Massaka

Türk Rapçi

Murat İlhan ya da bilinen sahne adıyla Massaka (diğer mahlasları: Murdoc veya Massaka36[2]) (d. 25 Ekim 1984; Kreuzberg),[3] Türk rapçi ve söz yazarı.[4] Türkiye'de gangsta rap'in öncülerinden biri olarak kabul edilen İlhan, kişisel şarkıları ve albümleri dışında aynı anda birçok rapçiye yer verdiği "Katliam" adındaki bir şarkı serisinin de baş sanatçısıdır. Snoop Dogg ile birlikte yayımlamış olduğu "3 Kings" adlı şarkısı ile de bilinmektedir.[5]

Massaka
Doğum adı Murat İlhan
Doğum 25 Ekim 1984 (1984-10-25) (37 yaşında)[1]
Kreuzberg, Berlin, Batı Almanya
Tarzlar
Çalgılar vokal
Etkin yıllar 2002–günümüz
Müzik şirketi iGroove, Universal Müzik Yapım
İlişkili hareketler 36 Boys, Cashflow, Killa Hakan

Massaka; 2019'da "Diablo63"[6] adında siyah bir yüz maskesiyle birlikte kendi sesine göre nispeten daha tiz bir sese sahip olan bir alter-ego yarattı. Bu kişilik ile ilk başta birkaç şarkı yayınlamasının ardından kendisine (Massaka) diss parçaları çıkardı.[7] Nisan 2019'da Diablo'dan habersiz dinleyeciler arasında bir süre gündem oldu. Daha sonrasında Diablo'nun "Maskem" adındaki şarkısının müzik videosu YouTube'da yayımlandı ve böylece Massaka alter-egosunu dinleyicilere spesifik bir şekilde tanıtmış oldu.[8]

HayatıDüzenle

Ailesi Trabzon ilinden olan Massaka, Almanya'nın başkenti Berlin'in Kreuzberg semtinde doğmuştur. Gençlik yılları oradaki birçok gurbetçi çocuğu gibi sokaklarda geçmiştir. İlerleyen yıllarda 36 Boys çetesinin bir üyesi olan Massaka, neo-Naziler ile kavga ederken rap müzik ile tanışmış, daha sonra da kendi parçalarını yazmaya başlamıştır. Killa Hakan, Monstar361, ve diğer kendisi gibi rap müzik ile ilgilenen çete arkadaşları ile birlikte düet yapmıştır.[6] Yaşamını hâlâ Berlin'de sürdürmektedir.

DiskografiDüzenle

  • Blutbeton (Colos ile) (2007)
  • Dämmerung (2010)
  • Das Ritual (2011)
  • Blutbeton 2 (Monstar361 ile) (2012)
  • Der dunkle Orient (2013)
  • İstila (Kodes ile) (2016)
  • Siyah (2018)
  • Flashback (2018)
  • Katliam 2 (2018)
  • Syndikat (Monstar361 ile) (2019)
  • Original (Kanel36 ile) (2019)
  • Lale (2019)
  • Cehennemin Dibi (2019)
  • Katliam 3 (2019)
  • Yeraltı (Diablo 63 ile) (2019)
  • Dolunay (2019)
  • Hadi Gel (Cashflow ile) (2019)
  • Toxic (6ix9ine, Haftbefehl ile) (2019)
  • Hightech (Joker, Defkhan, Sansar Salvo ile) (2019)
  • Ütopya (Diablo63 ile) (2020)
  • Saray (2020)
  • Undefeated EP (Joe Young ile) (2020)
  • Katliam 4 (2020)
  • Fight Kulüp 2 (Ceza, Killa Hakan, Contra, Anıl Piyancı,Summer Cem, Khontkar ile) (2020)
  • Akrep (2021)
  • Alfa (2021)
  • Para (ft. 6ix9ine) (2021)
  • İntihar (2021)
  • Gotham City (ft. Tekmill) (2022)
  • Astral (2022)
  • Violet (ft. The Game) (2022)

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2020. 
  2. ^ beni-mike (18 Temmuz 2007). "Massaka36". rap.de (Almanca). 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2020. 
  3. ^ "Murat İlhan kimdir?". Kim Nereli?. 17 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2019. (Türkçe)
  4. ^ "Massaka'nın dünya başarısı". Sabah. 27 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2019. 
  5. ^ "Snoop Dogg ile Düet Yapan Trabzonlu Massaka Kimdir?". Körfez Gazetesi. 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2020. 
  6. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2020. 
  7. ^ "Diablo63 - Oyun Başlasin". YouTube. 5 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Rap Dünyasında ŞOK: Massaka ile Diablo Aynı Kişi Çıktı". The Geyik. 3 Mayıs 2019. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle