1961-99". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2010. 
  4. ^ a b "Fiorentina hold off valiant Rangers". UEFA. 22 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2010. 
  5. ^ a b c d e Karel Stokkermans (26 Ocak 2000). "UEFA Kupa Galipleri Kupası". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2010. 
  6. ^ "Atlético break Fiorentina's grip". UEFA. 1 Haziran 1962. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2011. 
  7. ^ "Sporting at the second attempt". UEFA. 1 Haziran 1964. 29 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2011. 
  8. ^ "Replay joy for Chelsea". UEFA. 1 Haziran 1971. 3 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2011. 
  9. ^ "Valencia hold nerve for shoot-out success". UEFA. 1 Haziran 1980. 3 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2010. 
  10. ^ "Deutscher FuBball-Bund e.V. - History". Almanya Futbol Birliği. 28 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2010. 

Dış bağlantılarDüzenle