Ana menüyü aç

Polonya hükümdarları listesi

Polonya hükümdarları listesi, Aşağıda Lehistan-Litvanya Birliği'nin liderleri yer almaktadır.

İçindekiler

Orta çağ Polonyası hükümdarlarıDüzenle

Fotoğraf İsim Hanedan Saltanat Başlangıcı Saltanat Sonu Notlar
  I. Lech Lechites (Kabile) 6. yüzyıl 6. yüzyıl Polonya ulusu'nun efsanevi kurucusu.
  I. Krakus
(Krak)
Lechites (Kabile) 8. yüzyıl 8. yüzyıl Kraków efsanevi kurucusu.
  II. Krakus
(II. Krak)
Lechites (Kabile) 8. yüzyıl 8. yüzyıl I. Krakus'un efsanevi oğlu.
  II. Lech Lechites (Kabile) 8. yüzyıl 8. yüzyıl I. Krakus'un efsanevi oğlu.
  Wanda
Wąda
Lechites (Kabile) 8. yüzyıl 8. yüzyıl I. Krakus'un efsanevi kızı.

Batı Polonya hükümdarlarıDüzenle

Fotoğraf İsim Hanedan Saltanat Başlangıcı Saltanat Sonu Notlar
  I. Leszko
(Dük)
Goplans ve Polans (Kabile) 7 veya 8. yüzyıl 7 veya 8. yüzyıl Ayrıca Batı Slav'ın yarı efsanevi hükümdarı.
  II. Leszko
(Dük)
Popielids 8. yüzyıl 8. yüzyıl Ayrıca Batı Slav'ın yarı efsanevi hükümdarı.
  III. Leszko
(Dük)
Popielids 8. yüzyıl 8. yüzyıl Ayrıca Batı Slav'ın yarı efsanevi hükümdarı.
  I. Popiel
(Dük)
Popielids 8. yüzyıl 8. yüzyıl Ayrıca Batı Slav'ın yarı efsanevi hükümdarı.
  II. Popiel
(Dük)
Popielids 9. yüzyıl 9. yüzyıl Ayrıca Batı Slav'ın yarı efsanevi hükümdarı.

Piast HanedanıDüzenle

Fotoğraf İsim Hanedan Saltanat Başlangıcı Saltanat Sonu Notlar
  Piast Wheelwright
(Dük)
Piast 9. yüzyıl 9. yüzyıl Hanedan kurucusu.
  Siemowit
(Dük)
Piast 9. yüzyıl 9. yüzyıl Piast Wheelwright'un oğlu.
  Lestko
(Dük)
Piast 9 veya 10. yüzyıl 9 veya 10. yüzyıl Siemowit'in oğlu.
  Siemomysł
(Dük)
Piast 10. yüzyıl 10. yüzyıl Lestko'nun oğlu.

Lehistan Krallığı (966–1569)Düzenle

Piast hanedanı Dükleri ve KrallarıDüzenle

Fotoğraf İsim Hanedan Saltanat Başlangıcı Saltanat Sonu Notlar
  I. Mieszko
(Dük)
Piast 960 992 Siemomysł'in oğlu, İlk Hristiyan Polonya monarşisi lideri.
  I. Bolesław Chrobry
 
(Kral)
Piast Dük: 992 Kral: 18 Nisan 1025 Dük: 18 Nisan 1025 Kral: 17 Haziran 1025 I. Mieszko'nun oğlu. İlk taç giyen kral.
  II. Mieszko
 
(Kral)
Piast 1025 1031 I. Bolesław'ın oğlu.
  Bezprym
(Dük)
Piast 1031 1032 Babası I. Bolesław'dır.
  Otto Bolesławowic
(Dük)
Piast 1032 1032 I. Bolesław'ın oğlu.
  Theoderick
(Dük)
Piast 1032 1032 veya 1033 I. Bolesław'ın torunu.
  II. Mieszko
(Dük)
Piast 1032 1034 2. kez tahta çıktı.
  Bolesław Forgotten
(Dük)
Piast 1034 1038 veya 1039 Yarı-efsanevi hükümdar, varlığı tartışılmaktadır.
  I. Casimir
(Dük)
Piast 1039 1058 II. Mieszko'nun oğlu.
  II. Bolesław
 
(Kral)
Piast Dük: 1058 Kral: 1076 Dük: 1076 Kral: 1079 I. Casimir'in oğlu.
  I. Władysław
(Dük)
Piast 1079 1102 I. Casimir'in oğlu.
  Zbigniew
(Dük)
Piast 1102 1107 I. Władysław'ın oğlu.
  III. Bolesław
(Dük)
Piast 1107 1138 I. Władysław'ın oğlu.

Parçalanma dönemi, Yüce Prensleri (1138–1314)Düzenle

Fotoğraf İsim Hanedan Saltanat Başlangıcı Saltanat Sonu Notlar
  II. Władysław
(Yüce Prens)
Piast 1138 1146 III. Bolesław'ın oğlu.
  IV. Bolesław
(Yüce Prens)
Piast 1146 1173 III. Bolesław'ın oğlu.
  III. Mieszko
(Yüce Prens)
Piast 1173 1177 III. Bolesław'ın oğlu.
  II. Casimir
(Yüce Prens)
Piast 1177 1190 III. Bolesław'ın oğlu.
  III. Mieszko
(Yüce Prens)
Piast 1190 1190 2. kez tahta çıktı.
  II. Casimir
(Yüce Prens)
Piast 1190 1194 2. kez tahta çıktı.
  I. Leszek
(Beyaz Leszek)
(Yüce Prens)
Piast 1194 1198 II. Casimir'in oğlu.
  III. Mieszko
(Yüce Prens)
Piast 1198 1199 3. kez tahta çıktı.
  I. Leszek
(Beyaz Leszek)
(Yüce Prens)
Piast 1199 1199 2. kez tahta çıktı.
  III. Mieszko
(Yüce Prens)
Piast 1199 1202 4. kez tahta çıktı.
  III. Władysław Spindleshanks
(Yüce Prens)
Piast 1202 1202 III. Mieszko'nun oğlu.
  I. Leszek
(Beyaz Leszek)
(Yüce Prens)
Piast 1202 1210 3. kez tahta çıktı.
  IV. Mieszko
(Yüce Prens)
Piast 1210 1211 II. Władysław'ın oğlu.
  I. Leszek
(Beyaz Leszek)
(Yüce Prens)
Piast 1211 1225 4. kez tahta çıktı.
  I. Henryk
(Yüce Prens)
Piast 1225 1225 II. Władysław'ın torunu.
  I. Leszek
(Beyaz Leszek)
(Yüce Prens)
Piast 1225 1227 5. kez tahta çıktı, suikast yapılıp öldürüldü.
  III. Władysław Spindleshanks
(Yüce Prens)
Piast 1227 1229 2. kez tahta çıktı.
  I. Konrad Mazowiecki
(Yüce Prens)
Piast 1229 1232 II. Casimir'in oğlu.
  I. Henryk
(Yüce Prens)
Piast 1232 1238 2. kez tahta çıktı.
  II. Henryk
(Yüce Prens)
Piast 1238 1241 I. Henryk'in oğlu.
  II. Bolesław
(Yüce Prens)
Piast 1241 1241 II. Henryk'in oğlu.
  I. Konrad Mazowiecki
(Yüce Prens)
Piast 1241 1243 2. kez tahta çıktı.
  V. Bolesław
(Yüce Prens)
Piast 1243 1279 I. Leszek'in oğlu.
  II. Leszek
(Yüce Prens)
Piast 1279 1288 I. Leszek'in oğlu.
  II. Bolesław Masovia
(Yüce Prens)
Piast 1288 1288 I. Konrad Mazowiecki'nin torunu.
  IV. Henryk
(Yüce Prens)
Piast 1288 1289 I. Konrad Mazowiecki'nin torunu.
  II. Bolesław Masovia
(Yüce Prens)
Piast 1289 1289 2. kez tahta çıktı.
  I. Władysław
(Yüce Prens)
Piast 1289 1289 I. Konrad Mazowiecki'nin torunu.
  IV. Henryk
(Yüce Prens)
Piast 1289 1290 2. kez tahta çıktı.

Lehistan Krallığı, Kral ve dükleri (1232-1305)Düzenle

Piast HanedanıDüzenle

Fotoğraf İsim Hanedan Saltanat Başlangıcı Saltanat Sonu Notlar
  II. Przemysł
 
(Kral)
(Dük)
Piast Dük : 1290, Kral : 1295 Dük : 1291, Kral : 1296 II. Henryk'in torunu.

Přemyslid HanedanıDüzenle