Pers devletleri listesi

Persler ya da Farslar (Farsça: فارس) günümüzde İran toprakları içinde bulunan İrani topluluklardandır. Günümüzde Farslar tarafından kurulmuş bir devlet vardır. O da İran İslam Cumhuriyeti'dir.

Farslar[1]

CoğrafyaDüzenle

Farslar günümüzde Büyük İran'ın içinde yer almaktadırlar.

Tarihi DevletlerDüzenle

Milattan ÖnceDüzenle

Bayrak Devlet/Hanedan Tarih Başkent Harita
Ahameniş Kralığı M.Ö. 677-M.Ö. 550 Anshan
 
Ahamenişler'in İlk Yerleşim Yerleri[2]
 
Ahameniş İmparatorluğu Bayrağı (550-530)[3]
 
Ahameniş İmparatorluğu Bayrağı (530-330)[4]
Ahameniş İmparatorluğu M.Ö. 550-M.Ö. 330 Ecbatana (M.Ö. 550-M.Ö. 530)

Persepolis (M.Ö. 530-M.Ö. 330)

Orontid Hanedanı M.Ö. 331-M.Ö. 200 Armavir
Amasya M.Ö. 302-M.Ö. 281 Amaseia
Pontus Krallığı

(Mithridatik Hanedanı)

M.Ö. 281-M.Ö. 62 Amaseia
Part İmparatorluğu M.Ö. 247-M.S. 224 Mithradatkirt (M.Ö.247-M.Ö. 150)

Hecatompylos (M.Ö. 150-M.Ö. 56)

Ctesiphon (M.Ö. 56-M.S. 224)

Artaksiad Hanedanı M.Ö. 190-M.S. 42 Yervandashat (M.Ö. 190-M.Ö. 176)

Artashat (M.Ö. 176-M.S. 42)

Kommagene Krallığı M.Ö. 163-M.S. 72 Samosata
Bitinya ve Pontus M.Ö. 62-M.Ö. 47 Nikomedia
Hint-Part Krallığı M.Ö. 12–M.S. 100'den önce Taxila

Kabil

Milattan SonraDüzenle

Bayrak Devlet/Hanedan Tarih Başkent Harita
Arsak Krallığı 42-387 Artashat (42-120)

Vagharshapat (120-330)

Dvin (330-387)

Kafkas Albanyası (Arsak Hanedanı) 117-705 Kebele

Berde

İberya Krallığı (Arsak Hanedanı) 189-750 Armazi

Mtsheta

Tiflis

Sasani İmparatorluğu 224-651 Istakhr (224-226)

Ctesiphon (226-650)

Rüstemiler 767-909 Tahert
Samani İmparatorluğu 819-999 Bukhara
Tahiri Hanedanlığı 821-873 Merv
Seferi İmparatorluğu 861-1003 Zaranj
Müsafiriler 919-1062 Tarom
Büveyhoğulları 934-1055 Shiraz
Kakuyiler 1008-1141 Isfahan (1008-1051)

Yezd (1051-1141)

Kesrani Hanedanı 1027-1382 Shirvan

20. Yüzyıl-GünümüzDüzenle

Bayrak Devlet/Hanedan Tarih Başkent Harita
Horasan Özerk Hükümeti 1921 Meşhed
 
Yerleştikleri Yer[32]
İran Şahanşah Devletiı 1925-1979 Tehran
İran İslam Cumhuriyeti 1979-Günümüz Tehran

KaynaklarDüzenle

  1. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  2. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  3. ^ [Standard of Cyrus the Great (White).svg Standard of Cyrus the Great (White).svg] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  4. ^ [Standard of Cyrus the Great.svg Standard of Cyrus the Great.svg] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  5. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  6. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  7. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  8. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  9. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  10. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  11. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  12. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  13. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  14. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  15. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  16. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  17. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  18. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  19. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  20. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  21. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  22. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  23. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  24. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  25. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  26. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  27. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  28. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  29. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  30. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  31. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  32. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  33. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  34. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  35. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  36. ^ [Derafsh Kaviani.png Derafsh Kaviani.png] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)