Sarımsak üretimine göre ülkeler listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu madde, FAOSTAT verilerine göre 2016'dan 2018'e kadarki sarımsak üretimine göre ülkeler listesidir.[1] 2018'de dünyada tahmini üretilen toplam sarımsak sayısı, 2017'deki 27.648.023 tondan 3,1% fazla olup, 28.494.130 tondur.

2016'da ülkelere göre sarımsak üretimi

Ülkelere göre üretimDüzenle

>100.000 tonDüzenle

Sıra Ülke/Bölge 2018 2017 2016
1   Çin 22.273.802 21.759.149 21.244.496
2   Hindistan 1.721.000 1.693.000 1.617.000
3   Bangladeş 461.970 425.401 381.851
4   Güney Kore 331.741 303.578 275.549
5   Mısır 286.213 289.766 272.769
6   İspanya 273.476 274.712 209.795
7   ABD 260.340 231.993 204.780
8   Özbekistan 254.857 214.263 200.869
9   Rusya 211.981 206.074 202.992
10   Myanmar 207.094 203.674 212.909
11   Cezayir 202.201 123.475 103.627
12   Ukrayna 187.020 185.830 187.960
13   Arjantin 148.156 147.582 147.009
14   Türkiye 143.207 148.133 135.148
15   Etiyopya 124.801 116.972 138.664
16   Brezilya 118.837 120.896 132.361
17   Peru 104.574 94.887 78.205

10.000–100.000 tonDüzenle

Sıra Ülke/Bölge 2018 2017 2016
18   Meksika 94.692 89.840 75.987
19   Pakistan 81.167 75.002 70.925
20   Tayland 74.288 74.271 73.974
21   Kuzey Kore 64.247 66.356 68.857
22   Tayvan 60.075 43.738 44.497
23     Nepal 59.500 56.668 50.426
24   İran 58.278 57.887 59.256
25   Romanya 57.975 55.673 54.389
26   Kırgızistan 55.523 52.670 42.666
27   Sudan 54.922 56.692 57.429
28   Azerbaycan 44.914 21.541 21.114
29   Kazakistan 44.881 38.831 33.481
30   Endonezya 39.302 19.513 21.150
31   Guatemala 34.173 32.760 31.216
32   İtalya 30.496 29.983 29.568
33   Japonya 20.978 20.700 21.100
34   Fransa 20.120 20.464 21.932
35   Şili 19.111 20.133 16.342
36   Tunus 18.549 19.509 20.994
37   Belarus 18.106 38.666 33.533
38   Küba 17.320 19.462 23.257
39   Tacikistan 15.643 5.896 3.255
40   Venezuela 15.108 13.803 13.897
41   Mali 14.919 4.206 9.955
42   Arnavutluk 13.696 14.544 12.308
43   Fas 13.611 13.660 12.562
44   Kolombiya 11.413 10.819 14.207
45   Ermenistan 10.490 12.610 14.207

1.000–10.000 tonDüzenle

Sıra Ülke/Bölge 2018 2017 2016
46   Moldova 9.510 11.522 10.166
47   Macaristan 7.802 7.430 7.899
48   Filipinler 7.559 7.751 7.469
49   Yunanistan 6.130 7.882 7.135
50   Bosna-Hersek 5.890 5.560 7.259
51   Tanzanya 5.663 5.890 5.667
52   Nijer 4.937 4.260 3.761
53   Libya 4.771 4.737 4.684
54   Gürcistan 4.600 3.500 2.900
55   Kuzey Makedonya 4.134 4.214 4.221
56   Sırbistan 3.615 5.025 4.803
57   Suriye 3.400 3.400 3.400
58   Türkmenistan 3.312 3.240 3.167
59   Yemen 3.269 3.292 3.339
60   Madagaskar 2.851 2.812 2.774
61   Irak 2.573 1.725 2.760
62   Bolivya 2.569 2.777 3.731
63   Umman 2.477 2.915 2.914
64   Hırvatistan 2.357 1.901 1.444
65   Lübnan 2.353 2.393 2.351
66   Portekiz 2.038 2.660 2.622
67   Kenya 2.033 1.891 2.958
68   Ürdün 2.009 2.822 2.267
69   Yeni Zelanda 1.995 1.961 1.928
70   Çek Cumhuriyeti 1.689 1.340 835
71   Dominik Cumhuriyeti 1.517 1.524 2.368
72   Kanada 1.490 1.563 1.410
73   İsrail 1.361 1.486 2.183
74   Ekvador 1.325 1.302 1.279
75   Letonya 1.126 1.884 610
76   Avusturya 1.119 1.091 1.025
77   Haiti 1.092 1.067 1.041
78   Filistin 1.074 1.095 1.118
79   Litvanya 1.070 970 1.622
80   Karadağ 1.021 993 964
80   Slovenya 1.021 1.003 1.089

<1.000 tonDüzenle

Sıra Ülke/Bölge 2018 2017 2016
82   Nijerya 900 900 850
83   Uruguay 835 1.000 800
84   Bhutan 797 708 1.176
85   Malavi 521 230 N/A
86   Bulgaristan 445 18 59
87   Kuveyt 432 280 351
88   Doğu Timor 415 410 411
89   Malta 366 358 479
90   Kıbrıs Cumhuriyeti 365 359 354
91   Slovakya 314 231 313
92   Estonya 235 356 185
93   Paraguay 230 230 225
94   Zimbabve 221 217 212
95   Honduras 208 205 215
96   Yeşil Burun Adaları 105 103 100
97   Mauritius 71 96 120
98   Finlandiya 60 75 141
99   Réunion 56 47 61
100    İsviçre 37 42 34

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Crops". FAOSTAT. 12 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020.