Ana menüyü aç

Michael Gerard Tyson Müslüman olduktan sonraki adı Malik Abdul Aziz (d. 30 Haziran 1966, Brooklyn, New York, ABD)

Mike Tyson
Tyson SXSW 2011'de
Kişisel bilgileri
Tam adı Michael Gerard Tyson
Takma ad(lar)ı Kid Dynamite[1]
Iron Mike
The Baddest Man on the Planet[2]
Boyu 1,80 m (5 ft 11 in)
Kanat açıklığı 178 cm
Millîyeti Amerikan
Doğumu 30 Haziran 1966 (1966-06-30) (53 yaşında)
Brooklyn, ABD
Kariyeri
Toplam maç 58
Galibiyet 50
Nakavtla galibiyet 44
Yenilgi 6
Beraberlik 0
Sonuçsuz 2
Unvanları Ağır siklet boks şampiyonluğu (WBA, WBC, IBF)

Boks tarihinde tüm zamanların en asi oyuncusu olarak tanınmaktadır. Lakabı "Demir Mike"tır. 1,80 cm boyunda ve 98–100 kg ağırlığındaki boksör Mart 1985'te yaptığı ilk profesyonel maçında rakibini 1. rauntta 8. saniyede nakavtla yendi. 20 yaşında dünyanın en büyük boksörleri arasında adı geçmeye başladı ve kısa süre sonra Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonluğu unvanını kazandı (1986). Aynı zamanda en genç ağır siklet boks şampiyonu oldu. Rakibi olan Trevor Berbick'i 2. rauntta nakavt etmiştir. Mike Tyson 1988 yılında bir başka dev Larry Holmes'u da nakavt etmiştir. Çenesi oldukça sağlam, ve hiç nakavt olmamış olan Larry Holmes, Mike Tyson karşısında 4 raunt dayanabildi. Yine 1988 yılında bir başka çenesi sağlam ve hiç yenilmemiş, nakavt olmamış Michael Spinks'se karşı da galibiyet kazanmıştır. Mike, 1. rauntta nakavt etmiştir. 1990'a kadar yaptığı 37 maçın tamamını kazanan Tyson, ilk mağlubiyeti 1990 yılında Buster Douglas ile yaptığı karşılaşmada aldı ve WBC, WBA, IBF kemerlerini kaybetti.

Aynı yıl, ABD Güzellik Kraliçesi'ne tecavüz olayı, Mike Tyson'ın skandallar zincirinin ilk ve en önemli halkasıydı. Bu suçlamadan 3 yıl hapis ile cezalandırılmıştır. Bu suçtan girdiği hapishanede Müslüman oldu ve Malik Abdülaziz ismini aldı. Cezası biter bitmez bir barda çıkardığı kavga yüzünden kendisini tekrar mahkemede buldu. Yumrukları kadar, yasa dışı olaylarıyla da anıldı. Dünya Boks Konseyi (WBC) ve Dünya Boks Birliği'nin (WBA) Ağır Siklet Şampiyonluğu unvanlarını elde etti. 1996'da Holyfield'a yenilerek WBA unvanını kaptırdı.

1997'de Evander Holyfield ile yaptığı unvan maçının üçüncü raundunda rakibinin kulağını kopardığı gerekçesiyle diskalifiye edildi. İki yıl men cezası alan Tyson'ın Ohio eyaletinde ömür boyu boks yapması yasaklandı. Tyson, 1999 yılında tekrar ringlere döndü.

8 Haziran 2002'de Memphis'te, Lennox Lewis ile Mike Tyson arasında yapılan Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonası karşılaşmasında kazanan taraf Lennox Lewis oldu. Lennox Lewis, karşılaşmada pek varlık gösteremeyen Tyson'ı sekizinci rauntta yenerek Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu unvanını korudu.

31 Temmuz 2004'te Tyson bir "geri dönüş" maçına, Louisville, Kentucky'de İngiliz Danny Williams ile karşılaşmaya gitti. Tyson ilk iki raundu kazandı. Üçüncü raundun başlarında Williams, hileli hareketler yapmaya başladı ve ceza puanları yedi. Dördüncü rauntta sürpriz bir şekilde Williams, Tyson'ı nakavt etti. Maç sonrasında Tyson'ın tek bacakla dövüştüğü, diğer bacağının bağlarında bir kopma olduğu açıklandı. Bu Tyson'ın kariyerindeki beşinci yenilgisiydi. Maçtan 4 gün sonra bacağından ameliyat oldu. Menajeri Shelly Finkel, Tyson'ın bacağındaki sorunu yüzünden hasara yol açacak sağ kroşelerini atamadığını belirtti.

Kariyerinin sonuDüzenle

11 Haziran 2005'te, boks dünyasını şok ederek, kariyerinde ilk defa, İrlandalı Kevin McBride ile yaptığı karşılaşmanın yedinci raundunda, ringden çekildi. Yaptığı son dört maçın üçünü kaybeden Tyson, boksu maça çıkmadan önce bırakma kararını verdiğini söyledi. Tyson, "Artık tükendim. Kalbimde boks yapma isteği ve cesareti kalmadı" dedi.

Mike Tyson, ağır siklet için kısa bir boya sahip olmasına rağmen saldırgan dövüşüyle boksu seven sevmeyen birçok insanın ilgisini ve beğenisini çekmiştir.

Profesyonel boks MüsabakalarıDüzenle

50 Galibiyet (44 nakavt, 5 hakem kararı, 1 diskalifiye), 6 Yenilgi (5 nakavt, 1 diskalifiye), 0 Berabere, 2 Sonuçsuz[3]
Sonuç Record Rakip Tip Zaman Tarih Yer Notlar
Yenildi 50-6   Kevin McBride TKO 6 (10), 3:00 2005-06-11   Washington Tyson'un çalıştırıcısı Jeff Fenechi kendisine altıncıdan rounddan sonra maçin durdurulması için sordu. McBride, altıncıda Tyson'u üzerinde itti. Tyson, kalkmaya çabaladı, ve tüketilen baktı. Fenech, Tyson'un, yorgunluk boyunca devam edemediği ve dövüşü iptal ettiğini kararlaştırdı.
Yenildi 50-5   Danny Williams KO 4 (10), 2:51 2004-07-30   Louisville, KY Maçtan Dört gün sonra, Tyson, yırtılan diz bağlarını onarması için başarılı ameliyata maruz kaldı.
Kazandı 50-4   Clifford Etienne KO 1 (10), 0:49 2003-02-22   Memphis, TN
Yenildi 49-4   Lennox Lewis KO 8 (12), 2:25 2002-06-08   Memphis, TN IBF/IBO/WBC Heavyweight titles on the line.
Kazandı 49-3   Brian Nielsen TKO 7 (10), 3:00 2001-10-13   Copenhagen, Denmark Corner retirement.
NC 48-3   Andrew Gołota No contest 3 (10) 2000-10-20   Auburn Hills, MI Originally a win after round two for Tyson after Gołota refused to continue fighting, the bout was ruled a no contest by the Michigan State Athletic Commission due to Tyson testing positive for marijuana after the fight.
Kazandı 48-3   Lou Savarese TKO 1 (10), 0:38 2000-06-24   Glasgow, Scotland
Kazandı 47-3   Julius Francis TKO 2 (10), 1:03 2000-01-29   Manchester, England
NC 46-3   Orlin Norris No contest 1 (10), 3:00 1999-10-23   Las Vegas, NV Norris suffered a knee injury, following a post-bell punch from Tyson.
Kazandı 46-3   Francois Botha KO 5 (10), 2:59 1999-01-16   Las Vegas, NV
Yenildi 45-3   Evander Holyfield Disqualification 3 (12) 1997-06-28   Las Vegas, NV "The Bite Fight", Tyson disqualified for twice biting Holyfield's ears in round three.
Yenildi 45-2   Evander Holyfield TKO 11 (12), 0:37 1996-11-09   Las Vegas, NV Lost WBA Heavyweight title.
Kazandı 45-1   Bruce Seldon TKO 1 (12), 1:49 1996-09-07   Las Vegas, NV Won WBA Heavyweight title. WBC title not on the line. Tyson relinquished the WBC title on September 24.[4]
Kazandı 44-1   Frank Bruno TKO 3 (12), 0:50 1996-03-16   Las Vegas, NV Won WBC Heavyweight title.
Kazandı 43-1   Buster Mathis, Jr. KO 3 (12), 2:32 1995-12-16   Philadelphia, PA
Kazandı 42-1   Peter McNeeley TKO 1 (10), 2:11 1995-08-19   Las Vegas, NV McNeeley was disqualified after his manager entered the ring.
Kazandı 41-1   Donovan Ruddock TKO 4 {12, 2:49 1991-06-28   Las Vegas, NV The rematch was as brutal as the first and as a result Ruddock sustained a broken jaw and Tyson suffered a perforated eardrum.
Kazandı 40-1   Donovan Ruddock TKO 7 {12), 2:22 1991-03-18   Las Vegas, NV The fight was surrounded in controversy after referee Richard Steele stopped Ruddock in the 7th round after a barrage of punches from Tyson even though he appeared to be ok to continue. As a result of the premature stoppage a fight broke out in the ring between both camps and a rematch was called for.
Kazandı 39-1   Alex Stewart TKO 1 (10), 2:27 1990-12-08   Atlantic City, NJ The fight was waved off by the referee as a result of the three knock-down rule. Alex Stewart had gone down three times in the first round.
Kazandı 38-1   Henry Tillman KO 1 (10), 2:47 1990-06-16   Las Vegas, NV Tyson gained revenge over the man who had beaten him twice in the amateurs.
Yenildi 37-1   James Douglas KO 10 (12) 1990-02-11   Tokyo, Japan Lost IBF/WBA/WBC Heavyweight titles.
Kazandı 37-0   Carl Williams TKO 1 (12), 1:33 1989-07-21   Atlantic City, NJ Retained IBF/WBA/WBC Heavyweight titles.
Kazandı 36-0   Frank Bruno TKO 5 (12), 2:55 1989-02-25   Las Vegas, NV Retained IBF/WBA/WBC Heavyweight titles.
Kazandı 35-0   Michael Spinks KO 1 (12), 1:31 1988-06-27   Atlantic City, NJ Retained IBF/WBA/WBC Heavyweight titles.
Kazandı 34-0   Tony Tubbs KO 2 (12), 2:54 1988-03-21   Tokyo, Japan Retained IBF/WBA/WBC Heavyweight titles.
Kazandı 33-0   Larry Holmes KO 4 (12), 2:55 1988-01-22   Atlantic City, NJ Retained IBF/WBA/WBC Heavyweight titles.
Kazandı 32-0   Tyrell Biggs TKO 7 (12), 2:59 1987-10-16   Atlantic City, NJ Retained IBF/WBA/WBC Heavyweight titles.
Kazandı 31-0   Tony Tucker Decision (unanimous) 12 1987-08-01   Las Vegas, NV Won IBF Heavyweight title and retained WBA/WBC Heavyweight titles, becoming Undisputed Heavyweight champion.
Kazandı 30-0   Pinklon Thomas TKO 6 (12), 2:00 1987-05-30   Las Vegas, NV Retained WBA/WBC Heavyweight titles.
Kazandı 29-0   James Smith Decision (unanimous) 12 1987-03-07   Las Vegas, NV Won WBA Heavyweight title and retained WBC Heavyweight title.
Kazandı 28-0   Trevor Berbick KO 2 (12), 2:35 1986-11-22   Las Vegas, NV Won WBC Heavyweight title.
Kazandı 27-0   Alfonso Ratcliff TKO 2 (10), 1:41 1986-09-06   Las Vegas, NV
Kazandı 26-0   José Ribalta TKO 10 (10) 1986-08-17   Atlantic City, NJ
Kazandı 25-0   Marvis Frazier KO 1 (10), 0:29 1986-07-26   Glens Falls, NY
Kazandı 24-0   Lorenzo Boyd KO 2 (10), 1:43 1986-07-11   Swan Lake, NY
Kazandı 23-0   William Hosea KO 1 (10), 2:03 1986-06-28   Troy, NY
Kazandı 22-0   Reggie Gross TKO 1 (10), 2:36 1986-06-13   New York City, NY
Kazandı 21-0   Mitch Green Decision (unanimous) 10 1986-05-20   New York City, NY
Kazandı 20-0   James Tillis Decision (unanimous) 10 1986-05-09   Glens Falls, NY
Kazandı 19-0   Steve Zouski KO 3 (10), 2:39 1986-03-10   Uniondale, NY
Kazandı 18-0   Jesse Ferguson TKO 6 (10), 1:19 1986-02-16   Troy, NY
Kazandı 17-0   Mike Jameson TKO 4 (8), 0:46 1986-01-24   Atlantic City, NJ
Kazandı 16-0   David Jaco TKO 1 (10), 2:16 1986-01-11   Albany, NY
Kazandı 15-0   Mark Young TKO 1, 0:50 1985-12-27   Latham, NY
Kazandı 14-0   Sammy Scaff TKO 1 (10), 1:19 1985-12-06   New York City, NY
Kazandı 13-0   Conroy Nelson TKO 2 1985-11-22   Latham, NY
Kazandı 12-0   Eddie Richardson KO 1, 1:17 1985-11-13   Houston, TX
Kazandı 11-0   Sterling Benjamin TKO 1, 0:54 1985-11-01   Latham, NY
Kazandı 10-0   Robert Colay KO 1 (8), 0:37 1985-10-25   Atlantic City, NJ
Kazandı 9-0   Donnie Long TKO 1 (6), 1:28 1985-10-09   Atlantic City, NJ
Kazandı 8-0   Michael Johnson KO 1 (6), 0:39 1985-09-05   Atlantic City, NJ
Kazandı 7-0   Lorenzo Canady KO 1 (6), 1:05 1985-08-15   Atlantic City, NJ
Kazandı 6-0   Larry Sims KO 3 (6), 2:04 1985-07-19   Poughkeepsie, NY
Kazandı 5-0   John Alderson TKO 2 (6) 1985-07-11   Atlantic City, NJ
Kazandı 4-0   Ricardo Spain KO 1 (6), 0:39 1985-06-20   Atlantic City, NJ
Kazandı 3-0   Don Halpin KO 4 (4) 1985-05-23   Albany, NY
Kazandı 2-0   Trent Singleton TKO 1 (4) 1985-04-10   Albany, NY
Kazandı 1-0   Hector Mercedes TKO 1 (4), 0:08 1985-03-06   Albany, NY

Filmografi[5]Düzenle

Yıl Film Tür
1993 Fallen Champ: The Untold Story Of Mike Tyson Belgesel
1999 Play It To The Bone Sinema
1999 Black and White Sinema
2004 When Will I Be Loved Sinema
2005 Playboy: Hef's Halloween Spooktacular Sinema
2009 The Hangover Sinema
2010 Co2 Sinema
2011 Breaking In Sinema
2011 The Hangover 2 Sinema
2012 How I Met Your Mother TV Dizisi
2012 Vautrin Sinema
2013 Scary Movie 5 Sinema
2013 The Hangover 3 Sinema
2013 Mike Tyson: Undisputed Truth TV Filmi
2013 Signal Lost Sinema
2014 Les portes du soleil: Algérie pour toujours Sinema
2015 Entourage Sinema
2015 Yip Man 3 Sinema
2016 Back in the Day Sinema

KaynakçaDüzenle

  1. ^ SI article on Mike Tyson. Sportsillustrated.cnn.com (September 9, 1991). Retrieved on 2011-11-25.
  2. ^ Boyd, Todd (2008). African Americans and Popular Culture. ABC-CLIO. s. 235. ISBN 9780313064081. Erişim tarihi: 12 Eylül 2012. 
  3. ^ "Mike Tyson's career boxing record". Boxrec.com. 27 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2008. 
  4. ^ "Tyson Yields W.B.C. Title". The New York Times. The New York Times Company. 25 Eylül 1996. Erişim tarihi: 14 Mart 2008. 
  5. ^ http://www.sinemalar.com/filmleri/63988/Mike-Tyson

Dış bağlantılarDüzenle