Ana menüyü aç

UEFA Avrupa Ligi kazanan teknik direktörler listesi

Vikimedya liste maddesi

Kupayı üçer kez kazanan teknik direktörler: Giovanni Trapattoni (sol) ve Unai Emery Kupayı üçer kez kazanan teknik direktörler: Giovanni Trapattoni (sol) ve Unai Emery
Kupayı üçer kez kazanan teknik direktörler: Giovanni Trapattoni (sol) ve Unai Emery

UEFA Avrupa Ligi kazanan teknik direktörler listesi, 1972-2009 arasında UEFA Kupası adıyla, 2010'dan itibaren ise UEFA Avrupa Ligi adıyla UEFA tarafından düzenlenen turnuvada şampiyonluk yaşayan teknik direktörlerin derlendiği liste. UEFA Kupası'nı kaldıran ilk teknik direktör, Tottenham Hotspur ile 1972'deki ilk final sonrası şampiyonluğa ulaşan Bill Nicholson oldu. İlk yirmi beş yıl boyunca final maçı iki ayaklı oynandı. 1998 yılında Luigi Simoni'nin başında olduğu Internazionale Milano, Lazio'yu ilk kez uygulanan tek maçlı final sisteminde mağlup ederek yeni sistemdeki ilk şampiyonluğu elde etti.

İtalyan Giovanni Trapattoni, 1977 ve 1993'te Juventus'un, 1991'de Internazionale'nin; İspanyol Unai Emery ise 2014, 2015 ve 2016'da Sevilla'nın başındayken kupayı kazandı ve turnuvada 3 şampiyonluk kazanan teknik direktörler oldu. Beş teknik direktör daha kupayı birden fazla kez kazanma başarısı gösterdi. Real Madrid'in başındayken 1985 ve 1986 yıllarında kupayı kazanan Luis Molowny, hem turnuva tarihinde iki şampiyonluğa ulaşan hem de bunu üst üste iki sezon yapan ilk teknik direktör olmuştu. Juande Ramos, Sevilla'nın teknik direktörü olarak 2006 ve 2007 yıllarında şampiyonluğa ulaştı. Rafael Benítez 2004'te Valencia, 2013'te ise Chelsea ile kupayı kazandı. José Mourinho 2003'te Porto'nun, 2017'de Manchester United'ın başında bu sevinci yaşadı. Son olarak Diego Simeone, Atlético Madrid'le birlikte 2012 ve 2018'de kupanın sahibi oldu.

5 farklı isimle 10 şampiyonluk yaşayan İspanyollar, ülke bazında turnuva tarihin en çok şampiyonluk yaşayan teknik direktörleri oldu. Kupa tarihi boyunca beş teknik direktör; İngiliz takımı Liverpool'u çalıştıran İskoç Bill Shankly 1973'te, Alman takımı Schalke 04'ı çalıştıran Hollandalı Huub Stevens 1997'de, Liverpool'u çalıştıran Fransız Gérard Houllier 2001'de, Ukrayna takımı Şahtar Donetsk'i çalıştıran Rumen Mircea Lucescu 2009'da, İspanyol takımı Atlético Madrid'i çalıştıran Arjantinli Diego Simeone 2012 ve 2018'de, İngiliz takımı Chelsea'yi çalıştıran İspanyol Rafael Benítez 2013'te ve bir başka İngiliz ekibi Manchester United'ın başında Portekizli José Mourinho 2017'de, kupayı kendi ülkesinden olmayan bir takımı çalıştırarak kazandı.

İçindekiler

Yıla göreDüzenle

 
2004 ve 2013'te şampiyonluk yaşayan Rafael Benítez.
 
2006 ve 2007'de şampiyonluk yaşayan Juande Ramos.
 
Kendi ülkesi dışındaki bir takımı çalıştırarak şampiyonluk yaşayan son teknik direktör olan Diego Simeone.
Final Milleti Teknik direktör Ülke Kulüp Kaynak
1972   İngiltere Nicholson, BillBill Nicholson   İngiltere Tottenham Hotspur [1]
1973   İskoçya Shankly, BillBill Shankly   İngiltere Liverpool [2]
1974   Hollanda Coerver, WielWiel Coerver   Hollanda Feyenoord [3]
1975   Almanya[A] Weisweiler, HennesHennes Weisweiler   Almanya[A] Borussia Mönchengladbach [4]
1976   İngiltere Paisley, BobBob Paisley   İngiltere Liverpool [5]
1977   İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni   İtalya Juventus [6]
1978   Hollanda Rijvers, KeesKees Rijvers   Hollanda PSV [7]
1979   Almanya[A] Lattek, UdoUdo Lattek   Almanya[A] Borussia Mönchengladbach [8]
1980   Almanya[A] Rausch, FriedelFriedel Rausch   Almanya[A] Eintracht Frankfurt [9]
1981   İngiltere Robson, BobbyBobby Robson   İngiltere Ipswich Town [10]
1982   İsveç Eriksson, Sven-GöranSven-Göran Eriksson   İsveç Göteborg [11]
1983   Belçika Van Himst, PaulPaul Van Himst   Belçika Anderlecht [12]
1984   İngiltere Burkinshaw, KeithKeith Burkinshaw   İngiltere Tottenham Hotspur [13]
1985   İspanya Molowny, LuisLuis Molowny   İspanya Real Madrid [14]
1986   İspanya Molowny, LuisLuis Molowny   İspanya Real Madrid [14]
1987   İsveç Bengtsson, GunderGunder Bengtsson   İsveç Göteborg [15]
1988   Almanya[A] Ribbeck, ErichErich Ribbeck   Almanya[A] Bayer 04 Leverkusen [16]
1989   İtalya Bianchi, OttavioOttavio Bianchi   İtalya Napoli [17]
1990   İtalya Zoff, DinoDino Zoff   İtalya Juventus [18]
1991   İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni   İtalya Internazionale [6]
1992   Hollanda Gaal, Louis vanLouis van Gaal   Hollanda Ajax [19]
1993   İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni   İtalya Juventus [6]
1994   İtalya Marini, GianpieroGianpiero Marini   İtalya Internazionale Milano [20]
1995   İtalya Scala, NevioNevio Scala   İtalya Parma Calcio 1913 [21]
1996   Almanya Beckenbauer, FranzFranz Beckenbauer   Almanya Bayern München [22]
1997   Hollanda Stevens, HuubHuub Stevens   Almanya Schalke 04 [23]
1998   İtalya Simoni, LuigiLuigi Simoni   İtalya Internazional Milano [24]
1999   İtalya Malesani, AlbertoAlberto Malesani   İtalya Parma Calcio 1913 [25]
2000   Türkiye Terim, FatihFatih Terim   Türkiye Galatasaray [26]
2001   Fransa Houllier, GérardGérard Houllier   İngiltere Liverpool [27]
2002   Hollanda Marwijk, Bert vanBert van Marwijk   Hollanda Feyenoord [28]
2003   Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho   Portekiz Porto [29]
2004   İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez   İspanya Valencia [30]
2005   Rusya Gazzayev, ValeriyValeriy Gazzayev   Rusya CSKA [31]
2006   İspanya Ramos, JuandeJuande Ramos   İspanya Sevilla [32]
2007   İspanya Ramos, JuandeJuande Ramos   İspanya Sevilla [32]
2008   Hollanda Advocaat, DickDick Advocaat   Rusya Zenit [33]
2009   Romanya Lucescu, MirceaMircea Lucescu   Ukrayna Şahtar Donetsk [34]
2010   İspanya Flores, Quique SánchezQuique Sánchez Flores   İspanya Atlético Madrid [35]
2011   Portekiz Villas-Boas, AndréAndré Villas-Boas   Portekiz Porto [36]
2012   Arjantin Simeone, DiegoDiego Simeone   İspanya Atlético Madrid [37]
2013   İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez   İngiltere Chelsea [38]
2014   İspanya Emery, UnaiUnai Emery   İspanya Sevilla [39]
2015   İspanya Emery, UnaiUnai Emery   İspanya Sevilla [40]
2016   İspanya Emery, UnaiUnai Emery   İspanya Sevilla [41]
2017   Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho   İngiltere Manchester United [42]
2018   Arjantin Simeone, DiegoDiego Simeone   İspanya Atlético Madrid [43]
2019   İtalya Sarri, MaurizioMaurizio Sarri   İngiltere Chelsea [44]

Birden fazla kazananlarDüzenle

Millete göreDüzenle

Millet Kazanma sayısı
  İspanya 10
  İtalya 10
  Hollanda 6
  Almanya 5
  İngiltere 4
  Portekiz 3
  İsveç 2
  Arjantin 2
  Belçika 1
  Fransa 1
  İskoçya 1
  Romanya 1
  Rusya 1
  Türkiye 1

NotlarDüzenle

A.   Almanya (1949'dan beri kullandığı resmî adıyla Federal Almanya Cumhuriyeti), 1904 yılından beri Almanya Futbol Birliği (kısaca DFB) tarafından temsil edilmektedir. II. Dünya Savaşı sonrasında ülke, Batı ve Doğu Almanya olarak bölündü. 1990'daki Alman yeniden birleşmesiyle birlikte Doğu Almanya da DFB'ye dahil oldu ve takım Almanya adıyla mücadele etti. UEFA, Almanya'nın öncülü olarak Batı Almanya'yı görmekte ve Doğu Almanya'yı farklı bir takım olarak tanımaktadır.

KaynakçaDüzenle

Genel
Özel
  1. ^ "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport. 2004-10-23. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  2. ^ "Reds reach European goal". UEFA. 2006-01-02. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  3. ^ "14-04-2006 JONATHAN DE GUZMAN MET WIEL COERVER IN FEYENOORD TV" (Hollandaca). Feyenoord. 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  4. ^ "Heynckes gives Weisweiler perfect send-off". UEFA. 2006-01-02. 22 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  5. ^ "The managerial greats". BBC Sport. 2002-02-27. 3 Şubat 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  6. ^ a b c "Giovanni Trapattoni - a career of remarkable success". Football Association of Ireland. 2008-02-17. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  7. ^ "Free-scoring PSV prevail". UEFA. 2006-01-01. 24 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  8. ^ "FC DYNAMO KYIV v NEWCASTLE UNITED FC" (PDF). UEFA. 2002-09-18. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  9. ^ "This is Eintracht Frankfurt". Eintracht Frankfurt. 25 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  10. ^ "Ipswich thankful for Thijssen". UEFA. 2006-01-02. 7 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  11. ^ "Eriksson plots Göteborg success". UEFA. 2006-01-02. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  12. ^ "Anderlecht shine in Stadium of Light". UEFA. 2006-01-02. 28 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  13. ^ "When England conquered Europe". BBC Sport. 1999-05-19. 12 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  14. ^ a b "Spanish flair should light up UEFA Cup final". Reuters. 2007-05-16. 5 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  15. ^ "1977-1989" (İsveççe). IFK Göteborg. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  16. ^ "Resurgent Leverkusen hold their nerve". UEFA. 2006-01-02. 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  17. ^ "Napoli all-time XI". Channel 4. 8 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  18. ^ "Juve too strong for Fiorentina". UEFA. 2006-01-02. 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  19. ^ "Ajax halt Torino march". UEFA. 2006-01-02. 19 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  20. ^ "Giampiero Marini" (İtalyanca). FC Internazionale Milano. 22 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  21. ^ "Baggio gives Parma lift off". UEFA. 2006-01-02. 16 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  22. ^ "Klinsmann sparks Bayern triumph". UEFA. 2006-01-02. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  23. ^ "Stevens' unsung Schalke shine". UEFA. 2006-01-02. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  24. ^ "The gentleman of Naples". ESPN. 2003-11-18. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  25. ^ "Alberto Malesani". UEFA. 19 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  26. ^ "Galatasaray pride of Turkey". [UEFA. 2006-01-06. 26 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  27. ^ Henry Winter (2003-09-03). "UEFA Cup Final: Liverpool hit treble top". The Daily Telegraph. 15 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  28. ^ "Van Marwijk named new Dutch coach". BBC Sport. 2008-03-03. 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  29. ^ "Mourinho makes his mark". UEFA. 2006-01-06. 4 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  30. ^ "Rafael Benitez". ESPN. 3 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  31. ^ "CSKA Moscow wins UEFA Cup final". NBC Sports. 2005-05-18. 7 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  32. ^ a b Ian Hawkey (2008-02-24). "Juande Ramos and the battle of London". The Times. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  33. ^ "Zenit St Petersburg 2-0 Rangers". BBC Sport. 2008-05-14. 11 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-05-14. 
  34. ^ "Shakhtar target Champions League success". CNN. 2009-05-21. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2009-05-21. 
  35. ^ "Atlético crown historic campaign". UEFA. 2010-05-14. 24 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2010-07-28. 
  36. ^ "Porto climb all-time honours list". UEFA. 2011-05-18. 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2011-05-19. 
  37. ^ "This is different. This is Atlético". UEFA. 2012-05-09. 16 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2012-05-10. 
  38. ^ "English sides go second in all-time rankings". UEFA. 2013-05-15. 11 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-05-15. 
  39. ^ "Spot-on Sevilla leave Benfica dreams in tatters". UEFA.com. 14 Mayıs 2014. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2014. 
  40. ^ "Sevilla defeat Dnipro to land record fourth title". UEFA.com. 27 Mayıs 2015. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2015. 
  41. ^ "Liverpool 1-3 Sevilla". UEFA.com. 18 Mayıs 2016. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2016. 
  42. ^ "Manchester United beat Ajax to claim Europa League title". UEFA. 24 Mayıs 2017. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2017. 
  43. ^ "Griezmann inspires Atlético to Europa League glory". UEFA. 16 Mayıs 2018. 17 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2018. 
  44. ^ "Chelsea 4-1 Arsenal". UEFA.com. 29 Mayıs 2019. 10 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılarDüzenle