Resmî dili İngilizce olan ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi
İngilizcenin resmî dil olduğu ülkeler

Aşağıdaki listede nüfuslarına göre resmî dili İngilizce olan bağımsız devletler ve bölgeler sıralanmıştır. Hindistan, İrlanda, Yeni Zelanda, Kanada ve Filipinler gibi çeşitli ülkelerin resmî dilleri İngilizce olmasına karşın konuşulan tek resmî dilleri değildir.

Bu liste aynı zamanda İngilizcenin resmî dil olmamasına karşın yaygın olarak konuşulduğu ülkeleri de içermektedir. Avustralya'da İngilizce nüfusun büyük çoğunluğu tarafından konuşulur ve resmi kurumlarda da kabul edilen dil İngilizcedir, fakat Avustralya'nın henüz kabul edilmiş resmi bir dili yoktur. Birleşik Devletler ve Birleşik Krallık'ın bazı bölgeleri ve eyaletlerinde İngilizce resmî dil olarak kabul edilmiş olsa da Avustralya'daki durumun bir benzeri bu ülkelerde de vardır.

İngilizcenin bir ülkede resmî dil olma statüsü, o ülkedeki İngilizce konuşan nüfusun sayısıyla bağlantılı değildir. Örneğin; nüfusu 1.1 milyar ve resmî dili İngilizce olan Hindistan'da anadili İngilizce olanların sayısı 200.000'den az ve yaklaşık 100 milyonluk bir nüfus da ikinci dil olarak İngilizce'yi konuşmaktadır (toplam nüfusun %10'undan az). Bir diğer yandan Nijerya'da İngilizce konuşan nüfusun yüzdesi çok düşüktür; bununla birlikte nüfusun %60'ından fazlası her ne kadar bir İngilizce diyalekti olmasa da İngilizce gramer yapısına benzer bir yapıya sahip ve birçok İngilizce kelime içeren Nijerya Pidgin İngilizcesi konuşmaktadır.

Hemen hemen bu ülkelerin tamamı Birleşik Krallık'ın şu anki ya da eski kolonisi veya sömürgesidir. Bunun dışında Madagaskar ise İngilizce konuşan komşuları olan eski bir Fransız sömürgesidir ve Filipinler ise eski bir Birleşik Devletler sömürgesidir.

Hindistan'ın dilsel durumu ise biraz karışıktır. Hindistan anayasasına göre ülkenin resmî dili 'Devanagari yazısındaki Hintçe' ve İngilizce ise ikincil dildir; bununla birlikte tüm federal yasaların dökümünde ve yargıtay kararlarında kullanılan dil İngilizcedir ve (Hintçe ile birlikte) Hindistan Parlamentosu'nun iki dilinden birisidir. bakınız (Hindistan'ın resmî dilleri)

Bu ülkelerde yaşayan insanlar toplam 2.153 milyar nüfusa sahip, 15,583,152 milkare alana yayılmış ve 18 trilyon dolarlık bir gayrisafi milli hasılaya sahiptir.

Bağımsız DevletlerDüzenle

Sıra Ülke Konumu Nüfus1
1   Hindistan Asya 1.129.866.154
2   ABD15 Kuzey Amerika 300.007.997
3   Pakistan Asya 162.419.946
4   Nijerya Afrika 128.771.988
5   Filipinler[1] Asya 87.857.473
6   Birleşik Krallık[2] Avrupa 60.441.457
7   Güney Afrika Afrika 44.344.136
8   Sudan Afrika 36.992.490
9   Kenya Afrika 33.829.590
10   Kanada Kuzey Amerika 32.300.000
11   Uganda Afrika 27.269.482
12   Gana Afrika 21.029.853
13   Avustralya15 Okyanusya 20.800.000
14   Madagaskar Afrika 19.448.815
15   Kamerun Afrika 16.380.005
16   Zimbabve Afrika 12.746.990
17   Malavi Afrika 12.158.924
18   Zambiya Afrika 11.261.795
19   Ruanda Afrika 8.440.820
20   Sierra Leone Afrika 6.017.643
21   Papua Yeni Gine Okyanusya 5.545.268
22   Singapur Asya 4.425.720
23   İrlanda Avrupa 4.130.700
24   Yeni Zelanda15 Okyanusya 4.108.561
25   Liberya Afrika 3.482.211
26   Jamaika[3] Kuzey Amerika 2.731.832
27   Namibya Afrika 2.030.692
29   Lesotho Afrika 1.867.035
30   Botsvana Afrika 1.640.115
31   Mauritius Afrika 1.230.602
32   Esvatini Afrika 1.173.900
33   Trinidad ve Tobago Afrika 1.088.644
34   Fiji Okyanusya 893.354
35   Guyana Güney Amerika 765.283
36   Solomon Adaları Okyanusya 538.032
37   Malta Avrupa 398.534
38   Bahamalar Amerika 301.790
39   Belize Orta Amerika 279.457
40   Barbados Amerika 279.254
41   Vanuatu Okyanusya 205.754
42   Saint Lucia Amerika 166.312
43   Saint Vincent ve Grenadinler Amerika 117.534
44   Mikronezya Okyanusya 108.105
45   Kiribati Okyanusya 103.092
46   Grenada Amerika 89.502
47   Seyşeller Afrika 81.188
48   Dominika Amerika 69.029
49   Antigua ve Barbuda Amerika 68.722
50   Marshall Adaları Okyanusya 59.071
51   Saint Kitts ve Nevis Amerika 38.958
52   Palau Okyanusya 20.303
53   Nauru Okyanusya 13.528

Özerk olmayan devletlerDüzenle

Sıra Ülke Konumu Nüfusu1
1   Hong Kong2 Asya 6.898.686
2   Porto Riko 3 Amerika 3.912.054
3   Guam 4 Okyanusya 108.708
4   ABD Virjin Adaları 5 Amerika 108.708
5   Jersey 6 Avrupa 88.200
6   Kuzey Mariana Adaları 7 Okyanusya 80.801
7   Man Adası8 Avrupa 75.049
8   Bermuda 9 Amerika 65.365
9   Guernsey 10 Avrupa 65.228
10   Amerikan Samoası 11 Okyanusya 64.869
11   Cayman Adaları Amerika 44.270
12   Cebelitarık Avrupa 27.884
13   Britanya Virjin Adaları Amerika 22.643
14   Cook Adaları Okyanusya 21.388
15   Turks ve Caicos Adaları Amerika 20.556
16   Anguilla Amerika 13.254
17   Montserrat Amerika 9.341
18   Saint Helena Afrika 7.460
19   Falkland Adaları Güney Amerika 2.967
20   Norfolk Adası Okyanusya 1.828
21   Christmas Adası12 Okyanusya 1.600
22   Niue Okyanusya 1.600
23   Tokelau Okyanusya 1.400
24   Tristan da Cunha Afrika 273
25   Pitcairn Adaları 13 Okyanusya 67

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Constitution of the Republic of the Philippines, Article XIV, Chanrobles Law Library, 1987, erişim tarihi: 2007-10-27  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım) (See Article XIV, Section 7)
  2. ^ United Kingdom; Key Facts, Commonwealth Secretariat, erişim tarihi: 23.04.2008  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  3. ^ The Constitution of Jamaica (section 20(6e) — implicit)