Contra (rapçi)

Türk rapçi

Çağdaş Terzi ya da bilinen sahne adıyla Contra (d. 23 Ekim 1989, İstanbul, Türkiye), Türk rap müzisyeni ve söz yazarıdır.[2]

Contra
Contra, 2015'teki bir konserinde.
Genel bilgiler
Doğum adıÇağdaş Terzi
Diğer adlarıAkrep Contrary (2006) • Contra Volta (2012)
Doğum23 Ekim 1989 (34 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Tarzlar
  • Rap
  • R&B
  • Trap
Meslekler
ÇalgılarVokal • Prodüktörlük
Etkin yıllar2006-günümüz
Müzik şirketi667
Ceren Göksu (e. 2021)
[1]

Hayatı ve kariyeri değiştir

Terzi, 23 Ekim 1989 tarihinde İstanbul'da doğdu ve büyüdü. Aslen Rizelidir. Rap müzikle ilgilenmeye 2002'de, söz yazmaya ise 2004 yılında başlamasına rağmen ilk parçasını 2006'da kaydeden Contra, ilk albümünü Akrep Contrary mahlası ile 2006'da yayımladı. 2008 yılında yayımladığı bazı albümler ilgi gördü. Sensei, Sercash, Orking, Zahriyan, İtaat, Sencer Gordo, Tenko Stabilize, Q4 gibi isimlerle çalıştı. Kendi söylediğine göre Zahriyan onu çöpte bulup Bex (Mehmet Çiçekçioğlu) ile tanıştırdı ve daha sonra suikastde adına çalışmaya başladı. İtaatle tanıştıktan sonra birçok parça yapmışlar hatta Personel Harici Giremez isminde albüm yapmışlardır. İlk klibini 2011'de İtaat ile yaptığı Flowlarım Çok Zengin isimli parçasına çekmiştir. Geniş kitleler tarafından dinlenmeye başlaması ise 2012'de “İnanılmaz” albümü için yaptığı “Ölü” isimli parçasıyla oldu ve şarkı YouTube’da 35 milyon dinlendi. 2017 yılında yayımladığı "Ters Yön" isimli şarkısının alt yapısının Aynur Aydın'ın "Bi Dakika" adlı şarkısının altyapısına benzediği iddia edildi ve Aydın şarkıya telif attı. 2018 yılında çıkarttığı "Kibir" isimli teklisiyle çok yüksek kitlelere ulaşan Contra, 84 milyondan fazla dinlenen bu parçasında ünlü profesör Celâl Şengör'ün "İnsanlara kendi dışkısını yedirmek işkence değildir." söylemi ve bir röportajda kendi dışkısının tadına baktığını söylemesine göndermede bulunmuştur. Aynı yıl Massaka’nın projesi olan "Katliam" serisinin ikinci şarkısında yer aldı ve Anıl Piyancı ile "YERDEN YÜKSEK" adında bir albüm çıkardı.

2019 yılında "Zebani" isimli bir tekli çıkardı ve şarkıda Yılmaz Özdil'e,[3] Türk siyasetine ve topluma dair göndermelerde bulundu. 2020 yılında çıkarttığı "Kan Sahibi" isimli teklisiyle Aynur Aydın, Norm Ender, Killa Hakan, Reynmen, Hadise, Ben Fero gibi birçok isime göndermelerde bulundu. Kasım 2020’de Islak Kum'u yayımladı. 2021 yılında Timu322 ile birlikte "Gittin Gideli" isimli teklisini yayımladı. Aynı yıl çıkarttığı "Pusu" isimli teklisini de video klibiyle birlikte yayımladı. Anıl Piyancı’nın "İzmir" adlı albümünde ise "Sushi" adında bir şarkıyla yer aldı. Yine aynı yıl Emrah Karakuyu ile “Ücra” isimli bir tekli yayımladı. 12 Kasım 2021'de ise Konuya Fransız grubuyla şarkı yaptı. Şarkıyı grubun vefat eden vokali Kerem Sarı'ya armağan etmişlerdir. 1 ay sonra Bi' Şarkı isimli teklisini yayınlayan Contra, 2022 yılında aktif olacağını Tanerman'ın story'siyle duyurmuştur. Reckol, Karahan, Timu322, Cenko gibi isimleri konserine konuk etmiş, birlikte şarkılar söylemişlerdir. 3 Haziran 2022'de "afaki" isimli teklisini yayınladı. Parçada gönderme yaptığı Jahrein Contraya karşıt hakaret içerikli paylaşımlar yaptı ve disstrack yapacağını bildirdi.

Diskografi değiştir

Stüdyo albümleri değiştir

  • Zaman Alevi (2006)
  • Eleştiri (ft.Orking) (2008)
  • Yine mi contra(ft. Orking) (2009)
  • Clicktape (ft.Sensei) (2008)
  • ContraVolta (2008)
  • Understar (2009)
  • Personel Harici Giremez (ft.İtaat) (2010)
  • Siyah (2011)
  • İnanılmaza Doğru (2011)
  • İnanılmaz (2012)
  • Hitz En Şitz (2015)
  • Yerden Yüksek (ft. Anıl Piyancı) (2018)

Single’ları değiştir

  • hiç hatırlamam (2009)
  • Hakiki Çizgili CD (ft.Orking) (2012)
  • Ölü (2012)
  • Flowlarım Çok Zengin (2011)
  • Gerisi Yalan (2012)
  • Tanımsız (2012)
  • Zamanda Yolculuk (2012)
  • Outro (2012)
  • İsimsiz (ft. Gangmist) (2013)
  • Negatif (ft. Mysterio & Diplomat) (2013)
  • Başlangıcın Sonu (2013)
  • Flowlarım Çok Zengin 2 (2013)
  • 16 Bar (2013)
  • Ötesi (2013)
  • Uçuş (2014)
  • Telkin (2014)
  • Yatıştırıcı (2014)
  • Ateş (2015)
  • Çivi (2015)
  • Vesvese (ft. Kodes) (2015)
  • Zyon (2015)
  • Tehlikeli (2015)
  • Efsane (2015)
  • Böyle (ft. Mister Geng & Orking) (2016)
  • Mahkum (2016)
  • Ters Yön (2017)
  • Kibir (2018)
  • Tavşan (ft. Anıl Piyancı) (2018)
  • Zebani (2019)
  • Hayırlara Ola (2019)
  • Bir Yana (2019)
  • Kan Sahibi (2020)
  • Kıvılcım (2020)
  • Boş (ft. Anıl Piyancı & Maho G) (2020)
  • Ruh (ft. Kamufle & Mali Green) (2020)
  • Fight Kulüp 2 (ft. Killa Hakan, Ceza, Massaka, Anıl Piyancı, Khontkar, Summer Cem) (2020)
  • Islak Kum (2020)
  • Gittin Gideli (ft.Timu322) (2021)
  • Pusu (2021)
  • Sushi (ft. Anıl Piyancı) (2021)
  • Ücra (ft. Emrah Karakuyu) (2021)
  • Duvar (ft. Timu322 & Cenko) (2021)
  • Buz Sarkıtı (ft. Konuya Fransız) (2021)
  • Bi' Şarkı (ft. Tanerman) (2021)
  • Afaki (2022)
  • Dilenci Yrraa (2022)
  • Benden Bil (2022)
  • Karanlıklarda (ft. Tanerman & Reckol) (2022)
  • Manalı (ft Can Volkan) (2023)
  • İstasyon (2023)
  • Kurbağa (ft. Konuya Fransız) (2023)

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Hip-Hop Rap Şarkıcısı Contra Nişanlandı!". 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  2. ^ Contra’nın yeni şarkısı Zebanı Yayınlandı
  3. ^ "Contra, Zebani'yi yayınladı! Yılmaz Özdil'e bomba göndermeler yer aldı". 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021.