Ana menüyü aç

Ağır sıklet boks şampiyonları listesi

Vikimedya liste maddesi

Şampiyona TarihiDüzenle

 
4 majör kemerden üçünün (IBF, WBO, WBA) ağır sıkler kemer sahibi olan Ukraynalı boksör Wladimir Klitschko, 2 minör (The Ring, IBO, ) ile birlikte 5 ağır sıklet kemer sahibidir. Şampiyon aynı zaman da IBA ve TBRB ağır sıklet boks şampiyonudur.

1885–1910Düzenle

Boks tarihinin kurallarının ilk belirlendiği ve uygulandığı yıllarıdır.

1910–1961Düzenle

1910-1961 yılları Boks tarihinde Dünya Şampiyonluğu Organizasyonların kurulduğu yıllar olarak kayda geçmiştir.

  • 1910 yılında Paris'te oluşturulan Uluslararası Boks Birliği (IBU), 1946 yılında Avrupa Boks Birliği adını aldı. 1913-1963 yılları arasında organizasyonlar düzenlemiştir ve 1963 yılından sonra Dünya Boks Konseyi (WBC) bünyesinde dahil edildi.
  • 1920 yılında New York Eyaleti Atletik Komisyonu (NYSAC) adıyla kuruldu. 1970 yılına kadar Dünya Şampiyonlukları düzenledi ve sonrasında Dünya Boks Konseyi (WBC)'nin bir üyesi oldu.
  • 1921 yılında ABD'de Ulusal Boks Birliği (NBA) kuruldu.
  • Diğer organizasyonlar; Büyük Britanya kurulan Ulusal Spor kulübü ve ABD'de kurulan Kaliforniya Eyaleti Atletik Komisyonu da zaman zaman şampiyona organizasyonları düzenlemiştir.

1961-günümüzDüzenle

Dünya Şampiyonası Düzenleyen Ödüllü Organizasyonlar

Uluslararası Şöhretli Boksörler Salonu (IBHOF) tarafından kabul edilen 4 Majör organizasyon;

Şampiyonların listesiDüzenle

Majör ŞampiyonalarDüzenle

Unvan Başlangıcı Unvan Bitişi Şampiyon Organizasyon Milliyeti Not
WBA WBC IBF WBO
Ağustos 29, 1885 Eylül 7, 1892 John L. Sullivan Universal   Amerikalı
Eylül 7, 1892 Mart 17, 1897 James J. Corbett Universal   Amerikalı
Mart 17, 1897 Haziran 9, 1899 Bob Fitzsimmons Universal   Britanyalı
Haziran 9, 1899 Mayıs 13, 19051 James J. Jeffries Universal   Amerikalı
Temmuz 3, 1905 Şubat 23, 1906 Marvin Hart Universal   Amerikalı
Şubat 23, 1906 Aralık 26, 1908 Tommy Burns Universal   Kanadalı
Aralık 26, 1908 Nisan 5, 1915 Jack Johnson Universal   Amerikalı
Nisan 5, 1915 Temmuz 4, 1919 Jess Willard Universal   Amerikalı
Temmuz 4, 1919 Eylül 23, 1926 Jack Dempsey Universal   Amerikalı
Eylül 23, 1926 Temmuz 31, 19282 Gene Tunney Universal   Amerikalı
Haziran 12, 1930 Ocak 7, 1931 Max Schmeling Universal   Alman
Ocak 7, 1931 Haziran 21, 1932 Max Schmeling WBA   Alman + IBU Unvan Sahibi
Haziran 21, 1932 Haziran 29, 1933 Jack Sharkey Universal   Amerikalı
Haziran 29, 1933 Haziran 14, 1934 Primo Carnera Universal   İtalyan
Haziran 14, 1934 Haziran 13, 1935 Max Baer Universal   Amerikalı
Haziran 13, 1935 Haziran 22, 1937 James J. Braddock Universal   Amerikalı
Haziran 22, 1937 Mart 1, 19492 Joe Louis Universal   Amerikalı En uzun Süreli Unvan Koruma
Haziran 22, 1949 Eylül 27, 1950 Ezzard Charles WBA   Amerikalı
Haziran 6, 1950 Haziran 16, 1951 Lee Savold   Amerikalı + IBU Unvan Sahibi
Eylül 27, 1950 Haziran 16, 1951 Ezzard Charles WBA   Amerikalı + NYSAC Unvan Sahibi
Haziran 16, 1951 Temmuz 18, 1951 Ezzard Charles Universal   Amerikalı
Temmuz 18, 1951 Eylül 23, 1952 Jersey Joe Walcott Universal   Amerikalı
Eylül 23, 1952 Nisan 27, 19562 Rocky Marciano Universal   Amerikalı
Kasım 30, 1956 Haziran 26, 1959 Floyd Patterson Universal   Amerikalı
Haziran 26, 1959 Haziran 20, 1960 Ingemar Johansson Universal   İsveçli
Haziran 20, 1960 Eylül 25, 1962 Floyd Patterson Universal   Amerikalı
Eylül 25, 1962 Şubat 25, 1964 Sonny Liston Universal   Amerikalı
Şubat 25, 1964 Haziran 19, 1964 Muhammad Ali (Cassius Clay) Universal   Amerikalı
Haziran 19, 1964 Şubat 6, 1967 Muhammad Ali (Cassius Clay) WBC   Amerikalı Yeni Kurulan Organizasyon (WBC)
Mart 5, 1965 Şubat 6, 1967 Ernie Terrell WBA   Amerikalı NYSAC Unvan Sahibi
Şubat 6, 1967 Nisan 29, 1967 Muhammad Ali Universal   Amerikalı NYSAC, WBA ve WBC Unvan Birleştirme
Mart 4, 1968 Şubat 16, 1970 Joe Frazier   Amerikalı NYSAC Unvan Sahibi
Nisan 27, 1968 Şubat 16, 1970 Jimmy Ellis WBA   Amerikalı
Şubat 16, 1970 Ocak 22, 1973 Joe Frazier Universal   Amerikalı NYSAC, WBA ve WBC Unvan Birleştirme
Ocak 22, 1973 Ekim30, 1974 George Foreman Universal   Amerikalı
Ekim30, 1974 Şubat 15, 1978 Muhammad Ali Universal   Amerikalı
Şubat 15, 1978 Mart 18, 19783 Leon Spinks Universal   Amerikalı
Mart 18, 1978 Eylül 15, 19783 Leon Spinks WBA   Amerikalı
Mart 18, 1978 Haziran 9, 1978 Ken Norton WBC   Amerikalı
Haziran 9, 1978 Aralık 11, 19831 Larry Holmes WBC   Amerikalı
Eylül 15, 1978 Nisan 27, 19791 Muhammad Ali WBA   Amerikalı
Ekim20, 1979 Mart 31, 1980 John Tate WBA   Amerikalı
Mart 31, 1980 Aralık 10, 1982 Mike Weaver WBA   Amerikalı
Aralık 10, 1982 Eylül 23, 1983 Michael Dokes WBA   Amerikalı
Eylül 23, 1983 Aralık 1, 1984 Gerrie Coetzee WBA   Güney Afrikalı
Aralık 11, 1983 Eylül 21, 1985 Larry Holmes IBF   Amerikalı Yeni Kurulan Organizasyon (IBF)
Mart 9, 1984 Ağustos 31, 1984 Tim Witherspoon WBC   Amerikalı
Ağustos 31, 1984 Mart 22, 1986 Pinklon Thomas WBC   Amerikalı
Aralık 1, 1984 Nisan 29, 1985 Greg Page WBA   Amerikalı
Nisan 29, 1985 Ocak 17, 1986 Tony Tubbs WBA   Amerikalı
Eylül 21, 1985 Şubat 19, 19873 Michael Spinks IBF   Amerikalı
Ocak 17, 1986 Aralık 12, 1986 Tim Witherspoon WBA   Amerikalı
Mart 22, 1986 Kasım 22, 1986 Trevor Berbick WBC   Kanadalı
Kasım 22, 1986 Mart 7, 1987 Mike Tyson WBC   Amerikalı
Aralık 12, 1986 Mart 7, 1987 James "Bonecrusher" Smith WBA   Amerikalı
Mart 7, 1987 Ağustos 1, 1987 Mike Tyson WBA WBC   Amerikalı WBA ve WBC Unvan Birleştirme.
Mayıs 30, 1987 Ağustos 1, 1987 Tony Tucker IBF   Amerikalı
Ağustos 1, 1987 Mayıs 6, 1989 Mike Tyson Universal   Amerikalı WBA, WBC ve IBF Unvan Birleştirme.
Mayıs 6, 1989 Ocak 11, 1991 Francesco Damiani WBO   İtalyan Yeni Kurulan Organizasyon (WBO)
Mayıs 6, 1989 Şubat 11, 1990 Mike Tyson WBA WBC IBF   Amerikalı
Şubat 11, 1990 Ekim25, 1990 James "Buster" Douglas WBA WBC IBF   Amerikalı
Ekim25, 1990 Kasım 13, 1992 Evander Holyfield WBA WBC IBF   Amerikalı
Ocak 11, 1991 Aralık 24, 19913 Ray Mercer WBO   Amerikalı
Mayıs 15, 1992 Şubat 3, 19933 Michael Moorer WBO   Amerikalı
Kasım 13, 1992 Aralık 14, 19923 Riddick Bowe WBA WBC IBF   Amerikalı
Aralık 14, 1992 Kasım 6, 1993 Riddick Bowe WBA IBF   Amerikalı
Aralık 14, 1992 Eylül 24, 1994 Lennox Lewis WBC   Britanyalı
Haziran 7, 1993 Ekim29, 1993 Tommy Morrison WBO   Amerikalı
Ekim29, 1993 Mart 19, 1994 Michael Bentt WBO   Britanyalı
Kasım 6, 1993 Nisan 22, 1994 Evander Holyfield WBA IBF   Amerikalı
Mart 19, 1994 Mart 11, 1995 Herbie Hide WBO   Britanyalı
Nisan 22, 1994 Kasım 5, 1994 Michael Moorer WBA IBF   Amerikalı
Eylül 24, 1994 Eylül 2, 1995 Oliver McCall WBC   Amerikalı
Kasım 5, 1994 Mart 4, 19953 George Foreman WBA IBF   Amerikalı
Mart 4, 1995 Haziran 28, 19953 George Foreman IBF   Amerikalı
Mart 11, 1995 Mayıs 1, 19961 Riddick Bowe WBO   Amerikalı
Nisan 8, 1995 Eylül 7, 1996 Bruce Seldon WBA   Amerikalı
Eylül 2, 1995 Mart 16, 1996 Frank Bruno WBC   Britanyalı
Mart 16, 1996 Eylül 7, 1996 Mike Tyson WBC   Amerikalı
Haziran 22, 1996 Kasım 8, 1997 Michael Moorer IBF   Amerikalı
Haziran 29, 1996 Şubat 17, 19971 Henry Akinwande WBO   Britanyalı
Eylül 7, 1996 Eylül 24, 19961 Mike Tyson WBA WBC   Amerikalı
Eylül 24, 1996 Kasım 9, 1996 Mike Tyson WBA   Amerikalı
Kasım 9, 1996 Kasım 8, 1997 Evander Holyfield WBA   Amerikalı
Şubat 7, 1997 Kasım 13, 1999 Lennox Lewis WBC   Britanyalı
Haziran 28, 1997 Haziran 26, 1999 Herbie Hide WBO   Britanyalı
Kasım 8, 1997 Kasım 13, 1999 Evander Holyfield WBA IBF   Amerikalı WBA ve IBF Unvan Birleştirme.
Haziran 26, 1999 Nisan 1, 2000 Vitali Klitschko WBO   Ukraynalı
Kasım 13, 1999 Nisan 29, 20001 Lennox Lewis WBA WBC IBF   Britanyalı WBA, WBC ve IBF Unvan Birleştirme.
Nisan 1, 2000 Ekim14, 2000 Chris Byrd WBO   Amerikalı
Nisan 29, 2000 Nisan 22, 2001 Lennox Lewis WBC IBF   Britanyalı
Ağustos 12, 2000 Mart 3, 2001 Evander Holyfield WBA   Amerikalı
Ekim14, 2000 Mart 8, 2003 Wladimir Klitschko WBO   Ukraynalı
Mart 3, 2001 Mart 1, 2003 John Ruiz WBA   Amerikalı
Nisan 22, 2001 Kasım 17, 2001 Hasim Rahman WBC IBF   Amerikalı
Kasım 17, 2001 Eylül 5, 20021 Lennox Lewis WBC IBF   Britanyalı
Eylül 5, 2002 Şubat 6, 20042 Lennox Lewis WBC   Britanyalı
Aralık 14, 2002 Nisan 22, 2006 Chris Byrd IBF   Amerikalı
Mart 1, 2003 Şubat 20, 20041 Roy Jones, Jr. WBA   Amerikalı
Mart 8, 2003 Ekim9, 20031 Corrie Sanders WBO   Güney Afrikalı
Şubat 20, 2004 Aralık 17, 2005 John Ruiz WBA   Amerikalı
Nisan 10, 2004 Nisan 1, 2006 Lamon Brewster WBO   Amerikalı
Nisan 24, 2004 Kasım 9, 20051 Vitali Klitschko WBC   Ukraynalı
Kasım 9, 2005 Ağustos 12, 2006 Hasim Rahman WBC   Amerikalı
Aralık 17, 2005 Nisan 14, 2007 Nikolai Valuev WBA   Rus
Nisan 1, 2006 Kasım 4, 2006 Siarhei Liakhovich WBO   Belarus
Nisan 22, 2006 Şubat 23, 2008 Wladimir Klitschko IBF   Ukraynalı
Ağustos 12, 2006 Mart 8, 2008 Oleg Maskaev WBC   Rus
Kasım 4, 2006 Haziran 2, 2007 Shannon Briggs WBO   Amerikalı
Nisan 14, 2007 Haziran 20, 20093 Ruslan Chagaev WBA   Özbek
Haziran 2, 2007 Şubat 23, 2008 Sultan Ibragimov WBO   Rus
Şubat 23, 2008 Temmuz 2, 2011 Wladimir Klitschko IBF WBO   Ukraynalı IBF ve WBO Unvan Birleştirme
Mart 8, 2008 Ekim11, 2008 Samuel Peter WBC   Nijeryalı
Ağustos 30, 2008 Kasım 7, 2009 Nikolai Valuev WBA   Rus
Ekim11, 2008 Aralık 15, 20131 Vitali Klitschko WBC   Ukraynalı
Kasım 7, 2009 Temmuz 2, 2011 David Haye WBA   Britanyalı
Temmuz 2, 2011 Kasım 28, 2015 Wladimir Klitschko WBA5 IBF WBO   Ukraynalı WBA, IBF ve WBO Unvan Birleştirme
Ağustos 27, 2011 Ekim5, 2013 Alexander Povetkin WBA4   Rus
Mayıs 10, 2014 Ocak 17, 2015 Bermane Stiverne WBC   Kanadalı
Temmuz 6, 2014 Mart 5, 2016 Ruslan Chagaev WBA4   Özbek
Ocak 17, 2015 Devam Deontay Wilder WBC   Amerikalı
Kasım 28, 2015 Aralık 8, 2015 Tyson Fury WBA (S) IBF WBO   Britanyalı En Kısa Süreli Unvan Koruma
Aralık 8, 2015 Ekim 12, 2016 Tyson Fury WBA (S) WBO   Britanyalı
Ocak 16, 2016 Nisan 9, 2016 Charles Martin IBF   Amerikalı
Mart 5, 2016 Mayıs 12, 2016 Lucas Browne WBA   Avustralyalı
Nisan 9, 2016 Nisan 29, 2017 Anthony Joshua IBF   Britanyalı
Mayıs 12, 2016 Temmuz 28, 2016 Ruslan Chagaev WBA   Özbek
Aralık 10, 2016 Devam Joseph Parker WBO   Yeni Zelandalı
Nisan 29, 2017 Devam Anthony Joshua WBA (S) IBF   Britanyalı WBA ve IBF Unvan Birleştirme
  Şu anda unvanları devam edenler boksörler
  • 1 Şampiyonluktan feragat eden.
  • 2 Şampiyon olarak Jübile (Emekli) yapan.
  • 3 Şampiyonadan çekilme veya İtirazlar sonrası unvan.
  • 4 Dünya Boks Birliği WBA tarafından kabul "normal" Şampiyonu.
  • 5 Dünya Boks Birliği WBA (S) tarafından kabul edilen "Süper" Şampiyonu.

Minör ŞampiyonalarDüzenle

The Ring listesi
Sıra Ülke Şampiyon Unvan Süresi
1   Jack Dempsey 1922 - Eylül 23, 1926
2   Gene Tunney Eylül 23, 1926 - Temmuz 31, 1928 (emekli oldu)
3   Max Schmeling Haziran 12, 1930 - Haziran 21, 1932
4   Jack Sharkey Haziran 21, 1932 - Haziran 29, 1933
5   Primo Carnera Haziran 29, 1933 - Haziran 14, 1934
6   Max Baer Haziran 14, 1934 - Haziran 13, 1935
7   James J. Braddock Haziran 13, 1935 - Haziran 22, 1937
8   Joe Louis Haziran 22, 1937 - Mart 1, 1949 (emekli oldu)
9   Ezzard Charles Eylül 27, 1950 - Temmuz 18, 1951
10   Jersey Joe Walcott Temmuz 18, 1951 - Eylül 23, 1952
11   Rocky Marciano Eylül 23, 1952 - Nisan 27, 1956 (emekli oldu)
12   Floyd Patterson Kasım 30, 1956 - Haziran 26, 1959
13   Ingemar Johansson Haziran 26, 1959 - Haziran 20, 1960
14   Floyd Patterson (2) Haziran 20, 1960 - Eylül 25, 1962
15   Sonny Liston Eylül 25, 1962 - Şubat 25, 1964
16   Muhammad Ali Şubat 25, 1964 - Şubat 3, 1971 (emekli oldu)
17   Joe Frazier Mart 8, 1971 - Ocak 22, 1973
18   George Foreman Ocak 22, 1973 - Ekim 30, 1974
19   Muhammad Ali (2) Ekim 30, 1974 - Şubat 15, 1978
20   Leon Spinks Şubat 15, 1978 - Eylül 15, 1978
21   Muhammad Ali (3) Eylül 15, 1978 - Eylül 6, 1979 (emekli oldu)
22   Larry Holmes Ekim 2, 1980 - Eylül 21, 1985
23   Michael Spinks Eylül 21, 1985 - Haziran 27, 1988
24   Mike Tyson Haziran 27, 1988
25   Lennox Lewis 2002 - Şubat 6, 2004 (emekli oldu)
26   Vitali Klitschko Nisan 24, 2004 - Kasım 9, 2005 (emekli oldu)
27   Wladimir Klitschko Haziran 20, 2009 – devam
Uluslararası Boks Sıralaması Kurulu (TBRB)
  • Güncelleme: 28 Nisan 2015.[1]
  • "Ş." bölünme şampiyon olan boksörü gösterir.
Sıra Ağır sıklet
Ş.   Wladimir Klitschko
1.   Alexander Povetkin
2.   Tyson Fury
3.   Deontay Wilder
4.   Kubrat Pulev
5.   Bermane Stiverne
6.   Carlos Takam
7.   Vyacheslav Glazkov
8.   Bryant Jennings
9.   Steve Cunningham
10.   Mike Perez
Uluslararası Boks Birliği (IBA)
Nr. Ülke Boksör Unvan Başlangıcı Unvan Bitişi Unvan Koruma
1   Wladimir Klitschko 22 Nisan 2006 devam 18
Uluslararası Boks Organizasyonu (IBO)
Nr. Ülke Boksör Unvan Başlangıcı Unvan Bitişi Unvan Koruma
1   Pinklon Thomas 14 Kasım 1992 29 Ocak 1993 r 0
2   Lionel Butler 23 Şubat 1993 1993r 0
3   Danell Nicholson 04 Ağustos 1994 1994r 0
4   Jimmy Thunder 29 Ekim 1994 1995r 2
5   Brian Nielsen 12 Şubat 1996 Eylül 1999r 5
6     Lennox Lewis 13 Kasım 1999 22 Nisan 2001 3
7   Hasim Rahman 22 Nisan 2001 17 Kasım 2001 0
8     Lennox Lewis (2) 17 Kasım 2001 06 Şubat 2004 r 2
9   Wladimir Klitschko 22 Nisan 2006 devam 18

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle