Macaristan hükümdarları listesi

Vikimedya liste maddesi

Macaristan hükümdarları listesi (Macarca: magyar király) 1041 ile 1922 arası Macaristan Krallığı ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu hükümdarları yer almaktadır.[1][2]

Macar Krallığı arması.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun 1869-1918 yılları arasında kullandığı bayrak.

Saltanat süresi uzun ve kısa olan hükümdarlarDüzenle

En uzun hüküm süren Macar hükümdarlarıDüzenle

# İsim Saltanatı Duration
Başlangıç Bitiş Gün Yıl/Gün
1 Franz Joseph 2 Aralık 1848 21 Kasım 1916 24.825 700921450312000000067 yıl, 355 gün
2 Sigismund (Kutsal Roma imparatoru) 31 Mart 1387 9 Aralık 1437 18.515 700915997392000000050 yıl, 253 gün
3 I. Leopold (Kutsal Roma imparatoru) 2 Nisan 1657 5 Mayıs 1705 17.564 700915176160000000048 yıl, 33 gün
4 II. Franz 1 Mart 1792 2 Mart 1835 15.705 700913570632000000043 yıl, 1 gün
5 I. Louis 21 Temmuz 1342 10 Eylül 1382 14.661 700912667104000000040 yıl, 51 gün
6 Maria Theresa 20 Ekim 1740 29 Kasım 1780 14.650 700912657600000000040 yıl, 40 gün
7 I. Stephenus 25 Aralık 1000 15 Ağustos 1038 13.747 700911877624000000037 yıl, 233 gün
8 I. Ferdinand 17 Aralık 1526 25 Temmuz 1564 13.735 700911867256000000037 yıl, 221 gün
9 IV. Béla 14 Ekim 1235 3 Mayıs 1270 12.620 700910903248000000034 yıl, 201 gün
10 I. Károly 17 Kasım 1308 16 Temmuz 1342 12.294 700910622232000000033 yıl, 241 gün

En kısa hüküm süren Macar hükümdarlarıDüzenle

# İsim Saltanatı Duration
Başlangıç Bitiş Gün
1 II. Charles 31 Aralık 1385 24 Şubat 1386 55
2 III. Ladislaus 30 Kasım 1204 7 Mayıs 1205 158
3 Otto 9 Ekim 1305 Mayıs 1307 y. 599
4 II. Albert 18 Aralık 1437 27 Ekim 1439 678
5 I. Karl 21 Kasım 1916 16 Kasım 1918 725
6 II. Leopold 20 Şubat 1790 1 Mart 1792 740
7 V. Stephen Mayıs 1270 6 Ağustos 1272 y. 814
8 I. Béla 6 Aralık 1060 11 Eylül 1063 1.009
9 Samuel Aba Eylül 1041 5 Temmuz 1044 y. 1.029
10 I. Géza 14 Mart 1074 25 Nisan 1077 1.138

KaynakçaDüzenle

  1. ^ The term "King of Hungary" is typically capitalized only as a title applied to a specific person; however, within this article, the terms "Kings of Hungary" or "Junior Kings" (etc.) are also shown in capital letters, as in the manner of philosophical writing which capitalizes concepts such as Truth, Kindness and Beauty.
  2. ^ Kossuth's status was ambiguous because the question about the form of government (republic or monarchy) was not yet decided
  • Korai Magyar Történeti Lexikon (9–14. század), főszerkesztő: Kristó, Gyula, szerkesztők: Engel, Pál és Makk, Ferenc (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994).
  • Magyarország Történeti Kronológiája I-III. – A kezdetektől 1526-ig; 1526–1848, 1848–1944, főszerkesztő: Benda, Kálmán (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981, 1982, 1993).
  • Magyar Történelmi Fogalomtár I-II. – A-K; L-ZS, főszerkesztő: Bán, Péter (Gondolat, Budapest, 1989).

Dış bağlantılarDüzenle