Avrupa'daki en yüksek binaların listesi

Vikimedya liste maddesi

Avrupa'nın en yüksek binaları listesi Avrupa'daki gökdelenleri yüksekliklerine göre sıralar. Önceleri Frankfurt, Londra, Paris, Varşova ve Moskova gibi az sayıdaki finansal merkezde gökdelenler bulunurken; son yıllarda gökdelen inşası aralarında Amsterdam, Bakü, Barselona, Brüksel, İstanbul, Katowice, Lizbon, Lyon, Madrid, Manchester, Milano, Napoli, Rotterdam, Valensiya'nın da bulunduğu pek çok şehre yayılmıştır. Hâlen birkaç Avrupa şehri, 100 metreden yüksek 10'dan fazla gökdelene sahiptir.  İstanbul (>100), Paris (72), Moskova (>50), Londra (52), Frankfurt (30), Varşova (21), Rotterdam (17), Madrid (15), Barselona (14), Berlin (13), Milano (13), Kiev (11), Napoli (10).

Avrupa'nın En Yüksek GökdelenleriDüzenle

Bu liste Avrupa'da bulunan, standart ölçü birimine göre en az 140 metre yüksekliğe sahip binaları sıralar. Ölçüm, kuleler ve mimari detayları kapsar ancak anten direklerini kapsamaz. Mevcut inşaatlar şimdiki yüksekliğine göre listede yer alır. Liste zirveye ulaşmış ancak inşası devam eden binaları da kapsar.

İsim Şehir Ülke Yükseklik A
(metre)
Yükseklik A
(feet)
Kat İnşa yılı
Federation: Vostok Tower Moskova   373.7 1,227 95 2015
OKO: South Tower Moskova   354.1 1,154 85 2015
Mercury City Tower Moskova   338.9 1,112 75 2013
The Shard[1] Londra   309.6 1,016 87 2012
Eurasia[2] Moskova   308.9 1,013 72 2014
CoC: Moscow Tower[3][4] Moskova   301.6 990 76 2010
Skyland İstanbul A İstanbul   293 961 64 2018
Skyland İstanbul B İstanbul   293 961 65 2018
Naberezhnaya Tower C Moskova   290 881 59 2007
Triumph Palace[5] Moskova   289 867 57 2005
Commerzbank Tower[6] Frankfurt   285 849 56 1997
CoC: Saint Petersburg Tower[3][7] Moskova   282 843 65 2010
Metropol İstanbul İstanbul   280 918. 58 2018
Messeturm Frankfurt   279 842 55 1990
Evolution Tower[8] Moskova   278 837 53 2014
Torre Bankia Madrid   277 820 45 2008
Istanbul Sapphire İstanbul   261 817 54 2011
Torre de Cristal Madrid   261 817 45 2008
OKO Office Tower[9] Moskova   259 804 49 2014
Federation: West Tower Moskova   259 795 62 2007
Moscow State University Moskova   257 787 36 1953
Imperia Tower Moskova   255 783 60 2011
Kültür ve Bilim Sarayı Varşova   237 779 43 1955
Torre PwC Madrid   236 774 52 2008
1 Canada Square Londra   235 771 50 1991
Tour First ParisB   231 758 56 2011
Unicredit Tower Milano   231 758 35 2011
Heron Tower Londra   230 755 46 2011
Torre Espacio Madrid   228 750 57 2008
Leadenhall Building Londra   225 738 48 2014
DC Towers: Tower 1[10] Viyana   220 722 60 2013
Spine Tower İstanbul   217 693 56 2013
Mistral Tower 1 İzmir   216 708 48 2017
House on Mosfilmovskaya 2[11] Moskova   213.3 700 54 2011[12]
Sky Tower[13] Wrocław   212 696 50 2012
Tour Montparnasse Paris   210 689 59 1972
Iset tower Yekaterinburg   209 686 52 2015
SOCAR Tower Bakü   209 686 42 2014
Warsaw Trade Tower Varşova   208 682 43 1999
Westend Tower Frankfurt   208 682 53 1993
CityLife - Isozaki Tower[14] Milano   207 810 50 2015
Millennium Tower Viyana   202 663 51 1999
Tour Incity Lyon   202 663 39 2015
Folkart Towers A İzmir   200 656 47 2013
Folkart Towers B İzmir   200 656 47 2014
Batumi Technical University[15] Batum   200 656 35 2012
Point Bornova İzmir   200 656 50 2015
Tower 185 Frankfurt   200 656 50 2011
Main Tower Frankfurt   200 656 55 1999
Intempo Benidorm   200 656 47 2013
25 Canada Square Londra   200 656 45 2001
8 Canada Square Londra   200 656 45 2002
Hotel Ukraine Moskova   198 650 34 1955
Varyap Meridian Grand Tower 1 İstanbul   198 650 57 2012
Tour Majunga Paris   195 545 45 2014
Anthill Residence 1[16] İstanbul   194.5 638 54 2011
Anthill Residence 2[17] İstanbul   194.5 638 54 2011
Tricolor Tower A[18] Moskova   194 636 56 2013
Mirax-Plaza Tower A[19] Moskova   193 633 47 2015
Złota 44 Varşova   192 630 54 2012
Vysotsky Tower[20] Yekaterinburg   192 630 50 2011
Rondo 1[21] Varşova   192 630 40 2006
Continental[22] Moskova   191 627 48 2011
BT Tower LondraB   191 627 34 1966
Tour Total ParisB   190 620 48 1985
HSB Turning Torso Malmö   190 620 57 2005
Tour CB21 ParisB   187 614 42 1974
Gran Hotel Bali Benidorm   187 614 52 2002
Ege Perla A İzmir   186 610 47 2017
Trianon Frankfurt   186 610 45 1993
Rönesans Tower İstanbul   186 610 40 2014
Seat of the European Central Bank Frankfurt   185 607 45 2014
Tour GDF Suez ParisB   185 607 36 2008
Tour Areva ParisB   184 604 44 1974
Tour Granite ParisB   184 604 36 2008
Tower 42 Londra   183 600 47 1980
Flame Tower 1 Bakü   182 597 39 2013
St George Wharf Tower Londra   181 594 49 2013
Isbank Tower 1 İstanbul   181 594 52 2000
My Towerland 1 İstanbul   181 594 52 2013
Cajasol Tower Sevilla   181 594 43 2015
Varyap Meridian Tower 2[23] İstanbul   180 591 45 2013
Nida Palladium Tower İstanbul   180 591 40 2014
30 St Mary Axe Londra   180 590 41 2003
Sparrow Hills Tower II[24] Moskova   178 584 48 2004
Mertim Tower Mersin   177 580 52 1987
Edelweiss Moskova   176 577 43 2003
Kotelnicheskaya Embankment Moskova   176 577 32 1952
Aliye Parusa 2[25] Moskova   175.6 576 48 2003
Akasya Tower İstanbul   175 565 55 2014
Avaz Twist Tower Saraybosna   175 42 38 2009
Ministry of Foreign Affairs Moskova   175 564 27 1953
Nordstar Tower[26] Moskova   175 563 42 2009
Tour D2 Paris   175 525 37 2014
Şişli Plaza İstanbul   175 558 46 2007
Özdilek 1 İstanbul   175 558 38 2014
Soyak Tower İstanbul   175 558 40 2014
Terrace Tema İstanbul   175 558 39 2014
Levent 199 İstanbul   175 558 40 2014
Opernturm Frankfurt   175 558 42 2009
Taunusturm Frankfurt   175 558 40 2014
Spinnaker Tower Manchester   175 558 4 2005
Beetham Tower Manchester   174 554 50 2006
Klovsky Tower Kiev   173 554 48 2013
Tekstilkent Plaza 1 İstanbul   173 551 44 2000
Tekstilkent Plaza 2 İstanbul   172 551 44 2000
Mirax-Plaza Tower B[27] Moskova   168 551 41 2015
Torre Intesa Sanpaolo Torino   172 548 39 2013
Tour Alicante ParisC   172 548 37 1995
Tour Chassagne ParisC   172 548 37 1995
Maslak 42 1 İstanbul   171 548 42 2014
Maslak 42 2 İstanbul   171 548 42 2014
Swissôtel Krasnye Holmy[28] Moskova   170.5 546 34 2005
Tour Carpe Diem Paris   170 545 34 2013
Silberturm Frankfurt   170 545 32 1978
Flame Tower 2 Bakü   169 541 36 2013
Maastoren Rotterdam   169 541 35 2009
Tour Part Dieu Lyon   169 541 42 1977
Tour EDF ParisD   169 541 41 2001
Selenium Twins 1 [29] İstanbul   169 541 34 2008
Selenium Twins 2 [29] İstanbul   169 541 34 2008
Iberdrola Tower Bilbao   169 541 40 2011
Broadgate Tower Londra   168.3 539 35 2009
Varyap Meridian Tower 3[30] İstanbul   168 538 41 2012
InterContinental Warsaw Varşova   168 536 45 2003
Seljuk Tower Konya   167 535 42 2006
BT Tower[31] Birmingham   163 535 42 2002
West Tower [32] Liverpool   162 531 37 2001
Well House na Leninskom[33] Moskova   162 531 46 2009
Flame Tower 3 Bakü   161 528 28 2013
Palazzo Lombardia[34] Milano   161.3 529 43 2010
Cœur Défense ParisB   161 528 40 2001
Sparrow Hills Tower I[35] Moskova   161 528 43 2004
Sparrow Hills Tower III[36] Moskova   161 528 43 2004
Cosmopolitan Twarda 2/4 Varşova   160 525 42 2012
20 Fenchurch Street Cardiff   160 525 34 2014
Kudrinskaya Square [37] Moskova   160 525 22 1954
Sky Tower 1[38] İstanbul   160 525 42 2010
Exen Plaza İstanbul   160 525 42 2010
Westend Gate Frankfurt   159 522 47 1976
Rixos Bomonti Residence İstanbul   159 522 42 2012
Akbank Tower İstanbul   158 518 39 1993
Torre Lugano [39] Benidorm   158 518 43 2008
New Orleans[40] Rotterdam   158 518 45 2010
Torre Picasso Madrid   157 515 43 1988
Four Winds 1 İstanbul   156 512 49 2013
Four Winds 2 İstanbul   156 512 49 2013
Four Winds 3 İstanbul   156 512 49 2013
Four Winds 4 İstanbul   156 512 49 2013
Parus Business Centre Kiev   156 512 34 2007
UFC building Swansea   156 512 32 2004
Park Arkon Residence 1 İstanbul   155 509 39 2013
Torre Eurosky Roma   155 509 35 2012
Tour Adria ParisB   155 509 40 2002
Tour Egée ParisB   155 509 40 1999
Deutsche Bank Tower I   155 509 40 1984
Deutsche Bank Tower II Frankfurt   155 509 38 1984
Trump Towers Istanbul[41] İstanbul   155 508 39 2010
Hotel Arts Barcelona Barselona   154 505 44 1992
Torre Mapfre Barselona   154 505 40 1992
Skyper Frankfurt   154 505 38 2004
Uprise Elite [41] İstanbul   154 505 42 2010
Süzer Plaza Ritz-Carlton [41] İstanbul   154 504 34 1998
25 Bank Street Londra   153 502 33 2003
40 Bank Street Londra   153 502 33 2003
Bluehall building Southampton   153 502 35 2014
Polat Tower Residence [42] İstanbul   153 500 40 2001
Jaguar Tower Birmingham   152 500 31 1963
Blackpool tower Blackpool   152 499 36 1975
Gebouw Delftse Poort 1[43] Rotterdam   151 497 41 1992
Torre Pontina[44] Latina   151 495 37 2010
PRISMA[45][46] Yekaterinburg   151 495 37 2009
Gazprom [47] Moskova   151 495 35 1994
10 Upper Bank Street Londra   151 495 32 2003
Avenue 77 block 1[48][49] Glasgow   151 495 45 2008
Avenue 77 block 2[48][49] Glasgow   151 495 45 2008
Avenue 77 block 3[48][49] Moskova   151 495 45 2008
arch-City Towers Newcastle   150 492 40 2015
Istanbloom İstanbul   150 492 44 2013
Hochhaus Neue Donau [50] Viyana   150 492 34 2001
Tour Les Poissons Paris   150 492 42 1970
South Tower Brüksel   150 492 38 1967
Rembrandt Tower[51] Amsterdam   150 492 36 1995
Dumankaya Ikon 1 İstanbul   149 489 41 2013
Dumankaya Ikon 2 İstanbul   149 489 41 2013
Dumankaya Ikon 3 İstanbul   149 489 41 2013
De Rotterdam Rotterdam   149 489 43 2013
Europa Tower Vilnius   149 489 33 2004
KölnTurm[52] Köln   148 486 43 2001
Eurotower Frankfurt   148 486 39 1977
Strata SE1 Londra   148 486 43 2010
Özdilek Plaza 2 İstanbul   148 486 37 2014
Pan Peninsula Londra   147.4 484 48 2008
Sun Plaza [53] İstanbul   147 482 38 2005
Colonia-Hochhaus Köln   147 482 42 1972
House in Sokolniki [54] Moskova   146.9 482 43 2008
Ministry of S&J[55] Lahey   146 479 37 2012
Ministry of I&KR Lahey   146 479 37 2012
Hochaus Uptown München [56] Münih   146 479 38 2004
Tour CMA-CGM[57] Marsilya   145 482 33 2009
Finance Tower[58] Brüksel   145 476 36 1984
Rogier Tower[59] Brüksel   145 476 38 2006
Jen-Tower Jena   145 476 30 1973
Neguri Gane [60] Benidorm   145 476 40 2002
Trump Towers Istanbul[61] İstanbul   145 475 37 2010
Torre Agbar Barselona   144.4 474 33 2004
Tour Bretagne Nantes   144 472 37 1976
Warsaw Financial Center[62] Varşova   144 472 35 1998
Torre Solaria [63] Milano   143 469 37 2013
Metrocity Tower 2 İstanbul   143 469 35 2000
Metrocity Tower 3 İstanbul   143 469 35 2000
TAT Tower 1 [61] İstanbul   143 469 34 2000
TAT Tower 2 İstanbul   143 469 34 2000
Metrocity Tower 1 İstanbul   143 469 31 2000
IFC Bomonti Hotel İstanbul   143 469 35 2013
Tour Pleyel ParisE   143 469 38 1973
Guy's Tower Londra   142.6 468 34 1974
Leader Tower Saint-Petersburg   142.5 468 42 2013
Tour Dexia ParisB   142 466 36 2005
City-Haus[64] Frankfurt   142 466 42 1974
Frankfurter Büro Center[65] Frankfurt   142 466 40 1980
City-Hochhaus Leipzig[66] Leipzig   142 466 36 1971
Hoftoren Lahey   142 466 30 2003
Westpoint Tower Tilburg   142 466 48 2004
Torre de Madrid Madrid   142 466 37 1957
Sea Towers Gdynia   141.6 464 36 2009
Gulliver Kiev   141 463 35 2012
Ušće Tower Belgrad   141 463 25 1961
Torre Diamante Milano   140 459 30 2012
Montevideo Rotterdam   140 459 43 2005
Centrum LIM[67] Varşova   140 459 43 1989
Oxford Tower, Varşova Varşova   140 459 40 1978
West Tower Liverpool   140 459 40 2007
Izmailovsky 1 [68] Moskova   140 459 37 2008
Izmailovsky 2 [68] Moskova   140 459 37 2008
Sabancı Center 2 İstanbul   140 459 34 1993
Sisli Elit Residence [69] İstanbul   140 459 35 2000
Uphill Court 1 İstanbul   140 459 33 2008
Uphill Court 2 İstanbul   140 459 33 2008
22 Marsh Wall East Tower Londra   140 459 44 2010
Edificio Kronos[70] Benidorm   140 459 41 2008
Sofaz Tower Bakü   140 459 24 2015
many lower buildings

En Yüksek Binalar kronolojisiDüzenle

Bu tablo yıllarına göre şimdiye kadar Avrupa'nın en yüksek binalarını listelemektedir.

Name City Years as tallest Metres Feet Floors
OKO: South Tower   Moskova 2015– 354.1 1,154 85
Mercury City Tower   Moskova 2012–2014 338.8 1,112 75
The Shard   Londra 2011-2012 309.6 1,004 87
Başkentler Şehri   Moskova 2009–2011 301.6 989 77
Naberezhnaya Tower C   Moskova 2007–2009 268.4 881 59
Triumph-Palace   Moskova 2005–2007 264.1 867 57
Commerzbank Tower   Frankfurt 1997–2005 259 849 56
Messeturm   Frankfurt 1990–1997 257 843 55
Moscow State University   Moskova 1953–1990 240 787 42
Kotelnicheskaya Embankment Building   Moskova 1952–1953 176 577 32
Terrazza Martini Tower   Cenova 1940–1952 108 354 31
Royal Liver Building   Liverpool 1911–1940 98 322 13
Midland Grand Hotel   Londra 1869–1911 82 263 9
 
  Shard London Bridge, Avrupa'nın en yüksek 4. gökdelenidir.
 
  Istanbul Sapphire 261 metre anten yüksekliğiyle Avrupa'nın en yüksek 14.gökdelenidir.

Yapılması Planlanan Avrupa'nın En Yüksek GökdelenleriDüzenle

140 metre (459 ft).

İsim
Şehir
Metre
Feet
Kat
Azerbaijan Tower   Bakü 1050 3445 189
Agaoglu Tower   İstanbul 500 1640 125
Crystal Island   Moskova 450 1476 102
Millenium Tower   Frankfurt 369 1211 97
Hermitage Plaza   Paris 323 1060 93
Tour Generali   Paris 308 1011 56
Tour Phare   Paris 300 984 68
Ipek Yolu   İstanbul 300 984 68
Municipality Center   İstanbul 299 988 67
Simpaş Bomonty Tower   İstanbul 250 820 63
Zincirlikuyu Residence 1   İstanbul 204 669 50
Zincirlikuyu Residence 2   İstanbul 204 669 49
Doğuş GE GYO Tower   İstanbul 200 656 47
Levent Tower   İstanbul 200 656 40
Shanghai Tower   Liverpool 200 656 60
Sisli Tower   İstanbul 195 640 70
Regnum Tower   İstanbul 180 591 38
King Edward Tower   Liverpool 165 541 54
Renaissance Business Center   İstanbul 152 499 36
Luxist Residence   İstanbul 150 492 42
Perpa Trade Center 1   İstanbul 143 469 42
Perpa Trade Center 2   İstanbul 143 469 42
Perpa Trade Center 3   İstanbul 143 469 42
Perpa Trade Center 4   İstanbul 143 469 42

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2015. 
  2. ^ "Eurasia Tower". 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2013. 
  3. ^ a b "City of Capitals". Skyscrapercity.com. 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  4. ^ CTBUH. "CTBUH City of Capitals profile". 55.74794 37.53901: Buildingdb.ctbuh.org. 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  5. ^ "Triumph-Palace official site". 26 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  6. ^ http://structurae.net/structures/commerzbank-tower (Radio antenna -300.25 m- is not part of the original designer of the building)
  7. ^ CTBUH. "CTBUH City of Capitals profile". 55.74740 37.53852: Buildingdb.ctbuh.org. 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  8. ^ http://www.emporis.de/building/evolution-tower-moscow-russia
  9. ^ http://www.emporis.com/building/oko-office-tower-moscow-russia
  10. ^ "DC Towers Facts and Figures". DC Towers. 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  11. ^ "Resmî Site". 23 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  12. ^ Topped out in 2009, but still under construction
  13. ^ "Sky Tower 1, Wrocław". PL /: Emporis.com. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  14. ^ "Isozaki Tower". skyscrapercenter. 28 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  15. ^ http://www.emporis.com/building/batumi-technological-university-tower-batumi-georgia
  16. ^ CTBUH: Anthill Residence 1
  17. ^ CTBUH: Anthill Residence 2
  18. ^ http://www.emporis.com/building/tricolor-1-moscow-russia
  19. ^ http://www.skyscrapercenter.com/moscow/mirax-plaza-1/1893/
  20. ^ CTBUH. "CTBUH: Antey-III". 56.83613 60.61449: Buildingdb.ctbuh.org. 17 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  21. ^ "Rondo 1-B, Warsaw". Warsaw /: Emporis.com. 6 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  22. ^ CTBUH: Continental
  23. ^ CTBUH: Varyap Meridian 2 Block
  24. ^ CTBUH: Vorobiovy Gory Tower II
  25. ^ "Aliye Parusa 2". Moscow /: Emporis.com. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  26. ^ CTBUH: Nordstar Tower
  27. ^ http://www.skyscrapercenter.com/moscow/mirax-plaza-2/2907/
  28. ^ "Swissotel Krasnye Holmy at SkyscraperPage". Skyscraperpage.com. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  29. ^ a b "Selenium Twins". Ascioglu.com. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  30. ^ CTBUH: Varyap Meridian 3 Block
  31. ^ "Post Tower, Bonn". Bonn /: Emporis.com. 1 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  32. ^ "IZD Tower SkyscraperPage entry". Skyscraperpage.com. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  33. ^ "Wellhouse at Leninsky Resmî Site". 28 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  34. ^ CTBUH. "Palazzo Lombardia at CTBUH". 45.48668 9.19650: Buildingdb.ctbuh.org. 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  35. ^ CTBUH: Vorobiovy Gory Tower I
  36. ^ CTBUH: Vorobiovy Gory Tower III
  37. ^ "Kudrinskaya Square". Moscow /: Emporis.com. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  38. ^ Resmî Site
  39. ^ "Torre Lugano". Benidorm /: Emporis.com. 13 Eylül 2006. 24 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  40. ^ "New Orleans, Rotterdam". Rotterdam /: Emporis.com. 14 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  41. ^ a b c "Süzer Plaza Ritz-Carlton, Istanbul on". İstanbul /: Emporis.com. 17 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  42. ^ "Polat Tower Residence, Istanbul on". İstanbul /: Emporis.com. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  43. ^ "Gebouw Delftse Poort 1". Rotterdam /: Emporis.com. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  44. ^ http://www.vice.com/it/read/vita-vera-grattacielo
  45. ^ "PRISMA, Gefest metal factory". 27 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  46. ^ Prisma, Yekaterinburg at emporis.com
  47. ^ "Gazprom building". Moscow /: Emporis.com. 1 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  48. ^ a b c Avenue 77, Glasgow at emporis.com
  49. ^ a b c "Moscow". SkyscraperPage.com. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  50. ^ "Hochhaus Neue Donau". Vienna /: Emporis.com. 20 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  51. ^ "Rembrandt Towerat". Amsterdam /: Emporis.com. 16 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  52. ^ "Köln Turm". Köln /: Emporis.com. 2 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  53. ^ "Sun Plaza, Istanbul on". İstanbul /: Emporis.com. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  54. ^ "Resmî Site". 27 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  55. ^ "Bouw ministeries bereikt hoogste punt - Nieuws - InOverheid.nl - Alles over werken bij de overheid". InOverheid.nl. 5 Ekim 2011. 17 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  56. ^ "Hochhaus Uptown München". Munich /: Emporis.com. 29 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  57. ^ "Tour CMA-CGM, Marseille". Marseille /: Emporis.com. 13 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  58. ^ "Tour Finances / Financietoren". Brussels /: Emporis.com. 1 Ocak 2005. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  59. ^ "Dexia Tower". Brussels /: Emporis.com. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  60. ^ "Neguri Gane". Benidorm /: Emporis.com. 18 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  61. ^ a b "TAT Towers, Istanbul on". Emporis.com. 9 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  62. ^ "Warsaw Financial Center, Warsaw". Warsaw /: Emporis.com. 13 Ekim 1998. 29 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  63. ^ "Milano – Solaria e Solea Porta Nuova — Urbanfile Italia". Urbanfile.it. 14 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  64. ^ "City-Haus, Frankfurt". DE /: Emporis.com. 22 Ağustos 1973. 1 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  65. ^ "Frankfurter Büro Center, Frakfurt". DE /: Emporis.com. 1 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  66. ^ "Panorama Tower". Leipzig /: Emporis.com. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  67. ^ "Centrum LIM, Warsaw". Warsaw /: Emporis.com. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  68. ^ a b "Resmî Site". 16 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2011. 
  69. ^ "Sisli Elit Residence, Istanbul". İstanbul /: Emporis.com. 19 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012. 
  70. ^ "Edificio Kronos". Benidorm /: Emporis.com. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2012.