Kuzey Amerika'daki Dünya Mirasları listesi

Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki liste, Kuzey Amerika'daki UNESCO Dünya Mirası Alanlarının bir listesidir. Grönland, Avrupa'yla olan kültürel ve siyasi birlikteliğine rağmen Kuzey Amerika'nın bir parçası olarak buraya dahil edilmiştir. Meksika sahip olduğu 34 site ile dünyada en çok miras alanı içeren yedinci ülke konumundadır.

TabloDüzenle

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[1]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[2]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Dünya Mirası AlanlarıDüzenle

  † Tehlike altında
  * Sınır-aşan site
Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama Kaynaklar
Agave Bölgesi ve Antik Tekila Sanayi Tesisleri   Jalisco,  
20°51′47″K 103°46′43″B / 20.86306°K 103.77861°B / 20.86306; -103.77861 (Agave Landscape and Ancient Industrial Facilities of Tequila)
Kültürel:
(ii), (iv), (v), (vi)
34.019 (84.060); tampon bölge 51.261 (126.670) 2006 [3]
Calakmul'daki Antik Maya Şehri ve Korunan Tropik Ormanları, Campeche   Campeche,  
18°7′21″K 89°47′0″B / 18.1225°K 89.783333°B / 18.1225; -89.783333 (Ancient Maya City of Calakmul, Campeche)
Karma:
(i), (ii), (iii), (iv)
3.000 (7.400); tampon bölge 147.195 (363.730) 2002 [4]
Padre Tembleque Hidrolik Sistem Su Kemeri    Hidalgo ve Estado de México,  
19°50′07″K 98°39′45″B / 19.835278°K 98.662567°B / 19.835278; -98.662567 (Aqueduct of Padre Tembleque Hydraulic System)
Kültürel:
(i), (ii), (iv)
6.540 (16.200); tampon bölge 34.820 (86.000) 2015 [5]
Xochicalco Arkeolojik Anıtlar Bölgesi    MexicoMiacatlán, Morelos
 
18°48′37″K 99°16′30″B / 18.81028°K 99.275°B / 18.81028; -99.275 (Archaeological Monuments Zone of Xochicalco)
Kültürel:
(iii), (iv)
708 (1.750) 1999 [6]
Paquimé Antik Kenti, Casas Grandes   Chihuahua,  
30°22′33″K 107°57′20″B / 30.37583°K 107.95556°B / 30.37583; -107.95556 (Archaeological Zone of Paquimé, Casas Grandes)
Kültürel:
(iii), (iv)
5000000000000000000 1998 [7]
Revillagigedo Adaları    
19°K 111°B / 19°K 111°B / 19; -111 (Archipiélago de Revillagigedo)
Doğal:
(vii), (ix), (x)
636.685 (1.573.280) 2016 [8]
Cahokia Eyalet Tarihi Alanı   United StatesIllinois,
 
38°39′31″K 90°3′41″B / 38.65861°K 90.06139°B / 38.65861; -90.06139 (Cahokia Mounds State Historic Site)
Kültürel:
(iii), (iv)
5000000000000000000 1982 [9]
Camino Real de Tierra Adentro
 
 
22°36′K 102°23′B / 22.6°K 102.383°B / 22.6; -102.383 (Camino Real de Tierra Adentro)
Kültürel:
(ii), (iv)
3.102 (7.670); buffer zone 268.057 (662.380) 2010 [10]
Kanada'nın Kayalık Dağlar'daki Milli Parkları    CanadaAlberta ve British Columbia,
 
51°25′K 116°29′B / 51.417°K 116.483°B / 51.417; -116.483 (Canadian Rocky Mountain Parks)
Doğal:
(vii), (viii)
2.306.884 (5.700.430) 1984
[nb 1]
[11]
[12]
Carlsbad Mağaraları Ulusal Parkı   United StatesNew Mexico,
 
32°10′0″K 104°23′0″B / 32.166667°K 104.383333°B / 32.166667; -104.383333 (Carlsbad Caverns National Park)
Doğal:
(vii), (viii)
18.926 (46.770) 1995 [13]
Universidad Nacional Autónoma de México'nun (UNAM) Merkez Kampüsü   Meksiko,  
19°19′56″K 99°11′17″B / 19.33222°K 99.18806°B / 19.33222; -99.18806 (Central University City Campus of the Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM))
Kültürel:
(i), (ii), (iv)
177 (440); tampon bölge 1.102 (2.720) 2007 [14]
Chaco Kültürü Ulusal Tarihi Parkı   United StatesNew Mexico,
 
36°3′50″K 107°58′15″B / 36.06389°K 107.97083°B / 36.06389; -107.97083 (Chaco Culture)
Kültürel:
(iii)
5000000000000000000 1987 [15]
Dinozor Eyalet Parkı   CanadaAlberta,
 
50°46′4″K 111°29′32″B / 50.76778°K 111.49222°B / 50.76778; -111.49222 (Dinosaur Provincial Park)
Doğal:
(vii), (viii)
7.493 (18.520) 1979 [16]
Popocatepetl Civarındaki 16. yy. Manastırları Morelos ve Puebla,  
18°56′K 98°54′B / 18.933°K 98.9°B / 18.933; -98.9 (Earliest 16th-Century Monasteries on the Slopes of Popocatepetl)
Kültürel:
(ii), (iv)
5000000000000000000 1994 [17]
El Pinacate ve Gran Desierto de Altar Biyosfer Rezervi    Sonora,  
32°00′00″K 113°55′00″B / 32°K 113.9166667°B / 32; -113.9166667 (El Pinacate and Gran Desierto de Altar Biosphere Reserve)
Doğal:
(vii), (viii), (x)
714.566 (1.765.730); tampon bölge 354.871 (876.910); 2013 [18]
Kolomb Öncesi Dönemin El Tajín Şehri   Veracruz,  
20°28′35″K 97°22′39″B / 20.47639°K 97.3775°B / 20.47639; -97.3775 (El Tajin, Pre-Hispanic City)
Kültürel:
(iii), (iv)
5000000000000000000 1992 [19]
Everglades Milli Parkı   United StatesFlorida,
 
25°19′K 80°56′B / 25.317°K 80.933°B / 25.317; -80.933 (Everglades National Park)
Doğal:
(viii), (ix), (x)
592.920 (1.465.100) 1979 [20]
[21]
[22]
Querétaro'daki Sierra Gorda Fransisken Misyonerlik Binaları Querétaro,  
21°12′16″K 99°27′51″B / 21.20444°K 99.46417°B / 21.20444; -99.46417 (Franciscan Missions in the Sierra Gorda of Querétaro)
Kültürel:
(ii), (iii)
104 (260) 2003 [23]
Büyük Kanyon Ulusal Parkı    United StatesArizona,
 
36°6′3″K 112°5′26″B / 36.10083°K 112.09056°B / 36.10083; -112.09056 (Grand Canyon National Park)
Doğal:
(vii), (viii), (ix), (x)
493.077 (1.218.420) 1979 [24]
Büyük Smoky Dağları Milli Parkı   United StatesTennessee ve Kuzey Karolina,
 
35°36′K 83°26′B / 35.6°K 83.433°B / 35.6; -83.433 (Great Smoky Mountains National Park)
Doğal:
(vii), (viii), (ix), (x)
209.000 (520.000) 1983 [25]
Gros Morne Milli Parkı   CanadaNewfoundland and Labrador,
 
49°37′K 57°32′B / 49.617°K 57.533°B / 49.617; -57.533 (Gros Morne National Park)
Doğal:
(vii), (viii)
180.500 (446.000) 1987 [26]
Head-Smashed-In Buffalo Jump   CanadaAlberta
 
49°44′58″K 113°37′26″B / 49.74944°K 113.62389°B / 49.74944; -113.62389 (Head-Smashed-In Buffalo Jump)
Kültürel:
(vi)
5000000000000000000 1981 [27]
Tarihi St. George ŞehriBermuda   BermudaSt. George
 ,  
32°22′46″K 64°40′40″B / 32.37944°K 64.67778°B / 32.37944; -64.67778 (Historic Town of St George and Related Fortifications, Bermuda)
Kültürel:
(iv)
258 (640) 2000 [28]
Tarihi Mexico City ve Xochimilco Şehirleri   Meksiko,  
19°25′6″K 99°7′58″B / 19.41833°K 99.13278°B / 19.41833; -99.13278 (Historic Centre of Mexico City and Xochimilco)
Kültürel:
(ii), (iii), (iv), (v)
5000000000000000000 1987 [29]
Tarihi Morelia Şehri   Michoacán,  
19°42′16″K 101°11′30″B / 19.70444°K 101.19167°B / 19.70444; -101.19167 (Historic Centre of Morelia)
Kültürel:
(ii), (iv), (vi)
390 (960) 1991 [30]
Tarihi Oaxaca Şehri ve Monte Albán Antik Kenti   Oaxaca,  
17°3′43″K 96°43′18″B / 17.06194°K 96.72167°B / 17.06194; -96.72167 (Historic Centre of Oaxaca and Archaeological Site of Monte Albán)
Kültürel:
(i), (ii), (iii), (iv)
375 (930); tampon bölge 121 (300) 1987 [31]
Tarihi Zacatecas Şehri   Zacatecas, Zacatecas,  
22°46′0″K 102°33′20″B / 22.766667°K 102.55556°B / 22.766667; -102.55556 (Historic Centre of Zacatecas)
Kültürel:
(ii), (iv)
110 (270) 1993 [32]
Tarihi Quebec Şehri   CanadaQuébec, Québec
 
46°48′34″K 71°12′38″B / 46.80944°K 71.21056°B / 46.80944; -71.21056 (Historic District of Old Québec)
Kültürel:
(iv), (vi)
5000000000000000000 1985 [33]
Surlarla Çevrili Campeche Şehri   Campeche, Campeche,  
19°50′47″K 90°32′14″B / 19.84639°K 90.53722°B / 19.84639; -90.53722 (Historic Fortified Town of Campeche)
Kültürel:
(ii), (iv)
181 (450) 1999 [34]
Querétaro'daki Tarihi Yerler Querétaro, Querétaro,  
20°35′0″K 100°22′0″B / 20.583333°K 100.366667°B / 20.583333; -100.366667 (Historic Monuments Zone of Querétaro)
Kültürel:
(ii), (iv)
5000000000000000000 1996 [35]
Tlacotalpan'daki Tarihi Anıtlar Bölgesi   Tlacotalpan, Veracruz,  
18°36′30″K 95°39′30″B / 18.60833°K 95.65833°B / 18.60833; -95.65833 (Historic Monuments Zone of Tlacotalpan)
Kültürel:
(ii), (iv)
5000000000000000000 1998 [36]
Tarihi Guanajuato Şehri   Guanajuato, Guanajuato,  
21°1′1″K 101°15′20″B / 21.01694°K 101.25556°B / 21.01694; -101.25556 (Historic Town of Guanajuato and Adjacent Mines)
Kültürel:
(i), (ii), (iv), (vi)
190 (470) 1988 [37]
Hospicio CabañasGuadalajara Guadalajara, Jalisco,  
20°40′26″K 103°20′23″B / 20.67389°K 103.33972°B / 20.67389; -103.33972 (Hospicio Cabañas, Guadalajara)
Kültürel:
(i), (ii), (iii), (iv)
5000000000000000000 1997 [38]
Ilulissat Buz FiyorduGrönland    DenmarkIlulissat, western  ,
 
69°8′K 49°30′B / 69.133°K 49.5°B / 69.133; -49.5 (Ilulissat Icefjord)
Doğal:
(vii), (viii)
402.400 (994.000) 2004 [39]
Independence Hall   United StatesPhiladelphia, Pensilvanya,
 
39°56′55″K 75°9′0″B / 39.94861°K 75.15°B / 39.94861; -75.15 (Independence Hall)
Kültürel:
(vi)
5000000000000000000 1979 [40]
Kaliforniya Körfezi'ndeki Adalar ve Koruma Alanları 
 
Baja California, Baja California Sur, Sonora, Sinaloa ve Nayarit,  
27°38′K 112°33′B / 27.633°K 112.55°B / 27.633; -112.55 (Islands and Protected Areas of the Gulf of California)
Doğal:
(vii), (ix), (x)
5000000000000000000 2005
[nb 2]
[41]
[42]
Joggins Fosil Kayalıkları   CanadaNova Scotia
 
45°42′35″K 64°26′9″B / 45.70972°K 64.43583°B / 45.70972; -64.43583 (Joggins Fossil Cliffs)
Doğal:
(viii)
689 (1.700); tampon bölge 29 (72) 2008 [43]
Kluane / Wrangell–St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek   CanadaBritish Columbia ve Yukon,  *;
Alaska,  *
61°12′K 141°0′B / 61.2°K 141°B / 61.2; -141 (Kluane / Wrangell-St Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek)
Doğal:
(vii), (viii), (ix), (x)
9.839.121 (24.313.000) 1979
[nb 3]
[44]
[45]
[46]
La Fortaleza ve St. Juan Ulusal Tarihi Sit AlanıPorto Riko   United StatesSan Juan, Puerto Rico,
 
18°28′0″K 66°7′30″B / 18.466667°K 66.125°B / 18.466667; -66.125 (La Fortaleza and San Juan National Historic Site in Puerto Rico)
Kültürel:
(vi)
5000000000000000000 1983 [47]
Grand-Pré Peyzajı    CanadaNova Scotia,
 
45°7′6″K 64°18′26″B / 45.11833°K 64.30722°B / 45.11833; -64.30722 (Landscape of Grand Pré)
Doğal:
(v), (vi)
1.323 (3.270) 2012 [48]
L'Anse aux Meadows Ulusal Tarih Siti   CanadaNewfoundland and Labrador
 
51°28′0″K 55°37′0″B / 51.466667°K 55.616667°B / 51.466667; -55.616667 (L’Anse aux Meadows National Historic Site)
Kültürel:
(vi)
5000000000000000000 1978 [49]
Luis Barragán'ın Evi ve Stüdyosu   Meksiko,  
19°25′6″K 99°11′54″B / 19.41833°K 99.19833°B / 19.41833; -99.19833 (Luis Barragán House and Studio)
Kültürel:
(i), (ii)
012 (30); tampon bölge 23 (57) 2004 [50]
Mamut Mağarası Ulusal Parkı    United StatesKentucky,
 
37°11′14″K 86°6′11″B / 37.18722°K 86.10306°B / 37.18722; -86.10306 (Mammoth Cave National Park)
Doğal:
(vii), (viii), (x)
21.191 (52.360) 1981 [51]
Mesa Verde Ulusal Parkı   United StatesColorado,
 
37°15′42″K 108°29′8″B / 37.26167°K 108.48556°B / 37.26167; -108.48556 (Mesa Verde National Park)
Kültürel:
(iii)
5000000000000000000 1978 [52]
Miguasha Ulusal Parkı   CanadaGaspé Peninsula, Québec
 
48°6′18″K 66°21′11″B / 48.105°K 66.35306°B / 48.105; -66.35306 (Miguasha National Park)
Doğal:
(viii)
87 (210) 1999 [53]
Mistaken Point Ekolojik Rezervi   CanadaNewfoundland and Labrador
 
46°37′55″K 53°11′25″B / 46.63194°K 53.19028°B / 46.63194; -53.19028 (Mistaken Point)
Doğal:
(viii)
146 (360) 2016 [54]
Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi   Michoacán ve Mexico State,  
19°36′23″K 100°14′30″B / 19.60639°K 100.24167°B / 19.60639; -100.24167 (Monarch Butterfly Biosphere Reserve)
Doğal:
(vii)
13.552 (33.490); tampon bölge 42.707 (105.530) 2008 [55]
Monticello ve Virginia ÜniversitesiCharlottesville    United StatesVirginia,
 
38°1′58″K 78°30′14″B / 38.03278°K 78.50389°B / 38.03278; -78.50389 (Monticello and the University of Virginia in Charlottesville)
Kültürel:
(i), (iv), (vi)
5000000000000000000 1987 [56]
Poverty Point'teki Anıtsal Toprak Yapılar   United StatesLouisiana,
 

32°38′13″K 91°24′23″B / 32.63694°K 91.40639°B / 32.63694; -91.40639 (Monumental Earthworks of Poverty Point)

Kültürel:
(iii)
163 (400) 2014 [57]
Nahanni Milli Parkı    CanadaNorthwest Territories
 
61°33′K 125°35′B / 61.55°K 125.583°B / 61.55; -125.583 (Nahanni National Park)
Doğal:
(vii), (viii)
476.560 (1.177.600) 1978 [58]
Tarihi Lunenburg Şehri   CanadaNova Scotia
 
44°22′34″K 64°18′33″B / 44.37611°K 64.30917°B / 44.37611; -64.30917 (Old Town Lunenburg)
Kültürel:
(iv), (v)
5000000000000000000 1995 [59]
Olympic Milli Parkı   United StatesWashington,
 
47°45′K 123°27′B / 47.75°K 123.45°B / 47.75; -123.45 (Olympic National Park)
Doğal:
(vii), (ix)
369.660 (913.400) 1981 [60]
Kolomb Öncesi Dönemin Palenque Şehri   Chiapas,  
17°29′0″K 92°3′0″B / 17.483333°K 92.05°B / 17.483333; -92.05 (Pre-Hispanic City and National Park of Palenque)
Kültürel:
(i), (ii), (iii), (iv)
5000000000000000000 1987 [61]
Kolomb Öncesi Dönemin Chichen Itza Şehri   Yucatán,  
20°40′0″K 88°36′0″B / 20.666667°K 88.6°B / 20.666667; -88.6 (Pre-Hispanic City of Chichen-Itza)
Kültürel:
(i), (ii), (iii)
5000000000000000000 1988 [62]
Kolomb Öncesi Dönemin Teotihuacan Şehri    State of Mexico,  
19°41′30″K 98°50′30″B / 19.69167°K 98.84167°B / 19.69167; -98.84167 (Pre-Hispanic City of Teotihuacan)
Kültürel:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
5000000000000000000 1987 [63]
Kolomb Öncesi Dönemin Uxmal Şehri   Yucatán,  
20°21′42″K 89°46′13″B / 20.36167°K 89.77028°B / 20.36167; -89.77028 (Pre-Hispanic Town of Uxmal)
Kültürel:
(i), (ii), (iii)
5000000000000000000 1996 [64]
Oaxaca Vadisi'ndeki Yagul ve Mitla Tarih Öncesi Mağaraları   Oaxaca,  
16°57′3″K 96°25′16″B / 16.95083°K 96.42111°B / 16.95083; -96.42111 (Prehistoric Caves of Yagul and Mitla in the Central Valley of Oaxaca)
Kültürel:
(iii)
1.515 (3.740); tampon bölge 3.860 (9.500) 2010 [65]
San Miguel Savunma Şehri ve Jesús Nazareno de Atotonilco Tapınağı   Guanajuato,  
20°54′52″K 100°44′47″B / 20.91444°K 100.74639°B / 20.91444; -100.74639 (Protective town of San Miguel and the Sanctuary of Jesús Nazareno de Atotonilco)
Kültürel:
(ii), (iv)
47 (120); tampon bölge 47 (120) 2008 [66]
Pueblo de Taos   United StatesNew Mexico,
 
36°26′20″K 105°32′30″B / 36.43889°K 105.54167°B / 36.43889; -105.54167 (Pueblo de Taos)
Kültürel:
(iv)
5000000000000000000 1992 [67]
Red Bay Bask Balina İstasyonu   CanadaNewfoundland and Labrador
 
51°43′37″K 56°25′46″B / 51.72694°K 56.42944°B / 51.72694; -56.42944 (Red Bay Basque Whaling Station)
Kültürel:
(iii), (iv)
313 (770); tampon bölge 285 (700) 2013 [68]
Redwood Ulusal ve Eyalet Parkı   United StatesKaliforniya,
 
41°22′K 124°0′B / 41.367°K 124°B / 41.367; -124 (Redwood National and State Parks)
Doğal:
(vii), (ix)
56.883 (140.560) 1980 [69]
Rideau Kanalı   CanadaOntario
 
45°0′K 75°46′B / 45°K 75.767°B / 45; -75.767 (Rideau Canal)
Kültürel:
(i), (iv)
21.455 (53.020); tampon bölge 2.363 (5.840) 2007 [70]
Sierra de San Fransico Kaya Resimleri    Baja California Sur,  
27°39′20″K 112°54′58″B / 27.65556°K 112.91611°B / 27.65556; -112.91611 (Rock Paintings of the Sierra de San Francisco)
Kültürel:
(i), (iii)
5000000000000000000 1993 [71]
San Antonio Misyonerlik Yerleşimleri    United StatesTeksas,
 
29°19′41″K 98°27′36″B / 29.328056°K 98.460000°B / 29.328056; -98.460000 (San Antonio Missions)
Kültürel:
(ii)
301 (740); tampon bölge 2.068 (5.110) 2015 [72]
SGang Gwaay   CanadaBritish Columbia,
 
52°5′42″K 131°13′13″B / 52.095°K 131.22028°B / 52.095; -131.22028 (SGang Gwaay)
Kültürel:
(iii)
5000000000000000000 1981 [73]
Sian Ka'an   Quintana Roo,  
19°23′K 87°48′B / 19.383°K 87.8°B / 19.383; -87.8 (Sian Ka'an)
Doğal:
(vii), (x)
528.000 (1.300.000) 1987 [74]
Özgürlük Heykeli    United StatesNew York, New York,
 
40°41′22″K 74°2′41″B / 40.68944°K 74.04472°B / 40.68944; -74.04472 (Statue of Liberty)
Kültürel:
(i), (vi)
5000000000000000000 1984 [75]
Waterton-Glacier Uluslararası Barış Parkı   CanadaAlberta,  *;
Montana,  *
49°0′K 113°54′B / 49°K 113.9°B / 49; -113.9 (Waterton Glacier International Peace Park)
Doğal:
(vii), (ix)
457.614 (1.130.790) 1995 [76]
El Vizcaíno Balina Barınağı 
Mulegé Municipality, Baja California Sur,  
27°48′K 114°14′B / 27.8°K 114.233°B / 27.8; -114.233 (Whale Sanctuary of El Vizcaino)
Doğal:
(x)
370.950 (916.600) 1993 [77]
Wood Buffalo Ulusal Parkı   CanadaAlberta ve Northwest Territories,
 
59°22′K 112°18′B / 59.367°K 112.3°B / 59.367; -112.3 (Wood Buffalo National Park)
Doğal:
(vii), (ix), (x)
4.480.000 (11.100.000) 1983 [78]
Yellowstone Millî Parkı Wyoming and small areas of Montana ve Idaho,  
44°30′K 110°50′B / 44.5°K 110.833°B / 44.5; -110.833 (Yellowstone National Park)
Doğal:
(vii), (viii), (ix), (x)
898.349 (2.219.870) 1978 [79]
Yosemite Ulusal Parkı Kaliforniya,  
37°45′K 119°36′B / 37.75°K 119.6°B / 37.75; -119.6 (Yosemite National Park)
Doğal:
(vii), (viii)
308.283 (761.780) 1984 [80]

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ Extended in 1990 to include Mount Robson, Hamber ve Mount Assiniboine Provincial Parks.
  2. ^ Minor modification of boundaries in 2007 to include the Islas Marietas National Park and the San Lorenzo Marine Archipelago National Park.
  3. ^ Extended in 1992 to include the Glacier Bay National Park and in 1994 to include the Tatshenshini-Alsek Provincial Park. The name of the site was changed accordingly from Wrangell/St. Elias/Kluane at the time of inscription to Glacier Bay/Wrangell/St. Elias/Kluane in 1992 to the present name in 1994.

KaynakçaDüzenle

Genel
Notlar
  1. ^ "World Heritage List". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  2. ^ "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  3. ^ "Agave Landscape and Ancient Industrial Facilities of Tequila". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  4. ^ "Ancient Maya City of Calakmul, Campeche". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  5. ^ "Aqueduct of Padre Tembleque Hydraulic System". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2015. 
  6. ^ "Archaeological Monuments Zone of Xochicalco". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  7. ^ "Archaeological Zone of Paquimé, Casas Grandes". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  8. ^ "Archipiélago de Revillagigedo". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2016. 
  9. ^ "Cahokia Mounds State Historic Site". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  10. ^ "Camino Real de Tierra Adentro". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  11. ^ "Canadian Rocky Mountain Parks". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  12. ^ "Decision - 14COM VII.E - Boundary Modifications: Canadian Rocky Mountains Parks (Canada)". UNESCO. 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2011. 
  13. ^ "Carlsbad Caverns National Park". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  14. ^ "Central University City Campus of the Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM)". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  15. ^ "Chaco Culture". UNESCO. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  16. ^ "Dinosaur Provincial Park". UNESCO. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  17. ^ "Earliest 16th-Century Monasteries on the Slopes of Popocatepetl". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  18. ^ "El Pinacate and Gran Desierto de Altar Biosphere Reserve". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2013. 
  19. ^ "El Tajin, Pre-Hispanic City". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  20. ^ "Everglades National Park". UNESCO. 15 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  21. ^ "World Heritage Committee: Seventeenth session" (PDF). UNESCO. ss. 20-21. 18 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  22. ^ 34th session 2010, ss. 82-83
  23. ^ "Franciscan Missions in the Sierra Gorda of Querétaro". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  24. ^ "Grand Canyon National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  25. ^ "Great Smoky Mountains National Park". UNESCO. 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  26. ^ "Gros Morne National Park". UNESCO. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  27. ^ "Head-Smashed-In Buffalo Jump". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  28. ^ "Historic Town of St George and Related Fortifications, Bermuda". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  29. ^ "Historic Centre of Mexico City and Xochimilco". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  30. ^ "Historic Centre of Morelia". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  31. ^ "Historic Centre of Oaxaca and Archaeological Site of Monte Albán". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  32. ^ "Historic Centre of Zacatecas". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  33. ^ "Historic District of Old Québec". UNESCO. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  34. ^ "Historic Fortified Town of Campeche". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  35. ^ "Historic Monuments Zone of Querétaro". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  36. ^ "Historic Monuments Zone of Tlacotalpan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  37. ^ "Historic Town of Guanajuato and Adjacent Mines". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  38. ^ "Hospicio Cabañas, Guadalajara". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  39. ^ "Ilulissat Icefjord". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  40. ^ "Independence Hall". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  41. ^ "Islands and Protected Areas of the Gulf of California". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  42. ^ "Decision - 31COM 8B.53 - Nomination of natural, mixed and cultural properties to the world heritage list - Islands and Protected Areas of the Gulf of California". UNESCO. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  43. ^ "Joggins Fossil Cliffs". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  44. ^ "Kluane / Wrangell-St Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  45. ^ "Decision - 16COM X.C - Extension: Glacier Bay National Park - extension of the Wrangell/St.Elias/Kluane site of Canada-USA (United States of America)". UNESCO. 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  46. ^ "Decision - 18COM XI - Extension: Tatshenshini-Alsek Provincial Wilderness Park (extension of the Glacier Bay/Wrangell/St. Elias/Kluane site) (Canada/USA)". UNESCO. 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  47. ^ "La Fortaleza and San Juan National Historic Site in Puerto Rico". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  48. ^ "Landscape of Grand Pré". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  49. ^ "L'Anse aux Meadows National Historic Site". UNESCO. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  50. ^ "Luis Barragán House and Studio". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  51. ^ "Mammoth Cave National Park". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  52. ^ "Mesa Verde National Park". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  53. ^ "Miguasha National Park". UNESCO. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  54. ^ "Mistaken Point". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2016. 
  55. ^ "Monarch Butterfly Biosphere Reserve". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  56. ^ "Monticello and the University of Virginia in Charlottesville". UNESCO. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  57. ^ "Monumental Earthworks of Poverty Point". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2014. 
  58. ^ "Nahanni National Park". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  59. ^ "Old Town Lunenburg". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  60. ^ "Olympic National Park". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  61. ^ "Pre-Hispanic City and National Park of Palenque". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  62. ^ "Pre-Hispanic City of Chichen-Itza". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  63. ^ "Pre-Hispanic City of Teotihuacan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  64. ^ "Pre-Hispanic Town of Uxmal". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  65. ^ "Prehistoric Caves of Yagul and Mitla in the Central Valley of Oaxaca". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  66. ^ "Protective town of San Miguel and the Sanctuary of Jesús Nazareno de Atotonilco". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  67. ^ "Pueblo de Taos". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  68. ^ "Red Bay Basque Whaling Station". UNESCO. 2 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  69. ^ "Redwood National and State Parks". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  70. ^ "Rideau Canal". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  71. ^ "Rock Paintings of the Sierra de San Francisco". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  72. ^ "San Antonio Missions". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2015. 
  73. ^ "SGang Gwaay". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  74. ^ "Sian Ka'an". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  75. ^ "Statue of Liberty". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  76. ^ "Waterton Glacier International Peace Park". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  77. ^ "Whale Sanctuary of El Vizcaino". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  78. ^ "Wood Buffalo National Park". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  79. ^ "Yellowstone National Park". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  80. ^ "Yosemite National Park". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 

Dış bağlantılarDüzenle

Tüm koordinatları OpenStreetMap kullanarak haritala 
Tüm koordinatları KML veya GPX olarak çıkart