Ana menüyü aç

Çok sporlu etkinlikler listesi

Vikimedya liste maddesi
2008 Yaz Olimpiyatları'nda bir atletizm etkinliği. Olimpiyat hareketinin bir parçası olan Olimpiyat Oyunları, uluslararası olarak gerçekleşen ilk büyük modern çok sporlu etkinliktir.

Bir çok sporlu etkinlik genelde birden fazla günde düzenlenen, atletlerin (çoğunlukla) ulusal takımları oluşturarak birçok farklı spor dalında yarıştıkları, organize edilmiş bir spor etkinliğidir. Tutulan etkinliklerin büyük sayısını sağlayabilmek için genelde etkinlikler birkaç gün boyunca tutulur, çoğu kez tek sporlu etkinliklerden daha uzun tutulur. Uluslararası önemiyle ilk büyük, modern çoklu spor etkinliği Olimpiyat Oyunlarıdır. Bugün dünyada en çok tanınan spor etkinliklerinden bazıları çok sporlu etkinliklerdir; Dünya Oyunları, İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları, Panamerikan Oyunları ve Akdeniz Oyunları bunlardan bazılarıdır. Bu maddede günümüzde devam eden ya da etmeyen bütün çok sporlu etkinlikleri listelenmektedir. Bütün büyük çok sporlu etkinliklerin tam bir listesi aşağıda tablo halinde listelenmiştir.

Uluslararası çok sporlu etkinlikleri genelde milletler arasındaki kültürel unsurların uyumu ile meydana gelir. Bu unsurlar arasında dil, mesela Fransızca konuşan milletler için Frankofon Oyunları; etnik, örnek olarak Yahudi atletler için Makabiyat Oyunları; politika, örneğin Olimpiyatlar'a karşılık olarak çıkan Spartakiad oyunları; meslek, mesela üniversite öğrencileri için Dünya Üniversite Oyunları; ve cinsiyet, örnek olarak gey topluluğu için oluşturulan World OutGames. Etkinliklere katılım da ayrıca bazı çizgiler üzerinde değerlendirilmiştir; bölge, din, yaş ve mevsim (yaz yerine kış). Bazı çok sporlu etkinlikler milletler içerisinde yapılmıştır, atletler bu yarışmalarda kendilerine karşı yarışarak kendi milletlerini tanıtırlar; bu oyunlara örnek olarak Tayland Ulusal Oyunları ve Çin Ulusal Oyunları gösterilebilir. Amaçlanan kitlelerdeki bu farklılıklar tabloda ayrıca belirtilmiştir.

Büyük çok sporlu etkinlikler listesiDüzenle

Bu listeye birçok sporlu etkinliği ekleyebilmeniz için: Etkinliğin yapıldığı yerde; ulusal, bölgesel veya uluslararası, o etkinliğe dair önemli medya kapsamı olmalıdır. Aynı zamanda, etkinliğin organizasyonu resmi bir oluşum tarafından yönetilmelidir, en azından etkinlikteki bir sporun, Uluslararası Olimpiyat Komitesi veya Uluslararası Spor Federasyonları Genel Birliği (GAISF) tarafınca bilinen bir spor yönetim teşkilatı tarafından yönetilmiş olması gerekmektedir.

Başlık Kuruluş Kaldırılış Yenilenme Kapsam Kitleyi sınırlandıran unsurlar Notlar
AAU Genç Olimpiyat Oyunları 1967 - 1 Ulusal Yaş
Afro-Asya Oyunları 2003 2003 - Bölgesel
ALBA Oyunları 2005 - 2 Bölgesel Sömürge bağı
Afrika Oyunları 1965 - 4 Bölgesel
Afrika Gençlik Oyunları 2010 - Bölgesel Yaş
Arafura Oyunları 1991 - Uluslararası
Arktika Kış Oyunları 1970 - 2 Bölgesel Spor türü
Arnold Spor Festivali 1984 - Uluslararası 18,000'den fazla atlet, 40 farklı spor dalında yarışmaktadır.
ASEAN ParaGames 2001 - 2 Bölgesel Engelli
Asya Plaj Oyunları 2008 - 2 Bölgesel Spor türü
Asya Oyunları 1951 - 4 Bölgesel
Asya İç Mekan Oyunları 2005 2009 2 Bölgesel Spor türü
Asya Kapalı-Savaş Sanatları Oyunları 2013 - Bölgesel Spor türü
Asya Savaş Sanatları Oyunları 2009 2009 2 Bölgesel Spor türü
Asya Para Oyunları 2010 - 4 Bölgesel Engelli
Asya Kış Oyunları 1986 - 4 Bölgesel
Asya Gençlik Oyunları 2009 - 4 Bölgesel Yaş
Asya Gençliği Para Oyunları 2009 - 4 Bölgesel Engelli, yaş
Avustralasyalı Polisi ve Acil Servis Oyunları 2012 - Bölgesel Meslek
Avustralya Gençlik Olimpiyatları Festivali 2007 Bölgesel Yaş
Balkan Oyunları 1929 2010 1 Bölgesel
Karadeniz Oyunları 2007 - 4 Bölgesel Karadenize kıyısı olan ülkelere açık.
Bolivarcı Oyunları 1938 4 Bölgesel Sömürge bağları
Kanada Oyunları 1967 - Ulusal Kış versiyonu da dahil.
CANUSA Oyunları 1958 Bölgesel Yaş
Orta Afrika Oyunları 1976 1987 Bölgesel
Orta Amerika ve Karayip Oyunları 1926 - 4 Bölgesel
Orta Amerika Oyunları 1973 - Bölgesel
Orta Asya Oyunları 1995 2 Bölgesel
Asya Çocukları Uluslararası Spor Oyunları 1996 Bölgesel Yaş 1996'da oluşturuldu; Olimpik hareketin 100. yıldönümüne adanmış.
Chungcheongbuk-do Genç Spor Şenliği 1972 - 1 Şehirlerarası
Chungcheongbuk-do Spor Şenliği 1962 - 1 Şehirlerarası
Chungcheongnam-do Spor Şenliği 1949 - 1 Şehirlerarası
İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları 1930 4 Uluslararası Sömürge bağları, dil İngiliz Milletler Topluluğuna dahil olan ülkeler için.
İngiliz Milletler Topluluğu Genç Oyunları 2000 - 4 Uluslararası Sömürge bağları, dil, yaş
CPISRA Dünya Oyunları 1989 - Uluslararası Engelli
CPLP Oyunları 1990 - Uluslararası Yaş, dil
Deaflympics 1924 - 4 Uluslararası Engelli Olimpiyat Oyunları hariç en uzun süren çok sporlu etkinlik.[1]
Défi sportif 1984 Uluslararası Engelli
Doğu Asya Oyunları 1993 2013 4 Bölgesel Doğu Asya ülkeleri için Doğu Asya Oyunlar Birliği (EAGA) ve Guam Pasifik adası (Okyanusya) tarafından organize edilmektedir.
EuroGames 1992 - Bölgesel Cinsel yönelim
Avrupa Oyunları 2015 - 4 Bölgesel En yeni çok sporlu etkinlik.
Avrupa Ustalar Oyunları 2008 - 4 Bölgesel
Avrupa Gençlik Olimpiyatları Festivali 1991 - 2 Bölgesel Yaş Kış da dahil.[2]
Ekstremite Oyunları 2006 - 1 Uluslararası Engelli
Uzak Doğu Şampiyonası Oyunları 1913 1938 2 Bölgesel
FESPIC Oyunları 1975 2006 4 Bölgesel
FESPIC Genç Oyunları 2003 2003 - Bölgesel Yaş
Arkadaşlık Oyunları 1984 1984 - Uluslararası
Yeni Gelişmekte Olan Güçlerin Oyunları (GANEFO) 1963 1966 Uluslararası 1962 sonlarında Endonezya tarafından, "gelişmekte olan ülkeler" diye adlandırılan ülkelerin katılımlarıyla Olimpiyat Oyunları'na karşı olarak kuruldu.
Avrupa Küçük Devletler Oyunları 1985 - 2 Bölgesel Nüfus büyüklüğü
Gangwon-do Spor Festivali 1966 - 1 Şehirlerarası
Gey Oyunları 1982 - 4 Uluslararası Cinsel yönelim LGBT topluluğu tarafından organize edilen ve özel olarak düzenlenen her cinsel yönelim ve her beceri seviyesine sahip kişiler katılabilir.
İyi Niyet Oyunları 1986 2001 4 Uluslararası 1980'lerde Olimpiyat Oyunlarını çevreleyen politik sıkıntılara tepki olarak Ted Turner tarafından oluşturuldu; sonuncusu 2001'de yapıldı.
Gyeonggi-do Spor Festivali 1955 - 1 Şehirlerarası
Gyeongsangbuk-do Genç Spor Festivali 2004 - 1 Şehirlerarası
Gyeongsangbuk-do Spor Festivali 1963 - 1 Şehirlerarası
Gyeongsangbuk-do Öğrenci Spor Festivali 2004 2008 1 Şehirlerarası
Gyeongsangnam-do Spor Festivali 1962 - 1 Şehirlerarası
Gymnasiade 1974 - 4 Uluslararası Yaş
Hint Okyanusu Adaları Oyunları 1979 - 4 Bölgesel Din
Müttefik Oyunları 1919 1919 - Bölgesel Din
Invictus Oyunları 2014 - 1 Uluslararası Meslek Yaralı askerler. Birleşik Krallık'ta ortaya çıktı ve uluslararası alanda yapıldı.
İslami Dayanışma Oyunları 2005 - Bölgesel Din İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerine açıktır.
Ada Oyunları 1985 - 2 Bölgesel
IWAS Dünya Oyunarı 1948 - 1 Uluslararası Engelli
Jeollabuk-do Spor Festivali 1964 - 1 Şehirlerarası
Jeollanam-do Spor Festivali 1962 - 1 Şehirlerarası
Jeux de la Francophonie 1989 - 4 Uluslararası
Krallık Oyunları 1995 - 2 Ulusal
Kore Ulusal Gençler Spor Şöleni 1972 - 1 Ulusal
Kore Ulusal Para Oyunları 1981 - 1 Ulusal
Kore Ulusal Spor Şöleni 1934 - 1 Ulusal
Kore Ulusal Kış Para Oyunları 2004 - 1 Ulusal
Kore Ulusal Kış Spor Festivali 1934 - 1 Ulusal
Kore Ulusal Gençlik Para Oyunları 2008 - 1 Ulusal Engelli, yaş
Lakota Nation Invitational 1976 - - Ulusal
Liberty Bell Classic 1980 1980 - Uluslararası
Litvanya Ulusal Olimpiyatları 1938 2006 4 Uluslararası İlki 1938'de gerçekleşmiştir, ama ikincisi 1998'e kadar gerçekleşmemiştir.[3]
Lusophony Oyunları 2006 - 4 Uluslararası Sömürge bağları, dil
Maccabiah Oyunları 1932 - 4 Uluslararası
Akdeniz Oyunları 1951 - 4 Bölgesel
Mikronezya Oyunları 1969 - 4 Bölgesel
Askeri Dünya Oyunları 1995 - Uluslararası Meslek Askeri personele açık
Zeka Sporları Olimpiyatı 1997 - 1 Uluslararası 2000'den sonra boyutları azalmıştır.[4]
Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Oyunları 1910 - 4 Ulusal
İskandinav Oyunları 1901 1926 Bölgesel
Kuzey Amerika Yerli Oyunları 1990 - 4 Bölgesel
Olimpiyat Oyunları 1896 - 4 Uluslararası
Pasifik Oyunları 1963 4 Bölgesel
Pasifik Mini Oyunları 1981 - 4 Bölgesel
Palarong Pambansa 1948 - 1 Ulusal Yaş Filipinler'deki ilk ve lise öğrencileri için her yıl düzenlenen Spor Etkinlikleri
Panamerikan Oyunları 1951 - 4 Bölgesel
Panamerikan Spor Festivali 2014 - 4 Bölgesel
Pan Arap Oyunları 1953 - Bölgesel
Pan-Ermeni Oyunları 1999 - Uluslararası
Paralimpik Oyunlar 1960 - 4 Uluslararası Engelli
Parapan Amerikan Oyunları 1999 - 4 Bölgesel Engelli
Halk Olimpiyatı 1936 1936 - Uluslararası
Güney Amerika Oyunları 1978 - 4 Bölgesel
Güney Asya Oyunları 1984 - 2 Bölgesel
Güney Pasifik Oyunları 1963 2007 4 Bölgesel
Pasifik Mini Oyunları 1981 2005 4 Bölgesel
SELL Öğrenci Oyunları 1923 - 1 Uluslararası Yaş
Güneydoğu Asya Oyunları 1959 - 2 Bölgesel
Spartakiad 1928 Uluslararası
Özel Olimpiyatlar 1968 - Uluslararası Engelli
Amerika Devlet Oyunları (Devlet Oyunları Ulusal Kongresi tarafından düzenlen oyunlar aşağıda listelenmiştir) - - Ulusal
TAFISA Tüm Dünya Sporları Oyunları 1992 - 4 Uluslararası Spor türü Dünya Geleneksel Spor ve Oyunlar Festivali de denmektedir. Jakarta'da altıncısı gerçekleşecek ve 100'den fazla ülke dahil olacaktır.[5]
Tailteann Oyunları 1924 1936 Uluslararası Etnik köken
Universiade 1959 - 2 Uluslararası Yaş
Savaşçı Oyunları 2010 - 1 Uluslararası Meslek Yaralı asker. ABD'de düzenlenir ve Birleşik Devletler ile İngiliz silahlı kuvvetler personeline açıktır
Batı Asya Oyunları 1997 - 4 Bölgesel
Kadınlar İslam Oyunları 1993 - 4 Bölgesel Din, cinsiyet
Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 1947 - Uluslararası Yaş
Dünya Litvanya Oyunları 1978 - 4 Uluslararası 1978 yılında Kanada'da başlamış, 1991'den beri genelde Litvanya'da yer alır (Litvanya'dan atletlerden yalnızca 1988'de bir üçüncü çıkmıştır).[6]
Dünya Oyunları 1981 - 4 Uluslararası
Dünya Üniversitelerarası Oyunlar 1999 - 1 Uluslararası Yaş
Dünya Ustalar Oyunları - 4 Uluslararası
Dünya Zeka Sporları Oyunları 2008 - Uluslararası
Dünya OutGames 2006 - Uluslararası Cinsel yönelim
Dünya Polis ve İtfaiye Oyunları 1985 - 2 Uluslararası Meslek
Dünya Tekerlekli Sandalye ve Ampüte Oyunları 1948 - 1 Uluslararası Engelli
X Oyunları 1995 - 1 Ulusal Spor türü Kış X Oyunları
Gençlik Olimpiyat Oyunları 2010 - 4 Uluslararası Yaş

Bileşen oyunlarıDüzenle

Devlet Oyunları Ulusal KongresiDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Four medals for GB in 21st Deaflympic Games". England Athletics. 7 Ekim 2009. Erişim tarihi: 21 Ekim 2010. 
  2. ^ "Trabzon, Host of 2011 European Olympic Festival, To Be Promoted in Finland". Journal of Turkish Weekly. 9 Temmuz 2009. Erişim tarihi: 21 Ekim 2010. 
  3. ^ "INFORMACIJA - APIE PASAULIO LIETUVIŲ SPORTO ŽAIDYNES" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ William Hartson (21 Haziran 1997). "The South Bank Brain Show". The Independent. 5 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "The 6th TAFISA World Sport for All Games 2016". 25 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Klaipėdoje vyksta IX Pasaulio lietuvių sporto žaidynės". 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.