Avusturya hükümdarları listesi

Vikimedya liste maddesi
Resmi Avusturya arması.

Avusturya, 1246'ya kadar Babenberg Hanedanı ve 1282'den 1918'e kadar Habsburg Hanedanı tarafından yönetildi. Bu listede Avusturya'nın lord, kral ve arşidüklerinin listesi yer almaktadır.

Avusturya lordlarıDüzenle

Babenberg HanedanıDüzenle

Avusturya lordları, Babenberg Hanedanı ailesinin üyeleri tarafından 976 ile 1156 yılları arasında hüküm sürdü.

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
I. Leopold
(Luitpold der Erlauchte)
976–994
  y. 940 (1) Gertrude of Süpplingenburg
(2) Theodora Komnene
10 Temmuz 994
yaklaşık 54 yaşında
Güçlü Henri
(Heinrich der Starke)
994–1018
  bilinmiyor hiç evlenmedi 23 Haziran 1018
I. Adalbert
(Adalbert der Siegreiche)
1018–1055
  c. 985 Glismod of West-Saxony
Frozza Orseolo

26 Mayıs 1055
yaklaşık 70 yaşında

Cesur Ernest
(Ernst der Tapfere)
1055–1075
  y. 1027 Theodora Angelina 28 Temmuz 1230
yaklaşık 54 yaşında
II. Leopold
(Luitpold der Schöne)
1075–1095
  1050 (1) Sophia Laskarina
no issue
(2) Agnes of Merania]]
15 Haziran 1246
35 yaşında

Avusturya DükleriDüzenle

1156'da Privilegium yürüyüşü ile Bavyera Dükalığı'ndan bağımsız bir devlet oldu.

Habsburg HanedanıDüzenle

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
I. Rudolf
1278–1282
  1 Mayıs 1218
Breisgau
(1) Gertrude of Hohenburg
(2) Isabella of Burgundy
15 Temmuz 1291
Speyer
73 yaşında
I. Albert
1282–1308
  Temmuz 1255
Viyana
Elisabeth of Gorizia-Tyrol 1 Mayıs 1308
52 yaşında
II. Rudolf
1282–1283
  Temmuz 1270
Rheinfelden
Agnes of Bohemia 10 Mayıs 1290
Prag
20 yaşında
III. Rudolf
1298–1307
  y. 1281
Viyana
(1) Blanche of France
(2) Elisabeth Richeza of Poland
3/4 Temmuz 1307
Horažďovice
26 yaşında
I. Frederick
1308–1330
  y. 1289
Viyana
Isabella of Aragon 13 Ocak 1330
Gutenstein
41 yaşında
I. Leopold
1308–1326
  4 Ağustos 1290
Viyana
Catherine of Savoy 28 Şubat 1326
Strazburg
35 yaşında
II. Albert
1330–1358
  12 Aralık 1298 Joanna of Pfirt 16 Ağustos 1358
Viyana
59 yaşında
Otto
1330–1339
  23 Temmuz 1301
Viyana
(1) Elisabeth of Bavaria]]
(2) Anne of Bohemia]]
16 February 1335
17 Şubat 1339
37 yaşında
II. Frederick
1339–1344
  10 Şubat 1327 hiç evlenmedi 11 Aralık 1344
17 yaşında
II. Leopold
1339–1344
y. 1328 hiç evlenmedi 10 Ağustos 1344
16 yaşında
IV. Rudolf
1358–1365
  1 Kasım 1339
Viyana
Catherine of Bohemia 27 Temmuz 1365
Milan
25 yaşında

Avusturya ArşidükleriDüzenle

1359'da Rudolf tarafından unvan Arşidük'e yükseltildi.

Habsburg HanedanıDüzenle

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
III. Albert
1365–1379
  9 Eylül 1349
Viyana
(1) Elisabeth of Bohemia
(2) Beatrice of Nuremberg
29 Ağustos 1395
Laxenburg
45 yaşında
III. Leopold
1365–1379
  1 Kasım 1351
Viyana
Viridis Visconti 9 Temmuz 1386
34 yaşında

Bölünen Avusturya ArşidükleriDüzenle

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
III. Albert
1365–1379
  9 Eylül 1349
Viyana
(1) Elisabeth of Bohemia
(2) Beatrice of Nuremberg
29 Ağustos 1395
Laxenburg
45 yaşında
IV. Albert
1395–1404
  19 Eylül 1377
Viyana
Joanna Sophia of Bavaria 14 Eylül 1404
Klosterneuburg
26 yaşında
V. Albert
1404–1439
  16 Ağustos 1397
Viyana
Elizabeth of Luxembourg 27 Ekim 1439
Neszmély
42 yaşında
Boşluk 1439–1440
I. Ladislaus
1440–1457
  22 Şubat 1440 hiç evlenmedi 23 Kasım 1457
Prag
17 yaşında

Ladislaus'un ölümünden sonra topraklar Leopoldinian hattının himayesine geçti:

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
V. Frederick
1457–1493
  21 Eylül 1415
Innsbruck
Eleanor of Portugal 19 Ağustos 1493
Linz
77 yaşında
VI. Albert
1457–1463
  12 Eylül 1418
Viyana
Mathilde of the Palatinate 2 Aralık 1463
Viyana
45 yaşında
1406'da Leopoldinian hattı bölgeleri ayrıldı.
Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
III. Leopold
1379–1386
  1 Kasım 1351
Viyana
Viridis Visconti 9 Temmuz 1386
34 yaşında
William
1386–1406
  y. 1370
Viyana
Joan II of Naples 15 Temmuz 1406
Viyana
36 yaşında
IV. Leopold
1386–1411
  y. 1371
Viyana
Catherine of Burgundy 3 Haziran 1411
Viyana
40 yaşında
Ernest
1402–1406
  y. 1377 (1) Margaret of Pomerania
(2) Cymburgis of Masovia
10 Haziran 1424
47 yaşında
IV. Frederick[1]

1402–1406
  y. 1382 (1) Elisabeth of the Palatinate
(2) Anna of Brunswick
24 Haziran 1439
Innsbruck
57 yaşında

Junior Tyrolean, Avusturya'nın bir kısmını işgal etti, geriye kalan topraklara Yukarı Avusturya dendi.

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
IV. Frederick
1406–1439
  y. 1382 (1) Elisabeth of the Palatinate
(2) Anna of Brunswick
24 Haziran 1439
Innsbruck
57 yaşında
Zengin Sigismund
1439–1490
  26 Ekim 1427 (1) Eleanor of Scotland
(2) Katharina of Saxony
4 Mart 1496
Innsbruck
68 yaşında
1490'da kalan bölgeler, Kutsal Roma İmparatorluğu ile birleştirildi.
Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
I. Maximilian
1490–1493
  22 Mart 1459
Wiener Neustadt
(1) Mary of Burgundy
(2) Anne of Brittany
(3) Bianca Maria Sforza
12 Ocak 1519
Wels
59 yaşında
Macaristan Kralı Matthias Corvinus, Avusturya topraklarını talep etti ve Avusturya'yı doğru ve Styria'yı işgal etti. "Avusturya Dükü" unvanını alarak 1485'ten 1490'da ölümüne kadar Viyana'da ikamet etti.
Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
Matthias Corvinus
1485–1490
Talip Dük
  23 Şubat 1443
Kolozsvár
(1) Elizabeth of Celje
(2) Catherine of Poděbrady
(3) Beatrice of Naples
6 Nisan 1490
Viyana
47 yaşında

Yeniden birleşen bölgelerDüzenle

Avusturya'nın bölünen tüm bölgeleri 1493'te yeniden bir araya geldi.
Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
I. Maximilian
1493–1519
  22 Mart 1459
Wiener Neustadt
(1) Mary of Burgundy
(2) Anne of Brittany
(3) Bianca Maria Sforza
12 Ocak 1519
Wels
59 yaşında
I. Karl
1519–1521
  24 Şubat 1500
Ghent
Isabella of Portugal 21 Eylül 1558
Yuste
58 yaşında
I. Ferdinand
1521–1564
V. Karl'ın vesayeti altında
1556.
  10 Mart 1503
Alcalá de Henares
Anne of Bohemia and Hungary 25 Temmuz 1564
Viyana
61 yaşında

Tekrar bölünen bölge hükümdarlarıDüzenle

1564'te Avusturya bölgeleri yine İmparator Ferdinand'ın oğulları arasında bölündü:

Aşağı ve Yukarı Avusturya (Avusturya'ya uygun) Ferdinand'ın en büyük oğlu Maximilian ve sonraları:

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
II. Maximilian
1564–1576
  31 Temmuz 1527
Viyana
Maria of Spain 12 Ekim 1576
Regensburg
49 yaşında
V. Rudolf
1576–1608
  18 Temmuz 1552
Viyana
hiç evlenmedi 20 Ocak 1612
Prag
59 yaşında
Matthias
1608–1619
  24 Şubat 1557
Viyana
Anna (Tirol)
4 Aralık 1611
20 Mart 1619
Viyana
62 yaşında
VII. Albert
1619
  13 Kasım 1559
Wiener Neustadt
Infanta Isabella Clara Eugenia of Spain 13 Temmuz 1621
Brüksel
61 yaşında
Rudolf, Matthias ve Albert'in taht varisi yoktu. Bu nedenle VII. Albert'ın 9 Ekim 1619'da tahttan çekilmesinden sonra taht Ferdinand'ın 3. oğlu Charles'ın soyuna geçti.
Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
II. Ferdinand
1564–1595
  14 Haziran 1529
Linz
(1) Philippine Welser
y. 1576
dört çocuk
(2) Anne Juliana Gonzaga
14 Mayıs 1582
Innsbruck
üç kız
24 Ocak 1595
Innsbruck
65 yaşında
Ferdinand bir varis bırakmadan öldü ve toprakları kardeşi Maximilian'ın torunlarına geçti:
Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
Matthias
1595–1619
  24 Şubat 1557
Viyana
Anna (Tirol)
4 Aralık 1611
Viyana
çocuk yok
20 Mart 1619
Viyana
62 yaşında
III. Maximilian
1602–1618
  12 Ekim 1558
Viyana
hiç evlenmedi 2 Kasım 1618
Viyana
60 yaşında
Matthias öldüğünde topraklar tekrar İmparator Ferdinand'ın 3. oğlu Charles'ın torunlarına geçti.
Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
II. Karl
1564–1590
  3 Haziran 1540
Viyana
Maria Anna of Bavaria 10 Temmuz 1590
Graz
50 yaşında
III. Ferdinand
1590/1619–1637
  9 Temmuz 1578
Graz
Maria Anna of Bavaria
(2) Eleonor Gonzaga
15 Şubat 1637
Viyana
58 yaşında

Yeniden birleştirilen Avusturya hükümdarlarıDüzenle

Avusturya toprakları, 1620'de Avusturya Arşidükü III. Ferdinand altında miras yoluyla tekrar bir araya geldi.
Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
III. Ferdinand
1590/1619–1637
  9 Temmuz 1578
Graz
Maria Anna of Bavaria
(2) Eleonor Gonzaga
15 Şubat 1637
Viyana
58 yaşında
IV. Ferdinand
1637–1657
  13 Temmuz 1608
Graz
(1) Maria Anna of Spain
(2) Maria Leopoldine of Austria
(3) Eleonora Gonzaga
2 Nisan 1657
Viyana
48 yaşında

Yukarı Avusturyanın Genç Tirol hattı hükümdarları:

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
V. Leopold
1623–1632
  9 Ekim 1586
Graz
Claudia de' Medici 13 Eylül 1632
Schwaz
45 yaşında
Ferdinand Charles
1632–1662
  17 Mayıs 1628
Innsbruck
Anna de' Medici 30 Aralık 1662
Kaltern
34 yaşında
Sigismund Francis
1662–1665
  27 Kasım 1630
Innsbruck
Hedwig of the Palatinate-Sulzbach 25 Haziran 1665
Innsbruck
34 yaşında
Sigismund Francis öldükten sonra toprakları yaşlı hattına döndü.

Avusturya bölgeleri 1665'te şu şekilde kesin olarak yeniden birleştirildi:

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
VI. Leopold
1657/1665–1705
  9 Haziran 1640
Viyana
(1) Margaret Theresa of Spain
(2) Claudia Felicitas of Austria
(3) Eleonor Magdalene of Neuburg
5 Mayıs 1705
Viyana
64 yaşında
I. Joseph
1705–1711
  26 Temmuz 1678
Viyana
Wilhelmina Amalia of Brunswick 17 Nisan 1711
Viyana
32 yaşında
III. Karl
1711–1740
  1 Ekim 1685
Viyana
Elisabeth Christine of Brunswick-Wolfenbüttel 20 Ekim 1740
Viyana
55 yaşında
Maria Theresia
1740–1780
  13 Mayıs 1717 12 Şubat 1736
Viyana
29 Kasım 1780
63 yaşında
I. Franz
  8 Aralık 1708
Nancy
18 Ağustos 1765
Innsbruck
56 yaşında

Wittelsbach HanedanıDüzenle

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
VII. Karl
1742–1745
  6 Ağustos 1697
Brüksel
Maria Amalia 20 Ocak 1745
Münih
47 yaşında

Habsburg-Lorraine HanedanıDüzenle

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
II. Joseph
1765–1790
Maria Theresa ile birlikte (1765–1780)
  13 Mart 1741
Viyana
(1) Isabella of Parma
(2) Maria Josepha of Bavaria
20 Şubat 1790
Viyana
48 yaşında
VII. Leopold
1790–1792
  5 Mayıs 1747
Viyana
Maria Luisa (İspanya) 1 Mart 1792
Viyana
44 yaşında
II. Franz
1792–1804
  12 Şubat 1768
Floransa
(1) Elisabeth of Württemberg
(2) Maria Theresa of Naples and Sicily]
(3) Maria Ludovika of Austria-Este
(4) Caroline Augusta of Bavaria
2 Mart 1835
Viyana
67 yaşında

Avusturya imparatorlarıDüzenle

Ayrıca bakınız: Avusturya İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
I. Franz
11 Ağustos 1804 – 2 Mart 1835
  12 Şubat 1768
Floransa
(1) Elisabeth of Württemberg
(2) Maria Theresa of Naples and Sicily
(3) Maria Ludovika of Austria-Este
(4) Caroline Augusta of Bavaria
2 Mart 1835
Viyana
67 yaşında
I. Ferdinand
2 Mart 1835 – 2 Aralık 1848
  19 Nisan 1793
Viyana
Maria Anna of Savoy 29 Haziran 1875
Prag
82 yaşında
Franz Joseph
2 Aralık 1848 – 21 Kasım 1916
  18 Ağustos 1830
Schönbrunn Sarayı
Elisabeth of Bavaria 21 Kasım 1916
Schönbrunn Sarayı
86 yaşında
I. Karl
21 Kasım 1916 – 11 Kasım 1918
  17 Ağustos 1887
Aşağı Avusturya
Zita of Bourbon-Parma 1 Nisan 1922
Madeira
34 yaşında

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ III. Frederick (Avusturya Dükü) (1347–1362) hiç hükmetmedi, ancak Avusturya hükümdarları içerisinde yer aldı.