Hazal Kaya

Türk oyuncu

Leyla Hazal Kaya (d. 1 Ekim 1990, İstanbul[2]), Türk dizi ve film oyuncusu.

Hazal Kaya
Hazal Kaya.jpg
Doğum Leyla Hazal Kaya
1 Ekim 1990 (1990-10-01) (29 yaşında)
İstanbul, Türkiye
İkamet İstanbul
Eğitim İtalyan Lisesi
İstanbul Bilgi Üniversitesi
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 2006-günümüz
Evlilik
Ali Atay (e. 2019)
Çocuk(lar) Fikret Ali Atay [1]
Resmî site hazalkaya.com.tr

HayatıDüzenle

1 Ekim 1990'da İstanbul'da doğan Hazal Kaya ilkokulu Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nda, liseyi İstanbul İtalyan Lisesi'nde okumuştur. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, Performans bölümüne 2009 yılında girmiştir. Annesi ve babası avukat olan Hazal Kaya, İstanbul Balat’ta büyüdü. 1997'de annesi ve babası ayrıldıktan sonra annesiyle yaşamaya başladı. Sanatın çeşitli alanlarıyla küçük yaşlarda ilgilenmeye başlamış ve 4.5 yaşında keman, 7 yaşında bale dersleri almaya başladı. Lisede, okulun tiyatro kolunda ve korosunda olan Hazal Kaya lise devam ederken katalog çekimlerine ve bazı ajanslara da başvuruda bulundu. Lisede eğitim hayatına devam ederken Cola Turka’nın reklam yüzü oldu. 2006 yılında Acemi Cadı dizisinde 46. bölümde konuk oyuncu olarak yer aldı. Pelin karakterini oynadı. 2007 yılında lise 2. sınıftayken ilk kez Genco adlı bir televizyon dizisinde başrol oynadı.[3] Kanal D'de yayınlanan, Halit Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı romanından uyarlanan Aşk-ı Memnu dizisinde Nihal Ziyagil'i canlandırmıştır.[4] İlk oynadığı film ise 2011 yılında gösterime giren Selçuk Aydemir’in yapımını üstlendiği Çalgı Çengi filmidir. Aynı zamanda Ekol Drama'da Ayla Algan'dan ders aldı. Sonra da Ümit Çırak Modern Oyunculuk Teknikleri Atölyesi'nde Ümit Çırak'tan eğitim aldı.[5] Türkçe'yle birlikte İngilizce, İtalyanca ve Almanca dillerini de konuşabiliyor.

14 Ocak 2011 Show TV'de başladığı Adını Feriha Koydum adlı dizisinde Feriha Yılmaz Sarrafoğlu karakterini canlandırdı.[6] Aynı sene içinde Ay Büyürken Uyuyamam adlı sinema filminde Hülya karakterini canlandırdı.[7] Bu Son Olsun adlı sinema filminde de Lale karakterini canlandırdı.[8] Daha sonra annesi Ayşegül Kaya ile birlikte Bingo reklamları için kamera karşısına geçtiler.[9][10] Adını Feriha Koydum dizinin 2. sezon finalinde diziden ayrılan Hazal, ATV'de yayınlanan Son Yaz-Balkanlar 1912 ile ekrana döndü. Emine karakterini canlandırdı.[11] 2013 yılında Kanal D'de yayınlanan A.Ş.K. adlı dizide tenis hocası Azra Özak karakterini canlandırdı.[12] 2014 yılında ise yönetmenliğini Onur Ünlü'nün yaptığı İtirazım Var filminde Zeynep Bulut karakterini canlandırdı.[13] Ratingkurdu.com tarafından belirlenen Türkiye´de en çok beğenilen, en iyi 25 Türk Kadın Oyuncusu listesinde 14. sıradadır.[14] Birçok kategoride 2014’ün en önemli isimlerini seçen ichaps’te sanatçılar kategorisinde Hazal Kaya uluslararası mükemmellik madalyası alarak "dünyanın en etkili isimleri" arasında yer aldı.[15][16] 2015 yılında TV8'de yayınlanan Maral: En Güzel Hikayem dizisinde Maral Erdem karakterini canlandırdı.[17] Türk dizilerini yayınlayan ve Türk magazin dünyası ile ilgili özel programlar yayınlayan Birleşik Arap Emirlikleri merkezli MBC kanallarında yapılan anketin sonuçlarına göre en fazla beğenilen Türk kadın sanatçılar anketinde 4. sırada yer aldı.[18] Aynı zamanda 4 kıtada 35 farklı ülkeden bulunan, 2010 Ağustos - 2015 Ağustos dönemini kapsayan resmi açıklamaları derlenen araştırmaya göre de en popüler 10 kadın oyuncu listesinde 6. sıradadır.[19] "Lebanon Awards 2015" ödülünü kazanan tek Türk sanatçıdır.[20] Yine Mayıs 2011 - Mayıs 2016 arasında, 4 kıta ve 35 farklı ülkeden elde edilen reyting sonuçlarına göre düzenlenen en popüler 10 kadın oyuncu listesinde 6. sıradadır.[21] Mayıs 2016 itibaren listede 6. sıradan 5. sıraya yükseltti.[22] Amerika merkezli internet sitesi 'Top Beauty World' 2016'nın En Güzel 100 Kadını listesine giren 5 Türk oyuncudan biridir.[23] 2017-2019 sezonunda ise Fox Türkiye'de yayınlanan Bizim Hikaye dizisinde Filiz Elibol Aktan karakterini canlandırdı. 2019 yılında Türk oyuncu, yönetmen, senarist Ali Atay ile evlenmiştir ve "Fikret Ali" adında bir oğlu vardır.[24]

FilmografisiDüzenle

Sinema
Yıl Adı Rol Notlar
2011 Çalgı Çengi Depoya gelen genç kız Yardımcı oyuncu
2011 Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm Berna Ç. Konuk oyuncu
2011 Ay Büyürken Uyuyamam Hülya Başrol oyuncusu
2012 Bu Son Olsun Lâle Başrol oyuncusu
2013 Mavi Dalga Arzu Konuk oyuncu
2014 İtirazım Var Zeynep Bulut Başrol oyuncusu
2015 Kırık Kalpler Bankası Aslım Başrol oyuncusu
Televizyon
Yıl Adı Rol Notlar
2006 Sıla Berrin Konuk oyuncu
2006 Taşların Sırrı Bengü Konuk oyuncu
2006 Acemi Cadı Pelin Konuk oyuncu
2007-2008 Genco Özge (Gülay Erkaya) Başrol oyuncusu
2008-2010 Aşk-ı Memnu Nihal Ziyagil Yardımcı oyuncu
2011-2012 Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi Berna Ç. Konuk oyuncu
2011-2012 Adını Feriha Koydum Feriha Yılmaz Sarrafoğlu Başrol oyuncusu
2012 Son Yaz-Balkanlar 1912 Emine Başrol oyuncusu
2013 A.Ş.K. Azra Özak Başrol oyuncusu
2015 Maral: En Güzel Hikayem Maral Erdem Başrol oyuncusu
2017-2019 Bizim Hikaye Filiz Elibol Aktan Başrol oyuncusu

Reklam FilmleriDüzenle

İlk olarak bir şeker firmasının reklamıyla ekranlara gelen Hazal Kaya hazır kahveden hijyenik pede, GSM operatöründen bisküviye, çoraptan deterjana kadar birçok markanın reklam yüzü oldu. 2014 yılında Malezya'da bir güzellik markasının reklamı için kamera karşısına geçti. Hazal Kaya'nın rol aldığı güzellik ürünü reklamı, Arap ülkelerinde yayınlandı.[25]

Yıl Reklam Filmleri
2006 Tofita [26]
2007 Nescafé [27]
2007 Molped [28]
2007 Turkcell [29]
2008 Eti Burçak [30]
2010 Penti [31][32]
2011 Test Deterjan Arabic [33]
2012 Bingo [34]
2014 Lux Arabia [35]

Rol Aldığı Müzik KlipleriDüzenle

Yıl Müzik Klipleri
2008 Aslı Güngör - "İzmir Bilir Ya" [36]
2011 Selçuk Balcı - "Deniz Üstünde Fener" [37]
2017 Çağatay Akman - "Bizim Hikaye" [38]

ÖdülleriDüzenle

Ödülleri ve Adaylıkları
Yıl Ödül Kategori Sonuç
2010 Kavram Olimpiyatları Ödülleri Yılın Genç Yeteneği [39] Kazandı
2011 Ayaklıgazete.com Ödülleri En Güzel Kadın ve Erkek Oyuncuları [40] Kazandı
2011 Dizifilm.com Oscarları En İyi Drama Kadın Oyuncusu [41] Kazandı
2012 Ayaklıgazete.com Ödülleri En İyi Dönem Dizisi Kadın Oyuncusu [40] Adaylık
2012 Televizyondizisi.com Ödülleri En Popüler Kadın Dizi Oyuncusu [42] Adaylık
2012 Sosyalmedya.cc Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [43] Kazandı
2012 Eniyiyisec.com Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [44] Kazandı
2012 Bakmoda.com Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [45] Kazandı
2013 Sayidaty Arap Dergisi En İyi Türk Kadın Yıldızı [46] Kazandı
2013 2.Kristal Fare Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [47] Adaylık
2013 MagaziMedya.com Türkiye’nin En Güzel Ekran Yüzü [48] Adaylık
2013 Gazete5.com En İyi Kadın Oyuncu [49] Adaylık
2013 Sizcene.com Ödülleri Türkiye'nin En Güzel Bayan Dizi Oyuncusu [50] Kazandı
2013 Magazincity.com Ödülleri En İyi Kadın Dizi Oyuncusu [51] Kazandı
2013 Siyaset Dergisi Ödülleri Yılın TV Kadın Oyuncusu [52] Adaylık
2013 YılınFenomeni.com Yılın Fenomen Kadın Oyuncusu [53] Adaylık
2013 OMÜ 3.Medya Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [54] Adaylık
2014 5.KTÜ Medya Ödülleri En Beğenilen Kadın Oyuncu [55] Adaylık
2014 Ayaklıgazete.com Ödülleri En İyi Dram Dizisi Kadın Oyuncusu [40] Adaylık
2014 2.Düzce Üniversitesi Medya Ödülleri En iyi Kadın Oyuncu [56] Adaylık
2014 5.KTÜ Medya Ödülleri En Beğenilen Kadın Oyuncu [57] Adaylık
2014 Bilgisefi.com En Güzel Türk Kadın Oyuncu [58] Adaylık
2014 Felsebiyat Dergisi Sinema Adayları Yılın Aktrisi [59] Adaylık
2014 The Medal of Excellence for the Most Influential Figures in the World Ödülleri Mükemmellik Madalyası [60] Kazandı
2014 Top 33 Of The Most Beautiful Women On TV Ödülleri Nefes Kesen Kadınlar [61] Kazandı
2015 Lebanon Awards Ödülleri En İyi Sanatçı [20] Kazandı
2015 TelevizyonDizisi.com Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [62] Adaylık
2015 Marie Claire Türkiye En Favori Kadın Oyuncu [63] Adaylık
2015 Avrasya Enleri Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [64] Adaylık
2015 4.Kristal Fare Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [65] Adaylık
2016 7.KTÜ Medya Ödülleri En Beğenilen Kadın Oyuncu [55] Adaylık
2017 Latina Turkish Awards Ödülleri En İyi Öpüşme Sahnesi (Hazal Kaya - Çağatay Ulusoy) [66] Kazandı
2017 Türkiye Gençlik Ödülleri En İyi Kadın Dizi Oyuncu [67] Adaylık
2017 Yılın Yıldızları Ödülleri En Beğenilen Kadın Dizi Oyuncusu [68] Adaylık
2018 İÜ Öğrenci Konseyi 1453 Ödülleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu [69] Adaylık
2019 Latina Turkish Awards Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [70] Kazandı
2019 Latina Turkish Awards Ödülleri En İyi Dizi Çifti (Hazal Kaya - Burak Deniz) [70] Kazandı
2019 19.İnternet Medyası Yılın En İyileri Ödülleri En İyi Kadın Dizi Oyuncu [71] Kazandı
2019 İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [72] Kazandı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Hazal Kaya Ali Atay çiftinin bebekleri dünyaya geldi!". Habertürk. Erişim tarihi: 18 Kasım 2019. 
  2. ^ https://www.youtube.com/watch?v=Ao63LxgBQ10
  3. ^ https://www.kanald.com.tr/genco/
  4. ^ http://www.askimemnu.tv/
  5. ^ http://www.aksam.com.tr/life/beren-saat-hazal-kaya-meryem-uzerli-ayla-algan-yorumladi/haber-242911
  6. ^ https://www.youtube.com/channel/UC-REGdnpmpWScZpORNtJGdA/videos/
  7. ^ http://www.imdb.com/title/tt2118573/?ref_=nm_flmg_act_8/
  8. ^ http://www.imdb.com/title/tt2145623/?ref_=nm_flmg_act_7/
  9. ^ "Zorlu Görev" Hazal Kaya'yı Yıldırmadı". haberler.com. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. 
  10. ^ "Osmanlı Sarayı'nın Yeni Sultanı: Hazal Kaya". haberler.com. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2012. 
  11. ^ http://www.atv.com.tr/webtv/son-yaz-balkanlar-1912/bolum/
  12. ^ https://www.kanald.com.tr/ask/
  13. ^ http://www.imdb.com/title/tt3646462/?ref_=nm_flmg_act_2
  14. ^ "Türk Dizilerinin En İyi 25 Kadın Oyuncusu". onedio.com. Erişim tarihi: 8 Ocak 2014. 
  15. ^ http://www.ichaps.org/voting/medalofexcellence.php#.VitjK37hDIX/
  16. ^ "Hazal Kaya'ya Uluslararası Madalya". karnaval.com. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2015. 
  18. ^ "Arap Dünyası En Çok Onu Seviyor". atv.com.tr. Erişim tarihi: 4 Mart 2015. 
  19. ^ "Türk Dizilerinin En Başarılı Kadın Oyuncuları". televizyongazetesi.com. 
  20. ^ a b https://twitter.com/lebanonidol/status/664916131262693376
  21. ^ "Türk Dizilerinin En Başarılı Kadın Oyuncuları". Televizyon Gazetesi. 5 Mart 2016. 16 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ "Türk Dizilerinin En Başarılı Kadın Oyuncuları (Güncel Liste)". Televizyon Dizisi. 3 Mayıs 2016. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2016. 
  23. ^ "2016'nın en güzel 100 kadını seçildi. (Listede 5 Türk var)". hurriyet.com.tr. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2017. 
  24. ^ https://www.fox.com.tr/Bizim-Hikaye
  25. ^ "Hazal Kaya 2 Milyon Dolara Reklam Yüzü Oldu". haberler.com. Erişim tarihi: 15 Kasım 2014. 
  26. ^ https://www.youtube.com/watch?v=MgRAa0-Fgf4
  27. ^ https://www.youtube.com/watch?v=SWhmcjVfkYI
  28. ^ https://www.youtube.com/watch?v=TVHaNSBybO4
  29. ^ https://www.youtube.com/watch?v=O4W7hCX1wH0
  30. ^ https://www.youtube.com/watch?v=zLCh4Yj-JIs
  31. ^ https://www.youtube.com/watch?v=HvpPZbFn8Nc
  32. ^ https://www.youtube.com/watch?v=SyTBOU6pjXI
  33. ^ https://www.youtube.com/watch?v=pOYjGvJP1rc
  34. ^ https://www.youtube.com/watch?v=MLbVxKpjMaM
  35. ^ https://www.youtube.com/watch?v=fof7RjRanEA
  36. ^ https://www.youtube.com/watch?v=norsUm1BwGA
  37. ^ http://www.hurriyet.com.tr/magazin/magazinhatti/18299490.asp/
  38. ^ https://www.youtube.com/watch?v=psC_3JKcZV8
  39. ^ "Kavram Olimpiyatları Ödül Töreni". hurriyet.com.tr. Erişim tarihi: 14 Nisan 2010. 
  40. ^ a b c http://www.ayakligazete.com/
  41. ^ http://forum.dizifilm.com/forum/showthread.php?t=116618
  42. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  43. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  44. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013. 
  45. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2013. 
  46. ^ http://www.sayidaty.net/%D8%B5%D9%88%D9%91%D8%AA%D9%88%D8%A7-%D9%84%D9%84%D9%86%D8%AC%D9%85%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%AA%D8%B1%D9%83%D9%8A%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D9%81%D8%B6%D9%84#pd_a_6820860/
  47. ^ http://www.medyafaresi.com/m/kristalfare/index.php?op=oyver[ölü/kırık bağlantı]
  48. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  49. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  50. ^ http://www.seninfikrin.com/43427/Turkiyenin_en_guzel_bayan_dizi_oyuncusu_sizce_kimdir.html
  51. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2013. 
  52. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  53. ^ http://www.yilinfenomeni.com/kategoriler.php[ölü/kırık bağlantı]
  54. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  55. ^ a b http://www.iekodulgecesi.com/anket.php
  56. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  57. ^ http://www.iekodulgecesi.com/
  58. ^ http://www.bilgisefi.com/2014/05/en-iyi-turk-kadn-oyuncu-ankeyi.html?m=1[ölü/kırık bağlantı]
  59. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  60. ^ http://www.ichaps.org/voting/medalofexcellence.php#.U_3WkcV_s4r
  61. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2014. 
  62. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  63. ^ https://www.poltio.com/qf/21533/dizilerdeki-en-favori-kadin-oyuncunuz-hangisi
  64. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  65. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  66. ^ "İşte Latine TV (Peru)'nin düzenlediği Latina Turkish Awards'ın Kazananları". gazetemag.com. Erişim tarihi: 24 Ocak 2017. 
  67. ^ http://www.turkiyegenclikodulleri.com/
  68. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  69. ^ İÜ 1453 Ödülleri [@1453odulleri] (7 Nisan 2018). "1453 Ödülleri Yılın En İyi Kadın Oyuncusu kategorisinde Hazal Kaya için oy vermeye hazır mısın ? Oy vermek için ; t.co/idAfRFaQy6 #iu1453odulleri #iuogrencikonseyi #eniyikadınoyuncu #HazalKaya t.co/zuxLiYRLMB" (Tweet). Erişim tarihi: 22 Temmuz 2020. 
  70. ^ a b "Bizim Hikaye Latin Amerika'yı fethetti". fox.com.tr. Erişim tarihi: 15 Mart 2019. 
  71. ^ "İnternet Medyası Yılın En İyileri Ödülleri Sahiplerini Buldu". gazetebirlik.com. Erişim tarihi: 22 Mart 2019. 
  72. ^ "Hazal Kaya'dan Ödül Konuşması". birgun.net. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılarDüzenle