Kişi başına sigara tüketimine göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu bir Bir yılda kişi başına tütün sigarası tüketiminin ülkelere göre listesi dır.

Bir yıl içinde yetişkin kişinin sigara tüketim sayısına göre ülkelerin dünya haritası

Sigara 1,1 milyar üzerinde kişi tarafından kullanılmaktadır. Gelişmiş uluslarda sigara tüketim oranı yatay seyrederken veya azalırkan, gelişen ülkelerde tütün tüketimi yaklaşık %3.4 oranında yükselmeye devam etmektedir.[1]

Birleşik Devletler’de sigara tüketim yüzdesi 1965 yılından 2006 yılına kadar olan zamanda yetişkinlerde %42 den % 20.8 e yarıya kadar düştü.[2]. Sigara tüketimi oranlarında büyük bölge farkları vardır, Kentucky, West Virginia, Oklahoma ve Mississippi listenin üzerinde iken, Idaho, California ve Utah önemli derecede daha düşük yüzdededirler.[3] Avustralya’da tütün kullanımının azalmadaki oluş derecesi, 2004-5 yıllarındaki mevcut sigara kullanan nüfusu %23 gösterilirken bu rakam 1995 yılıyla kıyaslandığında %2 lik bir azalmayı gösterir. Yerli nüfus içinde günlük mevcut sigara tüketenler %51 erkekler ve %49 kadınlar ile oran çok yüksektir. Genç yetişkinler sigara içmeye daha olası yaş grubudurlar, yaş artışıyla sigara tüketiminde bir azalma göze çarpar.[4]

ListeDüzenle

Sıralama Ülke Yetişkin kişi için yıla göre sigara sayısı
1   Yunanistan 3017
2   Slovenya 2537
3   Ukrayna 2526
4   Bulgaristan 2437
5   Çekya 2368
6   Kuzey Makedonya 2336
7   Rusya 2319
8   Moldova 2239
9   İspanya 2225
10   Bosna-Hersek 2145
11   Ermenistan 2083
12   Japonya 2028
13   Letonya 1890
14   Hırvatistan 1849
15   Beyaz Rusya 1846
16   Lübnan 1837
17   Kıbrıs Cumhuriyeti 1830
18   Polonya 1810
19   Kazakistan 1805
20   Belçika 1763
21   Güney Kore 1733
22   Estonya 1718
23    İsviçre 1698
24   Avusturya 1684
25   Çin 1648
26   Macaristan 1623
27   İtalya 1596
28   Tunus 1532
29   Kuveyt 1509
30   Türkiye 1499
31   Danimarka 1495
32   Romanya 1480
33   Slovakya 1430
34   İrlanda 1391
35   Trinidad ve Tobago 1337
36   Portekiz 1318
37   Malta 1287
38   Arnavutluk 1201
39   ABD 1196
40   İsrail 1173
41   Avustralya 1130
42   Almanya 1125
43   Birleşik Arap Emirlikleri 1092
44   Azerbaycan 1089
45   Mısır 1082
46   Filipinler 1073
47   Suriye 1067
48   Gürcistan 1040
49   Kırgızistan 1017
50   Arjantin 1014
50   Küba 1010
52   Endonezya 974
53   Paraguay 968
54   Finlandiya 956
55   Litvanya 920
56   Şili 909
57   Kanada 897
58   Hollanda 888
59   Vietnam 887
60   Fransa 876
61   Libya 860
62   Ürdün 846
63   Mauritius 846
64   Uruguay 793
65   Birleşik Krallık 790
66   Irak 784
67   İran 764
68   İsveç 751
69   Kuzey Kore 714
70   Suudi Arabistan 648
71   Malezya 646
72   Tayland 634
73   Venezuela 622
74   Brezilya 580
75   Cezayir 577
76   Yeni Zelanda 565
77   Kosta Rika 552
78   Laos Laos 544
79   Güney Afrika 511
80   Hong Kong 499
81   Türkmenistan 496
82   Norveç 493
83   Jamaika 480
84   Kolombiya 479
85   Meksika 470
86   Honduras 450
87   Kamboçya 447
88   Fas 430
89   Singapur 406
90   Angola 397
91   Pakistan 391
92   Nikaragua 386
93   Senegal 380
94   Dominik Cumhuriyeti 335
95   Guatemala 325
96   Özbekistan 317
96   Yemen 317
98   Togo 306
99   Panama 291
100   Madagaskar 276
101   El Salvador 275
102     Nepal 274
103   Ekvador 234
104   Mozambik 213
105   Myanmar 209
106   Sri Lanka 205
107   Fildişi Sahili 198
108   Bolivya 178
109   Bangladeş 172
110   Kenya 167
111   Kamerun 141
112   Kongo DC 131
113   Peru 129
114   Tanzanya 108
115   Nijerya 103
116   Hindistan 99
117   Zimbabve 86
118   Gana 80
119   Sudan 75
120   Zambiya 71
121   Etiyopya 52

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "WHO Smoking Statistics". 2 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2010. 
  3. ^ State-Specific Prevalence of Cigarette Smoking Among Adults and Quitting Among Persons Aged 18-35 Years — United States, 2006 6 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Morbidity and Mortality Weekly Report 11 Eylül 2009 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi, September 28, 2007, 56(38); 993-996, Centers for Disease Control and Prevention 19 Kasım 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2010. 

Dış bağlantılarDüzenle