Ana menüyü aç

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahipleri listesi

Fizyoloji veya Tıp alanı için Nobel Ödülü Madalyası'nın ön yüzü.

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü (İsveççe: Nobelpriset i fysiologi eller medicin), İsveç Karolinska Enstitüsü tarafından her yıl fizyoloji ya da tıp alanında çeşitli konularda alanlarındaki olağanüstü katkıları için bilim insanları ve doktorlara verilen ödül. Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine; 1901 yılından itibaren bilim insanlarına alanlarında seçkin katkıları için verilmeye başlanan, kimya, fizik, edebiyat ve barış alanları ile birlikte beş Nobel Ödülü'nden birisidir.[1] Nobel'in vasiyeti gereği ödül Nobel Vakfı tarafından yönetilir ve İsveç Karolinska Enstitüsü tarafından seçilen bir yönetici sekreter ve beş üyeden oluşan bir komite tarafından verilir.[2][3] Çoğu zaman Nobel Tıp Ödülü olarak anılmasına rağmen Nobel vasiyetinde özellikle "fizyoloji veya tıp" olarak belirtmiştir. Bu sayede ödül daha geniş bir alanda verilebilmektedir.[3] İlk Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1901 yılında Alman bilim insanı Emil Adolf von Behring'e verildi.[4] Her ödül sahibine, bir madalya, bir diploma ve miktarı yıllara göre değişen para ödülleri verilir.[5] 1901 yılında Emil Adolf von Behring 150.782 İsveç kronu, ki bu 2008 yılı Aralık ayında 7.731.004 İsveç kronuna eşittir, para ödülü aldı. 2008 yılında ise Harald zur Hausen, Françoise Barré-Sinoussi ve Luc Montagnier 10.000.000 kron para ödülünü (1 milyon ya da 1,4 milyon US$'dan biraz fazla) paylaştılar.[6] Ödül, Stockholm'de Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta bir ödül töreniyle verilmektedir.[7]

Ödül sahipleri fizyoloji veya tıpla ilgili birçok farklı daldaki çalışmalarıyla bu ödülü kazanmışlardır. 2000 yılına kadar ödüllerde öne çıkan dallar ise 13 ödül ile nörobiyoloji, yine 13 ödül ile ara metabolizma, 8 ödül ile G proteinleri ve ikincil mesajcılar aracılığı ile sinyal iletimi konuları olmuştur.[3] 1939 yılında Alman bilim insanı Gerhard Domagk, ülkesinin hükümetinin izin vermemesi nedeniyle ödülünü alamamıştır. Domagk daha sonra madalya ve diplomasını almış ancak para ödülünü almamıştır.[8] 2012 itibarıyla 10 kadın bilim insanı bu ödülü kazanmıştır: Gerty Cori (1947), Rosalyn Yalow (1977), Barbara McClintock (1983), Rita Levi-Montalcini (1986), Gertrude B. Elion (1988), Christiane Nüsslein-Volhard (1995), Linda B. Buck (2004), Françoise Barré-Sinoussi (2008), Elizabeth H. Blackburn (2009) ve Carol W. Greider (2009).[9] 2012 itibarıyla toplam 201 kişi Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Bununla birlikte I. ve II. Dünya Savaşları gibi nedenlerle 9 yıl (1915–1918, 1921, 1925, 1940–1942) ödül verilmemiştir.

Kazananlar listesiDüzenle

Yıl Kazananlar Ülke Gerekçe
1901   Emil Adolf von Behring   Almanya İmparatorluğu "Serum tedavisi üzerindeki çalışmalarıyla ve özellikle difteriye karşı uygulamasıyla, hastalık ve ölümlere karşı hekimlerin ellerine güçlü ve etkili bir silah vererek, tıp biliminin etki alanında yeni bir yol açtığı için"[4]
1902   Ronald Ross   Birleşik Krallık "Sıtma üzerine çalışmaları için, ki bu çalışmalarıyla organizmanın vücuda nasıl girdiğini göstermiş ve böylece bu hastalık ve onunla mücadele yöntemleri hakkındaki başarılı araştırmaların temellerini atmıştır"[10]
1903   Niels Ryberg Finsen   Danimarka "Yoğunlaştırılmış ışık radyasyonu ile hastalıkların, özellikle lupus vulgarisin, tedavisi konusundaki katkılarıyla tıp biliminde yeni bir yol açtığı için"[11]
1904   Ivan Petrovich Pavlov   Rusya "Sindirim sistemi fizyolojisi üzerine çalışmalarından dolayı, ki sayesinde bu konunun yaşamsal yönleri hakkındaki bilgi değişmiş ve gelişmiştir"[12]
1905   Robert Koch   Almanya İmparatorluğu "Tüberkülozla ilgili yaptığı araştırma ve keşifler için"[13]
1906   Camillo Golgi   İtalya "Sinir sisteminin yapısı konusundaki çalışmaları için"[14]
  Santiago Ramón y Cajal   İspanya
1907   Charles Louis Alphonse Laveran   Fransa "Protozoanın hastalıklara neden olma konusunda oynadığı rol üzerine yaptığı çalışmalarından dolayı"[15]
1908   Ilya Ilyich Mechnikov   Rusya "İmmün sistem ile ilgili çalışmaları için"[16]
  Paul Ehrlich   Almanya İmparatorluğu
1909   Emil Theodor Kocher   İsviçre "Tiroid bezinin fizyolojisi, patolojisi ve cerrahisi ile ilgili yaptığı çalışmalar için"[17]
1910   Albrecht Kossel   Almanya İmparatorluğu "Nükleik maddeler de dahil olmak üzere proteinler üzerinde yaptığı çalışmalar sayesinde hücre kimyası hakkındaki bilgilerimize sağladığı katkıları nedeniyle"[18]
1911   Allvar Gullstrand   İsveç "Göz diyoptrisi ile ilgili yaptığı çalışmaları için"[19]
1912   Alexis Carrel   Fransa "Damar sütürü, kan damarı ve organ transplantasyonu ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı"[20]
1913   Charles Robert Richet   Fransa "Anafilaksi ile ilgili çalışmalarından dolayı"[21]
1914   Robert Bárány   Avusturya "Vestibüler aparatın patolojisi ve fizyolojisiyle ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı"[22]
1915 Ödül verilmedi
1916 Ödül verilmedi
1917 Ödül verilmedi
1918 Ödül verilmedi
1919   Jules Bordet   Belçika "İmmüniteyle ilgili keşiflerinden dolayı"[23]
1920   Schack August Steenberg Krogh   Danimarka "Kapiller damarlardaki motor düzenleme mekanizması ile ilgili keşiflerinden dolayı"[24]
1921 Ödül verilmedi
1922   Archibald Vivian Hill   Birleşik Krallık "Kaslardaki ısı üretimi ile ilgili keşfinden dolayı"[25]
  Otto Fritz Meyerhof   Almanya "Kaslardaki oksijen tüketimi ve laktik asit metabolizması arasındaki sabit ilişkiyi keşfinden dolayı"[25]
1923   Frederick Grant Banting   Kanada "İnsülinin keşfinden dolayı"[26]
  John James Rickard Macleod   Kanada
1924   Willem Einthoven   Hollanda "Elektrokardiyogram mekanizmasının keşfinden dolayı"[27]
1925 Ödül verilmedi
1926   Johannes Andreas Grib Fibiger   Danimarka "Spiroptera carcinoma'nın keşfinden dolayı"[28]
1927   Julius Wagner-Jauregg   Avusturya "Sıtma aşısının paralitik demans vakalarının tedavisinde de kullanılabileceğini keşfetmesi nedeniyle"[29]
1928   Charles Jules Henri Nicolle   Fransa "Tifüs ile ilgili çalışmalarından dolayı"[30]
1929   Christiaan Eijkman   Hollanda "Antinöritik vitamini keşfinden dolayı"[31]
  Sir Frederick Gowland Hopkins   Birleşik Krallık "Büyümeyi uyarıcı vitaminleri keşfi nedeniyle"[31]
1930 Karl Landsteiner   Avusturya "İnsan kan gruplarını keşfinden dolayı"[32]
1931   Otto Heinrich Warburg   Almanya "Solunumsal enzimlerin etki mekanizmaları ve doğası ile ilgili keşifleri nedeniyle"[33]
1932   Sir Charles Scott Sherrington   Birleşik Krallık "Nöronların işlevlerine ilişkin keşifleri nedeniyle"[34]
  Edgar Douglas Adrian   Birleşik Krallık
1933   Thomas Hunt Morgan   Amerika Birleşik Devletleri "Kalıtımda kromozomun rolü ile ilgili keşifleri nedeniyle"[35]
1934   George Hoyt Whipple   Amerika Birleşik Devletleri "Anemi vakalarında karaciğer tedavisi ile ilgili keşifleri nedeniyle"[36]
  George Richards Minot   Amerika Birleşik Devletleri
  William Parry Murphy   Amerika Birleşik Devletleri
1935   Hans Spemann   Almanya "Embriyonik gelişimde organize edici etkiyi keşfetmesi nedeniyle"[37]
1936   Sir Henry Hallett Dale   Birleşik Krallık "Sinir uyarılarının kimyasal iletimi ilgili keşifleri nedeniyle"[38]
  Otto Loewi   Avusturya
1937   Albert von Szent-Györgyi Nagyrapolt   Macaristan "Fumarik asidin katalizi ve C vitamini için özel atıfı ile birlikte biyolojik yanma süreçleri ile ilgili keşifleri için"[39]
1938   Corneille Jean François Heymans   Belçika "Solunumun düzenlenmesinde sinüs ve aort mekanizmalarının rolü ile ilgili keşifleri nedeniyle"[40]
1939   Gerhard Domagk   Almanya "Prontosil'in antibakteriyel etkilerini keşfinden dolayı"[41]
1940 Ödül verilmedi
1941 Ödül verilmedi
1942 Ödül verilmedi
1943   Henrik Carl Peter Dam   Danimarka "K vitaminini keşfinden dolayı"[42]
Edward Adelbert Doisy   Amerika Birleşik Devletleri "K vitamininin kimyasal yapısını keşfinden dolayı"[42]
1944   Joseph Erlanger   Amerika Birleşik Devletleri "Tekli sinir liflerinin son derece farklılaşmış fonksiyonları ile ilgili keşifleri nedeniyle"[43]
  Herbert Spencer Gasser   Amerika Birleşik Devletleri
1945   Sir Alexander Fleming   Birleşik Krallık "Penisilini ve onun çeşitli bulaşıcı hastalıklardaki küratif etkilerini keşiflerinden dolayı"[44]
  Ernst Boris Chain   Birleşik Krallık
  Sir Howard Walter Florey   Avustralya
1946 Hermann Joseph Muller   Amerika Birleşik Devletleri "X ışını radyasyonuna maruz kalmaya bağlı olarak gerçekleşen mutasyonları keşfetmesi nedeniyle"[45]
1947   Carl Ferdinand Cori   Amerika Birleşik Devletleri "Glikojenin katalitik dönüşümü sürecini keşfetmesi nedeniyle"[46]
  Gerty Theresa Cori, kızlık soyadıyla Radnitz   Amerika Birleşik Devletleri
  Bernardo Alberto Houssay   Arjantin "Ön hipofiz lobu hormonunun şeker metabolizmasında oynadığı rolü keşfetmesi nedeniyle"[46]
1948   Paul Hermann Müller   İsviçre "Birçok arthropoda karşı bir temas zehiri olarak DDT'nin yüksek etkisini keşfetmesi nedeniyle"[47]
1949   Walter Rudolf Hess   İsviçre "İç organların faaliyetlerinin koordinatörü olarak ara beyinin fonksiyonel düzenini keşfetmesi nedeniyle"[48]
  Antonio Caetano de Abreu Freire Egas Moniz   Portekiz "Belli bazı psikozlarda, lobotominin terapötik değerini keşfinden dolayı"[48]
1950 Edward Calvin Kendall   Amerika Birleşik Devletleri "Adrenal korteks hormonlarının yapıları ve biyolojik etkileri ile ilgili keşifleri nedeniyle"[49]
  Tadeus Reichstein   İsviçre
Philip Showalter Hench   Amerika Birleşik Devletleri
1951   Max Theiler   Güney Afrika Birliği "Sarı humma ve onunla nasıl mücadele edileceği ile ilgili keşiflerinden dolayı"[50]
1952   Selman Abraham Waksman   Amerika Birleşik Devletleri "Tüberküloza etkili ilk antibiyotik olan streptomisini keşfinden dolayı"[51]
1953   Hans Adolf Krebs   Birleşik Krallık "Sitrik asit siklusunu keşfinden dolayı"[52]
  Fritz Albert Lipmann   Amerika Birleşik Devletleri "Ko-enzim A ve onun ara metabolizmadaki önemini keşfinden dolayı"[52]
1954 John Franklin Enders   Amerika Birleşik Devletleri "Poliomyelit virüslerinin çeşitli doku tiplerinin kültürlerinde üreyebilme yeteneğini keşiflerinden dolayı"[53]
Thomas Huckle Weller   Amerika Birleşik Devletleri
Frederick Chapman Robbins   Amerika Birleşik Devletleri
1955   Axel Hugo Theodor Theorell   İsveç "Oksidasyon enzimlerinin etki mekanizması ve yapısı ile ilgili keşiflerinden dolayı"[54]
1956 André Frédéric Cournand   Amerika Birleşik Devletleri "Dolaşım sistemi'nin patolojik değişiklikler ve kalp kateterizasyonu ile ilgili keşifleri için"[55]
  Werner Forssmann   Batı Almanya
Dickinson W. Richards   Amerika Birleşik Devletleri
1957   Daniel Bovet   İtalya "Vücuttaki bazı maddelerin etkisini inhibe eden sentetik bileşikler, ve özellikle onların iskelet kasları ve damar sistemindeki etkileri ile ilgili keşiflerinden dolayı"[56]
1958 George Wells Beadle   Amerika Birleşik Devletleri "Belirli kimyasal olayların düzenlenmesinde genlerin rolünü keşiflerinden dolayı"[57]
Edward Lawrie Tatum   Amerika Birleşik Devletleri
  Joshua Lederberg   Amerika Birleşik Devletleri "Bakterilerin genetik materyalinin organizasyonu ve genetik rekombinasyonuyla ilgili keşiflerinden dolayı"[57]
1959 Severo Ochoa   Amerika Birleşik Devletleri "Deoksiribonükleik asit ve ribonükleik asidin biyolojik sentez mekanizmasını keşiflerinden dolayı"[58]
  Arthur Kornberg   Amerika Birleşik Devletleri
1960   Sir Frank Macfarlane Burnet   Avustralya "Kazanılmış immünolojik toleransı keşiflerinden dolayı"[59]
  Peter Brian Medawar   Birleşik Krallık
1961 Georg von Békésy   Amerika Birleşik Devletleri "Koklea içindeki stimülasyonun fiziksel mekanizması konusundaki keşiflerinden dolayı"[60]
1962   Francis Harry Compton Crick   Birleşik Krallık "Nükleik asitlerin moleküler yapısı ve bunun canlı organizmalarda bilgi transferindeki önemini keşiflerinden dolayı"[61]
  James Dewey Watson   Amerika Birleşik Devletleri
  Maurice Hugh Frederick Wilkins   Birleşik Krallık
  Yeni Zelanda
1963   Sir John Carew Eccles   Avustralya "Sinir hücre zarının merkezi ve periferik kısımlarında eksitasyon ve inhibisyon olaylarında görev alan iyonik mekanizmalar ile ilgili keşiflerinden dolayı"[62]
  Alan Lloyd Hodgkin   Birleşik Krallık
  Andrew Fielding Huxley   Birleşik Krallık
1964   Konrad Bloch   Amerika Birleşik Devletleri "Yağ asidi metabolizması ve kolesterol regülasyonu ve mekanizması ile ilgili keşiflerinden dolayı"[63]
Feodor Lynen   Batı Almanya
1965   François Jacob   Fransa "Enzimlerin genetik kontrolü ve virüs sentezi ile ilgili keşiflerinden dolayı"[64]
  André Lwoff   Fransa
  Jacques Monod   Fransa
1966 Peyton Rous   Amerika Birleşik Devletleri "Tümör indükleyici virüsleri keşfinden dolayı"[65]
Charles Brenton Huggins   Amerika Birleşik Devletleri "Prostat kanserinin hormonal tedavisi ile ilgili keşiflerinden dolayı"[65]
1967   Ragnar Granit   İsveç "Gözün birincil fizyolojik ve kimyasal görsel süreçleri ile ilgili keşiflerinden dolayı"[66]
Haldan Keffer Hartline   Amerika Birleşik Devletleri
George Wald   Amerika Birleşik Devletleri
1968 Robert W. Holley   Amerika Birleşik Devletleri "Genetik kodu ve onun protein sentezindeki fonksiyonlarını yorumlamalarından dolayı"[67]
Har Gobind Khorana   Amerika Birleşik Devletleri
  Marshall W. Nirenberg   Amerika Birleşik Devletleri
1969   Max Delbrück   Amerika Birleşik Devletleri "Virüslerin replikasyon mekanizması ve genetik yapısı ile ilgili keşiflerinden dolayı"[68]
  Alfred D. Hershey   Amerika Birleşik Devletleri
  Salvador E. Luria   Amerika Birleşik Devletleri
1970   Sir Bernard Katz   Birleşik Krallık "Sinir uçlarındaki hümoral transmitterler ve onların depolanma, salınım ve inaktivasyon mekanizmalarıyla ilgili keşiflerinden dolayı"[69]
Ulf von Euler   İsveç
Julius Axelrod   Amerika Birleşik Devletleri
1971 Earl W. Sutherland, Jr.   Amerika Birleşik Devletleri "Hormonların etki mekanizmaları ile ilgili keşiflerinden dolayı"[70]
1972 Gerald M. Edelman   Amerika Birleşik Devletleri "Antikorların kimyasal yapısı ile ilgili keşiflerinden dolayı"[71]
Rodney R. Porter   Birleşik Krallık
1973 Karl von Frisch   Batı Almanya "Bireysel ve toplumsal davranış kalıplarının tanımlanması ve organizasyonu ile ilgili keşiflerinden dolayı"[72]
  Konrad Lorenz   Avusturya
Nikolaas Tinbergen   Birleşik Krallık
1974 Albert Claude   Belçika "Hücrenin yapısal ve fonksiyonel organizasyonu ile ilgili keşiflerinden dolayı"[73]
Christian de Duve   Belçika
George E. Palade   Amerika Birleşik Devletleri
1975   David Baltimore   Amerika Birleşik Devletleri "Hücrenin genetik materyali ve tümör virüsleri arasındaki etkileşim ile ilgili keşiflerinden dolayı"[74]
  Renato Dulbecco   Amerika Birleşik Devletleri
Howard Martin Temin   Amerika Birleşik Devletleri
1976 Baruch S. Blumberg   Amerika Birleşik Devletleri "Enfeksiyöz hastalıkların kaynağı ve yayılımı için yeni mekanizmalar konusundaki keşiflerinden dolayı"[75]
D. Carleton Gajdusek   Amerika Birleşik Devletleri
1977 Roger Guillemin   Amerika Birleşik Devletleri "Beyinin peptit hormon üretimi ile ilgili keşiflerinden dolayı"[76]
  Andrew V. Schally   Amerika Birleşik Devletleri
Rosalyn Yalow   Amerika Birleşik Devletleri "Peptit hormonların radyoimmunolojik yöntemlerini geliştirmelerinden dolayı"[76]
1978   Werner Arber   İsviçre "Restriksiyon enzimlerini keşfi ve moleküler genetiğin problemleri için onları kullanımlarından dolayı"[77]
Daniel Nathans   Amerika Birleşik Devletleri
  Hamilton O. Smith   Amerika Birleşik Devletleri
1979 Allan M. Cormack   Amerika Birleşik Devletleri "Bilgisayar destekli tomografinin geliştirilmesi nedeniyle"[78]
Godfrey N. Hounsfield   Birleşik Krallık
1980 Baruj Benacerraf   Amerika Birleşik Devletleri "İmmünolojik reaksiyonları düzenleyen, genetik olarak belirli hücre yüzey yapıları ile ilgili keşiflerinden dolayı"[79]
Jean Dausset   Fransa
George D. Snell   Amerika Birleşik Devletleri
1981 Roger W. Sperry   Amerika Birleşik Devletleri "Serebral hemisferlerin fonksiyonel uzmanlaşmaları ile ilgili keşiflerinden dolayı"[80]
David H. Hubel   Amerika Birleşik Devletleri "Vizüel sistemdeki bilgi işleme süreçleriyle ilgili keşiflerinden dolayı"[80]
  Torsten N. Wiesel   İsveç
1982 Sune K. Bergström   İsveç "Prostoglandinler ve ilişkili biyolojik olarak aktif maddeler ile ilgili keşiflerinden dolayı"[81]
Bengt I. Samuelsson   İsveç
John R. Vane   Birleşik Krallık
1983 Barbara McClintock   Amerika Birleşik Devletleri "Hareketli genetik elemanları keşfinden dolayı"[82]
1984   Niels K. Jerne   Danimarka "Monoklonal antikorların üretim prensiplerini keşifleri ve bağışıklık sisteminin gelişimi ve kontrolünde özgüllük konusundaki teorileri için"[83]
Georges J.F. Köhler   Batı Almanya
César Milstein   Arjantin
  Birleşik Krallık
1985   Michael S. Brown   Amerika Birleşik Devletleri "Kolesterol metabolizmasının regülasyonu ile ilgili keşiflerinden dolayı"[84]
  Joseph L. Goldstein   Amerika Birleşik Devletleri
1986   Stanley Cohen   Amerika Birleşik Devletleri "Growth faktörleri keşiflerinden dolayı"[85]
  Rita Levi-Montalcini   İtalya
  Amerika Birleşik Devletleri
1987 Susumu Tonegawa   Japonya "Antikor üretimi çeşitliliğinin genetik ilkelerini keşfinden dolayı"[86]
1988 Sir James W. Black   Birleşik Krallık "Farmakolojinin önemli ilkelerini keşiflerinden dolayı"[87]
Gertrude B. Elion   Amerika
George H. Hitchings   Amerika
1989   J. Michael Bishop   Amerika "Retroviral onkogenlerin hücresel kaynağı ile ilgili keşiflerinden dolayı"[88]
  Harold E. Varmus   Amerika
1990 Joseph E. Murray   Amerika "İnsan hastalıklarının tedavisinde organ ve hücre nakli ile ilgili keşiflerinden dolayı"[89]
E. Donnall Thomas   Amerika
1991   Erwin Neher   Almanya "Hücrelerdeki iyon kanallarının fonksiyonlarını keşiflerinden dolayı"[90]
Bert Sakmann   Almanya Federal Cumhuriyeti
1992 Edmond H. Fischer   İsviçre
  Amerika
"Biyolojik düzenleme mekanizması olarak tersinir protein fosforilasyonunu keşiflerinden dolayı"[91]
Edwin G. Krebs   Amerika
1993 Sir Richard J. Roberts   Birleşik Krallık "Bölünmüş genleri keşiflerinden dolayı"[92]
Phillip A. Sharp   Amerika
1994 Alfred G. Gilman   Amerika "G-proteinlerini ve hücrede sinyal iletimindeki rolünü keşiflerinden dolayı "[93]
Martin Rodbell   Amerika
1995 Edward B. Lewis   Amerika "Erken embriyonik gelişimin genetik kontrolü ile ilgili keşiflerinden dolayı"[94]
  Christiane Nüsslein-Volhard   Almanya Federal Cumhuriyeti
  Eric F. Wieschaus   Amerika
1996 Peter C. Doherty   Avustralya "Hücre aracılı immün defansın özelliklerini keşiflerinden dolayı"[95]
Rolf M. Zinkernagel   İsviçre
1997   Stanley B. Prusiner   Amerika "Enfeksiyonların yeni bir biyolojik kaynağı olan prionları keşfinden dolayı"[96]
1998   Robert F. Furchgott   Amerika "Kardiyovasküler sistemde bir sinyal molekülü olarak nitrik oksiti keşiflerinden dolayı"[97]
  Louis J. Ignarro   Amerika
  Ferid Murad   Amerika
1999   Günter Blobel   Almanya
  Amerika
"Proteinlerin hücrede yerleşim ve taşınımını yöneten içsel sinyallerin keşfinden dolayı"[98]
2000   Arvid Carlsson   İsveç "Sinir sistemindeki sinyal iletimi ile ilgili keşiflerinden dolayı"[99]
  Paul Greengard   Amerika
  Eric R. Kandel   Avusturya
  Amerika
2001 Leland H. Hartwell   Amerika "Hücre döngüsünün anahtar düzenleyicilerini keşiflerinden dolayı"[100]
  Sir Tim Hunt   Birleşik Krallık
  Sir Paul M. Nurse   Birleşik Krallık
2002 Sydney Brenner   Güney Afrika Birliği
  Birleşik Krallık
"Organ gelişiminin genetik regülasyonu ve programlı hücre ölümünü keşiflerinden dolayı'"[101]
H. Robert Horvitz   Amerika
  Sir John E. Sulston   Birleşik Krallık
2003 Paul Lauterbur   Amerika "Manyetik rezonans görüntüleme (MR)'ı keşiflerinden dolayı"[102]
  Sir Peter Mansfield   Birleşik Krallık
2004   Richard Axel   Amerika "Odorant reseptörler ve olfaktör sistemin düzenlenmesini keşiflerinden dolayı"[103]
  Linda B. Buck   Amerika
2005   Barry J. Marshall   Avustralya "Helicobacter pylori bakterisini ve onun gastrit ve peptik ülser hastalığındaki rolünü keşiflerinden dolayı"[104]
  J. Robin Warren   Avustralya
2006   Andrew Z. Fire   Amerika "RNA engellemesini (çift iplikli RNA tarafından gen susturulması) keşiflerinden dolayı"[105]
Craig C. Mello   Amerika
2007   Mario R. Capecchi   İtalya
  Amerika
"Embriyonik kök hücrelerin kullanımı ile farelerde belirli gen değişikliklerinin ilkelerini keşiflerinden dolayı"[106]
  Sir Martin J. Evans   Birleşik Krallık
  Oliver Smithies   Birleşik Krallık
  Amerika
2008   Harald zur Hausen   Almanya "Serviks kanserine neden olan insan papilloma virüsünü keşfinden dolayı"[107]
  Françoise Barré-Sinoussi   Fransa "İnsan immün yetmezlik virüsünü keşiflerinden dolayı"[107]
  Luc Montagnier   Fransa
2009   Elizabeth H. Blackburn   Amerika
  Avustralya
"Kromozomların telomerler ve telomeraz enzimi tarafından nasıl korunduğunu keşfinden dolayı"[108]
  Carol W. Greider   Amerika
  Jack W. Szostak   Birleşik Krallık
  Amerika
2010 Sir Robert G. Edwards   Birleşik Krallık "İn vitro fertilizasyonu (tüp bebek) geliştirmesinden dolayı"[109]
2011
  Bruce A. Beutler   Kanada
  Amerika
"Edinilmiş bağışıklık sisteminin etkinleşmesi ile ilgili keşiflerinden dolayı"[110]
  Jules A. Hoffmann   Lüksemburg
  Fransa
Ralph M. Steinman   Kanada
  Amerika
"Dendritik hücre ve edinilmiş bağışıklık sistemindeki rolünü keşfinden dolayı"[110]
(Ölümünden sonra ödül kazandı)[111]
2012   Sir John B. Gurdon   Birleşik Krallık "Erişkin hücrelerin yeniden programlanarak pluripotent hücrelere dönüştürülebileceğini keşiflerinden dolayı"[112]
  Shinya Yamanaka   Japonya
2013 James E. Rothman   Amerika "Hücrelerimizdeki majör iletim sistemi olan vezikül trafiğinin işleyişinin düzenlenmesi ile ilgili keşifleri nedeniyle "[113]
  Randy W. Schekman   Amerika
Thomas C. Südhof   Amerika
2014   John O'Keefe   Amerika
  Birleşik Krallık
  May-Britt Moser   Norveç
  Edvard I. Moser   Norveç
2015
  William C. Campbell   İrlanda
  Amerika
[114]
  Satoshi Ōmura   Japonya
  Tu Youyou   Çin [114]
2016   Yoshinori Ohsumi   Japonya "otofaji mekanizmasıyla ilgili çalışmaları için "[115]

Ödül sıralamasıDüzenle

2012 ödülleri ile birlikte toplam 201 kişi Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü almaya layık görülmüştür. 201 kişinin ülkelere göre dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. İki ülkesi olan kişiler için, ait oldukları ülkelere 0,5'er puan eklenmiştir. Yani bir kişi hem Kanada hem de Amerika Birleşik Devletleri'nden ise o zaman bu iki ülkeye 0,5'er puan eklenmiştir.

Ülkeler belirtilirken ödül alan kişinin, ödülü aldığı yılki milliyeti baz alınmıştır.[116]

Ülke Ödül sayısı
  Amerika 93
  Birleşik Krallık 29
  Almanya 16
  Fransa 11
  İsveç 8
  İsviçre 6,5
  Avustralya 6
  Danimarka 5
  Avusturya 5
  Belçika 4
  Kanada 3
  İtalya 2,5
  Hollanda 2
  Rusya 2
  Japonya 2
  Arjantin 1,5
  Portekiz 1
  İspanya 1
  Güney Afrika 1
  Macaristan 1
  Yeni Zelanda 0,5
Toplam 201

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Alfred Nobel– Nobel Ödülleri'nin arkasındaki isim". Nobel Foundation. 29 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012.  (İngilizce)
  2. ^ "Nobel Ödülü kazananlar". Nobel Foundation. 26 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012.  (İngilizce)
  3. ^ a b c Lindsten, Jan and Nils Ringertz (26 Haziran 2001). "The Nobel Prize in Physiology or Medicine, 1901–2000*". Nobel Foundation. 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012.  (İngilizce)
  4. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1901". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 3 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  5. ^ "The Nobel Prize". Nobel Foundation. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012.  (İngilizce)
  6. ^ "The Nobel Prize Amounts". Nobel Foundation. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012.  (İngilizce)
  7. ^ "Nobel Ödülü seremonisi". Nobel Foundation. 22 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2012.  (İngilizce)
  8. ^ "Nobel Laureates Facts". Nobelprize.org. 5 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2008.  (İngilizce)
  9. ^ "Kadın Nobel Ödülü sahipleri". Nobel Foundation. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2008.  (İngilizce)
  10. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1902". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 27 Nisan 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  11. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1903". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 3 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  12. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1904". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 3 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  13. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1905". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 7 Mart 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  14. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1906". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  15. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1907". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  16. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1908". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  17. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1909". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  18. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1910". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  19. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1911". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  20. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1912". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  21. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1913". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  22. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1914". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  23. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1919". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  24. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1920". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  25. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1922". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  26. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1923". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  27. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1924". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  28. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1926". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  29. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1927". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  30. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1928". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  31. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1929". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  32. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1930". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  33. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1931". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  34. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1932". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 2 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  35. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1933". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  36. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1934". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  37. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1935". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  38. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1936". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  39. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1937". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  40. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1938". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  41. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1939". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  42. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1943". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 20 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  43. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1944". Nobel Foundation. 18 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  44. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1945". Nobel Foundation. 19 Mart 2013. 27 Nisan 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  45. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1946". Nobel Foundation. 19 Mart 2013. 1 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  46. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1947". Nobel Foundation. 19 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  47. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1948". Nobel Foundation. 19 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  48. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1949". Nobel Foundation. 19 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  49. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1950". Nobel Foundation. 19 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  50. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1951". Nobel Foundation. 19 Mart 2013. 23 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  51. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1952". Nobel Foundation. 19 Mart 2013. 23 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  52. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1953". Nobel Foundation. 19 Mart 2013. 22 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  53. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1954". Nobel Foundation. 19 Mart 2013. 20 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  54. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1955". Nobel Foundation. 28 Mart 2013. 20 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  55. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1956". Nobel Foundation. 28 Mart 2013. 20 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  56. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1957". Nobel Foundation. 28 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  57. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1958". Nobel Foundation. 28 Mart 2013. 19 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  58. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1959". Nobel Foundation. 28 Mart 2013. 2 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  59. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1960". Nobel Foundation. 28 Mart 2013. 3 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  60. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1961". Nobel Foundation. 28 Mart 2013. 2 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  61. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1962". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 2 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  62. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1963". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 2 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  63. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1964". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 27 Ocak 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  64. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1965". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  65. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1966". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  66. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1967". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  67. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1968". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  68. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1969". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  69. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1970". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  70. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1971". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  71. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1972". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  72. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1973". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  73. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1974". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  74. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1975". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  75. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1976". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  76. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1977". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  77. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1978". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  78. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1979". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  79. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1980". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  80. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1981". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  81. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1982". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  82. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1983". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  83. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1984". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  84. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1985". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  85. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1986". Nobel Foundation. 29 Mart 2013. 16 Şubat 2007 tarihinde kaynağından Arşivlendi.  (İngilizce)
  86. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1987". Nobel Foundation. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  87. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1988". Nobel Foundation. 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  88. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1989". Nobel Foundation. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  89. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1990". Nobel Foundation. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  90. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1991". Nobel Foundation. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  91. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1992". Nobel Foundation. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  92. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1993". Nobel Foundation. 17 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  93. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1994". Nobel Foundation. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  94. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1995". Nobel Foundation. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  95. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1996". Nobel Foundation. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  96. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1997". Nobel Foundation. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  97. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1998". Nobel Foundation. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  98. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 1999". Nobel Foundation. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  99. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2000". Nobel Foundation. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  100. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2001". Nobel Foundation. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  101. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2002". Nobel Foundation. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  102. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2003". Nobel Foundation. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  103. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2004". Nobel Foundation. 3 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  104. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2005". Nobel Foundation. 1 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  105. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2006". Nobel Foundation. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  106. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2007". Nobel Foundation. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  107. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2008". Nobel Foundation. 24 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  108. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2009". Nobel Foundation. 6 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  109. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2010". Nobel Foundation. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  110. ^ a b "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2011". Nobel Foundation. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  111. ^ "Ralph Steinman Remains Nobel Laureate". The Nobel Foundation. 3 Ekim 2011. 2 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Bilinmeyen parametre |erşim tarihi= görmezden gelindi (yardım)
  112. ^ "Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü 2012". Nobel Foundation. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2012. 
  113. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2013". Nobel Foundation. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2013. 
  114. ^ a b "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2015". Nobel Foundation. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2015. 
  115. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2016". Nobel Vakfı. 6 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2016. 
  116. ^ "Nomination Database - Physiology or Medicine". Nobelprize.org. Nobel Foundation. 26 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012. 

Dış bağlantılarDüzenle