Ali Atay

Türk oyuncu ve yönetmen

Dursun Ali Atay (d. 20 Nisan 1976, Rize); Türk oyuncu, senarist, müzisyen ve film yönetmeni.

Ali Atay
Aliatay.png
Doğum Dursun Ali Atay
20 Nisan 1976 (1976-04-20) (46 yaşında)
Rize, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Eğitim Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü
Meslek Oyuncu, müzisyen, film yönetmeni, senarist
Etkin yıllar 1998-günümüz
Evlilik
Ebru Cansız
(e. 2008; b. 2013)

Hazal Kaya (e. 2019)
Çocuk(lar) Fikret Ali Atay[1]

Hayatı ve kariyeriDüzenle

20 Nisan 1976 tarihinde Rize'de doğdu. 1999'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Şapkadan Babam Çıktı adlı dizide başarısız illüzyonist Maksut'u oynamıştır. TRT'de 3 sezon boyunca yayınlanan Leyla ile Mecnun adlı komedi dizisinde oynadığı Mecnun Çınar karakteriyle büyük bir başarı yakalamıştır. Dizi yayından kaldırıldıktan sonra aynı dizi ekibi ile beraber çekilen ve Star TV'de yayınlanan Ben de Özledim dizisinde kendini oynamıştır. Ayrıca, Leyla ile Mecnun ekibinin kurmuş olduğu Leyla The Band grubunun vokalistidir.

2014 Haziran'ında ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu Limonata adlı, başrollerinde Serkan Keskin ve Ertan Saban'ın bulunduğu sinema filminin çekimlerine başlamıştır.[2] atv'de yayınlanan Mutlu Ol Yeter adlı dizide başrol oyuncusu olarak rol almıştır. Dizide Atay'ın yanı sıra Aslı Enver, Öner Erkan ve Ertan Saban da rol almıştır.

2017'de BluTV üzerinden yayınlanan, Türkiye'nin ilk online dizisi Masum'da; Haluk Bilginer, Nur Sürer, Okan Yalabık gibi isimlerle başrolü paylaşmıştır. "Yusuf Komiser" karakterini canlandırmıştır.[3] Türkiye'nin, 90. Akademi Ödülleri için aday gösterdiği Ayla filminde "Ali Astsubay" karakterini canlandırmıştır.[4] Aksiyon komedi tarzındaki Ölümlü Dünya filminin yönetmen koltuğunda yer almıştır.[5] Aynı yıl Nuh Tepesi filminde başrol oynamıştır. 2019 yılında gerçek bir hikâyeden uyarlanan Türk İşi Dondurma filminde rol almıştır.[6] Aynı yıl yine yönetmenliğini üstlendiği Cinayet Süsü filmi vizyona girmiştir.[7]

Özel hayatıDüzenle

2008 senesinde Ebru Cansız ile evlenmiş; 2013 senesinde boşanmışlardır.[8] 6 Şubat 2019 tarihinde Hazal Kaya ile evlenmiş ve Fikret Ali adında bir çocukları vardır.[9]

Filmografisi[10]Düzenle

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1998-2001 İkinci Bahar Ersin
2000 7 Numara - Konuk oyuncu
2001 Aşkım Aşkım
2003 Şansa Bak
2003 Şapkadan Babam Çıktı Maksut
2004 Çınaraltı Serhan
2004 Çeşm-i Bülbül Veli
2006 Cemile Demir
2007 Hayat Kavgam Veysel
2008 Eşref Saati Sebati
2009 Yapma Diyorum Aşık Mağlubi
2010 Kılıç Günü Cenk Kızıltan
2010 Gönül Ferman Dinlemiyor Mayk/Murat
2011-2013 Leyla ile Mecnun Mecnun Çınar
2013-2014 Ben de Özledim Kendisi
2015 Mutlu Ol Yeter Can
2021 Son Yaz Selim Kara
İnternet
Yıl Yapım Rol Notlar
2017 Masum Yusuf
2021-günümüz Leyla ile Mecnun Mecnun Çınar
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
2000 Artık Çok Geç Kemal
2004 Kırlangıç Aşık Mağlubi
2005 Çanta İlhan
2005 O Şimdi Mahkum Yiğit Çiftgör
2007 İyi Seneler Londra Firuz
2009 40 Metin
2010 Vay Arkadaş Manik
2013 Sen Aydınlatırsın Geceyi Cemal
2015 Limonata - Yönetmen
2017 Ayla Ali Astsubay
2018 Ölümlü Dünya - Yönetmen / Senarist
2018 Nuh Tepesi Ömer
2019 Türk İşi Dondurma Mehmet
2019 Cinayet Süsü - Yönetmen / Senarist
Reklam
Yıl Ürün/Şirket Notlar
2003-2004 DanKek
2014 Darüşşafaka Seslendirme
2016 Ford Kendisi
2017 Arçelik Kendisi
2017 Teknosa Seslendirme
2018 Nescafe Seslendirme
2020 Mess-Safe Seslendirme
2020 istegelsin[11] Kendisi (Hazal Kaya ile birlikte)

Tiyatro oyunları[12]Düzenle

Tiyatro
Yıl Oyun Tür
2002 Yine ne oldu Trajedi& dram
2002 Adamlar Dram
2003 Op'la Zo'nun dramı Dram
2004 Yangın Duası Deneysel&Absürt
2009 Bayrak Trajedi&Dram

ŞarkılarıDüzenle

Şarkıları
Sıra Şarkı Bilgi
1 Sevdalılar Beni Anlar
2 Falan Filan (Yalan) Ezgi Asaroğlu ile düet
3 Gitmek İstersen
4 Doktor
5 Eksik Bir Şey mi Var?
6 Vay Be
7 Bu Kıza Kadar Serkan Keskin ve Osman Sonant ile
8 Kolpa Serkan Keskin, Osman Sonant, Cengiz Bozkurt ve Ahmet Mümtaz Taylan ile
9 Gökte Yıldız Ay misun Serkan Keskin ve Osman Sonant ile
10 Elindedir Bağlama Serkan Keskin, Osman Sonant ve Cengiz Bozkurt ile
11 Beni Affet
12 Sen de mi Leyla?
13 Ben de Özledim Serkan Keskin ve Cengiz Bozkurt ile
14 İtirazım Var Serkan Keskin ve Osman Sonant ile
15 Batsın Bu Dünya Serkan Keskin ve Osman Sonant ile
16 Kalenin Bedenleri Serkan Keskin, Osman Sonant, Ahmet Mümtaz Taylan ve Cengiz Bozkurt ile
17 Yokluğunda Leyla The Band
18 Aşk Bitti Leyla The Band
19 Belki (Şimdi Gitmek Vakti) Leyla The Band
20 Ramazan Leyla The Band
21 İster Gel İster Gelme Leyla The Band
22 Bu Gala Daşlı Gala Cengiz Bozkurt, Ahmet Mümtaz Taylan ve Osman Sonant ile
23 Of Leyla The Band
24 Zaman Leyla The Band
25 Dondurmam Buz Gibi Türk İşi Dondurma film müziği. Erkan Kolçak Köstendil ve Şebnem Bozoklu ile

Ödülleri ve adaylıklarıDüzenle

Sinema
Yıl Ödül Kategori Proje Sonuç Kaynak
2008 13. Sadri Alışık Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu İyi Seneler Londra Kazandı [13]
2008 1. Yeşilçam Ödülleri Dijitürk Genç Yetenek Ödülü Adaylık [14]
2008 Uluslararası Strasbourg Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Adaylık
2011 Radikal Yılın Erkek Oyuncusu Leyla ile Mecnun Kazandı [15]
2012 HaberTürk Komedi Dizisi En İyi Erkek Oyuncu Kazandı
2013 46. SİYAD Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Sen Aydınlatırsın Geceyi Adaylık [16]
2014 19. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Ayhan Işık Özel Ödülü Kazandı
2014 14. Bilkent Üniversitesi Ödülleri En İyi Erkek Sinema Oyuncusu Kazandı [17]
2015 34. Uluslararası İstanbul Film Festivali En İyi Türk Filmi Limonata Adaylık [18]
2015 Seyfi Teoman En İyi İlk Film Deneyimi Adaylık
2018 50. SİYAD Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ayla Adaylık [19]
2018 23. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Drama En İyi Yardımcı Erkek Sinema Oyuncusu Adaylık [20]
2018 1. Uluslararası Artemis İzmir Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Dram) Kazandı [21]
2018 18. Frankfurt Türk Film Festivali En İyi Yönetmen Ölümlü Dünya Adaylık [22]
2019 Tribeca Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Nuh Tepesi Kazandı [23]
2019 7. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Kazandı [24]
2019 Hacettepe Üniversitesi 2. Kristal Geyik Ödülleri En İyi Erkek Sinema Oyuncusu Türk İşi Dondurma Kazandı
2020 18. Yılın Yıldızları Ödülleri En İyi Erkek Sinema Oyuncusu Kazandı [25]
2020 Galatasaray Üniversitesi En Ödülleri En İyi Yönetmen Cinayet Süsü Kazandı
2020 20. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Nuh Tepesi Kazandı [26]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Hazal Kaya Ali Atay çiftinin bebekleri dünyaya geldi!". Habertürk. 18 Kasım 2019. 19 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2019. 
  2. ^ "Ali Atay kendi filmi Limonata'nın yönetmeni oldu". En Son Haber. 29 Haziran 2014. 14 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2017. 
  3. ^ "BluTV'den ilk yerli online dizi geliyor: Masum". Hürriyet. 9 Şubat 2017. 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2017. 
  4. ^ BOZKURT, Yağmur (12 Kasım 2017). "Ayla filmi Türkiye'nin yabancı dilde Oscar adayı". İndigo Dergisi. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2017. 
  5. ^ "Ali Atay'ın yönettiği Ölümlü Dünya'nın çekimleri başladı". boxofficeturkiye.com. 20 Temmuz 2017. 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2017. 
  6. ^ MERİÇ, Sercan (25 Eylül 2018). "Gerçek ve etkileyici bir hikaye: Turkish'i Dondurma". sozcu.com.tr. 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018. 
  7. ^ "Ali Atay'tan yeni film: Cinayet Süsü". ntv.com.tr. 5 Kasım 2018. 23 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2020. 
  8. ^ "Ali Atay ve Ebru Cansız boşandı". Akşam. 23 Nisan 2013. 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2017. 
  9. ^ "Hazal Kaya ve Ali Atay evlendi". CNN Türk. 6 Şubat 2019. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2019. 
  10. ^ "Ali Atay Kimdir Biografisi". myturknet.com. 23 Aralık 2017. 23 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2017. 
  11. ^ "istegelsin'in yeni reklam yüzleri Hazal Kaya ve Ali Atay". mediacat.com. 13 Ekim 2020. 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020. 
  12. ^ "Ali Atay". tiyatrolar.com.tr. 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  13. ^ BOZOK, Büşra (20 Mart 2008). "Sadri Alışık ödülleri açıklandı". Hürriyet. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  14. ^ "Yeşilçam, Türk sinemasına ödül verecek". milligazete.com.tr. 14 Mart 2008. 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2019. 
  15. ^ "İşte yılın en iyileri!". Radikal. 28 Aralık 2011. 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  16. ^ "46. SİYAD Ödülleri adayları belli oldu". Hürriyet. 8 Ocak 2014. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  17. ^ "Sinefest Sinema Festivali Başladı". Magazinkolik. 29 Nisan 2014. 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  18. ^ "Limonata büyük ilgi gördü". CNN Türk. 2 Mayıs 2015. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  19. ^ "50. SİYAD Ödüllerinin tüm adayları açıklandı". sinematikyesilcam.com. 8 Mart 2018. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  20. ^ "Sinema ve tiyatro dünyasında ödül heyecanı". Hürriyet. 16 Mayıs 2018. 22 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2018. 
  21. ^ "Artemis film festivalinde ödül gecesi". Hürriyet. 1 Eylül 2018. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2018. 
  22. ^ "Frankfurt film festivalinin programı belli oldu". Hürriyet. 12 Eylül 2018. 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2019. 
  23. ^ "Nuh Tepesi filmine New York'ta iki ödül". ntv.com.tr. 3 Mayıs 2019. 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2019. 
  24. ^ "NUH TEPESİ - Boğaziçi Film Festivali". bogazicifilmfestivali.com. 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2019. 
  25. ^ "'Altınyıldız Classics Yılın Yıldızları Ödülleri' sahiplerini buldu". mahalligundem.com. 10 Ocak 2020. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  26. ^ "20. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali'nin kazananları belli oldu". cumhuriyet.com.tr. 7 Kasım 2020. 7 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle