Makarna listesi

Vikimedya liste maddesi

Makarnanın birçok şekil ve çeşidi vardır.[1] Genellikle boyut, uzun (pasta lunga), kısa (pasta corta), dolgulu (ripiena), et suyunda pişirilmiş (pastina), açılmış (strascinati) veya atımlık (gnocchi/gnocchetti) olarak sıralanırlar. Buna rağmen şekil çeşitliliğine ve bölgesel içeriklerine oranla "birinin gnocchettosu diğerinin strascinatosu olabilir".[2]

Venedik dükkanında farklı renklerde ve şekillerde makarna

Bazı makarna çeşitleri genel olarak değil sadece bölgesel olarak bilinebilir; birçok çeşidi bölgeye veya dile göre değişim gösterebilir. Örneğin, kesik rotelle İtalya'da ruote, Amerika'da wagon wheels olarak bilinir. Üreticiler veya aşçılar yeni şekilli makarna üretebilir veya pazarlama sebeplerinden dolayı varolanı farklı isimlendirebilir.

İtalyancada makarna isimlerinin sonları dil eki ayrımlarıyla biter; erkek -ini, -elli, -illi, -etti veya dişi -ine, -elle vb, veya da -oni, -one, -otti, -acci gibi küçük, az, büyük, büyükçe anlamındaki eklerle de bitebilir. İtalyancada tüm makarna isimleri çoğul eklidir.

Uzun ve orta boy makarnalarDüzenle

Uzun makarnalar genellikle sıkarak, keserek veya yuvarlayarak yapılır.

Resim Tür Açıklama Adlandırma Sinonimler Orjini veya tüketim bölgesi
Barbine İnce telli, genellikle sarmal Kısa sakal[3] Barbina
  Bavette Tagliatelle'nin dar şekli Önlük[4] Baverine, bavettine, lasagneddi (Sicilya)[5] Liguria[5]
  Bigoli Kalın, yumuşak, spagettimsi. Bazen ördek yumurtası ile yapılır.[6] bigolaro, bigoli yapmak için kullanılan makarna ezmesi[7] Fusarioi[6] Veneto[6]
  Bucatini Kalın spaghettimsi ortası boş makarna Delikli kamış[4] Boccolotti, perciatellini, foratini, fidelini bucati, fide bucate, agoni bucati, spilloni bucati[8][9] Lazio[6]
  Busiate (veya busiati) Uzun makarna. yerel otun etrafına sarılır.[10] busa, çevirisi "kamış".[11] Subioti, fusarioi, maccheroni bobbesi, busa, ciuffolitti (Abruzzo), gnocchi del ferro[11] Sicilya (özellikle Trapani)[11] Sardinya[6]
  Capellini Çok ince, genellikle yuvarlanmış. Capelli d'angelo biraz daha ince. İnce saç, kısa saç[3] Angel Hair,[12] Capelli d'angelo, cabellos de angel, capelvenere, fidelini, fedelini, cappellini, sopracappellini, capellini fini, bassetti, tagliolini a nido, barbine a nido, ramicia, vrimiciddi[9][13] Liguria[6]
  Fedelini Çok ince spaghetti[14] Napoli, Genova ve Liguria[15]
  Ferrazzuoli burgulu buccato gibi, kenarından çizgili Büyük ihtimalle kesiminde kullanılan aletten[16][kaynak belirtilmeli] Cannucce[17] Calabria[17]
  Fettuccine Yaklaşık 6.5 milimetre genişliğinde kurdela. Tagliatelledan daha kalın ve büyük[18] Lüçük kurdela:[19]affettare [18] Lasagnette, fettucce, ramicce, sagne[9][18] Roma[18]
  Fileja Uzunlamasına döngüsel kesimli.[20][21] filato[22] filleda,[21] filateddhi, filatelli, fusilli avellinesi, maccaruni aru ferru, ricci di donna[23] Vibo Valentia (Calabria),[24] Avellino (Campania)[25]
  Linguine Düz spaghetti Küçük dil[4] Bavettine, bavette fini, radichini, linguettine[9]
Lagane[26] Geniş makarna Lasagnoni, Bardele[9]
  Lasagna Kare veya dikdörtgen kağıdımsı makarna, bazen yivli kenarlı (lasagne ricce). Kare olanı lasagna yemeğinin adı lasagne[27] Büyük ihtimal Latince lasanum veya Yunanca lasonon,[19][27] or the Greco-Roman laganum, a flat piece of bread.[27] bardele, lasagnoni (Veneto); capellasci (Liguria); sagne (Salento); lagana (Apulia);[27] yivli kenarlı olanlar doppio festone, sciabo, sciablo olabilir[28]
  Lasagnette Lasagna dar şekillisi[29] Küçük lasagna
Lasagnotte Lasagna uzun şekillisi Büyük lasagna
Maccheroni alla molinara Çok kalın, uzun, elle çekilmiş makarna. Miller’in eşinin makarnası Abruzzo
  Maccheroncini di Campofilone Yumurta özlü ince telli makarna. Capelli d'angelo benzeri. Marche[30]
  Mafalde Uzun dikdörtgen ve tost baskılı. Savoy Prensesi Mafalda'nın onuruna [26][31] Reginette, frese, tagliatelle nervate,[9] signorine, trinette, ricciarelle, sfresatine, nastri, nastrini[31] Napoli[31]
Matriciani Perciatelli benzeri ancak katlanmış olarak
  Pappardelle Kalın düz kurdela,[29] yumurta özlü hamur papparsi.[32] Papparelle,[9] paparele (Venedik); paspardelle (Marche)[32] Toskana ve Kuzey İtalya[32]
  Perciatelli "Bucatini ile aynı görselde"[33] perciare Maccheroncelli, Maccheronicini, Mezzanelli, Long Macaroni[9] Campania[6]
  Pici Çok kalın, düzensiz ve uzun, elle açılmış makarna.[34] appiciare.[34] Lunghetti (Montalcino); pinci (Montepulciano); umbrici/ciriole (Umbria)[34][35] Toskana[34]
Pillus Sığır eti suyunda pişirilmiş çok ince kurdela Lisanzedas Sardinya
  Rustiche Tırtıklı kurdela rustico[36] Apulia
  Sagne 'ncannulate Uzun kamış şeklinde döngüsel kurdela Sopa lasagne
  Scialatelli or scialatielli Kısa düze kurdela Sorrento[37]
  Spaghetti Uzun ince silindir şeklinde makarna. İtalya'ya özgü irmik, un ve sudan yapılır.[38] Spaghettini ve spaghettoni biraz daha incesi ve kalınıdır.[39] "Küçük ipler".[4] spaghetto, spago.[38] Fide/fidi, fidelini, ristoranti, vermicelloni, filatelli, vermicelloni giganti[9][39] Sicilya
  Spaghetti alla chitarra Kare spaghetti[40] yumurta ve unla yapılır Gitar şeklinde aletle kesilmesinden ismini aldı[40] Tonnarelli, maccheroni alla chitarra Abruzzo
Spaghettini Spaghettinin biraz incesi[41] İnce spaghetti[41] İnce spaghetti
  Spaghettoni Spaghettinin hafif kalını[39] Spaghetti spessi
  Stringozzi Ayakkabı bağına benzer Shoestring-like, shoelaces[42]
Su Filindeu Az bulunur bir makarna, çok ince çekilmiş ve katlanmış hamurun güneşte kurutulmuşundan yapılır.[43] Tanrının ipi veya yünü[43] Sardinya[43]
  Tagliatelle Yumurta özlü kurdela.[44] Genellikle fettuccineden daha dar. tagliare.[44] Tagliarelli, reginelle, fresine, nastri, fettuccelle, fettucce romane, fiadi, tagliolini; tagliatelle smalzade (Trentino); lesagnetes (Veneto); bardele (Lombardia); fettuccine (Lazio); pincinelle (Colonna); tagghiarini (Sicilya); taddarini (Sardinya)[9][44] Emilia-Romagna (part. Bologna)[44]
  Taglierini tagliatellenın incesi tagliare Tagliolini; tagliatini (Toskana); tajarin (Piedmont)[45] Liguria, Piedmont[45]
  Trenette İnce yayvan kurdela. Linguineden biraz daha ince.
Tripoline Kalın yayvan kurdela[46] Signorine[9]
Vermicelli Geleneksel yuvarlak makarna, spaghettiden biraz ince.[47][48] Küçük kurtçuklar [4][49] Çok ince spaghetti Campania[6]
  Ziti Uzun, hortumsu dar kamışımsı[29] mezzaniden daha büyük (mezzi ziti olarak da bilinir) veya bucatininin gelenkesel olarak pişirilmeden önce kırılmış hali.[50] Gelin ve damat (ziti)[50] Boccolotti, zitoni, zituane, candele, ziti candelati[9][50] Sicilya,[51] Güney İtalya[50]

Kısa kesimli makarnalarDüzenle

Kısa kesimli makarna (''pasta corta'') genellikle kalıptan geçer.

Resim Tür Açıklama Adlandırma Sinonimler Orjini veya tüketim bölgesi
  Anelli Kısa, ortası boş, bazen iç veya dışından çizgili.[52] Small rings[53] Anelloni, anellini, anelletti, anelloni d'Africa (large rings)[54] Sicilya[55]
  Boccoli Kısa, kalın burgusal şekilli. Burgu Sardinya
  Calamarata Geniş dairesel şekilli makarna Halkasal Calamari Napoli[56]
  Campanelle or torchio Düzleştirilmiş çan şekilli, tek tarafı burgulu. Torchio ile benzer bir ucu pürüzsüzdür.[57] Çançiçeği,[19][58] gigli are lilies,[19] torchio.[57] Gigli,[58] cornetti, corni di bue[9]
  Cappelli da chef Genellikle aşçı şapkasına benzer Şef şapkası Şef şapkası
  Casarecce S şeklinde çekilmiş.[59] casereccio. Casarecci, Cesariccia[9] Sicily, Campania[60]
  Cascatelli 2021'de Dan Pashman tarafından dizayn edilmiş – kalın, yarım tüp şeklinde kenarları tırtıklı cascatelle, "little waterfalls" Amerika Birleşik Devletleri
  Castellane Koni şekli verilmiş kabuk şeklinde makarna
  Cavatappi Tirbuşon şekilli. Tirbuşon Cellentani,[61] amori, spirali, tortiglioni, or fusilli rigati.
  Cavatelli Üç boyutta bulunur ve parmakla ölçülür (bir, iki veya üç)[62] cavare. Cortecce,[63] gnocchetti, manatelli, orecchie di prete, strascinati, truoccoli; capunti, cingule, minuich, rascatelli, zinnezinne (Basilicata); cantaroggini, cavatieddi, cecatelli/cicatelli, cecatidde, mignuicchi, strascenate, tagghjunghele (Apulia and Campania); pincinelle (Marche); cavatielle, 'ncatenate, cazzarille, ciufele (Molise); cavasuneddi, cavatuneddi, gnucchitti, gnocculi (Sicilya),[62] pizzicarieddi (Apulia).[64] İtalya'nın güney bölgelerinde (i.e. Campania, Apulia, Molise, Basilicata, Calabria) ve Sicilya[62]
  Chifferi Kısa ve geniş. Pürüzsüz (lisce) veya kıvrık (rigati).[65] Avusturyalı kurabiyeden Kipferl.[66] Gomiti[6]
  Cicioneddos Elle açılmış, kabuk şeklinde, malloreddus dan daha küçük. Sardinya
  Conchiglie Deniz kabuğu şeklinde genellikle kıvrık (rigate) Deniz kabuğu[4] Arselle, abissini, coccioline, conchigliette, tofettine,[67] cinesini, margaritine, cinesi rigati, mezzi cocci, margherite rigate, cappettine[9]
  Creste di galli Kısa, kıvrımlı ve tırtıklı Horoz ibiği [4] Grui[6]
Fagioloni Kısa dar tüp Büyük fasülye
  Farfalle Papyon veya kelebek şekilli Kelebek[4] fiochetti, fiocconi, farfalloni, galla genovese,[9] strichetti (Modena), nocchette (Apulia and Abruzzo)[68] Kuzey İtalya[69]
Fazzoletti İnce dikdörtgen veya kare Mendil[70] Fazzoletti di seta, mandilli di sea[70] Liguria[70]
  Festoni Kalın karmaşık tırtıklı Festoon
  Fiorentine Kıvrımlı kesik tüp Florentine
  Fiori Çiçek şekilli Çiçek
  Fusilli Kalın, uzun, tirbuşon şekilli. fusilli, fuso.[71] Eliche, girandole, rotini, tortiglioni, spirali[9][71]
  Fusilli bucati Fusillinin biraz daha sıkı hali.[72] Not: Farklı şekiller aynı adla adlandırılabilir, uzun veya kısa olabilir (lunghi, corti veya gemellati).[73] Busiata, maccaruna di casa, pirciati, filati cu lu pirtuso, fusilli col buco.[73][74] Sicilya[6]
  Garganelli Tüp şeklinde kesilmiş yumurtalı makarna garganel, "oesophagus"[19][75] Maccheroni al petine (Marche), fischioni[75] Emilia-Romagna[75]
  Gemelli S şeklinde bol spiral sargılı.[76] İtalyanca ikizler.[19]
  Gnocchi Boş kabuk, gnocchi şekliyle karıştırılabilir. Büyük ihtimalle "düğüm"[19]
  Gomiti Dirsek maccheroni, kıvrımlı. gomito, "elbow".[77] Chifferi
  Lanterne Kıvrımlı kenar Lanterns
  Lorighittas Kendi etrafında üç kez döndürülmüş ikiye katlı yüzük şeklinde halat makarna.[78] Small rings[79] Morgongiori, Sardinya[78]
  Macaroni Düz veya yamulmuş tüp[80] Yunanca arpadan yapılmış[81] Macaroni[9] (İtalya'nın dışı), maccheroncini[82] Napoli[82]
Maccheroncelli kalemden biraz daha küçük ve kalın tüpp şekilli makarna[83] Küçük maccheroni
  Mafaldine Tırtıklı kenarlı kısa kurdela[84] Küçük mafalde Mafalda corta, Biricci[21]
  Maltagliati Düzensiz şekilli, düz makarna şeklinde makarna artıkları.[85] Kötü kesim[26] Strengozze,[9] malmaritati, blecs; pizzocherini (Valtellina); straciamus/spruzzamusi (Mantua); gasse, martaliai (Liguria); begnamusi/sguazzabarbuz (Emilia-Romagna); strengozze (Marche); sagne 'mpezze (Latium); pizzelle (Apulia); foglie di salice (Piedmont)[86]
  Malloreddus Ele açılmış, kabuk şeklinde safranlı.[87] Makine açımlısı da mevcut.[87] In Campidanese dialect a malloreddu is a male cow (plur. malloreddus)[88] Gnocchetti sardi,[9] caidos, macarones cravaos, maccaronis de orgiu[88] Sardinya[88]
  Mandala 1987'de Fransız makarnacı Philippe Starck tarafından fazla pişirilmek için üretildi.[89] mandala.
Marille 1983'te Giorgetto Giugiaro tarafından dizayn edildi – okyanus dalgalarının çarpışması şeklinde üretildi ancak başarısız olunca üretimi durdu.[89] mare, "sea"
Mezzani Kısa kıvrımlı boru[90][91] Yarım boyutlu Perciatelloni, Mezze Zite, Regine, Scaloppi, Napoletani, Hoernli (İsviçre'de geniş çapta en az 3 boyda yayıldı)[9]
  Mezze maniche Rigatoninin en az yarı boyunda Yarım kesim
Mezze penne Pennenin kısası Yarım Penne
Mezzi bombardoni Geniş kısa boru Yarım fırlatma
  Nuvole Yarı sıklmış makarna Bulut
  Paccheri Genellikle doldurulan veya soslanan büyük boru.[92] May collapse under own weight when cooking.[93] paccharia, .[93][94] Adı yerken çıkan şapırdatmadan gelir.[92] Maniche di frate, maniche rigate, rigatoni, rigatoncini, bombaroni, tufoli rigati. Moccolotti in Marche and Umbria.[94] Napoli[93]
  Passatelli Ekmek kırıntısı, yumurta, Parmesan peyniri, limon, hindistan cevizi, pişirilmiş tavuk suyu.[95] Pesaro e Urbino (kuzey Marche) ve İtalya'nın kuzeyleri[95]
Pasta al ceppo Tarçın çubuğu şeklinde[96] Kütük şekilli
  Penne Orta boy boru, boylamasına uçlarından kesik.[97] Dolmakalem veya tüy.[4] Pennine, mezze pennette lisce, mezze penne, mezzani, pennettine, pennuzze, penne regina,[9] mostaccioli, penne a candela, penne di natale/natalini, penne di ziti/zitoni.[98] Liguria[99][100]
  Penne ricce Kıvrımlı penne türü. Kıvrımlı penne.
  Picchiarelli Cavatelliden biraz daha uzun. Apulia
  Pipe rigate Lumaconi benzeri ama küçüğü Yivli boru
  Pizzoccheri tagliatellenin kısası, kara buğdaylı.[101] pinzochero, "bigot".[101] Fugascion, pizzocher di Tei[101] Valtellina (Lombardy)[101]
  Quadrefiore Dalgalı kenarlı kare quadro, fiore,
  Radiatori Radyatör şekilli 1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı arasında oluştu.[102]rotelle veya fusilli gibi benzer yemeklerde kullanılır.[103] Radyatör[19] Marziani[9]
  Riccioli Silindirel dönüşlü. Kıvrımlı.
  Ricciolini 90 derece dönüşlü kısa geniş makarna Küçük kıvrımlar
  Ricciutelle Kısa sppiral makarna Küçük kıvrımlar
Rigatoncini Rigatoninin küçük hali Küçük çizgili
  Rigatoni Düz kenar kesimli orta boyda boru, bazen hafif kıvrımlı.[104] rigare.[104] Bombardoni, cannaroni rigati, cannerozzi rigati, rigatoni romani, trivelli, tuffolini rigati[104] Lazio[104]
  Rombi Eşkenar şekilli kurdela
  Rotelle Tekerlek şekilli Küçük tekerlek Biciclette, ruotine, ruote, rotelline, ruotelline, rotine, rotini[9][105]
  Sagnette Abruzzo ve Molise daha kalın kurdela. sagne veya tagliolini olarak da bilinir.
Sagnarelli Dikdörtgen kurdela
  Sedani Maccheroni biraz büyükçe ve hafif kıvrımlı. sedano, "celery" Sedanini, cornetti, diavoletti, diavolini, folletti; veya zanne d'elefante pürüzsüzse.[106] Napoli[107]
Spirali Spiral boru Spiral
Spiralini (Scharfalini) Tightly coiled spirali Küçük spiral
Strapponi Kağıdımsı makarnadan koparılmış parçalar. strappare[108] Toskana[108]
  Strozzapreti Sicilyalı casarecce benzeri. Papaz boğan [109] Strangolarpreti, gnocchi di prete (Friuli); frigulelli, piccicasanti, strozzafrati (Marche), cecamariti (Lazio); maccheroni alla molinara (Abruzzo); strangulaprievete (Napoli); strangulaprieviti (Calabria); affogaparini (Sicilya)[109] Tuscany, Emilia-Romagna[109]
  Testaroli Toskana
  Tortiglioni Rigatoniden daha büyük borulu, çizgileri daha derin ve spiral.[110] Latince torquere[110] Elicoidali[9] Campania, Lazio[110]
  Treccioni Sıkılmış makarna. treccia.
  Trenne Penne şeklinde üçgen[76] Triangoli, penne triangolo
  Trofie İnce burgulu buğday ve sudan yapılmış makarna.[111] Trofie bastarde are made with chestnut flour.[112] Rechelline, trofiette.[112] Liguria[112]
Trottole Tepesi döngülü şekilli[113]
Tuffoli Çıkıntılı rigatoni
  Vesuvio Tirbuşon şekilli. Mount Vesuvius Campania

Gerdirilmiş makarnalarDüzenle

Strascinati genellikle el yapımı, tahta üzerinde boydan boya yuvarlak açımlıdır (strascinato). Orecchiette tipik örneğidir.

Resim Tür Açıklama Adlandırma Sinonimler Orjini veya tüketildiği bölge
  Cencioni Yuvarlak şekilli, hafif kavisli ve kenarı kalın[114] Minik yolluklar Mischiglio (Basilicata)[114] Güney İtalya[114]
  Corzetti Düz şekilli, üzerinde Liguria damgalı[115] 14. yüzyıl Genova bozuklukları olan corzetto.[115] Curzetti (Genoa); crosets (Piedmont); crosetti (Emilia-Romagna); croxetti, torsellini[115] Val Polcevera[6]
Fainelle Düz strascinato benzeri carob.[116] Fainella [116] Foggia (Apulia)[116]
  Foglie d'ulivo Zeytin yaprağı şekilli Zeytin yaprağı Güney Apulia[117]
  Orecchiette Ortası kubbemsi, kenarından hafif kalın ve yuvarlak. Strascinate benzeri ama düzüdür.[118] Minik kulaklar[4] strascinate; recchini (Roma); recchietele (Campania, Molise ve Basilicata); orecchie di prete (Abruzzo ve Basilicata); cicatelli (Apulia); recchie di prevete (Foggia); cagghiubbi/fenescecchie (Bari); chancierelle/pochiacche (small/big versions; Taranto); stacchiodde (Lecce)[118] Apulia[118]

Çorbalık makarnalarDüzenle

Bunlar küçük şekilli makarnalardır, genellikle çorbanın için ve pastina ailesindendir.[119][26]

Resim Tür Açıklama Adlandırma Sinonimler Orjini veya tüketim bölgesi
  Acini di pepe Boncuk şekilli[120] Biber taneleri
  Alfabe makarna Mekanik olarak kesilmiş veya basılmış harfli makarna Alfabeto[121]
Anchellini Minik boncuklar[120]
  Anelli Küçük halkalar (Calamaretti ile karışıklık yaratabilir) Küçük halkalar Aneletti, anidduzzi, cerchionetti, taraduzzi[54] Sicilya[54]
  Anellini anellinin küçük hali Küçük halkalar[19] Anelline[122]
Armonie Küçük "dalgalar"[120]
  Conchigliette Küçük deniz kabuğu şekilli Küçük deniz kabukları Cocciolette[120]
Coquilettes Yarı dairesel[120]
Coralli Çizgili boru[120]
  Corallini Kısa küçük boru Küçük mercanlar
  Cuscussu Küçük noktalar[120] reminding of couscous Scucuzzu.[123] Kusksu Malta Liguria, İtalya ve Malta.[123][124]
  Ditali Kısa borular, neredeyse boyu ve eni birbirine eşit. lisci veya rigati[125] Yüksükler[19] Ditalini, tubetti, tubettini, gnocchetti di ziti, ditaletti, coralli; denti di vecchia, denti di cavallo, ganghi di vecchia, magghietti (Apulia and Sicily)[125] Campania, Apulia[126]
  Arpalı yumurta
  Farfalline Küçük papyon şekilli[120] Küçük kelebekler
  Fideos[127] Yumurta, un ve su ile yapılan.[127]
  Filini fideos un küçük hali, pişirilmeden önce yaklaşık 12–15 mm uzunluğunda Küçük ipler
  Fregula Sardinya'dan küçük boncuk şekilli. Kurutma sırasında ısıl işlem görür.[128] Küçük parçacıklar[129] Fregola, freula, fregua
Funghini Küçük mantar şekilli Küçük mantar
Gianduietta Çiftlik hayvanları[120]
Grano Tane şekilli[120]
  Gramigne Kısa kıvrımlı makarna. Spaccatelle daha büyük.[130] gramigna,[4] veya spaccatura[130] Crestine, margherite lisce, fagioletti, zitellini, tubettini lunghi,[9] gramignoni, spaccatelle[131] Sicily,[130] Emilia-Romagna, Marche, Friuli-Venezia Giulia[132]
  Grattini Küçük düzensiz şekilli granül (Grattoniden daha ufak)[120] Küçük granüller
  Grattoni Büyük düzensiz granül şekilli[120] Tanecik
Margerthine Bellis perennis şekilli[120]
Merletti Dantel şekilli[120]
  Midolline Düz gözyaşı şekilli[120] (Orzo benzeri ama genişi)
Occhi di passero Kalın halkalar[120]
  Occhi di pernice Çok küçük halka şekilli Partridge'in gözü
  Orzo Pirinç şeklinde.[29] Risoni biraz daha büyük.[133] Arpa,[19] pirinç[133] Puntine, punte d'ago, armelline, semi d'orzo, semi d'avena, semi di riso, occhi di giudeo, armellette, puntalette, semi di cicoria, cicorietta, risetto, chicchi di riso, semini, avena, avena grande, cicorie, semi di melone, semi di mela, midolline, semoni, risone, risoni[9] riso[133]
  Pastina pastina küçük makarnaların tümünün adı olsa da, ailedeki en basit şekillisine işaret eder. Küçük küresel ve acini di pepeden daha küçük Küçük makarna
  Piombi Küreselliği acini di pepeden daha büyük İnci makarna
  Ptitim Pirinç tanesi, küre veya diğer şekillerde Tane İsrail couscous, Jerusalem couscous, giant couscous, pearl couscous[134] İsrail
  Puntine Risinin küçük hali[120]
  Quadrettini Küçük karemsi düz makarna Küçük kareler[19] Quadrucci, quadratini, quadretti, lucciole,[9] quadrellini, quadrotti; quaternei (Emilia-Romagna); squadrucchetti (Umbria); ciciarchiola/cicerchiole (boyutuna göre; Lazio).[135]
  Sorprese Küçük çan şeklinde, kenarlı tırtıklı ve bir tarafı sıkıştırılmış. Pürüzsüz veya tırtıklı olabilir (lisce) Sürpriz
  Stelle Küçük yıldız şekilli Küçük veya büyük yıldızlı (stelline veya stellette)[136] anellini, avermarie, astri, fiori di sambuco, lentine, puntine, semini, stellettine, stellette[9][136]
  Stortini Dirsek macaroninin küçük hali Küçük yamuklar
  Tripolini Büyükleri bazen farfalle tonde olarak bilinir.[137] Küçük papyon şekilli[120] ve yuvarlatılmış kenarlı. canestrini küçük sepetlerdir. Signorine,[9] canestri, canestrini, farfallini, galani, nastrini, nodini, stricchetti[137]

Dolgulu makarnalarDüzenle

Raviolo adı (çoğul ravioli) her türlü dolgulu makarnayı tanımlamak için kullanılır.[138]

Resim Tür Açıklama Adlandırma Sinonimler Orjini veya tüketim bölgesi
  Agnolini Agnolini yumurtalı dolgulu makarna çeşididir. Mantua'ya özgüdür ("agnulìn" veya "agnulì") ve genellikle çorba veya et suyunda pişirilir.'[139] "Melek" kelimesinin kısaltılmasından gelir[139] "agnulìn" veya "agnulì" Lombardy[139]
  Agnolotti Yarı dairesel veya kare keseler; ricotta, et ve peynir (agnolotti di grasso) veya ayıklanmış sebze (agnolotti di magro) karışımıyla doldurulur.[140] "Melek" kelimesinin kısaltılmasından gelir; Agnolotti, Giotto di Bondone'ın lakabıydı.[19] agnellotti, agnolòt, angelotti, langaroli, langheroli, piat d'angelòt[141] Piedmont[140]
  Caccavelle Büyük tas şeklinde doldurmalık makarna Latince cacabus[142] Pentole (Napoli)[142] Napoli[142]
  Cannelloni Çeşitli şeylerle doldurulup sarılı ve genellikle fırınlanan[143] cana Cannaciotti, canneroncini, cannarone/cannerone (Napoli), cannarune (Apulia), canneroni, cannoli/ crusetti (Sicily), manfriguli/manfrigoli (Valtellina),[144] manicotti (in the US),[145] gnocchettoni zitoni, tagliati di zitoni, cannelloni zitoni, spole, sigarette, schiaffoni[9] Orta İtalya[6]
  Cappelletti Kare hamurun peynir (nadiren et) ile doldurulup şapka (cappello=hat) şeklinde katlanan. Romanya'nın büyük çoğunluğunda parmesan ve yumuşak peynir kullanılır. Küçük şapkalar[146][147] cappelli, cappelli del prete, veya nicci, Toskana.[146] Emilia-Romagna[6]
  Caramelle Dolgulu ikili şeker sopasının sarmalı. Şeker Parma ve Piacenza[148]
  Casoncelli Çeşitli dolgulu. casa Casonsei, Casonziei, Ciaroncie[6] Lombardy[6]
  Casunziei Çeşitli dolgulu. casa Veneto
  Conchiglioni Büyük doldurulabilir deniz kabuğu şekilli Büyük deniz kabuğu Campania
  Culurgiones Patates ve nane dolgulu Culingionis, Culurzones, Kulurjones, angiolottus, spighitti Sardinya
  Fagottini Kese şekilli, genellikle ricotta veya ham armut dolgulu Küçük keseler
  Lumache Salyangoz şekilli. Gomitiden büyük veya boru. Salyangoz[4] Lumachelle, lumachette, cirillini,[9] chifferini, ciocchiolette, cirillini, gomitini, gozziti, lumachelle, lumachoni, pipe, pipette, tofarelle[149]
  Mezzelune Yarı dairesel, yaklaşık 6 cm çapında keseler Yarım ay[150]
Occhi di lupo Büyük, dolgulu, penne şekilli. Uzunluğu yaklaşık 3 cm.[151] Koparılmış kurt gözü[4]
  Pansotti Ortası top, üçgen, et içermeyen.[152] Büyük göbek[152] Ravioli di magro.[152] Liguria[152]
  Ravioli İki makarnanın üst üste konulmuş, arası peynir, et, ayıklanmış sebze veya farklı karışımlarla dolgulu. Genellikle kare ancak dairesel veya yarı dairesel de yapılabilir (Mezzelune) rapa, rabibole veya ravolgere[138][153]
Rotolo ripieno Sarılmış, dolgulu, normalde pişirilip kesilmiş soslanmış ve fırınlanmış[154] Dolgulu sarma[154] Rotoli imbotito; strudel (Trentino-Alto Adige); pasta al sacco (Marche)[154]
Sacchettoni Yuvarlak, fagottini benzeri, ravioli dolgulu olabilen. Küçük keseler Sacchetti, sacchetini boyutuna göre[9]
  Tortelli Kare parçanın ikiye veya üçgen şeklinde katlananı. Boyutları yaklaşık 30x35 mm. Tatlı olarak yapılanı da bulunabilir (tortelli cremaschi).[155] Küçük turtalar[155] Cappellacci, turtello (Emilia-Romagna), tordelli (Tuscany), casonsei (Bergame and Brescia)[155]
  Tortellini Halka şeklinde, genelde et ve peynir dolgulu. Boyutları yaklaşık 25x20 mm.[156] Minik tortelli[156] Agnoli, presuner veya prigioneri (Capri)[156]
  Tortelloni Yuvarlak veya dikdörtgen, tortelli benzeri ama büyüğü (38x45 mm). Dolgusunda genellikle et olmaz.[157]
Tufoli Deniz kabuğu şeklinde, doldurulabilir büyüklükte[158] (peynir veya etle). Büyük boru Maniche, Gigantoni, Occhi di elefante, Elefante, Canneroni grandi, Occhi di bove[9]

Gnocchi ve gnocchettiDüzenle

Resim Tür Açıklama Adlandırma Sinonimler Orjini veya tüketim bölgesi
Canederli Küçük hamur topakları. Genellikle ekmek kırıntısından yapılır, patates özlü olanı tatlıdır.[159] Almanca Knödel[159] Gnocchi di pane, canedeli, knödel[159] Trentino-Alto Adige[159]
Donderet Uzunlamasına dar atımlık[160] Dandolarini, strangolapreti piemontesi[160] Piedmont, Cuneo ve Valle Colla.[160]
  Gnocchi çeşitli kalınlıklarda, küçük, yumuşak hamur atımlıkları nocca Gnocchetti, gnocchi alla romana, gnudi, malfatti, strangulaprievete, cavatelli, malloreddus çeşitli

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Zanini De Vita 2009, s. xiv.
  2. ^ Zanini De Vita 2009, s. xviii.
  3. ^ a b Cosmo, S. (2017). The Ultimate Pasta and Noodle Cookbook. Cider Mill Press. s. 85. ISBN 978-1-60433-733-4. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m Why Italians Love to Talk About Food – Elena Kostioukovitch – Google Books
  5. ^ a b Zanini De Vita 2009, ss. 117-118.
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 28. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  7. ^ Hildebrand, Caz. (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice, 1962- ... [Paris]: Marabout. ISBN 978-2-501-07244-1. OCLC 762599005. 
  8. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 34. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah "Pasta-shapes". www.food-info.net. Erişim tarihi: 12 Kasım 2017. 
  10. ^ "Busiate". www.pastificiocampo.it (İngilizce). Erişim tarihi: 30 Kasım 2017. 
  11. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 40. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  12. ^ Pasta Products, Enriched and Whole Wheat, p.2
  13. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 54. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  14. ^ Marchetti, Domenica (2011). The Glorious Pasta of Italy. Chronicle Books. p. 122. 1452106908
  15. ^ "Fedelini | Local Pasta Variety From Italy". www.tasteatlas.com. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  16. ^ "Amendolara", Wikipedia (İngilizce), 19 Aralık 2019, erişim tarihi: 3 Ocak 2020 
  17. ^ a b Zanini De Vita 2009, s. 102.
  18. ^ a b c d Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 100. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  19. ^ a b c d e f g h i j k l m "The Ministry – Perfect Pasta Shapes – Geometry Of Pasta". Geometry Of Pasta (İngilizce). Erişim tarihi: 7 Kasım 2017. 
  20. ^ Riley, Gillian (2007). The Oxford companion to Italian food. Oxford: Oxford University Press. s. 88. ISBN 978-0-19-860617-8. OCLC 87771396. 
  21. ^ a b c "Fileja pasta from Calabria". The Pasta Project (İngilizce). 28 Aralık 2016. Erişim tarihi: 24 Ocak 2018. 
  22. ^ Cosenza, Giulia (2 Nisan 2017). "Maccheroni calabresi, la pasta della domenica". Il calice di Ebe (İtalyanca). Erişim tarihi: 25 Ekim 2020. 
  23. ^ Zanini De Vita, Oretta (2004). La pasta. Atlante dei prodotti tipici. AGRA. s. 195. 
  24. ^ Machado, Amparo; Prete, Chiara (2015). 1001 specialità della cucina italiana da provare almeno una volta nella vita. Newton Compton. s. 87. ISBN 978-8854182868. 
  25. ^ "Fusilli Avellinesi, la ricetta non si impara, si eredita. - Agendaonline.it". www.agendaonline.it (İtalyanca). Erişim tarihi: 23 Ağustos 2018. 
  26. ^ a b c d Zanini De Vita 2009, ss. 145–147.
  27. ^ a b c d Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 136. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  28. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 142. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  29. ^ a b c d Rosso, J.; Lukins, S. (1989). The New Basics Cookbook. Workman Publishing Company. s. 130. ISBN 978-0-89480-392-5. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  30. ^ "Maccheroncini di Campofilone: Marche's 600-year-old pasta". Great Italian Chefs. 22 Mayıs 2018. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2018. 
  31. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 214. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  32. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 184. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  33. ^ Andrews, C.; Hirsheimer, C.; Batali, M. (2012). Country Cooking of Italy. Chronicle Books. s. pt91. ISBN 978-1-4521-2392-9. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  34. ^ a b c d Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 198. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  35. ^ "Le ricette della tradizione". Umbria tourism (İtalyanca). Erişim tarihi: 19 Ocak 2018. 
  36. ^ "rustiche - Wiktionary". en.wiktionary.org. Erişim tarihi: 3 Ocak 2020. 
  37. ^ Luca Serianni; Maurizio Trifone, (Edl.) (2011). Il Devoto-Oli 2012. Vocabolario della lingua Italiana (İtalyanca). Le Monnier. 
  38. ^ a b Definition of spaghetti. Dictionary.com. Dictionary.com Unabridged (v 1.1). Random House, Inc. (accessed: 3 Temmuz 2008).
  39. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 230. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  40. ^ a b Luongo, P.; Strausman, M.; Hirsheimer, C. (2007). Two Meatballs in the Italian Kitchen. Artisan. s. 112. ISBN 978-1-57965-345-3. Erişim tarihi: 3 Ocak 2020. 
  41. ^ a b Vos, H. (2010). Passion of a Foodie - An International Kitchen Companion. Strategic Book Publishing & Rights Agency. s. 406. ISBN 978-1-934925-63-8. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  42. ^ Zibart, E. (2010). The Ethnic Food Lover's Companion: A Sourcebook for Understanding the Cuisines of the World. Menasha Ridge Press. s. pt68. ISBN 978-0-89732-775-6. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  43. ^ a b c "Sardinia's Su Filindeu: The Rarest Pasta in the World". 
  44. ^ a b c d Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 248. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  45. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 254. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  46. ^ Steves, R. (2017). Rick Steves' Italian Phrase Book & Dictionary. Avalon Publishing. s. 136. ISBN 978-1-63121-749-4. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  47. ^ "Definition of Vermicelli". Merriam-Webster. 11 Aralık 2019. Erişim tarihi: 3 Ocak 2020. 
  48. ^ Pasta Products, Enriched and Whole Wheat
  49. ^ Wheeler, Jen (5 Mart 2019). "What Is Vermicelli?". Chowhound. Erişim tarihi: 3 Ocak 2020. 
  50. ^ a b c d Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 282. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  51. ^ Drezga, Stephen (29 Temmuz 2019). "ARCHAEOLOGY OF PASTA - Ziti". Chef's Mandala (İngilizce). Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  52. ^ Zanini De Vita 2009, s. 34.
  53. ^ Herbst, R.; Herbst, S.T. (2015). The Deluxe Food Lover's Companion, 2nd edition. Barron's Educational Series. s. 735. ISBN 978-1-4380-7621-8. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  54. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 26. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  55. ^ Drezga, Stephen (25 Şubat 2020). "ARCHAEOLOGY OF PASTA - Anellini / Anelloni / Anelli". Chef's Mandala (İngilizce). Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  56. ^ Bonetto, Cristian (20 Temmuz 2016). Napoli, Pompei e la Costiera Amalfitana. Lonely Planet. ISBN 9788859232438. 
  57. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 258. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  58. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 42. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  59. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 66. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  60. ^ Drezga, Stephen (7 Ekim 2019). "ARCHAEOLOGY OF PASTA - Casarecce". Chef's Mandala (İngilizce). Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  61. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 68. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  62. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 70. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  63. ^ Oliver, Jamie (2018). Jamie Cuisine l'Italie. Paris: Hachette Pratique. s. 132. ISBN 978-2017042839. 
  64. ^ Zanini De Vita 2009, ss. 73, 195.
  65. ^ Zanini De Vita 2009, s. 78.
  66. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 74. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  67. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 76. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  68. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 92. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  69. ^ Drezga, Stephen (31 Mayıs 2018). "ARCHAEOLOGY OF PASTA - Farfalle". Chef's Mandala (İngilizce). Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  70. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 96. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  71. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 104. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  72. ^ The Digital Pasta Book 1 / Italian pasta – H.W. Gade – Google Books
  73. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 108. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  74. ^ "Cook's Thesaurus: Pasta Shapes". Foodsubs.com. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  75. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 110. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  76. ^ a b Mark, Bittman (1998). How to cook everything. Simple recipes for great food. New York, NY: Macmilllan. ISBN 0-02-861010-5. OCLC 64396558. 
  77. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 130. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  78. ^ a b "Le "Lorighittas"". www.morgongiori.eu (İtalyanca). Erişim tarihi: 7 Ağustos 2018. 
  79. ^ Grammatica e vocabolario dei dialetti sardi. Archivio fotografico sardo. 2002. s. 295. 
  80. ^ "Waitrose Macaroni". waitrose.com. Waitrose. Erişim tarihi: 3 Eylül 2014. 
  81. ^ "macaroni". Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Erişim tarihi: 3 Eylül 2014. 
  82. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 152. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  83. ^ Cucina Napoletana – Arturo Iengo – Google Books
  84. ^ Fletcher, J.; Pearson, V. (2012). Four Seasons Pasta: A Year of Inspired Recipes in the Italian Tradition. Chronicle Books. s. 60. ISBN 978-1-4521-2377-6. Erişim tarihi: 3 Ocak 2020. 
  85. ^ Making Artisan Pasta: How to Make a World of Handmade pasta, Stuffed Pasta ... - Aliza Green – Google Books
  86. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 166. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  87. ^ a b De Vita, O.Z. (2009). Encyclopedia of Pasta. California Studies in Food and Culture. University of California Press. s. 170. ISBN 978-0-520-94471-8. Erişim tarihi: 3 Ocak 2020. 
  88. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 164. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  89. ^ a b Joseph Froncioni. "DESIGNERS' PASTA PASTS – Extreme pasta shapes that never made it". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  90. ^ Slim and Healthy Italian Cooking – Polvay – Google Books
  91. ^ 365 Ways to Cook Pasta: For Every Season, For Every Reason, a Pasta Lover's ... - Marie Simmons – Google Books
  92. ^ a b Naples at Table: Cooking in Campania – Arthur Schwartz – Google Books
  93. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 176. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  94. ^ a b Zanini De Vita 2009, s. 190.
  95. ^ a b "Maria Pia Hellrigl recipe". 28 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2013. 
  96. ^ The Food of Campanile: Recipes from the Famed Los Angeles Restaurant – Mark Peel, Nancy Silverton – Google Books
  97. ^ The Florida Keys Cookbook, 2nd: Recipes & Foodways of Paradise – Victoria Shearer – Google Books
  98. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 194. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  99. ^ "Penne? In origine erano con lo zafferano - WeLovePasta". Welovepasta.it. 20 Haziran 2014. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  100. ^ [1][ölü/kırık bağlantı]
  101. ^ a b c d Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 202. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  102. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 206. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  103. ^ "The Cook's Thesaurus, Pasta Shapes". 
  104. ^ a b c d Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 218. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  105. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 222. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  106. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 224. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  107. ^ Drezga, Stephen (3 Mart 2020). "ARCHAEOLOGY OF PASTA - Sedanini". Chef's Mandala (İngilizce). Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  108. ^ a b "Strapponi". www.terraditoscana.com. Erişim tarihi: 21 Haziran 2019. 
  109. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 244. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  110. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 270. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  111. ^ Kyle Phillips. "Trofie". About.com. 
  112. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 274. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  113. ^ https://en.wiktionary.org/wiki/trottole.  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  114. ^ a b c Cosmo, Serena (24 Ekim 2017). The ultimate pasta and noodle cookbook (1st bas.). Kennebunkport, Maine. s. 67. ISBN 978-1-60433-733-4. OCLC 975365483. 
  115. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 80. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  116. ^ a b c Zanini De Vita 2009, s. 99.
  117. ^ Drezga, Stephen (31 Mart 2020). "ARCHAEOLOGY OF PASTA - Foglie d'Ulivo". Chef's Mandala (İngilizce). Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  118. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 170. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  119. ^ Zanini De Vita, Oretta; Fant, Maureen B. (2013). "Pasta". Sauces & Shapes: Pasta the Italian Way. W. W. Norton & Company. s. 357. ISBN 978-0-393-08243-2. 
  120. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r "180 Pasta Types and How to Use Them". Fine Dining Lovers (İngilizce). 30 Mart 2016. Erişim tarihi: 27 Kasım 2020. 
  121. ^ Drezga, Stephen. "ARCHAEOLOGY OF PASTA – Alfabeto (a.k.a. Alphabet)". Chef's Mandala. 
  122. ^ Zanini De Vita, Oretta, 1936-. Encyclopedia of pasta ([Enhanced Credo edition] bas.). Boston, Massachusetts. ISBN 978-1-78402-601-1. OCLC 880833126. 
  123. ^ a b Zanini De Vita, Oretta, 1936- (2009). Encyclopedia of pasta. Fant, Maureen B., Field, Carol. Berkeley, Calif.: University of California Press. ss. 251-252. ISBN 978-0-520-94471-8. OCLC 558881171. 
  124. ^ Vassalli, M. A. (1796). Ktŷb yl klŷm Mâlti 'mfysser byl-Latǐn u byt-Taljân sive Liber dictionum melitensium. Rome: Antonio Fulgoni. s. 387. 
  125. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 88. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  126. ^ Drezga, Stephen (4 Mart 2019). "ARCHAEOLOGY OF PASTA - Ditali & Ditalini". Chef's Mandala (İngilizce). Erişim tarihi: 28 Ağustos 2020. 
  127. ^ a b Eat, Drink, Think in Spanish: A Food Lover's English-Spanish/Spanish-English ... - Lourdes Castro – Google Books
  128. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 102. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  129. ^ Paolo Rossi. "The Different Types of Pasta". 
  130. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 228. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  131. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 134. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  132. ^ Zanini De Vita 2009, ss. 139-140.
  133. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 174. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  134. ^ Meador, David (14 Ekim 2015). "Squash provides fantastic fall flavors". The Bradenton Herald. 
  135. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 204. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  136. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 240. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  137. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 48. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  138. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice (translation). Paris: Marabout. s. 208. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  139. ^ a b c "Gli Aristopiatti, la nobiltà a tavola dai Gonzaga al Gattopardo". Corriere.it. 
  140. ^ a b Amparo Machado, Chiara Prete (2015). 1001 specialità della cucina italiana da provare almeno una volta nella vita. Newton Compton Editions. ISBN 9788854186484. 
  141. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 16. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  142. ^ a b c "caccavella in "Sinonimi e Contrari"". www.treccani.it (İtalyanca). Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  143. ^ Cannelloni Recipes Organization. "Cannelloni Recipes". 1 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2012. 
  144. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 50. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  145. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 168. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  146. ^ a b Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 58. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  147. ^ merriam-webster ((Ed.)). "Merriam Webster". Erişim tarihi: 10 Haziran 2013. 
  148. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 62. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  149. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 150. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  150. ^ Lindo, G.; D'Amato, F.U. (1990). Guide to Italy. Le guide de L'espresso. GMG Publishing. s. 312. ISBN 978-88-85824-27-0. Erişim tarihi: 3 Ocak 2020. 
  151. ^ Kolpas, N. (2005). Practically Useless Information on Food and Drink. Thomas Nelson. s. 65. ISBN 978-1-4185-5389-0. Erişim tarihi: 3 Ocak 2020. 
  152. ^ a b c d Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 180. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  153. ^ Olver, Lynne (Eylül 2018). "FAQs: mozzarella cheese to yogurt – Ravioli". The Food Timeline. 
  154. ^ a b c Zanini De Vita 2009, s. 238.
  155. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 260. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  156. ^ a b c Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 262. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  157. ^ Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 266. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  158. ^ Scott, J.D. (1984). The Complete Book Of Pasta. Random House Publishing Group. s. 21. ISBN 978-0-553-23599-9. Erişim tarihi: 3 Ocak 2020. 
  159. ^ a b c d Hildebrand, Caz (2011). Géométrie de la pasta. Kenedy, Jacob., Salsa, Patrice. Paris: Marabout. s. 44. ISBN 9782501072441. OCLC 762599005. 
  160. ^ a b c Zanini De Vita 2009, s. 98.

Diğer kaynaklarDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

Ayrıca bakınızDüzenle