Yolcu trafiğine göre dünyanın en işlek havalimanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Yolcu trafiğine göre Dünyanın en işlek havalimanları listesi, Airports Council International (ACI) tarafından duyrulan, yıl içerisinde hizmet verilen toplam yolcu sayısı göz önünde bulundurularak oluşturulan liste. Listenin başında yer alan Atlanta Uluslararası Havalimanı, 2000 yılından bu yana toplam yolcu sayısına göre Dünyanın en işlek havalimanı unvanını elinde tutmaktadır.

2015 verileriDüzenle

ACI verilerine göre Mart 2015 sonu itibarı ile sıralama aşağıdaki gibi sıralanmaktadır[1]:

Sıra Havalimanı Konum Ülke IATA/ICAO
kodları
Toplam
yolcu
Sıra
Değişimi
Yüzdelik
Değişim
1.   Atlanta Uluslararası Havalimanı Atlanta, Georgia ABD ATL/KATL 22,746,009    5.1%
2.   Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı Chaoyang-Shunyi, Pekin Çin PEK/ZBAA 21,663,240    5.5%
3.   Dubai Uluslararası Havalimanı Garhoud, Dubai BAE DXB/OMDB 19,606,327  3  6.8%
4.   Haneda Uluslararası Havalimanı Ōta, Tokyo Japonya HND/RJTT 18,053,930    8.4%
5.   Los Angeles Uluslararası Havalimanı Los Angeles, Kaliforniya ABD LAX/KLAX 16,416,281    2.8%
6.   Heathrow Havalimanı Hillingdon, Londra Birleşik Krallık LHR/EGLL 16,364,246  3  2.0%
7.   Hong Kong Uluslararası Havalimanı Chek Lap Kok, Hong Kong Hong Kong, Çin HKG/VHHH 16,328,000  3  9.0%
8.   O'Hare Uluslararası Havalimanı Chicago, Illinois ABD ORD/KORD 16,258,025  1  9.8%
9.   Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı Dallas-Fort Worth, Teksas ABD DFW/KDFW 14,487,751    1.2%
10.   Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı Bang Phli, Samut Prakan Tayland BKK/VTBS 14,139,314  12  14.8%
11.   Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı Pudong, Şanghay Çin PVG/ZSPD 14,136,814  8  17.7%
12.   Paris-Charles de Gaulle Havalimanı Roissy-en-France, Île-de-France Fransa CDG/LFPG 14,113,587  4  2.2%
13.   Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı Baiyun-Huadu, Guangzhou, Guangdong Çin CAN/ZGGG 14,094,902  2  3.7%
14.   Singapur Changi Havalimanı Changi Singapur SIN/WSSS 13,076,000  2  0.9%
15.   Atatürk Havalimanı İstanbul Türkiye IST/LTBA 12,944,832  2  4.4%
16.   Incheon Uluslararası Havalimanı Incheon Kore Cumhuriyeti ICN/RKSI 12,539,595  7  15.6%
17.   Frankfurt Havalimanı Frankfurt, Hesse Almanya FRA/EDDF 12,508,282  6  2.8%
18.   Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı Cengkareng, Banten Endonezya CGK/WIII 12,314,667  6  9.5%
19.   Denver Uluslararası Havalimanı Denver, Colorado ABD DEN/KDEN 12,213,404  1  1.4%
20.   Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı Sepang, Selangor Malezya KUL/WMKK 11,972,635    2.9%
21.   John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı Queens, New York, New York ABD JFK/KJFK 11,924,793  4  7.4%
22.   Amsterdam Schiphol Havalimanı Haarlemmermeer, North Holland Hollanda AMS/EHAM 11,530,950  8  3.5%
23.   Phoenix Sky Harbor Uluslararası Havalimanı Phoenix, Arizona ABD PHX/KPHX 11,015,495  3  4.5%
24.   Miami Uluslararası Havalimanı Miami-Dade County, Florida ABD MIA/KMIA 10,978,401  5  4.6%
25.   San Francisco Uluslararası Havalimanı San Mateo County, California ABD SFO/KSFO 10,799,749  4  5.1%
26.   Indira Gandhi Uluslararası Havalimanı Delhi Hindistan DEL/VIDP 10,686,816  5  13.0%
27.   Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı Charlotte, North Carolina Amerika Birleşik Devletleri CLT/KCLT 10,344,920  3  0.1%
28.   McCarran Uluslararası Havalimanı Las Vegas, Nevada ABD LAS/KLAS 10,307,039  3  1.7%
29.   Chengdu Shuangliu Uluslararası Havalimanı Shuangliu, Chengdu, Sichuan Çin CTU/ZUUU 10,184,839  9  13.3%
30.   São Paulo-Guarulhos Uluslararası Havalimanı Guarulhos, São Paulo Brezilya GRU/SBGR 9,961,379    1.9%

2014 verileriDüzenle

ACI'nin verilerine göre[2], yolcu trafiği baz alındığında Dünyanın en işlek 30 havalimanı aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

Sıra Havalimanı Konum Ülke IATA/ICAO
kodları
Toplam
yolcu
Sıra
Değişimi
Yüzdelik
Değişim
1.   Atlanta Uluslararası Havalimanı Atlanta, Georgia ABD ATL/KATL 96,178,899    1.9%
2.   Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı Chaoyang, Pekin Çin PEK/ZBAA 86,130,390    2.9%
3.   Londra Heathrow Havalimanı Hillingdon, Londra Birleşik Krallık LHR/EGLL 73,408,442    1.4%
4.   Haneda Uluslararası Havalimanı Ōta, Tokyo Japonya HND/RJTT 72,826,862    5.8%
5.   Los Angeles Uluslararası Havalimanı Los Angeles, Kaliforniya ABD LAX/KLAX 70,665,472  1  6.0%
6.   Dubai Uluslararası Havalimanı Garhoud, Dubai BAE DXB/OMDB 70,475,636  1  6.1%
7.   O'Hare Uluslararası Havalimanı Chicago, Illinois ABD ORD/KORD 70,015,746  2  4.4%
8.   Paris-Charles de Gaulle Havalimanı Roissy-en-France, Île-de-France Fransa CDG/LFPG 63,808,796    2.8%
9.   Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı Dallas-Fort Worth, Teksas ABD DFW/KDFW 63,523,489    5.1%
10.   Hong Kong Uluslararası Havalimanı Chek Lap Kok, Hong Kong Çin HKG/VHHH 63,148,379  1  6.0%
11.   Frankfurt Havalimanı Frankfurt, Hesse Almanya FRA/EDDF 59,566,132  1  2.6%
12.   Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı Cengkareng, Banten Endonezya CGK/WIII 57,005,406  2  4.8%
13.   Atatürk Havalimanı İstanbul Türkiye IST/LTBA 56,767,108  5  10.7%
14.   Amsterdam Schiphol Havalimanı Haarlemmermeer, North Holland Hollanda AMS/EHAM 54,978,023    4.6%
15.   Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı Huadu, Guangzhou, Guangdong Çin CAN/ZGGG 54,780,346  1  4.4%
16.   Singapur Changi Havalimanı Changi Singapur SIN/WSSS 54,091,802  3  0.7%
17.   John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı Queens, New York, New York ABD JFK/KJFK 53,635,346  2  6.4%
18.   Denver Uluslararası Havalimanı Denver, Colorado ABD DEN/KDEN 53,472,514  3  1.7%
19.   Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı Pudong, Şanghay Çin PVG/ZSPD 51,651,800  2  9.5%
20.   Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı Sepang, Selangor Malezya KUL/WMKK 48,932,471    3.0%
21.   San Francisco Uluslararası Havalimanı San Mateo County, California ABD SFO/KSFO 47,114,611  1  4.8%
22.   Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı Bang Phli, Samut Prakan Tayland BKK/VTBS 46,423,352  5  9.6%
23.   Incheon Uluslararası Havalimanı Incheon Kore Cumhuriyeti ICN/RKSI 45,662,322  2  9.6%
24.   Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı Charlotte, North Carolina Amerika Birleşik Devletleri CLT/KCLT 44,333,475  1  2.0%
25.   McCarran Uluslararası Havalimanı Las Vegas, Nevada ABD LAS/KLAS 42,869,517  1  2.4%
26.   Phoenix Sky Harbor Uluslararası Havalimanı Phoenix, Arizona ABD PHX/KPHX 42,125,212  1  4.5%
27.   Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı Madrid İspanya MAD/LEMD 41,815,261  2  5.3%
28.   George Bush Kıtalararası Havalimanı Houston, Teksas ABD IAH/KIAH 41,194,558    3.3%
29.   Miami Uluslararası Havalimanı Miami-Dade County, Florida ABD MIA/KMIA 40,941,879  3  0.9%
30.   São Paulo-Guarulhos Uluslararası Havalimanı Guarulhos, São Paulo Brezilya GRU/SBGR 39,773,716  3  9.2%

2013 verileriDüzenle

Sıra Havalimanı Konum Ülke IATA/ICAO
kodları
Toplam
yolcu
Sıra
Değişimi
Yüzdelik
Değişim
1.   Atlanta Uluslararası Havalimanı Atlanta, Georgia ABD ATL/KATL 94,430,785    1.1%
2.   Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı Chaoyang, Pekin Çin PEK/ZBAA 83,712,355    2.2%
3.   Heathrow Havalimanı Hillingdon, Londra Birleşik Krallık LHR/EGLL 72,368,030    3.3%
4.   Haneda Uluslararası Havalimanı Ōta, Tokyo Japonya HND/RJTT 68,906,636    3.3%
5.   O'Hare Uluslararası Havalimanı Chicago, Illinois ABD ORD/KORD 66,883,271    0.1%
6.   Los Angeles Uluslararası Havalimanı Los Angeles, Kaliforniya ABD LAX/KLAX 66,702,252    4.7%
7.   Dubai Uluslararası Havalimanı Garhoud, Dubai BAE DXB/OMDB 66,431,533  3  15.2%
8.   Paris-Charles de Gaulle Havalimanı Roissy-en-France, Île-de-France Fransa CDG/LFPG 62,052,917  1  0.7%
9.   Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı Dallas-Fort Worth, Teksas ABD DFW/KDFW 60,436,266  1  3.2%
10.   Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı Cengkareng, Tangerang, Banten Endonezya CGK/WIII 59,701,543  1  3.4%
11.   Hong Kong Uluslararası Havalimanı Chek Lap Kok, Hong Kong Çin HKG/VHHH 59,609,414  1  6.3%
12.   Frankfurt Havalimanı Frankfurt, Hesse Almanya FRA/EDDF 58,036,948  1  0.9%
13.   Singapur Changi Havalimanı Changi Singapur SIN/WSSS 53,726,087  2  5.0%
14.   Amsterdam Schiphol Havalimanı Haarlemmermeer, North Holland Hollanda AMS/EHAM 52,569,250  2  3.0%
15.   Denver Uluslararası Havalimanı Denver, Colorado ABD DEN/KDEN 52,556,359  2  1.1%
16.   Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı Huadu, Guangzhou, Guangdong Çin CAN/ZGGG 52,450,262  2  8.6%
17.   Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı Bang Phli, Samut Prakan Tayland BKK/VTBS 51,363,451  3  3.1%
18.   Atatürk Havalimanı İstanbul Türkiye IST/LTBA 51,172,626  2  13.6%
19.   John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı Queens, New York, New York ABD JFK/KJFK 50,413,204  2  2.3%
20.   Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı Sepang, Selangor Malezya KUL/WMKK 47,498,157  7  19.1%
21.   Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı Pudong, Şanghay Çin PVG/ZSPD 47,189,849    5.2%
22.   San Francisco Uluslararası Havalimanı San Mateo County, California ABD SFO/KSFO 44,944,201    1.2%
23.   Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı Charlotte, North Carolina ABD CLT/KCLT 43,456,310  1  5.4%
24.   McCarran Uluslararası Havalimanı Las Vegas, Nevada ABD LAS/KLAS 41,856,787  1  0.5%
25.   Incheon Uluslararası Havalimanı Incheon Kore Cumhuriyeti ICN/RKSI 41,679,758  4  6.5%
26.   Miami Uluslararası Havalimanı Miami-Dade County, Florida ABD MIA/KMIA 40,563,071  2  2.8%
27.   Phoenix Sky Harbor Uluslararası Havalimanı Phoenix, Arizona ABD PHX/KPHX 40,318,451  2  0.3%
28.   George Bush Kıtalararası Havalimanı Houston, Teksas ABD IAH/KIAH 39,865,325  2  0.1%
29.   Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı Madrid İspanya MAD/LEMD 39,729,027  10  12.1%
30.   Münih Havalimanı Freising, Bavyera Almanya MUC/EDDM 38,672,644    0.8%
31.   Sydney Kingsford-Smith Havalimanı Sydney, New South Wales Avustralya SYD/YSSY 38,254,039    2.4%
32.   Indira Gandhi Uluslararası Havalimanı Delhi Hindistan DEL/VIDP 36,712,455  5  7.3%
33.   São Paulo-Guarulhos Uluslararası Havalimanı Guarulhos, São Paulo Brezilya GRU/SBGR 36,460,923  10  10.6%
34.   Leonardo da Vinci–Fiumicino Havalimanı Fiumicino, Lazio İtalya FCO/LIRF 36,165,762  5  2.2%
35.   Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı Mississauga, Ontario Kanada YYZ/CYYZ 36,037,962    3.2%
36.   Şanghay Hongqiao Uluslararası Havalimanı Changning District, Şanghay Çin SHA/ZSSS 35,599,643  3  5.3%
37.   Londra Gatwick Havalimanı Crawley, West Sussex Birleşik Krallık LGW/EGKK 35,448,590  1  3.6%
38.   Narita Uluslararası Havalimanı Narita, Chiba Japonya NRT/RJAA 35,341,341  4  7.6%
39.   Barcelona Uluslararası Havalimanı Barselona İspanya BCN/LEBL 35,210,735  5  0.2%
40.   Newark Liberty Uluslararası Havalimanı Newark, New Jersey ABD EWR/KEWR 35,016,236  2  3.0%
41.   Orlando Uluslararası Havalimanı Orlando, Florida ABD MCO/KMCO 34,973,645  8  0.8%
42.   Seattle-Tacoma Uluslararası Havalimanı Seattle, Washington ABD SEA/KSEA 34,824,281  2  4.8%
43.   Minneapolis/St Paul Uluslararası Havalimanı St. Paul, Minnesota ABD MSP/KMSP 33,870,693  2  2.3%
44.   Chengdu Shuangliu Uluslararası Havalimanı Shuangliu, Chengdu, Sichuan Çin CTU/ZUUU 33,445,817  2  5.8%
45.   Ninoy Aquino Uluslararası Havalimanı Pasay/Parañaque, Metro Manila Filipinler MNL/RPLL 32,856,597    3.1%
46.   Detroit Metropolitan Wayne County Havalimanı Detroit, Michigan ABD DTW/KDTW 32,389,544  2  0.6%
47.   Shenzhen Bao'an Uluslararası Havalimanı Bao'an District, Shenzhen, Guangdong Çin SZX/ZGSZ 32,268,457  2  9.1%
48.   Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havalimanı Mumbai, Maharashtra Hindistan BOM/VABB 31,940,026    6.3%
49.   Benito Juárez Uluslararası Havalimanı Venustiano Carranza, Meksiko Meksika MEX/MMMX 31,534,638    6.9%
50.   Domodedovo Havalimanı Domodedovo, Moskova Oblastı Rusya DME/UUDD 30,765,078    9.2%

2012 verileriDüzenle

Sıra Havalimanı Konum Ülke IATA/ICAO
kodları
Toplam
yolcu
Sıra
Değişimi
Yüzdelik
Değişim
1.   Atlanta Uluslararası Havalimanı Atlanta, Georgia ABD ATL/KATL 94,956,643    3.3%
2.   Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı Chaoyang, Pekin Çin PEK/ZBAA 81,929,359    4.5%
3.   Londra Heathrow Havalimanı Hillingdon, Londra Birleşik Krallık LHR/EGLL 70,037,417    0.9%
4.   Haneda Uluslararası Havalimanı Ōta, Tokyo Japonya HND/RJTT 67,788,722  1  8.3%
5.   O'Hare Uluslararası Havalimanı Chicago, Illinois ABD ORD/KORD 66,834,931  1  0.4%
6.   Los Angeles Uluslararası Havalimanı Los Angeles, Kaliforniya ABD LAX/KLAX 63,688,121    3.0%
7.   Paris-Charles de Gaulle Havalimanı Roissy-en-France, Île-de-France Fransa CDG/LFPG 61,611,934    1.1%
8.   Dallas/Fort Worth Uluslararası Havalimanı Dallas-Fort Worth, Teksas ABD DFW/KDFW 58,591,842    1.4%
9.   Soekarno-Hatta Uluslararası Havalimanı Cengkareng, Tangerang, Banten Endonezya CGK/WIII 57,730,732  3  14.4%
10.   Dubai Uluslararası Havalimanı Garhoud, Dubai BAE DXB/OMDB 57,684,550  3  13.2%
11.   Frankfurt Havalimanı Frankfurt, Hesse Almanya FRA/EDDF 57,520,001  2  1.9%
12.   Hong Kong Uluslararası Havalimanı Chek Lap Kok, Hong Kong Çin HKG/VHHH 56,064,248  2  5.2%
13.   Denver Uluslararası Havalimanı Denver, Colorado ABD DEN/KDEN 53,156,278  2  0.6%
14.   Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı Bang Phli, Samut Prakan Tayland BKK/VTBS 53,002,328  2  10.6%
15.   Singapur Changi Havalimanı Changi Singapur SIN/WSSS 51,181,804  3  10.0%
16.   Amsterdam Schiphol Havalimanı Haarlemmermeer, North Holland Holland AMS/EHAM 51,035,590  2  2.6%
17.   John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı Queens, New York, New York ABD JFK/KJFK 49,293,587    3.1%
18.   Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı Huadu, Guangzhou, Guangdong Çin CAN/ZGGG 48,548,430  1  7.8%
19.   Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı Madrid İspanya MAD/LEMD 45,175,501  4  9.0%
20.   Atatürk Havalimanı İstanbul Türkiye IST/LTBA 44,992,420  10  20.1%
21.   Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı Pudong, Şanghay Çin PVG/ZSPD 44,880,164  1  8.3%
22.   San Francisco Uluslararası Havalimanı San Mateo County, California ABD SFO/KSFO 44,431,894  1  8.6%
23.   McCarran Uluslararası Havalimanı Las Vegas, Nevada ABD LAS/KLAS 41,666,527    0.5%
24.   Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı Charlotte, North Carolina ABD CLT/KCLT 41,226,035  1  5.6%
25.   Phoenix Sky Harbor Uluslararası Havalimanı Phoenix, Arizona ABD PHX/KPHX 40,452,009  3  0.3%
26.   George Bush Kıtalararası Havalimanı Houston, Teksas ABD IAH/KIAH 40,022,736  2  0.5%
27.   Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı Sepang, Selangor Malezya KUL/WMKK 39,887,866  1  6.6%
28.   Miami Uluslararası Havalimanı Miami-Dade County, Florida ABD MIA/KMIA 39,467,444  2  3.0%
29.   Incheon Uluslararası Havalimanı Incheon Kore Cumhuriyeti ICN/RKSI 39,154,375  4  11.3%
30.   Münih Havalimanı Münih, Bavyera Almanya MUC/EDDM 38,360,604  3  1.6%
31.   Sydney Havalimanı Sydney, New South Wales Avustralya SYD/YSSY 37,342,798    3.7%
32.   Leonardo da Vinci-Fiumicino Havalimanı Fiumicino, Roma İtalya FCO/LIRF 36,980,161  3  1.8%
33.   Orlando Uluslararası Havalimanı Orlando, Florida ABD MCO/KMCO 35,214,430  1  0.4%
34.   Barcelona Havalimanı Barselona, Catalonia İspanya BCN/LEBL 35,131,771  1  2.2%
35.   Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı Mississauga, Ontario Kanada YYZ/CYYZ 34,912,456  3  4.4%
36.   Londra Gatwick Havalimanı Crawley, West Sussex Birleşik Krallık LGW/EGKK 34,222,405    1.7%
37.   Indira Gandhi Uluslararası Havalimanı Delhi Hindistan DEL/VIDP 34,211,608  3  1.5%
38.   Newark Liberty Uluslararası Havalimanı Newark, New Jersey ABD EWR/KEWR 33,993,962  1  0.9%
39.   Şanghay Hongqiao Uluslararası Havalimanı Changning District, Şanghay Çin SHA/ZSSS 33,828,726    2.2%
40.   Seattle-Tacoma Uluslararası Havalimanı Seattle, Washington ABD SEA/KSEA 33,219,723  1  1.2%
41.   Minneapolis-Saint Paul Uluslararası Havalimanı Fort Snelling, Minnesota ABD MSP/KMSP 33,125,768  1  0.2%
42.   Narita Uluslararası Havalimanı Narita, Chiba Japonya NRT/RJAA 32,874,530  ?  17.2%
43.   São Paulo-Guarulhos Uluslararası Havalimanı Guarulhos, São Paulo Brezilya GRU/SBGR 32,477,646  2  6.9%
44.   Detroit Metropolitan Wayne County Havalimanı Detroit, Michigan ABD DTW/KDTW 32,205,358  2  0.7%
45.   Ninoy Aquino Uluslararası Havalimanı Pasay/Parañaque, Metro Manila Filipinler MNL/RPLL 31,878,935  1  7.9%
46.   Chengdu Shuangliu Uluslararası Havalimanı Shuangliu, Chengdu, Sichuan Çin CTU/ZUUU 31,599,353  1  8.7%
47.   Philadelphia Uluslararası Havalimanı Philadelphia, Pensilvanya ABD PHL/KPHI 30,228,596  4  2.0%
48.   Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havalimanı Mumbai, Maharashtra Hindistan BOM/VABB 30,038,696  4  1.3%
49.   Shenzhen Bao'an Uluslararası Havalimanı Bao'an District, Shenzhen, Guangdong Çin SZX/ZGSZ 29,569,725    4.7%
50.   Tullamarine Uluslararası Havalimanı Melbourne, Victoria Avustralya MEL/YMML 29,431,084    4.9%

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Year to date Passenger Traffic". ACI. 21 Nisan 2015. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2015. 
  2. ^ "Year to date Passenger Traffic". ACI. 25 Eylül 2014. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2014.