Nüfuslarına göre Avrupa'daki şehirler listesi

Vikimedya liste maddesi

Nüfuslarına göre Avrupa'daki şehirler listesi, Avrupa'daki şehirlerin şehir sınırları içerisinde yaşayan nüfusa göre sıralandığı bir listedir. Liste, Avrupa kıtası sınırları içerisindeki şehirleri kapsar.

İstanbul'un ticari ve tarihsel merkezinin Avrupa Yakası olması ve nüfusun üçte birinin Asya yakasında yaşaması dikkat çeken bilgilerden bir tanesidir.[1] İstanbul nüfusunun %64,7'si Avrupa yakasında, %35,3'ü Asya yakasında yaşamaktadır.[2]

Tüm koordinatları OpenStreetMap kullanarak haritala 
Tüm koordinatları KML veya GPX olarak çıkart

En büyük şehirlerDüzenle

Not: En büyük şehirler sıralaması, şehir sınırları içinde yaşan nüfusa göre yapılmıştır. Kalın harflerle yazılan şehirler, ülkelerinin başkentidir.

Şehir Ülke Resmi
nüfus
Tarih 2011 Eurostat
nüfusu[3]
Resim Konum Kaynak
1 İstanbul   Türkiye &0000000015462452.00000015.462.452[4] 02020-12-31 31 Aralık 2020   41°00′49″N 28°57′18″E / 41.013611°K 28.955°D / 41.013611; 28.955 (1 Istanbul) [5]
2 Moskova   Rusya &0000000012195221.00000012.195.221 02019-01-01 1 Ocak 2019   55°45′00″N 37°37′00″E / 55.75°K 37.616667°D / 55.75; 37.616667 (2 Moscow) [6]
3 Londra   Birleşik Krallık &0000000009126366.0000009.126.366 02018-12-31 31 Aralık 2018 &0000000008173941.0000008.173.941   51°30′26″N 0°07′39″W / 51.507222°K 0.1275°B / 51.507222; -0.1275 (3 London) [7]
4 Sankt-Peterburg   Rusya &0000000005383890.0000005.383.890 02019-01-01 1 Ocak 2019   59°57′N 30°18′E / 59.95°K 30.3°D / 59.95; 30.3 (1 Saint Petersburg) [6][8]
5 Berlin   Almanya &0000000003748148.0000003.748.148 02018-12-31 31 Aralık 2018 &0000000003460725.0000003.460.725   52°31′00″N 13°23′00″E / 52.516667°K 13.383333°D / 52.516667; 13.383333 (5 Berlin) [9]
6 Madrid   İspanya &0000000003223334.0000003.223.334 02018-01-01 1 Ocak 2018 &0000000003198645.0000003.198.645   40°23′00″N 3°43′00″W / 40.383333°K 3.716667°B / 40.383333; -3.716667 (6 Madrid) [10]
7 Kiev   Ukrayna &İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","..İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".2,950,800 02019-12-01 1 Aralık 2019   50°27′00″N 30°31′24″E / 50.45°K 30.523333°D / 50.45; 30.523333 (8 Kiev) [11]
8 Roma   İtalya &0000000002844750.0000002.844.750 02019-12-31 31 Aralık 2019 &0000000002873494.0000002.873.494   41°54′N 12°30′E / 41.9°K 12.5°D / 41.9; 12.5 (7 Rome) [12]
9 Bükreş   Romanya &0000000002155240.0000002.155.240 02020-07-01 1 Temmuz 2020 &İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","..İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".1,903,299   44°25′57″N 26°06′14″E / 44.4325°K 26.103889°D / 44.4325; 26.103889 (11 Bucharest) [13]
10 Paris   Fransa &0000000002140526.0000002.140.526 02019-01-01 1 Ocak 2019 &0000000002249977.0000002.249.977   48°51′24″N 2°21′03″E / 48.8567°K 2.3508°D / 48.8567; 2.3508 (9 Paris) [14]
11 Minsk   Belarus &0000000001982444.0000001.982.444 02018-01-01 1 Ocak 2018   53°54′00″N 27°34′00″E / 53.9°K 27.566667°D / 53.9; 27.566667 (10 Minsk) [15]
12 Viyana   Avusturya &0000000001921153.0000001.921.153 02021-01-01 1 Ocak 2021 &0000000001598626.0000001.598.626   48°12′00″N 16°22′00″E / 48.2°K 16.366667°D / 48.2; 16.366667 (12 Vienna) [16]
13 Hamburg   Almanya &0000000001899160.0000001.899.160 02019-12-31 31 Aralık 2019 &0000000001786448.0000001.786.448   53°33′55″N 10°00′05″E / 53.565278°K 10.001389°D / 53.565278; 10.001389 (13 Hamburg) [17]
14 Varşova   Polonya &0000000001793579.0000001.793.579 02020-06-30 30 Haziran 2020 &0000000001708491.0000001.708.491   52°14′00″N 21°01′00″E / 52.233333°K 21.016667°D / 52.233333; 21.016667 (15 Warsaw) [18]
15 Budapeşte   Macaristan &0000000001768073.0000001.768.073 02020-01-01 1 Ocak 2020 &0000000001729040.0000001.729.040   47°29′33″N 19°03′05″E / 47.4925°K 19.051389°D / 47.4925; 19.051389 (14 Budapest) [19]
16 Barselona   İspanya &0000000001636762.0000001.636.762 02018-01-01 1 Ocak 2018 &0000000001611013.0000001.611.013   41°23′00″N 2°11′00″E / 41.383333°K 2.183333°D / 41.383333; 2.183333 (16 Barcelona) [10]
17 Münih   Almanya &İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","..İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".1,471,508 02018-12-31 31 Aralık 2018 &0000000001378176.0000001.378.176   48°08′00″N 11°34′00″E / 48.133333°K 11.566667°D / 48.133333; 11.566667 (18 Munich) [20]
18 Harkov   Ukrayna &0000000001451132.0000001.451.132 02019-01-01 1 Ocak 2019   50°00′16″N 36°13′53″E / 50.004444°K 36.231389°D / 50.004444; 36.231389 (17 Kharkiv) [21]
19 Milano   İtalya &0000000001404239.0000001.404.239 02019-12-30 30 Aralık 2019 &0000000001324110.0000001.324.110   45°28′00″N 9°11′00″E / 45.466667°K 9.183333°D / 45.466667; 9.183333 (19 Milan) [12]
20 Belgrad   Sırbistan &0000000001397939.0000001.397.939 02019-10-31 31 Ekim 2019   44°49′00″N 20°28′00″E / 44.816667°K 20.466667°D / 44.816667; 20.466667 (28 Belgrade) [22]
21 Prag   Çek Cumhuriyeti &0000000001324277.0000001.324.277 02020-01-01 1 Ocak 2020 &0000000001241664.0000001.241.664   50°05′00″N 14°25′00″E / 50.083333°K 14.416667°D / 50.083333; 14.416667 (21 Prague) [23]
22 Nijni Novgorod   Rusya &0000000001259013.0000001.259.013 02018-01-01 1 Ocak 2018   56°19′37″N 44°00′27″E / 56.326944°K 44.0075°D / 56.326944; 44.0075 (20 Nizhny Novgorod) [24]
23 Kazan &0000000001257391.0000001.257.391 02020-01-01 1 Ocak 2020   55°47′25″N 49°08′05″E / 55.790278°K 49.134722°D / 55.790278; 49.134722 (23 Kazan) [25]
24 Sofya   Bulgaristan &İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ","..İfade hatası: Tanınmayan noktalama karakteri ",".1,238,438 02017-12-31 31 Aralık 2017 &0000000001324025.0000001.324.025   42°42′N 23°20′E / 42.7°K 23.33°D / 42.7; 23.33 (22 Bulgaria) [26]
25 Birmingham   Birleşik Krallık &0000000001223000.0000001.223.000 2017 &0000000001073045.0000001.073.045   52°28′59″N 1°53′37″W / 52.483056°K 1.893611°B / 52.483056; -1.893611 (28 Birmingham) [27]
26 Brüksel   Belçika &0000000001211035.0000001.211.035 02018-11-01 1 Kasım 2018 &0000000001136778.0000001.136.778   50°50′48″N 4°21′09″E / 50.8467°K 4.3525°D / 50.8467; 4.3525 (26 Brussels) [28]
27 Samara   Rusya &0000000001170910.0000001.170.910 02016-01-01 1 Ocak 2016   53°12′10″N 50°08′27″E / 53.202778°K 50.140833°D / 53.202778; 50.140833 (27 Samara) [29]
28 Ufa &0000000001121429.0000001.121.429   54°45′00″N 55°58′00″E / 54.75°K 55.966667°D / 54.75; 55.966667 (29 Ufa) [30]
29 Rostov-na-Donu &0000000001119875.0000001.119.875   47°14′00″N 39°42′00″E / 47.233333°K 39.7°D / 47.233333; 39.7 (30 Rostov-on-Don) [31]
30 Köln   Almanya &0000000001085664.0000001.085.664 02018-12-31 31 Aralık 2018 &0000000001007119.0000001.007.119   50°56′11″N 6°57′10″E / 50.936389°K 6.952778°D / 50.936389; 6.952778 (31 Cologne) [32]
31 Tiflis   Gürcistan &0000000001171100.0000001.171.100 2019   41°43′00″N 44°47′00″E / 41.7166°K 44.7833°D / 41.7166; 44.7833 (29 Tbilisi) [33]
32 Voronej   Rusya &0000000001054537.0000001.054.537 02019-01-01 1 Ocak 2019   51°40′18″N 39°12′38″E / 51.671667°K 39.210556°D / 51.671667; 39.210556 (33 Voronezh) [34]
33 Perm &0000000001051583.0000001.051.583 02018-01-01 1 Ocak 2018   58°00′00″N 56°19′00″E / 58°K 56.316667°D / 58; 56.316667 (34 Perm) [35]
34 Volgograd &0000000001013533.0000001.013.533   48°42′00″N 44°31′00″E / 48.7°K 44.516667°D / 48.7; 44.516667 (35 New York City) [36]
35 Odessa   Ukrayna &0000000001011494.0000001.011.494   46°28′K 30°43′D / 46.467°K 30.717°D / 46.467; 30.717 (Odessa) [37]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ WCTR Society; Un'yu Seisaku Kenkyū Kikō 2004, s. 281
  2. ^ "İstanbul Asya ve Avrupa nüfusu detayları" (Türkçe). 2013. Erişim tarihi 16 Haziran 2015.
  3. ^ "Population on 1 January by age groups and sex - cities and greater cities". Eurostat. 9 Haziran 2015. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  4. ^ Total (2020) = 15,462,452
    Europe (25 districts) = 9,959,793
    Asia (14 districts) = 5,502,659
  5. ^ "The Results of Address Based Population Registration System, 2020". Turkish Statistical Institute. 31 Aralık 2020. 15 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  6. ^ a b Rosstat. [1] (Rusça)
  7. ^ "UK Population 2018". Not Cited. 27 Ekim 2017. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2018. 
  8. ^ "Archived copy". 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016. 
  9. ^ "Amt für Statistik Berlin Brandenburg". Amt für Statistik Berlin-Brandenburg (Almanca). 2014. Erişim tarihi: 5 Mart 2015. 
  10. ^ a b "Barcelona in numbers, Institut d'Estadística de Catalunya". Idescat (Katalanca). Institut d'Estadística de Catalunya (Catalonia). 3 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  11. ^ "Державна служба статистики України. Оцінка чисельності наявного населення України" (Population information)" (PDF). www.ukrstat.gov.ua (Ukraynaca). Державна служба статистики України (State Statistics Service of Ukraine). 23 Ocak 2019. 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  12. ^ a b "Statistiche demografiche ISTAT". 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2017. 
  13. ^ "The Regional Statistics Department of the Municipality of Bucharest". 17 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  14. ^ "Population of Paris in January 2014". INSEE. Erişim tarihi: 11 Haziran 2015. 
  15. ^ "Belarus in figures 2015". National Statistical Committee of the Republic of Belarus. 19 Mart 2015. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  16. ^ "Bevölkerungszahl Österreichs stieg auf mehr als 8,93 Mio. zu Jahresbeginn 2021". 11 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 
  17. ^ "Bevölkerung in Hamburg am 31.12.2019 – Auszählung aus dem Melderegister" (PDF). Statistisches Amt für Hamburg und Schleswig-Holstein. 28 Mayıs 2020. 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  18. ^ "Wyniki badań bieżących - Baza Demografia - Główny Urząd Statystyczny". demografia.stat.gov.pl. 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2020. 
  19. ^ "1.2. Népesség a település jellege szerint, január 1. (1980–)*". Hungarian Central Statistical Office. 4 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  20. ^ Bayerisches Landesamt für Statistik und Datenverarbeitung. "Result - 12411-001: Bevölkerung: Gemeinden, Stichtage (letzten 6)" (Almanca). Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  21. ^ РОЗПОДІЛ ПОСТІЙНОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ЗА СТАТТЮ ТА ВІКОМ: Станом на 1 січня 2014 року [Resident Population of Ukraine by Sex and Age: as of 1 January 2014]. State Statistics Service of Ukraine. 2014. Erişim tarihi: 11 Haziran 2015. 
  22. ^ Şablon:Serbian census 2011
  23. ^ Brinkhoff, Thomas. "Czech Republic: Major Cities". City Population. 18 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  24. ^ "5.4. Cities with population size of 1 million persons and over". Russia in figures - 2014. Russian Federal State Statistics Service. 13 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2015. 
  25. ^ "Archived copy" Информация о численности населения Республики Татарстан (PDF) (Rusça). Rosstat. 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016. город Казань 
  26. ^ "Таблица на населението по постоянен и настоящ адрес" [Table of population by permanent and current address]. 19 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  27. ^ "Population Estimates for UK, England and Wales, Scotland and Northern Ireland". Office for National Statistics. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2016. 
  28. ^ "Population par région et âge, au 1er janvier 2015-2061" [Population by region and age, on 1 January 2015-2061] (Fransızca). Statistics Belgium. 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  29. ^ "Archived copy" Утвержденная численность постоянного населения Самарской области (Rusça). Rosstat. 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016. г. Самара 
  30. ^ ОЦЕНКА ЧИСЛЕННОСТИ ПОСТОЯННОГО НАСЕЛЕНИЯ РЕСПУБЛИКИ БАШКОРТОСТАН НА 1 ЯНВАРЯ 2016 (Rusça). Rosstat. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016. г.Уфа 
  31. ^ Результат запроса БД ПМО Ростовской области (Rusça). Rosstat. 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016. 
  32. ^ "Einwohnerzahlen im Regierungsbezirk Köln". Landesbetrieb Information und Technik Nordrhein-Westfalen. 10 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2015. 
  33. ^ "Population by regions". NATIONAL STATISTICS OFFICE OF GEORGIA. 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2019. 
  34. ^ "Оценка численности постоянного населения Воронежской области на I января 2016 года" (PDF) (Rusça). Rosstat. 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016. Городской округ город Воронеж 
  35. ^ "Archived copy" Численность населения Пермского края, человек (Rusça). Rosstat. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016. г. Пермь 
  36. ^ БД ПМО Волгоградской области ПОКАЗАТЕЛИ (Rusça). Rosstat. 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2016. населения на 1 января текущего года 
  37. ^ Чисельність населення (за оцінкою) на 1 січня 2018 року